Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 0 do 20
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobry den paní doktorko, chci se zeptat na dve věci uživam pul roku leky egilog succ 50, jednu rano tlak mam v pohode, ačkoliv potřebuji zhubnout mužu uživat leky zelenou kavu jako doplněk po dva mesíce? a muj druhy dotaz je mam doma mechanicky bežeci pas, rada si každy den třeba dvakrát denne zacvičím hodinku rano a večer, nemůže to ublížit na srdce, chodím rychlou chuzi na pase ne běch, někdo mi říkal že to není zdrave že to muže spíše ublížit, děkuji za odpověď andrea kinzelova
3-6-2014 (21.31)
Lékař odpovídá:
Před doporučením zátěže je nejvhodnější provést zátěžové vyšetření ke zjištění reakce TK na zátěž. Zelená káva může způsobit zvýšení tlaku krve.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, několik let se léčím s vysokým tlakem,ale během posledního měsíce se mně tlak doslova zbláznil,třikrát jsem skončila na pohotovosti s TK 220/120 špatně se mně dýchalo,bolest hlavy a časté močení po 10 min.Tam mně napsali recept Micardiplus a Valsacor,oba ráno.Jenže můj prakt.lékař mně řekl že je to špatná kombinace a mám užívat jenom Valsacor a Rilmenidin.Potíže přetrvávají,tlak se mění i třeba po 15 min.Tlak na hrudi a pobolívání hlavy stále.Prosím o Váš názor. Děkuji Eva
2-6-2014 (9.44)
Lékař odpovídá:
Na Váš dotaz nemohu bohužel odpovědět, obraťte se prosím na ošetřujícího lékaře, nejspíše bude vhodné absolvovat další vyšetření k vyloučení tzv. sekundární hypertenze, tj. hypertenze způsobené jinými onemocněními, např. hormonálními, onemocněními ledvin apod.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobrý den pane doktore před 3 lety mi zjistili lp skrat srdce a ted po 3 letech jsem dostala epileptický záchvat a byla 10 m inut v bezvědomí odvezla mě rychlá je na místě abych chodila na pravidelné lékařské kontroly? nekouřín nepiju alkohol mohla jsem se už s touto vadou narodit,děkuji
1-6-2014 (10.17)
Lékař odpovídá:
Určitě byste měla být pravidelně sledovaná na kardiologii.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Přeji pěkný den, prosím o radu,změnila jsem lékaře kardiologa,trpím arytmií,původně jsem užívala Betaloc 50mg (doplácela jsem),nový lékař mi léky změnil na Bisoprolol Mylan 2,5mg (bez doplatku).Jsou tyto léky stejné? Zdravotní stav je stále stejný. Děkuji za odpověď.
27-5-2014 (19.30)
Lékař odpovídá:
Jedná se sice o jiný preparát, ale účinek je obdobný.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Molsihexal retard 8 mg se již nevyrábí, je ho možno nahradit jiným lékem ? Děkuji za odpověď.
27-5-2014 (14.47)
Lékař odpovídá:
Adekvátní náhrada neexistuje, jsou léky podobné, ale nikoli shodné, např. retardované nitráty, ale ty nejspíše již užíváte a nebo netolerujete.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, manžel byl na kontrole srdce a nerozumím výsledku vyšetření. Jsem laik a proto prosím o sdělení, zda manžel může jezdit autem a jak se dál chovat. Mám strach z náhlé příhody. ekg" LAH, ploché T a VL, rS III a VF Holter" sinusový rytmus,četné síňové ES,ojedinělé polytopní KES,3 couplety prakticky trvale arteficielní záznam na 3.stopě závěr:ICHS chron,stenoza-ACD 50-60% dle SKG 2008 a hraniční stenoza RIA 50-70% dle SKG 2011 bez intervence Léky: Soptin,Piramil,nově Stacyl ,Fluvastin Děkuji za odpověď
24-5-2014 (9.44)
Lékař odpovídá:
Dle Vámi podaných informací se domnívám, že manžel řídit může. Neznám však další event. výsledky.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, prosím o odpověď na možnosti léčby - na RTG snímku mám v popise uvedeno - aorta sklerotická v oblouku - cholesterol mám 7,9 při dodržování diety, prodělala jsem silnou alergickou reakci na Sortis. Je mi 67 let, trpím značnými bolestmi páteře, které mi někdy omezují pohyb, jinak se snažím denně chodit alespoň 2 až 3 km. Velkou potíží je polyvalentní léková alergie - alergické reakce jsem měla např. na Espumisan, Sanorin, Doxybene, Tramal, Tramadol, Dolminu, Dolzin, Diklofenak, Indometacin, Myolastan, Solu-Medrol, naposledy na infuzina uvolnění páteře, která obsahovala Guajacuran + mesocain, snášela jsem pouze Ataralgin, kterého jsem užívala již velké množství. Prosím o radu, jak a kam se obrátit, začala jsem ještě trpět strachem o život, neboť poslední reakce na ifuzi připomínala infarktní stav. Předem děkuji, s pozdravem Matějková
23-5-2014 (18.37)
Lékař odpovídá:
Jedinou možností je vyzkoušet jiné preparáty na cholesterol, například při hospitalizaci v nemocnici při podání prvé dávky jiného preparátu.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobry den prosim o pomoc je mi 32 let uz 9 let se lecim na vysoky krevni tlak zjisten pri otehotneni.brala jsem verogalit .vse ok as pred tydnem se mi stala nehoda tlak mi vyskocil 190/120 tepu 150 prasla mi zila a nemohli jsme zastavit krev z nosu po hodine v nemocnici mi dali tensiomin na horsi pripad od te doby mam tlak uplne normalni az na ty tepy 110 120 130 lekar mi predepsal concor combi muzu vas poprosit o pomoc co si o tom myslite? Dekuji predem za odpoved.
21-5-2014 (19.14)
Lékař odpovídá:
Myslím, že změna tohoto preparátu na Concor Combi byla dobrou volbou.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
DOBRÝ DEN MĚL BYCH NA VÁS DOTAZ I PROSBU. MANŽELKA LEŽELA Z URČITÉ PŘÍČINY NA INTERNĚ V NEMOCNICI KDE JÍ ZJISTILI ŠELEST NA SRDCI. JELIKOŽ SPOLU DĚLÁME VYSOKOHORSKOU TURISTIKU, KDE JE DOCELA VELKÁ FYZICKÁ ZÁTĚŽ. NEMŮŽE JÍ TO UBLIŽOVAT ZDRAVOTNĚ? HEZKÝ DEN A DĚKUJI PŘEDEM ZA ODPOVĚĎ LEMBERKA
21-5-2014 (11.53)
Lékař odpovídá:
Šelest na srdce sám o sobě nic neříká, je nutné provést echokardiografii, kde bude přesně zjištěno o jakou vadu se jedná a zda je závažná či nikoli.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den. Je mi 67 roků a léčím se na aritmii srdce. Beru léky Rythonorm a Godasal. Těď mi pí. Dr. předepsala lék Prednison na prudkou alergickou reakci( asi na antibiotika co jsem mněl na kousnutí klíštětem). Prosím odpověď zda mohu lék Prednison bez obav užívat vhledem k poruše na srdci. Dnes ráno jsem mněl v klidu na křesle 86-102 tepů/min. Normálně mívám 54-56. Děkuji mnhokrát za odpověď.
18-5-2014 (10.16)
Lékař odpovídá:
Přechodné užití Prednisonu není na závadu, dlouhodobě by mohl zvyšovat tlak krve.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý de. Prosím Vás, souvisí lék concor-cor,2.5 s depresemi? Beru tento preparát už 9 let, ale když jsem v menopauze , je mi 59, pociťují stavy úzkosti, deprese, strachu, prostě jsem totálně rozhozená, žádné prášky jiné neberu, lékař mi na menopauzu nic nedoporučil, protože jsem nebral nikdy antikoncepci...Jak to zvládnout, vyvolává tyto stavy concor? Nikdy mi tak nebylo.Poraďte mi prosím, když jsem brala Trimepranol, nikdy mi tento problém nedělal, naopak sklidnilo mě to, nemám opět přejít na Trimepranol?děkují . M.Š.
16-5-2014 (11.03)
Lékař odpovídá:
Informujte o Vašich potížích ošetřujícího lékaře, možná bude vhodné vyzkoušet jiný preparát.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den paní doktorko, je mi 59 let. Asi před deseti lety jsem se začasl léčit s vysokým krevním tlakem (145/95). Začal jsem užívat přípravek Renpress, 1 tbl. denně. Tlak se ustálil na cca 120-130/85-90. Asi před rokem mi obvodní lékařka změnila lék (místo Repressu - údajně se nevyrábí - za Monopril 20 mg. Při kontrole asi za půl roku se mi tlak zvýšil na 145/90 a na kontrole po roce mi doktorka naměřila tlak 185/88 a uvažuje o zvýšení dávky. Prosím o odpověď, zda mohlo dojít ke zvýšení krevního tlaku změnou léků a jaký další postup by jste navrhovala Vy. Děkuji za odpověď. Bohumír Krist
16-5-2014 (10.42)
Lékař odpovídá:
Nedomnívám se, že by změna léků byla důvodem ke změně tlaku krve - jedná se o obdobný preparát. Je nutné pátrat po příčině tohoto vzestupu a event. zintenzivnit antihypertenzní terapii.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Paní doktorko, nenechte se, prosím, odradit od tak bohulibé činnosti, jako je toto forum. Četl jsem příspěvky některých čtenářů a také mě je z nich smutno. Věřte ale, že těch slušných lidí, kteří vaši dobrovolnou činnost ocení, je mnohem více. Jenom to prostě neumí napsat. Děkuji Vám za všechny.
7-5-2014 (20.59)
Lékař odpovídá:
Děkuji Vám mnohokrát za Vaši reakci, která mě velice potěšila.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den. Můj lékař mi řekl, že Detralex, který jsem dostal na hemeroidy, nemá vliv na vysoký TK. Ale všude se píše, že Detralex zvyšuje tonus (tedy napětí) žilní stěny, které samozřejmě s krevním tlakem souvisí. Jak tomu tedy mám rozumět? Můžete mě to, prosím, laicky vysvětlit? Děkuji Vám, Petr Houdek.
7-5-2014 (20.47)
Lékař odpovídá:
Krevní tlak je ovlivněn hlavně napětím tepenné stěny. Žilní stěna může při snížení tonu způsobit snížením krevního návratu do srdce snížení tlaku krve, opačně tomů však výrazněji není. Tj. abych to zjednodušila, Detralex výrazněji tlak skutečně neovlivňuje.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, je mi 37 let a trápí mě tzv. křečák na pravé noze. Byla jsem na vyšetření u kožní lékařky a na ultrazvuku. Pí. doktorka mi řekla, že je to neoperovatelné, že správně nefunguje hlubokožilní systém a to je pravděpodobně příčina vzniku mého křečáku. Jediné co mi nabídla, byla punčocha na pravou nohu, levá je v pořádku. Křečové žíly máme v rodině, jak ze strany matky, tak otce. Nějak se mi nechce věřit, že by s tím nešlo něco dělat..
26-4-2014 (8.17)
Lékař odpovídá:
Doporučuji Vám ještě podstoupit vyšetření na cévním oddělení, kde Vám dají přesnější odpověď.
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
Dobrý den,prosím Vás,ale potřebuji to sdělit právě Vám paní doktorko,mám velký bol,stále si pokládám otázku proč? muž v 52 letech musí ležet zbytečně v komatu,když popisoval ted bude přesná podle zdravotní karty:12.11.2013 velmi intenzivní tlak pálivou bolest nad dolním sternem,s tímto přichází nausea,bolesti hlavy a bolest propaguje dio do obou ramenních kloubů a hlavy,nyní má 2 dny problém po každém jídle,studený vzduch dělá zle.Po hodině bolest spontálně.Ten den nebyl naměřen tlak a na druhý den tedy 13.11.byl odeslán na vyšetření R 074-tlak za dolním sternem,RTG hrudník,bylo mu řečeno ten den,že nejde elektrika,šel do práce a tam říkal kolegům,a Ti ho poslali na policejní škole k lékaři změřit tlak a měl 165/100,v ranních hodinách jsme ho resusticovali a tekla mu krev z úst,lekla jsem se že jsem manželovi ublížila,ale bylo řečeno,že né,jen jsem zaslechla výpadek a následovaly elektrošoky.Nyní půl roku leží v komatu. Bral léky MERTENIL.Přeji Vám hodně štěstí,zdraví,rodinné spokojenosti,kterou já ted všem závidím a slzým,a dávám si vinu zda nebylo vše zbytečné,manžel leží ve vigilním komatu...Pokud najdete chvilinku reagovat na můj bol budu Vám vděčná Krčmařová
25-4-2014 (19.40)
Lékař odpovídá:
Je mi to moc líto. Nejspíše se jednalo o ischemickou chorobu srdeční, který způsobila závažnou poruchu srdečního rytmu a následně Vámi uváděný stav.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den. Měla jsem holtra a výsledek je velice strohý, ale ani tak tomu nerozumín. Lékař mi sdělil-je to celkem v pořádku. Bylo zachyceno celkem 85 supraventrikulárních stahů, nejdelší sekvence byla dlouhá 12 stahů, ojediněle také VES. zřetelné stavy akcelerace TF v nočních hodinách.
23-4-2014 (18.13)
Lékař odpovídá:
Váš lékař měl pravdu, že se jedná v podstatě o normální nález, pouze vysoká tepová frekvence v noci není úplně normální a pokud jste spala, tak by bylo vhodné ještě doplnit vyšetření ve spánkové poradně k vyloučení spánkových apnoí, a to zvláště pokud v noci chrápete.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko,přečetla jsem si dotazy týkající se užívání léku Warfarin.Můj manžel tento lék také užívá.Jeho problém je v tom,že mu stačí se prudčeji otřít např.o zeď nebo něco jiného a okamžitě se mu utvoří na ruce modřina a někdy opravdu velká a až černá.Nedá se nějak kůže posílit a zpevnit.V době kdy mu byl warfarin vysazen a píchal si injekce do břicha se tyto hematomy nevyskytovaly. Děkuji a přeji hezký den. H.ŽIV.
22-4-2014 (8.45)
Lékař odpovídá:
Je pravda, že Warfarin může způsobovat kožní nekrózy. Informujte o tom jeho lékaře, který Vám doporučí jinou možnou léčbu.
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
Dobrý den paní doktorko, chtěla jsem se zeptat zda se můžou omega 3 mastné kyseliny užívat u léčby warfarinem.děkuji za odpověď.Irena
20-4-2014 (15.40)
Lékař odpovídá:
Mohou, ale nevidím důvodu, proč je vlastně užíváte. Vhodnější je užívat ryby přirozeným způsobem.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den paní doktorko, mám dotaz ohlednĕ užívání hormonální antikoncepce. Už rok užívám HA Belara, v listopadu 2013 mi byl zjištĕn malý prolaps MV a stopová MI. Mĕla bych užívání HA ukončit? Dĕkuji za odpovĕď a přeji hezký, klidný den.
18-4-2014 (8.29)
Lékař odpovídá:
Tato nevýznamná chlopňová vada není z hlediska hormonální antikoncepce na závadu.