Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1320 do 1340
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, již půl roku trpím "záchvaty" tachykardie (během 10-15 vteřin mi někdy srdce vyletí až na 150 tepů bez zjevné příčiny, za několik minut začne zpomalovat). Fyzické zátěži se též vyhýbám, srdce je stále hyperaktivní (chodím ale pomalu ven). Měl jsem udělané všechny možné vyšetření, krevní testy, Echo, EKG (141 tepů, řádná sinusová tachykardie), vše negativní. Jakmile můj doktor uslyšel, že záchvaty přichází převážně v klidu v noci, posílá mě neustále na psychiatrii s panickou poruchou. Chtěl jsem se zeptat, jestli jmenované vyšetření jsou dostačující k odhalení arytmie? Četl jsem, že nepřiměřená sinusová tachykardie může být chybně diagnostikována jako panická ataka. V létě jsem pravděpodobně prodělal nějakou nepříjemnou virozu (možná meningitida, klíště bylo vyloučeno - v záři Western Blot Borrelia neg.), doktor tvrdí, že to mohu mít z toho. V současné době nárazově beru Trimepranol. Díky za odpověď.
3-3-2009 (23.32)
Lékař odpovídá:
Aby bylo možno se k Vámi popisované "arytmii" vyjádřit, je nutno ji nejprve zachytit při EKG-Holterizace, event. i vícedenní a nebo při velice řídké frekvenci obtíží pak i implantaci tzv. Reveal systému (dlouhodobá EKG monitorace). Ve Vašem dotazu není navíc patrné, zda jsem měl při frekvenci 141/min. nějaké obtíže a bylo to v klidu či zda se jednalo o fyziologický vzestup tepové frekvence při zátěži.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, prosím vás o radu. Mám problém se kterým si neví rady ani moje lékařka,proto hledám možné odpovědi dál. Můj problém tkví v tom, že se mi občas stane to, co ani nevím jak pořádně popsat. Mám pocit, že se mi srdce přemístí směrem k trojúhelníku pod žebry a tam se jakoby stáhne. Cítím v těch místech i silnější tepání a pocit, jako by se mi tam nafoukl balonek. Musím se zhluboka nadýchnout,aby to povolilo a poté cítím jakoby mi srdcem projela nit (je to stejný pocit jako, když použijete dentální nit, která přejede po dásni). Mám problémy se zády, snažím se pravidelně cvičit a chodit na masáže a je pravda, že když nevynechávám posilování zad, tak tyto problémy jsou daleko menší a nevím o nich třeba i několik měsíců.Prosím , poraďte. Na vyšetření srdce je vše v normě, jen jsem byla informována o otevřené šelesti, která je prý ale nevýznamná.Děkuji za vaši odpověď.
2-3-2009 (22.04)
Lékař odpovídá:
Podle popisu Vašich potíží se skutečně s největší pravděpodobností jedná o blokády hrudní páteře a doporučuji Vám navštívit rehabilitačního lékaře, který Vás doporučí na rehabilitaci a doporučí i další vhodné cviky k vyloučení návratu obtíží.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, je mi 17 let a nedávno jsem přechodila chřipku a zdá se mi, že od té doby mi i v klidu buší srdce pořád stejně rychle...asi tak okolo 110 tepů za minutu...je to normální?asi se moc bojím o své zdraví, ale stejně se radši ptám...Děkuji předem za odpověď
2-3-2009 (17.52)
Lékař odpovídá:
Pokud Vám po přechozené chřipce přetrvává bušení srdce s vyšší tepovou frekvencí, je jistě vhodné navštívit kardiologa k provedení echokardiografie a ev. dalších vyšetření k vyloučení prodělání zánětu srdečního svalu, osrdečníku či srdečních chlopní.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den paní doktorko.Bude mi 30 let a před 5 lety mi zjistili mírný prolaps.V podstatě jsem ani nevěděla co to je , tak jsem se ani nestrachovala.Otěhotněla jsem a porodila normálně.V těhotenství jsem brla dopegyt na vysoký tlak.Teď beru půlku lokrenu ráno.a ani ne tak na tlak ale na zrychlený tep.V říjnu 2008 jsem byla na echu a všechno stejné i po náročném porodu.žádné zhoršení.nález mám takový:RV 25 IVS8/13 LV 42/30 LVPW 8/13 Ao 25 ACS 20 LA 41 Ascemd.Ao 25Srd. odd. nezv.Lk bez hy stěn, synerg. a vydatný kom. stah s EF LK zD 67%.Asc. Ao nedilat. Ao 3cípá, jemná, bpn. Pv s Act 120 msec, I. typ křivky. Mi jemná, není typický prolaps, E/A>1, Mi reg. úzce středem do 1/3.Tri reg. do 1/3 úzkým jetem. Sín. + kom. septum intaktní. Perikard bpn.Srd. odd. nezv. LkK bez hypertrofie stěn dobré glob. systol. diastol fce. Mi reg. I st Tri reg. I bez zn PH Ascend. Ao nedilat. A protože uvažujeme o dalším miminku tak se chci zeptat jeslti případné těhotenství a normální porod nemůže ty chlopně nějak závažně poškodit.??Bojím se protže loni mi 3 měsíce po porodu zemřela kamarádka.Měla nějkaou vážnou vadu srdce o které nevěděla.Nějak se od té doby více bojím.A ještě jeden dotaz jestli v takovém nálezu co mám platí taky to pravidlo prevence infekční endokarditidy.Ani ty pravidla neznám at ak se ptám a pochybuji že by mi moje lékařka na tohle odpověděla když tam má pořád plno lidí a od kardioložky nevím jestli se něco dovím.Má tam pořád plno pacientů.Ana žádnou kontolu jít nemám.Tak se nezlobte že se vás ptám.Předem moc děkuji za odpověd.zapoměla jsem ještě npasat že si léčím sníženou fci štítné žlázy.ale to na no asi vliv nemá.tak děkuji moc a pěkný den.
2-3-2009 (13.50)
Lékař odpovídá:
Dle Vašeho popisu se jedná o nevýznamné regurgitace a proto není prevence infekční endokarditidy nutná a není ani nutné se obávat dalšího těhotenství.
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
dobry den chtela jsem se zeptat je mi 34 let a mela jsem pozitivni test ischemii myokardu při zatěžovem testu. je možne abych v tomhle věku trpela touhle nemoci ? dekuji za odpověd
2-3-2009 (0.13)
Lékař odpovídá:
Zátěžový test (nejspíše zátěžové EKG) EKG u Vás zaznamenalo ischemii při zátěži, což znamená, že tuto nemoc (ischemickou chorobu srdeční) sice mít můžete, ale není to jisté. Pravděpodobnost, že tomu tak je, lze u Vás odhadovat někde mezi 30-50 procenty - záleží na dalších rizikových faktorech ischemické choroby srdeční (dědičnost, hladiny lipidů, cukru atd. atd.). Konkrétně Vám o tom lépe poradí Váš ošetřující lékař. V každém případě bude nutn nejspíše provést další vyšetření k vyloučení této dg.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko,prosím o radu týkající se mého syna 5,5 roku. Občas a nepravidelně- někdy jednou za týden, někdy jednou za měsíc -si stěžuje na bolest u srdíčka. Pravděpodobně nesouvisí se zátěží. Jednou si sice stěžoval o tréninku na fotbale, avšak při hokeji problémy nemá. Naposled ho tytéž bolesti trápily před usnutím- v klidu. Bolest trvá asi 30sec-1min. Z pohledu obvodního pediatra je v pořádku. Doporučovala by jste mu bližší kardiologické vyšetření? Děkuji za odpověď
1-3-2009 (15.20)
Lékař odpovídá:
Bez vyšetření Vašeho syna to není možné říci, poraďte se s jeho ošetřujícím pediatrem a ten Vám event. doporučí dětského kardiologa. Že by potíže byly v tomto věku kardiologického původu je sice dosti nepravděpodobné, ale nikoli s jistotou vyloučené.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den.Chtela bych se zeptat pred dvemi lety me po elektrofiziologickem vysetreni bylo zjisteno wpw sydndom nekolikrat sem omdlevala ale nejvetsi problemi mam v lete dusnost omdlevani 2krat i krece.je to pro me nejak nebezpecne?? a muze to byt dedicne?mam 2 deti.muj lekar si me pozve vzdy jedenkrat rocne na kontrolu!muj bratranek ve 24letech na tuto vadu zemrel.mam i pozotivni vysetreni-hut test.Dekuji mockrat za odpoved
27-2-2009 (17.43)
Lékař odpovídá:
O WPW syndromu jsem psala v sekci arytmie - viz tam. Pozitivní HUTT test (tzv. sklopný test) je pro mě informace neodstatečná, znamená jen, že jste po určité době po sklopení měla kolapsový či prekolapsový stav, ale není od Vás uvedeno, zda to bylo způsobeno poklesem tlaku, poklesem tepu či poklesem obojího. Dle toho se poté volí další postup. Jinak pozitivní HUTT a WPW syndrom jsou 2 nejspíše nezávislé nálezy.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
vynechava mne tep lekar mne rekl ze jsou to extrasystoli a ze to neni zivotu nebezpecne ale je to velmi neprijemne co s tim dekuji za odpoved
26-2-2009 (19.24)
Lékař odpovídá:
Na tento dotaz jsem již odpovídala v sekci arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrá den, mám prosbu, jsem v 35.týdnu gravidity a dnes jsem byla na ekg. závěr zní: Inkompletní blok pravého raménka Tawarova. Mohla by jste mi zkusit vysvětlit co to znamená? A má-li to pro mne nějaký význam? Mnohokrát děkuji za odpověď. S pozdravem Milena Bečvářová.
24-2-2009 (21.51)
Lékař odpovídá:
Na tento dotaz jsem již odpovídala.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko,můj muž se léčí na VKT 4roky po tzv.Menier syndromu.Od počátku užívá Lokren a postupně mu byly měněny druhé tbl.z důvodu "nesednutí". Podrobněji:Lokren-Tritace,tlak byl stále na hodnotách 145/100,změna - Lokren-Prestarium,tlak snížen na 130/90,ale měl problémy s dráždivým kašlem,změna - Lokren-MicardisPlus,tlak 130/80-90,objevily se vyrážky a ekzem,změna při posl.kontrole únor 09 - Lokren-Accuzide (toto složení bude teprve testovat).Prosím,můžete napsat váš názor na neustálé změny?Nejde na základě zmíněných problémů najít vhodné léky?Má zodpovědnou práci a má strach zkoušet pořád něco nového,aby se mu něco nestalo po přečtení všech nežádoucích účinků. Děkuji.
24-2-2009 (17.40)
Lékař odpovídá:
Každý lék má nějaké kladné a nějaké negativní účinky a na každého pacienta působí různě. Proto nemůže léky nasazovat počítač, ale vždy lékař po zralé úvaze a zhodnocení všech nálezů, povolání, hmotnosti, psychického stavu atd. atd. Některé účinky jsou u určitého procenta případů předvídatelné (např. kašel u Prestaria se vyskytuje u několika procent pacientů), některé zcela nepředvídatelné (např. exantém u Micardis plus - zde se jedná o alergickou reakci). Je proto logické, že někdy tzv. "nastavení" léčby trvá delší dobu a pacient by měl být trpělivý. Podrobné pročítání letáků a hledání nežádoucích účinků nepovažuji za účelné, neboť řadu z nich si pacient pak vsugeruje, ačkoli je ve skutečnosti nemá. Spíše doporučuji léky užívat dle doporučení lékaře a pokud mám nějaké jasné potíže, tak se podávat do letáku, zda to daný lék muže způsobovat a pak se s lékařem poradit o jeho změně. Je třeba si uvědomit, že v příbalových letácích se uvádí všechny (i zcela výjimečné) nežádoucí účinky, které jsou velice nepravděpodobné.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, ráda bych se zeptala na užívání a event. nežádoucí učinky léku - Digoxin. Mám dvouměsiční holčičku s vrozenou vadou srdce - ve střední části komor. septa je defekt cca 2mm, dále defekt septa síní cca 10mm , obojí s L-P zkratem. Při narození (hmotnost 3kg) nám byl předepsán Digoxin 1x1gtt mimo neděli, a první měsíc prospívala dobře. Digoxin dle krve byl na spodní hranici doporučovaného rozmezí - bohužel přesné číslo nevím. Na konci prvního měsíce nám byl zvýšen Digoxin na 2x1gtt mimo neděli (dcerka v té době vážila 3 750g) a dcerka začala být plačtivější a hůře papala - snědla třeba 30ml a pak již nechtěla, brečela a vyplivovala mlíčko, dudel však dudala. Nyní je na konci druhého měsíce svého života - digoxin má brát 2x1 gtt bez vynechání a stále je nesvá a bez problému sní jen 50ml mlíčka a pak už je to s pláčem. Pokud jsem ji však vynechala třetí den 1 kapku začala papat líp a lépe spala, celkově byla klidnější. Dle krve má hladinu 1,4. Může na tento lék tak moc reagovat a jak často by měli probíhat kontroly a navyšování digoxinu - a jeho sledování v krvi. Děkuji Reinoldová
24-2-2009 (17.11)
Lékař odpovídá:
K Vašemu dotazu mohu odpovědět jen obecně, neboť takto malé děti neošetřuji a nemám s tím ani praktické zkušenosti. Digoxin může při vyšších dávkách způsobovat dyspeptické obtíže (např. nadýmání apod.) a jiné nežádoucí účinky jako poruchy srdečního rytmu apod. Tento lék má nízké terapeutické rozmezí a proto je vhodné monitorovat jeho hladinu v krvi. Častěji se musí provádět u malých dětí, které výrazně mění svoji hmotnost, u dospělých se provádí cca 1-2x ročně. Konkrétně Vám však lépe poradí Váš dětský kardiolog.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, můžete mi vysvětlit co se skrývá pod pojmem sklerotizace karotických sifonů? Může to mít vliv na točení hlavy a na potíže s rovnovážným ústrojí?
24-2-2009 (11.15)
Lékař odpovídá:
Sklerotizace karotid může způsobit točení hlavy v případě, že tyto sklerotické pláty způsobují hemodynamicky významné stenózy (zj. zúženiny) - obvykle nad 80 % průsvitu tepny.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den. Byl jsem na vyšetření v nemocnici v Ostravě. Bylo mi zděleno po vyšetření, že musím podstoupit operaci na pravé straně krku nějaké karitydy, že je tam nějaký uzávěr. Je mi 76 roků a chtěl bych se zeptat, jestli je to nebezpečné.
23-2-2009 (19.50)
Lékař odpovídá:
Každá operace má své indikace, kontraindikace a potenciální rizika. U každého pacienta je nutné individuálně zhodnotit možný přínos a potenciální rizika a tento přínos by měl být vždy větší než možné riziko. Neznám Vaše další nálezy a proto Vám nemohu dát přesnější odpověď, tu Vám dá Váš ošetřující lékař, ale předpokládám, že když Vás odesílá na operaci karotidy, tak riziko jejího neprovedení je jistě větší než potenciální riziko operace.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den.Chtěla bych se vás zeptat na tlak v krku v okolí ohrizku.Když polknu tak tam něco tlačí,ráno po probuzení bych řekla že je to dobré,ale průběhem dne je to horší.Byla jsem na krčním ,udělali mi ultrazvuk štitné žlazi a vše v pořádku,zkontroloval mi krk zrcátkama a v přádku i výtěr byl v pořádku.Myslíte si že to může být psychicky?
23-2-2009 (17.37)
Lékař odpovídá:
Pokud máte v pořádku SONO štítné žlázy a kompletní ORL vyšetření, doporučovala bych Vám ještě navštívit neurologa či RHC lékaře k vyloučení např. blokád krční páteře. Pokud i tam budou nálezy negativní, tak připadá možnost psychického onemocnění typu např. panických atak apod.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, jsem sportovec, 22 let, při běhání mi měřič tepu ukázal skok z 160 tepů/min na 206 tepů/min. Po chvíli se tep opět ustálil na 160 tepů/min. Chybu přístroje bych vyloučil, jelikož mě zasáhla lehká nevolnost, díky které jsem se následně koukl na hodnotu tepu. Nedávno jsem podstoupil zátěžové EKG (v rámci prevence pro sport) - vše v pořádku. Mám občasné problémy se zvýšeným klidovým tepem - 80-90 tepů/min. Žádné povzbuzující prostředky jsem nikdy nebral (četl jsem, že jste na podobný problém již odpovídala, ovšem to bylo právě v případě užívání podpůrných prostředků). Popisovaný problém mě postihne cca jednou za dva měsíce. Lékaři, ani při vyšetření zátěžového EKG, jsem se s tímto problémem nesvěřoval, jelikož nebyl v době návštěvy nikdy aktuální. Chci se zeptat, zda si myslíte, že je nutné se tímto problémem dále zabývat (nerad bych něco podcenil), či se podobné výkyvy tepové frekvence při fyzické zátěži (nikdy jindy problémy nemám) mohou občas vyskytnout. Děkuji
22-2-2009 (23.12)
Lékař odpovídá:
Změny tepové frekvence jsou zvláště u mladších pacientů normální. Pokud máte EKG nález při zátěži v pořádku, tak není nejspíše nutné se tím zabývat, pokud by se obtíže typu nevolnosti a současné bušení srdce opakovalo, pak by jistě bylo vhodné znovu kardiologa navštívit.
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
Je mi 62 let. Před dvěma léty jsem prodělal IM typu Q. Patřím k lidem v jejicž životě sehrával sex vždy důležito složku života. Nyní se u mne začala projevovat již ED. Vyzkoušel jsem 1/2 tablety Viagra 100 mg. Výsledek skvělý, necítím se špatně ani po aktu - tlak 125/75. Znepokojuje mne však varování, že kardiáci by tento prostředek užívat neměli. Urolog mi jej však předepsal i přes upozornění na prodělaný IM. Na srdce beru taliton 6,25 mg 1/2 - 0 -1/2, Miril 2,5 mg 1-0-0 a Atoris 10 mg. 0-0-1. Dotaz" - je pro mne kombinace těchto léků s Viagrou tak výrazným rizikem ? Jakou mám jinou alternatibu prostředku proti ED? Chci ještě aktivně žít. Děkuji M.R.
22-2-2009 (21.57)
Lékař odpovídá:
Podávání léků typu Viagry je nebezpečné u pacientů s aktivní ischemickou chorobou, tj. zvláště pokud přetrvává angina pectoris (tj. bolesti na hrudi) a pacient potřebuje nitráty (ať krátkodobé - např. Nitroglycerin či různé nitrospraye či dlouhodobě - např. Monomack, Monotab, Isomack apod.). Podání nitrátu 24 hod. před a po podání Viagry pak může způsobit závažné poklesy krevního tlaku. Pokud shrnu, tak stav po infarktu myokardu, pokud nebyl velice rozsáhlý a pacient nemá anginu pectoris či srdeční selhávání a neužívá nitráty (viz výše), může používat Viagru či obdobné preparáty bez většího rizika.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý večer paní Bartunková, ráda bych vás poprosila o radu, lékaři mi diagnostikovali diagnozu R-55, Sinusová tachykardie beru Concor. Z elektrofyziologického vyšetření, wenckebachuv b. 270 min, akcesorní draha a AVNRT vyloučeny. Bušení srdce mám ale nadále jsem z toho už zoufala jemi 27, ráda bych měla rodinu a nevím jak bych to stěmito problémy řešila, budu vám moc vděčná když mi poradíte kam se mám obratit, děkuji.
22-2-2009 (18.50)
Lékař odpovídá:
Diagnóza R-55 není dg. jako taková, ale je jen předběžná a znamená příznak točení hlavy. Vámi popisovaný nález při elektrofyziologickém vyšetření je normální. Z Vašeho popisu není patrné, proč bylo elektrofyziologické vyšetření prováděno a jaké typy arytmie byly před tím např. při EKG-Holterizaci zachyceny. Obraťte se s dotazem a Vašeho kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
prosim odotaz mam tlk 118/66 ale tep srdce mam 40 -47
22-2-2009 (17.49)
Lékař odpovídá:
Tento nález může být "normální" u sportovce či při podávání léků způsobujících zpomalení tepové frekvence (např. betablokátory apod.). Může však být i nálezem patologickým. Ve Vašem konkrétním případě Vám odpoví Váš ošetřující lékař.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den paní doktorko, je mi 50let a asi před 2 lety jsem se začal léčit pomocí ACEI (Prenessan) na vysoký kr. tlak. Nyní při léčbě mám při domácím měření většinou tlak okolo 135/80, ale klidový tep často i přes 90 a opravdu výjimečně okolo 85. Můj obvodní lékař však tvrdí, že je to v pořádku. Po pročtení mnoha stránek na internetu jsem si říkal, zda-li by nebylo lepší např. upravit léčbu na b-blokátory (např. Egilok). Děkuji mockrát za odpověď.
22-2-2009 (9.26)
Lékař odpovídá:
V současné době se jako léky prvé volby většinou doporučují ACEI (tj. Vámi uváděná Prenessa) či sartany. Jsou však i individuální výjimky, kdy se na základě jiných nemocí, tepové frekvence apod. postupuje jinak, a to např. podáváním betablokátorů při současně vysoké tepové frekvenci. Další možností je také podávání obou preparátů současně či dokonce více preparátů současně v malých dávkách. Konkrétní postup se však volí, jak jsem řekla, vždy individuálně.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Vážená paní doktorko, je mi 49 let a po řtyřicítce chodím každoročně na ECHO. Již v minulosti mi byla zjištěna kalcifikace v ao. chlopně s gradientem. Výsledky v letech 2005 - 2008 byly velmim podobné, např. 7/15mmHg, 6/12mmGg, 6/15mmHg. Před několka dny mi zjistili 13/22mmHg. Navíc septum (IVS) a zadní stěna (ZS) měli v minulosti hodnotu 12 mm (ještě v norme 6 - 12), nyní je to v obou případech 13mm. Co to pro mne znamená ? Děkuji, Miroslav
21-2-2009 (19.21)
Lékař odpovídá:
V součanosti tento nález neznamená nic zásadního, avšak i do budoucna bude nutné chlopeň echokardiograficky kontrolovat a dle výsledku pak dále postupovat. O konkrétním postupu Vám dle kontrol nejlépe odpoví Váš ošetřující kardiolog. Aortální stenóza se operuje v případě, že je významná (tj. střední - zde ten nižší - gradient je nad 40-50 mmHg) a současně dělá potíže (při námaze závratě, dušnost, angina pectoris).