Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 180 do 200
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, co si mám představit pod pojmem, že mi srdíčko funguje jen na 25 %?? Co to pro mě znamená?? Týká se to bratra od mé kamarádky. Moc děkuji za odpověd.
2-6-2013 (19.08)
Lékař odpovídá:
Normální hodnotou funkce (tzv. ejekční frakcí) levé komory srdeční je cca 60 %. Hodnota 25 % znamená pokles funkce cca na 40 % normálních hodnot, což může být významné.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, paní doktorko, léčím se léta s hypertenzí, je mi 68 let, sportovec. Po operaci nádoru prostaty (2009) jsem měl i následnou hormonální léčbu, ale ta již před dvěma roky skončila. Asi před rokem mi moje lékařka změnila léky na TK takto, ráno: Micardis Plus 80, Concor 5mg, večer Kapidin 10mg, Cynt 0,4. Měl jsem jakési nové vedlejší účinky a tak jsem byl vyslán na další vyšetření k jinému lékaři. Ten před 14dny změnil léčbu na: Canocord 16mg + Concor 5mg a Cynt 0,4 + Kapidin 10mg. Protože mám i zvýšený cholesterol, užívám večer nově i Atoris 30. Bohužel jsem právě pracovně v zahraničí a vracím se až a 8 dnů 10.6., můj pan doktor nemá e-mailové spojení, telefon přes ústřednu a nemohu s ním konzultovat nové reakce na léky. TK se mi po necelých dvou týdnech užívání nových medikamentů rapidně zvýšil, zejména na systole a docela z toho nervózním. Ráno mám až 190/105, asi 2 hodiny po lécích 145/95/puls 54, okolo poledne či po obědě opět stoupne na 180/105/68, a po večerních lécích tak klesne během hodiny na 140/85-90, puls 55. Tento stav vydrží asi do 1-2 hodiny po půlnoci a pak tlak opět vyskočí hodně nahoru. Můžete mě aspoň na dálku trochu uklidnit vaší radou? Po návratu samozřejmě ihned navštívím svého lékaře. S díky FV
1-6-2013 (20.51)
Lékař odpovídá:
Canocord je podobným preparátem jako Micardis - patří do stejné lékové skupiny tzv. sartanů. Z neznámých důvodů však na Vás účinkuje méně než Micardis. Seznamte s tímto problémem Vaší lékařku.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Prosím, mám tady maminku ze slovenska a došel ji valsacor, já užívám betaloc zok 50, můžu ji to dát - jedná se o týden, jelikož jezdíme ambulantně do lázní a nechceme to přerušit Móóc děkuji za odpověď
31-5-2013 (15.17)
Lékař odpovídá:
Tyto léky není možné nahradit, jedná se o jiné preparáty.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý deň pani doktorka. Obraciam sa na Vás s prosbou o radu. Už dva roky sa liečim na tachykardiu a hypertenziu. Užívam egilok 25 mg polku ráno a večer a tritace 1,25mg každé ráno. Tlak mám počas liečby 120/80. Problém je v tom, že po dnešnej návšteve internej ambulancie mi pán doktor povedal, že mám vysadiť tritace, nakoľko som ešte mladá - mám 30 rokov a je tu možnosť otehotnenia. Namiesto tritace mi predpísal cardinal 3 x denne. Moja otázka znie, či nie je riskantné vysadiť tritace, nakoľko tlak aj tep mám počas liečby tritace v poriadku.
31-5-2013 (14.30)
Lékař odpovídá:
Pokud byste plánovala těhotenství, tak by bylo vhodné Tritace vysadit, jinak to asi není nutné.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, při dlouhodobém měření krevního tlaku má manželka (ročník 1941) průměrný pulzní tlak 70mmHg. Příčinou je nízký diastolický tlak, systolický je v pořádku - cca 130. Dočetl jsem se, že takto vysoká amplituda je riziková, ale praktické lékařce se zdá vše v pořádku. Manželka užívá AMESOS 10mg/5mg, předtím byly obě hodnoty tlaku výš, ale rozdíl byl stejný. Mám obavy z případných rizik - můžete mi mé obavy vyvrátit, případně navrhnout, co mám dělat? Velmi Vám děkuji.
29-5-2013 (13.58)
Lékař odpovídá:
Je pravdou, že vysoký pulzní tlak je rizikový. V prvé řadě je nutné vyloučit možnou léčitelnou příčinu - napři významnou chlopňovou vadu - zvl. mitrální či aortální regurgitaci a event. další příčiny hypercirkulace - např. zkratové vady, chronickou infekci apod. apod. Pokud se příčina nezjistí, tak léčebně je velice obtížné vysoký pulzní tlak ovlivnit.
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
Dobrý den paní doktorko.V 45 letech jsem prodělala infarkt a od té doby beru Betaloc 50 mg .Od té doby se nemohu občas zbavit pocitů slabosti a úzkosti a to především při větší fyzické nebo psychické zátěži.Je to velice nepříjemné.Mohla byste mi prosím napsat zda mi tyto pocity může způsobovat právě Betalog ? Děkuji za vaši odpověď.
28-5-2013 (13.11)
Lékař odpovídá:
Vámi uváděné potíže nejspíše nejsou od Betalocu.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, chtěla bych poprosit o vysvětlení výsledku echokardiografického vyšetření mé dcery ( 23 let ), který je : susp.biskuspidální aortální chlopeň s normální funkcí, mírná trikuspidální regurgitace, stopová mitrální regurgitace. Popř. prosím o vysvětlení, co z tohoto výsledku pro ní vyplývá do budoucnosti a zda se jedná o dědičnou chorobu. Děkuji H.Seidlová
24-5-2013 (20.12)
Lékař odpovídá:
O bikuspidální aortální chlopni jsem již psala v sekci chlopňové vady. Jedná se o situaci, kdy má chlopeň 2 cípy místo 3 a tyto pacienty je třeba sledovat, neboť častěji mívají poruchy funkce této chlopně.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý deň, od februára 2/2013 trpím na zápal, až teraz v máji 5/2013 sa prišlo na to, že je to Candida albicans z kvasinky zápal. Postihlo mi to aj mozog. Momentálne som sa začala liečiť Flukozanolom. Začiatkom mája som mala ECHO srdca OK. O 2 týždne nato je tam stopová Mi a Tri regurg. ľkd 4,5cm, IVsd 0,7cm, ZSd 0,7cm, PK 2,4cm, ľp 3,4 cm, PP 3,2 cm, koreň Ao 2,9 cm, Ao asc 2,8cm. Bez známok IE na chopňových ústiach, perikard gpn. Náležité veľkosti srdcových dutín. Globálna systol. funkcia ľk je dobrá, EF 60-65 %, bez porúch kinetiky. Hypertrofia ľk neprítomná, parametre distol. funkcie ľk sú veku primerané. Bez morfol. zmien na chlopňovom aparáte. Stopová Mi a Tri reugrg. Bez známok zvýšeného TK v malom obehu. Perikard bez výpotku. OTAZKA Mám obavy, či nejde o začínajúcu endokartitídu, prosím, čo robiť ďalej. Ďakujem pekne za rýchlu odpoveď. Cítim stále búšenie v srdci.
23-5-2013 (20.20)
Lékař odpovídá:
Vámi popsaný nález na mitrální a trikuspidální chlopni je t.č. bezvýznamný.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Zdravíčko, je mi 47 let a léčil jsem se na fibrilaci síní a kardiomyopatii, vše vyléčeno za osm měsíců, nyní normálně pracuji jako tesař a pokrývač, beru ještě warfarin, apo perindo, verospiron, betalog zok a rivodaron, zajímá mě, jestli po kontrole,,asi za měsíc budu brát ještě nějaké léky, léčba byla úspěšná, snad...díky
23-5-2013 (17.21)
Lékař odpovídá:
Na Váš dotaz nemohu odpovědět, protože přesně neznám Vaše nálezy, zvl. echokardiografii. Nevím tudíž, o jaký typ kardiomyopathie se jedná. Nejlépe Vám odpoví Váš kardiolog.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko mám v klidu tep 130, byla jsme na ekg, holtrovi, echu.Vše v pořádku. Je možné,že mi zrychlený tep dělá páteř?Mám srostlé obratle v hrudní páteři a špatné plotýnky na krční.Připadá mi,že vždy když se mi bolest páteře zhorší,tep je rychlejší.Když si zmáčknu určitý bod na páteři srdce mi přeskakuje, nicméně lékař mi říká, že zrychlený tep být od páteře nemůže..díky
23-5-2013 (9.08)
Lékař odpovídá:
Blokády páteře, a zvl. bolestivé mohou stimulací sympatiku přes adrenalin způsobovat zvýšení tepu a tlaku krve.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, měřili mi EKG a napsali: respirační dysrytmie a sympatikotonie a moje doktorka mě neposlal anai do špitálu že prej to bude že trpím duševní poruchou muže to tak být nebo je to smrtelné? a doplnili tam: bez ishemie myokardu
21-5-2013 (17.49)
Lékař odpovídá:
Vámi uvedený popis EKG je zvl. u mladých normálním nálezem.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, cca 20 let se léčím na hypertenzi, kterou mívám občas spojenou s panickými ataky. V posledních třech měsících PP přicházela velmi často ss bušením srdce a dalšími projevy. Byl mi tedy indikován Escirdec NEO 10mg, 1/2 tbl. ráno. Dále užívám Sectral 400 1/2 ráno a Amprilan H. Častějšími PP a sebepozorováníím v posledních týdnech zjišťuji naopak velmi klidový tep přes den 55-58. Před spaním 45-50. Je tento srdeční stav ještě v normě s přihlédnutím k užívaným lékům? Děkuji za příp odpověď. L.Ch.
21-5-2013 (11.42)
Lékař odpovídá:
Vzhledem k tomu, že užíváte betablokátor (Sectral), tak se jedná o adekvátní tepovou frekvenci.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,byla jsem na EKG vyšetření a ráda bych věděla co znamená?EKG sin.r,95/min,semivertikální poloha,opakovaně předčasný sinusový stah,tedy sin.arytmie,přech.z.V3,rS VR VL,V1-3,ST izoel,plochá T ve sv.I,II,III,VI,VF,V3-6.zá sin.arrytmie nespecif.změny repolarizace? Léčím se s depresí. Děkiji brožová
17-5-2013 (10.56)
Lékař odpovídá:
V podstatě se jedná o nevýznamný nález, záleží na dalších vyšetření (pokud jsou vůbec nutná).
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý deň, je u mňa podozrenie na zápal srdcovej chlopne - z dôsledku systémovej kandidózy. Echokg: LVEDD 45mm, LVESD 32 mm, LVEF 65 /, IVSd 7mm, PWd 8 mm, bez lokálnych porúch kinetiky, E95m/s, A55m/s, diastolická funkcia normálna, LA 32 mm, RVEDD 24 mm, AoV morfologia v norme, AOR neprítomná, bulbus aorty 30mm, asc. aorta 26mm, MV morfologia v norme, MR neprítomná, TV morfologia v norme, TR neprítomná, PV morfologia v norme, PR neprítomná, Perikard bez tekutiny, bez nepriamych známok pľ. hypertenzie, bez nálezu vegetácií na chopniach. Stačí takéto vyšetrenie na vylúčenie zápalu srdcovej chlopne? Absolútne sa tým vylúčil zápal srdcovej chlopne? Lebo mi bol novozistený šelest na srdci, opakovane II/III. Ďakujem, Závodná
15-5-2013 (20.15)
Lékař odpovídá:
Vyšetření transthorakálně (tj. zvenku přes hrudník) není úplně přesné, jistější je při podezření provést ještě jícnovou echokardiografii, tj. vyšetření přes jícen.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
dobry den ,prosim vas chtela jsem se jen zeptat co je za diagnozu Q 21.0 A Q 22.1 DEKUJI VELICE ZA ODPOVED
15-5-2013 (13.20)
Lékař odpovídá:
Diagnóza Q21.0 je defekt komorového septa, tj. otvor v přepážce mezi oběma komorami, který by tam normálně neměl být. Q22.1 je stenóza pulmonální chlopně, tj. zúžení chlopně mezi pravou komorou srdeční a plicnicí.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
uzivam lek verospiron asi 60 dnu zacalo me bojet prave prso konkretne bradavka a pod ni. cim lze tento lek nahradit se stejnym ucinkem. kterym lekem lze verospiron plne nahradit. za odpoved dekuji. j.f.
11-5-2013 (18.13)
Lékař odpovídá:
V prvé řadě je nutné vědět, zda ho nutně potřebujete a jakou dávku berete. Někdy stačí snížit dávku, jindy není nutné tento preparát užívat. V indikovaných případech je ho možné nahradit eplerenonem (firemní název Inspra).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, jsem půl roku po alkoholové septální ablaci. Doposud jsem užívala Concor cor 20mg denně spolu Modureticem a Micardisem 40mg. Nyní mi byl vysazen Moduretic a Concor cor a mám užívat Isoptin 240mg + Micardis 40mg. Jsem strašně zavodněná, mám vysoký pulz,kolem 120/min. v klidu, ale TK celkem normální až nižší. Řekla bych, že vysazení Modureticu mi neudělalo dobře. Může se Moduretic užívat s Isoptinem? Děkuji za odpověď. Antropiusová
10-5-2013 (14.51)
Lékař odpovídá:
Domnívám se, že Vám hlavně neudělala dobře výměna Concoru na Isoptin. Domluvte se s Vaším kardiologem o Vašich potížích, nejspíše bude vhodné vrátit se k původní léčbě. Neznám však další Vaše onemocnění a důvody ke změně léčby.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobrý den , mám problémy s krční páteří jsou to prý jen degenerační ,ale mě bývá od té páteře , asi, špatně, brní mě krční páteř , žačne mě bolet hlava na pravé zadní straně, mám problémy se zrakem, občas mi je i špatně od žaludku, potím se a je mi nevolno , pokud si změřím tlak mám normální nebo nižšší ale vysoký tep 100 a více už nevím co stím neuroložka mi dala prášky na bolest ale ty zabírají na chvíli, tyto stavy mám kolikrát denně pokud jsem mimo domov tak stím mám problémy, prosím o radu co stím děkuji Jechová
9-5-2013 (22.01)
Lékař odpovídá:
Doporučuji Vám navštívit zkušeného fyzioterapeuta, který Vás odblokuje a poradí Vám cviky, které je vhodné pravidelně cvičit, aby se potíže neopakovaly.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, paní doktorko, chci se zeptat na lék Pradaxa. beru ho jako prevenci při fibrilaci síní (paroxysmální, dva a půl roku jsem žádný záchvat u sebe nepozorovala a všechna kontrolní ekg i na 24 hodinovém holtru ukazovaly sinusový rytmus), teď jsem si ale přečetla, že v poslední době roste počet případů krvácení spojených s užíváním Pradaxy (člnek z amerického tisku) a že vlastně neexistuje antidotum, které by bylo možné při krvácení podat. není tedy nakonec bezpečnější vyzkoušený warfarin (neužívala jsem ho, od začátku mám nasazenou pradaxu) nebo nestačil by přece jen anopyrin (ten jsem brala před pradaxou, pak prý kardiologické světová komise dala doporučení, že tento zpsůob prevence proti trombům je v podstatě na nic)? Dost se toho krvácení bojím. Děkuji moc za odpověď. jana Dulíková
9-5-2013 (15.24)
Lékař odpovídá:
O tom, jakou léčbu je vhodné nasadit, záleží zhodnocení dalších rizik tromboembolie (chlopňové vady, diabetes, hypertenze, ICHS atd.) a na druhé straně vyhodnotit rizika krvácení (poruchy srážlivosti krve, vředy, anamnéza krvácení atd.). Rozhodnutí o druhu antikoagulační či antiagregační léčbě je proto přísně individuální a není v součanosti snadné dát obecná doporučení. V každém případě je léčba Warfarinem nejdéle ověřená a současně patří mezi nejlevnější.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Obracím se na vás s prosbou o vysvětlení vyšetřování holtrem.Měla jsem ve dne průměrnou hodnotu 140/80,v noci 105/50 a druhý den ráno 220/112,tuto hodnotu vysvětlil lékař syndromem bílého pláště,i když si myslím,že byla naměřena o 1hod dříve,než jsem přístroj odevzdávala.Pak celý den jsem měla tlak 180/100,večer 237/100,až jsem se ocitla v nemocnici.Tři měsíce jsem nebrala léky na tlak,cítila jsem se výborně,jen jsem prováděla detoxikaci dle Jonáše.Mnohokrát děkuji za odpověď.Reljičová ď.Reljičová.
8-5-2013 (19.04)
Lékař odpovídá:
Dle Vašeho popisu máte během dne mírnou hypertenzi a v noci normální hodnoty tlaku krve. Zda je hypertenzi nutné farmakologicky léčit záleží na celkovém zhodnocení rizika - to musí udělat Váš ošetřující lékař.