Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 200 do 220
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
Dobrý den, je mi 55let, jsem 25 let diabetička léčená inzulinem, mám pozdní komplikace- 50% funkce ledvin, stav srdce po 2 tzv. tichých infarktech myokardu, nízký tlak a ICH dolních končeti- uzavřené pánevní tepny- neoperovatelné. Rovněž trpím klaudikačními bolestmi cca po 20-50 metrech chůze. Loni v říjnu mi interní lékařka naordinovala mj. lék Concor, ale nyní jsem se dočetla, že tento lék není vhodný pro pacienty s poruchou ledvin, pro pacienty na inzulinu a není prý vhodné jej užívat při klaudikačních bolestech. Můžete mi, prosím, poradit, zda mám nebo mohu užívat lék Concor i nadále? Mám užívat 2,5 mg denně. Děkuji za odpověď.
8-5-2013 (11.57)
Lékař odpovídá:
Jedná se o malou dávku Concoru a jeho pozitivní účinek je s největší pravděpodobností vyšší než jeho potencionální rizika.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den pani doktorko,je mi 64 let už dloho beru léky na vysoký tlak.Horní tlak mám v pořádku ale spodní mám stále přes 90-96.Ráno beru Acuzide 10mg,Betaloc 200 mg 1/2,Loradur 1/2.Mám brát mite celý ale v lékárně mě omylem dali Loradur.Večer beru ještě Lusopres 20mg.Mám křečové žíly,beru Diohes plus.Dalo by se s tím spodním tlakem něco udělat ?Moc děkuji za odpověď
7-5-2013 (19.52)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se, ale neznám Vaše další nálezy, na podobné dotazy nelze přes internet odpovídat.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den. Mám dotaz jsem po operaci náhrady aortální chlopně,baypass ..rok 2001 ,nasledně zaveden po 5 letech stent do hlavní cévy k srdíčku.Můj dotaz zní včera 6.5.2013 jsem byl na kontrole EKG z důvodu tlaku na prsou..v nálezu je napsáno Za AV blok 1.stupně a hraniční nitrokomorové vedení QRS komplex//polékové ?/nespecifické změny ST úseku...křivka bez projevů koronární insuf. a dysrytmie.....praktický lékař mi řekl že je to dobré....momentálně marodím ...se štítnou žlázou..předávkování lékem Cordarone.Může být výše popsaný problem tlak na prsou zapřičiněný i štít.žlázou ? Děkuji za odpověď.Urban
7-5-2013 (7.16)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se, ale jste natolik komplikovaným pacientem, že bez Vašeho vyšetření Vám nemohu říci, od čeho mohou být u Vás bolesti na hrudi. Obraťte se prosím na Vašeho kardiologa.
# Pacient se ptá:
nezařazeno
Dobrý den, prosím Vás pěkně, pokud je mi 33 let a mám bradykardii, mohu s tím hrát fotbal?Také mě zajímá, zda bradykardie může být způsobena problémy od krční páteře.Díky moc.Petr
6-5-2013 (12.39)
Lékař odpovídá:
Pomalejší puls je do určité úrovně u sportovců běžný a je spíše příznivých faktorem a dokladem dobré trénovanosti.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,občas mám tlak mezi lopatkama a nebo mě tam i pálí. Někdy se nemůžu ani pořádně nadechnout. Byla sem s tím na pohotovosti a na poslech je vše v pořádku i srdce. Občas se mě stane,že mě srdce povyskočí jako když se člověk lekne,tep cítím až v krku,trvá to jen chvíli a pak je to zase v pořádku.podle toho poslechu doktor zjistí,že je srdce v pořádku? Děkuji moc
4-5-2013 (22.04)
Lékař odpovídá:
Bolesti mezi lopatkami s pocitem nemožnosti se nadýchnout patří mezi typické příznaky tzv. obalových bolestí způsobených blokádou páteře či zánětem pohrudnice apod.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat jestli je to normální když je člověk nachlazený -( bolest v krku, angina .... ) tak jestli je běžné že se tep zrychlí . Já to někdy mám a tluče mi to někdy 85-98 .Ráno a večer se to sklidní na 66-75 . Když jsem pak zdráv tak je to dobré. Tlak mám v klidu 117-78 . ale přez den mi někdy ten spodní vyleze na 86 .Děkuji za odpověd .
4-5-2013 (9.38)
Lékař odpovídá:
Ano, zvýšení pulsu při zvýšené teplotě je normální reakcí.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dbry den chtel bychbse zeptat mam udelanej hooter echo srdce zatezovou zkousku neuroogicke visetrenina vse v poradku a kazdy den citim jak me se srdce zastavy a, zas rozbouchne a preskakuje a kazdyn ryka ze je to normalni mam se bat pani dootorko dekuji a je me 21 let.
2-5-2013 (17.36)
Lékař odpovídá:
O tom, zda se jedná o závažné poruchy rytmu, zjistíte dle EKG-Holtera. Pokud je na něm nevýznamný nález v době, kdy máte potíže, tak se nejedná o problém.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, paní doktorko, mám následující "problém", pokud to tedy problém je. Je mi 38 let, 57kg/160cm, a mám spíše nižší TK, ovšem trápí mě fakt, že systolický mám nižší kolem 100-110, ale diastolický mívám spíše vyšší 70-80. Myslíte, že se mám obrátit na lékaře? Nerada bych obtěžovala zbytečně. Rozdíl mezi sys. a dia. tlakem by měl být 40 a já mám max. 30. Budu moc ráda, pokud mi odpovíte, vím, že Váš čas je vzácný. Moc děkuji Jana Chundelová
2-5-2013 (12.14)
Lékař odpovídá:
Nemusíte si s tím lámat hlavu, dokonce platí, že čím je rozdíl tlaku (tzv. pulsový tlak) menší, tím je to lepší.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, paní doktorka na kardioologii mi vzhledem k vysoké tepové frekvenci ( i 150 ) nasadila lék Concor COR 2,5mg. Hned první den jsem dostala silné křeče do žaludku. Druhý den jsem si lék raději nevzala, bylo to lepší, stejně jsem však měla pocit, jako bych v žaludku měla převalující se kameny. Třetí den jsem si lék vzala spolu se snídaní. ty prudké křeče nenastaly, mám stále pocit, jako bych měla celý žaludek silně podrážděný a nepříjemné pocity i v podbříšku. Děkuji za odpověď, Mašková.
29-4-2013 (7.39)
Lékař odpovídá:
Informujte o těchto potížích Vašeho lékaře, bude vhodné zaměnit Concor na jiný preparát.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, můj otec 59 let je obézní, má vysoký krevní tlak a vyhřezlou plotýnku cca 2 mm. Nyní se mu občas stává, že se zakucká a nejde mu se nadechnout a po chvilce lapání po dechu a chroptění omdlí. Za chvilku se probere nic mu není a dýchá normálně. Tenhle stav se opakuje 2 - 3 krát do měsíce. Je silný kuřák. Na neurologii mu řekli, že to má zřejmě od páteře a dál ho neléčí. Myslím, že stav kdy omdlévá je nebezpečný - žije sám a kdyby mu třeba zapadl jazyk...nebo upadl na něco....Lze to nějak léčit? Nebo alespoň zmírnit? Děkuji za odpověď.
28-4-2013 (9.44)
Lékař odpovídá:
Jedná se o komplikovanou záležitost a je nutné komplexní neurologické, kardiologické a interní vyšetření. Radit v tomto případě přes internet nelze.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobry den, od r. 1992 uzivam TENORMIN 50 1tbl. rano. Je nutna po takove dlouhe dobe zmena leku? Muj lekar tvrdi, ze kdyz mi dela dobre tak neni zmena nutna. Tlak mam v norme. Dik za pripadnou odpoved.
27-4-2013 (9.28)
Lékař odpovídá:
Pokud má člověk adekvátní tlak a puls a nemá jiné závažné nemoci, tak není nutné lék na vysoký tlak měnit.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, mám blokádu levého Tawarova ramínka - v sekci arytmie jste odpovídala na blokádu pravého Tawarova ramínka - jsou příčiny stejné? Je možná/nutná , dle Vašeho názoru, léčba? Můj kardiolog mi řekl, že nikoliv. Blokádu mi diagnostikovali poprvé minulý rok - je mi 54 let. Děkuji předem za Váš čas - s přáním pevného zdraví R.Zezulková
25-4-2013 (14.59)
Lékař odpovídá:
Blokáda levého raménka Tawarova může být způsobena celou řadou onemocnění - ischemickou chorobou srdeční, vysokým tlakem s přetížením levé komory, hypertrofickou kardiomyopatií (vrozeným zbytněním srdce), po zánětu srdce, degenerativním onemocněním vodivého aparátu srdce apod. Prakticky se postupuje tak, že je nutné komplexní vyšetření a pokud se všechna výše uvedená onemocnění vyloučí, tak není nutná žádná specifická léčba, jen jsou vhodné občasné kontroly kardiologem či internistou.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat zda mé problémy mohou být způsobeny abstinencí. Zhruba před dvěma měsíci jsem přestala kouřit po cca 6 letech. V té době se také objevily moje problémy - tachykardie, palpitace, tachypnoe, závratě a zvýšený tlak, mírně také dyspnoe. Při druhem zachvatu jsem byla hospitalizována na interní JIP. Bylo provedeno EKG a ECHO - výsledky nnormální .. sinusová tachykardie. Po třech dnech jsem byla propuštěna s doporučením vyš. Holter, ŠŽ, spiro.+ ergometrie Při dalším záchvatu mi bylo natočeno EKG - resp. tachykardie a pan doktor mi předepsal Procoralan 7,5, který neužívám. V poslední době už bušení nepociťuji, spíše občasnou slabost, pocity úzkosti a nedodýchnutí a napětí. Nedávno jsem byla u jiného kardiologa, kde mi bylo natočeno EKG Z- fyziol.křivka, který mě objednal na vyš. Holter, spirometrii a ergometrii. Na můj dotaz, zda to mohou být abstinenční příznaky odpověděl, že je to dosti pravdděpodobné. Jsem také fenylketonurička a přiznám se, že dietu příliš nedodržuji. Mám obavy, jestli nemám něco se srdcem. Děkuji za odpověď.
24-4-2013 (22.34)
Lékař odpovídá:
Vyše příznaky mohou být způsobeny abstinenčními příznaky, zvláště pokud jste byla silná kuřačka s velkou závislostí. Lépe Vám však poradí Váš ošetřující kardiolog.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den nedavno jsem byla u lekare bolelo me leve strane a pan doktor me rekl,ze je to namozene raminko muzu poprosit o vysvetleni moc dekuji.
24-4-2013 (12.30)
Lékař odpovídá:
Bolesti na hrudi mohou být způsobené celkou řadou příčin - onemocnění srdce, blokády páteře, syndrom zmrzlého ramene, interkostální neuralgie - bolest mezižeberního nervu, vracení šťáv ze žaludku do jícnu či vředová choroba žaludku atd. atd. Na Váš dotaz proto nejstem schopna bez Vašeho vyšetření přesněji odpovědět.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko.Při rtg srdce a plic v rámci předop.vyš.byla manželovi diagn.alongace aorty a ateromatoza aorty.Prosím o vysvětlení,jestli je to závažné,k léčbě.Léky nebere žádné,pouze controloc 40.Cholest.v normě,ale zvýšené tryglicer.a nízký HDL.Nasadila by jste léčbu statiny?Je mu 61 let.Děkuji za Váš čas.
24-4-2013 (11.06)
Lékař odpovídá:
RTG vyšetření srdce a cév je nepřesné, přesnější je buď echokardiografie či CT angio cév hrudníku (pokud jsou tato vyšetření nutná). Ohledně nasazení staninů je nutné zhodnotit celkové riziko a na to nemám dostatek informací.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, užívám na vysoký tlak Renpress, Nebivolol, Ifirma, Ifirma combi. Po ránu mám stejně vysoký tlak / i 170/100/. Dále se léčím se sníženou funkcí ledvin /bílkovina 2,74, kreatinin 220/.Myslíte si, že dané léky jsou to pravé? Děkuji za odpověď.
23-4-2013 (13.26)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se, ale na Váš dotaz bez znalosti další dat nemohu odpovědět. Obecně jsou tyto léky v pořádku, ale konkrétně Vám může odpovědět jen Váš ošetřující lékař.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená pani doktorka, prosím o konzultáciu. Desať rokov beriem liek Betaloc 2x25 mg denne. Pri náhodnom krvnom vyšetrení mi zistili trombocytopéniu PLT hodnota 89. Nemám žiadne ťažkosti. Je prosím možné, že zníženie trombocytov spôsobil daný liek. Inak mi veľmi pomáha udržiavať arytmiu a znižovať tep. Ďakujem za odpoveď. Velich
19-4-2013 (23.06)
Lékař odpovídá:
To, že by trombocytopenii způsobil Betaloc je málo pravděpodobné, ale vyloučit to nelze.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, bylo mi předepsáno jedno balení Lokrenu, půl tablety ráno, pro uklidnění srdce (které je dle vyšetření v pořádku). Včera jsem užil poprvé. Večer při usínání mi nebylo dobře, cítil jsem neurčitý tlak v oblasti krku, chvilkami jakoby se mi hůře dýchalo, obvykle rychlejší tep se zpomalil. Měl jsem pocit, že chce srdce pumpovat rychleji, ale nnemůže. Můj dotaz zní, zda mám Lokren doužívat (více balení dle mého kardiologa není potřeba), jestli mi dlouhodobě pomůže k pomalejšímu tepu nebo zda působí pouze v době, kdy se užívá. Předem Vám děkuji za odpověď.
19-4-2013 (8.52)
Lékař odpovídá:
Tento lék působí pouze v době, kdy ho užíváte, resp. asi 30 hodin ještě poté.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den pani doktorko uz nekolikrat sem mel rykam tomu zachvat hrozne pomalu mi busi srdicko ale hodne sylne mota se mi hlava a mzitky pred ocima ,mam zymnici a slabost v celem tele chveni v rukach a jemy na zvraceni. Tyto zachvaty mam vedsinou kdyz jdu spat lezim tak deset minut a zacne se mi motat hlava a pak se to rozjede a musim chodit pobyte a rozdejchavat to chladit ruce pod tekouci studenou vodou dekuji
17-4-2013 (11.37)
Lékař odpovídá:
Doporučuji Vám navštívit kardiologa, kdy bude vhodné doplnit mj. EKG-Holtera k monitoraci EKG v domácích podmínkách (tj. dostanete přístroj domů).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, kvůli bušení srdce a rychlejšímu tepu jsem podstoupila kompletní vyšetření u kardiologa vč. holteru. Vše je v pořádku, mám však syndrom nervozního srdce. Mohla byste mi prosím vysvětlit, co to znamená? Předem moc děkuji.
17-4-2013 (6.46)
Lékař odpovídá:
Jedná se o neurózu, která se projevuje "srdečními" příznaky, jako např. bušením srdce apod.