Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1540 do 1560
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, měl jsem poruchy srdečního rytmu - fibrilaci síní - což vyvrcholilo srdeční synkopou a implantací kardiostimulátoru. Užívám denně Sedacoron 200mg, Concor Cor 2,5 mg a Loradur Mite, dále Anpoyrin 30 mg. V současné době je kardiolog, který mi léky předepisuje, na dovolené, zapomněl jsem si u něj doplnit zásobu a právě mi dochází Concor Cor. Praktický lékař nenalezl v zápisech předpis Concor Coru a bez něj mi jej nemůže předepsat. Prosím o sdělení, jaký vliv může mít asi čtrnáctidenní vysazení Concor Coru případně co bych měl udělat. Děkuji, V. Lahoda
30-7-2008 (9.31)
Lékař odpovídá:
Vysazení Concor Coru je nevhodné a může být i nebezpečné. Tento preparát je preskripčně omezený na kardiologa či internistu, tj. jiný lékař Vám ho nemůže napsat. Výjimkou je situace, kdy je nebezpeční z prodlení a i praktický lékař Vám ho výjimečně na doporučení specialisty napsat může.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den Chtěl bych se zeptat zda je možné úžívat lék Egilok i v případě že jsem astmatik? Případně proč ne, jaké má negativní účinky atd. Děkuji
29-7-2008 (15.42)
Lékař odpovídá:
Betablokátory (tj. i Egilok) je u astmatiků kontrandikovaný a jeho podávání proto není vhodné. V určitých případech na doporučení plicního lékaře je možné však event. udělat výjimku. Tento lék totiž může vyvolat astmatický záchvat.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Vážená paní doktorko Pročítal jsem ze zájmen dotazy a odpovědi ale nenašel jsem odpověď která by se mně týkala . Mívám dost často vynechávání srdce /tep,tep nic ,tep, nic , tep tep tep,nic/bývá to někdy dost kruté hlavně na nervy a občas to trvá okolo hodiny no prostě hrůza . Jednou se paní doktorce podařilo zachytit na EKG pauzu ,ale to už odeznívalo takže každé desáté bouchnutí vynechalo,je to prý normální a ničemu to nevadí akorát je to nepříjemné.Přesto mně paní doktorka honí po všelijakých vyšetřeních .Třeba zrovna dneska jsem se vrátil z vyšetření na oddělení nukleární medicíny kde při zátěži vpíchly jakousi látku do žíly a potom mně ještě rentgenovali a u nich v pořádku . Při nezvládnutelných potížích si beru vasokardin /čtvrtku / a všechno ustane a je mi dobře . Chci se tedy zeptat ,nepomohl by mi lépe psychiatr? Je mi 40 a k paní doktorce docházím již mnoho let ,původně mně léčila na vysoký cholesterol ale to jsme již zvládly . Děkuji za odpověď a věřím že bude zajímat i ostatní podobně ,,nemocné“.
28-7-2008 (18.00)
Lékař odpovídá:
Ve Vašem případě se jedná nejspíše o tzv. benigní (tj. nezávažnou) extrasystolickou arytmii, kdy dříve vznikne stah z jiného místa než normálně (tj. z horní části pravé síně) vzniká, poté se další stah vynechá (tj. Vámi popisovaná pauza) a pak pokračuje normální rytmus. Pokud je těchto tzv. extrasystol více, může to být subjektivně nepříjemné, ale v drtivé většině případů to není nebezpečné. Na tyto arytmie dosti dobře pomáhá (jak jsem již psala) podávání hořčíku v dávkách 500-1000 mg denně pravidelně a dlouhodobě. Ten je možno zakoupit volně v lékárně.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, chtěl bych se Vás zeptat: Mám občas divné pocity se srdcem jako by mi někdo udeřil do hrudníku a vyrazil dech - jako by zmáčknutí srdce a následné rozjíždění. Stává se mi to zřídka, ale pokaždé mě to vystraší. Mám za sebou EKG, holter, 2x sono, zátěžák a všude dobré. Při holteru se do neprojevilo. Je to nebezpečné? Vím, že se to dá těžko říci, ale zda znáte něco stejného z praxe? Děkuji za Váš čas.
28-7-2008 (6.34)
Lékař odpovídá:
Může se jednat o arytmie, ale bez jejich zachycení při EKG Holteru nelze nic říci o jejich závažnosti. Bude vhodné proto EKG Holter opakovat či provést např. týdenní EKG Holter, kdy je pravděpodobnost zachycení arytmie větší.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobry vecer.Chtele bych se zeptat co muže zpusobit moji unavu.Dostanu se do klidu a okamžite usnu i když nebudu cely den nic fyzicky delat. Trva to uz par mesicu. dekuji
27-7-2008 (23.28)
Lékař odpovídá:
Bez vyšetření Vám bohužel nemohu odpovědět, neboť příčin únavového syndromu může být spoustu a proto Vám doporučuji navštívit Vašeho praktického lékaře, který Vám doporučí další vyšetření či vyšetření specialistou.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, velice ráda bych se zeptala zda-li mohou užívat egilok při kojení. Kardiolog mi ho předepsal od 7 měsíce těhotenství. Beru 25mg ráno a večer. Dnes jsem se vrátila z porodnice a kojím ale bojím se jaký to má vliv na mou dceru. Předem děkuji
27-7-2008 (18.04)
Lékař odpovídá:
O užívání betablokátorů (mezi něž patří i Egilok) v těhotenství a v době kojení jsem již odpovídala v minulých dotazech. Jen stručně - v době těhotenství nevadí a v době kojení není ideální.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko. Druhým rokem užívám následující kombinaci léků: ráno renpres + lokren (snížení TK), večer tovakard (snížení cholesterolu). TK i cholesterol jsou v pořádku. Můj dotaz zní zda tyto léky nemohou mít vliv na tvorbu spermií, případně jejich kvalitu neb s manželkou chceme mít druhého potomka. Prvnímu synovi budou dva roky, zdá se že se vyvíjí zcela bez problémů, ale předtím jsem žádné preparáty neužíval. Mockrát děkuji za odpověď a s úctou zdravím.
27-7-2008 (0.44)
Lékař odpovídá:
U Vás by tyto léky neměli způsobit zásadnější problém s vývojem spermií. Jiné je to u žen, kdy je v těhotenství užívání některých léků rizikové (např. ACE inhibitorů, mezi něž patří i Renpress).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den dnes my byl naordinován letrox 50 a chtěla bych s ezeptat jestly je možné pít alkohol při užívání těchto léků. Děkuji
24-7-2008 (20.16)
Lékař odpovídá:
Pít alkohol při užívání jakýchkoli léků není obecně doporučované, i když občasné "přiměřené" pití alkoholu při Letroxu by Vám nemělo způsobit větší obtíže.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den.V noci me posledni dobou brni prsty - prostrednicek a prstenicek, pres den, je mam na koneccich citlivejsi. Nekde jsem cetla, ze to muze byt od srdce.Dekuji za radu.
24-7-2008 (8.42)
Lékař odpovídá:
Bohužel o Vás nic nevím (věk, rizikové faktory apod.), takže Vám nemohu přesně odpovědět. Potíže však mohou být způsobeny také blokádami krční páteře, nedostatkem hořčíku či vápníku apod. Srdeční příčinu obtíží však také nelze vyloučit, i když je málo pravděpodobná.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktroko. Obcas pocituji dušnost, trva to max 30 s, mivam to v klidu.U toho me boli trochu na hrudi a citim tlukot srdce v krcni jamce.Take mam posledni dobou suchy drazdivy kasel,kdy me az lehta v krku a i u tohoto kasle pocituji jakobych mela sevrene plice. Pri vydechu mivam pocit jakoby se mi plice klepaly. Jinak piskot, nic takoveho nemam.Muzete mi porad o co se muze jednat a doporucit mi nejake vysetreni? Dekuji, Alena (30 let-nekuracka).
23-7-2008 (15.24)
Lékař odpovídá:
Vámi popisované obtíže mohou být způsobeny počínajícím bronchiálním astmatem či alergií a proto Vám doporučuji navštívit plicního lékaře a dle jeho doporučení event. i alergologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den.Do pondělka jsem brala na vysoký tlak Dopegyt a zároveň už přes týden kojím.V nemocnici,kde mi dopegyt podávali,věděli,že kojím.Jaké mohou být následky právě onoho kojení a užívání dopegytu?Má to nějaký vliv na prcka?Nebo spíš na mě?Pozoruji,že nejsem pomalu schopná zajít od auta do obchodu,hned se zadýchávám a dost se potím.Děkuji za radu.
23-7-2008 (11.35)
Lékař odpovídá:
Dopegyt je lék, který je v těhotenství i v době kojení ověřený a v současnosti asi nejbezpečnější pro Vás i Vašeho potomka. Pokud máte potíže (dušnost, únavu) apod. doporučuji Vám navštívit lékaře, aby zjistil příčinu Vašich obtíží.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobry den, je mi 30 let, jsem kuracka, alkohol nepiji, uz 2 roky pracuji jen na nocni v restauraci, kde jsem uplne sama a parkrat jsem zazila sok, protoze se tam parkrat nekdo vloupal a ja musela utect. jsem stresovana, obcas mam potize s chozenim do schodu/jsem zadychana a toci se mi hlava/ a obcas mam pocit na omdleni a srdce mi prudce tluce a jednou jsem mela brneni v obliceji. chci se zeptat, jestli to muze byt jen stres, nebo je nutna navsteva u lekare.. v mladi mi zjistili selest na srdci a casto me boli hlava. dekuji za odpoved.
23-7-2008 (11.20)
Lékař odpovídá:
Nejspíše se jedná o tzv. neurocirkulační astenii při velké psychické zátěži. Pokud máte tyto potíže, bylo by vhodné uvažovat o změně zaměstnání. Pokud by i pak potíže přetrvávaly, bude jistě vhodné navštívit lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
Vážená paní doktorko, ráda bych znala odpověď zda je možné zachytit spolehlivě a s jistotou na echokardiologickém vyšetření dříve prodělaný (přechozený)infarkt. Dále jakým způsobem se zjišťuje možné zúžení tepny. Děkuji za odpověď. H.Honková
23-7-2008 (8.13)
Lékař odpovídá:
Přchozený významný infarkt s vývojem jizvy přes celou tloušťku stěny na srdci při echokardiografii s vysokou jistotou vyloučíte. Malou jizvu, která nepostihuje celou tloušťku stěny nemusíte s jistotou při tomto vyšetření vyloučit, ale na druhou stranu je pak jeho hemodynamický význam malý či žádný. Zúžení tepny na srdci lze s poměrně dobrou dobrou pravděpodobností vyloučit při zátěžovém vyšetření - např. zátěžové EKG, zátěžová scintigrafie (nukleární medicína) či zátěžová echokardiografie. Prakticky s jistotou pak při tzv. koronarografickém (katetrizačním) vyšetření - zde se však jedná o invazivní vyšetření. Poměrně nově lze s celkem velkou přesností provádět vyšetřování koronárních (věnčitých) tepen i při tzv. CT vyšetření ("vyšetření v tunelu") - tzv. CT angiografie.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Hezký den paní doktorko, V posledním asi 1/2 roce mne opakovaně trápily bolesti na hrudi. Nejprve v levé části hrudníku, pod levou lopatkou, později několikrát v oblasti kolem hrudní kosti. EKG mi dělali 3x s tím, že je v pořádku a bolesti jsou pravděpodobně od hrudní páteře a doporučili mi cvičení na záda, která dělám každý den. Nyní mívám bolesti kolem hrudní kosti když se předkloním, něco těžkého zvednu apod. Často (několikrát denně) mne píchá v levé části hrudníku asi v oblasti 3-4 žebra. Před několika lety mne vyšetřili pro šelest na srdci na kardiologii a zjistili drobnou, spíše kosmetickou vadu tvaru jedné z chlopní. Dle krevního testu mám lehce zvýšený cholesterol a nižší obsah železa, jinak v pořádku. Po porodu (před 2 lety) mám nadváhu (160/70), kouřím velmi málo, alkohol téměř nepiji. Nemohou být bolesti od srdce?
21-7-2008 (23.08)
Lékař odpovídá:
Podle charakteru obtíží (píchavé bolesti závislé hlavně na pohybech v hrudní páteři) se jedná skutečně nejspíše o bolesti tzv. obalového charakteru (tj. od páteře či neuralgie mezižeberních nervů). K vyloučení kardiologické příčiny obtíží by mohlo ještě provedení zátěžového EKG (např. zátěže na ergometru) u kardiologa. Abyste do budoucna zabránila riziku vzniku ischemické choroby srdeční, bylo by vhodné zcela přestat kouřit, omezit tuky v potravě a pravidelně cvičit (např. chůze, běh, plavání, jízda na kole apod.).
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý večer paní doktorko, četla jsem ostatní dotazy a možná už jste na podobné problémy odpovídala, ale přesto bych Vás poprosila o odpověď. Už asi od patnácti let jsem občas pocítila výraznější zabušení srdce ( převážně v klidu ), později jsem se rozhodla navštívit kardiologa a od té doby chodím pravidelně po roce na kontrolu. Nyní je mi 27 let. Zjistil mi náznak prolapsu mitrální chlopně, ale bez nutnosti léčby, nemusím se nijak omezovat kromě hodně aktivního sportování do únavy. Podstoupila jsem vyšetření ekg, echa i holtera a nebyla mi zjištěna žádná srdeční vada. Přesto se mi stává, že mi někdy v klidu srdce zabuší nebo i nepravidelně, je to trošku nepříjemné, ale žádné jiné potíže ( s dechem apod. ) nemám, štítnou žlázu mám také v pořádku. Snažím se dodržovat správnou životosprávu, nekouřím, užívám hořčík. Chtěla bych se proto zeptat, čím by to mohlo být, mívala jsem potíže s blokací páteře a jelikož jsem citlivější typ, tak pociťuju i výrazněji stres, mohlo by to mít nějaký vliv na tyto občasné potíže? Moc Vám děkuji. J
20-7-2008 (20.45)
Lékař odpovídá:
Prosím, aby jste se s Vaším konkrétním dotazem obrátila na Vašeho kardiologa, neboť Vás zná lépe a odpoví Vám proto fundovaněji.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den.Paní doktorko obracím se na vás a prosím o radu. Asi 25 let beru Trimepramol 10mg 1tableta ráno,1tableta večer, který mi byl dán na sin.tachykardii. Tou trpím již od školních let, ale než ji příno zachytila obvodní lékařka a odeslala i na interní vyšetření, tak lékaři říkali, že je vše v pořádku. Na ultrazvuku mi zjistili stopovou nedomykavost 3chlopní. Mívám záchvaty tachykardie kolem 180 tepů, trvají různě dlouho, někdy se mi podaří je zastavit skrčením, někdy trvají i přes hodinu zhruba se opakují po 3 měsících, nelze říct z jaké příčiny se objeví, není to z únavy,objeví se i v klidu, zatím nikdy ne v noci.Občas cítím takové přeskočení srdce, nebo jako otřesení EKG je v pořádku.Jednou jsem měla 24hod. monitorování, ale tam se nic neobjevilo.V posledních 3-4letech je takové přeskočení častější, i při záchvatu bušení jsem více zadýchaná. Ĺékař mi celou dobu nechává stejný lék Trimepranol, proto se chci zeptat, jestli po těch letech beru ho asi 25let je ještě tak účinný. Od ledna beru ještě Piramil,neboť jsem měla vyšší tlak 150/100, ale teď se upravil asi 125/85. Děkuji za odpověď
18-7-2008 (19.23)
Lékař odpovídá:
Na Vámi uváděný dotaz jsem již opakovaně odpovídala v sekci arytmie - prosím podívejte se tam. Jinak lék Trimepranol je sice již starší, ale dobře účinný a ověřený lék a není nutné ho měnit za jiný, pokud není jiný důvod.
# Pacient se ptá:
Téma: Srdeční selhání
Dobrý den paní doktorko, byla jsem dnes na echo srdce a pan doktor mi do nálezu napsal: incip.diastolická dysfunkce.Ale řekl mi, že jsem v pořádku. Co znamená tento nález, a jak se mám případně chovat,aby se tento nález nezhoršoval. Moc Vám děkuji za odpověď.
18-7-2008 (14.26)
Lékař odpovídá:
Diastolická dysfunkce znamená, že je porucha plnění levé komory srdeční, což je většinou způsobeno zesílenou stěnou levé komory, vysokým tlakem, cukrovkou, ischemickou chorobou srdeční atd. atd. Sama o sobě se v současnosti tato porucha nedá prakticky léčit, je však třeba léčit všechny onemocnění (viz výše), které k ní mohou vést. Jedná se o dosti složitou problematiku.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den. Na bolení páteře jsem asi týden bral Mydocalm 150mg 3x. Na snížení tlaku beru dlouihodobě Sandonorm a Prestarium. Začal jsem pociťovat slabost a dušnost. Krevní tlak mi částečně klesl ale puls se mi snížil na 46 tepů za minutu. Je možnou příčinou kombinace těchto léků? Děkuji.
18-7-2008 (14.06)
Lékař odpovídá:
Je to možné a proto je vhodné na tuto záležitost upozornit Vašeho lékaře, který by Vám na přechodnou dobu, kdy užíváte Mydocalm, snížil dávku léků na vysoký tlak.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Paní doktorko, trápí mě již 5 let Extrasystoly. ˇPřed 3/4 rokem jsem dostal BetlocZOK 50mg ráno, že ES se budou při něm méně vyskytovat. Je to pořád stejné, naopak si myslím, že mi Betaloc moc snižuje tep - v klidu i na 52 - 55/min a také tlak 105-125/65-85. A právě v klidu se mi ES dělají nejčastěji. Mám ho zkusit vysadit, ale nevím jak rychle ? Po 1/4 tab za jak dlouho ?
17-7-2008 (19.56)
Lékař odpovídá:
Žádné léky (a zvláště betablokátory - např. Betaloc) není vhodné vysazovat či snižovat dávky bez vědomí lékaře. Učiňte tak event. po domluvě s lékařem. Jinak obecně nižší tepy (pokud nedělají potíže jako např. slabosti, závratě apod.) nejsou na závadu - spíše naopak, neboť v obecné populaci je prokázáno, že čím nižší tepová frekvence, tím vyšší věk a naopak.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko, ráda bych znala Vaše doporučení (stanovisko) konkrétně k mému problému. Četla jasem všechny dotazy a někteří tazatelé mají podobné příznaky jako já, ale přezto se na Vás obracím s velkou prosbou o odpověď. Mám poslední rok problémy s krátkodobou dušností, bez bolesti, ale cítím při tom silné pulzování za hrudní kostí, které vytlačuje tlak do krku. I ta dušnost v podstatě pulzuje. Tyto stavy jsou krátkodobé (několik sekund). Podstoupila jsem EKG a Echokardiologické vyšetření. Žádná srdeční vada nebyla zjištěna. Mé problémy ale přetrvávají a minulý pátek se mi stalo, že mne to postihlo cca na půl minuty dvakrát po sobě a málem jsem omdlela. Nemůžete mi, prosím, poradit, zda bych měla jít na nějaká další vyšetření ? Jinak potíže nemívám, na nic se neléčím, je mi 43 let. Těď v poslední době (pár týdnů) pociťuji trošku tlak na krku vpředu, údajně to může být i od štítné žlázy. Dále se chci zeptat, pokud by šlo o extrasystoly, zda nejsou nebezpečné, pokud je srdce echograficky v pořádku? Děkuji Vám za odpověď.
15-7-2008 (16.21)
Lékař odpovídá:
Doporučuji Vám podstoupit vyšetření u internisty, který by měl zjistit příčinu Vašich obtíží. Příčin totiž může být více (blokády páteře, onemocnění štítné žlázy, vracení šťáv ze žaludku do jícnu atd atd.). Bez vyšetření to bohužel nepůjde.