Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 520 do 540
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, děkuji moc za odpověď stran mých ES.Na opakovaném vyšetření EKG Holter mi našli jen nevýznamné množství síňových ES.Taky mám vyšetřen tlakový Holter a sono bez patologie.Nyní v zimním období a také zvýšením stresové zátěže a potížích a páteří se opět asi 10 dnů více ES objevují.Včera večer třeba dvacet minut několikrát za minutu.Jsem z toho okamžitě vystresovaná a je ještě hůř.Existuje prosím nějaká možnost okamžité úlevy ? Např.akupresurní bod či něco podobného? děkuji a přeji krásné Vánoce.Holubová
21-12-2011 (8.56)
Lékař odpovídá:
Možnost okamžité úlevy neexistuje - je vhodné si jen uvědomit, že tato věc je sice nepříjemná, ale obvykle není nebezpečná.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko,chtěl jsem se vás zeptat přítelkyně má problém když zakašle tak se ji navaluje a i občas to jde ven. Její 30 po 2.dětí. Není silná kuřačka jen cca 5 cigaret denně. V krvi ji nic nezjistili chci vás požádat kam se máme obrátit na vyšetření.Děkuji vám za odpověď
20-12-2011 (17.46)
Lékař odpovídá:
Nejprve je vhodné navštívit praktického lékaře či rovnou plicního lékaře. V každém případě by však bylo nejvhodnější nejprve přestat kouřit !!
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko, prosím o radu týkající se mé maminky - věk 82 roků. Obvodní lékařka ji dlouhodobě (přes 10r.) předepisuje Diacordin 120 /1-1-0/, Vasocardin 100 /1-1-0/a Nitromint 2,6 /1-1-0/.Tlak má 118/70-90/60.Před rokem jsme byli na kontrole v nemocnici, kde internistka upozornila na nutnost změny léků,ale obvodní lékařka se změnou nesouhlasila.Nyní ji k tomu předepsala Mydocalm /1-1-0/-(60 tablet), který ji způsobuje otoky dolních končetin a nyní ji nepomáhá ani furon na odvodnění.V poslední době jsem ji musela dát zasebou 2x prášek pod jazyk Nitroglycerin. Vzhledem k těmto problémům prosím o radu, co by jste ji doporučila.DG dle nemocnice:ICHS s dilatací srdečního stínu,bez zn kardiální insuficience, těžká kyfosa Th pateře s deformací hrudníku, hypetenze hraničně komp., v ekg BPRT + AV blok I.st., vs parkinsonismus. Předem děkuji za radu. Jiřina
20-12-2011 (0.58)
Lékař odpovídá:
Je mi to moc líto, ale na podobné dotazy není opravdu možné adekvátně odpovědět bez znalosti dalších potřebných dat. Nejlépe Vám poradí spádový internista, kam se prosím obraťte.
# Pacient se ptá:
nezařazeno
Dobrý den, chci se zeptat jsem po operaci chlopně a beru warfarin na ředění krve..doktor mi říkal že se těch prášku už nikdy nezbavím což mě celkem děsí..chci brát antikoncepci mužu brát nějaký druh aspoň i když beru ten warfarin?
18-12-2011 (14.38)
Lékař odpovídá:
Warfarinu či do budoucna možná i jiného léku na ředění krve se opravdu nezbavíte. Na vhodné antikoncepci se prosím domluvte s Vašim ošetřujícím gynekologem, kterého však musíte informovat o léčbě Warfarinem.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, tak ještě jednou já. Zapoměla jsem říct, že mi často buší srdce. Jsou to takové rány, že se až leknu. Dokonce mě ty rány probudí. Pak se srdce na pár vteřin zastaví a opět naskočí, tím silným bušením. Pár dní mě bolí na straně srdce. Nebolí to 24 hodinv kuse, ale třeba 2 hodiny to bolí, pak půl hodiny to nebolí a pak to zase bolí. Není to silná kolikovitá bolest, ale bolí to. A bolí to i v klidu a nemá na bolest vliv nádech a výdech. Děkuji Erbenová
16-12-2011 (4.14)
Lékař odpovídá:
S Vašimi potížemi je vhodné se obrátit na Vašeho ošetřujícího kardiologa vzhledem k Vámi uváděné diagnóze v předchozím dotaze.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se Vás zeptat na pár věcí. Je mi 37 let. Před půl rokem mi bylo zjištěno Aneurysma na srdeční aortě, přímo na kořenu a vzestupné části. Tehdy měřilo 30 mm. Měla jsem i menší nedomykavost aortální chlopně. Po šesti měsících jsem šla na kontrolní ECHO, a doufala jsem, že se to moc nezvětšilo. Opak je pravdou. Kořen aorty se zvětšil na 35 mm a vzestupná část na 50 mm. Nedomykavost není vážná. DDŽ mi kolabuje. Co to vlastně znamená, když kolabuje DDŽ? Jak moc je to vážné? Pracuji fyzicky těžkou práci. Měřím 159 cm a vážím 42 kg. Mívala jsem spíš nízký tlak, 85/50. Někdy to nešlo praktikovi ani změřit. Teď jsem měla několikrát 145/95. Je možné, když vypiju víc vody, tak jsem oteklá, hlavně nohy a břicho. Mám časté návaly horka, je mi na omdlení. Bojím se, aby se něco nepřihodilo. Na další ECHO jdu ke konci ledna. Říkám si, zda by nebylo lepší být doma, když pracujis těžkýma lidma. Často je to opravdu náročné. Děkuji Erbenová
16-12-2011 (3.54)
Lékař odpovídá:
To, že kolabuje dolní dutá žíla je v pořádku, znamená to, že v ní není zvýšený tlak. Jinak šíře kořene aorty 35 je také normální. Problémem je šíře ascendentní aorty 50 mm, což je významné rozšíření. Musí se u Vás provádět pravidelné kontroly tohoto diametru echokardiograficky a jako prevence je nejdůležitější udržovat hodnoty tlaku krve v klidu, ale i při zátěži na co nejnižších hodnotách.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den,je mi 33 let,silny kurak,v praci mam 4 nocni tydne,pred 8mi lety jsem 2 mesice jednou tydne bral jednu extazi,alkohol jsem pozival o vikendu taky,dneska mam porad problemy s pameti,ikdyz je to lepsi,neni to stejne jako kdyz jsem byl jeste na skole.Pri premysleni a kdyz dlouho mluvim,tak mam pocit slabosti,ale jen v hlave,jako by se trochu tocila,jako bych nemohl uchopit a udrzet myslenku,nikdy jsem to neresi,nechaval jem to nacase.Rad bych se vratil do skoly,ale stav me pameti je deprimujici,neverim si .. Existuje neco,co by mi mou situaci vyresilo ? Dekuji
15-12-2011 (2.40)
Lékař odpovídá:
S Vašimi obížemi se obraťte na neurologa a psychiatra, kteří Vám na základě provedených vyšetření mohou nejlépe poradit.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Kdyby jste byla tak hodná a ,,krapet,,mi vysvětlila-6letý syn-výsledek Holter vyšetření--záveř-Sinus,četné izolované monomorfní komorové extrasystoly s dlouhým vazebným intervalem a s výhradním výskytem v době spánku.Dg-AR/PVC-syn netrpí žádnými viditelnými problémy,neztěžuje si na nic-trable se srdíček zjištěny náhodou při kard.vyšetření před výkonem v anestezii. čeká nás nějaká léčba-nebo to není tak ,,hrozné,, Děkuji za Váš čas a odpověď
14-12-2011 (12.14)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se, ale s dotazem se prosím obraťte na dětského kardiologa Vašeho syna, který vyšetření prováděl - pro přesnou odpověď nemám dostatek dalších potřebných dat - zvl. echokardiografie.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, můj syn má voperovanou umělou chlopeň - titanovou. Užívá lék Warfarin. Doslechla jsem se o nežádoucích vedlejších účincích tohoto léku, ale nikde jsem se nedopátrala popisu těchto účinků. Ráda bych se o tom něco dozvěděla a zároveň bych chtěla vědět, zda existuje náhrada tohoto léku, která je případně k organizmu šetrnější. Děkuji Nuhlíčková
13-12-2011 (10.30)
Lékař odpovídá:
Zkoušejí se sice nové léky - např. přímé inhibitory trombinu, ale jejich praktické využití není dosud schváleno pro úhradu pojišťovnou. Jinak tabletová náhrada za tento lék v současnosti není - existuje jen možnost nahrazení injekčními preparáty - nízkomolekulárními hepariny.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Vážená paní doktorko, vždy jsem měla zdravé srdce. Po nástupu menopauzy se však u mě objevily četné KES a SVES. Četla jsem, že estrogen je přirozený blokátor CA kanálů. Nikde jsem ale nenašla vysvětlení, co to ty CA kanály přesně jsou a proč mají tak fatální vliv na chod srdce. Budu Vám velmi vděčná, pokud mi tuto otázku tochu objasníte, nebo mi též i povíte svůj názor na vliv tzv. "přechodu", vzhledem ke vzniku extrasystol. Předem děkuji.
13-12-2011 (9.10)
Lékař odpovídá:
Menopauza znamená obrovský zásah do hormonální regulace organismu, mění se hladiny řady hormonů, které se navíc navzájem ovlivňují, což může mimo jiné způsobovat i Vámi uváděné extrasystoly. Ty pokud nejsou vázané ve větším počtu za sebou, nebývají významné, i když mohou být nepříjemně vnímané. Vyzkoušejte hořčík v dávce 500-1000 mg denně.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,mám 4 měsíčního syna,kterému byl zjištěn při předoperačním EKG WPW syndrom.Operace tříselné kýly se proto odložila.Moc informací o tomto problému u miminek jsem nenašla a nevím,jaké omezení to pro něho bude znamenat do budoucna.Náš dětský kardiolog není zrovna moc sdílný,ale jsem mu samozřejmě vděčná,že to poznal a řešil na konferenci dět.kard.Zatím u něho nic nepozoruji a jsme sledováni po 3 měsících.Děkuji
9-12-2011 (11.53)
Lékař odpovídá:
S dětmi nemám v tomto směru bohužel žádné zkušenosti. Toto onemocnění je způsobeno přídatnou elektrickou dráhou mezi síněmi a komorami, což může způsobovat určité poruchy srdečního rytmu. U dospělých se řeší odstraněním této dráhy katetrizačně radiovým výbojem - tzv. radiofrekvenční ablací.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Je mi 59 roků, stále aktivně sportující. Bohužel mám diagnozu- poruchu diastolické relaxace z vyšetření na Echu. Co přesně znamená, co pro to mám, případně mohu udělat sám. Prognoza do budoucna je asi dost negativní. Váhu mám v pořádku, tlak také a momentální cholesterol 5,5.Při zátěžovém EKG značné arytmie. Velmi rád bych se chtěl objednat u Vás na vyšetření. Léky jsem žádné neobrdžel, asi pro tuto diagnozu nejsou žádné, které mohou tento stav ovlivnit. Předem velmi děkuji za odpověď.
8-12-2011 (22.45)
Lékař odpovídá:
Porucha relaxace je nejmírnější formou diastolické dysfunkce (tzn. její 1. stupeň - maximální je pak 3. stupeň) a tudíž se většinou nejedná o zásadní problém. Jedná se o poruchu plnění levé komory. Ta je nejčastěji způsobena vysokým tlakem, diabetem, ischemickou chorobou srdeční a řadou jiných vzácnějších onemocnění.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko,chtěla jsem se zeptat.Jednou jsem u vás byla v ordinaci asi tak před třema rokama a chtěla bych k vám jít na kontrolu z preventivních důvodů.Mohu se u vás objednat rovnou nebo potřebuji doporučení prak.lékaře,když už jsem u vás jednou byla.Děkuji mnohokrát za vaši odpověď.
7-12-2011 (9.51)
Lékař odpovídá:
Pokud Vám byla kontrola doporučena, tak bez doporučení, jinak je vhodné mít doporučení praktického lékaře. Každopádně však prosím po předchozím telefonickém objednání.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko. zjistily mi před osmi lety že mám POTS posturální ortostatický tachykardický syndrom ve stoje mi srdce tepalo 150 až 180 tepů, nasadily mi prášky. byl jsem na kat. ablaci kterou mi na konci provádění ale nedokončily, neprovedly. Při dalším kontrolním 24 hod. holtru mi zjistily ale že v noci když ležím pulsy mi klesají prý díky práškům zase až pod 40 tepů a objevují se i dlouhé pauzy a proto mi snížily množství prášků, jenže díky tomu zase ve dne když stojím tepe mi srdce okolo 140 tepů už 7 let v průmeru 12 hodin denně. Zvláště v odpoledních hodinách už mívám i zavratě a kolapsové stavy. Existuje ještě nějaká jiná možnost, léčba jak omezit ten syndrom POTS aby se mi zpomalilo srdce když stojím?? Děkuji za případnou radu či odpověd..
1-12-2011 (6.53)
Lékař odpovídá:
Existuje tzv. ortostatický sklopný trénink. Spočívá v tom, že se pacient opře v úhlu asi 70-75 stupňů o zeď či o dveře za dozoru jiné osoby až do doby, kdy začne mít potíže. Postupně si pak denně dobu do dosažení obtíží prodlužuje, čímž se potíže postupně zmírňují.
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
Dobrý den paní doktorko, ráda bych mamince k vánocům koupila galvanickou žehličku na vrásky. Maminka je však po IM/2003/ a má 3 stenty. Nejsem si jistá, jestli s touto diagnózou je užívání žehličky vhodné. Předem děkuji za Váš čas i odpověď. Přeji hezký den. Veronika
28-11-2011 (14.09)
Lékař odpovídá:
Užívání této žehličky není po infarktu a po stentech na závadu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,paní doktorko chtěla jsem se vás zeptat je mi 30 a mám otázku při sexu nebo rychlejší chůzi se zadýchávám.V krku se mě to sevře a chvíli to trvá než můžu pořádně díchat.Byla jsem i u mé obvodní doktorky a ta mě nic nezjistila oběr krve nic neukázal.Rodiče mají po operaci srdce je možné že je to dědičné? Děkuji za odpověď
27-11-2011 (18.01)
Lékař odpovídá:
Vzhledem k Vašim obtížím je vhodné navštívit internistu k provedení potřebných vyšetření (zvl. zátěžové EKG, echokardiografii, plicní vyšetření atd.).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, užívám na tlak ráno Loristu H 50mg/12,5mg a Lusopress. Při vyzvednutí nového receptu došlo k chybě při předepisování a v lékárně mě byly vydány místo Loristy H 50 mg/12,5mg pouze Loristy H. Prosím o sdělení, zda mohu bez obav využívat 84 ks Loristy H (a bez možností případných potíží) a při dalším předepsání již si zařídit, aby nedošlo k omylu. Zdůrazňuji, že jsem doposud při užívání těchto prášků necítila žádné problémy. Domnívám se, že kdybych šla do lékárny a požádala o výměnu, tak bych neuspěla. Děkuji moc za odpověď. Radová
25-11-2011 (18.30)
Lékař odpovídá:
Jedná se o stejné preparáty.
# Pacient se ptá:
Téma: Srdeční selhání
Dobrý den, je mi 21 let a diagnostikovali mi dilatační kardiomyopatii. EF mám 40-45%, chci se zeptat, jak je to s těhotenstvím. Je pravda čím dřív, tak tím líp? Zajímá mě, jestli mám ještě pár let nebo by sme se měli s přítelem snažit o dítě nejlépe hned?
24-11-2011 (19.37)
Lékař odpovídá:
Vždy záleží na vývoji tohoto onemocnění, tj. na zhodnocení více echokardiografických vyšetření. V některých případech není těhotenství vhodné vůbec, někdy možné je při častějších kontrolách. Snížení funkce Vašeho srdce není t.č. závažné, tak by snad neměl být problém. Poraďte se však prosím s Vaším ošetřujícím kardiologem.
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
Jaká je 1.pomoc při infarktu osoby s kardiostimulátorem???
23-11-2011 (20.14)
Lékař odpovídá:
Jako u každého jiného člověka s infarktem - zvláště zavolat ihned RZS (tel. 155) a při event. zástavě srdce provádět účinnou resuscitaci stejně jako u jiného člověka.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den , užívám 10 mg Monopril na tlak a 0,25 mg Concor na zvýšený srdeční rytmus . Mohu občas užít cca 0,30 mg Viagry ? Děkuji Kohout
21-11-2011 (8.58)
Lékař odpovídá:
Při Vámi uváděných lécích lze Viagru užít, nicméně neznám Vaše další onemocnění. Přesnou odpověď Vám dá nejlépe Váš ošetřující lékař.