Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1660 do 1680
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den chtěla bych se zeptat zda je možné byt přecitlivělý na leky jako je Dithiaden.Den po užití mám bolesti hlavy a vysoký tep něco kolem 95-100 ale tlak nizký kolem 100-75.Děkuji za odpověd
8-4-2008 (11.33)
Lékař odpovídá:
Odpověď na přecitlivělost jsem odpovídala v minulém dotaze v kapitole Jiné.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den! Je mi 37 let, nikdy jsem nebyla vážně nemocná. Již několik let pravidelně sportuji (především stepaerobic, volejbal, jízda na kole, turistika, spinning). Tyto aktivity provozuji většinou 3x týdně. Používám při nich sporttester pro měření TF. Vždycky jsem měla TF vyšší, ale nedělalo mi to žádné problémy. Před půl rokem jsem začala mít potíže, kdy se mi při velkém fyz. zatížení jakoby ztratil dech. Nedokážu to popsat, prostě hrozný pocit, že už se nenadechnu. TF jsem měla až 200 (sporttester je v pořádku!). To se stalo asi 3x, tak jsem se začala trochu šetřit. Ale k těmto potížím se přidal hrozný kašel, který ani po léčbě antibiotiky nepřestal. Po 3 měsících mě poslali na plicní. Udělali mi různá vyšetření, RTG, spyrometrii apod. Přestala jsem sportovat. Protože vyšetření neukázala nic průkazného, poslali mě na zátěžový test. Myslíte, že ten něco ukáže, event. co by to mohlo být za nemoc? Tlak mi trochu kolísá. Max. mívám 125/85, normálně kolem 100/65 a při psychickém zatížení (např. když dceru vezli do nemocnice) jsem omdlela a naměřili mi jen 79/50. Děkuji!
8-4-2008 (8.40)
Lékař odpovídá:
Vzhledem k normálním vyšetřením na plicním oddělení je jistě vhodné provést zátěžový test, který objektivizuje Vaše potíže a může odhalit jejich příčinu. Do doby tohoto vyšetření (a event. i dalších) jistě není vhodné více sportovat a zatím choďte jen na procházky.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Prosím o radu ,je mi 50let a před týdnem se mi rozbušilo srdce a uděla lo se mi špatně .Mám doma dig. tlakoměr tak jsem si změřil tlak Tlak byl 85/140ale tep frekvence 185.Do večera se to ustálilo.Ale od té doby mě pobolívá stále pod pravým prsem.Beru také 1 tabletu Berliprilu 5 na tlak asi už 4 roky.Jinak sportuji rekreačně a jsem štíhlé postavy.Děkuji za radu.
8-4-2008 (8.30)
Lékař odpovídá:
S problémy je nutno se obrátit na Vašeho praktickho lékaře, internistu či kardiologa, který Vám doporučí další postup a další nutná vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, je mi 39 let a 8/07 jsem měla mozkovou příhodu po trombolýze se stav sklidnil I64, beru Plavix, z genetických testů prokázána vysoká koag.aktivita f VIII a heterozygotní mutace MTHFR.Vysoká hodnota d-dimerů je stále v hodnotě 1700-2100, i přes léčbu Plavixem jsem nyní prodělala hlubokou žilní trombozu a byl mi přidán ještě Warfarin,žiju zdravě nekouřím nepiju nejsem obézní,sportuji atd.hodnotyQuicku jsou stále po 3 týdnech nízké.Můžou se obě diagnozy znovu opokovat?
7-4-2008 (18.22)
Lékař odpovídá:
Máte vrozenou poruchu srážlivosti, která je zvýšeně riziková pro tvorbu trombů. Pokud léčba Plavixem u Vás nestačila (což je evidentní vzhledem k prodělané flebotrombose), byla Vám nasazena další léčba Warfarinem. V případě, že budete správně léčena po dosažení správných hodnot Quicka (resp. INR), tak by se stav trombózy neměl opakovat. Měla byste však nejspíše být kontrolována na hematologii, kde se těmito poruchami zabývají a kde Vám dají nejfundovanější odpověď.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobrý den!už od malička mám sníženou funkci štítné žlázy!mám dvě otázky! 1)jaké můžu mít problémy,když mám sníženou funkci? 2)doktor mi teďka předepsal euthyrox 50!má tento lék nějaké vedlejší účinky?(ospalost, přibívání na váze atd..)??děkuji za odpověď
5-4-2008 (11.22)
Lékař odpovídá:
Neléčená hypothyreosa se projevuje únavností, ospalostí, pomalou tepovou frekvencí, zimouřivostí, otoky, pomalým myšlením, zapomínáním, padáním vlasů apod. Hypothyreosa (snížená funkce štítné žlázy) by se při správné léčbě však neměla projevovat nijak. Je nutné samozřejmě kontrolovat hladiny hormonů a dle hodnot a klinického stavu upravovat dávkování léků (u Vás Euthyrox). Jak z výše uvedeného vyplývá, substituci hormonů (např. Euthyroxem) potřebujete a vedlejší účinky jsou většinou dány nesprávným dávkováním. S dotazem se však optimálně obraťte na Vašeho endokrinologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, mám k Vám prosbu, prosím poraďte nám nějakou podporu imunity pro pětileté dítě. Před 14 dny jí byla zjištěna nedomykavost chlopně a lékařka řekla že nesmí dostat horečky a virózy. Bude opět chodit do školky a má osmiletou sestru která je v jiném kolektivu a bacily se u nás střídají. Nevíme co je v tomto věku vhodné užívat a jak se děti s touto vadou uchrání před záněty. Děkuji předem za radu. Marie
2-4-2008 (21.32)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se, ale jsem kardiolog. S dotazem se prosím obraťte na svého dětského lékaře či imunologa, kteří Vám poradí fundovaněji.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den moc Vás prosím o radu, je mi 26 let a už delší čas mám bušení srdce a při vstávání se mi zamotá hlava a zatmí se mi před očima po té co vyjdu schody dýchám jak důchodce a musím i občas odpočívat. Doma jsem si začala pravidelně měřit tlak mívám nejčastěji 91-110 / 58-70 a puls 78-109 teď mě čeká IVF a na ekg jsem měla puls 110 a v dokumentaci mám napsáno že by mohlo jít o tachykardii.U mého otce byla před letycca 35 let objevena srdeční vada - na rychlo ho převáželi do Prahy( bohužel nemám možnost zjistit jaká) a u jeho maminky ta samá.Nevím zda bych něměla navštívit nějakou kardiologickou ordinaci.Moc děkuji
2-4-2008 (19.25)
Lékař odpovídá:
Vzhledem k Vámi udávaným potížím a zvláště dušnosti při námaze je jistě vhodné kardiologickou ambulanci navštívit a podstoupit další vyšetření k objasnění etiologie potíží, a to zvláště pokud máte srdeční vadu v rodinné anamnéze.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, je mi 25 let, dle psychologického vyšetření jsem pod stresem (bez další psychické poruchy), během dne občas (ale často, i delší čas) cítím nebolestivé zatuhávání svalů v oblasti krční páteře, k tomu jsem měl vyšší tlak - ráno prům. 140/90, večer prům. 155/90, na to beru 2mg/den Prenessu, která to stáhla na prům. 130/80 ráno, prům. 140/80 večer. K tomu mi ještě píská v uších (skoro vždy v sedě, když stojím či chodím, postupně to přestane), občas mžitky (průhledné mihotání, nic přes co bych např. neviděl nebo nějak extra rušilo). Problémy tedy mají delší historii, toto je ovšem současnost (stručně popsaná, pár ještě lehčích příznaků, než jsem uvedl, vynechaných - možná psychického charakteru). Encefalitida, borelioza negativní. Dotazy: 1. Rehabilitační lékař se vyjádřil ve smyslu, že zádové svaly v oblasti krční páteře mám napnuté (nebo tak nějak), předepsal mi rehabilitaci a Asentru 50 (1 denně večer). Rehabilitační lékař může předepsat antidepresivum (deprese nemám) v tomto případě? Je to správný (klasický) postup? 2. Asentra 50 se dobře snáší s Prenessou (u Prenessy se píše, že by se neměla brát spolu s antidepresivy)? 3. Vzal jsem Asentru 50 včera večer, šel spát v 00:00 a již ve 2:00 jsem se vzbudil, dá se říci, že mi nebylo dobře, tlak 142/91, v 6:10 154/93, již jsem od 2:00 neusnul. Šel jsem za prakt. lékařem, který mi nedoporučil lék vynechat (jak jsem chtěl, protože předtím jsem takovýto tlak v tuto dobu neměl a neprobouzel se a bylo mi až na problémy uvedené na začátku dobře), ale brát jej ráno a ne večer. Může mi pomoci tento lék? Měl bych jej i přes tyto problémy brát? Jsou tyto problémy zpočátku braní běžné a pak již nebudou? 4. Jak se snáší Asentra 50 a Prenessa s těmito doplňky stravy: hořčík, vitakalcin, česnekové tablety a lecitamin (prášek)?
2-4-2008 (12.06)
Lékař odpovídá:
Omluvám se, ale bez znalosti Vaší dokumentace a dalších vyšetření Vám nemohu adekvátně poradit. V každém případě není vhodné postupovat dle příbalových letáků léků, ale vždy je nutné poradit se s lékaři, neboť příbalové letáky zahrnují všechny (i naprosto výjimečné) nežádoucí účinky a interakce a u většiny pacientů je možno je užívat i v kombinací za zvýšeného dozoru. Více Vám musí poradit Vaši ošetřující lékaři.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,můj otec má čtyři roky fibrilaci síní,první kardioverze mu držela dva roky ,druhá,před dvěma léty jen dva dny a před pěti dny byl ještě na třetí,křivka zatím drží ,ale zmenšil se počet tepů,/40 min./takže v nemocnici začali uvažovat o kardiostimulátoru.Byl propuštěn domů.za týden má být monitorován 24hod.přenosným ekg a pak se rozhodne.Chtěl jsem se zeptat ,zda měl na tuto verzi ještě jít,zda je nutný kardiostimulátor nebo je nějaká jiná možnost ,např.léky..Děkuji za odpověď.
2-4-2008 (12.00)
Lékař odpovídá:
U Vašeho otce se bude nejspíše jednat o tzv. chorobu nemocného sinu (sick sinus syndrom), kdy špatně funguje tzv. SA uzlík vytvářející v srdci srdeční impulsy. Fibrilace síní pak může být tzv. náhradním rytmem při dalším zhoršení funkce SA uzlíku. Pomalý rytmus však také může být ovlivněn léky apod. S dotazem se vzhledem ke složitosti problému obraťte na ošetřujícího kardiologa, který fám odpoví fundovaněji při znalosti zdravotního stavu Vašeho otce.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, manželovi je 42 let a v poslední době má zdravotní problémy, které se projevují zejména večer, když jde spát. Cítí tlak na prsou a celý se třese. Jeho tlak je cca 140/80 ale má velmi nízký srdeční tep mezi 47-51/min. Byl na interně kde mu natočili EKG, ale nic nenašli, jemu je ale stále špatně a už se bojí jít spát. Před pěti lety prodělal klíšťovou encefalitidu. Můžete nám poradit jak máme postupovat případně kam se obrátit?Děkuji za odpověď.
31-3-2008 (14.44)
Lékař odpovídá:
S potížemi se optimálně obraťte na Vašeho praktického lékaře, který má k dispozici veškerou dokumentaci a Vašeho manžela zná. Ten Vám pak doporučí další postup a další vhodná vyšetření - nejspíše internistou, event. kardiologem, dále neurologem, psychiatrem a další. Přičin může být mnoho a internetu Vám nemohu více poradit.
# Pacient se ptá:
Téma: Srdeční selhání
Dobrý den, mám dotaz ohledně dilatační kardiomyopatie, která byla náhodně zjištěna u mého otce, který měl bolesti břicha.Změny na EKG,pak ECHO - zjištěna těžká dysfunkce LS (nejasné etiologie), EF 30%. Přeléčen ATB, nasazen Coryol 6,25 a Piramil. Při zjištění nemoci nízký tlak 90/50 a tep přes 100. Nyní po půl roce léčby tlak kolem 120-130/80-90, tep 80-90, na ECHU však EF pořád 30%.(nezadýchává se) Dojde ještě k úpravě EF a jaká je prognóza?Děkuji za odpověď
30-3-2008 (18.02)
Lékař odpovídá:
U pacientů s dilatační kardiomyopatií se většinou ejekční frakce (EF) levé komory nezlepší. Tím, že se však pacienti s touto chorobou přiměřeně (dle doporučení lékaře!) zatěžují (např. chůzí apod.), dochází k rozvoji kompenzačních mechanismů a tím ke zlepšení celkové výkonnosti organismu a zlepšení prognózy nemocných. Prognóza nemocných závisí na mnoných faktorech, ale v případě, že pacient není významně symptomatický (tj. např. zadýchá se jen při větší námaze), tak prognóza je poměrně dobrá, zvláště při správné medikamentózní léčbě (což Váš otec má).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní Doktorko chtěla bych se zeptat jestli je možné nýt přecitlevělý na Kofein a jaké jsou příznaky děkuji mnohokrát.
30-3-2008 (17.31)
Lékař odpovídá:
Přecitlivělost (alergie) může být prakticky na kteroukoli látku (snad kromě skla) a může se projevovat různými projevy kožními (svědění, vyrážky apod.), dýchacími (dušnost, škrabání v krku apod.) či celkovými těžkými příznaky včetně možnosti anafylaktického šoku včetně náhlé smrti. Vám jde však nejspíše o dotaz na vedlejší účinky (nikoli alergické) kofeinu, které se mohou u citlivějších lidí mohou projevovat bušením srdce, návaly do hlavy, točením hlavy apod.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den, je mi 24 let a uz cca pred pul rokem mi byla zjistena tachykardie - uzivam tenormin.. Do toho me poboliva v ruznych castech hrudi..nekdy nalevo do srdce,nekdy ve stredu,nekdy v miste srdce..nekdy jen chvilicku a prejde to,nekdy se to objevuje v urcitych intervalech cely den..Mam strach,aby to nebylo srdcem..na kardio jdu az v puli kvetna..Dekuji Vlasta
30-3-2008 (8.33)
Lékař odpovídá:
Stěhovavé pobolívání na hrudi Vámi popisované s velikou pravděpodobností nebude kardiální etiologie. S jistotou Vám to potvrdí kardiolog po vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko, měřím si tlak pravidělně,většinou mám 120/80 ale v poslední době u lékaře mi tlak vyběhne na 130/90 po uklidnění se sníží.Žádné léky jsme nedostala,je mi 30let.Chtěla jsme se zeptat,jestli je normální,že v době stresu se spodní tlka takhle zvedne,mockrát vám děkuji za odpověd Zuzana
29-3-2008 (17.30)
Lékař odpovídá:
Jedná se o naprosto normální reakci a navíc i tlak 130/90 je ještě normální.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, paní doktorko chtěla bych Vás poprosit o radu. Mám diagnózu: síňová extrasystolie, bigeminie, salvy, nevýznamná mitrální insuficinece. Byl mi předepsán lék Egilok 2x1/2tbl. Ráda bych věděla jestli tento lék je vhodný, když mám převážně nízký tlak, např. včera 95/60, TF mám 64/min. Děkuji za Vaši odpověď.
29-3-2008 (12.21)
Lékař odpovídá:
Léky Egilok 2x1/2 (předpokládám že v síle 25 mg, neboť existuje i v dávkách vyšších) ovlivní dobře síňové extrasystolie i vyšší tepovou frekvenci a na tlak krve má přitom obvykle jen malý vliv. Pokud Vám nezpůsobuje příznaky od dalšího poklesu tlaku krve (např. závratě, slabosti či dokonce omdlívání apod.), tak se domnívám, že tato léčba je pro Vás dobrou volbou.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den pani doktorko jsem po dvoch infarktoch a mam ischemicku chorobu srdce posledni dobou mam hodne zvyšeny tep 150 tlak mam 110/57 momentalne mam točeni v hlave a jsem malatni chci Vas proto požadat o radu co mam dělat beru leky concor5mg rano 1/2.kalicor400mgrano,a preduktal35.0mg prestarium5mg 1/2 na oběd tiklopidin250mg na oběd na večer preduktal a simgal 20mg.mam voperovany stent 2x.moc krat vam děkuji za Vaši odpověd
28-3-2008 (19.35)
Lékař odpovídá:
Přičin vysokého tepu může být ve Vašem případě více a je třeba podstoupit další vyšetření u Vašeho kardiologa, kam se prosím obraťte bez zbytečných odkladů.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala : jsem ve 22týdnu těhotenství a poslední dobou mne trápí vyšší tlak, obzvláště tep. I když jsem v klidu, nejsem nijak rozčílená, rozhozená, zadýchaná, nic, tak se mi tlak pohybuje kolem 13O/85 a tep 94-110. Chci se zeptat, zda vyšší tep nemůže nějak ohrozit moje těhotenství a zda je to ještě v normě. Mockrát děkuji za Vaši odpověď a Vámi strávený čas.
28-3-2008 (13.19)
Lékař odpovídá:
Vyšší tep je v těhotenství obvykle normální, je způsoben tzv. hypercikulací, tj. zrychleným oběhem krve. Závažnější problémem může být vyšší tlak, proto o něm informujte Vašeho ošetřujícího gynekologa, který Vás bude muset častěji kontrolovat včetně tlaku, odběrů krve a moče, aby se zabránilo ohrožení Vaše a Vašeho plodu v dalších měsících těhotenství.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Přeji pěkný den! Pracuji jako PSS pracovnice v Domově pro lidi s intelektuálními a vývojovými postiženími.Dostala jsem za úkol vypracovat metodiku práce s kardiaky. Nejsem zdravotní sestra, mám vystudovanou mlékárenskou průmyslovku a absolvovala jsem pouze kurz PSS pro přímou obslužnou péči, což je podle nového sociálního zákona k výkonu mé práce dostačující.Metodiku bych chtěla vypracovat správně, nerada bych něco důležitého opomenula. Na internetu nemohu nic kloudného najít. Mohla by jste mi prosím, třeba jen v bodech vypsat, co je pro kardiaky v běžném životě důležité, čeho se mají vyvarovat?Nutně potřebuji ke splnění úkolu nějakéí vodítko, kterého se po vypracování budeme všichni v zaměstnání držet. Předem děkuji za odpověď. Na závěr bych chtěla vaši práci pochválit, na dotazy reagujete opravdu v krátkém čase, což se vždy nevidí. S přáním pěkného dne svůj dotaz končím. Jana Metyšová, Jeseníky
27-3-2008 (9.00)
Lékař odpovídá:
Pro zpracování Vaší práce Vám doporučuji prostudovat a čerpat z učebnice Kardiologie pro zdravotní sestry, která v nedávné době vyšla a myslím si, že by mohla být pro Vás dobrým vodítkem.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Je mi 76 let,po operaci srdce ,náhrada mitrální a aortální chlopní, nyní nález na EKG interm.bifasc.blokáda-LPH a PRT,ECHO-LK 47mm,myokard 10mm,EF-60% LS 50mm trikusp..insuficience, mám závratě ,prosím sdělte mi prognosu a případně co budu muset podstoupit,abych se zbavil závrati.Na neurologii jsem byl nález odpovídající mému věku. Předem děkuji za Vaši odpověd. S pozdravem Ing.B.Grunbaum,Most,Lidická 65 PSC 43401
26-3-2008 (13.54)
Lékař odpovídá:
Intermitentní bifascikulární blokáda (tj. přechodná blokáda levého předního fascikulu levého a pravého raménka Tawarova) znamená, že je místy zablokován převod výše uvedenými vodivými drahami. Tento nález sám o sobě by neměl dělat zásadnější obtíže. Může se však stát, že můžete mít při potížích i další blokády vodivého systému, které mohou být významnější a mohou způsobovat závratě. Pro jejich objektivizaci je vhodné provést 24hodinovou (či dlouhodobou) ambulantní monitoraci EKG (tzv. EKG Holter), který odhalí, zda při Vámi uváděných obtížích jsou nějaké závažnější poruchy srdečního rytmu. Pokud se tato příčina vyloučí, je nutné absolvovat další vyšetření k objasnění důvodu obtíží - např. zúžené krční tepny, blokády krční páteře, onemocnění centrální nervové soustavy atd.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Prosím o radu. Jsem již 3. rokem v dialyzačním programu -3x týdně po 4 hod.HD/. Asi již 13 roků užívám léky na hypertenzi. Ráno Betaloc 200, Plendil 10 mg, Lozap 50, a poslední měsíc kvůli zhoršené hypertenzi (160-180/90-100) beru Tenaxum 1mg. U tohoto léku pociťuji přetrvávající potíže a to značnou celkovou slabost, ospalost, vratkost při chůzi, palpitaci. Nejhorší je však nízká odolnost na fyzickou zátěž, nejsem již schopna rychlejší chůze a do schodů je to již utrpení. Vyšetřením srdce nezjištěny významnější odchylky od normy. Je mi 62 roků a bývala jsem fyzicky velmi zdatná. Prosím o sdělení zda je poslední jmenovaný lék vhodný. /Diuréza za 24 hod. 4 dcl/. Děkuji mockrát za informaci.
26-3-2008 (3.26)
Lékař odpovídá:
Tento lék je obecně vhodný do kombinační léčby hypertenze. V případě, že Vám působí Vámi uváděné obtíže, informujte o nich Vašeho nefrologa, který Vám léčbu upraví či vymění za jiný pro Vás lépe tolerovaný preparát.