Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1000 do 1020
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den, chcela by som Vas poprosit o odpoved na moju otazku. V poslednej dobe mavam asi tri dni pred menstruaciou silne srdcove arytmie az do casu menstruacie. Vzdy presne podla toho viem kedy dostanem menstruaciu. Co moze tento stav sposobovat (su to nejake hormonalne poruchy - mozu hormonalne zmeny v tele vplyvat na srdcovu cinnost). Chcela by som sa spytat ci ste sa uz s niecim podobnym stretli. Bolo mi robene EKG ktore bolo v poriadku, gynekolog nevidi ziadnu spojitost-resp. podobne pripady nezaznamenal, internistka sa tvarila ze arytmie su v poriadku (resp. si myslela ze pravdepodobne ani ziadne nemam) a predpisala mi antidepresiva a ku kardiologovi ma neposlali. Tieto stavy sa mi zacali objavovat po zapale pluc ( asi tak 1-2 krat tyzdenne), ale len posledny rok sa zacali pred menstruaciou vyrazne zintenzivnovat. Vedeli by ste mi popripade poradit co moze arytmiu zmiernit? Dakujem velmi pekne za odpoved
12-2-2010 (21.38)
Lékař odpovídá:
Podobné obtíže jsem u některých svých pacientek také zaznamenala. Častější arytmie se vyskytují například v přechodu, ale i v závislosti na mestruačním cyklu (i když v závislosti na menstruaci je to vzácnější). Nicméně v každém případě je vhodné zjistit, o jaký typ arytmie se jedná a proto navštivte kardiologa, který Vám provede mimo jiné EKG-Holtera v době před mestruací a bude možno zjistit o jaký typ arytmie se jedná a zda je nutno ji nějak léčit.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, byla mi zjištěna srdeční arytmie AV II.stupně Wenkebachovy blokády, užívám lék 1,25 mg Concor. Mohu si vzít přípravek Viagra? Děkuji Hovorka
12-2-2010 (21.20)
Lékař odpovídá:
Obecně není Concor u pacientů s AV blokem II. stupně vhodný, jsou však samozřejmě možné výjimky. Jelikož neznám ostatní Vaše nálezy, musíte se s dotazem obrátit na Vašeho ošetřujícího kardiologa. Stejně tak i s dotazem týkajícím se Viagry, neboť neznám Vaše ostatní onemocnění.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
dobrý den. Jsem 14 dní po porodu a stále mě trápí tlak 140/100. Poslední měsíc před porodem jsem užívala Dopegyt 1-1-1. Ten již neužívám. Protože plně kojím, chci se zeptat, které léky je možno brát. Ještě než jsem otěhotněla jsem užívala na tachykardii acecor, ale s hypertenzí jsem problémy neměla. Může se acecor užívat i při kojení?
8-2-2010 (14.30)
Lékař odpovídá:
Jak jsem již psala, tak betablokátory (např. Acecor) je možno užívat v těhotenství, ale nejsou doporučovány v době kojení. Pak je lépe brát pro Vás např. Dopegyt, který jste již užívala.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se prosím zeptat na užívání hořčíku, který doporučujete při problémech s ES. Jaká je vhodná dávka, jestliže ES pociťuji velmi zřídka a jak dlouho ho mohu užívat.. půl roku, rok ? Děkuji za odpověď
8-2-2010 (11.13)
Lékař odpovídá:
Optimální je užívat dávku 500 mg denně pravidelně, pokud máte potíže minimální, tak stačí užívat tuto dávku 2-3x týdně.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda když se užívá warfarin jestli se můžou jst tablety hořčíku, děkuji za odpověd
4-2-2010 (20.32)
Lékař odpovídá:
Izolovaný hořčík se užívat může (pozor však na kombinované preparáty - potravinové doplňky).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, mám dotaz co smí manžel jíst, když začal užívat warfarin? Sdělte mi,prosím, jakou zeleninu a ovoce může společně s Warfarinem jíst a zda může i med? Moc děkuji. S pozdravem Skoumalová
1-2-2010 (9.17)
Lékař odpovídá:
O stravě (hlavně co se týká zeleniny) při podávání Warfarinu jsem již psala v minulých dotazech. Med jíst může (pozor však na obezitu).
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den pani doktorko. Byla me diagnostikovana paroxysmalni tachykardie s tepem 200/min a ES. Momentalne jsu lecena medikamentozne Betalokem, pul tablety za den. Rada bych se Vas zeptala, cim je tento druh tachykardie spusoben, jestli je nebezpecny a cim je mozne ho uspesne lecit. Predem dekuji.
29-1-2010 (22.12)
Lékař odpovídá:
Z Vašeho dotazu nevyplývá, o jaký typ paroxysmální tachykardie se jedná (těchto typů je celá řada). Většina z nich se nechá dnes léčit (a často i trvale vyléčit) katetrizačním výkonem (tzv. radiofrekvenční ablací). Většinou jsou tyto poruchy způsobeny přídatnou dráhou, která se normálně v srdci nevyskytuje a při katetrizaci je možno ji radiofrekvenční ablací přerušit a tím pacienta vyléčit. Konkrétně Vám poradí Váš ošetřující lékař dle typu zachycené tachykardie.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
JA BI SOM SA CHCELA OPYTAT AKO BISOM MOHLA VIRIESIT SVOJ ZDRAVOTNI PROBLEM .OD NARODENIE SOM MALA STALE ZDRAVOTNE PROBLEMI PRESLA SOM S VIACERIMI CHOROBAMI A STALE SOM BOLA V NEMOCNICI .ALE CO MA NAJVIAC TRAPI JE MOJE SRDIECKO. MAM PROLAPS MITRALNEJ CHLOPNE A MAM AJ BOLESTI VETSINOV MA PICHA A TRPNE MI CELA LAVA RUKA ALE VETSINOV KED VIAC SA NAMAHAM A VZDI MATO CHITI VIAC VECER KED IDEM SPAT.TAKTIES KEDJE TEPLO A DUSNO .MOJA KARDIOLOGICKA MI NASADILA LIEKI CORVITOL 50 ,KAZDY DEN RANO MAM BRAT POL TABLETKI ALE NIE VELMI MITO POMAHA .MALA SOM SPRAVENE VIAC VISETRENI.ALE STALE JE TO ISTE .PRED 10 ROKMI SME ZILI S MANZELOM V BELGICKU PRETOZE ON TAM PRACOVAL A TAM SOM TIES CHODILA KU KARDIOLOGOVI A ON MI POVEDAL ZE BI MA TIE BOLESTI PRESLI V TEDI KEBI SOM SLA NA OPERACIU A DALI BIMI INU CHLOPNU .TERAS TOHO CASU ZIJEM A PRACUJEM V ANGLICKU ALE NA KONTROLI CHODIM DOMOV .A ODVAS BISOM CHCELA RADU AKO MAM VIRIESIT SVOJ ZDRAVOTNI PROBLRM.ZA SVOJU KLADNU RADU VAM VOPRED DAKUJEM.
28-1-2010 (18.44)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se, ale s dotazem se musíte obrátit na kardiologa, který Vám prováděl Vaše echokardiografické vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Srdeční selhání
Dobrý den, paní doktorko mám DKPM ,levostr. kard. NYHA I-II, EF 40-45% LBBB,lehkou dilataci LS dilatace LK (62) a refluxní chorobu jícnu (8 let). Poslední 2 měsíce se mi hůře dýchá a nevím čím to může být. Děkuji FA: carvedilol 2x 1/2,renpress, hipress, helicid.
28-1-2010 (18.16)
Lékař odpovídá:
Příčina může být ve Vašem základním onemocnění (dilatační kardiomyopatie). Po viroze ale i jiné zátěži může dojít ke zhoršení funkce levé komory a tím zhoršení dušnosti. Navštivte proto co nejdříve Vašeho kardiologa, který Vám provede kontrolní echokardiografii a event. doporučí i další vyšetření a přidá i jiné léky.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko, Je mi 34 let, nejsem obézní ani kuřák. Již delší dobu mám problémy s nízkým tlakem, bušením srdce a dýcháním. Jsem velmi často zadýchaná (nemohu se dodechnout) a to nejen po námaze, ale i v klidu. Obtíže se poslední dobou zhoršují a cca poslední měsíci trpím převážně v noci na dráždivý kašel (krev, výtěr krku OK). Celoživotně mám nízký tlak a jsem zimomřivá. Po cvičení a po ránu je mi často na omdlení, že si musím dát hlavu dolů. Ráno po kávě mám třeba tlak 89/52 a tep 115. Občas ucítím bodavou bolest u srdce (vyjímečně) a častěji pak jakési zatřepetání nebo přeskočení srdce - bez bolesti. Byla jsem s těmito problémy na rtg plic, spirometrii a EKG. Vše je v pořádku. Problémy ale stále přetrvávají a nevím, jak je dál řešit. Byla bych Vám vděčná za radu, jak dál postupovat. Děkuji.
22-1-2010 (14.57)
Lékař odpovídá:
Doporučuji Vám navštívit kardiologa, který Vám provede další potřebná vyšetření a doporučí poté další vhodný postup.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobrý den, prosím o vysvětlení v nálezu z echokardia plodu ve 23. týdnu......vše v pořádku, jen sytý echogenní fokus v závěsu MV, MI 0, prostornější FO-5mm, závěr-norm. zákl., anatomie srdeční, dop. kontrola-ve 3 týdnech po porodu.....jaká jsou rizika, co to vlastně znamená a jaká je budoucnost? děkuji velice.
22-1-2010 (14.05)
Lékař odpovídá:
Nejspíše se jedná o normální nález. Jen je vhodné po porodu provést pro jistotu kontrolní echokardiografické vyšetření miminka (tj. vyšetření ultrazvukem, které ho nijak nezatíží).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Hezký den, mojí dceři - 35 let začalo být mdlo, špatně se jí dodýchavalo, u lékaře byl zjištěn nižší tlak, ale tep 85. Vyšetření na štítnou žlázu negativní. Prochází stresovými situacemi v zaměstnání i doma.Lékař jí sdělil, že může normálně pracovat a předepsal jí zklidňující lék na nervy. Máme v rodinné anamnéze vysoký tlak, prolaps mitrální chlopně nevýznamný.Dcera má syna 8 let, který se narodil s trojí vadou srdce. Odoperován a vcelku vpořádku. Doporučila byste ještě nějaká vyšetření? Děkuji matka
22-1-2010 (12.43)
Lékař odpovídá:
Ráda bych Vám poradila, ale bez vyšetření Vaší dcery to opravdu nejde. Mohu radit na obecné dotazy, ale na takto konkrétní týkající se jednotlivého pacienta aniž bych ho vyšetřila, to opravdu není možné. Omlouvám se a děkuji za pochopení.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
dobrý den, je mi 35let a na RKG mi zjistili že mám LBBB chtěla bych vas poprosit jestli by jste mi mohla vysvětlit o jakou nemoc se jedna, jak se léčí a do budoucna jaké může mít následky děkují
21-1-2010 (15.34)
Lékař odpovídá:
LBBB znamená kompletní blok levého raménka Tawarova - o něm jsem již psala v sekci arytmie - viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Pře půl rokem mě zjistili zvětšeni jater. Alkohol však nepiji. Mám vysoký krevní tlak a jsem obézní.Výška 160cm, váha 90kg. Očkovaná proti žloutence typu AB jsem. Mám obrovské tlaky pod oběma žebry i v klidu, hned od rána i bez toho aniž jím Talk zasahuje až k prsům k hrudní kosti. Po příjmu potravy se tlak zvětšuje. Při chůzi je to nejhorší. Nemohu jít a každou chvíli musím zůstat stát. Bojím se. Po svém lékaři stále něco chci a už mám obavu mu toto sdělit. Nevím si rady. Prosím můžete mi poradit. Děkuji. Milena Fojtů
19-1-2010 (11.32)
Lékař odpovídá:
Bez Vašeho vyšetření Vám nemohu seriosně odpovědět. Obraťte se prosím s důvěrou na Vašeho ošetřujícího lékaře, event. spádového internistu, aby Vám doporučil další postup vyšetření a event. léčení.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
jE MNĚ 68 LET A UŽÍVÁM DOST DIVOKOU KOMBINACI LÉKŮ-PRESTARIUM NEO,SECTRAL,MICARDIS PLUS,lUSOPRESS,CYNT,LESCOL..V POSLEDNÍ DOBĚ MNĚ OTÉKAJÍ KOTNÍKY. cO MNĚ PORADÍTE ? DĚKUJI
17-1-2010 (21.12)
Lékař odpovídá:
Nemyslím, že se jedná o divokou kombinaci léků, prioritní je vždy mít v pořádku tlak krve, tepovou frekvenci, krevní tuky apod. a pokud to nelze jinak, tak je nutné užívat i více léků a Vámi uvedená kombinace je v pořádku. Otoky kolem kotníků mohou být způsobeny užíváním Lusopressu - domluvte se o možnosti jeho záměny za jiný preparát s Vašim ošetřujícím lékařem.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, kardiologem mi bylo doporučeno vyšetření Holtrem 24, ale jsem ve 20. týdnu těhotenství, chtěla jsem se zeptat, zda toto vyšetření nemůže nějak ublížit plodu. Děkuji za odpověď
17-1-2010 (19.33)
Lékař odpovídá:
Toto vyšetření plodu ublížit nemůže.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den chtěl jsem se zeptat, mám po echokardiografu zjištěno, že mám regurgitace Mitral ch I stupeň a Tri regurgitace 2 stupně. Hraniční šířku levé síně a Ao chlopeň s degenerativními změnami bez hemodynamické významné vady. Jde mi o to vědět co tyto věci ve skutečnosti pro mě znamenají a jestli mohu s takovým srdcem hrát např fotbal. Je mi 31 let a mám hraniční tlak 140/90 děkuji
14-1-2010 (8.27)
Lékař odpovídá:
O chlopňových vadách jsem psala již v minulých dotazech v sekci chlopňové vady. Pro Vás to nejspíše neznamená žádné omezení, jen je vhodné v odstupu cca roku provést kontrolní echokardiografické vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den. Je mi 27let, člověk s vzorovou životosprávou, povolání vědec. Již zhruba rok se potýkám s následujícími zdravotními problémy. začalo to jako normální chřipka, postupně přešlo v chronické potíže typu nevolnosti, bolesti hlavy. Jedno přechází v druhé, nikdy se neobjevují současně. Jsem aktivní sportovec. často mi aerobní cvičení pomůže ale druhý den ráno je to zase o to horší. Prošel jsem všmi možnými vyšetřeními a žádný nález. Krevní obraz, CT, gastroentero, EKG, další odběry.. vše normální. Do současnosti jsem byl zvyklý na vysokou fyzickou zátěž při sportu, klidová tepová frekvence 50, KT normální, ted mám problémy s jakýmkoli náročnějším treningem, zejména silového zatížení. V létě jsem bez problému např. vylezl na sedmitisícovou horu, potíže se vrátili až opět po návratu domů. Spíše by mě jen zajímal váš názor popř. vámi další doporučený postup. Děkuji, s pozdravem PB
13-1-2010 (11.38)
Lékař odpovídá:
Je mi to moc líto, že zvláště Vám, který dodržuje životosprávu nemohu poradit, ale k tomu bych potřebovala všechny kompletní nálezy a hlavně Vás i vyšetřit, abych mohla doporučit další vhodná vyšetření. Bez toho to opravdu nejde.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den ,již asi 6 let mám velke problémy s častým zadýcháváním při námaze a při chůzi do kopce nebo do schodů a jednou se mne stalo, že jsem skoro až omdlela .Byla jsem na vyšetření u plicního lekaře (kde bylo vše v pořádku) i u kardiologa, který zjistil, že mám mírnou nedomykavost srdeční chlopně , ale že prý to příčina zadýchávání není. Děkuji za případnou odpověď.
12-1-2010 (14.46)
Lékař odpovídá:
Dušnost může mít celou řadu příčin, bez Vašeho vyšetření Vám mohu jen těžko odpovědět. Obecně mezi možné příčiny dušnosti patří -nedostatek červených krvinek - anémie, všechny typy plicních onemocnění (chronické záněty, astma, tuberkulosa, plicní embolizace ...), srdeční onemocnění (ischemická choroba srdeční, chlopňové vady, záněty srdečního svalu, revmatická onemocnění...), blokády páteře s poruchami mechaniky dýchání, psychogenní (panické ataky, hysterie....) a řada dalších.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, je mi 23 let, 3 roky užívám HAK a mám hraniční krevní tlak (140/90). Podle všech vyšetření mám srdce v pořádku, pouze občasné KE dle Holtera, laboratoř v pořádku. Můj dotaz zní, jestli mám zkusit vysadit HAK (Yaz) než začnu brát nějaké léky, jestli je možné že takový tlak může způsobovat právě antikoncepce. Ještě mám jeden problém. Po každém jídle se mi výrazně zrychlí a zesílí puls, cítím jakoby vysoký tlak a silné bušení srdce, TK mám u toho 155/90. Tento stav trvá půl hodiny a pak pomalu odezní. Nemůže se jednat o poruchu trávení? Prosím, poraďte co by mohlo být příčinou. Děkuji mnohokrát a zdravím, Eva
11-1-2010 (10.55)
Lékař odpovídá:
O etiologii Vašich potíží Vám bez vyšetření nemohu odpovědět. Obecně platí, že před každým nasazením hormonální antikoncepce je vhodné vyšetřit parametry krevní srážlivosti (není to však hrazeno pojišťovnou). Při průkazu vrozené predispozice zvýšené krevní srážlivosti (není to zase tak vzácné) je pacientka s hormonální antikoncepcí ohrožená tromboembolickými komplikacemi a proto je pak nutné hormonální antikoncepci vysadit a zvolit po domluvě s gynekologem jinou možnost než hormony.