Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 400 do 420
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,obracím se na vás s dotazem ohledně mé 2 měsíční dcery, narozené ve 35plus5tt, která byla z důvodu šelestu poslána na vyšetření na kardio....Dnes jsme se vrátili s diagnozou:Otevřené FO s průtok. akcelerací toku na chlopni plicnice, FOA 4mm-RVD 13mm-154procent normy, struny v LK, PV jemná s gr. na chlopni plicnice 14torr, TI stopa, AOV 3 cípá s narušeným tokem v AOV, AS O, AI O, normální velikost a fce LK. Paní doktorka nás poslala za půl roku na kontrolu s tím, že pokud se to nezlepší, tak bude muset malá na operaci.Chci se zeptat, zda je to vážné, zda je to u novorozenců obvyklé, jaké je riziko, či zda bude muset mít malá nějaké omezení?Moc Vám děkuji za odpověď a přeji příjemný den.S přátelským pozdravem Jana Formánková
20-6-2012 (16.40)
Lékař odpovídá:
Popis znamená, že je otvor v mezisíňové přepážce, který by se měl po porodu (někdy i v určitém odstupu) uzavřít. Pokud se tak nestane a jedná se o významný nález, tak pak je někdy nutné tento otvor operačně či katetrizačně uzavřit. Nejpřesnější odpověď Vám však může dát jen její ošetřující lékař.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den pni doktorka chcela by som sa opytat či je to vážne prednedavnom moja mamicka absolvvoala Echokg IvSd 11mm LVDD 34mm,AoD32mm,LAD 26mm EF 65 percent Dutiny srdca nie su dilatovane hraničná hrúbka steny lavej komory s incipietnou poruchou,jej relaxacia s dobrou systolickou funkciou oboch komor kludove poruchy knetiky nevidno ani patol .utvary nevidno, chlopne su jemne eufunkcne bez skratu bez Ph perikar je jemny bez patalog.obsahu. Brala Isoptin a teraz jej predpisala Procoralan.Bojim sa o mamicku a rada by som chcela vediet ako je na tom.Ďakujem
17-6-2012 (14.18)
Lékař odpovídá:
Popis echokardiografie fakticky odpovídá v podstatě normálnímu nálezu.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den ,chtěla bych se zeptat co znamená -na klidovém ekg sinusová bradykardie,v restit.fázi při návratu ke klidovým hodnotám P je rytmus nepravidelný/přechodná A-V blokáda?Již půl roku mám stav nočních závratí a pocitu na zvracení v posledních 2 měsících i během dne a omlévání.Jsem celkově vyčerpaná s pocitem silné svalové slabosti.Věk 40 let.Velice děkuji
17-6-2012 (10.41)
Lékař odpovídá:
S dotazem se prosím obraťte na lékaře, který prováděl EKG záznam. Bez tohoto záznamu Vám nemohu správně odpovědět.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobrz den pani doktorko muj tchan 76. let jde na operaci s rukou, bere valfarin tablety, 3baipasi, před operaci si ma valfarin pichat doma,je vubec možne že si to ma pichat doma sam.moc děkuji za odpovět
15-6-2012 (20.46)
Lékař odpovídá:
Místo Warfarinu se občas nasazuje (např. před operací) nízkomolekulární heparin a pacienti se ho po zaučení běžně doma aplikují.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, podstoupila jsem katetrizační ablaci a izolaci plicních žil laser balonkem a hned po 7 dnech jsem chytla nějakou silnou virosu bez teplot. Problémy s nosohltanem,s krkem,tlak na prsou,mezi lopatkami . Trvalo to 10 dní než jsem se z toho dostala,ale nyní mám potiže s dechem, 4 schody jsou velký problém,procházka také.Tlaky na prsou a mezi lopatkami zůstaly.Nevím jestli se tento stav vyskytuje po katetriz. nebo tím že byl /oslabený organismus/a virosa napadla plíce,nebo průdušky? . Stav se nelepší, nemohu dýchat,někdy se nemohu nadechnout. Je toto možné po ablaci a nebo je to virosou a je nutné dojít na vyšetření plic,průdušek? děkuji
15-6-2012 (14.07)
Lékař odpovídá:
Viróza sama o sobě může způsobit Vámi uváděné obtíže, pokud by však trvaly i nadále, bude vhodné navštívit ke kontrole ošetřujícího kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den chtěla jsem se zeptat syn má 6 let a mám starost koupila jsem si tlakoměr z jiných důvodu a synovi jsem změřila tlak a objevila se tam arytmie dřív jsem si všimla že mu hodně buší srdce a hodně se potí tlak jsem mu měřila v klidu a nic a když se dvakrát po bytě z lehka proběhl už tam byla znova arytmie v minulosti jsme zjistily jezdí na neurologii protože nemluvil a měl antiepileptika nepracoval mu mozek ve spánkové části ale ted už má graf v pořádku a léky nebere znamená to něco měla bych s nim dojít k doktorovi ve stresoví situaci dřív i ted občas má snahu fialoví mu pusa a upadá do chvilkového bezvědomí říkají že to děti dělají že to odezní ale nějak se mi to nelíbí
13-6-2012 (16.12)
Lékař odpovídá:
Nepravidelnosti pulsu bývají u dětí běžné, pokud však má navíc i Vámi uváděné obtíže, je vhodné se poradit s dětským lékařem či dětským kardiologem.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, je možné společně užívat léky Torvacard (0/0/1) a Prenessa (1/0/0). Děkuji za odpověď. Kohoutová
13-6-2012 (13.20)
Lékař odpovídá:
Ano.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, chtěla bych vědět které léky jsou nebezpečné v konbinaci s léky které užívám torvacard a godasal děkuji za odpověď J.Ondráčková
13-6-2012 (9.01)
Lékař odpovídá:
Na Váš dotaz nelze snadno odpovědět - vždy záleží na situaci, proč jsou jiné léky nasazovány a vše je jen relativní. O tom, že tyto léky užíváte byste měla vždy informovat lékaře, který Vám jiné léky chce nasazovat.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobry den pani doktorko, chtela bych se zeptat jake (nazvy leku) prasky se mohou uzivat na hypertenzi kdyz se snazim otehotnet ? Moc dekuji za Vas feedback a preji hezky den.
12-6-2012 (19.14)
Lékař odpovídá:
O léčbě hypertenze v těhotenství jsem již opakovaně psala.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den. Je mi 65 let a nyní se léčím na hypertensi, i když si myslím že zbytečně. Lékaře jsem navštívila s dlouhotrvajícími a hlavně stupňujícími se problémy chvilkové zástavy srdce, jako by mi nějaký chuchvalec projel srdcem a na chvíli mi vzal dech-bezbolestně. Zpočátku jednou za 3 měsíce, pak častěji, až několikkrát denně. Otec zemřel na infarkt a matka měla vrozenou srdeční vadu-rozšířené srdce s obloučkem pulmonalis. TK v ordinaci mi údajně naměřil p. doktor vysoký, ale doma jsem si pravidelně proměřovala a nedosáhl vyšší hodnoty než 139/65. Přesti užívám Kylotan 1x, Cardilan 2x a Mertenil na vyšší cholesterol. Poslední měsíc jsem se cítila ospalá, točila se mi hlava a rozostřovalo vidění, tak jsem navštívila opět lékaře s výpisem celotýdenního měření tlaku Sys od 85-99, Dia od 54-59. Přesto mi v ordinaci byl naměřen TK 120/80, ihned jsem doma přeměřila na 3 různých přístrojích a byl 88/54. EKG zaznamenalo sinusovou aritmii o fr 52-75/min. Cor: mírně nepravidelná akce 64 min. Míra 162 cm, váha 65 kg., nekouřím, cvičím. Jen jsem se chtěla zeptat, zda je vhodné dále užívat lék na vysoký tlak? A také, zda tak nízký tlak je v pořádku? Děkuji a přeji hezký den
12-6-2012 (15.10)
Lékař odpovídá:
Vzhledem k pozitivní rodinné anamnéze je vhodné léčit u Vás všechny rizikové faktory včetně hypertenze. Pokud však máte doma velice nízký tlak, tak bude nejspíše vhodné (např. na základě tlakového Holtera) dát léky slapší - je však nutno se domluvit s ošetřujícím lékařem.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,je mi 32 let a mám panickou poruchu.Když je dusné počasí nejčastěji je to před deštěm,mám pocit silného tlaku v hrudi srdce bije silně,nevím zda to souvisí s panickou poruchou nebo jde o onemocnění srdce.Beru Egilok proti bušení srdce.Vyšetření srdce jsem měla již dříve a to Holter,zátěžové EKG,ultrazvuk a HUT test(doufám že jsem to napsala správně) a vše je negativní,ale ty problémy přetrvávají někdy je to hodně silné až si myslím,že omdlím,mám tlak v levé straně hrudi a mám pocit že plíce se nenadechují,budu vděčná za objasnení o jaký problém by se mohlo jednat.Ještě podotýkám,že mám alergii na pyly a trávu,tak mám někdy pocit pálení průdušek,mohlo by to souviset?Děkuji za odpověď a přejí hezký den.
10-6-2012 (15.25)
Lékař odpovídá:
Pokud Vámi uváděná vyšetření mají normální nález, tak je srdeční příčina obtíží nepravděpodobná. Potíže budou nejpíše způsobeny panickou poruchou.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den Měl bych na vás prosbu . Je mi 37 let. Léčím se s vysokým krevním tlakem 160|105 Dostal jsem léky prestarium Neo, tlak se nelepšil ,tak jsem dostal nové. Prestárium NEO combi 5mg/1,25mg ráno 1 tabl. Večer jednu tabl Cardilopin 5mg. Užívám cca 2 měsíce. Tlak se mi zlepšil 130|90 ,ale mam bolesti na srdci ,podpaží mě občas bodne ,občas bolí levé rameno a ruka . Hodně krát za den mě píchne u srdce nebo v podpaží,mám takový tlak na srdci. Byl jsem 2krát na vyšetření u nás v nemocnici ...Roudnice n.L na EKG ,jezdil jsem jednou i na rotopedu s EKG a vše mam prý v naprostém pořádu. Tak nevím jestli to může být od léků ,nebo si mam nechat udělat vyšetření raději v jiné nemocnici ,,myslel jsem jet do Prahy do Motole. moc děkuji za radu . Novotný.
9-6-2012 (21.29)
Lékař odpovídá:
Píchavé bodové bolesti na hrudi většinou nebývají srdečního původu - správnou odpověď Vám však může dát jen Váš ošetřující internista či kardiolog.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý deň Začal som si merať tlak a vrchný tlak mám okolo 175 a spodný 80 čo to znamená ?? Samozrejme že to je vysoký tlak ale prečo ten spodný je taký nízky??? Ďakujem
7-6-2012 (8.57)
Lékař odpovídá:
Příčin velkého rozpětí mezi systolickým a diastolickým tlakem je veliká řada (např. tuhost stěny cév, různá tzv. hypercirkulační onemocnění, nedomykavost mitrální či aortální chlopně atd., atd.) - je nutné podstoupit vyšetření k objasnění nálezu, a to zvláště pokud máte nějaké srdeční obtíže.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Prajem dobrý večer, chcem sa prosím opýtať nasledovné: vek 68r, liečim sa na hypertenziu tlak 138/88 po liekoch, užíval som Concor 5 + Agen 5, bolo mi povedané, že mám dlho neliečenú hyp-ziu. Nasadili mi Prestance 10/5 a 1/4-ťku Concore 5 večer. Mám z toho bolestivé tlaky v končatinách od kolien a lokťov dolu, v kotníkoch, zápestiach a v hrudníku. Súčasne opuchy. Nemôžem nič namáhavejšie robiť. Bolia ma ruky nohy. Prosím neviem čo je správne. Váha 83kg, výška 180, niekedy aktívny športovec. Neviem čo mám robiť, ďakujem p. doktorka za radu. Prajem krásny večer. Strausz
3-6-2012 (21.23)
Lékař odpovídá:
Potíže jsou způsobeny s největší pravděpodobností Agenem (v minulosti) - ten je obsažen také jako část preparátu Prestance. O potížích informujte svého ošetřujícího lékaře - je možné nasadit jiné léky než tzv. kalciové blokátory (Agen), které Vám obtíže způsobují.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobrý den mám dotaz.. Dnes jsme měli tkaový soutěživý den pro děti a oni měli házet na cíl. Nu a já jim podávala míčky takže jsem hodinu v kuse se ohybala podávala popocházela.. A chci se zeptat jestli by byl žaludek schopen toho co ted řeknu.. Já mám na něj už půl roku polypa nějakýho nepravýho a dostala jsem prášky ty, ale moc nezabrali... Ted ke dnešku po tý hodině mě bylo od žaludku nevolno a střídalo se to s tepáním krku, tváří úst a srdce mi bušilo pomalu, ale takoví ty tvrdý hlučnější ozvy. TAk bych se chtěla zeptat jestli tohle může způsobit nemocný žaludek a část jícnu nebo jestli je to spíše k srdci.. Budu Vám moc vděčná když mi alespon trochu poradíte.. Jinak ekg dvakrát v jiné nemocnici v pořádku.. Děkuji Jinak obvodní lékařka mi řekla, že prej jsem v pořádku a ke kardiologovi mě neposlala. Budu moc ráda když se mě pokusíte odpovědet děkuji Vám moc ...
3-6-2012 (14.34)
Lékař odpovídá:
Při předklonech může docházet k tlaku břišní stěny na žaludek a to pak způsobovat návrat žaludečních kyselin do jícnu a dělat Vámi uváděné obtíže. Pokud by však potíže trvaly i nadále v jiných polohách, bude vhodné podstoupit interní či kardiologické vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den ,,budu strucny.Je mi 56let uzivam lek Egilok 25mg,,a mam mladou pritelkyni muzu pouzit viagru? dekuji
3-6-2012 (10.41)
Lékař odpovídá:
Pokud nemáte onemocnění srdce (např. ICHS, srdeční selhávání, různé arytmie apod.), tak ano, ale nejlépe Vám odpoví Váš ošetřující lékař.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, již po dobu několika měsíců se občas budím se silným bušením srdce a také při ležení na levé straně se srdíčko brání jakoby velkou ránou do hrudního koše.To se mi občas stává i v klidovém režimu v sedě. Poslední týdny se mi stává např. u zubního lékaře že se mi strdíčko rozbuší tak silně až to bolí a omdlévám. Tlak jsem mívala vždy nízký nebo v normě. Můžou tyto problémy být způsobeny antikoncepcí. Beru ji již 2 rokem, nikdy jsem tyto problémy neměla. Mám navštívit svého lékaře nebo jsou to jen psychologické potíže. Je mi 28let, pravidelně sportuji. Děkuji za odpověď
1-6-2012 (12.29)
Lékař odpovídá:
Pokud potíže začaly po užívání antikoncepce, tak je to možné a o této eventualitě informujte Vašeho gynekologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,po EKG holtru mám tyto výsledky.Trva SR,komor frekv.40-130. Noční bradykardie 35-50/min,občas zátěž sin.tachykardie 100-130/min.Denní bradykardie 45-50/min.Jím tablety Rivocor 5 ráno.Nyní mámjít na CT SKG.Chtěla bych vědět co tyto výsledky a vyšetření znamenají. U lékaře se stydím zeptat.Je mi 50 let. Děkuji Eva
26-5-2012 (7.56)
Lékař odpovídá:
Nález na Holteru odpovídá nálezu při užívání Rivocoru. CT SKG je CT vyšetření (tzv. tunel) věnčitých tepen srdce.
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
Váž. pani doktorka chcela som sa len opytať pri polročnej kontrole okrem extrasyst. som mal všetko v poriadku podla mojej kardiol. no mna zaujíma či hodnota celkoveho cholest.-6,86 je vporiadku ostat. vysl krvi v norme ja som niekedy davno brala atoris asi tri mesiace ale som mala zvyšene hodnoty CK tak odvtedy mam len dietovať ale stale mam chol. zvyšeny.....je to vporiadku? mám 41r. a na tlak sa liečim 8r. dakujem
24-5-2012 (15.08)
Lékař odpovídá:
Při významně (hodnotu neuvádíte) zvýšených hodnotách kreatinfosfokinázy (CK) je nutné statin vysadit a místo něj nasadit preparát z jiné skupiny (např. fibrát, ezetimib apod.) či ponechat jen dietu s ohledem na celkové riziko.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý večer chtěla bych se zeptat co to znamená když doktor řekne ,že našel blokaci na srdíčku.Děkuji za odpověd.
22-5-2012 (21.09)
Lékař odpovídá:
Nejspíše se jedná o blokádu některého z Tawarových ramének - o nich jsem již psala v sekci arytmie.