Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 620 do 640
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den pani doktorko,chtěl bych se zeptat moje žena je v 24tydnu těhotenství,a je teď v nemocnici,ohledně vysokému tlaku,(moč dobra,a otoky nemá) skáče ji nahoru dolu někdy je dobry někdy je i příliš vysoký např.:150/102 ,ale to před práškem,dávají ji Dopegyt 3x děné. Prosím za jak dlouho prášek začně tlak snižovat? A co je dobry na tlak jako prevence aby nebyl tak vysoký. Děkuji velice,za vaši odpověď. S pozdravem Pavel
5-6-2011 (20.38)
Lékař odpovídá:
Vysoký tlak v těhotenství může být ohrožující pro matku i plod a je třeba vyloučit jiné onemocnění, které může tento stav vyvolat (onemocnění ledvin, onemocnění žláz s vnitřní sekrecí apod.) a zvláště je nutné tlak pomocí léků přísně kontrolovat. Často je nutné i po celou dobu těhotenství matku hospitalizovat.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den je mi teprve 21 roku a byl jsem na EKG kde mi bylo zjištěno Trikuspidální insuficience 1-2 stupně,lehká plícní hypertenze moc tomu nerozumím je to závažné dá se i stim sportovat na prof.urovni a ještě by mě zajímalo jestli to je normalní tak v mladém věku děkuji za odpověď
1-6-2011 (21.13)
Lékař odpovídá:
Trikuspidální insuficience by neměla být zásadním problémem. Je však třeba zjistit, proč máte zvýšený tlak v plicní tepně (tj. plicní hypertenzi). Příčin může být celá řada a je nutné provést kontrolní echo vyšetření a event. podstoupit kompletní kardiologické a plicní vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, jsem léčen na vysoký tlak Prestariem Neo 5 mg, mám tlak je již dobrý 116/70, jelikož mám ale problémy s krční páteří, motání hlavy a návaly nezmilzely, je možné, že beru tento lék zbytečně, dalo by se uvažovat o jejo postupném vysazování?
30-5-2011 (8.04)
Lékař odpovídá:
U většiny pacientů se po vysazení léků na tlak (tj. i Prestaria), tlak opětovně zvýší a jeho vysoká hodnota je riziková pro kardiovaskulární onemocnění (mozkové příhody, infarkty myokardu, onemocnění ledvin atd.).
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, ráda bych se zeptala zda může souviset nepravidelný tep, návaly horka a chladu, točení hlavy a problémy s usínáním se stresem. Normálně mám tep kolem 70 za minutu, když na mě příjde ten stav, kdy je mi nevolno, dochází i ke dvou až čtyř vteřinovým pauzám. V rodině problémy se srdcem máme, dědeček trpěl anginou pectoris a prodělal 4 infarkty a já jsem jako novorozeně trpěla na nedomykavost chlopní. Nejedla jsem a modrala jsem. S věkem se to ale podle lékařů upravilo. Dále v rodině máme potíže se štítnou žlázou, oba typy, rakoviny prsu, tlustého střeva, cukrovky. U mě se žádná z těchto poruch a nemocí nevyskytuje. Jsem studentka vysoké školy a současně podnikám v IT. Nemám pocit, že bych nezvládala stres. Ale je pravda, že o vypjaté situace není nouze. Zkoušky ve škole zvládám s velmi uspokojivými výsledky a práce mě baví a nemám problém se stíhám a jejím zvládnutím. Hodně cestuji po republice kvůli zakázkám a nepravidelně, ale relativně zdravě jím. Hodně piju (3-4l čisté vody denně). Také se snažím sportovat, chodím do fitka a věnuji se cyklistice. Potíže při sportu ale necítím. Před třemi lety, kdy jsem s podnikáním začala mi byl nasazen holtr, byla jsem na EKG a EEG a nebylo nic zjištěno. Mnohokrát děkuji za Váš názor. S pozdravem Tereza
29-5-2011 (21.39)
Lékař odpovídá:
Uváděla jste, že jste měla prováděn EKG-Holter. Otázkou je, zda jste v té době měla Vámi uváděné potíže. Pokud ne, tak bude vhodné toto vyšetření zopakovat (event. existuje i vícedenní Holter) a je třeba zachytit EKG záznam při holterizaci v době Vámi uváděných potíží.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, chtěla bych Vás poprosit o radu. Je mi 24 let, již 2 roky užívám Lokren 1/2-0-0 pro sinusovou tachykardii. Celé dva roky mi Lokren opravdu hodně pomáhá, protože předtím se mi stalo, že jsem z ničeho nic měla tepovou frekvenci kolem 140/min i při běžném pohybu - např. zvedla jsem se ze sedačky a šla jen na záchod a zpátky a skoro jsem kolabovala, jak se mi zvýšil tep. Po usednutí se okamžitě zklidnil i na 55/min. Po podání Lokrenu se tep uklidnil. Nyní mě ale začal trápit trošku jiný problém, na který nemůžu najít odpověď. Hodně často se mi stává, že když si sednu do dřepu nebo když se pro něco ohnu, tak najednou cítím opravdu silné a velice hluboké dloubnutí u srdce - přirovnala bych to k opravdu velice silné extrasystole. Někdy se mi to stane v tom dřepu i dvakrát za sebou. Pak se mi udělá špatně a musím se okamžitě zvednout nebo si přesednout. Vůbec nevím, čím to může být? Na ES trpím již dlouho, ale tohle se mi stává až poslední dobou. Zatím jsem všechna vyšetření měla relativně v pořádku. Můj kardiolog mi sdělil, že se u mě na 90% jedná o supraventrikulární tachykardii, jen nevím přesně, co to znamená a jestli se mám něčeho obávat. Říkal mi, že mám jinak srdce naprosto zdravé a v pořádku. Jen mě trápí ta tachykardie a nyní i tyhle zvláštní ES při podřepu. Je to normální nebo s tím mám jít na vyšetření? Děkuji za odpověď.
28-5-2011 (10.38)
Lékař odpovídá:
Ideální by bylo nechat si udělat EKG-Holtera a snažit se vyvolat Vámi uváděné potíže. Pak by bylo vidět o jaký typ arytmie se jedná a řada z nich se nechá definitivně vyléčit katetrizační ablací.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, chci se zepatat když už dva dny mě bolí u srdce a nemůžu se ani pořádně nadechnout co s tím mám dělat pořípadě čím by to mohlo být. Děkuji a přeji pěkný den.
27-5-2011 (7.48)
Lékař odpovídá:
Bolesti na hrudi závislé na nádechu jsou obvykle způsobeny blokádami hrudní či krční páteře.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, trpím občasnými extrasystolami pravděpodobně od blokace páteře (a také asi stresového původu).Na kardiologii nebylo zaznamenáno při vyšetření nic patologického.Když však EX přijdou, je to i někok za minutu.Užívám hořčík.Prosím je možná fyzická zátěž - vycházky,cvičení bez nebezpečí vyvolání ES nebo kolapsu apod.? Děkuji Holubová
26-5-2011 (9.38)
Lékař odpovídá:
Pokud se nejedná o zachycené maligní (tj. život ohrožující) komorové arytmie (což je velice vzácné a nejedná se nejspíše o Váš případ), tak sportovat můžete bez omezení.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Při druhém vyšetření na ECHU, před kat. ablací tento zápis :Ao:PRAVDĚPODOBNĚ dvojcítá s rafé mezi RCC a LCC,fibrot.změny cípů se zvýšenou odrazivostí, gradient zachycen max 25 mmHg,regurgitace excentricky, cca 2,5 st i více,jsou přítomny zpětné diastol.toky za obloukem aorty - k došetření - posílají mě znovu na ECHO(už potřetí). U prvního ECHA jsem měla v zápisu, že se jedná o sklerotickou chlopeň, která by se měla kontolovat. Mohla byste ni prosím vysvětlit o co se vlastně jedná a proč se diagnozi tak liší? Děkuji.
25-5-2011 (20.55)
Lékař odpovídá:
Aortální chlopeň (tj. chlopeň mezi levou komorou a aortou-srdečnicí) je normálně trojcípá. Vy ji máte nejspíše vrozeně dvojcípou. Následkem toho je jednak trochu zúžená a částečně i nedomyká, tj. propouští krev zpět. Dle Vašeho popisu se nyní nejspíše nejedná o závažný nález, ale do budoucna bude určitě nutné tento nález echokardiograficky (tj. ultrazvukem) kontrolovat cca jednou za 6-12 měsíců.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, paní doktorko, trpím na kolísavý krevní tlak s tendencí spíše k hypotenzi. Nyní jsem začal pravidelně cvičit na elipticalu a zjistil jsem, že při zátěži mi prudce klesá tlak i puls. Párkrát jsem již omdlel. Může to být vada nebo jen netrénovanost? Děkuji.
24-5-2011 (14.57)
Lékař odpovídá:
Může to být i vada, proto by bylo vhodné navštívit kardiologa, kde Vám provedou zátěžové EKG a echokardiografii.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,rád bych ze Vás zeptal na kožní nemoc,mám na zádech černé fleky přes celé záda ,byl jsme s tím u kožní,první doktorka mi dala na to nějakou mast,nepomohlo to,druhá doktorka mi nechala vyříznout znaménko že je to od toho a taky nic,děkuju Vám za odpověd
16-5-2011 (14.19)
Lékař odpovídá:
Jako kardiolog zabývající se nemocemi srdce Vám bohužel nedám správnou odpověď.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobry den chtela sem se zeptat jak hodne velky komorovy defekt muze ohrozit zivot ditete.mam dceru 3mesice a je uz po operaci aorty a jeste ma komorovy defekt 7mm tak sem chtela vedet jak je to vazny.dekuji lexova
9-5-2011 (16.25)
Lékař odpovídá:
S dotazem se prosím obraťte na dětského kardiologa, který Vám dá přesnější odpověď, neboť s obdobnou problematikou u dětí nemám praktické zkušenosti.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den,už 14 dní mám pocit,že se nemohu dostatečně nadýchnout,často zívám a je to velice neprijemne,lecim se srdcem,beru trimepranol na zpomaleni tepu,pulku rano,ekg bylo v poradku, poslech plic take,bojim se ze se zacnu dusit a ze jde o nejakou vaznou chorobu.
6-5-2011 (17.19)
Lékař odpovídá:
Jedná se nejspíše o potíže způsobené blokádou krční či hrudní páteře - vyzkoušejte rehabilitaci.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, prosím o vysvětlení, co znamená občasný blok Tavarova ramínka. Děkuji Teřlová
5-5-2011 (13.55)
Lékař odpovídá:
O bloku Tawarova raménka jsem již psala v sekci arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,chtěla bych se zeptat - již asi poslední měsíc pocituji silné bouchnutí srdce,jakoby mi vynechalo jeden někdy dva rytmy a pak to zase skočí a dobrý,Vždy mě u toho trochu píchne u srdce.Beru Warfarin(trpím Leiden Mutace) od unora a vypadá to napořád...Mohlo by to být třeba od toho??Na ultrazvuku sem byla asi před měsícem,ale pan doktor říkal,že vše je v pořádku a že to prostě nějaký lidi mají....Ale mě se to moc nezdá...tak nevím,jestli se mám objednat k nějakému jinému lékaři....děkuji za odpověd,Lucka Havláttová
5-5-2011 (12.06)
Lékař odpovídá:
Nejspíše se jedná o tzv. extrasystoly - o nich více v sekci arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, co znamená částečné zablokování levého tawarova raménka. Je mi 45 let a co mne popřípadě čeká v budoucnosti v důsledku tohoto zjištění na EKG. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem. Jiří Kuchyňka
3-5-2011 (23.44)
Lékař odpovídá:
O blokádě Tawarových ramének jsem již psala v sekci arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, Mám 48 let a na snížení krevního tlaku mi byl předepsán Micardis 1/2 ráno. Beru ho teprve 3.den, ale současně mě začala bolet hlava a cítím se dost unavená. Tlak se zatím nijak výrazně nesnížil - včera večer jsem měla 160/90. Na bolení hlavy jsem nikdy netrpěla. Může to být v souvislostí s tímto lékem a spraví se to časem? Nebo bych si měla nechat předepsat jiný lék? Děkuji
2-5-2011 (6.28)
Lékař odpovídá:
S potížemi (zvláště pokud budou přetrvávat) se obraťte na lékaře, který Vám lék předepsal a ten Vám ho event. zamění za jiný.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Prosím Vás o zodpovězení dotazu co to znamená KP je v normě ale vysoce susp. PFO.Děkuji za odpověd
1-5-2011 (20.54)
Lékař odpovídá:
Odpovědět Vám může jen lékař, který to napsal, ale KP nejspíše znamená komorová přepážka a PFO nejspíše persistující foramen ovale - tj. nejspíše drobný otvůrek v mezisíňové přepážce.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
mám vyšší krevní tlak 170 /92 rano,je mi 32let vážím 111kg.občas mně bolí na hrudi.děkuji
27-4-2011 (9.10)
Lékař odpovídá:
S potížemi se určitě obraťte na spádového internistu či kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, mám sinusovou tachykardii a blokádu hrudní a krční páteře. Občas pocituji jakoby přeskočení srdíčka, může to být s tím spojené? A dále jsem se chtěla zeptat zda při sinusové tachykardii lze brát anitkoncepci. Děkuji za odpověď.
26-4-2011 (21.23)
Lékař odpovídá:
Na podobné dotazy jsem již odpovídala v sekci arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
prosim vas mate i ordinaci nekde pobliz brna predem dekuji
24-4-2011 (22.55)
Lékař odpovídá:
Ordinaci mám pouze v Rokycanech.