Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 300 do 320
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý večer,chcela by som sa spýtať,že keď užívam Vasocardin50 už 4 roky 1/2 0 1/2 a teraz postupne vysadím,či sa mi nemôže nič staťako napr. infarkt alebo upchatie ciev?Užívam ho kvôli tetánii.Ďakujem, Erika
9-12-2012 (19.43)
Lékař odpovídá:
Je vhodné v každém případě vysazovat ho co nejpomaleji, např. v průběhu několika měsíců postupně snižovat dávky.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Jsem po plastice chlopně, užívám Concor Cor 10 mg. Letrox a Godasal. Mám stále častější křeče v nohách, magnezium nepomáhá. Může to způsobovat uvedený lék Concor cor?
8-12-2012 (20.20)
Lékař odpovídá:
Tento lék by to mohl způsobovat v podstatě jen v případě kritických zúženin na tepnách dolních končetin, jinak nejspíše ne.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den. Můžete mi, prosím, napsat, co může nastat, když DDŽ kolabuje v inspiriu. Děkuji
7-12-2012 (16.11)
Lékař odpovídá:
Když dolní dutá žíla (DDŽ) kolabuje v inspiriu, tak to znamená, že v ní nejsou známky přetlaku, tj. jedná se o normální nález u zdravého člověka.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Hezký den, Využívám možnosti poslat dotaz elektronicky. Bral jsem do minulého týdne cca 15 let Trimepranol (45 let) 3 krát denně a ten dokázal držet srdce na uzdě. Jednak zabíral rychle a tep srdce mi nepřesáhl 100 tepů. Mám panickou poruchu a tendenci k paroxysmu SV tachykardií cca 120 tepů. Přijdou náhle s pocitem úzkosti. Někdy jednou týdně, někdy i denně. Za používání Trimepranolu jsem byl kompenzován. Lék se přestal vyrábět a dostal jsem Egilok, začal jsem 2 x 25 mg, Ale to nestačilo. Nyní jsem na 2 x 100 mg a stále to není ono. Cítím, že Trimepranol mne více chránil a nedovolil srdci se rozjet na rozdíl od Egiloku. Můžu poradit o radu? Samozřejmě psychologickou pomoc využívám, jinak Echo v pořádku a poslední Holter potvrdil neurovegativní příčinu problémů. Díky Petr Příhoda
5-12-2012 (19.58)
Lékař odpovídá:
Pokud nezabírá metoprolol (Egilok) je možno vyzkoušet ještě betaxolol (např. Lokren, Betaxa), který je z betablokátorů na tepovou frekvenci nejúčinnější.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Hezky večer Chtela bzch se zeptat,pritel musi podstoupit operaci srdička,jedno s mnoha vyšetřeni je i zubni,když bude mit nejaky sebemensi vaček,musi zubi vyndat,což se mi zda byt docela hrozny,Prosim co je na tom pravdy?Proč se to neřeši jinak,dekuji Ludmila
4-12-2012 (20.25)
Lékař odpovídá:
Pokud je např. hnisavé ložisko u zubu, tak je pacient s onemocněním chlopně ohrožen zánětem na této chlopni, což může být smrtelná komplikace ! Jiný postup než vytržení zubu spolehlivě nevyřeší tento problém a pacient je pak ohrožen na životě.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, paní doktorko, je mi 48/ 170/ 65 a asi půl roku se léčím s vysokým krevním tlakem 200/125, který mám především přes den. V noci klesá téměř 130/80. Užívala jsem Valsacor + Bisopr., později i Valsacor combi. Měla jsem po nich dusivý kašel. Vyšetření Holterem prokázalo kolísavý tlak. Nyní užívám Cynt 0,3 + Bisopr. Tlak mám stále vysoký. Je možné hledat jinou léčbu? Kde je možná příčina tak vysokého tlaku? Děkuji Vám za odpověď.
4-12-2012 (17.54)
Lékař odpovídá:
O příčinách a léčbě vysokého tlaku jsem již opakovaně psala v sekci hypertenze - viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Vážená paní doktorko. Je mě 59 let. V současné době mám diagnostikovanou srdeční aritmii a je mě doporučovaná elektrická kardioverze. Bohužel jsem klientem pojišťovny 211, se kterou nemáte uzavřený smluvní vztah. Můžete mě prosím doporučit nějakého kardiologa např. v Plzni za účelem vyšetření, konzultace, případně provedení příslušného zákroku. Děkuji, Rudolf Štych
4-12-2012 (10.42)
Lékař odpovídá:
Je mi to líto, že Vás nemohu ošetřit, ačkoli se opakovaně snažím přesvědčit Vaší pojišťovnu (v současnosti jedinou, se kterou nemáme smlouvu), aby s naší ambulancí smlouvu uzavřela. V Plzni je několik ambulantních kardiologií (např. MUDr. Boček, MUDr. Zikmund, MUDr. Lorenc), ale kardiologické verze se provádějí vždy na lůžkových zařízeních, což lze např. i na interním oddělení Nemocnice Rokycany.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,potřebovala bych prosím poradit.Je mi45let a v 8.měsíci jsem měla kolapsový stav s celotělovými křečemi a párminutovým bezvědomím.Po měsíci jsem měla opět kolaps,kde jsem dostala nitrožilně infuzi a diagnostikovali mi neutrogenní tetanii.Jsem od té doby v pracovní neschpopnosti,v léčení neurologa mi byl nasazen magnosolv a asentra50 a po měsíci dávka zvednuta na asentara100.Jsem po koronarografii pro vyloučení ISCHS,měla jsem týdenního holtra k vyloučení arytmie,kde byla několikrát zachycena tachykardie nad 150,ale výsledky zatím nevím.Z důvodu dušnosti mě odeslali na plicní,kde mi zjistili astma a nasadili Gionu Easyhaler200-2x2 a Ventolin.Trpím neustále bolestí na hrudi a pocitem dušení,jako by mě někdo škrtil.Pro uklidnění užívám Neurol0,25.Večer nemohu usnout tak mi vadí silné bušení srdce.Je má léčba zatím správná?Děkuji za odpověď
29-11-2012 (19.14)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se, ale na takto konkrétní dotaz Vám může adekvátně odpovědět jen Váš ošetřující lékař, která zná Vás i Vaše vyšetření. Děkuji za pochopení.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
uzivam Lusopress-rano polku,vecer polku,vzhladom na to,ze druhy tlak mam stale vysoky,pan doktor mi predpisal Gopten,mozu sa sucasne pouzivat tieto dva lieky?
29-11-2012 (12.54)
Lékař odpovídá:
Oba léky lze kombinovat.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den paní doktorko, Přítel má titanovou chlopeň a trápí ho velké bolesti zad.Mohou se tito lidé masírovat nebo jim od bolesti pomohou jen léky? Děkuji za odpověď.
25-11-2012 (12.09)
Lékař odpovídá:
Pacienty po operaci srdeční chlopně lze po více než 2 měsících od operace masírovat jako kohokoli jiného, jen v případě, že užívají Warfarin, je vhodné omezit velice intenzivní masáže pro riziko vzniku modřin (hematomů).
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, můj syn ve věku 18 let je přesně 6 měsíců po operaci defektu komorového septa. Hrudník ma zdrátovaný a sešitý, srdce podle všech vyšetření je v pořádku avšak má zalibu a to sport "parkour", dále se věnuje saltům a přemetům. Je to prosím Vás problém? nevadí to nějak srdci?. Děkuji za odpověd.
23-11-2012 (15.06)
Lékař odpovídá:
Pokud je srdce v pořádku, tak Váš syn není v podstatě nijak omezený.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den.Prosím o radu.Mám 47 let.Již 10 let mám hodnoty tlaku 180-200/100-125.užívám Prestance 10 Betalok Tenaxum Verospiron.K tomu všemu mám adrenokortikoidní nedostatečnost a musím brát hydrokortizon.Stále se nedaří tlak srazit.Jsem už celá zemdlená,je to pro mne nebezpečné?Děkuji za odpověd.
22-11-2012 (19.32)
Lékař odpovídá:
Vámi uváděné hodnoty tlaku krve jsou rizikové, v každém případě je vhodné (pokud tak již nebylo učiněno) absolvovat komplexní vyšetření ke zjištění příčiny hypertenze (tzn. vyloučení sekundární hypertenze) - nejlépe v Centru pro hypertenzi - bývají zřizovaná při většině fakultních nemocnic.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, prosím o radu. Bude mi 31, kvůli vysokému TK 130/90 užívám Prestarium Neo 1-0-0 a Tenaxum 0,5-0-0. Rok se zatím neúspěšně pokoušíme o první těhotenství, mohou mít tyto léky vliv na plodnost? A také - vzhledem ke snaze otěhotnět - měla bych požádat ošetřujícího lékaře o změnu na lék možný v těhotenství už teď nebo vyčkat, až bych otěhotněla? Děkuji za odpověď.
22-11-2012 (13.26)
Lékař odpovídá:
Při plánovaném těhotenství je vhodné již předem obě preparáty vysadit a vyměnit je na preparáty, které jsou v těhotenství vhodnější. V každém případě je nutné předem vysadit Prestarium !!, které by mohlo poškodit plod.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý deň, Mám 35r. a bol som na prevent. prehliadke u obv. lekára kde mi urobil aj EKG Pri vyšetrení fonendoskopom bolo podozrenie na šelest. Tak odporučil ECHO, kt. som absolvoval a zaver je: Dilatácia PR, mierna diletácia ĽP, dilatácia ĽK,globálna funkcia dobrá,EF ĽK 60%,ľahká regurgitácia na a.pulmonalis,regurgitácia na MCH1+, ľahká regurg. na AOCH,regurgitacia na TCH1+. ĽK EDD (mm)56,4 ESD (mm)38,3 ZSĽK diastola 9,7 systola 13,9 EF 60% FS 32% AT a.pulmon 150,4 ms Diast.PG max a.pulmon Trikuspidalna chlopna PG max Dolna duta žila Počinajuce kalcifikacie mitr. a trikusp. prstenca.Regurgistacia na MCH 1+,MCH-E-VMAX 0,99m/s,regurg. na AOCH. PP-49,8mm,regurg. na TCH 1+. TCH-E-VMAX 0,61m/s. Naznačované prolapsové postavenie cípov MCH a TCH. Nepoicitoval som a ani nepocitujem ziadne problémy ale som po vysetreni trochu vylakaný. Je to nejaka velká vada alebo to treba liečit? Za odbornu odpoved velmi dakujem. Young man
20-11-2012 (19.00)
Lékař odpovídá:
Dle popisu se nejspíše t.č. nejedná o zásadní problém, v odstupu cca roku je však vhodné provést kontrolní echokardiografické vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý deň pani doktorka, liečim sa na VKT od mojich 33r., teraz mám 41r, užívala som Betalok-Zok ráno 50mg a na obed Valsacor-80mg., teraz mi bol pridany ešte ráno další betalok 50mg čiže celkom 100mg na základe 24h holtera ekg...kedy som mala priemernú frek. 88, minmalnu 56, a max-do kopca 157, zo záverom sklon s sin. tachyk. ale teraz mám pocit viac extrasystol a tlak 100-80, 95-74, frek-od70-80 aj cez den v práci kedy mám fyz. prácu. ked som to spomenula svojej lek, tá usúdila že liečba sa nemení a viac sa nepytala ako mi je no ja mám pocit že pri tom nižšom tlaku mi je horšie.....a hlavne viac extras. nemala by som radšej prejsť k inej lek. ktorá sa viac bude venovať? mám pocit že to berie viac sporadicky, alebo mám vynechať liek na obed ten valsacor? dakujem ostavam s pozdravom.....
20-11-2012 (14.38)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se, ale s tímto dotazem se prosím obraťte na Vašeho ošetřujícího lékaře, který zná všechna Vaše vyšetření a může Vám nejlépe poradit.
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
Dobrý den paní doktorko, mám malý dotaz.Při náběru krve mi zjistili vysoký cholesterol a trigliceridy a v lékárně mi poradily GS OMEGA 3.Mohla by jste mi říci za jak dlouho se mi hodnoty krevních tuků vrátí do normálu.Děkuji za odpověď.
20-11-2012 (10.59)
Lékař odpovídá:
Nejsou mi známé relevantní kontrolované studie, které by prokazovaly snížení rizika úmrtí či rizika infarktu apod., po Vámi uváděném preparátu - jedná se jen o potravinový doplněk.
# Pacient se ptá:
Téma: Srdeční selhání
Dobrý večer paní doktorko , otec 70 let leží již týden na JIP v Chomutově. má vodu nas plicích , v žaludku a nateklé obě nohy, 27.11.2012 je objednán do Ústí nad Labem na katerizaci, lékař sdělil, že mu srdce pracuje jen na 20% , je nějaká naděje, že se stva zlepší, bere léky, ale ty nezabírají
19-11-2012 (21.54)
Lékař odpovídá:
U některých pacientů se nález může zlepšit, záleži čím je tato porucha způsobena - s dotazem se prosím obraťte na ošetřující lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Přeji dobrý večer můj dotaz je takovýto.Jsem po dvou srdečních operacích a byla u mi stanovena i diagnoza plicní hypertenze.Jsem v NYHA II.Jsem stále unavená,ujít větší vzdálenost nebo mení kopeček je problém.Byla u mě zjištěna též srdeční tachykardie,měla jsem rychlost 160 tepů. a byl mi nasazen Holter EKG.s výsledkem,že"po celou dobu monitorace jsem měla nemocnou sinusovou tacykardii.Po nasazení betablokátou došlo k zklidnění tepové frekvence se zachováním cirkadiálního rytmu.Zajímalo by mě,co vlastně Holter test zjistil?a co to pro mě znamená a jak se mám zachovat.Děkuji moc za odpověd,na kterou budu čekat.Díky Jitka.
19-11-2012 (20.11)
Lékař odpovídá:
Sinusová tachykardie znamená rychlejší "normální" srdeční akci, u Vás nejspíše jako následech chlopňových vad. Pokud po betablokátoru došlo k jeho snížení a tento lék tolerujete, je rozumné v léčbě tímto lékem pokračovat.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, můj manžel bere půl roku lék Tenaxum a dnes mi v lékárně nabídl lékárník levnější variantu léku a to Rilmenidin Teva 1mg, podstatně levnější lék. Jedná se mi o to zda je lék srovnatelný a jestli mi pan doktor nepředepisuje drahé léky jen ve svůj prospěch.Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
17-11-2012 (17.07)
Lékař odpovídá:
Oba léky obsahují stejnou účinnou látku. Po domluvě je možno na žádost pacienta léky zaměnit za levnější variantu - to platí obecně.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, mám diagnostikovanou paroxysmální supraventrikulární tachykardii. Trím touto vadou již od 11 let, kdy jsem měla srdeční záchvaty jdnou do měsíce asi dva roky, pak nic, pak v 16 jeden záchvat, pak opět nic a v 19 dva záchvaty po půl roce. Nyní je mi 22 let. Byla jsem na vyšetření EKG, echo a krve a nic neviděli, jen nedostatek hořčíku. Nyní chodím na internu na kontroly. Beru vasocardin 100, jeden denně. Říkala jsem lékaři, že někdy mám náběh na ten srdeční záchvat, ale když začnu kašlat, tak se jakoby nerozjede. A někdy cítím, jak mi srdce bouchne mimo rytmus. Doktor mi říká, že jsem prostě na to jen citlivější a že se to časem spraví. Ale nerozumím tomu, jak citlivější. Myslím, že srdeční záchvat, který trvá hodinu není zrovna příjemný a už ho mám dlouho. Od doby, co beru vasocardin jsem srdeční záchvat neměla. Může se tento lék brát v těhotenství? Gynekolog řekl, že ona a internista, že ne. Děkuji vám za odpověď.
14-11-2012 (16.42)
Lékař odpovídá:
Pokud se srdeční arytmie při terapii Vasocardinem neobjevuje, doporučovala bych tento lék nadále užívat a neindikovala bych ani další vyšetřování. V těhotenství je možné Vasocardin užívat při minimálním riziku.