Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 40 do 60
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
Dobrý den Je mi 34 let skoro rok užívám Egilok 25, 2x denně na zrychlený tep (100tep/min) holter opakovaně v pořádku. Chodím na power plate a nyní bych chtěla začít na trenažeru spalovat, mohla byste mi prosím poradit jaká má být má tepová frekvence pokud užívám tento lék? Moc děkuji za odpověd.
18-3-2014 (17.15)
Lékař odpovídá:
Ideálním způsobem na vypočítání tepové frekvence je absolvovat zátěžové EKG na oddělení sportovního lékařství, kde Vám přesné hodnoty následně vypočítají.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
manžel užívá po mozkové příhodě trvale už 7 let léky egilok 25mg, cardilopin 5mg a renpress 6 m g pravidelně po l tabletě denně. Nyní skončil Renpress a náhradou mu byl předepsán Monopril 20 mg. Mám obavy, aby změna nezpůsobila nějaké komplikace. Nebylo by lepší neužívat Monopril vůbec a užívat jen Egilok a Cardilopin? Stačilo by to? Rovnocenná náhrada za lék Renpress není, nebo je nějaký jiný lék vhodnější než Monopril? Věk manžela 85. Děkuji za Vaši odpověď . Hezký den
18-3-2014 (10.14)
Lékař odpovídá:
Rozumnější je užívat Monopril, neboť je lékem obdobným jako Renpress.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den.. mám rok vysoký tlak,bohužel ani trojkombinací léků se nelepší. Je to možné díky vyhřezlé krční plotýnkce,která má otlaky na míše?Nechcou mě operovat dokud nebude srovnaný a ustálený tlak.. děkuji
16-3-2014 (15.19)
Lékař odpovídá:
Vyhřezlá krční ploténka a zvláště pokud dělá bolesti, může způsobovat vzestupy tlaku krve. Dalším důvodem mohou být léky na bolest, které pokud užíváte, tak také mohou zvyšovat tlak krve.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, je mi 33let. a mám již dva roky kardiodefibrilátor.Chtěla bych se Vás zeptat zda mám nárok na invalidní důchod. Mockrát Vám děkuji Bradáčová
12-3-2014 (18.50)
Lékař odpovídá:
Defibrilátor sám o sobě nemusí být důvodem k invalidnímu důchodu, záleží na dalších onemocnění a nálezech. Obraťte se s dotazem na Vašeho ošetřujícího lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den mívám takové divné stavy z probuzení pociťuji úzkost v břiše a zrychlený tep doprovázený různými stavy jako například slabost končetin točení hlavy tep bývá kolem 100 většinou nepřesáhne 100 tk bývá vyšší 150-170/80-90.Jsem po operaci chlopně triskupidální dělali mi plastiku vše je prý v pořádku chlopeň drží ,ale ty noční stavy mě znepokojují vždy když to přijde dostanu strach přepadne mi úzkost a nevím co mám dělat beru bisoprolol 5mg a refluin ještě jsem měl godasal ale ten prý už brát nemusím a vždy se to vše většinou děje když usnu a z ničeho nic se probudím a je mi blbě nevím jestli mě to probudí co se děje nebo jestli je to z toho probuzení poraďte mi co mám dělat už jsem z toho vyčerpaný a psychicky taky nic moc děkuji za odpověď.
11-3-2014 (22.31)
Lékař odpovídá:
Je mi to moc líto, ale na Vaše potíže může adekvátně odpovědět jen Váš ošetřující lékař, který zná dobře Vaše předoperační i pooperační nálezy.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat: byl mi změněn po 6ti letech lék na vysoký tlak LOKREN na TELMISARTAN a užívám ho asi týden, tlak je v pořádku, jen tep mám 90 - 100. Je to normální nebo se to časem po navyknutí na nový lék srovná? Při užívání Lokrenu byl tep pod 80. Děkuji
11-3-2014 (17.30)
Lékař odpovídá:
Je to normální reakce, neboť Lokren tep výrazně snižoval, zatímco Telmisartan nemá na tep výraznější efekt. Informujte o své tepové frekvenci Vašeho ošetřujícího lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den chtěl bych se zeptat co znamenají zkratky zn incip hy LK
8-3-2014 (11.08)
Lékař odpovídá:
Znamená to možné zbytnění (zesílení) stěny levé komory srdeční.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den. Paní doktorko mám trošku zvláštní dotaz je mi 49 a už deset let se léčím s vysokým tlakem a tachykardií POTS. užíval jsem prášky které mi hodnoty držely v mezích, ale bohužel životní situace mě připravila už i o možnost léčby.. Mé denní hodnoty se nyní pohybují v tlaku 200/120 a vyšší a pulsy po celý den okolo 150 a vyšší.. jen v noci když ležím mi hodnoty klesají na nižší.. naštěstí mám zatím srdce v pořádku, ale kolikrát přemýšlím jak asi dlouho srdce takový nápor může vydržet, jaký je váš názor na to. Děkuji...
6-3-2014 (22.39)
Lékař odpovídá:
Je mi líto, ale Váš dotaz nechápu, a to zvláště, proč nemůžete brát léky. Vždy je možné v této indikaci nasadit léky, které se nedoplácí a nebo doplácí jen minimálně.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,moje maminka ma 67let,cholesterol ma 7,2.Než začala brat leky na cholesterol važila 68kg,vyška 158cm.Po lecich začala rychle chudnout.během 14 dni i 4 kg.Ted už váží 54kg.Leky přestala brat,protože si přečetla,že nejsou vhodne pro starší lidi.Chci se zeptat jestli děla dobře nebo je jina možnost.Děkuji a pěkny den
6-3-2014 (14.29)
Lékař odpovídá:
Vysazovat léky na cholesterol bez vědomí lékaře je neodpovědné a vždy je vhodné se o tom poradit s ošetřujícím lékařem.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko, nemohu si pomoci - přesto že zásadně nikam nepíši - ale před Vámi opravdu smekám a myslím, že druhý takovýto obětavý lékař ani neexistuje. Snad Vás to potěší
6-3-2014 (7.25)
Lékař odpovídá:
Děkuji Vám mnohokrát, Vaše pochvala mě moc potěšila.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den.Chtel bys se zeptat.Dva roky se lecim s tachykardii.Mam zachvaty pri kterych dosahuje tf 200/min.Visetreni srdce echo,ekg a holter.Znepokojilo me ze prez noc mi namerili klesajici tep az ke 35/min.Neni to nebezpecne.Pri namaze mam cely den extrasistoly ktere po ukludneni vimizi.Beru sertralin 150mg a pri zachvatu 1,5 mg lexaurin.Myslite ze by to chtelo kobtrolni holter?Jelikoz mi ho delali za hospitalizace v nemocnici,holter palpitaci nezachytil.
2-3-2014 (10.51)
Lékař odpovídá:
V případě, že máte pouze v noci nižší tepovou frekvenci a nevyskytuje se to přes den, tak to obvykle nevadí. Závažnější může být vysoká TF kolem 200/min., kterou je třeba zachytit, aby se zjistilo, o jaký typ arytmie se jedná. Je možnost buť provést vícedenního EKG Holtera a nebo implantovat podkožně dlouhodobou EKG-monitoraci, tzv. reveal systém.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,mojí staré bezmocné matce byly odebrány léky na srdce- anopyrin a zorem a po dobu 13 dnů podáván furon 40,infuze 0,dieta NGS ,kašovitou,od 10 dne po dobu tří dnů aplikován dolsin 50mg po 8 hodinách,13 den matka zemřela na zástavu srdce.Je zřejmé,že matka nebyla zavodňována,pouze odvodňována.Já mám podezření na to nejhorší.Co si o této léčbě na lůžku následné péče myslíte Vy?
1-3-2014 (12.21)
Lékař odpovídá:
Velice se omlouvám, ale o zdravotním stavu Vaší maminky nemám dostatek informací, abych Vám mohla dát kvalifikovanou odpověď.
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
Dobrý deň, chcel by som sa opýtat na môj dlhodobý krvný tlak, ktorý je v priemere 125/60, pulz 90, športujem kondičný beh na dlhé trate a posilovanie 4x do týždňa. Dakedy po náhlej zmene polohy pocitujem závrať. Je to normálny mechanizmus adaptácie na záťaž, že sa znižuje diastolický tlak? Ale ma trošku znepokojuje vyššia pulzová frekvencia.
28-2-2014 (21.35)
Lékař odpovídá:
O vyšší tepové frekvenci jsem opakovaně psala v sekci arytmie. Diastolický tlak se může zvláště u mladých pacientů snižovat a může to být normální reakce.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den.Mám tento dotaz.V noci mám časté potíže z dýcháním,vzbudím se a nemohu si srovnat dýchání,to trvá někdy dlouho neš pravidelně dýchám. Byl jsem u lékaře a ten mi přepsal Preductal Mr,tak ho beru a moc to z dýcháním nepomohlo. Co mám dělat,abych mohl pravidelně dýchat a dobře spát. Děkuji Vondráček Emil
26-2-2014 (9.05)
Lékař odpovídá:
V prvé řadě je nutné zjistit příčinu Vaší dušnosti. Obraťte se na plicního specialistu a na kardiologa, aby provedli potřebná vyšetření ke zjištění příčiny. Jinou možností je obrátit se na všeobecného spádového internistu, který Vás nejprve vyšetří a pak Vám doporučí další potřebná vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
dobrý den,také mám problémy s arytmií.bohužel nemůžu najít sekci arytmii,abych si přečetla vaše odpovědi. bohužel pročítat úplně všechny odpovědi,kde je většinou nápsáno:najdete v sekci arytmie....mi příjde šílený.pokud dáváte pacientům tuto šanci na otázky,měli by jste být srozumitelnější. díky pokud jsem jen slepá,omlouvám se,prosím o upřesnění K.I.
25-2-2014 (20.25)
Lékař odpovídá:
Já zde odpovídám zdarma a ve svém volném čase a nemám z toho vůbec nic, než dobrý pocit. Domnívám se, že moc podobných "bláznů" jen tak nenajdete. Vy sama děláte něco zdarma, když je Vám zatěžko si přečíst předcházející odpovědi a divíte se tomu, že neodpovídám na neustále se opakující stejné dotazy? Doporučuji Vám obrátit se o radu na někoho jiného. Máte např. svého ošetřujícího praktického lékaře. Je mi z Vašeho dotazu smutno a myslím, že byste se měla nad sebou zamyslet.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Paní doktorko, je mi 77let. beru betalok a warfarin7mil..dotaz .Při male zatěži mam potíže s dechem,ale výdech a nadech mam velmi dobrý spirometrie by byla dobra.bolest mam pod žebry. žlučník nemam.muže to být od srdce.moc děkuji
25-2-2014 (16.30)
Lékař odpovídá:
Dušnost může být samozřejmě srdeční příčiny - obraťte se prosím na spádového kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, vážená paní doktorko. Při každém úderu srdce - jak při systole tak při diastole, se celý vnitřek mého těla zatřese (nejvíce to však vnímám v levé části hrudníku a v levé paži). Děje se tak i při pravidelném rytmu, nejen při nějaké případné extrasystole. (Na Holteru mi byly zjištěny nečetné ex., víc nic.A neurolog se nijak nevyjádřil.) O co by se mohlo jednat ? Předem díky za odpověď.
25-2-2014 (9.43)
Lékař odpovídá:
Bez vyšetření Vám nemohu odpovědět. Příčinou může být vysoký tlak, nedostatek krvinek, psychické příčiny atd. atd. Z toho je zřejmé, že Vám může odpovědět jen ošetřující lékař, který Vás vyšetřil.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat, mám 3-letou dcerku a na kardiu jí přišli na defekt síňového septa typu sinus ven.superior defekt při vyústění HDŽ 9,5mm. Vada je hempdynamicky středně významná. Prý je nutná operace. Je možné aby jí operovali pouze katetrálně? Děkuji
24-2-2014 (15.10)
Lékař odpovídá:
U dospělých pacientů v některých případech ano, ale záleží na tom, zda kolem defektu je dostatečně široký lem, kam by se okludér mohl umístit. Jiné postupy jsou však u dětí a jiné u dospělých. Na Váš dotaz Vám odpoví nejlépe ošetřující dětský kardiolog, který prováděl echokardiografické vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, přečetla jsem pozorně všechny dotazy i odpovědi. Nenašla jsem však odpověď, zda MOHU PO PORODU KOJIT, KDYŽ UŽÍVÁM DOPEGYT V MAX.VÝŠI 2-2-2. Čekáme první miminko a mám již 37let. Jsem ve 34.týdnu těhotenství a před těhotenstvím jsem měla tlak vysoký 160/110, byl neléčený. V současné době mám tlak těsně pod 140/90. Někdy mi trochu ulítne, hlavně večer, ale snažím se ho držet pod touto hranicí než porodím císařským řezem. Děkuji za odpověď Vlasta
23-2-2014 (19.26)
Lékař odpovídá:
Kojit při užívání Dopegytu lze.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
na hypertenzi se léčím od 27 let, zpočátku hlavně deprexem, poté lexaurinem deprexem, a zklid. léky, je mi 63 let asi 1o let jsem se léčila micardis 40 nebo 80, poté jsem přešla na toluru, jelikož jsem prodělala ve 30 letech oper. žlučníku a udělala se mi brániční kýla 2 až 4 cm,jsem pod kontrolou gastroent. lékařky bylo zjištěno, že snad tolura mi dělá dysfunkční vyprazdňování žlučníku a slinivky...dostala jsem lék na tlak ebrantil,který na trávení pomohl,ale udělal bušení srdce, vynechání tepu, ted léky vasocardin dlouh.200,beru půl ráno, cardilan v poledne a deprex dlouhodoběji.mám problémy se suchým kašlem,který přestane ke konci působení vasocardinu, taktéž píchání a trochu pálení za hrudí.Při braní již vysazeného léku ebrantil jsem mimo jiné měla velké pálení za hrudí úasi začínající tachykar.prosím o sdělení lékařského názoru u braní léku vasocardin,deprex, cardilan.....po cardilanu pálení a nevolnost žaludku děkuji velmi. zda k sobě jdou.
23-2-2014 (12.00)
Lékař odpovídá:
Je mi to moc líto, ale na takto konkrétní dotaz Vám může odpovědět jen ošetřující lékař, neboť nemám k dispozici další potřebné nálezy. Zde mohu odpovídat jen na otázky obecnějšího charakteru. Děkuji za pochopení.