Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1620 do 1640
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
mám pocit bušení srdce, tep 90 a léčím se na vys.tlak, nyní jsem prodělala TIA a necítím se dobře, je mi 46 let. Jsem v PN, ale lékařka si myslí, že bych mohla jít do práce. V min. léčena na tyreozu. Moje matka měla tlak kolísavý, zemřela, otec v 55 letech CMP. Děkuji za odpověď. Procházková
9-5-2008 (15.49)
Lékař odpovídá:
Omluvám se, ale s potížemi se musíte obrátit na Vašeho praktického lékaře či internistu (event. kardiologa), neboť neznám Vaší dokumentaci s prodělanými nemocemi, Vaše laboratorní vyšetření a další nutné věci včetně užívaných léků apod.
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
co znamená plát v oblasti bulvu ACI 1.dx na latentní stěně nehomegonní děkuji a jak se to léčí mám silné bolesti hlavy - / křeče /
9-5-2008 (12.48)
Lékař odpovídá:
Znamená to, že na pravé vnitřní krkavici je aterosklerotický plát. V případě, že by způsoboval významné zúžení uvedené krkavice (což z Vašeho dotazu nevyplývá), bylo by nutné stav řešit, jinak s ním není nutné něco dělat. Jinak sklerotický plát na jedné tepně znamená, že můžete mít i sklerotické pláty jinde a je proto nutné o to více dodržovat tzv. pravidla sekundární prevence aterosklerózy (omezení živočišných tuků v potravě a jíst více zeleniny, dostatek pohybové aktivity a zvláště nekouření a u některých pacientů pak i užívání léků dle doporučení lékařů na cholesterol, vysoký tlak, ředění krve apod.).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,je mi 63 let,jsem muž. Mám po operaci 2 roky štítné žlázy,beru Euthyrox 125,2 kapky vigantol a na cholesterol Suprelip. Poslední týden se v noci budím a jsem celý zpocený. Není to příjemný pocit,nevím co se stalo,proto prosím o radu.
9-5-2008 (9.55)
Lékař odpovídá:
S potížemi je vhodné navštívit Vašeho endokrinologa ke kontrole hladiny hormonů štítné žlázy, neboť jejich zvýšení může vyvolat Vámi uváděné obtíže s pocením.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,trpím už hodně let na extrasystoly,beru Egilok.Na vyšetřeních srdce mi nic zvláštního nenašli.Nevím proto,proč mi studený vítr vyvolává pravidelně záchvat extrasystol.Jak fouká,bojím se jít ven.Děkuji za odpověď.
7-5-2008 (14.21)
Lékař odpovídá:
Studený vítr může u citlivých osob skutečně podrážděním vegetativních nervů působit reflexně Vámi uváděné extrasystoly. Pokud jsou extrasystoly ojedinělé, neměly by Vám nic zásadního udělat. Pokud máte při tom současně potíže, je třeba se chladnému větru dle možnosti vyhýbat či si chránit obličej.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, již delší dobu mám problémy se srdcem.Stává se mi,že mi náhle začne silně bušit srdce.Zvedá se mi celý hrudník a silné bušení cítím po celém těle.Obvykle když si lehnu a jdu spát.Obvykle mám i vyšší tep - až 130,ale jak kdy.Toto silné bušení cítím po celém těle a nemůžu spát.Stává se to náhle,někdy musím začít zhluboka dýchat,protože mám i jakýsi divný záchvat (mám takový pocit,jak kdyby mi náhle vystoupl tlak a zase klesl,zároveň se zvýšil i tep-to je můj pocit,nevím jak jinak ten závchvat popsat).Když začnu z hluboka dýchat,tak to obvykle přejde.Všiml jsem si jednoho znaku,že se to stává,když jsem unavený a jdu pozdě spát.Chodil jsem na kardiologii,ale doktor mi akorát měřil tlak,EKG,poslal mě na ultrazvuk a řekl,že mi nic není,protože v ten moment,kdy mi to měřil,tak jsem se cítil normálně.Ještě jsem měl dojem,že si o mě myslí,že jsem si to vymyslel.Přitom už pro mě dvakrát byla záchranka.Poprvé jsem měl i vysoký tlak 190/100,silné bušení a vždycky jsem se celý třásl.Podruhé jsem měl tlak celkem v normálu,akorát tep 130 a opět silné bušení.Podruhé mi na EKG jedna křivka skákala od shora dolů,že na to ani papír nestačil,na papíře byla jen jedna křivka.Nedokážu si to vysvětlit,nevím proč se to stává,co to vůbec je.Můžete mi poradit co by to mohlo být?Co mám s tím dělat?Děkuji za jakoukoliv radu.
7-5-2008 (8.16)
Lékař odpovídá:
K objasnění typu event. srdeční arytmie je vhodné provedení 24 hodinové monitorace EKG (tzv. EKG-Holter) a pokud potíže máte jen např. jednou týdně apod., tak existují i týdenní EKG Holtery. Teprve po zachycení event. arytmie je možno určit další postup a možnost léčby buď katetrizační či farmakologický.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Vážená paní doktorko,nerad obtěžuji.Je mi 32 let,cítím se zdraví,můj tlak je uplně normální,ale puls mívám okolo 40 když jsem v klidu,sportuji,ale né vrcholově.Mám se něčeho obávat? Jak se to léčí, jestli je to vůbec možné vyléčit. Děkuji za odpověd
6-5-2008 (22.28)
Lékař odpovídá:
Puls kolem 40 by byl normální u sportovce, který intenzivně trénuje. Jinak může znamenat poruchu tvorby vzruchů či převodu vzruchů na srdci a tento stav je vhodné vyšetřit kardiologem.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
dobrý den...je mi sice jenom 13, ale potřebovala bych se jenom na něco zeptat..byla jsem u kardiologa a on mi nalezl, že na 3 chlopních mám šelest...a pak mi vysvětlil že ve všech těch třech chlopní se mi mísí okysličená a neokysličená krev...to způsobuje že jsem mnohem dřív unavená než ostatní, a také nemohu běhat na čas apod..k lékaři musim zase za rok...říkal že se to musí kontrolovat a pozorovat...chtěla bych jenom vědět, co se bude dít, když se to bude horšit???a nebo je možné že se to třeba naopak bude lepšit??mám strach co se se mnou bude dít...děkuji za odpověď Markéta
6-5-2008 (20.18)
Lékař odpovídá:
S dotaze nevyplývá o jakou vadu přesně se jedná a v jakém je stupni. Vzhledem k tomu, že jste pozvaná ke kontrole až za rok, tak nejspíše nebuda moc významná. Nejlepší však bude, když se při příští návštěvě zeptáte Vašeho ošetřujícího kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobry den.chtela bych se jen zeptat.muj znamy(47) ma problem se srdickem a tak by mel podstoupit operaci prave v ikemu.problem je ten ze ma v sobe vodu a tak prochazel po ruznych vysetrenich.jedno vysetreni ale ukazalo ze pri operaci budou delat problem jatra.jeho presny prubeh tohoto problemu moc neznam.uz v teto nemocnici lezi asi pres tyden a vsak zaroven zjistili tento problem a tak misto operace kterou slibovali behem tohoto tydne,tak se posunulo na pristi tyden.ale podle meho nazoru je to hra o cas protoze tento pan nevypada vubec dobre a na neho to pusobi spatne psychycky.jaka je tedy moznost ze operace bude provedena co nejdrive a sance ze to prezije? dekuji za odpoved petra
6-5-2008 (18.12)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se, ale bez znalosti kompletní dokumentace Vám v tomto případě nemohu dát adekvátní odpověď. Obraťte se prosím přímo na uvedené pracoviště.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, prosím o Váš názor. Jsem v 11. týdnu těhotenství. Na začátku těhotenství jsem prodělala angýnu, při níž se mi objevilo bušení srdce a těžké dýchání. Cca 2 roky se léčím na latentní tetanii, rok bez problémů, předtím stejné projevy - bušení srdce, problémy s dýcháním, tenkrát i záchvaty. V 9. týdnu těhotenství mi bylo provedeno kardiologické vyšetření - při němž vše v pořádku, na EKG ale rozpoznatelné rychlé bušení srdce - předepsán Cardilan 1-0-1. Nevím, zda jej užívat, není uvedeno v letáku, zda je pro těhotné bezpečný, pouze je v něm údaj, že tyto studie provedeny nebyly. Doporučila byste jej své pacientce? Mockrát děkuji za odpověď
5-5-2008 (10.15)
Lékař odpovídá:
V případě, že nemáte onemocnění ledvin, je tento lék pro Vás bez rizika a je vhodný.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den pani doktorko,trápí mě zvýšený puls.Je mi 29let,mívám tlak 115/80,ale puls okolo 83 v klidu.Nedělá mi dobře vysoké teploty.Dělali mi vyšetření srdce a vyšetření na štítnou žlážu a to bylo v pořádku.Nemůže to být jen špatmou fyzickou kondicí,mám začít sportovat?Děkuji za Vaší odpověd Martina
4-5-2008 (20.31)
Lékař odpovídá:
O zvýšené tepové frekvenci jsem již opakovaně psala - viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko, obracím se na Vás s následujícím problémem: Je mi 39 let, jsem celkem zdravá, pouze trpím dlouhodobě kandidózou, tudíž se vyhýbám cukru a částečně i bílé mouce ve stravě a užívám proto Rosamax, výtažek z grapefruitových jadérek. Před dvěma měsíci jsem začala užívat hormonální antikoncepci Jeanine. Jiné léky ani potravinové doplňky neužívám. Včera mě poněkud vystrašila zvláštní, doposud nepoznaná nevolnost. Bez jakékoli objektivní příčiny (nedošlo k žádné tělesné námaze, duševnímu stresu apod.) jsem pocítila velmi silné bušení srdce, později tlak v hlavě a v uších a silnou bolest a zároveň brnění prstů, později celých rukou a předloktí i lýtek a pocit "na omdlení". Po změření tlaku domácím měřičem na paži, který používá moje matka - kardiačka a který byl vyhodnocen jejím lékařem jako velmi spolehlivý, jsem zjistila tlak 136/113 a tepovou frekvenci 184 úderů za minutu. Tento stav trval asi půl až tři čtvrtě hodiny, poté se tlak snížil na 134/99 a tep na 84. Domníváte se, že tato situace souvisí s užíváním hormonální antikoncepce? Rozhodla jsem se ji vysadit, protože mi způsobuje zvýšenou chuť k jídlu a hlavně podrážděnost, mohu doufat, že tím problém vyřeším? Jsem nekuřačka a téměř nepiji alkohol, vážím 60 kg při výšce 164 cm a rekreačně sportuji. Mnohokrát Vám děkuji za odpověď a přeji hezký den. Alena Svátková
4-5-2008 (13.02)
Lékař odpovídá:
Vaše obtíže je nutno jistě zkonzultovat s lékařem. Sice to nemusí spolu souviset, ale současně Vámi uváděné obtíže by mohli být způsobeny třeba trombózou s embolií do plic z důvodu toho, že hormonální antikoncepce může u rizikových osob zvyšovat srážlivost krve a tím vést např. k výše uvedené dg. Navštivte co nejdříve Vašeho lékaře, a to zvláště tehdy, pokud by se potíže opakovaly.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den chtěl bych se Vás zeptat na jednou věc doktor mi předepsal concor 2.5mg rano večer beru ho kvůli zrychlenemu tepu ale mam zaroven nizky tlak 100/na 60 chci se zeptat jestli mam ho brat děkuji za odpověd
3-5-2008 (18.29)
Lékař odpovídá:
Concor patří mezi betablokátory, které snižují tlak krve a současně i tepovou frekvenci. Pokud Vás zrychlený tep obtěžuje, bude vhodné asi Concor brát. Záleží také na tom, zda Vám nižší tlak krve dělá obtíže. Možná by mohlo být řešením snížení dávky Concoru 2,5 mg na 1/2 tbl. denně. Každou úpravu dávkování léků je však vhodné zkonzultovat s Vaším ošetřujícím lékařem.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den paní doktorko,byla jsem na vyšetření ECHO byla mi zjištěna porucha diastol.funkce LK,lehká Ao, Mi a Tri regurgitace.EF odhadem 65%,EA na Mi ústí 0.82 užívám Triasyn 5 mg a Tritace 2,5 mg je mi 64 let můžu s tímto nálezem ještě mírně sportovat a můžete mi vysvětlit jaké tato porucha může mít následky?Mám nějaké omezení?Děkuji za odpovědˇ.
1-5-2008 (19.46)
Lékař odpovídá:
Porucha plnění levé komory (tzv. diastolická dysfunkce) je u Vás způsobena hypertenzí a kromě řádné léčby vysokého tlaku a tepové frekvence není žádný další postup nutný a není nutné ani žádné další opatření.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Vážená paní doktorko,prosím Vás o radu v případě mého 17-ti letého syna.Po X vyšetřeních má stanovenu diagnózu WPW syndrom.Bylo nám doporučeno podstoupit katetrizační ablaci přídatné spojky s tím,že zde jsou určitá rizika(nedostatečné odpálení spojky nebo odpálení uzlíku,který pak bude muset být nahrazen kardiostimulátorem).Stejně tak je prý riziko tento problém neřešit.Můj syn nemá nějak extra velké problémy,žádný ze záchvatů nevedl až do bezvědomí apod. Nemůžeme se rozhodnout,co bude pro něj lepší.Má podstoupit riskantní ablaci a nebo riskantně žít s WPW syndromem?Prosím Vás o radu,pomoc o Váš osobní a profesionální názor.Předem Vám děkuji.
1-5-2008 (15.51)
Lékař odpovídá:
WPW syndrom může Vašeho syna v budoucnu ohrozit i přesto, že dosud neměl zásadnější potíže. Proto Vám jednoznačeně doporučuji podstoupit katetrizační ablační výkon. Jeho rizika jsou na kvalifkovaném zkušeném pracovišti dnes minimální a pokud se výkon povede (dnes až v 90 procentech), tak syn bude s vysokou pravděpodobností trvale vyléčen.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, mám 12letého syna, který hraje závodně kopanou. Na podzim loňského roku přešel do družstva, v kterém jsou intenzivnější tréninky (3x týdně 1,5 hod) a při vysoké zátěži se u něj začaly projevovat potíže s dýcháním, kdy se nemohl po určitou dobu nadechnout. Frekvence těchto potíží se postupně snižovala, jenomže na jaře se potíže začaly objevovat znovu častěji. Na preventivních zátěžových testech bylo vše v pořádku (závěr: schopen sportovní zátěže bez omezení). Vyšetřením na kardiologii bylo zjištěno, že má prolaps mitrální chlopně 1.st. se stopovou nedomykavostí (Akce srdeční pravidelná, ozvy bez šelestu, dýchání čisté. Srdeční oddíly proporcionální, AV chlopně jemné, dobře pohyblivé, septa intaktní. Ao chlopeň 3cípá, oblouk levostranný, CoA není, DA uzavřen. EF: 68%, FS: 38%. EKG: pravidelný sin rytmus 65/min, AQRS:+61 st, PQ:0,13, QRS:0,10, Q/QTc:0,416/0,42. TK 120/60). Lékařem bylo synovi doporučeno přestat se závodním sportem. Chtěl bych se zeptat, nakolik je jeho stav závažný, zda existuje naděje, že se jeho stav časem zlepší, aby mohl znovu hrát závodně kopanou, a co hrozí, pokud by kopanou hrát nepřestal. Děkuji za odpověď.
29-4-2008 (7.58)
Lékař odpovídá:
Nevýznamná stopová mitrální regurgitace by sama o sobě neměla pacienta nijak zásadně omezovat. Nejsem však ošetřujícím lékařem Vašeho syna a echokardiografické vyšetření jsem neprováděla, proto se s dotazem obraťte na jeho ošetřujícího kardiologa a event. i sportovního lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Paní doktorko, chtěl bych se zeptat zda, když můj bratr zemřel v 17ti letech na nedomykavost chlopně jsou tímto onemocněním ohroženy i mé děti a mělo by se u nich provést nějaké preventivné vyšetření. Děkuji za odpověď. Pěkný den.
28-4-2008 (20.38)
Lékař odpovídá:
Nedomykavost srdečních chlopní může být v malém procentu dědičná. Je vhodné v prvé řadě, abyste se nechal echokardiograficky vyšetřit Vy jako přímý příbuzný. Pokud byste měl chlopňovou vadu i Vy, pak bude jistě vhodné nechat vyšetřit i děti. Ale jasná dědičnost není u těchto vad typická.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Je mi 47 let.Asi půl roku beru denně 1x Prestarium combi a 1x Lusopress.Tlak se vcelku zlepšil, ale mám problémy s potencí. Mám něco vysadit nebo si nechat změnit?
25-4-2008 (23.13)
Lékař odpovídá:
Oba uváděné preparáty nejsou typickými pro způsobování impotence. Pouze v Prestarium combi je obsaženo malé množství léku na odvodnění (tzv. diuretikum), který by tak mohl teoreticky činit. Neváhejte se dotazem obrátit na Vašeho lékaře. V žádném případě si léky nevysazujte sám!
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
dobrý den, prosím o radu dvakrát jsem byla hospitalizována s vysokým tlakem 200/120 brnění končetin až do hlavy a tlaku na prsou.Vyšetření CT.echo srdce a ergometrie byly v pořádku,ale problémy stále přetrvávají nevím co stím děkuji
25-4-2008 (14.32)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se, ale budete muset podstoupit řadu dalších vyšetření u odborníků (internistů či kardiologů) k objasnění přičin vzestupů tlaku krve, kterých je celá řada.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, prosím o radu. Je mi 27let a jsem v 18.týdnu těhotenství a v 9.týdnu mi byl dle EKG diagnostikován AV blok I.-II.stupně. Nemám vůbec žádné potíže,jen mi občas hodně buší srdce. Nyní chodím ke kardiologovi,kde je nutná pravidelná měsíční kontrola EKG. Chtěla jsem se zeptat,zda s AV blokem II.stupně je možno přirozený spontánní porod. Děkuji za odpověď
25-4-2008 (13.41)
Lékař odpovídá:
AV blok I-II. stupně pokud nedělá potíže (tj. stavy slabosti, kolapsové stavy či stavy bezvědomí apod.), tak obvykle nic nezpůsobuje, jen je třeba pacienta kontrolovat a není ho nutné ani nijak omezovat. Nebudete proto mít ani problém se spontánním porodem, pouze bude vhodné v průběhu porodu monitorovat EKG. Kontroly u kardiologa jsou samozřejmě nutné.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den,chtěl sem se zeptat na to ,že když mi sestra či doktorka měří kr. tlak tak se mi rozbuší srdce že ho cítím v krku a i ten tlak je vyšší.....děkuji...
25-4-2008 (12.55)
Lékař odpovídá:
Jedná se o častou reakci, která je u některých pacientů ještě vystupňovaná a pak se hovoří o tzv. syndromu bílého pláště. Ke správnému změření tlaku krve se pak doporučuje buď domácí měření tlaku krve správným kalibrovaným tonometrem (nikoli zápěstním!!) nebo provedení ambulantního měření tlaku krve (tzv. tlakový Holter).