Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1940 do 1960
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, poslední dobou jsem hrozne unavená, mohu usnout snad i za chůze. Nevydržím dlouho být v bdělém stavu. Beru Propanorm, ze kterého mám dost silně hnilobně páchnoucí dech i stolici, na kterou ani nemohu. Beru i Warfarin na ředění krve, euthyrox na štítnou žlázu, milurit na kys.mocovou, tulip na dnu a mám arytmie. Někde jsem se dočetla na internetu, že dnes nemusí lidé trpět arytmiemi pokud se najde zdroj nepravidelnosti, pokud je snaha najít tyto nepravidelnosti.Víte, odebrali mi zdravou ledvinu, mám steatozu jater a hemangiom na játrech a takovýto nápor léků si myslím mému zdraví nepomůže, ba naopak. Jaký je Váš nbázor paní doktorko? Děkuji ze odpověď
3-7-2007 (21.40)
Lékař odpovídá:
Jak jsem psala v úvodu k dotazům, na Váš příliš konkrétní dotaz Vám nemohu kvalifikovaně odpovědět, neboť neznám Vaši zdravotní dokumentaci a další potřebná data. Obraťte se prosím s dotazem na Vašeho ošetřujícího lékaře, který Vám léky předepisuje.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Milá paní doktorko, poslední dobou při náhlém zvednutí z lehu nebo sedu u mě dochází k vyraznému poklesu srdečního tepu...cca 30-35/min(běžně v klidu 60-70)...to trvá několik vteřin..poté se srdeční tep opět ustálý....Tímto vás prosím o radu, co může být příčinou vyvolávající tento stav...můj věk 27 let...sportovec...děkuji za odpověd.
26-6-2007 (19.19)
Lékař odpovídá:
K objektivizaci Vašich potíží by bylo event. možné provést tzv. sklopný test (HUTT), kde je při sklopení z horizontály (z lehu) skoro do vertikály (do úhlu 60-80 stupnů) současně monitorován po dobu cca 45 minut TK a EKG a dle výsledků je pak rozhodnuto, zda je nutné provádět nějaká léčebná opatření. V případě, že však nemáte žádné subjektivní obtíže charakteru kolapsových stavů apod., tak není nutné toto vyšetření dělat.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, jsem po úraze míchy byl jsem celý ochrnutý ale přesto jsem se nevzdal a postavil se znovu na nohy. Chodím o holích. Špatně ovládám konečník. Už přes půl roku mám fibrilaci. Užívám rytmonorm. Ten mi však spůsobuje silnou zácpu. Můžete mi prosím poradi, co by bylo pro mne výhodnější. Předem Vám moc děkuji za radu.
26-6-2007 (10.03)
Lékař odpovídá:
Na Váš dotaz Vám nemohu bohužel dát kvalifikovanou odpověď, neboť neznám příčinu vzniku fibrilace síní ve Vašem případě a současně neznám ani výsledky dalších vyšetření (zvláště echokardiografie), která jsou pro toto rozhodnutí nutná. S dotazem se prosím obraťte na Vašeho kardiologa či internistu. Jinak obecně pokud není kontraindikace, tak musíte současně užívat zvláště Warfarin k ředění krve, jak jsem v minulých dotazech již odpovídala.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Milá paní doktorko, prosím o radu. Jsem žena, 37 let, nemám žádné zdravotní problémy, tlak ráno 108/68, ale zdá se mi, že mám vysoký srdeční tep - kolem 100 úderů/min. v klidu. Může za to horko, nebo to může signalizovat nějaký zdravotní problém? Mockrát děkuji za odpověď!
25-6-2007 (15.18)
Lékař odpovídá:
U zdravých osob je to způsobeno nejčastěji nízkou trénovaností. Vlivem tréninku dochází ke snížení klidové vagotonie a pracovní sympatikotonie (tj. poklesu vyplavování tzv. stresogenních hormonů) a tím ke snížení tepové frekvence a tlaku krve. Vysoká tepová frekvence však také může být způsobena širokou řadou různých onemocnění (např. zvýšenou činností štítné žlázy, chudokrevností, závažnými chlopňovými vadami či srdečním selháváním atd.). Vzhledem k tomu, že nemáte žádné výraznější obtíže, tak výše uvedená onemocnění nejsou moc pravděpodobná.
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
Dobrý den, ráda bych absolvovala zátěžový test. Je to jen pro moje potřeby, protože vedu hodiny indoor cycling a používám pulsmetr. Chtěla jsem Vás poprosit zda by jste mi neřekli cenu vyšetření a zda budete také ordinovat o prázdninách. Moc děkuji Johánková
25-6-2007 (15.12)
Lékař odpovídá:
Zátěžové vyšetření u zdravých lidí provádí sportovní a tělovýchovný lékař (v Rokycanech MUDr. Hána v Lékařském domě), který Vám sdělí i cenu tohoto vyšetření. U kardiaků (pacientů s onemocněním srdce) ho pak provádí kardiolog, kdy ho v případě, že je indikované, hradí zdravotní pojišťovna ze všeobecného zdravotního pojištění.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den. Prosím o radu. V poslední době jsem prošla mnoha stresovými situacimi. Cítím vysoký tlak na hrudi. Dnes v noci sem měla pocit, jako by mi srdce vždy tak po minutě jakoby poskočilo. Měla jsem pocit, že jsem ho cítíla až v krku. Tep byl hodně vysoký. K lékaři jsem nejela protože to asi po hodině přešlo. Bojím se, že by se to mohlo vrátit. Je mi 19, nekouřím, neberu žádné drogy ani jsem neměla dosud žádné zravotní problémy. Děkuji za radu.
24-6-2007 (8.33)
Lékař odpovídá:
Stresové situace mimo jiné způsobují vzestup tzv. stresových hormonů (např. také adrenergní hormony - adrenalin, noradrenalin), které Vás připravují na zvládnutí stresové situace. V mimulosti to byl například boj se zvířetem či nepřítelem a po boji hormony zase klesly. Dnes se dostáváme do podobných situací, ale často nemáme možnost fyzickou zátěží dostat hormony do normálních hodnot. Zvýšené hladiny výše uvedených hormonů pak mohou způsobovat mimo jiné i různé srdeční arytmie (jednotlivé extrasystoly - tzv. předčasné stahy či déletrvající tachykardie). K jejich zabránění je vhodné v optimálním případě se věnovat soustavně nějakému sportovnímu vyžití dle vlastního výběru, či pokud to není možné, tak nasadit léky ze skupiny betablokátorů, které účinky adrenalinu a noradrenalinu blokují. To však pouze v případě, že obtíže jsou výrazné a soustavné.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, paní doktorko, prosím o radu. Je mi 47 let a od 40 let užívám Lokren 1 tabl. a Hydrochlorothiazid 1/2 tabl. denně a 7 let mám nitroděložní tělísko Mirena. V prvním roce užívání jsem bez jakýchkoliv změn životního stylu přibrala 12 kg za rok a nemůžu tyto kila zhubnout ani s Meridií. Podle odborníků z gynekologie to nezpůsobila Mirena, proto mě napadá zda to není vinnou Lokrenu, protože mám stále nízkou tepovou frekvenci. S váhou mám potíže celý život, ale vždy se mi dařila nějak regulovat. Tlak mám stále kolem 130/85, tak nevím, jestli je vhodné užívat jiné léky. Děkuji za radu.
24-6-2007 (0.23)
Lékař odpovídá:
Lokren je preparát ze skupiny betablokátoru, který snížuje tlak krve a výrazně účinně i tepovou frekvenci. Dle velkých studií je prokázáno, že čím nižší je u pacientů tepová frekvence, tak tím vyššího věku se dožívají. Proto nižší tepová frekvence je v případě, že Vám nedělá obtíže (jako např. točení hlavy, omdlívání, slabost, únava apod) pro Vás spíše výhodnější. Lokren navíc jistě nemá ani významnější vliv na nárůst Vaší hmotnosti.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den užívám na vysoký KT léky Tenaxsum,Tenoretik a Lusopress nyní zjištuji že mám problémy s erekcí a stopořením nedala by se léčba něják upravit je mi 47let a myslí si že je brzy být impotentní.Mám stoho i nějákej psychický blok jsem podrážděnej a nervozní na ženu začínám být i sprostý a to mně docela mrzí protože se jinak máme rádi děkuji za odpověd Kratochvíl
22-6-2007 (13.52)
Lékař odpovídá:
Z léků, které udáváte způsobuje problémy s erekcí nejspíše Tenoretik (betablokátor). Jeho vysazení a event. nahrazení jiným preparátem je však nutno nezbytně zkonzultovat s Vaším ošetřujícím lékařem, neboť jeho náhlé vysazení by Vás mohlo vážně ohrozit.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,měl jsem srdeční aritmii.Prošel jsem vškerý vyšetření,EKG,ECHO...a na nic nepřišli.Nakonec se zjistilo že mám vyvředlou ploténku Th4 2-3 mm.Prej je ta aritmie zpusobena tou plotenkou.Bolý mně záda a když si lehnu a lechce si zmáčknu hruník tak mám takovou pichlavou bolest přes srdce k lopatce.Mám i bolest na hrudníku a bolest krční páteře občas se mi motá hlava.Pomáhaj mi protahovací cvyky,ale vždycky to ve mně zapraská je to normální???Paní doktorka řekla že to je od té plotenky mám hrozně nepříjemné pocity a nevim co mám dělat.Když se jí o něčem zmíním tak mi dá prášky APO-CITALOPRAM 20 mg kterí neberu.Někdy mám pocit že mě něco tlačí na hrudi.Chtel jsem se zeptat jestli ty problémy mužou bejt opravdu od té ploteny,protože je prej moc vysunutá. .Děkuji za odpověď.
21-6-2007 (22.27)
Lékař odpovídá:
Vámi popsané příznaky jsou opravdu typické pro tzv. blokády hrudní a krční páteře. V případě, že provedená kardiologická vyšetření vyloučila kardiologickou příčinu obtíží, tak hlavní pomocí pro Vás je pravidelná cvičení páteře dle doporučení rehabilitačního lékaře či fyzioterapeuta a dostatečný pravidelný přísun tekutin k zabránění spasmů svalů podél páteře.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, byla jsem vyšetřena z důvodu extrasystol a bušení srdce EKG holterem. Vyšetření je v pořádku, ale zarazila mě hodhota pulzu v noci - dosáhla minima 48 úderů za minutu, což mi připadá strašně málo, ale pan doktor se nad tím nepozastavil. Prosím, je takový tep v noci normální? Děkuji.
21-6-2007 (18.23)
Lékař odpovídá:
Pokles TF v nočních hodinách je fyziologický (tj. normální) a pokud nedosahuje výrazně patologických hodnot (většinou pod 40/min.), tak není nutno tuto situaci řešit.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den.Mám k vám prosbu o radu.Je mi 63 let ,trpim kolísavým tlakem 170/105 v současnosti mám tk.100/80 -90/70 mívám tachykardii a arytmii 20let jsem brala Trimepranol ktery jsem snašela dobře,ted´ však v lékárně není.Lékař internista mi předepsal lék Tritace 2,5 ráno 1tb. Hned po tabletě za 6hod. jsem měla tachykardii tep120 po chvíli jsem cítila silnou bolest na prsou těžko se mi dýchalo. Druhý den jsem už měla strach si tb.vzít.Má obvodní lékařka mi jiný lék nenapsala,takže nevím co semnou bude dále .Objednání se k internímu lékaři trvá měsíc a co se do té doby všechno může stát. Děkuji vám za radu...
19-6-2007 (18.45)
Lékař odpovídá:
Trimepranol patří mezi léky skupiny betablokátorů, tj. blokuje tzv. beta-receptory a svým účinkem mimo jiné zpomaluje tepovou frekvenci a snižuje tlak. Tritace patří mezi skupinu ACE inhibitorů a mimo jiné snižuje tlak a nemá výraznější vliv na tepovou frekvenci. Vzhledem k tomu, že máte po vysazení Trimepranolu tachykardie, bude nejspíše vhodné užívat v současné době i betablokátor, což bude vhodné domluvit s Vaším internistou či praktickým lékařem.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý Den.mám dotaz ohledně prolapsu mitrální chlopně.asi před rokem mi byl zjištěn diskrétní prolaps mitrální chlopně.cítila jsem jako by mi srdce někdy trošku poskočilo...a hrozně mě to vylekalo.na toto jsem už zvykla a problémy ustály nebo je už tak neregistruji.ale poslední dobou mám bolesti na levé straně hrudi,připadá mi jako těsně u srdce nebo u srdce.mám obavy že by se mi prolaps mohl zhoršovat,může to s tím souviset?ale mám také problémy s hrudní páteří,2 žebra trošku vyklenutá...mám obavy a musím na to neustále myslet...můžou bolesti souviset s oběma problémy?děkuji za odpoveď...
19-6-2007 (9.28)
Lékař odpovídá:
Na dotazy týkající prolapsu mitrální chlopně jsem již opakovaně odpovídala - prosím proto viz předchozí dotazy a odpovědi.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, mám dotaz týkající se tachykardie u plodu. Jsem ve 34. týdnu těhotenství a dnes jsem absolvovala CTG vyšetření a u miminka byla zjištěna zvýšená tepová frekvence, až ke 190. Miminko se při monitorování hodně hýbalo. Při minulém CTG ve 31. týdnu bylo vše v pořádku. Nyní podle UTZ vše v pořádku, placenta OK, dle pana doktora se to prý stává, na kontrolu jsem objednaná za 3 týdny. Zajímalo by mne, co má na zvýšení tep. frekvence u plodu vliv? jestli např. větší pohybová aktivita plodu, teplé počasí apod.? Mám trochu obavu, zda je to v pořádku. Děkuji předem za odpověď.
18-6-2007 (14.54)
Lékař odpovídá:
Kolísání tepové frekvence je normální, a to tím více, čím je člověk mladší, tj. nejvíce u malých dětí či plodů. S konkrétním dotazem se však braťte na Vašeho gynekologa při příští Vaší kontrole, neboť Vám odpoví kvalifikovaněji.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko, obracím se na Vás s následujícím dotazem. Mé příbuzné je 63 let. Trpí ischematickou chorobou, hypertenze 3. stupně, infarkt myokardu (před 10 lety), bypass, má kardiostimulátor. Letos v únoru měla tromb v noze, byl jí naordinován lék warfarin. Letos v červnu měla mozkovou mrtvici, ze které se zotavuje poměrně dobře, hůře mluví, ale lékaři dávají dobrou prognózu. Můj dotaz zní, kde se stala chyba, zda bylo možné mrtvici předejít. Lék warfarin užívá právě proto, aby se jí tromby netvořily. Pacientka dodržuje dietní režim, chodí na pravidelné kontroly ředění krve, nekouří, není obézní. Užívá velké množství léků na posilu srdečního svalu. Je možné, že se léky navzájem ovlivňují do té míry, že by jejich antikoagulační schopnost byla potlačena? Předem Vám moc děkuji za odpověď. S pozdravem a přáním hezkého dne Veronika Hrubešová
18-6-2007 (10.41)
Lékař odpovídá:
Dle Vašeho dotazu je evidentní, že Vaše příbuzná trpí řadou závažných onemocnění včetně difúzního aterosklerotického onemocnění tepen (tepen srdce a nejspíše i tepen centrálního nervového systému. Obecně cévní mozková příhoda může být způsobena nejen krevní sraženinou (trombem či embolií), ale i uzavřením tepny (podobně jako na srdci při infarktu) či krvácením do mozku. Léčba Warfarinem musí být pravidelně kontrolována sledováním INR (tj. kontrola účinnosti léčby) právě proto, že hladina změnou stravy či jinými léky může kolísat. Pokud je hladina INR ve správném rozmezí (obvykle 2-3), tak je riziko krvácení či naopak trombózy malá.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den! Je mi 37 let a již 6 let se léčím na hypertenzi. Nemoc se stále zhoršuje ve smyslu, že k udržení TK v normě potřebuji stále více léků. Léky jsem bral postupně Lokren, Betaloc 100, Betaloc + Auronal, Betaloc + Tritace, Betaloc + Dapril, v současné době Betaloc 200 + Tenaxum. Problém je, že jakákoliv kombinace léků, která je na snížení tlaku účinná, má u mě silné vedlejší účinky, především únava, nesoustředěnost, pocit snížené vnímavosti "vše je jako ve snu", někdy i malátnost, pocit spatného držení rovnováhy při chůzi, silná duševní únava, pocit hroka v hlavě, zaléhání uší. V 6 večer jsem po běžném ne příliš náročném pracovním dni, kdy ostatní jdou za zábavou, do kina nebo hospody, já jsem rád, že se vůbec doploužím domů, jsem úplně našrot a musím alespoň hodinu spát. Prošel jsem řadou vyšetření včetně TK holter, EKG, EEG, ORL, ergometrie, neurologie, gastroenterologie, ultrazvuk krčních tepen, ultrazvuk srdce, masáž krční páteře. Mimo mírně zvýšených jaterních testů a cholesterolu se nenašlo nic, co by mělo tento stav zapříčiňovat. V Thomeyerově nemocnici na preventivní kardiologii léčbu ordinovanou praktickou lékařkou schválili jako správnou. Co mohu udělat pro to, aby mi bylo lépe? Již je mi takto mizerně rok a pomalu ztrácím naději, že si mi někdy moje vitalita vrátí. V době, kdy jsem měl hypertenzi neobjevenou a neléčenou, mi bylo mnohem lépe.
16-6-2007 (16.55)
Lékař odpovídá:
U vysokého tlaku (hypertenze) je ve Vašem případě nutné provést všechna vyšetření k vyloučení sekundární hypertenze. Pokud je sekundární hypertenze spolehlivě vyloučena, tak se symptomaticky léčí hypertenze, neboť dlouhodobě zvýšený vysoký tlak prokazatelně výrazně zvyšuje riziko cévních mozkových příhod, roztržení (disekci) aorty, srdečního infarktu, poškození ledvin apod. Dnes existuje řada léků a je nutno u řady pacientů vyzkoušet více kombinací, než se najde ta pravá. V neposlední řadě existují v ČR centra pro hypertenzi, kde Vám vše výše uvedené zajistí v nejvyšší kvalitě.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den. Můj starší syn ( 10 let ) má vrozenou trikuspidální insuficienci dobře tolerovanou, bez progrese ( TI minimálně do 3/4 pr. síně, norm. fce LK ). Rád sportuje, 3x týdně karate a kix-box. Vzhledem k tomu, že vyniká také ve vytrvalostním běhu, chtěl zkusit doplňkově ještě atletiku příp. fotbal. Při poslední roční kontrole mu bylo doporučeno sportovat maximálně v dosavadním rozsahu s tím, že se sice zatím vada nezhoršuje, ale už se ani nezlepší ( předtím jsme předpokládali, že vada věkem zmizí ). Syn má i jiné koníčky než sport, takže to přijal bez problémů. Můžete mi, prosím Vás, o této vadě napsat blíže, zejména jakým způsobem a v jakém časovém období se tato vada trojcípé chlopně pravé části srdce bude pravděpodobně projevovat a co by se mohlo preventivně dělat již dnes ( vhodná strava, rizikové faktory, příp. návštěva špičkového pracoviště ... ). Předem děkuji za odpověď.
15-6-2007 (6.58)
Lékař odpovídá:
Dle Vašeho popisu se jedná asi o středně významnou či významnou trikuspidální regurgitaci. Tato srdeční vada většinou sama o sobě není v drtivé většinou příčinou operačního řešení. Vada však není nevýznamná, proto sportování na vrcholové úrovni není vhodné. Doporučuji se sportu věnovat pouze rekreačně v rozumné míře. Pacient by neměl přecházet virosy a obvykle při teplotách by měl dostávat antibiotika, aby nedostal zánět postižené chlopně, což je závažná komplikace onemocnění. Stejně tak by měl dostávat antibiotika i u různých invazivních vyšetření a výkonů, což obsahuje průkaz, který Vám Váš kardiolog může vydat. Jiná preventivní opatření nejsou nutná a ani možná.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den. Paní doktorko, dovolte mi Vás poprosit o Váš názor. Je mi 42 let, 65/170,události v rodině v letech 2002 až 2005 zcela stručně:ztráta zaměstnání, úmrtí maminky, zánět štítné žlázy, studium při zaměstnání, nutné stavební úpravy v domě. Již 2 roky se léčím na kolísavou hypertenzi I.-II.st.,(180/100, 115/80) a užívám Egilok 25 mg (2x 1/2 tbl).Před rokem při opakované jízdě na kole jsem mívala silné a rychlé bušení srdce, tlak stříd.vyšší a nižší, nejhorší přes poledne mezi 11 -14 hod., během bušení špatně, slabost, špatně se dýchalo, potom vyčerpání (rozklepanost) a strach, co se děje. A také zle od žaludku. Následovalo vyšetření:tonometr-tlak stabilizovaný, echo srdce- hemodynamicky nevýznamný rozštěp mitrál.chlopně, holter- četný výskyt polymorfních KES s převahou monomorfních KES typu LBBB, i v bigeminické vazbě, 2502 předčas.supraventrik.komplexů, 719 předčas.komorových komplexů, sin tachykardie 135/min, koronarograf - norm.nález, krev-v pořádku, gastroskopie- antritis 1.st, diskret.bulbitis, výraznější zona serrata (prosím o co se jedná?); léčeno: Gasec, cardilan, citalec na dysrytmii. Kontrolní EKG bývala i normální. Paní doktorko, je to podstatně lepší jako před rokem, ale občas cítím u srdce bušení a zrychlený tep, obávám se, že se mi vše vrátí, bojím se zvýšené fyzické námahy a sportu, nevím, jak se tomu bránit, ale prosím o radu, jak je moje nemoc vážná. Moc děkuji. Hezké dny.
14-6-2007 (7.50)
Lékař odpovídá:
Pokud si čtu Váš nález, je evidentní, že řada Vašich obtíží jak srdečních, tak i na trávícím traktu je s největší pravděpodobností způsobena velkou psychickou zátěží a proto je nutné, abyste si ujasnila své priority a zdraví dávala na přední místo. Velká psychická zátěž může v dlouhodobém hledisku způsobit i závažné organické onemocnění.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko. Mám hypertrofickou kardiomyopatii. Při jakémkoliv zatížení (i psychickém) mám potíže. Čeká mě první let letadlen v životě a mám z toho obavy. Je možné, že se objeví obtíže vzhledem k tomuže mám strach z létání?
14-6-2007 (6.28)
Lékař odpovídá:
Hypertrofická kardiomyopatie je velmi heterogenní onemocnění, které je většinou dědičné a má velmi různorodé nálezy a různou závažnost. Velká část pacientů nemá žádné potíže a není v životě omezena, je však řada pacientů, u nichž je nález závažný a jsou různým způsobem omezeni. Nevím, jaký je Váš nález na srdci, a proto se raději prosím obraťte s dotazem na Vašeho ošetřujícího kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko,pročetla jsem si se zájmem dotazy pisatelů i Vaše odpovědi. V poslední době mívám stavy, kdy se jakoby začínám ztrácet, je mi na omdlení, ( i třikrát za sebou ), potom se cítím unavená. Stavy nejsou v závislosti na jídle nebo delším stání, prostě nevyzpytatelné. Náhodně mi byly zachyceny i extrasystoly. Mohou způsobovat tyto stavy? Ráda bych zatím zkusila léčbu hořčíkem. Mohla byste mi poradit název preparátu, dávkování ( je mi 37 let ) a délku podávání? Moc děkuji za radu.
11-6-2007 (22.16)
Lékař odpovídá:
U vertiginozních stavů (tj. pocitů na omdlení) je vhodné provést vyšetření k vyloučení závažného onemocnění (neurologie, EKG-Holterizace, echokardiografie, labor. vyš. ...). V případě, že je závažné onemocnění vyloučeno, tak je obecně vhodný fyzický trénink (jízda na kole, plavání, běh apod.), vyloučit alkohol, silnou kávu, stresy apod. a dostatečně spát. Denní množství hořčíku vhodného k substituci je u pacientů, kteří netrpí selháváním ledvin, cca 500-1000 mg.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Vazena pani doktorko, asi 14 let mam potize s arytmii. Bral jsem Sectral, nyni mi byl zmenen na Concor Cor 2.5mg. Beru pul rano a jednu celou vecer. Zatim to staci na udrzeni, plus 3x magnezium. Mam dotaz. Nejsem zadny pijan, ale obcas si rad dam 2(4) dcl vina, nebo pivo. Obcas myslim treba 1x za 14 dnu. Ptal jsem se lekarky, zda se na Concor Cor smi vyjimecne takova mala davka alkoholu. Odpovedela, ze obecne na leky se alkohol nesmi a vice nebyla ochotna diskutovat. Vedela na co se ptam, jak byl dotaz koncipovan, ale asi nebyla nalada mi to vice vusvetlit. Zkousim to tedy u vas, muze poziti alkoholu na Concor Cor 2.5 zpusobit nejake extra potize, nebo se na nej alkohol nesmi vubec? A nebo takove to spolecnske posezeni u vinka by nemusel byt problem. U Sectralu mi to necinilo obtize. Budu Vam velmi vdecen za odpoved, dekuji predem a jsem s pozdravem, Dvorak Michal
7-6-2007 (13.07)
Lékař odpovídá:
Je pravda, že na léky se správně alkohol pít nemá, ale u betablokátorů (Sectral či Concor) Vám jeho rozumné množství, které uvádíte, nezpůsobí výraznější obtíže.