Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1920 do 1940
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
Dobrý den paní doktorko, užívám již od března t.r. Concor 5 a Anopirin. /bušení srdce, nízký a někdy vysoký tlak. Jinak vše v pořádku. V návaznosti na užívání shora uvedeného léku mám již 5 kg navíc. Prosím sdělte mi, zda je to možné. V případě dalšího přibírání bych měla problémy s žílami na nohou, dechem a celkově bych si asi nepolepšila. Děkuji Vám za odpověď a trpělivost s jakou odpovídáte na všechny ty dotazy lidiček. M.M.
30-7-2007 (10.15)
Lékař odpovídá:
Betablokátory (Concor) a kyselina acetylsalycilová (Anopyrin) nemají na hmotnost podstatný vliv. V případě, že máte stejnou životosprávu (stejné množstí a složení stravy a stejná pohybová aktivita), tak je vhodné provést vyšetření hormonů štítné žlázy k vyloučení hypothyreosy (její snížené činnosti). V případě, že bude hypothyreosa vyloučena, tak bude třeby zpřísnit režimová opatření (snížit energerický příjem a zvýšit pohybovou aktivitu).
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, je mi 19 let a byla mi zjistena tachykardie. Nevím pořádně co to vlastně je a tak prosím, jestli by jste mi k tomu nemohla neco napsat.Je to nebezpečné?Nedávno jsem se rozesla s přítelem a mela jsem hrozné busení srdce,jako by mi snad nejak vynechávalo nebo nevím.Stává se mi to celkem často a zádné prásky neberu. Mám strach,co to může být.Děkuji moc za odpověd.Jana
27-7-2007 (16.47)
Lékař odpovídá:
Na Váš dotaz bohužel nemohu odpovědět, neboť různých poruch srdečního rytmu jsou desítky a z Vašeho dotazu není jasné o jaký typ arytmie se jednalo. Většina poruchy srdečního rytmu je nevýznamná, jsou však některé, které je třeba invazivně či farmakologicky léčit.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko. Prosím Vás o radu v následujícím: Často mívám stavy , kdy mám jakési křeče v oblasti srdce, někdy to trvá i několik dnů a pak se dlouho nic neděje. Před 2 lety jsem v nočních hodinách prodělala jakýsi záchvat dušnosti, s velkým tlakem na hrudi, pálením a musela jsem navštívit pohotovost, kde mi tehdy udělali nějaká vyšetření, píchli injekci, bohužel nevím nic víc, jen si mě chtěli nechat na pozorování, ale podepsala jsem reverz. Od té doby se nic tak výrazného nedělo, až nyní jsem opět prodělala stejný záchvat, v délce kolem 2 hod., střídal se u mne pocit zimnice a horkosti, tlak v hlavě a tlak na hrudi mi nedovolil se pořádně nadechnout. Nicméně zhruba po 3 hod. jsem to doslova rozchodila, né úplně, ale podařilo se mi usnout, ale ráno stále přetrvával ten tlak a špatně se mi dýchalo. Zašla jsem proto k lékařce, která mne odeslala na plicní vyšetření s podezřením na astmatický záchvat, ale rentgen plic byl dobrý , pouze při spirometrii zjištěna lehká restrikce.Pan doktor doporučil interní vyšetření,které jsem zatím nepodstoupila. Je mi 27 let, mám jedno dítě, sportuji pravidelně a jím zdravě, piji minimálně 3 l obyčejné vody denně. Tlak jsem měla ustálený několik let na hodnotě 110/70,115/75, ale nyní v posledních dvou letech se mi mírně zvýšil 125/80,135/85. Mám ale časté problémy se záněty močových cest a prodělala jsem zánět ledvin, také mám problém s křečovými žilami na dolních končetinách prodělala jsem gyn. laparoskopii, kde mi byly zjištěny varixy na nějakém vazu. V těhotenství zjištěny slabé aritmie, nevýznamné. Je možné, aby případně žilní nedostatečnost nebo časté urologické problémy měly vliv třeba na srdeční činnost a v důsledku nějakého přetížení(fyzického nebo psychického) docházelo k takovým záchvatům. Nebo může tento záchvat způsobit nějaká drobná sraženinka? Po tomto druhém záchvatu se mi již týden velmi špatně dýchá, jakoby se nemohu dodechnout i v klidovém stavu, přitom jsem zvyklá i na zátěž, nedělá mi problém žádné aerobní cvičení apod. Pokud to bude možné, budu Vám vděčná za případnou radu jaké vyšetření by bylo vhodné, protože bych ráda případnému dalšímu záchvatu předešla, je to pro mne velmi náročné takový záchvat vydržet a rozchodit. Děkuji.
27-7-2007 (0.37)
Lékař odpovídá:
Vzhledem k Vámi uvedeným obtížím je jistě vhodné podstoupit komplexní interní vyšetření zvláště k vyloučení hluboké flebotrombosy dolních končetin (obvykle stačí sonografie), vzhledem k dušnosti pak event. i další vyšetření (echokardiografie, scinti plic k vyloučení embolizace) a event. další vyšetření dle zjištěných nálezů.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Zdravím, může se zvýšit krevní tlak hned po jídle? O kolik? A co způsobí požití alkoholu (konkrétně půl litru desítky piva + jeden velký panák Fernetu) když beru 1x denně zorem 5mg + 1x denně půlku tablety Vasocardinu 50? Jde mi o to, že nejdřív mi byl naměřen tlak 110/80, když jsem předtím nic nejedl 14 hodin a týden nepil žádný alkohol a za dva dny mi byl půl hodiny po jídle a 17 hodin po vypití výše uvedeného množství alkoholu naměřen tlak 149/85. V obou případech jsem dlouhodobě předtím užíval výše uvedené množství léků.
25-7-2007 (15.40)
Lékař odpovídá:
Krevní tlak kolísá v poměrně širokém rozmezí dle fyzické či psychické zátěže. Proto je rozhodující měření krevního tlaku po minimálně 20 minutách fyzického a psychického klidu. Po jídle se obvykle tlak mírně sníží následkem přesunutí krve do orgánů břicha (splanchnické oblasti). Alkohol má dosti variabilní rozdílný efekt na různé lidi, ale většinou tlak mírně zvedná, a to hlavně při nestřídné konzumaci alkoholu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, asi před čtrnácti dny se mi začal objevovat problém s dýcháním. Jakoby se nemůžu v plném rozsahu nadýchnout, spíš se úplně zhluboka dodýchnout. Zároveň se mi občas stává, že mám pocit "knedlíku v krku" a někdy i tlak na hrudním koši. Jiné problémy nemám. Byla jsem na vyšetření na EKG, krev, poslech plic, ale všechno vyšlo v pořádku. Tlak 120/70 a tep taky v pořádku. Objevují se mi také občasné bolesti zad. Lékař tvrdí, že jsem zdravá, ale stejně se necítím příliš jistě. Bojím se, že by to mohlo být něco vážného. Děkuji za radu.
25-7-2007 (14.15)
Lékař odpovídá:
Jak jsem uváděla v minulých dotazech pocit nemožnosti nadýchnout se v plném rozsahu je dán nejčastěji blokádou hrudní páteře a není nebezpečný. Je vhodné navštívit rehabilitačního lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, u manžela byla před několika lety zjištěna arytmogenní dysplazie pravé komory a byl mu implantován defibrilátor. V jeho rodině žádné onemocnění srdce včetně arytmie není známo, rodiče i sestra jsou zdrávi. Máme syna a nyní čekáme druhé dítě, mám obavy, zda tuto nemoc mohou po muži dědit, resp. zda je jeho nemoc "zděděná" a zda existuje možnost, jak to zjistit. Předem velmi děkuji za odpověď
24-7-2007 (17.51)
Lékař odpovídá:
Arytmogenní dysplazie pravé komory je většinou dědičné a je geneticky podmíněná. Vzhledem k tomu, že Váš manžel má implantovaný defibrilátor, tak je vada jistě i významná. Proto je vhodné provést vyšetření na genetickém oddělení, která jsou většinou k dispozici při všech fakultních nemocnicích a kde Vám i kvalifikovaně vysvětlí možná rizika.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko,již delší dobu mám pocit nedostatečnosti vzduchu, který se stále zvyšuje.Jako bych lapala po dechu a přece se nemohu dostatečně nadechnout. V noci nemohu spát na levé straně, pro bolest, která mě střílí do levé horní poloviny těla.Byla jsem na EKG,to bylo v pořádku,tlak mám spíše nízký.Moje matka má nedomykavost levé chlopně. Může se jednat o příznak dědičné choroby? Předem vám velmi děkuji za vaši odpověď.
24-7-2007 (9.55)
Lékař odpovídá:
Vámi uváděné obtíže (pocit nemožnosti se nadýchnout) jsou s největší pravděpodobností dány neuralgií mezižeberního nervu (nejčastěji při blokádě hrudní páteře) a nález není nebezpečný. Je vhodné navštívit rehabilitačního lékaře, který Vám poradí další postup (rehabilitace a zvláště vhodná cvičení).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat před 5 dny když jsem byla na procházce s malo mě několikrát silně bodlo do lítka jako když jsem dostala žihadlo,nebo se mi zapíchla jehla.Noha mě pak přestala bolet ale večer když jsem si lehla a noha se dotkla postele mě to opět bolelo jako když v té noze mám píchnutou jehličku.Nic tam není vidět jen malý pupínek .Ale teď již 3 den mě několikrát denně nepravydelně píchá na hrudníku a pod paží pod levým.Jsem 6 měsíců po porodu a stále i když teď někdy míň kojím. Je možné že tyto opravdu někdy nepříjemné bolesti jsou k tomu ,nikdy před tím se mi to ještě nestalo.Nebo je to nějaká reakce na píchnutí nebo co jiného.Je možné ,že bych si třeba natrhla nějaký úpon svalu na noze?Nebo od páteře,přeci jen malou pořád nosím a má již k 7 kg.?Děkuji moc,přeji hezký den.
23-7-2007 (8.51)
Lékař odpovídá:
Vámi uváděné obtíže nemusí nic znamenat, ale pokud jste po porodu a uvádíte píchavé bolesti v lýtku a na hrudníku, tak je vhodné provést sonografii žil dolních končetin k vyloučení trombózy a při pozitivním nálezu pak event. i další vyšetření (scintigrafii plic).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, je mi 24 let, mám vrozenou srdeční vadu, defekt komor. septa, po porod mám srdeční aritmii, nic závažnějšího nebylo na EKG ani ultrazvuku zjištěno. Chtěli bychom s manželem další děti. Při větší zátěži se mi silně rozbuší srdce , přeskauje. První porod byl dost náročný, bojím se že ten druhý nerozdýchám. Děkuji mnohokrát za odpověď Andrea
22-7-2007 (14.33)
Lékař odpovídá:
Při defektu komorového septa závisí na tom, jak je velký a jak velké je zkratové proudění (tj. kolik krve teče z levé do pravé komory). To bohužel z Vašeho dotazu nevím. V případě, že je defekt nevýznamný, tak se dalšího porodu nemusíte bát, pokud je hraničně významný či významný, tak je nutné postupovat dle doporučení Vašeho kardiologa. V každém případě Vám nejlépe odpoví Váš kardiolog.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Vážená paní doktorko, byla jsem léčena na endokarditidu Ao chlopně, měla bych dotaz jestli mám nárok na lázně. děkuji za odpověď Eva
19-7-2007 (17.06)
Lékař odpovídá:
Lázeňská léčba je buď komplexní (hrazena plně pojišťovnou) či příspěvková (hrazeno léčení pojišťovnou, stravu a ubytování hradí pacient. Na příspěvkovou léčbu byste nejspíše měla nárok, na komplexní pak v případě, že byla chlopeň operována, a to do 6 (výjimečně do 12) měsíců od operace.
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
Vazena pani doktorko, rada bych vas pozadala o radu. Muj tatinek je 2 roky po operaci srdce ( 5 bypasu). Bere tyto leky rano prestarium combi, concor, cynt, vecer prestarium cynt, anopirin. Posledni mesic se neciti dobre, vyskytly se u nej caste aritmie, ekg vysetreni bylo vporadku. Ma velike vykyvy tepove frekvence, rano napr. 46 tepu za minutu po obdedde az 112 tepu za minutu, prosim Vas o Vas nazor ,zda hrozi nejaka rizika a nebezpeci, krevni tlak se celkem drzi v normalu. Velice Vam dekuji za Vasi Odpoved Lenka Zenata
16-7-2007 (13.48)
Lékař odpovídá:
Pokud se necítí dobře, je vzhledem k uváděné dg. (stav po CABG) jistě vhodné provést komplexní kardiologické vyšetření včetně EKG-Holterizace a echokardiografe a dle výsledků pak postupovat dále a event. upravit i farmakologickou léčbu.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,4 roky jsem trpěla tachykardií,byla mi zjištěna panická porucha a začla jsem užívat citalec20.potíže ustaly,ale nyní i přes užívaní citalecu trpím busením asi třikrát do týdne,které trvá hodinu až dvě.Trvale se léčím na hypotenzi.Vyšetření srdce mám v pořádku,pouze jedna chlopen mi doklepává o pár vteřin později.
16-7-2007 (11.57)
Lékař odpovídá:
K ověření nálezu je vhodné doplnit EKG-Holtera a dle typu zastižené poruchy rytmu postupovat dále. Většinou není nutná žádná farmakologická či jiná léčba, ale při zachycení závažné arytmie by se dle této arytmie muselo dále postupovat.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, mám už třetí den problém: mám tlakovou bolest veprostřed po hrudním košem (v ďůlku). Tato bolest se projevuje při nádechu plíce-břicho. Při nádechu pouze plíce-zatažení břicha necítím ani ň.Bolest cítím i po polknutí sousta (cesta potravy).Cítím ji i při narovnání. Tato bolest mírně provokuje pocit si krknout.Nevím absolutně co to je,nikdy jsem to neměl, je mi patnáct, měl sem astma,teď už se vůbec neprojevuje,neprodělal jsem žádnou operaci.Za odpověď děkuji. J.K.
15-7-2007 (19.28)
Lékař odpovídá:
Vámi uváděné obtíže jsou způsobeny nejspíše vracením žaludečních štáv do jícnu ze žaludku z důvodu nedomykavosti kardie. K ověření nálezu je vhodné provést tzv. esofagogastroskopické vyšetření (tj. vyšetření sondou do jícnu a žaludku). Podobné obtíže by mohly být navíc také způsobeny blokádou hrudní páteře.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den pani doktorko. Chtel bych se Vas zeptat, co muze znamenat stav, kdyz mam na jedne ruce namereny krevni tlak (systolicky) o 20 mmHg vyssi nez na druhe. Vecsinou je to kolem 105 na jedne a 125 na druhe. Muze se to vyskytovat i bezne bez problemu nebo je to vzdycky negativni? Dekuji mockrat za odpoved. Joseph
12-7-2007 (21.13)
Lékař odpovídá:
Příčinou je nejčastěji zúžení tepny, která zásobuje končetinu s nižším tlakem. V případě, že nemáte s touto končetinou obtíže, tak je nález nevýznamný a není nutné provádět další vyšetření, pouze je nutné vždy měřit tlak krve na druhé končetině. Pokud byste měl obtíže (křeče v této končetině při práci apod.), tak by bylo vhodné provést sonografické vyšetření tepen horní končetiny.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den je mi 19 let. Trpím nízkým tlakem a nedávno se mi v noci stalo, že sem se probudil a a motala se mi hlava, byla mi zima a měl jsem studené končetiny. Bušelo mi srdce v ritmu 1 2 1 2 přesně jak to čtete. Má to nějaké spojení se srdcem a co by to mohlo být?? Děkuji
11-7-2007 (15.18)
Lékař odpovídá:
Vámi uváděné obtíže jsou nejčastěji způsobeny tzv. neurovegetativní dystonií (psychický původ obtíží), což je nevýznamné. U malého procenta lidí však mohou být způsobeny řadou organických srdečních onemocnění či hemodynamicky významnými arytmiemi. Proto by v případě, že se Vám obtíže budou opakovat, bylo vhodné provést komplexní kardiologické vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Přeji pěkný den. Chtěla bych se na něco zeptat. Již nějakou dobu pociťuji občasné bušení na srdci a především třeba už po 200m chůze zrudnu, zadýchám se a začnu se hodně potit a velmi mi to komplikuje život. Byla jsem už na několika vyšetřeních, štítná žláza, chudokrevnost, ultrazvuk srdce, zátěžový test, holtery, ale nic závažného se nezjistilo, jen mi hodně "lítá" puls. Na tom zátěžovém testu mi řekli, že mám sinusovou tachykardii, ale asi to nebylo tak zlé, když to paní doktorka neléčí. EKG v klidu bylo v pořádku, ale když mě hned potom paní doktorka poslechla sama, puls jsem měla zvýšený a EKG to ani neukázalo. Nevíte, kde by mohla být příčina? Tlak mám dobrý. Mohlo by to být i stresem nebo nějak ovlivněno duševním stavem? Teď jsem začala brát Lokren, ale zatím žádný účinek nepociťuji. A ještě jsem se se chtěla zeptat, zda tento Lokren ovlivňuje účinek antikoncepce, zda snižuje její účinek. Předem moc děkuji za odpověď.
11-7-2007 (8.45)
Lékař odpovídá:
Pokud Vámi uvedená vyšetření neprokázala patologické nálezy a zvláště EKG při vámi uvedených obtížích bylo normální, je prakticky vyloučeno organické onemocnění srdce. Potíže jsou proto psychického rázu, kdy více vnímáte puls srdce při jeho normální frekvenci. K odstranění obtíží je optimální pravidelný fyzický trénink. Na antikoncepci Lokren nemá zásadní vliv.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na jeden můj problém, před 15 lety mi byl náhodně zjištěn WPW syndrom (do té doby jsem neměla problémy) poslali mě na katetriz. vyšetření a pak mi problémy nastali, v operovali mi kardistimulátor (prý pro nějaké pomalé dráhy), od té doby jsem mívala záchvaty, po 5 letech jsem byla na ablaci ta se povedla, ale ne v uzlu, od té doby nemám s bušením srdce problémy, ale mám extrasystoly ze začátku jen sem tam, ale poslední rok je mám skoro pořád, někdy je mívám v takovém záchvatu jako kdysi při bušení srdce, měla jsem opakovaně zátěžový test i holtra, zátěžový test úplně v pořádku a holtr nečetné isolované SVES a monotopní isolované VES. SVT nezachycena, mám velké problémy s hrudní a krční páteři, takže prý to mám asi od toho, ale doktor z rehabilitace mi řekl, že můžou být tvořeny i s úzlu, který mi zůstal nezničený po ablaci. Prosím jaký ,názor máte vy ? Je to možné a dá se to odstranit ?Moc děkují za odpovědˇ. Je mi 34 let. Stimulátor nemám ještě měněný, prý se mi ani nezapíná, mám svoji pravidelnou sin. rytmus s normálním vedením.Děkují Andrea J.
7-7-2007 (22.54)
Lékař odpovídá:
WPW syndrom je onemocnění, při kterém je mezi síněmi a komorami přítomna navíc dráha, která normálně u zdravých není a způsobuje předčasnou stimulaci komor (tzv. preexcitované stahy). Její přítomnost může pak způsobovat řadu různých poruch srdečního rytmu (arytmií), a to včetně poruch, které mohou pacienta ohrožovat i na životě. Dnes je toto onemocnění ve většině případů suverénně léčitelné katetrizační ablací, při které se většinou radiovým výbojem tato dráha přeruší. Ve výjimečném případě, kdy je dráha přítomna blízko tzv. AV uzlu, může dojít k nutnosti implantace kardiostimulátoru, což byl nejspíše i Váš případě. Dráha při WPW syndromu se může funkčně uplatňovat trvale (tj. je přítomen při všech srdečních stazích a jeho diagnostika je jasná již z normálního EKG záznamu), ale někdy se uplatňuje jen občas (tzv. intermitentně) a pak je jeho diagnostika složitější a je nutno často i opakovaně provést tzv. 24 hodinové EKG monitorování (EKG Holter), při kterém jsou stahy s WPW syndromem patrné. Pokud WPW stahy při EKG monitoraci nebyly zachyceny, tak je přítomnost vodivé dráhy (tj. WPW syndrom) jen málo pravděpodobný a není nutné opakovaně provádět katetrizační vyšetření. Blokády Th a C páteře mohou samy o sobě také způsobovat uvedené ojedinělé supraventrikulární či komorové předčasné stahy, které jsou nepříjemně vnímané, ale nejsou nebezpečné a není nutno je léčit.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobry den p.doktorka! Mam 27 rokov.Moj problem spociva v tom, ze asi pred pol rokom som bol na skoleni, kde mi od rana bolo zle, pocitoval som velky tlak v hlave az som dostal triasku, vtedy prisla zachranka a namerali mi tlak 220/120. Zobrali ma do nemocnice, kde mi urobili EKG,tlak znizili, predpisali Prestarium 5 mg a poslali za mojim obvodnym doktorom.Ten ma hned poslal na interne, kde ma hospitalizovali.Pocas hospitalizacie mi vysadili Prestarium, aby zistili, aky budem mat tlak.Kedze som mal az sklon k hypotenzii, tak mi lieky vysadili. Az na zvysene pecenove testy som mal vsetko v poriadku. Z interneho som odchadzal bez toho, aby som vedel, co mi je.Zopakovalo sa mi vsak, ze som dostal podobny zachvat, kedy som mal tlak 195/115, tak mi moj obvodny kazal brat to Prestarium 5 mg. Lenze problem je, ze ja mam tlak v norme, /to Prestarium preistotu uzivam/len niekedy za nevyjasnenych okolnosti mi stupne na extremne hodnoty/Uz sa to stalo viackrat/.Uz som bol aj v Kosiciach na endokrinologicke vysetrenie, vysledok zatial nemam.Za odpoved dakujem. Inak super poradna...
7-7-2007 (8.20)
Lékař odpovídá:
Takto náhle vzniklé zchvatovité vzestupy tlaku krve jsou zvláště u mladých pacientů způsobeny nejčastěji onemocněním hormonálního systému (nejčastěji onemocnění nadledvin či podvězku mozkového) s paroxysmálním vyplavením příslušných hormonů (adrenalinu, noradrenalinu, kortizolu, adosteronu apod.). V každém případě je ve Vašem případě nutno doplnit celou řadu podrobných hormonálních (tj. endokrinologických) a dalších pomocných zobrazovacích (SONO či poté CT angio ledvin a nadledvin, CT mozku) a laboratorních testů k objasnění příčin výše uvedených vzestupů tlaku krve. Po vyšetření a zjištění příčiny této (tzv. sekundární, tj. způsobené jiným onemocněním) hypertenze bývá stav většinou dobře léčitelný a často i kompletně vyléčitelný. V České republice (a jistě i na Slovensku) je řada center, která se vyšetřením pacientů s komplikovanou či sekundární hypertenzí zabývají cíleně - jsou to tzv. Centra pro hypertenzi, většinou při fakultních nemocnicích.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,p.doktorko,jsem pacientkou téměř neposlušnou,jelikož chodím k lékaři opravdu až když se skoro plazím po zemi.Bohužel,bylo tomu tak a je v poslední době,k lékaři mě donutili jít urputné bolesti celých zad,v poslední době velká únava,hubnutí a třes rukou.Po několika vyšetřeních jsem se zařekla,že už k lékaři nejdu.CHodím do zaměstnání,k lékaři jdu před odpolední směnou,ale na každém vyšetření spojeném s čekáním strávím tři hodiny,a stejně nevím co mi je.Pan doktor zjistil,že mám anemii.Já lékař nejsem,ale myslela jsem,jestli mě nezlobí štítná žláza(obrovské chutě k jídlu,když se nenajím úplně se třesu,a to hubnutí).mám vyšetření ultrazvuku štítné žlázy,asi by jsem ho ještě měla odevzdat svému obvodnímu lékaři.Vyš:P.LALOK 16X14X47,LEVÝ 17X17X42,istmus 5-6 mm,struktura mírně nehomogenní,zhrubělá,RD:difuzní thyreopatie,mám s tím něco dělat?Moc děkuji za odpověd a krásný den.
6-7-2007 (13.04)
Lékař odpovídá:
Omluvám se, ale jak jsem již několikrát psala, na takto konkrétní dotaz Vám při neznalosti dalších potřebných dat nemohu kvalifikovaně odpovědět. Pokud máte obtíže, je nutné samozřejmě navštívit svého lékaře a nechat se řádně vyšetřit. Musíte počítat s tím, že bude nejspíše nutno doplnit další pomocná vyšetření, což bude časově náročné.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, mám na Vás dotaz.Je možné omdlít z nervového pohnutí? Včera večer jsem na jedněch int.str.našla video porodu-císařský řez.Ktreý mám 2x za sebou.Nikdy mě nanapadlo,jaká je realita.Pustila jsem si to, po chvíli mi bylo úzko, po té jsem jen ucítila šum v uších a zbytek nevím.Spadla jsem u počítače na zem a naštěstí ta rána vzbudila syna,který se o mne postaral.Zní to možná komicky,ale zajímá mne, zda-li takovýto otřes je možný, nebo mám hledat příčinu omdlení jinde.To samé se mi stávalo v těhotenství a po prvním týdnu braní antikoncepce.Jak dlouho může člověk zůstat takto v bezvědomí? Resp.kolik minut? Domnívám se, že bych se asi sotva probrala bez pomoci.Moc děkuji za odpověď.
5-7-2007 (20.23)
Lékař odpovídá:
Silné emoční pohnutí či stresující situace může nadměrnou stimulací neurogenních a hormonálních systémů u citlivých jedinců způsobit prekolapsový až kolapsový stav s bezvědomím, který je v tomto případě krátkodobé a trvá většinou jen několik sekund či desítek sekund. U těchto lidí je nutné se těmto situacím vyhýbat, neboť může i k vážným zraněním při event. pádu.