Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1700 do 1720
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Užívání tbl.Lokren a Prestarium Combi na hypertenzi mi způsoboval dýchací potíže a dráždivý kašel.Výměna tbl.za MicardisPlus+Lokren.V příbalovém letáčku je psáno o velkém množství nežádoucích účinků,mám z toho docela strach.Nevím,zda nestrpím raději dráždivý kašel než možné bolesti břicha,kloubů,zad,svalů,úzkost,závratě,průjem ,žaludeční nevolnost a mnoho dalších.Prosím,poraďte.Děkuji.
12-3-2008 (16.47)
Lékař odpovídá:
Micardis plus a Prestarium combi jsou léky z obdobných lékových skupin, které zasahují do podobných hormonálních skupin, tzv. soustavy renin-angiotensin-aldosteron. Micardis plus patří mezi sartany a Prestarium mezi ACE inibitory. Účinek je u obou léků proto obdobný, pouze Micardis nezpůsobuje kašel na rozdíl od Prestaria, který tak může u některých jedinců kašel způsobovat. Jinak v příbalových letácích musí firmy uvést všechny event. nežádoucí účinky, které byly zachyceny a které jsou extrémně vzácné i skoro vyloučené. Obecně jsou oba výše uvedené preparáty velice kvalitní s nízkým výskytem nežádoucích účinků (dokonce srovnatelných s placebem, tj. neúčinným lékem) a proto se domnívám, že vysazení Micardisu by bylo nevhodné.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,je mi 41 let a už na vysoké škole jsem si všimla,že mám nízký srdeční tep.V těhotenství jsem byla léčená na vysoký krevní tlak,nyní si pravidelně tlak měřím,mám občas vyšší-horní max.150,ale běžně 120-130,spodní mezi 70-90.Tepová frekvence při měření je kolem 50 -60 za minutu,ale naměřila jsem několikrát i 48 tepů.V klidu v noci mám i o trochu mémě.Měřím 165 cm a vážím 54 kg.Sportuji často-jízda na kole, rotopedu,lyžích,běžkách,chodím do dlouhé procházky,přes den se moc nezastavím a jsem skoro pořád v pohybu.Nemám žádné obtíže,jen občas lehkou arytmii,se kterou si umím sama dechovým cvičením poraditNa vyšetření EKG nic nezjistili.Je můj tep v pořádku?Děkuji a přeji hezký den.
12-3-2008 (16.01)
Lékař odpovídá:
Na obdobné dotazy jsem již odpovídala - viz sekce poruchy srdečního rytmu - arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den,mám dotaz ohledně léku Cynt 0,4.Mám vysoký krevní tlak a zrychlený puls ,po nasazení léků Amlozek10 a Bisoprolol se mi tlak stabilizovat na normal 120/70,pul cca 70-74/min.Dnes mi moje obvodní lékařka místo Bisoprololu předepsala Cynt 0,4 jako náhradu (jelikož Bisoprolol neměli v lékárně).Je tato náhrada adekvátní a lze tento lék používat současně s Amlozkem??Vím že Bisoprolol je betablokátor,ale o Cyntu není ani zmínka,že by betablokátorem byl.Děkuji za odpověď
11-3-2008 (0.58)
Lékař odpovídá:
Cynt je lékem z jiné lékové skupiny (blokátor imidazolových receptorů) než bisoprolol (betablokátor). Nevím jaký byl důvod pro tuto změnu, to se musíte poradit s Vaší lékařkou. Je totiž řada stavů, kdy podávání betablokátorů je nevhodné či kontraindikované (např. výrazně pomalý tep, astma bronchiale apod.) a Vaše lékařka ke změně mohla mít nějaký důvod.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobry den pani doktorka,zacala som uzivat clexane a tiez warfarin a chcela by som sa opytat,ci si mozem dat sem tam dva deci cerveneho vina,alebo ho treba do konca liecby vylucit.tiez som fajcila asi 10 cigariet za den,momentalne som obmedzila a jednu maximalne dve si zapalim.moze to narusit liecbu,alebo ta jedna cigareta moze byt odpustena,dakujem
10-3-2008 (13.13)
Lékař odpovídá:
Nevím, z jaké indikace Warfarin a Clexane užíváte, ale jedná se o léky, které snižují srážlivost krve. Kouření naopak srážení krve prokazatelně zvyšuje a proto byste nyní (a nejspíše ani do budoucna) kouřit neměla. Příležitostné vypití 2 dl červeného vína by Vás nemělo výrazněji poškodit, ale nadměrná konzumace alkoholu může poškozením jater způsobovat poruchu srážení krve a řadu jiných obtíží.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý deń, pani doktorka, obraciam sa na Vás o radu. Mám 38 rokov, pred dvomi týždňami mi diagnostikovali hypertenziu po náhlom vystúpení krvného tlaku 210/110 /predtým tlak 120/80 /. Bola som vyšetrená na kardiologii - echo, ekg, krv - všetky výsledky v norme. Bol mi nasadený liek Tarka, odvtedy sa tlak drží 120/70. Len mám obavu, či nie som tehotná a či tento liek môže hneď po počatí poškodiť plod. Ďakujem za odpoveď.
10-3-2008 (9.57)
Lékař odpovídá:
Tarka je kombinovaný preparát, který obsahuje 2 látky - jednak tzv. kalciový blokátor a jednak tzv. ACE inhibitor. Podávání ACE inhibitoru v těhotenství není vhodné, neboť může poškodit plod. V případě těhotenství, ale i v případě, že nemáte zabezpečenu spolehlivou antikoncepci, bude vhodné zaměnit preparát za lék z jiné lékové skupiny, což Vám zabezpečí Váš ošetřující lékař.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobry den,prosim Vas pred nedavnem jsem zjistila,ze mam diagnozu I34.0.Muj lekar tvrdi zadna omezeni nepotrebuji,ale ja zvazuji podstoupit liposukci.Moc by me zajimalo zda mi celkova narkoza neublizi.Dekuji za odpoved preji hezky den.
10-3-2008 (9.15)
Lékař odpovídá:
Dg. I340 je nedomykavost mitrální chlopně. Z dotazu nevyplývá, jak je tato vada významná, proto Vám nemohu adekvátně odpovědět. Obraťte se s dotazem prosím na Vašeho lékaře, případně kardiologa, který dg. stanovil. V případě, že se jedná o nevýznamnou či málo významnou vadu, výkon by touto dg. nebyl podstatně ovlivněn a v opačném případě by Vás před operací stejně musel vyšetřit kardiolog.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den. Mám přítelkyni, je jí 26 let.Měří 168 cm a váží 82 kg. Nepozdává se mi její krevní tlak, který má nízký okolo 100/60 a hlavně její tepová frekvence, která je mezi 52-55. Cítí se zdravě,občas unavená. Čím to může být způsobeno a není to znepokojující?Je půl roku po operaci žlučníku a v nemocnici se jí ptali, zda vrcholově nesportuje, což není. Předem děkuji za odpověď.
8-3-2008 (22.52)
Lékař odpovídá:
Tlak krve kolem 100/60 je ve věku mezi 20-30 roky ideálním a není třeba se tím znepokojovat. O tepové frekvenci jsem již opakovaně odpovídala - proto prosím více v předchozích dotazech v sekci arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Mám stpAVR chlopně SB č. 19 v únoru 2007. Ještě v srpnu 2007 byl gradient na chlopni 31mm Hg. Teď při kontrole mi byl maximální gradient na chlopni naměřem 68mm Hg a Skia chlopně: vyklápění a dovírání lítků chlopně v polném rozsahu bez asimetríí. Co mohlo způsobit zvýšení gradientu a jaká jsou další rizika? Nebyly mi poskytnuty bližší informace. Děkuji za poskytnutí informací.
8-3-2008 (18.11)
Lékař odpovídá:
Na chlopních se obvykle měří 2 gradienty - tzv. maximální a střední. Gradient znamená rozdíl tlaku před a za chlopní (zde za chlopňovou protézou). Rozdíl mohl být způsoben tím, že jednou byl měřen gradient maximální a jednou střední a poté nelze oba gradienty srovnávat. Jinak obecně gradient je ovlivněn množstvím kolující krve, tj. množstvím tekutin v těle, výškou tlaku krve, tepovou frekvencí apod. Vzhledem k tomu, že lístky chlopně se vyklápějí a uzavírají dle skia (tj. RTG vyšetření) normálně, nemělo by se jednat o poruchu chlopňové protézy. Nález by při pochybnostech mohlo ještě upřesnit jícnové echokardiografické vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den.Mám problém.Jsem houslistka z povolání > je mi 48 let.Posledních 8 měsíců mě začlo postupně > bolet na hrudi-převážně levá strana nejčastěji > od levého spodního žebra.Tlaková až pálivá > bolest přechází postupně po celé levé straně > až do krku a občas to bolí i na pravé straně > hrudníku.Bolest se mi zhoršuje nejvíce v teplém > prostředí nebo když mám na sobě teplé oblečení.Hruď > si musím neustále chladit.Také mi to bolí více > vleže takže mám těžké poruchy spánku.Krevní > tlak mi několikrát naměřili buď 100/60 nebo 120/90. > Byla jsem na vyšetření ultrazvuk břicha,plicní,kde > mi jen potvrdili,že mám astma a nízkou spirometrii,což > mám dlouhodobě,neurologie - CT a rentgen páteře > (mám špatnou krční páteř).Skončila jsem na > rehabilitaci.Neurolog a rehabilitační lékař konstatovali > profesní přetížení,s čímž souhlasím.Mím > krátké ruce a od mládí mi to dělá při hře > značné problémy,zvykla jsem si hrát nahrbeně a špatným způsobem.Mám posilovat a dělat dechová cvičení.Po tomto vyšetření jsem časem zjistila,že mám žaludeční potíže,tak mě OL poslal na gastroduodenoskopii,která byla rovněž v pořádku,jen lékař konstatoval,že vlivem přetížení a já nevím čím ještě u mě dochází ke špatnému trávení a já nyní nejsem schopna jíst maso a těžké mléčné várobky.Nasadil mi Pangrol 16000 a při tomto a dietě se mi značně ulevilo v tom směru,že mám nyní tlakové až pálivé bolesti jen na levé straně hrudníku ,občas i nalevo a svíravý pocit v krku rovněž se stejným bolestivým problémem.Tyto bolesti nejsou stále,po desítkách minut přestávají.Po nějaké různé době znova začínají > Toto vše píšu,neboť obvodní lékař mě léčí antidepresivem,ale > ještě mě neuklidnil,že mám po tom všem srdce > v pořádku.Psychiatrické vyšetření vyšlo u mne rovněž dobře. > Zajímal by mě Váš názor.Mám trvat na vyšetření > srdce?Byla bych Vám moc vděčná za radu.Je to pro > mne značná komplikace.
8-3-2008 (6.50)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se, ale na Váš dotaz bez Vašeho vyšetření nejsem schopna přes internet odpovědět, neboť máte řadu onemocnění, která Vám mohou Vaše potíže způsobovat. Je vhodné najít si nějakého všeobecného internistu, kterému budete věřit a který Vám určí další postup a event. bude indikovat i další vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den paní doktorko, je mi 26 let a prodělala sem endokarditidu mitrální chlopně. užívám Warfarin doživotně a teď jsem zjistila,že jsem těhotná. jaké mám udělat nejrychlejší další kroky abych neohrozila plod. Prý se s Warfarinem nesnese a můžu vůbec miminko v pořádku donosit? Moc děkuji za rychlou odpověď
7-3-2008 (14.58)
Lékař odpovídá:
Warfarin se v těhotenství nesmí používat v prvé a třetí třetině těhotenství a místo něj se pak podává injekčně nízkomolekulární heparin. Navštivte bezodkladně Vašeho kardiologa k určení dalšího postupu.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Vážená paní doktorko, je mi 37 let a před pár dny jsem jako nový pacient s hypertenzí začala užívat Prestarium combi. Pokaždé, když je mi předepsán jakýkoliv lék, pozorně si pročtu příbalový leták. V případě výše uvedeného přípravku jsem se pozastavila nad odstavcem, v němž je uvedeno, že přípravek není též vhodný pro ženy v plodném věku bez účinné antikoncepce. Ovšem, proč lék v tomto příadě není vhodný, jsem se nikde nedočetla. Můžete mi prosím, vysvětlit, proč tedy není vhodný? Podotýkám pouze, že gynekologové odmítají předepisovat antikoncepci právě v případě hypertenze. Děkuji za odpověď. Barbora Vaňková
7-3-2008 (6.54)
Lékař odpovídá:
Léky ze skupiny ACEI (tj. např. Prestarium combi) mhou způsobovat postižení plodu v těhotenství, proto se zde nesmí používat a i proto by žena měla používat bezpečnou antikoncepci či pokud to nelze z gynekologického hlediska, je vhodné event. používat jiné léky na hypertenzi.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, v poslední době se mi stává, že mám najednou z ničeho nic tlak na prsou a buší mi srdce.(cca 2x týdně někdy méně) Po minutě to zase odezní. Myslíte, že je nutná návštěva lékaře? Děkuji za odpověď
5-3-2008 (20.04)
Lékař odpovídá:
Na podobný dotaz jsem odpovídala v předchozí odpovědi.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, chtěla jsem vás požádat o radu. Je mi 27 let. Delší dobu pozoruji, že mi i v klidu začne rychle bušit srdce a trvá to tak hodinu a pak se to z ničeho nic zklidní. Před půl rokem jsem byla na Ekg avše bylo v pořádku. Nevím čím to je. Mám pulz třeba 100 tepů. Tlak mám normální někdy i nožší. Napište mi prosím čím by to mohlo být. Mockrát děkuji. Markéta Chauturová
5-3-2008 (14.14)
Lékař odpovídá:
Může se jednat o nevýznamný nález a v několika procentech případů pak i o závažný nález. K určení typu srdeční arytmie je vhodné provést tzv. EKG-Holterizaci, která snímá EKG kontinuálně celých 24 hodin a dle výsledku se pak určí další postup. Existují i možnosti déletrvající (např. měsíční) monitorace EKG u pacientů s řídkou frekvencí obtíží a výraznými symptomy.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
dceři byla zjištěna mírná regurgitace mitrální chlopně..je důvod k obavám?je řešením operace?..je možné těhotenství?..nebo je to nález,se kterým se dá žít???
5-3-2008 (10.59)
Lékař odpovídá:
O mitrální regurgitaci (tj. insuficienci či nedomykavosti) jsem již odpovídala v minulých dotazech - viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Prosím o radu, mám tachykardii, v současné době mi srdce buší nepravidelně. Každou chvíli mám extrasystoly. Brala jsem Vasocardin, nyní beru Betaloc, ale mám dojem, že nepravidelnosti bušení mám víc. Srdce si buší jak chce.
5-3-2008 (8.20)
Lékař odpovídá:
Vasocardin a Betaloc jsou léky ze skupiny betablokátorů a jsou zcela shodné (oba obsahují látku metoprolol), pouze je otázkou, zda mají stejné množstí látky v jedné tabletě. Jinak podrobněji Vám na otázku ohledně tachykardie nejsem schopna odpovědět, neboť z otázky není patrné, o jaký typ poruchy rytmu se jedná. S dotazem se musíte obrátit na Vašeho lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den.Chcela by som sa iformovať o liek Bisprolol.Som tehotná a uźivala som bisoprolol 2,5mg do 5tyź.tehotenstva.Odvtedy som nekludná,lebo na letáku sa neodporuča počas tehotenstva.kardiolog mi povedal že mám sa z čoho bať.Zvedavá som aj na Váš odpoveď.Ďakujem
3-3-2008 (16.45)
Lékař odpovídá:
Ohledně podávání betablokátorů (tj. bisoprololu) v těhotenství jsem již odpovídala - viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den. já mám problém. Mě bolí hlava až do migrény, nevíte od čeho to je?
2-3-2008 (18.50)
Lékař odpovídá:
Migrenozní záchvaty může způsobovat celá řada onemocnění v oblasti hlavy (záněty dutin, onemocnění očí apod.) či jsou způsobeny záchvatovitými stahy a rozšiřování tepen v hlavě. Problematika je složitá a při výrazných obtížích je možné na doporučení spádového neurologa navštívit specializované migrenozní poradny, které jsou většinou zřizovány při neurologických klinikách fakultních nemocnic.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mému otci je podáván warfarin a do toho mu byla zjištěna cukrovka B2 (má 9), hledali jsme vhodné potraviny, ale pokud nějaké najdeme, vždy se mezi sobou vylučují! Jako například zelí dobré pro cukrovku, ale špatné pro užívání warfarinu. Mohli byste nám poradit nějaké potraviny, které by vyhovovaly a nebyly protichůdné(například jídelníček na 1 den) mockrát děkuji a ještě jeden dotaz, zda se na warfarin mohou podávat ryby a mléčné výrobky a mléko,předem Vám moc děkuji
29-2-2008 (23.10)
Lékař odpovídá:
Na dotaz ohledně stravy u Warfarinu jsem v minulých dnech již odpovídala - viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko, nerada obtěžuji lékaře zbytečně, ale přece jen ... Už delší dobu mám občasné pocity dušnosti, tlak vlevo na hrudi, mívám zvýšenou tepovou frekvenci i v klidu, přibírám na váze, bývám až depresivní. Na podzim 05 jsem prodělala těžkou chřipku (po nevhodně načasovaném očkování) s následky - těžká infekce vnitřního ucha vpravo - léčila jsem se 3 měsíce. V roce 06 celkem bez potíží (občasná zvýšená únava), od jara 07 uvedené potíže. "Můj" lékař na EKG nic nezjistil a na můj dotaz, proč se tedy necítím dobře, mi neodpověděl. Proto jsem již raději nikam nechodila. Můj stav se ovšem nyní po dílem přechozeném nachlazení zhoršil. Proto si dovoluji zeptat se vás, zda je třeba s tímto něco dělat. Nepřipadá mi to normální, i když je mi 49 let. Bývala jsem - a snažím se stále být - velmi aktivní. Děkuji za odpověď.
29-2-2008 (14.27)
Lékař odpovídá:
Stavy dušnosti a bolestí na hrudi si vždy zaslouží vyšetření a bez návštěvy lékaře to opravdu nepůjde. Může se jednat i o závažné onemocnění, proto návštěvu lékaře zbytečně neodkládejte.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
dory den, beru betaloc 200 ale pulku coš ,znamena 100 mam skoliozu zad a tlači mne to na srdce coš je ten duvod proč ten betaloc beru mam zrichleny puls chtela bych se zeptat jestly je to moc važne dnes sem třeba , ve škole mnela tachikardi puš 160 za minutu bolesti hlavi a bojim se že bi to mohlo skončit i zle prosim odepíšte mi na telfon728442047na internet se momen tal ne nedostanu jelikoš ho rušime jemi 15 a pul dekuji mockrada za pomoc a radu jestly mi ji teda date zdravim vas Ingird losová
28-2-2008 (10.39)
Lékař odpovídá:
S Vaším dotazem se musíte obrátit na Vašeho ošetřujícího lékaře, neboť neznám Vaše další onemocnění. Omlouvám se, ale bližší odpověď Vám bez vyšetření opravdu dát nemohu.