Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 440 do 460
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den paní doktorko. Je mi 51 let.Od svých 18 let beru léky na vysoký tlak.Nyní agen 5mg a lozap H.Již 9 měsíců mám méně citlivé (někdy i mravenčení)dva prsty na levé ruce.Byl jsem u neurologa a konstatoval,že je z jeho hlediska vše v pořádku. Dnes jsem náhodou v příbalovém letáku u agenu nalezl,že se tyto příznaky mohou při léčbě vzácně vyskytovat.Doporučila by jste změnu medikace nebo něco jiného? Děkuji Václav
9-4-2012 (0.44)
Lékař odpovídá:
Agen může způsobovat otoky nohou a rukou, brnění rukou a nohou, tudíž by při vyloučení neurologické příčiny mohl být příčinou Vámi uváděných obtíží. Každopádně by bylo vhodné po domluvě s ošetřujícím lékařem vyzkoušet jiný ze skupiny antihypertenziv z jiné skupiny než kalciový blokátor a uvidíte, zda potíže vymizí.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko je mi 16 let a stále mě jako by brní u srdce a v levé ruce a občas mě i pod levým prsem píchne byl jsem v nemocnici na EKG, Retgenu srdce a plic, Echokardiologii, Sonografii a nikde mi nic nenašli dělali mi i testy na slinivku a vše bylo naprosto v normě a docela často mě bolí záda a někdy se nemůžu pořádně nadechnout , ještě mi v nemocnici po vyšetřeních doporučili abych se objednal na kardiologii předem děkuji o co by se mohlo jednat
8-4-2012 (18.04)
Lékař odpovídá:
Vzhledem k tomu, že Vám již základní kardiologická vyšetření provedli s negativními nálezy, tak by spíše doporučil navštívit neurologa a rehabilitačního lékaře, neboť se bude nejspíše jednat o vertebrogenní obtíže (potíže způsobené blokádami páteře).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Manžel 65 let má CHOPN I. st., bez obtíží, poslední kontrola 3/2012,Spirometrie se zlepšila, krev je okysličená, asi 1 rok trochu zvýšený tlak 150/90. Dále má Hiátovou kýlu a Reflux jícnu. Koncem ledna začal trochu suše pokašlávat,bolí ho hlava na spáncích a má zvýšený tlak 160-170/90-100. Praktická lékařka nasadila Egilak 2,5mg. 1/2-0-1/2 a Tezeo 80mg. 1-0-0 a poslala na Internu na srdeční. Tam mu udělali EKG,ECHO a RTG srdce a plic a řekli že je vše v normě.Vyšetření krve také v normě. Muž se necítí dobře,při chůzi a i lehčí námaze se zadýchává, točí se mu hlava a je mu slabo i když tlak se srovnal v průměru 140/80.Stále suše pokašlává (jen přes den, vleže nekašle). Manžel říká že je mu každý den jinak, někdy se cítí dobře a druhý den má opět výše popsané potíže, kašel je častější ráno. Ještě je objednaný na neurologii a Gastroenterologii (vzhledem k pokašlávání je možné že se jedná o Gatroezofageální reflux) ?????Dělali mu rentgen plic a průdušek je možné že se to nepozná? Já už dál nevím u jakého lékaře ještě hledat příčinu nevolností. Předem děkuji za odpověď ! Marie
8-4-2012 (14.04)
Lékař odpovídá:
Na Váš dotaz jsem již odpovídala níže.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den chtěla jsem se zeptat je mi 50 let a občas jsem mívala extra systoly nyní jsou častější a nepříjemné. Jsem sportovec jezdím na kole i závodně . Při sportu nic nepocituji jen v klidu. Chci se zeptat jestli je sport na závadu nebo ne . Děkuji
7-4-2012 (21.52)
Lékař odpovídá:
O extrasystolách jsem již opakovaně psala. Na sport nejsou obvykle na závadu.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, chtěla bych vědět, zda mohu brát antikoncepci, když mám vysoký tlak. Moje lékařka mi předepsala Trimepranol- 1/4 ráno a večer, tak nevím, zda je vhodné brát léky na vysoký tlak a zároveň antikoncepci (Natalya) Předem moc děkuji za odpověď.
5-4-2012 (20.23)
Lékař odpovídá:
Léky na hypertenzi je možné, resp. spíše vhodné užívat.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,je mi 33let asi před pěti lety jsem pršla operací srdce,měla jsem v levé komoře mixso. Po operaci mi zustali následky to znamea blokada mezi druhym a třetím stuoněm,tep mám 44.Říkají že to je ještě norma,mě se zda že to je hrozně malo a proto se vas chci zeptat jak to tedy je, a jestli mě to ohrožuje na životě.Děkuji
5-4-2012 (11.03)
Lékař odpovídá:
Předpokládám, že se jedná o atrioventrikulární blok 2-3. stupně. Pak při současných potížích (točení hlavy, stavy na bezvědomí apod.) je nutné implantovat trvalý kardiostimulátor, jinak se většinou nedává a pacient se jen sleduje.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko,mám syna 11let,měří 159,5cm a váží 38,1kg. Po vyšetření na kardiologii mu byly zjištěny tyto hodnoty,intaktní septa,uzávěr mitrální chlopně v úrovni anulu,klenutější kořen aorty v neprospěch LS,26mm,asc.aorta 19mm,norm.tok v obl.aorty.EKG sinus,osa-30,blok P raménka,PQ o12 hlubší S ve V5,V6. Marfanoidní stigmata na srdci,mírný prolaps mitrální chlopně,klenutější kořen aorty,levostranná srdeční osa-v.s. levý přední hemiblok,blok P raménka. Může se jednat o počínající marfanův syndrom? Syn je vysoký má ochablé svalstvo,dlouhé končetiny,propadlý hrudník,při větší námaze je dušný,unavený,má skoliozu páteře a je krátkozraký. Velmi děkuji za odpověď s pozdravem A.Hradecká
3-4-2012 (17.06)
Lékař odpovídá:
Děti běžně nevyšetřuji, proto Vám doporučuji obrátit se na dětského kardiologa, který Vám dá přesnější odpověď.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, prosím o radu ! Manžel má CHOPN I st. bez obtíží, reflux jícnu a hiátovou kýlu. Do ledna 2012 bez obtíží, jsme turisté a neměl žádné potíže i při delším výletu. V únoru začal suše pokašlávat a nemůže se nadechnout, únava,vnitřní neklid. Prodělal vyšetření krve,všechna vyšetření na kardiologii i na plicním oddělení u své ošetřující lékařky, vše v normálu, krev má okysličenou, spirometrie se od minulé kontroly zlepšila ale on se necítí dobře. Začal jezdit i kratší cesty autobusem, takže pro nás je to znamení že je mu opravdu špatně. Ještě jde na neurologii. Může se jednat o blokádu hrudní páteře, nebo nějaké neurologické onemocnění ??? Podle pochybností lékařů mám obavy že skončí se svými potížemi na psychiatrii. Je neuvěřitelné jak během dvou měsíců co má tyto potíže a chodí po různých lékařích zestaral a pohubnul. Je mu 65 let a tak doufám že se snad důvod obtíží najde. Kde by mohl ještě hledat pomoc ?
30-3-2012 (19.56)
Lékař odpovídá:
Ještě bych doporučila vyšetření na gastroenterologii a event. pak podávat léky na snížení kyselosti žaludku. Při refluxu může pacient v noci vdechnout kyselinu a ta může dráždit dýchací cesty a způsobovat Vámi uváděné obtíže.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Vazena pani doktorka, nedavno Ste mi odpovedali na problem s mojim Ztps synom, ktory nema ruky, ma vrodenu srdcovu vadu, blokadu Tawarovko ramienka, ktory musime sledovat.Pan doktor mi povedal, ze syn moze mat aj vysoky tlak, ale u nas mu ho nevie zmerat, kedze nema ruky. Neviete ako sa k takemuto tlakomeru dostat? Vraj niekde v zahranici.Mozno by mal brat nejake lieky ale takto ako? Tato moja otazka je mozno smiesna, ale mam o syna obavy. Dakujem za pochopenie a aj za Vasu poradnu, kde pomahate a obetujete nam, vystrasenym pacientom svoj vzacny cas. Dakujem.
29-3-2012 (17.10)
Lékař odpovídá:
Tlak je možné změřit doplerem na dolních končetinách - to jsou v každém případě schopni udělat na specializované cévní ambulanci (angiologii).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,mám občas takový divný pocit,že se mi zastaví dech,jen na mailkou chvilku a pak mě to nutí zakašlat.Po zakašlání je to dobré.Někdy se to opakuje i dvakrát za den.Stává se to když jsem v klidu.Neberu žádné léky a jsem nekuřák a nepiji alkohol.Děkuji
29-3-2012 (13.43)
Lékař odpovídá:
Jedná se nejspíše o neurocirkulační astenii (neurovegetativní dystonii), což je bezvýznamný nález.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý večer.Chtěla bych se zepta,beru prášky Vasocardin 100.Beru půl ráno a půl večer.Bohužel jsem si zapoměla vyzvednout recept a na zítra už nemám.Nevadí prosím vás,že si jeden prášek nevezmu?Děkuji za odpověd.Paulusová
24-3-2012 (18.57)
Lékař odpovídá:
Vysazení léků na tlak, a zvl. betablokátorů (tj. Vasocardin) je vždy rizikové.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, užívala jsem dlouho Hypotylin a najednou mi zjistili lékaři kys. močovou v krvi. Požádala jsem o nahrazení Hypotylinu jiným lékem se stejnými účinky, ale bez vedlejšího účinku zvyšování kys. močové. Dostala jsem Lobadur, ale ten, jak jsem zjistila, způsobuje totéž. Poraďte mi, prosím, jaký lék mám místo Hypotylinu používat. Jako další lék na vyšší tlak užívám Rilmenidin. Nikdo v rodině nikdy neměl dnu a já téměř vůbec nejím maso, alkohol piju málo a vůbec moje strava by ke zvyšování kys. močové vést neměla. Děkuji.
21-3-2012 (1.20)
Lékař odpovídá:
Kyselinu močovou zvyšují všechny antihypertenziva ze skupiny tzv. diuretik. Všechna ostatní (betablokátory, kalciové blokátory, ACE inhibitory, sartany, centrální antihypertenziva, alfablokátory) kyselinou močovou negativně neovlivňují. Jejich nasazení je individuální dle dalších onemocnění, rizikových faktorů, pulsu atd. atd.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, chtěla jsem se zeptat, poslední dobou mě přepadají bolesti hrudníku s tím, že mě současně i bolí krční tepny. Nevím, jak bolest specifikovat bolest píchavá popř. jako bych je měla přišláplé. Je to hodně pronikavá bolest (jako by mě někdo páral). Vždy to přijde, třeba hoďku mě to bolí, pak to odejde. Nevíte, co by to mohlo být? Děkuji.
20-3-2012 (16.07)
Lékař odpovídá:
Bez Vašeho vyšetření nelze bohužel na podobné dotazy odpovídat. Obraťte se prosím na ošetřujícího praktického lékaře a ten Vám doporučí další vhodná vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
dobrý den, užívám rok a pul Lokren 1 tabletu ráno, dala mi to kardiloložka mam od 16 let tep nad 120 za minutu. mam ho při měření cca 70-80, je to v normě? srdce je v pořádku nemám chodit ani na kontroly nikdo neví z čeho to je, mívala jsem to celé dny i noci v kuse. Mužu to brát celý život? tím že nechodím na kontroly tak nevím co dělat, mám jedno dítě a plánuju druhé můžu to brát v těhotenství? a po porodu, když budu kojit tak to musim vysadit? ale asi se budu muset vzdat kojení, jakmile bych to vysadila srdíčko by opět bylo. Nevím co s tím, díky moc za vaši odpověd
19-3-2012 (20.54)
Lékař odpovídá:
O tepové frekvenci i o užívání betablokátorů v těhotenství jsem již psala v sekci arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
dobry den je mi 42 let jezdim trochu na kole cca.12000 km rocne.loni jsem zacal myt problemy s tepem. maximum jsem mel vzdy cca.175 v klidu mam 65=70 tepu,tlak 170/77.pri treninku nebo zavodech kdyz zacnu jed vetsi tempo tak je vse pohode ale jak se trochu zvolni tempo tak me vybehnou tepy na 200 a pritom jedu volne trva to treba i 15 min. pak to najednou spadne o 30 tepu najednou a jeto v pohode.i pri tech 200 tepech necitim ze by me neco bylo a jede se mi dobre.akorat ta cifra na budiku me vzdy rozhodi.na ekg ani na ultrazvuku srdce me nic nenasli.matka ma budika otec me umrel v 52 letech na infarkt.kolo mam strasne rad a nechci prestat. nevim jestli mam jezdit bez sportestru abych to nevidel.dik za odpoved kvapil
19-3-2012 (6.56)
Lékař odpovídá:
K upřesnění nálezu je vhodné provést EKG Holter a při tom absolvovat trénink či event. provést zátěžové EKG. Dle výsledku pak bude určen další postup.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Paní doktorko, V lednu po převozu záchr. služby do nemocnice z ordinace pr. lékaře mi byla diagnostikována paroxysmální fibrilace síní. Doporučili mi léčbu Rytmonormem 150 mg 3x denně a Anopyrinem 100 1 x denně. Po 1,5 měsíci se mi objevily komplikace zřejmě po léku na ředění krve, protože obsahuje to samé co acylpyrin a ten já moc málo užívám, protože mě tlačí v žaludku. Byla jsem u prakt. lékaře a ten mi ho změnil na Godasan, že je šetrnější. I po tomto léku mě tlačí žaludek a ten tlak cítím skoro až do hrdla téměř neustále. Nechci pana doktora stále obtěžovat a tak to zatím raději snáším. Dá se tato řada léků na ředění krve nahradit něčím šetrnějším, aby neobsahoval tu samou účinnou látku jako tyto 2 léky. Moc děkuji za radu.
16-3-2012 (16.34)
Lékař odpovídá:
Existuje tzv. Aspirin protect, který nedráždí žaludek prakticky vůbec. Další možností je pak podávat léky na ochranu žaludeční sliznice (tzv. blokátory protonové pumpy - např. omeprazol, pantoprazol apod.). Pokud by obtíže trvaly, bylo by vhodné provést gastroskopii.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den. Uvědomuji si, že máte velmi málo času, ale přesto využívám možnosti Vám napsat. Třeba budu mít štěstí a odepíšete mi. Před 5 lety, po přechodu, se mi zvýšil tlak a začala jsem brát Plendil 5 mg. Bylo to OK. Před 2 měsíci jsem začala mít vysokou TP-120. Byl mi předepsán Lokren 1/2, zafungoval. Současně se zvýšenou TP mně začal stoupat tlak na 180/110. Plendil se zvýšil na 10 mg, tlak se snížil, ale na 160/98. Lék změněn na Prestarium Noe Forte, ale vůbec nezabral. Prosím, můžete poradit, jaký lék na vysoký tlak by jste doporučila? Tarku, Dopegyt atd. Jsem si vědoma toho, že zvolit tu správnou kombinaci není jednoduché, ale musím někde začít. žádné zdravotní problémy jsem nikdy neměla, pouze z velké pečlivosti docházím na preventivní prohlídky na doporučené oddělení a v r. 2008 mi byl zjištěn angiomyolipom/tukový nádor/ na pravé ledvině. Výsledek vyšetření zněl, sledovat velikost, zatím neřešit. Velikost se nezvětšuje, je ohraničen. O jiném problému nevím. Děkuji za ochotu a trpělivost s pacienty. Školníková
15-3-2012 (15.16)
Lékař odpovídá:
Vzhledem k náhle vzniklému výraznému vzestupu tlaku krve se může jednat o tzv. sekundární hypertenzi - o ní jsem psala v sekci hypertenze - viz tam. K vyšetření je nejvhodnější navštívit specializované centrum pro hypertenzi, která bývají zřizovaná při fakultních pracovištích.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, paní doktorko prosím Vás mohla byste se vyjádřit k této zprávě, který byl pořízen na ekg cca. po 2 minutách vyšetření: ekg: sinus, SF 72/mikn. PQ 0,122, QRS 0,088, ST v izol. na záznamu 1x KES. sinus, intervaly v normě, bez specif. změn, 1x KES. Děkuji s pozdravem Lenka Navrátilová
15-3-2012 (6.27)
Lékař odpovídá:
Dle popisu se jedná o bezvýznamný nález.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den mam nisky tlak110 -70 Mam43 roku mam problemi stalese mi toči hlava a boles da se zvišit jsem diabetik 1 tipu
13-3-2012 (17.22)
Lékař odpovídá:
S problémem se prosím obraťte na Vašeho diabetologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Mam dotaz,pan doktor obvodní poslal mojí maminku autobusem na EKG s tlakem 186/80.Maminka žila při tom že je to jen prevence,tak jí to podal a protože jí nebylo dobře tak šla domu.Na EKG jsem jí pak odvezla já autem,z EKG si maminku už vezla rychlá s infarktem.V nemocnici si poležela o to déle,měla to komplikovanější.Neměl pan doktor zavolat sanitku,mam pocit že to dost zanedbal.Děkuji za odpověď.
13-3-2012 (11.58)
Lékař odpovídá:
Vámi uváděný tlak není sám o sobě důvodem k převozu sanitou. Pokud byl jiný důvod, to samozřejmě nevím.