Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1060 do 1080
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko,chtěla bych se zeptat.u meho 17ti letého syna byl zjištěn tento nález-dilataceValsinů,35mm,ostrý úhlovitý přechod do ascendentní aorty,horní funkce lehce v diastole kolabuje do lumen aorty,asc i desc aorta15mm.toto vyšetření mu bylo prováděno pro bolesti na hrudi přecházející až do pocitu pálení,se závěrem bolestí na hrudníku blíže neobjasněné ethiologie,široký kořen aorty bez poruchy funkce.CT aorty-samotný odstup aorty má šíři33.34mmjen asi v délce10-12mm,pak již lumen celého ob a desc.aorty bez susp.změn.dříve sledován pro nevýznamný prolaps mitr.chlopně a marfanoidní stigmata na srdci ,nyní zjištěna i mírně zvýšená hladina homocysteinu.syn se narodil nedonošenýPV1150g/37cm,29týd. Omlouvám se za tak rosáhlý dotaz předem moc děkuji a přeji hezký den.
19-11-2009 (12.01)
Lékař odpovídá:
Nález je nejspíše jen hraniční a neměl by v současnosti významnějším problémem. Do budoucna však bude jistě vhodné sledovat echokardiograficky rozměr kořene aorty. Potíže (pálení na hrudi) jestě není způsobeno výše uvedeným nálezem, ale může být následkem vracení žaludečních štav do jícnu - tzv. pyróza.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,je mi 17 let,asi pred pul rokem sem si zranila koleno a asi 3 měsíce jsem nemohla pořádně sportovat.Sportu se věnuji závodně.Když se vše spravilo musela jsem na operaci se slepým střevem takže jsem celkově nemohla tak půl roku pořádně sportovat.A teď mám takový problém od té operace.Mám vysoký tem asi 80-100 v klidu a dyz začnu jakýkoliv pohyb nebo stačí rychlejší chůze okamžitě se mi tep hrozně zvýší a hůř se mi dýchá takže nemohu tak uvolněně sportovat jak dřív.Možná to by tak ani nevadilo,ale taky v oblasti srdce cítim poslední dobou bolest a taková tlak jakdyby.Je to v pořádku a důvodem je třeba delší doba omezeného pohybu a mám se do původní kondice pomaleji znovu dostat?
12-11-2009 (18.41)
Lékař odpovídá:
O vyšší tepové frekvenci jsem již psala v sekci arytmie. Jinak ve Vašem případě je po delší době absence tréninku vzestup tepu normální a je třeba zahájit postupně trénink. Není možné se vrátit k původním tréninkovým dávkám najednou. Pokud však máte vyšší tep a současně i dušnost, je nutné podstoupit vyšetření u internisty či kardiologa k vyloučení jiné příčiny - např. opakovaných malých plicních embolizací do plic, nedostatek červených krvinek apod., což bývá po operacích možné i u mladých pacientů!
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda je normální mít několik extrasystol po sobě? Nedávno jsem byla na kardiologii a ekg v pořádku. Dr mi řekl, že se pravděpodobně jedná o ojedinělé komorové es. Někdy mám jednu, třeba když ležím na zádech, a někdy ( jako před chvilkou ) když jsem si lehla levý bok, tak asi 5 po sobě. Je to normální? Děkuji Vám moc!
10-11-2009 (18.34)
Lékař odpovídá:
O extrasystolách jsem již psala v sekci arytmie - viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobry den, Lecim se s vysokym tlakem, uzivam pulku Lokrenu rano a jednu tabletku Tenaxum vecer. Rada bych otehotnela, chtela jsem se zeptat, ktere prasky musim v tehotenstvi nebo jiz pred tehotenstvi vysadit....popripadne ktere mohu uzivat behem tehotenstvi. dekuji
8-11-2009 (21.36)
Lékař odpovídá:
Lokren je možné v těhotenství užívat (nikoli pak při kojení), Tenaxum se v těhotenství užívat nesmí a pokud bude nutné, tak je třeba ho nahradit jiným preparátem (např. Dopegytem).
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, občas mívám pocit jakoby mi přeskočilo uprostřed hrudi, musím u toho zalapat po dechu. Stává se to většinou, když jsem v klidu. Můžete mi říci z čeho by to mohlo být? Děkuji
8-11-2009 (10.07)
Lékař odpovídá:
Nejspíše se jedná o tzv. předčasné stahy (extrasystoly). O nich jsem psala v sekci arytmie již opakovaně.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den chtela jsem se zeptat mam o neco zvyseny hemoglobin a hematokrit je to nebezpecne,co mam proti tomu delat.Moc dekuji
7-11-2009 (21.49)
Lékař odpovídá:
Mírné zvýšení hemoglobinu a hematokritu bývá nejčastěji při zahuštění krve při nedostatečném příjmu tekutin. Je vhodné zopakovat náběr krve po dostatečném příjmu tekutin. Pokud by i tak bylo hemoglobinu více, bude vhodné podstoupit vyšetření na hematologickém oddělení.
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
Dobrý den,paní doktorko.Na EKG mi zjistili bradykardii a tep cca 47 úderů za minutu,tlak obstojný/130/90/k tomu cholesterol 6.55. Jsem objednaný na kardiologii,momentálně se snažím ulevit srdíčku Acylpyrinem a mmj.mi před třemi týdny zemřela maminka na srdce a já sám beru kv.panické poruše už 12 let Citalec.Může to vše mít vliv?Je to HODNĚ nebezpečný stav a co mne asi čeká?Omlouvám se za četnost dotazů,ale jsem docela vyděšený a objednán jsem až za tři týdny,tak se tady sám doma tak nějak trápím a bojím.Mmj.při sebemenší námaze se mi hůř dýchá a bohužel jsem kuřák,ač jsem OKAMŽITĚ snížil spotřebu cigaret o 50%,ze dne na den a míním v tom snižování pokračovat.Děkuji Vám moc za jakoukoliv informaci a přeji hezký den.Mmj.skvělé stránky,klobouček dolů,madam.Novotný Pavel/47 let/
7-11-2009 (15.06)
Lékař odpovídá:
Pravdou je, že rizikový k ateroskleróze a ischemické chorobě srdeční jste (vyšší cholesterol, kuřák, pozitiví rodinná anamnéza) a určitě je vhodné okamžitě zahájit režimová opatření. Zcela přestat kouřit, ato definitivně, neboť omezení cigaret je sice dobré, ale nefunguje, neboť postupně se vrátíte k původnímu počtu cigaret. Dále pak omezit živočišné tuky a jíst více zeleniny a zahájit pohybovou aktivitu - alespoň 60 minut rychlejší chůze denně či ob den. Po Vašem vyšetření Vám Váš kardiolog jistě přesně zjistí jak na tom jste a dá Vám další doporučení a event. zajistí další vyšetření, aby se předešlo vzniku např. infarktu myokardu apod.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý večer,vím že je Váš čas vzácný,ale byla bych moc ráda pokud mi odpovíte. Můj otec má 71 let, vždy sportoval a měl plno energie.Zhruba od roku 1984 z ničeho nic omdlel a proto vyhledal lékařskou pomoc,ale na nic mu nepřišli.V posledních 6 letech trpí záchvaty,ale epilepsii dle vyšetření nemá.Jsou to krátkodobé záchvaty při kterých mu tečou sliny a je chvilově mimo.V květnu a červenci letošního roku spadl a rozbil si hlavu. Dostal se do nemocnice a tam mu zjistili nedomykavost chlopně a doporučili výměnu.Má vyzkoušené,že dostane záchvat vždy když se více za den napije tekutin.Více je třeba dva hrnky čaje.Z mého pohledu pije strašně málo,ale má strach ze záchvatu.Odpoledne raději nepije vůbec,aby v noci záchvat nedostal.Může to mít souvislost s chlopní?Alkohol nepije vůbec to by pak dostal záchvat okamžitě. Byl na vyšetření mozku a vše je OK.CT taky ukázalo,že je vše v pořádku. Jen ta chlopeň. Děkuji moc za Váš čas
5-11-2009 (20.10)
Lékař odpovídá:
Významná chlopňová vada může způsobit Vámi udané potíže a nejspíše bude nutné vadu odstranit operačně a pak by měly vymizez i Vámi udávané potíže. Přesnější odpověď na dotaz Vám však dá jeho ošetřující kardiolog.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,už jsem Vám jednou psala o mých bolestech hlavy v horní části.Pálivá,tlaková bolest.PO EEg a Ct hlavy mi nebylo nic zjištěno,jen lehká ethm.sinusitis.MYslíte,že je teddy vše v pořádku?Nebo je ještě zapotřebí udělat nějaká vyšetření.říkají mi že to mám ze stresu a bohužel na tu bolest nepomáhá žádný lék.POradte mi,Moc Vám děkuji,Jana
5-11-2009 (16.38)
Lékař odpovídá:
V prvé řadě je třeba vyléčit zánět Vámi udané vedlejší dutiny nosní na krčním oddělení (ORL), neboť ten může způsobovat bolesti hlavy.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko, včera večer jsem po probuzení musela na malou stranu. Po usednutí na záchod mě zabylo tak špatně, že jsem se sesula na zem.Bylo mi strašné vedro a dostavila se velká slabost. Pokusila jsem se vrátit na lůžko, ale nedošla jsem tam.Manžel chtěl volat záchranku když viděl jak jsem mokrá a bledá.Slíbila jsem, že zajdu dnes k paní doktorce.Chtěla bych Vás poprosit o radu, zda je má navštěva nutná. Chci jen dodat, že jsem se celou noc velmi potila a že jsem se každou hodinu zároveň i budila. Léčím se s Haschimotovou chorobou a beru taky léky na osteoporozu.Ještě bych chtěla dodat, že mě pobolívá na pravé straně břicho. Za Vaši odpověď předem moc děkuji. S přáním hezkého dne J.T.
5-11-2009 (11.18)
Lékař odpovídá:
Nejspíše se jedná o tzv. mikční synkopu, která vzniká při konání potřeby tlakem břicha a podrážděním n. vagus - bloudivého nervu - proto tzv. vagová mikční synkopa. Pokud by se potíže opakovaly, tak je třeba navštívit kardiologa k dalšímu vyšetření. Jinak každopádně je třeba konat potřebu bez vyvíjení většího tlaku na břišní stěnu k zabránění podobným obtížím.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, je možné užívat Lusopress (1x denně) během těhotenství? Děkuji za Vaši odpověď
4-11-2009 (9.50)
Lékař odpovídá:
Lusopress stejně jako další kalciové blokátory není vhodné užívat během těhotenství. Mezi vhodné léky patří nejlépe ověřený Dopegyt či léky ze skupiny selektivních betablokátorů (např. Betaloc). Absolutně kontraindikované jsou léky ze skupiny ACE inhibitorů či tzv. sartanů, které mohou poškodit plod.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den paní doktorko. Trpím aortální insuferencí méně a středně významnou. Za jakých okolností může dojít ke zvětšování srdce a je nebezpečný vysoký krevní pulz. Mívám tak 80-100 úderů/minutu. Pěkný den
4-11-2009 (9.22)
Lékař odpovídá:
Ovlivnit vývoj resp. progresi aortální insuficience je obtížné. Hlavním úkolem je zcela znormalizovat tlak krve a tepovou frekvenci medikamenty. Při závažnějších vadách může být ovlivnění srdeční frekvence obtížnější vzhledem k tomu, že to může být kompenzační mechanismus při této vadě.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
dobrý den bych se chtěla zeptat jakými prášky se léčí vysoký tlak děkuji za odpoved
1-11-2009 (15.58)
Lékař odpovídá:
Léků na vysoký tlak jsou desítky a stovky. Jejich nasazování se řídí dalšími nemocemi, věkem, komplikacemi, labor. hodnotami apod.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobrý den...je mi 24 let...už několik let mám problémy s dechem..z ničeho nic se mi začne špatně dýchat jako když mám nedostatek vzduchu...před 4mi lety mi dělali na pohotovosti vyšetření, ekg,ultrazvuk srdce...pak jsem otěhotněla a problémy úplně vymizeli...teď jsem těhotná podruhé a vše se zhoršilo..problémy s dechem a občas i pocit jakoby mi "přezkočilo" u srdíčka...jsem objednána na Ekg holtera.ale mám strach..moc děkuji za odpověď
29-10-2009 (19.05)
Lékař odpovídá:
Bez Vašeho vyšetření Vám nemohu odpovědět. Příčin může být mnoho - vzhledem k věku nejspíše blokády páteře, ale i příčiny závažnější - nedostatek červených krvinek, chlopňové vady, plicní embolie apod.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dnes při vyšetření ekg mého 20letého syna diagnostikovali blokaci raménka, co si mám pod tím představit?
27-10-2009 (17.53)
Lékař odpovídá:
O blokádě raménka Tawarova (to je nejspíše to na co se ptáte) jsem již opakovaně psala v sekci arytmie - viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda pulsní tlak 70-80 mm Hg nepředstavuje pro tepny žádný problém? Mívám TK např. 142/72, 145/80, nebo jsem měl 150/75. Jsem cvičený, věk 27 let, na srdci nemám žádnou funkční vadu, akorát Hollterem zjistili poruchu elektrického převodu a z toho plynoucí arytmii. Může to cévy nějak nepříznivě ovlivňovat, či nikoli? Děkuji za Vámi věnovaný čas a za odpověď.
27-10-2009 (15.51)
Lékař odpovídá:
Vyšší pulzní tlak je obecně rizikovým faktorem pro vznik komplikací hypertenze. Je charakterizovaným vyšším rozdílem mezi systolickým a diastolickým tlakem a dochází proto k vyšším rázovým vlnám na cévy. Způsoben je většinou tužší stěnou cév, která je méně poddajná. Obtížně se ovlivňuje, je třeba léčit všechny rizikové faktory aterosklerózy (tj. tlak krve, cholesterol, diabetes, obesitu atd.). Další příčinou vyššího rozdíl mezi systolickým a diastolickým tlakem mohou být významné nedomykavosti aortální a mitrální chlopně. U mladých je vyšší rozdíl mezi systolickým a diastolickým tlakem "normální" při a nebo těsně po zátěži.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, před čtyřmi měsíci mi byl zjištěn lehký prolaps mitr. chlopně I.stupně se stopovou insuficiencí, níže píšete že při I.stupni není třeba IE profylaxe, já však kartičku dostala a je na ní napsáno:Mitr.prolaps bez regurgitace, což nechápu když únik krve přece mám.Příští týden jdu na op. zákrok v celkové anestezii, chci se zeptat, zda po vyšetření kardiologem hrozí nějaké riziko (úmrtí) při samotné operaci, je mi 32let, nekouřím, nemám nadváhu, mám nízký tlak.Už mám obavy, jedni mě straší a druzí říkají že je má vada pouze kosmetická, nějak tomu přestávám rozumět.Pokud by riziko operace bylo příliš vysoké, nešla bych, jedná se o kosmetický zákrok.Moc děkuji předem za vysvětlení.
27-10-2009 (15.29)
Lékař odpovídá:
Prevence infekční endokarditidy (tj. zánětu chlopně) je indikovaná tehdy, pokud je vada alespoň málo významná. U nevýznamných (tj. např. stopových) vad indikovaná není. Stejně tak není indikovaná u prolapsu mitrální chlopně bez patrné regurgitace. O významnosti vady dá vždy nejlepší informaci kardiolog, který prováděl echokardiografické vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den , prosím můžete mi napsat co znamená výsledek z EKG: AS prav, sinus 100/min, polohaintermed, přech zona V2, V3 PQ 0.18 QT 0.34, negat T ve- římská 3, ploché T v aVF,rS ve V1, V2, plochéT ve V3-V6. Závěr: sinusová tachykardie,iBPRT, repolariz změny posterolater, křivka idem.r. 2005. Toto vyšetření je ze začátku sedmého měsíce těhotenství. Děkuji moc za odpověd
26-10-2009 (11.50)
Lékař odpovídá:
Na EKG je nález inkompletního bloku pravého raménka Tawarova - o něm jsem již psala v minulých dotazech v sekci arytmie - viz tam. S největší pravděpodobností se jedná o nevýznamný nález.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,paní doktorko,mám na Vás prosbu,můj manžel k Vám chodí na kontroly se srdíčkem a již jednou mi u Vás domluvil EKG,jsou to asi 2 roky.Mohla bych k Vám na EKG v nejbližší době přijít,poslední dobou moc nespím a mívám divný pocit tlaku na prsou a nevím jistě,trošku i pálení,jsem dlouhodobě nemocná,ale lékař mi vyšetří jen tlak,čímž nechci říci,že mě zanedbává.Tlak jsem mívala vždy tak 110/70, 90/70 a nyní ho mám 135/80, 135/75,mám strach a budu klidnější,když mi EKG naměříte,děkuji Špiclová,Rokycany
25-10-2009 (13.35)
Lékař odpovídá:
Domluvte se termín vyšetření prosím telefonicky s našimi sestřičkami (samotné EKG nestačí) na tel. 371585366.
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
Dobrý den, paní doktorko. Obracím se na vás s prosbou o názor na nastalé problémy. Jemi 47 let.V únoru 2009 Q IM přední stěny (bez jakých koliv předchozích indicií-vysoký TK,rodinná anamnéza...) ošetřen dPCI prox. RIA. 4/2009 reSKG:příznivý nález po PCI RIA, hemodynamicky nevýznamná stenóza ACD.Dobrá sistolická funkce LK, EFLK 55%. FA:Anopyrin,Plavix,Citalec,Egilok Zhruba od srpna se objevují atypické bolesti (spíše tlak) na hrudi, jako by někdo přiklekl kolenem a to v podstatě pouze v klidu (2x mě probudila v noci-k ránu). Vždy se jedná o nějakou stresovou situaci- v práci, leknutí, uvědoměmí si finanční problém doma ...) - zhruba 3x za 2 týdny. Nejdříve se srdce rozbuší a potom začne onen tlak na hrudi, trvá cca 5 min. Nejprve jsem si nebyla jistá účinností NTG, jelikož jsem měla pocit, že jej aplikuji pozdě-v době, kdy už by tento stav skončil i sám od sebe;poslední měsíc jsem jej užila 2x a to hned při prvních příznacích a srdce se uklidnilo. Minulý týden jsem byla na zátěžovém SPECT myokardu - výsledek zatím neznám, ale osobní pocit jsem měla dobrý - žádný problém se neobjevil. Jaký máte na tuto situaci názor? Z dalších návštěv u kardiologa už mám obavy - připadám si jako hypochondr., ale opravdu jsou to nepříjemné stavy ... :-( Děkuji.
23-10-2009 (20.34)
Lékař odpovídá:
V případě, že by potíže byly od srdce, tj. způsobeny zúženými věnčitými tepnami, tak by se to projevilo na zátěžovém SPECTu i přesto, že jste při tom neměla žádné potíže. Počkejte na výsledek a pokud to dopadne dobře, tak bude velice nepravděpodobné, že jsou potíže v současnosti způsobeny onemocněním srdce.