Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1300 do 1320
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, je mi 33 let, měřím 176 cm a vážím 114 kg, zašel jsem za internistou a jelikož mám tlak 164 na 98 a puls 120 předepsal mi Concor cor 10 mg, nemůže mi to nějak ublížit, užívám ho již 2 den a necítím se moc dobře po něm. Jak dlouho budu muset užívat léky na tlak. Děkuji a jsem s pozdravem Petr Kalvoda
17-3-2009 (13.09)
Lékař odpovídá:
Neznám Vaše další vyšetření a nálezy, proto se pro kvalifikovanou odpověď obraťte na Vašeho ošetřujícího lékaře. Concor Cor způsobuje snížení tlaku a tepové frekvence a proto se po něm přechodně můžete cítit unaven. Ve většině obdobných případů je nutné bohužel léky užívat doživotně. V každém případě event. změnu medikace konzultujte s Vaším lékařem.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den chtěla bych se zeptat zda když jsem užívala lék Dopegit v těhotenství muže mít dítě problémi s průduškami má 3.měsíce a leží v nemocnic i protože píská Děkuji
17-3-2009 (10.22)
Lékař odpovídá:
Nevím o tom, že by užívání Dopegytu v těhotenství způsobovalo astmatické obtíže u dítěte. Tento proparát patří mezi nejověřenější léky na hypertenzi v těhotenství.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý večer paní doktorko, měl jsem nebo lépe řečeno jěště mám problém s páteří.Bolí mě krční páteř a do toho mi začala bolet levá ruka.3el jsem k doktorovi,který mi řekl,že ta ruka mě bolí od páteře a dal mi léky,které jsou na epilepsii,jmenují se Gabapentin Sandoz.Ovšem po čtrnácti dnech mi začalo brnět v dlani a prstech.Chci se zeptat,zda-li to souvisí s tou páteří a nebo je to nějaká reakce na tyto léky?
16-3-2009 (20.05)
Lékař odpovídá:
Jsem kardioložka a proto se prosím s dotazem obraťte na lékaře, do jejichž kompetence tato problematika patří - tj. neurolog a následně event. i rehabilitační lékař.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den.V měsící dubnu jsem objednána do arytmologické amulance v Plzni.Má diagnóza zní:Tachykardie s kolísáním srdeční frekvence spojená se subj.potížemi ,,bradykardicko-tachyk.syndrom. Holter EKG:SR,převažující tachykardie,ve dne výrazné kolísání srd.frekvence s rychlým přechodem do tachykardie,jedna SES AV junkční extrasystolie velmi četná s aberantním komor.kompl.morf. LBBB.Ojedinělé páry AV junkčních extrasystol.Lze detekovat P těsně před,ale i za QRS komplexem.Mám se bát?Vůbec nevím co mne tam čeká .Moc Vám děkuji za vysvětlení.Alena
16-3-2009 (15.41)
Lékař odpovídá:
Přesný dotaz na Váš nález Vám po vyšetření dají právě ve FN Plzeň, kde prohlédnou EKG záznamy a rozhodnou se o dalším postupu. Velkou část tachykardií lze dnes řešit katetrizačně tzv. radiofrekvenční ablací, někdy se postupuje konzervativně farmakologickou léčbou. Po vyšetření (jehož se jistě bát nemusíte) Vám dle přesného nálezu nabídnou další možnosti léčby a vše Vám i podrobně vysvětlí.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
dobrý den,užívám více léků na vysoký tlak prestarium com. 0,5 agen 10 ráno a prestarium forte 0,5 lékař my přidal ješte cynt 0,4 začaly my otékat nohy muže to být nějaká reakce na tento lék.I když užívám tyto léky TK se stále pohybuje 150/90 postoupila jsem celkové vyšetření kardiologické,urologické,endorologické,neurologické všechna vyšetření byla negativní bylo my řečeno,že trpím záchvatovou hypertenzí a syndromem bílého pláště,ale od toho by my přece neotékaly nohy děkuji za odpověd
15-3-2009 (20.12)
Lékař odpovídá:
Z Vámi užívaných léků může otoky nohou způsobovat nejspíše kalciový blokátor Agen. Jeho event. vysazení je však nutné zkonzultovat s ošetřujícím lékařem, neboť bude nutné nahradit ho jiným preparátem !!
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, paní doktorko, ráda bych Vás poprosila o radu. Jsem nyní v 27.tt, je mi 28 let, a během těhotenství trpím vysokým tlakem, beru dopegyt 3x denně, ale tlak se mi stále drží kolem 140-150/60-70. Klesá mi jen ten spodní tlak. Někdy mám třeba i 170/ale vždy jen max na 80. Už nevím jak na to, nebo je to v pořádku, může to takto být?
14-3-2009 (15.12)
Lékař odpovídá:
Tento tlak není ideální a nejspíše bude vhodné podat k Dopegytu ještě další lék na jeho snížení - např. některý ze selektivních betablokátorů, ale záleží i na laboratorních parametrech apod. Poraďte se s internistou o dalším vhodném postupu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko,asi 4 dny mám pichlavou bolest na levé straně hrudníku, kerá vystřeluje u levé ledviny. Bolí to i jindy, ale ne tak dlouho, jako teď. Je mi 33 let. Děkuji
11-3-2009 (16.50)
Lékař odpovídá:
Doporučuji Vám navštívit Vašeho praktika či internistu k provedení dalších vyšetření. Dle charakteru potíží se může jednat o ledvinné koliky při močových kamenech, ale i jiné onemocnění.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
prosím, kde nejlépe provádějí operace hlavy a odstranění aneurysmaACI, V HLAVĚ?Prosím, můžete mi odpovědět? je to životu nebezpečné?Děkuji
11-3-2009 (13.40)
Lékař odpovídá:
Aneurysma ACI znamená výduť vnitřní krkavice (tj. tepny na krku). K operaci jsou indikované však jen některé nálezy a o konkrétním postupu u Vás Vám nejlépe poradí cévní specialista (angiolog) či cévní chirurg. Oddělení cévní chirurgie jsou při většině fakultních nemocnic.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den...nevim, zda mi odpovite, ale kazdy me strasi, ze jsem nemocna a tak bych se jen chtela zeptat, co na te "povere" můze byt pravdy....nikdy mi kuze od zlata necernala....a ted, je to asi 3/4 roku, co mam kazdy den obrysy retizku a prstynku na kuzi, zlato je prave...a drive se mi toto nestavalo. Dekuji moc. Lucie
10-3-2009 (19.31)
Lékař odpovídá:
To, že může kůže po zlatu někdy u pacienta zčernat, může být i u zdravého člověka např. při větším stresu, zvýšeném pocení např. v létě apod. Je však pravdou, že pokud to dříve nebývalo, tak je jistě vhodné navštívit praktika či internistu k provedení alespoň základních biochemických vyšetření k vyloučení různých metabolických či hormonálních poruch (např. diabetes, ledvinné selhávání, zvýšená činnost štítné žlázy apod.).
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
Dobrý den.Paní doktorko chtěla jsem se zeptat na váš názor na hubnoucí léky Lindax 15 a Meridii 15.Jsou nebezpečné ,myslím tím pro tlusté střevo,nebo játra atd.Už jsem brala meridii 15,zhubla jsem po ní,chtěla bych ji zase na měsíc nasadit,ale bojim se,aby mi to nějak neuškodilo?Zatím děkuji za odpověď Bára.
10-3-2009 (17.39)
Lékař odpovídá:
Osobně jsem velice proti užívání těchto preparátů a doporučuji zvláště režimová opatření - omezení kalorického příjmu (zvláště tuků a jednoduchých cukrů), dostatek zeleniny a pohybové aktivity, a to pokud možno trvale. Pokud však přesto chcete tyto preparáty užívat, musíte si být vědoma výrazných potenciálních nežádoucích účinků, které mohou způsobovat (hlavně psychické poruchy typu depresí, srdeční a cévní potíže, vysoký tlak, ale i dyspeptické obtíže, možnosti zhoršení funkce ledvin a jater atd.).
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Vážená paní doktorko, náš 6tiletý vnuk měl od mala šelest na srdci. Nyní po poslední kontrole bylo zjištěno, že šelest zmizel, ale objevila se u něj nedomykavost srdeční chlopně. Prosím o odpověď, zda při této vadě srdce se vnuk může věnovat vrcholově sportu, konkrétně fotbal a motocross. Děkuji za odpověď.
10-3-2009 (13.35)
Lékař odpovídá:
Šelest na srdci je poslechovým nálezem a je přítomen např. při nedomykavosti srdečních chlopní. Tj. nedomykavost se při vyšetření projevuje poslechovým nálezem šelestu. O tom, zda je Váš vnuk omezen při sportu či jinak Vám musí odpovědět jeho ošetřující lékař, neboť nevím, nakolik je u něj nedomykavost významná.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko,prosím o radu,je mi 55 let a delší dobu pociťuji jakoby se mi několikrát za den "zbláznilo" srdce,jakoby záškuby,jsou to takové nepříjemné pocity,horší jak arytmie.TK mám normální,s ničím se neléčím,EKG bylo také normální,léky žádné neberu,děkuji za radu.
9-3-2009 (23.09)
Lékař odpovídá:
Záleží na tom, zda se jedná o nepravidelné stahy srdce při arytmii (ty byste musela vnímat i při současném pohmatu tepu na ruce) a nebo např. o stahy mezižeberních nervů. V prvém případě by bylo vhodné provést EKG-Holtera a ve druhém případě neurologické a rehabilitační vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý deň, mam 30 rokov, 189 cm a 90 kg, diagnostikovali mi hiatovu herniu, moj problém je v tom že citim časte vynechanie rytmu, bol som na holtery okrem extrasystol nič nenašiel. Trvá to už tri mesiace a teraz to cítim hlavne večer. tlak mam 120,130 na 70,80. Chcem sa opýtať či je možné aby žalúdok tlačil na srdce a to potom robilo problémy s týmy extrasystolami. Mám totiž pocit že príde extrasystola a ja si následne na to potrebujem veľmi silno odgrgnúť. Je to strašne nepríjemné. Ďakujem
9-3-2009 (21.44)
Lékař odpovídá:
To, že tlak žaludku či břišních orgánů např. při nadýmání vyvolává srdeční extrasystoly je skutečně možné a k jejich odstranění je nutné odstranit zvláště vyvolávající příčinu, tj. např. operací hiátové hernie.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den.Již delší dobu jsem míval bolesti levého zápěstí,ale v posledních 14.dnech to přešlo v křeče od zápěstí po loket,až na rameno a na silný tlak pod hrudním košem.Když jsem si ruku nahříval na topení,hlavně dlaň a prsty,které byly úplně studené bolest časem ustoupila.Nejvíce se to vystupňovalo ve čtvrtek v práci po velmi fyzické námaze a přestalo to,až pošesti hodinách. Děkuji za odpověď.Ivan P.
9-3-2009 (11.10)
Lékař odpovídá:
Potíže mohou svědčit pro blokády krční páteře (tzv. CB syndrom), tzv. syndrom karpálního tunelu, ale i např. ischemickou chorobu srdeční či uzávěry v tepenném řečišti postižené končetiny různého původu. Vzhledem k tomu Vám doporučuji co nejdříve navštívit spádového internistu, který Vás vyšetří a doporučí další postup.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Vážená paní doktorko, chtěla bych se zeptat,jaká je tepová frekvence v klidu u dítěte ve věku 8 let? Děkuji za odpověď. Pavla M.
7-3-2009 (16.16)
Lékař odpovídá:
Tepová frekvence je u dětí výrazně vyšší než u dospělých a navíc i výrazněji kolísá během dne. Čím je jedinec mladší, tím jsou tyto rozdíly výraznější. Dle mého odhadu se klidová tepová frekvence u dítěte ve věku 8 let pohybuje mezi 70-90/min., ale jak jsem psala, během dne výrazně kolísá.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Jaké má lék vedlejší účinky.V současné době užívám Valsacor 80 mg a Orcal 2.5 mg jednou deně.Bolí mě kluby a svědí kůže.
6-3-2009 (16.34)
Lékař odpovídá:
Vámi dotazované léky by neměly způsobovat bolesti kloubů. Pokud však Vás po jejich nasazení svědí kůže, může se jednat o kožní alergickou reakci a bude vhodné po domluvě s ošetřujícím lékařem je postupně střídavě vysadit a zjistit, který z nich tuto reakci způsobuje a nasadit místo něj pak jiný lék.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den-v noci mívám tlak pod levým prsem ale když vstanu tak tlak zmizí nezaddýcávám se a při nádechu nic necítím-je mě 65 let.Děkuji
6-3-2009 (12.58)
Lékař odpovídá:
Pokud se potíže vyskytují výhradně v noci v klidu a nejsou plošného charakteru (pak by se mohlo jednat o noční tzv. vasospastickou anginu pectoris), tak je kardiologická příčina potíží nepravděpodobná.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den vážená paní Bartůnková,mám následující obtíže:Dušnost-hlavně při chůzi,točení hlavy-hlavně v autě při jízdě přes hrboly.divný pocit v zádech jakoby mi tam něco sedělo.Největší problémy ale nastanou při rozčilení či stresové situaci-to mám pocit na omdlení,úzkost,pocit tíhy na hrudi a strach co se mnou bude a to se týká i sebemenšího stresu či rozčílení.Je mi jen 25 let.Krevní tlak ok i při těchto stavech-140-75.Puls lehce hmatatelný okolo např.70-80.Kromě AVB blokády 1.stupně mi na kardiologii nic nezjistili.Echo srdce ok Ef 69%.Rentgen srdce a plic také ok a ekg holter taky ok.Může se tímto způsobem projevovat nemocné srdce,nebo je to spíše psychického rázu a měl bych vyhledat psichiatra.Nyní jsem byl i na neurologii ne eeg a taky ok,tak už opravdu nevím co dál.Děkuji moc za odpověd a přeji krásný den.
5-3-2009 (13.55)
Lékař odpovídá:
Z kardiologických vyšetření jste ještě neuvedl zátěžové EKG, které by bylo vhodné provést. Pokud by i to bylo negativní, pak je kardiologická příčina potíží nepravděpodobná a dále bych Vám vzhledem k udávané dušnosti ještě doporučila navštívit plicního lékaře k vyloučení např. astma bronchiale.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dOBRÝ DEN PANÍ DOKTORKO, OBRACÍM SE NA VÁS S PROSBOU. VČERA VEČER JSEM SI ŠLA LEHNOUT A MĚLA JSEM POCIT JAKO KDYBY MI NĚCO TLAČILO NA ZÁDA. ZAČALO MI ŠPATNÉ BÝT SRDÍČKO, JAKO KDYBY SE STÁHLO A PŘESUNULO NĚKDE JINDE A MĚLA JSEM POCIT ŽE NEMŮŽU DÝCHAT., ALE TRVALO TO ASI 10 VTEŘIN A PAK TO PREŠLO. MŮŽE TO NĚJAK SOUVISET S PÁTEŘÍ NEBO S NĚJAKÝM SKŘÍPNUTÝM NERVEM? LONI V PROSINCI JSEM ABSOLVOVALA EKG I EKG HOLTRA A VŠE AŽ NA RYCHLÝ TEP BYLO V POŘÁDKU. tEPOVÁ FREKVENCE SE POHYBUJE OD 60 AŽ DO 160 TEPŮ ZA MINUTU. BYLA JSEM I NA VYŠETŘENÍ ŠTÍTNÉ ŽLÁZY A VŠE V POŘÁDKU. MÁM SI DĚLAT NĚJAKÉ STAROSTI MOC DĚKUJI ZA VAŠI ODPOVĚĎ.
5-3-2009 (13.44)
Lékař odpovídá:
Charakter obtíží odpovídá nejspíše blokádě hrudní páteře. Pokud by se však stav opakoval, doporučuji Vám znovu navštívit internistu či kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den.Mám nízký tlak v průměru96/54 k tomu vyšší tep.frekvenci.Kolem 90ti tepú/min.Je mi 33let a žádné léky neužívám. Ráda bych věděla jestli je to v normě. Děkuji Irena Mikó
4-3-2009 (17.58)
Lékař odpovídá:
O vyšší tepové frekvenci jsem již psala v minulých dotazech v sekci arytmie. Tlak krve v průměru 96/54 mmHg je sice nižší, ale pokud nedělá obtíže, tak je pro jeho nositele spíše výhodou, neboť čím je tlak krve nižší, tím se pacienti dožívají vyššího věku.