Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 60 do 80
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrij den přitelkyně byla u lekaře určil nizkyj tlak,a lek kterij předepsal musel se obědnat, leři a mota se ji hlava jak pomoc ji richle než bude lek, jsem cizinec
19-2-2014 (17.24)
Lékař odpovídá:
O nízkém tlaku (hypotenzi) jsem psala v minulých dotazech. Nejdůležitějším opatřením je dostatek tekutin, nejlépe minerálních vod, event. více solit. Je však nutné zjistit příčinu a dle toho pak postupovat.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Mému 18tiletému vnukovi byla zjištěna nedomykavost chlopně.CHtěla bych se zeptat prosím,zda může vnuk hrát fotbal,což je dosti zátěžový sport.Pan dotor kardiolog mu to dovolil,ale bojím se o jeho zdraví,je to přeci jen zátěž.CHtěla bych Vás poprosit o Váš názor na toto rozhodnutí.Ještě bude mít vyšetření Holtrem,má zvýšený krevní tlak.Omlouvám se,ale mám o něho velký strach.Mnohokráte Vám děkuji za pochopení,přeji příjemný den.Jarmila Ryšavá
19-2-2014 (14.23)
Lékař odpovídá:
Pokud Vám jeho ošetřující kardiolog řekl, že může sportovat, tak se jedná nejspíše o nevýznamnou či jen málo významnou vadu a tudíž může sportovat a jeho kardiologovi není důvod nevěřit, když Vám toto doporučení dal.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, celé tehotenstvi jsem brala na vysoky tlak Lomir,Dopegyt a Egilok. Ted kojim a léky mi stále zustaly, jelikož mám stále vysoký tlak tak jsem se chtěla zeptat jestli při kojení nevadí? Děkuji za odpověd Lenka T.
17-2-2014 (21.00)
Lékař odpovídá:
Nelze Vám jednoduše odpovědět. Vždy je v tomto případě nutné zhodnotit možné přínosy pro matku a dítě a současně i možná rizika. Každý lék má své pozitivní, ale i negativní následky užívání. Vždy záleží na dalších okolnostech a nálezech. Nejlépe Vám může poradit Váš ošetřující lékař.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobry den, s pritele jsme se rozhodni ze chceme miminko, mam vysoky krevni tlak, a doktorka mi napsala Kapidin, a v pribalovem letaku je psane neuzivat pokud chcete otehotnet, nebo jste tehotna, tak nevim co mam delat jestli tam znovu jit nebo ne :(
17-2-2014 (9.14)
Lékař odpovídá:
Na podobný dotaz jsem odpovídala v sekci hypertenze - viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Přeji vám krásný den Již delší dobu mám zdravotní potíže , začalo to cca před 3 měsíci , zrychleným tepem srdce 160/100 tlak 136 tepů za minutu , v ten moment jsem se klepal jako o závod , tehdy mě odvezla záchranka . Potom až mě tentýž den pustili druhý dne jsme byl v pohodě , ale druhý den na to jsem opět jel do nemocnice se zrychleným tepem , a těžším dýcháním , potom opět na potřetí mi by proveden odběr krve , na štítnou žlázu , a na nějaké další krevní testy . Bylo mi natočeno EKG , mě jsme i holtera ani jede z přístrojů toto nezachytil , ležel jsem i na intermediální péři . Tři týdny před tím než se mi to to stalo , jsem zkoušel mariuhanu ale sanitáři i doktoři tvrdí že to na to nemá vliv . Trávu nehulím , nepji tvrdej alkohol . Dřív než mi toto začalo dělat , mi dost často tepalo na pravé straně ramena , tepalo myslím takové pociťování viditelné kdy krev v žilách poskakuje , cítíval jsem to dost časo , nyní to samé skoro každý den pociťuji v tříslech u nohou . Byl mi předepsán Egilok 25 mg , ten po nějakém čase změněn na Cardilan . Obtíže jsou stále nevím čím to je , nejsou již tolik silné ale citelné jsou , snažím se jíst přibrat , ale nijak to proti tomu nepomáhá . Nyní mám jet v příštím týdnu na vyšetření do Brna , kde bych měl něco dostat na dva měsíce a prý to bude dávat výsledky jakoby telefonem . ;) Prosím o odpověď co njdříve , chci se věnovat parkouru ale nemohu nyní , protože mám tyto obtíže , poslední dobou mám šedou stolici , údajně to může být stravou jako jsou jablka atd ... ale než jsem začal jíst jablka měl jsme tyto obtíže i s tou stolicí . Občas mi tepne jako by u srdce , nebo poskočí tak jak poskakovalo na ramenou v oblasti mezi žebry , jak je srdce , a pravá plíce . Dříve jsem s kamarády chodil na akce , užívali jsme si akce , prostě že ano jak ostatní prostě co oslava to nějaký ten alkohol . Nyní piji jen piva a to v menším množství , na internetu jse četl že nesmím přesáhnout 20 piv na týden , za týden vypiji tak 8 piv , nyní už je nepiji . Bojím se reakce na Cardilan , nyní jsem si dneska akorát vzal jedno a přehánět to nebudu , více ani zaprd . Také mám zvětšenou prostatu , je mi přes dvacet , a chci se dát dohromady , prosím dá se to ještě zachránit ? Nejsem úplně prosím odepsaný ? :-( Děkuji Vám mockrát děkuji a prosím o vhodné doporučení . ;)
13-2-2014 (21.20)
Lékař odpovídá:
Je mi moc líto, ale na Váš dotaz může odpovědět jen lékař, který Vás vyšetřuje a který zná všchny Vaše nálezy. Děkuji za pochopení.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobry den, mam dotaz, s pritelem planujeme rodinu, byla jsem u svoji obvodni lekarky a beru tabletky od tlaku Lozap, ale na pribalovem letaku je psane ze neuzivat pokud jste tehotna, tak sem ji to rekla at mi napise jine a napsala mi Kapidin, ale opet jsem se docetla ze se nesmi uzivat pokud chcete otehotnet :( Tak jsem bezradna jestli tak znovu za ni zajit, nebo ne.
12-2-2014 (10.30)
Lékař odpovídá:
V případě plánovaného těhotenství se jako nejčastější preparát užívá Dopegyt, který je v těhotenství nejvíce prozkoumaný a má vyloučeny závažné nežádoucí účinky pro plod.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, je mi 50 let, užívám na vysoký krevní tlak Prestárium, Euthyrox na štítnou žlázu a Arimedex na snížení estrogenu, též chodím na opichy ramena a bederní páteře , tak jednou za dva měsíce , už několik let. Teď, poněkolikáté se mi stalo, že jsem zrudla, ale zůstalo mi to třeba dva dny, obličej byl flekatý a pálil mne. Necítím se moc dobře, tlak mi lítá nahoru a dolu. Bylo mi řečeno, že dlouhodobější zarudnutí, by mohlo souviset z rychlým vyplavením hormonu..., ale z jakého důvodu se tak děje, nevím Moc děkují za odpověď. Vlasta
8-2-2014 (15.23)
Lékař odpovídá:
Domnívám se, že příčinou je nejspíše užívání Aridimexu. Informujte o tom lékaře, který Vám tento preparát nasadil a domluvte se na dalším postupu.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, asi půl roku zpět mi byl zjištěn vysoký krevní tlak. Nejdříve jsem užíval prenessu, to mi způsobovalo suchý kašel a tlak nesnižovalo, dostal jsem tedy toluru, která mi také nesnížila dostatečně, nyní mám už asi 3. týden lék Twynsta. Je mi 22 let, od 17ti jsem měl vždy 87 kg aniž bych kdykoli přibral ať jsem dělal, co jsem dělal. Nyní jsem měl chvíli i 93, zdá se mi, že po lécích i viditelně přibírám. Je to možné? Děkuji, Ondřej Hons
3-2-2014 (20.11)
Lékař odpovídá:
Twynsta je kombinovaný preparát, který obsahuje látku, která byla obsažena i v Toluře a dále pak další látku, a to amlodipin. Ta může způsobovat otoky zvláště nohou a to by mohlo být teoreticky přičinou nárůstu hmotnosti. Informujte o tom ošetřujícího lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, pokud člověk, který má šelest srdce požije potravinu s obsahem THC (např.malý koláček) vystavuje se nějakému riziku? Jaké symptomy se případně mohou očekávat? Děkuji za odpověď.
1-2-2014 (10.27)
Lékař odpovídá:
Požívání potravin s drogami může být rizikové pro kohokoli, zvláště pak pro kardiaky. Z hlediska šelestu Vám nemohu odpovědět, neboť to nic nevypovídá o závažnosti vady srdce. Nejspíše se jedná o chlopňovou vadu, ale přesně lze odpovědět až na základě provedené echokardiografie.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý deň. Pri vyšetrení syna od 3rokov, mal malý šelest teraz má 10, chodíme na pravidelné kontroly každý rok 1x, ma stále skrátený pq interval okolo 0,08. Pre to nas dr.poslala na holter bolo zaznamenané na konci roka 2013 od 0,07-0,09 lgl syndróm. Syn športuje pravidelne tenis, nechcem niečo podceniť. Môže športovať pravidelne, môže sa pq interval upraviť? ďakujem za odpoveď
30-1-2014 (10.44)
Lékař odpovídá:
Zkrácený převod mezi síněmi a komorami (tzv. LGL syndrom) není závažný v případě, že nezpůsobuje jiné potíže (jako bušení srdce, omdlívání apod.). Pokud tomu tak není, tak může sportovat bez omezení. Samovolné upravení PQ intervalu není v podstatě možné.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, pozná se podle EKG či echokardiologického vyšetření, že kouřím? Kouřím asi 2 roky krabičku týdně, děkuji za odpověď.
29-1-2014 (14.20)
Lékař odpovídá:
Na EKG či echokardiografii se to nepozná. Tam by se poznaly až následky ve formě např. prodělaného infarktu, pro který jste vzhledem k Vašemu kouření rizikovější.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, ráda bych se zeptala, zda je bezpečné užívání hormonální antikoncepce při lehké stenóze desc. aorty na 1,4 cm, be zn. plicní hypertenze. Děkuji Andrea Stuchlíková
28-1-2014 (23.02)
Lékař odpovídá:
Z hlediska této vady není hormonální antikoncepce na závadu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobry den , mam takovej problem , mivam píchani pod levym prsem strasne to bolí a nemuzu poradne dychat jemi 31let mam 3 deti nemuze to bej vazne dekuju moc za odpoved laurýnová
27-1-2014 (15.50)
Lékař odpovídá:
Píchavé bolesti na hrudi jsou většinou způsobeny blokádou páteře či drážděním mezižeberního nervu. Kardiologická příčina je nepravděpodobná.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den, v poslednej dobe ked dlhsie sedim alebo lezim a prudsie sa postavim citim tlak a sum v usiach, trva to len chvilu, stava sa to niekedy aj pri predklone, tiez mam pocit zalahnutych usi. 5 rokov dozadu mi robili ultrazvuk srdca pre obcasnu tachykardiu, ale vsetko bolo v poriadku. Pri merani tlaku sa neviem ukludnit, preto je vzdy vyssi 136 na 90. Nadvahu tiez nemam. Mam 28 rokov, moze to byt psychika?? dakujem za odpoved
26-1-2014 (20.25)
Lékař odpovídá:
Jedná se nejspíše o pokles tlaku při rychlém vstanutí. Bylo by to možné ověřit měřením tlaku vleže (cca po 20 minutách ležení) a pak ihned po vstanutí.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Mila pani doktorko.Zajimalo by mne,jestli pocasi muze mit vliv na srdce a krevni tlak.Vsimla jsem si,ze kdyz je venku sero,nizky tlak,oblacno a nekdy i pred bourkou,tak mam pocit,jako bych byla ospala,nekdy se nemuzu soustredit,porad zivam a mam pocit dusnosti,jsem takova slaba a stava se mi,ze kdyz sedim a potom vstanu,tak pocituji tlak v hlave a vetsi buseni srdce.Je mozne,ze je to opravdu pocasim?
26-1-2014 (15.39)
Lékař odpovídá:
Jsou lidé, kteří zkutečně zvláště změny počasí snáší hůře. Vliv to na některé pacienty mít může.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den paní doktorko, je mi 72 a léčím se na hypertenzi a štítnou žlázu/euthyrox/.Na vysoký tlak jsem brala accuzide, později přidán concor.Vzhledem k chrapotu a suchému kašli byl lék accuzzide nahrazen lékem infirmasta300. Tlak mám ale stále dost vysoký./ráno i 150-170/88/což jsem při accuzzide neměla.Prosím vás o informaci, zda je tato kombinace vhodná, případně jaký lék by bylo možné ještě přidat.Děkuji
26-1-2014 (9.50)
Lékař odpovídá:
Tato kombinace obecně vhodná je, ale nejspíše bude vhodné buď přidat jiný preparát ke stávající medikaci či vyzkoušet kombinaci jinou. Domluvte se s Vaším ošetřujícím lékařem.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobr den, je mi 18 let a uz skoro rok trpim tahykardii. Bla jsem u doktorky ta mi dala holtra a ten mi nameril 135/min a pani doktorka mi rekla ze je to v poradku. Pritom mivam i pres 200/min. Ma pan doktork pravdu? Oprvdu to neni tak dulezite?
25-1-2014 (22.48)
Lékař odpovídá:
Záleží na tom, jaké jsou průměrné tepy a zda Vámi uváděné tepové frekvence jsou při zátěži apod. Nejlépe Vám může odpovědět ten, kdo Holtera prováděl.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den. Má p.dokrotka má málo času mi věci vysvětlit.takže jste měla Holtra k tomu mi nic neřekla jen mi potom sestřička dala výsledek, kterémui nerozumím.Prosím můžeme mi k tomu dát vysvětlení. Bylo zachyceno 85 supraventrikulárních stahů za 24 hodin, nejdélší sekvence byla dlouhá 22 stahů. celkem bylo 98 115 stahů. Zachyceno celkem 467 epizod sinosové bradykardie. Sama občas cítím, že mi srdce bije nepravidelně, většinou to trvá tak 20-30 sekund, někdy i 3 krát denně. Moc děkuji
23-1-2014 (13.52)
Lékař odpovídá:
Dle Vámi uvedeného popisu se jedná v podstatě o "normální" nález.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, můj přítel,kterému je 53 let, měl před koncem roku potíže s nadechnutím, ušel pár kroků a špatně dýchal. Po novém roce šel k lékaři, který mu udělal EKG, které bylo v pořádku, krevní obraz byl také v pořádku, jen cholesterol 7,6, tlak 110/80. Poslal ho na rentgen plic, na kterém zjistitli, že se mu prý překrvují plíce, tudíž mají méně vzduchu k dýchání. Ale dálší léčbu nenařídil, jen snížení cholesterolu. Chtěla bych se proto zeptat, jak moc by to mohlo být závažné, vzhledem k tomu, že rádi sportujeme (turistika, kolo, brusle), jestli by více pohybu mohlo v tomto případě vadit. Děkuji a hezký den. Hanka
22-1-2014 (7.53)
Lékař odpovídá:
Vzhledem k tomu, co píšete, by asi bylo vhodné navštívit spádového kardiologa či internistu, aby provedl další vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
Dobrý den užívám walfarin bylo by možné mi zaslat na email dietu k tomuto léku děkuji za odpověd Viglaská
21-1-2014 (7.54)
Lékař odpovídá:
O stravě u pacientů při užívání Warfarinu jsem psala v minulých odpovědích - podívejte se prosím tam.