Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 960 do 980
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, je mi 25 let a druhým nebo třetím dnem pociťuji výrazný tlukot srdce (jako by se srdce stahovalo silněji než obvykle) a mírně zrychlený tep, teď v klidu okolo 80 tepů/min. Není to vyloženě nepříjemné, ale jiné než normálně. Navíc mám na levé straně hrudi občas pocit slabého pálení. K tomu se ještě přidává téměř neznatelné brnění levé ruky. Při pohybu ale nemám pocit, že by se obtíže zhoršovaly ani mne netrápí dušnost. Nevím, jestli se kvůli tomu mám znepokojovat, jinak žádné obtíže nemám, neberu žádné léky, jenom hormonální antikoncepci. Nadváhu nemám, často sportuji a stresem díky své optimistické povaze netrpím. Předem Vám moc děkuji za odpověď a přeju hezký den a příjemné prožití Velikonoc.
1-4-2010 (12.51)
Lékař odpovídá:
V každém případě vzhledem k Vámi uváděným potížím navštivte ošetřujícího lékaře k dalšímu vyšetření, a to zvláště pokud budou dále přetrvávat.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobry den, moje dcera chodi pravidelne na kardio kontroly, diagnoza je prolaps MV a stopova MI. Chci se zeptat jak zavazna je to dg a jakou ma prognozu. Za odpoved moc dekuji. S pozdravem Marcela Capalova
31-3-2010 (17.17)
Lékař odpovídá:
O problematice prolapsu a stopové mitrální regurgitace jsem již psala v sekci chlopňových vad.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, užívám ráno na vysoký krevní tlak Lokren, Loristu H a Tenaxum. Tenaxum beru teprve tři dny a od prvního dne na mě dopoledne padne strašná únava, sotva držím oči a připadám si hrozně malátná. Jsou to nežádoucí účinky přechodné, nebo si mám jít hned nechat předepsat nový lék. Než jsem začala užívat ještě Tenaxum měla jsem tlak 150/95 teď ho mám 125/70. Děkuji za odpověď
31-3-2010 (15.48)
Lékař odpovídá:
Potíže jsou dány spíše poklesem tlaku,neboť jste byla zvyklá na vyšší tlak a proto se nyní cítíte unavená. Vyzkoušejte si přesunout Tenaxum event. na večer a ráno užívat zbývající 2 léky (Lokren a Loristu H). Pokud by potíže přetrvávaly, tak se obraťte na Vašeho ošetřujícího lékaře, aby Vám doporučil jinou kombinaci. Každopádně ponechat tlak na 150/95 mmHg by nebylo dobře.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu, mám "paranicium" - zánět nehtového lůžka na palci u nohy.. zkoušela jsem "genciálku", koupat v heřmánku, nějakou červenou protizánětlivou mastičku, ale zánět neustupuje, neobuju se do boty, červená mi i místo pod nehtem, palec je nateklý do strany. Je nějaká možnost to vyléčit, aniž bych musela do nemocnice - na řezání třeba? Předem velice děkuji za jakoukoliv radu. Hezký den Petra V.
31-3-2010 (12.20)
Lékař odpovídá:
Jsem kardiolog, proto Vám doporučuji s dotazem se obrátit na kožního lékaře či chirurga, kteří Vám dají fundovanější odpověď.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, mám syna(5let), který má dg.supraventrilulární tachykardie. Dále je alergik a astmatik, nyní denně užívá Aerius, Flixotide, Singulare a Digoxin. V prvním roce jeho života měl CKP, chodili jsme do rizikové poradny a cvičili Vojtu. Dg. supr.tachykardie má asi rok, poslední půl rok měl záchvaty i několikrát do měsíce a to při fyzické námaze, při nemoci a při stresu. Nyní chodíme na alergologii, na kardiologii, myslíte, že si mám zažádat i o vyšetření u psychologa? Již od narození je zvýšeně úzkostný, zrovna včera měl tachykardii, i přes to, že bere Digoxin, protože se polekal bouřky.Děkuji za odpověď.
30-3-2010 (23.19)
Lékař odpovídá:
U Vašeho syna se nejspíše jedná o tzv. reaktivní sinusovou tachykardii u astmatika po léčby Vámi uvedenými léky. Tj. tato arytmie není způsobena onemocnění srdce, ale následkem léčby astmatu. Upozorněnte na tyto komplikace plicního ošetřujícího lékaře. Vašeho syna neznám, ale psychologické vyšetření mu jistě neuškodí.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, jsem ve 20 týdnu těhotenství a při dnešní kontrole na gyn. odd. mě pan doktor poslal na echo srdce plodu, jelikož prý nelze vyloučit drobný výpotek v osrdečníku. Chtěla bych se zeptat, co to znamená a hlavně jaké je to riziko pro dítě. Moc děkuji za odpověď.
30-3-2010 (20.41)
Lékař odpovídá:
Obecně pokud nelze něco vyloučit, tak je na to pouze podezření z nějakých nepřímých známek a neznamená to, že tomu tak je. Každopádně bude vhodné provést kontrolní vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den. Je mi 40 let a již dvacet let trpím sin. tachykardií. Mohu se věnovat ve volném čase spinningu? Děkuji za odpověď.
30-3-2010 (1.51)
Lékař odpovídá:
O sinusové tachykardii (tj. rychlém pulsu způsobeném rychlejším vytvářením vzruchu v sinusovém uzlu) jsem již psala v minulosti opakovaně. Pokud nemáte jiné choroby, tak spinning je naopak vhodný k jejímu ovlivnění v optimálním případě 30-60 minut denně.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den, dovolujem si Vam napisat tento email. Nasla som Vasu adresu na internete. Chcela by som sa Vas opytat otazku. Otec ma 5 dni po bypasse a dnes mu povedali, ze ma arytmiu. Hodnotu ma 135, a aj nizky tlak. Davali mu bypass na aortu. Predtym mal tam stent, ale ten sa mu neujal. Dva roky sa trapil a zadychaval, a teraz mu museli teda dat bypass na aortu. Dva dni pooperacii bol v poriadku, ale teraz mu srdiecko zase strajkuje. Snazila som sa nieco docitat na internete. Viem, ze arytmie je akesi porusenie elektriky sdrca - laicky povedane. A je to jedna z komlikacii po operacii bypassu. Moze viest az k zavedeniu kardiostimulatora. Tak neviem. Otec ma aj slabu pravu komoru, tak by som sa chcela opytat, ci artymia sa casom upravi, alebo viac percent davate tomu, ze bude potrebny kardiostimulator? Alebo da sa vobec po bypasse dat este aj strojcek na srdce? Otec ma uz asi dve jazvy nasrdci, lebo pred dvoma rokmi prekonal dost silny infarkt. zachranovali ho narychlo a dali mu teda stent do aorty. Tak teraz neviem. Myslite, ze je to az tak vazne?Alebo je to asi hlupa otazka. Viem, ze ludia ziju po bypasse aj s arytmiami a chodia si obcas teda polezat do nemocnice. Ale ziju. Po dlhsom badani na internete mam chaos. Ak sa mozem opytat na Vas pohlad. Ako je to teda s tou artymiou? Neviem, ci sa vobes tento email k Vam dostane.Ale rada by som vedela Vas nazor na to. Dakujem velmi pekne a s pozdravom, Andrea.
29-3-2010 (21.51)
Lékař odpovídá:
Nejlépe uděláte, když se s dotazem obrátíte na ošetřujícího lékaře. Po operaci srdce se v tomto případě nejspíše jedná o tzv. fibrilaci síní, která se často vyskytuje a většinou se buď samovolně či po lécích úpraví. Může se však jednak i o jiné poruchy rytmu, což však Vám skutečně řekne jen jeho ošetřující lékař.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den, bylo me provedeno vysetreni srdce a ve sprave stoji:EKG - zaznam bez patologie, mirna sinusova tachykardie, Holter: zachyceny kratke epizody supraventrikularni tachykardie v.s. sinusove. Echokardiologicke vysetreni- nalez normalni. Na ekg hranicni sinus. tachykardie, fr 100/min. Holtrova monitorovani zachyceny parox.sinus.tachykardie, s max. fr. 120/min v max. délce 1 min. Medikamentozne uzivam 100 mg Betalocu denne, ale bohuzel to na moji parox. tachykardii pozitivni vliv nema. Rada bych se Vas zeptala, jestli je mozne tenhle druh tachykardie lecit i tzv. ablaci. Predem dekuji a preju hezky den
27-3-2010 (22.35)
Lékař odpovídá:
Pokud se skutečně jedná o sinusovou tachykardii, tak tu není možné bohužel ablací léčit.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den,rok beru Dopegyt,plánuji rodinu..Jsem celkem společenská a vinařka.Chtěla jsem se zeptat,zda občasné piti alkoholu(1x tydně 2 deci bílého vína) mi muže uškodit.Dopegyt beru 3x denně 1 tabletu.Moc děkuji
27-3-2010 (20.00)
Lékař odpovídá:
2 dcl víně jednou týdně (ale i jednou denně) není problémem i při užívání Dopegytu. Alkohol pak samozřejmě nebude vhodný při těhotenství.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Vážená paní doktorko, obracím se na Vás s dotazem ohledně užívání léku Lokren v době před porodem a v období kojení. Lokren užívám již druhým rokem z důvodu palpitace. Již přes rok užívám pouze 1/2 tbl. denně. Nní jsem ve 30. týdnu těhotenství a tuto dávku Lokrenu jsem po poradě se svojí lékařkou užívala i v období těhotenství. Na začátku těhotenství jsme zkusily dávku snížit a poté na 3 dny vysadit,ale srdíčko mi začalo hned rychleji pracovat. Chtěla jsem se zeptat jestli nebude nutné v době blížícího se termínu porodu dávku snížit na 1/4 tbl. denně popř. zcela vysadit. Mám obavy,aby v případě stálého užívání Lokrenu nedošlo k nějaké nežádoucí reakci srdíčka u miminka po porodu.A lze užívat Lokren i v době kojení. Domnívala jsem se, že mi lékařka v době těhotenství dá užívat Dopegyt,ale zůstala jsem u toho Lokrenu. Moc Vám děkuji za odpověď a omlouvám se za dlouhý dotaz. Erika Hronková
22-3-2010 (8.27)
Lékař odpovídá:
O užívání betablokátorů (mezi něž patří i Lokren) v těhotenství a kojení jsem již opakovaně psala v minulých dotazech.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, paní doktorko, prosím o posouzení mého problému. Mám vysoký krevní tlak, brala jsem 1 Micardis 80 denně, kolem Vánoc mi tlak vyskočil, takže jsem začala brát Micardis 2x denně, to úplně nestačilo a tak od poloviny ledna beru ještě Presid 5. Při této kombinaci mám tlak velmi dobrý, ale začaly mi bolesti konečků prstů na rukou i nohou, brnění v končetinách, zvláštní neklid nohou při usínání, stěhovavé bolesti v hlavě, lékařka mi řekla, že Presid toto nedělá a poslala mě k neurologovi. Mám i degenerativní změny na páteři. Je mi 64 let, před dvěma lety mi byla vysazena HRT léčba a od té doby se mi všechno "sype" - zažívání (esofagitida, brániční kýla, erozivní gastritida) a od loňského jara vysoký tlak. Můj dotaz tedy zní, může-li Presid dělat uvedené potíže v končetinách, v hlavě. Cukr mám momentálně 5,7 nalačno. Sama si nechci zkoušet Presid vysadit, abych si neuškodila s tlakem. Děkuji za Váš názor. Zdena
19-3-2010 (16.12)
Lékař odpovídá:
Presid stejně jako ostatní kalciové blokátory může u některých jedinců dělat otoky dolních končetin, návaly do hlavy, bušení srdce, zarudlé konce končetin apod. Tyto nežádoucí účinky jsou způsobeny arteriální dilatací (rozšířením tepen), čímž se pak snižuje tlak krve. Poraďte se se svým lékařem, zda by event. nevyzkoušel lék z jiné skupiny léků na vysoký tlak.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
DObry den prajem, mam 23 rokov , som studentom vysokej skoly , ortoped ma pre istotu kvoli mojej bolesti v lavej lopatke odporucil ku kardiologovi, mal som nasadeny HOLTER a bolo mi robene aj EKG. Chcel by som Vas poprosit o vyswetlenie jednotlivych hodnot a pojmov a aky to ma vplyv na zivot. TUna je moj zaznam z EKG : SR, fr.54/min, SEO 20 st., R/S vo V3/V4, PR 140ms, QRS 400ms , bez signfikantnych poruch repolarizacie , 2KES v zazname Zaznam z HOltera : min pulz. frekvencia 39/min, max. pulz.frekvencia 158/min, pauzy dlhsie ako 2,5 sek boli 0, komorove extrasystoly 619, s 0 KT a 0 KES párov, komorova bigemia 0 a komorova trigemia 4.Supraventrikularne extrasystoly 4, s 0 SVT behmi, predsienova bigemia 0 a predsienova trigemia 0. Celkove trvanie A-Fib bolo 0 minut a 0 sekund. Pocetnejsie KES, ojedinele SVES, bez zachytu SVT, VT signifikantnych pauz. DAKUJEM vopred za vyswetlenie a aj zarowen poradenie ze co a ako dalej stym sa da robit aby sa to zlepsilo. S pozdraowm
17-3-2010 (14.59)
Lékař odpovídá:
Z provedených vyšetřeních nejsou normální pouze komorové extrasystoly. Na jejich ovlivnění je vhodné podávat magnesium v dávce 500-1000 mg a po určité době zopakovat EKG-Holtera, zda vymizely.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko.Maám 4letou dceru.Na doporucění dětské doktorky jsme se dostali na kardiologii.Dcera dostala holtra.Srdeční vada nebyla zjištěna.Výsledky s Holtra jsou: Sinus,četné,předčasné sínové stahy izol.plus kuplety,interikardie.Napsaliže terapie zatím ne.Máme přijít za 3 měsíce.Dcera má ted katar horních cest dýchacích a antibiotika.nevím co to znamená.Dcera je dost unavená,cely den dokáže polehávat.Děkuji
17-3-2010 (9.28)
Lékař odpovídá:
U dětí je tento nález prakticky normálním nálezem. V každém případě do budoucna je při kataru horních cest dýchacích nutné tuto nemoc vždy řádně vyléčit, aby se zabránilo případný komplikacím (zánětu srdce, zánětu ledvin apod.).
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den,je mi 38 let,ve 33 letech po porodu třetího dítětě jsen prodělala infarkt a zjistili mi že mám dvojcípou a zůženou chlopen,zatím méně až středně vyznamnou,a ještě 4 měsíce po infarktu jsem prodělala inf. endokarditidu.O d té doby chodím pravidelně na kontroly a můj stav je stále stejný.Nedávno jsem však změnila kardiologa,byla u něho na kontrole,kde mi sice nezjistil žádné u¨změny ale popsal mi moji nemoc trochu jiným způsobem,a mě to celkem vyděsilo,od té doby se asi více pozoruji a každý den několikrát mám tzv extrasystoly aslespon si myslím,že jsou to oni a nevím jestli s tím mám něco dělat.V minulosti jsem je mělataky ale mám pocit že se to ted nějak zhoršilo,ale asi to bde hodně spojeno s psychikou.Nevím zda bych neměla uvažovat o operaci,která mě stejně v budoucnu nemine.
16-3-2010 (17.35)
Lékař odpovídá:
Operace chlopně se provádí tehdy, pokud je indikovaná. U zúžení aortální chlopně je tomu tehdy, pokud je vada středně významná až významná a současně způsobuje obtíže (dušnost při námaze, točení hlavy při námaze, bolesti hlavy při námaze apod.). Tyto potíže se ověřují obvykle při zátěžovém vyšetření (např. zátěžové EKG). Preventivní operace se v současné době neprovádějí. Vždy se hodnotí riziko a potenciální přínos operace a přínos musí být v daný okamžik větší než možná rizika.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko! Je mi 62 let .Dnes jsem byla na transtorrakální echokardiografii na jícnové sondě. Bylo mi zjištěno toto : aneurysma síňového septa, defekt septa síní secundum vel. cca 5 mm s drobným levopravým zkratem, pravolevý zkrat při Valsalv.manévru, lehlá mitrální a trikuspidální regurg., diastol. disfunkce levé komory. Následkem toho nález na MR : velmi susp. zkřížené mikroembolizace do mozku. Subj. mám zárazy řeči, nestabilita, bolesti hlavy, nerovnováha a tlaky u srdce, tlak norm. a EKG taky, problémy s dušností žádné. Prosím o odpověď zda-li je to vážná vada, čím mohla vzniknout a na co si mám dát pozor. A jaké by bylo vhodné řešení. Děkuji pěkně za odpověď L.Š.
15-3-2010 (15.37)
Lékař odpovídá:
Tato vada je vrozená a nejspíše způsobuje tzv. paradoxní drobné embolizace do mozku. Nejspíše bude vhodné uzavřít tento defekt katetrizačně (tzv. deštníkem) či operačně. Pokud by byla nějaká kontraindikace k těmto výkonům, tak nejspíše bude nutná chronická antikoagulační léčba (tzv. ředění krve) Warfarinem k zabránění těchto embolizací.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý večer paní doktorko, je mi 37 let a jsem hypertonička, mám dobře korigovanou hypertenzi pomocí léků Moxostad 0,2 1-0-0, Moxostad 0,4 0-0-1 a Plendil 5 1-0-0. V pravidelných intervalech podstupuji kontroly na interně. Momentálně s partnerem plánujeme těhotenství. Má interní lékařka mi doporučila změnit léčbu- přejít na lék Dopegyt, což je určitě v pořádku (užívala jsem jej i při svém prvním těhotenství) ale současně užívat i Plendil 5, a dokonce zvýšit jeho užívání na 1-0-1. Na příbalovém letáku a z různých jiných zdrojů jsem se však dozvěděla, že blokátory kalciových kanálků se v těhotenství v žádném případě nesmí užívat. Mohla byste mi jako odborník poradit které typy léků by pro mě mohly být vhodné? Nebo lépe řečeno lék ze které skupiny by neohrožoval plod? Děkuji za odpověď.
11-3-2010 (23.29)
Lékař odpovídá:
Jak jsem již psala v minulých dotazech, v těhotenství je skutečně optimální volbou Dopegyt, který je v této indikaci u hypertoniček nejdéle ověřeným lékem. Pokud tento lék nestačí, je možné přidat některý ze selektivních betablokátorů (ty pak nejsou vhodné v době kojení). U těžkých nekorigovatelných hypertenzí není těhotenství vhodné. Kalciové blokátory není u těhotných vhodné podávat. Absolutně kontraindikované jsou léky ze skupiny ACE inhibitorů a sartanů.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, chtěla jsem se zeptat, u prvního těhotenství jsem neměla žádné potíže, kromě občasného přeskakování srdce. Kvůli tomu jsem měla dělané ekg, holterovo monitorování, v těhotenství i 2x. Po porodu po nějakém čase opět ekg, dle mé lékařky vše v pořádku. Mám potíže s hrudní páteří, chodila jsem teď na rehabilitace. Někdy mám období klidu, někdy se mi toto přeskakování objeví. Chtěla bych ještě jedno dítě, myslíte, že se nemusím obávat? Už jste tu odpovídala na podobný dotaz jedné maminky, chtěla jsem se zeptat na užívání hořčíku Magnesii Lactiti 0,5 - může se užívat dlouhodoběji? Mj. užívám vasocardin, dala mi ho lékařka na rychlejší puls. Moc děkuji.
11-3-2010 (16.26)
Lékař odpovídá:
Pokud nebyla zjištěná závažná arytmie, tak se těhotenství bát nemusíte. Hořčík je možné užívat dlouhodobě i trvale (pokud nemáte závažné onemocnění ledvin-ledvinné selhávání).
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den paní doktorko, při náhodném domácím měření se mi nezdál můj tlak 155/75 ,tep 55, proto jsem navštívil mého lékaře. Po vyšetření holtrem byly mé výsledky v rozmezi 130-165/70-80, dlé mého lékaře je to v pořádku, prý se ten horní tlak věkem ustálí, nic méně pro klid bych rád znal ještě druhý názor. Je mi 23 let, 82kg,187cm, sportovec, stravuji se podle možností zdravě. Děkuji za odpověď.
11-3-2010 (12.32)
Lékař odpovídá:
Z Vašeho dotazu není patrný průměrný tlak za 24 hodin, který by měl být při holterovském měření tlaku krve optimálně do 130/80 mmHg. Při vyšším tlaku krve je vhodné zahájit režimová opatření - pohybovou aktivitu, omezit sůl apod. U některých rizikových pacientů a při vyšších hodnotách tlaku krve se pak musí nasadit farmakoterapie. Toto zhodnocení je přísně individuální a u každého pacienta se postupuje jinak v závislosti na laboratorních a dalších parametrech. Stejně tak i medikamenty se nasazují individuálně u různých pacientů se s ohledem na další onemocnění nasazují i jiné medikamenty.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den, je mi 34 let a nikdy jsem nemela zadne zdravotni problemy vaznejsiho charakteru, ne zcela pravidelne sportuji. Dnes jsem byla na predoperacnim vysetreni EKG a dozvedela jsem se, ze mam "levy predni hemiblok" ( male p ve II, III, a VF ). Uz jsem si sama nasla, o co jde, ale nikde jsem se nedozvedela, zda je tato vada vazna, ziskana ci vrozena a vubec, zda se muze nejak na venek projevovat/ zda se zhorsuje vekem a zda se musim v necem omezovat... Predem velmi dekuji za jakekoli informace. Z. Klennerova
10-3-2010 (16.56)
Lékař odpovídá:
Levý přední hemiblok čili přední faskulární blok znamená, že je zablokované přední raménko levého Tawarova raménka vodivého aparátu srdce. Může to být dáno vrozenou poruchou, drobnou ischemií v oblasti septa, degenerací raménka, obezitou s horizontální polohou srdce apod. Vzhledem k tomu, že zadní raménko levého Tawarova raménka má krevní zásobení z obou věnčitých cév a riziko blokády fungujícího zadního raménka je minimální, je tato vada většinou zcela bezvýznamná.