Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 820 do 840
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Skvělý den... Po mírné formě CMP (spontání úprava,min.motorické potíže) byl jako její příčina zjištěn defekt septa síní.. v Ikemu po neúspěšném uzávěru (nebyl tak velký deštníček) jsem nyní (15měsíců) po "záplatě"z minithorakotomie..Půl roku po zákroku bezvadné žití (asi mě mátla existence na půl plynu)..jakmile jsem chtěla plyn přidat (aktivní atlet,běhna - skorosenior)začaly potíže typu Kesy+k nim patřící potíže (na holtru zachyceny) jsou spíše v klidu, ale prudce nepříjemné a nyní 1-2 měsíce téměř každý spontání hluboký nádech či zívnutí...někdy až k mdlobám (třeba přeháním- včas si lehnu) řeším toto s kardiologem a myslím,že správným směrem (betablok) "concorda" ovšem nemohu (velmi nízký tlak) čekám na další "nabídku"...potud je mi vše jasné...ale nejsem schopna do budoucna přesvědčivě zjistit (ať otázkami na lékaře) či z jiných zdrojů zda se s BB budu moci vrátit do tréninku (nejraději plného)..samozřejmě postupnou zátěží...Sport je v mém životě velmi významný...děkuji za Váš čas..S veškerou úctou Pettpetua
21-9-2010 (18.01)
Lékař odpovídá:
Z hlediska lékařského nejsou betablokátory při tréninku na závadu. Tím, že začnete postupně sportovat, se Vám bude snižovat i tepová frekvence a dávky betablokátoru bude možné postupně snižovat. U některých sportů jsou však betablokátory považovány za doping - přesněji Vám odpoví sportovní lékař.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
mužu přibrat po vitamínu B12? děkuji
20-9-2010 (14.30)
Lékař odpovídá:
Po vitaminu B12 není významný vzestup hmotnosti.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda máte zkušenosti, že při užívání léku Blessin Plus H by se mohlo zvyšovat riziko nefrolithiasy? V příbalovém letáku ani v informacích o léku o této skutečnosti není informace, může se jednat o účinek dehydratace a zvýšení hladiny kys. močové a tím pádem ke tvorbě močových kamenů?
18-9-2010 (10.00)
Lékař odpovídá:
Na Váš dotaz jste si správně odpověděla již v samotném dotazu. Jedná se o kombinovaný preparát, kde jednou ze složek je hydrochlorothiazid. Ten může ve vyšší dávce zvyšovat hladinu kyseliny močové a následně teoreticky i vést ke tvorbě močových kamenů. V tomto preparátu je však dávka hydrochlorothiazidu velice nízká, takže i toho riziko je velice malé.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Pani doktorko,je mi 26 let a uz rok se citim nestabilni.Lecim se se stinou zlazou,ktera se mi vloni 3 mes.po porodu rozhodila a v nemocnici mi zvysili euthyrox ze 125mg na 150mg.3 tydny jsem to tak brala,nez jsem skoncila zase na pohotovosti s tim,ze jsem byla euthyroxem predavkovana.3 mesice jsem poradne nechodila,nemohla jsem poradne nic drzet v ruce,vse se se mnou tocilo.Euthyrox mi byl snizen zpet na 125mg denne,ale ta nestabilita tam zustala.Nakonec jsem skoncila u psychiatra,ktery mi predepsal cipralex 10mg denne,ted uz jsem to snizila na ctvrtku denne,ale s motolici mi to vubec nepomohlo.Je to rok,co jsem mela ct mozku,ktere bylo v poradku,krevni testy v poradku a neurolog.vysetreni take v poradku.Nestabilita mi ale zustala.Nekdy je to lepsi,nekdy horsi.Moc se trapim tim,co to muze byt,jelikoz zadny z doktoru mi jeste s nicim poradne nepomohl a vsichni mi rikaji,ze vsechno je v poradku,ale ja se tak necitim.
15-9-2010 (18.56)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se, ale na Vaše potíže bez znalosti dalších vyšetření apod. Vám nemohu adekvátně odpovědět. Nejlépe Vám může odpovědět Váš ošetřující endokrinolog.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, moc mě trápí rychlá srdeční akce (v klidu někdy i 120 tepů/min), léčím se se št.žlázou (snížená funkce, beru Euthyrox). Jak to, že mám většinou nižší tlak a rychlý tep - při snížené funkci št. žlázy by měl být spíše pomalý tep, přibírání na váze (já jsem hubená jak lunt). Občas mám arytmie, někdy se mi točí hlava a jsem děsně nervózní. Beru při potížích čtvrt egiloku. Nevím, čím to je, že někdy mám tep 72 a pak je období, kdy se cítím mizerně a mám jej i 120/min. Na Holterovi se vesměs nikdy nic nezaznamenalo, na kole mám pulz pořád stejně rychlý (před i při zátěži). Děkuji předem za váš názor.
15-9-2010 (15.02)
Lékař odpovídá:
S dotazem se prosím obraťte na Vašeho endokrinologa, neboť u hypothyreosy (snížené činnosti štítné žlázy) je sice nižší puls, ale u Vás je to jiné, neboť užíváte Euthyrox, který puls naopak zvyšuje, takže to závisí na dávce tohoto léku a tím na hladině hormonů atd.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,na léčbu mírně zvýšeného esenc.TK mi byla předepsán Micardis 40mg v jedné dávce a dávka mi vyhovuje. Můj dotaz: je možné místo tablety 40mg užívat půl tablety Micardisu 80 mg?(důvod dotazu -výrazně se liší doplatky). Děkuji.
15-9-2010 (12.01)
Lékař odpovídá:
Vzhledem k tomu, že 80 mg tableta Micardisu nemá půlící rýhu, není jeho půlení ideální, i když řada pacientů kvůli doplatku půlení chce a tento lék účinkuje normálně. Pokud Vám jde jen o doplatek, můžete se zeptat i v lékárně, zda nemají 40 mg valsartanu (tj. látka obsažená v Micardisu) s nižším doplatkem od jiné generické firmy. V lékárně Vám ji na Vaši žádost mohou vyměnit i bez domluvy s lékařem.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Prosím mam dotaz, trpím na busení srdce, tak 100 tepů za min...už dlouho to tak mam a beru vasocardin, ted asi 14 dní beru jeste antidepresiva a posl. 3 dny mam pouze kolem 50 a 40 tepu v klidu za minutu. Cim to muze být, nikdy jsem na méne tepů netrpěla, muze to nekdy takhle jenom prijit? Byla jsem dnes u doktora a ten mi rekl, ze je vse v poradku, rekl at vasocardin, beru porad, ale jen pulku,není to divné, kdyz mam tak malo tepu si brat jeste vasocardin?A cim to muze být,ze najednou mam tak malo tepu,bojim se. dekuji
13-9-2010 (20.40)
Lékař odpovídá:
Omlouvám, se, ale neznám Vaše nálezy a ani nevím od kdy a jaké dávky užíváte, obraťte se prosím s Vašimi potížemi na Vašeho ošetřujícího lékaře, který Vám nejlépe poradí, neboť Vás zná.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den. Je mi 29 a jiz pul roku se mi vraci problemy s dechem a arytmii. Byla jsem na vysetreni na kardiologii, udelali mi echo, ekg, mela jsem i holtera (ale zrovna kdyz jsem byla bez problemu), jednou se podarilo arytmii natocit i na ekg. Pani doktorka ale rikala, ze je vsechno v poradku. Ze je to bezne, a ze to mam urcite psychicke a chtela mi napsat antidepresiva. Mam problemy s hrudni pateri a vzdy se bolesti zad objevi soucasne s problemem s dechem (mam pocit, ze se nemuzu poradne nadechnout, jako bych mela nekde nejakou prekazku) a casto se k tomu prida arytmie, ktera se objevuje i nekolik dni. Muzou tyto problemy byt zpusobeny pravdu od zad a je ta arytmie v tomto pripade opravdu zcela neskodna a neni potreba ji nejak "lecit"? Nerada bych neco zanedbala. Nemuze jit o nejakou skrytou vadu, ktera by se provedenymi vysetrenimi neodhalila? Dekuji moc.
13-9-2010 (9.37)
Lékař odpovídá:
Pokud byla arytmie zachycena na EKG a paní doktorka Vám řekla, že to nic není, tak nemáte důvod jí nevěřit. Jak blokády páteře, tak i psychické problémy mohou vyvolávat pocity bušení srdce, které nemusí být významné, i když je špatně snášíte.
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
Paní doktorko, potřebuji z hubnout 25 kg před operací nedomýkavost chlopně.Jsem dia.na inzulínu 5x denně 38j. nevím jakou dietou bych to dokázala jen zelen. štávy či ovoc. ty moc nemohu prosím poradte děkuji Sarlota
12-9-2010 (21.03)
Lékař odpovídá:
Pokud chcete zhubnout takto výrazně, doporučuji Vám navštívit obezitologické centrum, kde Vám poradí a budou Vás kontrolovat. Tato centra jsou při většině fakultních či krajských nemocnic.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den, je mi 26 let, pomerne hodne sportuji, minimalne 2x tydne hodne zatezovy spinning+vikendove i 100km vyjizdky na kole, proto bych ocekavala nizsi tepovou frekvenci, kterou mam v klidu 77 a dale snizeny diastolicky tlak, 128/60. Chtela jsem se zeptat, zda jsou tyto hodnoty v norme. e vecernich hodinach mam pocity buseni, diky kterym spatne usinam. dekuji za zodpovezeni
12-9-2010 (20.44)
Lékař odpovídá:
Tepová frekvence je značně individuální parametr, ale pokud máte večer v klidu bušení srdce, bude vhodné provést monitoraci EKG pomocí tzv. EKG Holtera, aby se zjistil typ rytmu, který Vám dělá Vámi uváděné potíže.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den.Mám dotaz ohledně naší dcery. Je jí 14 let.Nebere žádné léky,s ničím se neléčí.Na svůj věk je fyzicky vyspělejší než její vrstevnice.Nedávno jsme zjistili,že se značně zadýchává (i když vyjde schody do 1.patra) a občas se při zadýchání drží na prsou.Začali jsme jí měřit tlak a puls.Tlak byl celkem normální (110 -120 / 70 - 80), ale puls se jí pohybuje v klidu 95 - 115. Navštívili jsme dětskou lékařku,která dceři udělala z krve vyšetření na štítnou žlázu (vše bylo v pořádku) a odeslala nás na dětskou kardiologii.Tam ji sice zběžně prohlédli,ale pan doktor nám řekl,že po- kud nemá puls pod 50 nebo přes 140, tak je to normální a není třeba to nijak řešit. Je takto vysoký puls u dítěte normální, nebo je třeba se nějak starat ? Dékuji za odpověď.
12-9-2010 (20.18)
Lékař odpovídá:
U mladých je vyšší tep skutečně normální. Pokud je však dušná, měla by mít vyšetření echokardiografické a nejspíše i plicní.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,beru na vys.tlak půl Lokrenu,1 Presid,1 Lozap denně chodím nebo kolo,rotoped při jaké tepové frekvenci to mám dělat.173výška váha 95.Děkuji Zdeněk Cincibus
10-9-2010 (17.47)
Lékař odpovídá:
Tréninkový puls lze stanovit na základě provedení zátěžové elektrokardiografie (ZEKG) a závisí i na věku a event. srdečních či jiných onemocněních. Obecně se vypočte jako 60 % rozdílu mezi maximální dosaženou frekvencí (při ZEKG) a klidovou frekvencí. Tento 60 % rozdíl se připočte ke klidové frekvenci a vyjde Vám optimální tréninková tepová frekvence. Musím však zdůraznit znovu, že toto je výpočet obecný a je nutné postupovat individuálně na základě znalosti dalších srdečních onemocnění, věku atd.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
mam WPW syndrom typu B a ostalo mi dnes velmi zle mala som iny rytmus cinnosti srdca a chcem vediet ci je to zivot ohrozujuce a ci mam navstivit lekara.Velmi sa o seba bojiiim prosim odpovedat co najskor dakujem
8-9-2010 (14.07)
Lékař odpovídá:
WPW syndrom typu B může být i velice nebezpečným onemocněním a je dnes ve většině případů definitivně vyléčitelný tzv. radiofrekvenční ablací, což provádí velká většina fakultích pracovišť. Tam se i obraťte s Vašimi nálezy.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Které prostředky proti vysokému tlaku patří k nejméně ovlivňujícím potenci,nebo vůbec neovlivňujícím potenci. Děkuji
8-9-2010 (10.14)
Lékař odpovídá:
Potenci nejvíce negativně ovlivňují betablokátory (zvláště neselektivní) a léky na odvodnění (diuretika). Ostatní (např. ACE inhibitory, sartany, kalciové blokátory) potenci ovlivňují málo či vůbec.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den, no chapu vas že nemate dost času aproto jen bych chtěla vědět něco o aritmii srdička .Jemi 33 let a aritmii už mam od 25 let a take mývam vysoky krevni tlak ale lečim se již VASOCARDINEM200 .Od doby co beru ten lek tlak je v pořadku ,ale mývam problemi že žebrami na levi straně boleji mě často a take to vystřeluje do přeu do hrudě a tak si lekaři misli že to zpusobuje aritmii srdička a tu mivam často ,a tak mi dali NEUROL0.25... nasklidněni aritmie Prosim je to opravdu možné miti aritmii z bolesti pateře?Děkuji vam za informaci .ANDREA
8-9-2010 (8.45)
Lékař odpovídá:
Blokáda páteře může skutečně vyvolávat různé typy arytmií. Je vhodné cvičit dle pokynů rehabilitační sestry, která by Vás měla naučit správné cviky.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Chtěl bych se zeptat na jedno vyšetřeni zda je to běžné a že to nic není dle praktické lékařky. Vyšetření FN Hradec Králové.. Test na nakloněné rovině Při bazálním testu vyvolána v 5. minutě synkopa s iniciální vasodepresí a sekundární kardioinhibicí - 6,4 sec. asystolie TK 110/70 - 110/70 -105/80 - 95/80 - 70/palp. - 95/60 TF 92/min. 82/min. -114/min. - 120/min - 45/min. - 70/min. Sinusový rytmus , sinusová arytmie, shifting pacemaker , sinusová tachykardie, junkční bradykardie ... vzhledem k bradikardii podána 1 amp. Atropinu i.v. EKG po ukončení vyšetření - SR ,shifting pacemaker, PQ 0,14 , QRS 0,10 Vysoké R V1,V2. .... Mám i ultrazvukem prokázán prolaps mitrální chlopně. Jak v FN tak i obvodní mi bylo nekolikáte řečeno že to nic není .. Vždy když příjdu k obvodní a třeba když ukáži bulku na břichu kterou tam mám a ona hned že to nic není a že to je po kýle .. hm tvrdá bulka po kýle ? .. a na vyšetření mne nepošle .. musim tam sám a ríkat že pozvánku nemám a obcházet obvodní .. zatím sem tam nešel. Pracuji a platím daně a pojištění a také na základě toho chci náležíté vyšetření a né věštení z křištálové koule jak to děla má ovodní.
2-9-2010 (22.58)
Lékař odpovídá:
Vámi uváděný test prokázal vazovagální typ synkopy, který je způsoben primárně poklesem tlaku krve a teprve sekundárně poklesem tepové frekvence. Tento stav není řešitelný ani kardiostimulací a ani léky. Jediným možným přístupem je dostatek tekutin (optimálně minerálních vod s dostatkem sodíku) a event. i více solit (což se jinak běžně nedoporučuje). Ohledně problémů s bulkou na břiše se obraťte na chirurga.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, včera jsem si vzal příliš velkou dávku Lokrenu a nyní zvracím, "motá" se mi hlava a mám problémy s koordinovanou chůzí. Poradíe mi, co s tím? Děkuji za odpověď.
2-9-2010 (9.34)
Lékař odpovídá:
Vyšší dávka Lokrenu může způsobit výraznější pokles tlaku krve a tepové frekvence, což může způsobit Vámi uváděné obtíže. Musíte si dávat pozor, aby se Vám podobný omyl nestával.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, prosím vás o informaci co znamená výsledek z EKG: iBPRT,nespecif.repolarz změny posterolater..Moc děkuji
1-9-2010 (22.21)
Lékař odpovídá:
Znametá to inkompletní blok pravého raménka Tawarova. O něm jsem již psala v sekci arytmie - viz tam. V podstatě se jedná nejspíše o bezvýznamný nález.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
dobrý den,na 24hod záznamu EKG sinus.rytmus bez poruch AV převodu.Registrováno velké množství monomorfníchKES a 19 běhů nsKT do 4 kompl.Epizody němé ischemie nezjištěny.Lečba Casaprol2,5 1-0-0,Rivodaron200 1-0-0, Anopyrin 0-1-0,Furon 1/2-0-0,KCL 0-1-0,Atoris 0-0-1,Mg lactici 0,5 1-0-1.Chtěla bych se zeptat, je pravda,že by se měl na trh dostat již na podzim lék,který nahradí Rivodaron 200 a bude mít méně vedlejších účinku a o jaký lék se jedná.Mohu při tomto užívání všech léků pít čaj z květů hlohu?A užívat Q 10-30mg a Želatinu plus s mořskými produkty?Při trhání zubů bude stačit přestat brát 3dny před zákrokem Anopyrin?Je mi 60r.Děkuji za odpověď.
1-9-2010 (17.04)
Lékař odpovídá:
S těmito dotazy se prosím obraťte na Vašeho kardiologa, který Vás dobře zná a dá Vám nejlepší odpověď.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den chtěla jsem se zeptat na problémy které způsobuje snížená funkce štítné žlázy. Beru euthyrox 50.Bylo mi řečeno že když beru prášky problémy s vypadáváním vlasů ,únavou jsou problém jiný a netýkají se štítné žlázy ,zjišťuji i menší problémy s pamětí myslíte že za to všechno může ta štítná žláza i když jsem léčena ?Děkuji Jarka
1-9-2010 (12.52)
Lékař odpovídá:
Snížená činnost štítné žlázy dělá problémy typu únavy, padání vlasů, pomalý tep, poruchy paměti apod. Pokud je však správně zaléčená a dojde k normalizaci hladin hormonů štítné žlázy, potíže by měly postupně vymizet.