Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 860 do 880
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobry den, v pribalovem letaku leku letrox 150 jsem se docetla, ze ucinky tohoto pripravku se s nekterymi jinymi soucasne podavanymi leky mohou vzajemne ovlivnovat /tyka se to mmj. i hormonalni antikoncepce/. Vim, ze kdyz uzivam letrox a hormonalni antikoncepci soucasne tak ma denni davka letroxu musi byt vyssi /nez kdyz HA neuzivam/. A tak by me zajimalo, jestli se mohu spolehnout na ucinky HA, kdyz musim uzivat letrox, protoze mam zcela vyoperovanou st. zlazu.
3-8-2010 (0.14)
Lékař odpovídá:
Vždy pro změně či přidání určité medikace je pro Vás nutné zkontrolovat hladinu hormonů štítné žlázy, což Vám nepochybně dělá Váš ošetřující endokrinolog a ten Vám také pak upravuje dávku tohoto léku.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, nejdříve jsem měla hyperaktivní štítnou žlázu a necelé tři roky jsem užívala Thyrozol. Protože nedošlo ke zlepšení byla mi štítná žláza vyoperovaná celá. Nyní užívám denně letrox 150 asi 4 roky. Chtěla jsem se zeptat do jaké míry může ovlivnit účinky tohoto léku kouření /popř. má-li nějaký vliv na náladovost/. Děkuji Vám za zodpovězení.
3-8-2010 (0.03)
Lékař odpovídá:
Pokud Vám byla celá štítná žláza vyoperována, tak jste na substituci Letroxem (či jiným preparátem) doživotně závislá. Proto nemá smysl uvažovat, zda tento preparát ovlivňuje kouření či náladovost. Tento preparát Vy potřebujete, kouřit samozřejmě nemusíte (navíc Vám způsobuje řadu potenciálních rizik - infarktů myokardu, rakoviny plic a řadu dalších).
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, je mi 22.mám takový dotaz, byla jsem u doktora pro casté busení srdce, doktor rekl, ze je vse v poradku, stava se mi to pomalu kazdy den, začína to jakým si přeskakováním srdce, jako by vynechávalo, do toho rana a pak zase busí rychle.Predevčírem me to v noci zbudilo a skončila jsem na vysetrení v nemocnici kde mi řekli, že na ekg mam preexcitační syndrom. Dále musím jít na echo a holtera, byla jsem na tom vsem mesíc zpet, a doktor zvrdil, ze jsem zdrava, myslíte, že je to nebezpečné? Co je to prosím ten syndrom? A jeste jsem se chtela zeptat, občas se mi hrozne spatne dýcha, tak z tezka a mam pocit jako by mi tepny na krku meli vyskočit, svírá mi to krk, myslíte, ze by to tim mohlo byt také spojene. Moc dekuji za odpoved.
2-8-2010 (15.13)
Lékař odpovídá:
Preexcitační (nebo-li tzv. WPW syndrom) znamená, že mezi síněmi a komorami máte dráhu či více drah navíc, což může způsobovat Vámi uváděné obtíže a může to být i nebezpečné. Dnes je vcelku suverénně trvale vyléčitelná pomoci tzv. radiofrekvenční ablace, kterou dnes provádí na řadě pracovišť - v Čechách např. IKEM Praha, Nemocnice Na Homolce Praha a řada dalších.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den,jsem pacient s kardiostimulatorem od roku 2004.Po aplikaci jsem marne hledal praci...,kdyz tak pouze na dobu urcitou.Pote v roce 2008 jsem byl donucen pracovnim uradem(po trimesicni registraci) si otevrit zivnostencky list a pracovat v schwarz systemu na stavbach....to znamena v podstate jako ukrajinsky delnik.Bez naroku na dovolenou bez naroku na propustku k lekari.To co brozurka pro nositele kardiostimulatoru zakazuje(prace se zbijeckou ,kladivem ,sekerou delam.).Pred aplikaci jsem podctive pracoval jako nastrojar ,projektant, konstrukter, po aplikaci uz pouze jako nastrojar s udajnym vyhledem na technologa(kancelarska prace),nemam narok ani na cid.Zajimave ze nase mensina ma naroky skoro na vse.Jen diky tomu ze jsem sportoval jsem v patek 30.7,2010 nespadl ze strechy......Jak dal,zdravi se budou valet na podporach ,mladi fetovat,mensina zaplnovat zadosti o socialku s tim ze nemaji kvalifikaci na praci.....jako kvalifikovany strojar delam strechy a kominy(taky nemam kvalifikaci nemam stavebku).....ale uz citim ,ze kdyz se posadim a rychle postavim,zaberu posici u komina ....buseni ,motani hlavy(bez poziti alkoholu),tezko dycham(mam vahu 85 na 187 cm),ze to tak dal nejde......tak co dal???
2-8-2010 (13.12)
Lékař odpovídá:
Je mi to velice líto, ale o způsobech vyplácení sociálních dávek nerozhoduji, i když s řadou věcí také nesouhlasím. Každopádně pokud máte Vámi uváděné potíže, tak je nutné v kardiostimulačním centru zkontrolovat správnou funkci kardiostimulátoru k vyloučení jeho poruchy.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den Chci se zeptat na náhradu BISOPROLOL-RATIOPHARM 5mg za lék Concor COR 2.5mg, účinná látka je stejná, ale liší se v pomocných látkách. Concor COR obsahuje navíc koloidní bezvodý oxid křemičitý a hydrogenfosforečnan vápenatý. Má to nějaký význam? Který z těchto preparátů je lepší, abych si pro sebe zdůvodnil vyšší cenu doplatku? Děkuji za odpověď.
2-8-2010 (8.33)
Lékař odpovídá:
Concor Cor je originální preparát, který vyvinula a ve studiích ověřila tato firma. Bisoprolol-Ratiopharm je jeho generickou kopií se stejnou účinnou látkou. Pro laika je rozdíl obvykle nepodstatný, i když některé pomocné látky či forma preparátu může někomu způsobovat obtíže s trávením apod. Většinou tomu však tak není.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
dobrý večer p.doktorko chtěka jsem se zeptat jaký vliv má lék prestarium neo combi,který užívá manžel po sexuální stránce (impotence) děkuji
1-8-2010 (22.40)
Lékař odpovídá:
Prestarium Neo Combi obsahuje 2 látky - peridopril (ten potenci neovlivňuje) a malou dávku diuretika (indapamid) - ten potenci může mírně zhoršovat, ale jeho dávka je zde jen minimální.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Je mi 49 let a již dva roky se lečím na vys.tlak ,užívám Cynt 0.4 ,Lusopres,Lorista H 50/12.5 .Jelikož mam problemy s potenci,ktere jsem předtím nepozoroval ,což připisuji teto lečbě,prosim o navrh jine kombinaci leků,popř.jinych přípravků.Bez podpůrnych přípravků nemohu dosáhnout erekce. Předem děkuji za odpověd.
1-8-2010 (14.59)
Lékař odpovídá:
Vámi užívané preparáty patří mezi ty, které erekci ovlivňují nejméně. Před pokusy o výměnu preparátů doporučuji ještě navštívit urologickou ambulanci specializovanou na poruchy erekce.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Manžel ma tep 45,je to normalne?Má56 rokov.
31-7-2010 (21.19)
Lékař odpovídá:
O tepu jsem již opakovaně psala v sekci arytmie - viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Hezký dobrý den paní doktorko, je mi 36.let. Náhodně mi byl naměřen tlak 150/100, průměrný tlak za 24hod. 145/95 Nejdříve jsem brala Triasyn, pak Micardis plus oba vyměněny za tenaxum 2x1 Důvod výněny u triasynu jsem nemohla dýchat, velké bušení srdce, vyráška, při užívání Micardis plus naměřen tlak 140/105 na hematologii, vzledem k velkému zarudnutí po celém těle (mimo břícha) vyměněno za již zmíněný tenaxum. Byla jsem odeslána na Alergologii z důvodu dovolené čekám na výsledky krve. Kožní vyšetření prý jsme pacient s problenatickou a velmi dráždivou kůží. Dříve jen pouze alergie kožného typu na ATB Ofloxin a Augmentin. Lěky na tlak už beru skoro 2.měsíce , ale při užívání Tenaxumu mě často bolí u srce, někdy mám i potíže s dechem. Pozitivum je, že mi konečně klesl tlak na 137/90 naměřeno opět na hematologii. Potíže u léku Tenaxum časem ustoupí nebo jsou projevem, že mi lék nesedí? Mám menší vadu srdce = malformaci aortální chlopne. Na hematologii ProCglobal 0,62-velká porucha, DD 0,940 (+), FVIII 175%(+) mám předepsaný Detralex 2x1 (ode dneška, musím si ho vyzvednout v lékarně) Pravda je, že se popkouším s lékem Tenaxum "zžít" když ten jediný mi tlak snižuje, ale někdy ta bolest na srdci je opravdu veliká a já mám pocit, že mi srdce tlakem praskne? Moc děkuji za ochotu i radu. Přestala jsem od dob užívání léku pít rozpustné kafe a už ani příležitostně nepiji max. 2dcl bílého vína. Myslíte, že bych někdy časem mohla příležitostně zase pít bílé/červené víno? Pěkný den a prima víkend Vám přeje Pokorná
30-7-2010 (10.31)
Lékař odpovídá:
Z důvodu alergie nemůžete nejspíše užívat ACE inhibitor či kalciový blokátor (Triasyn je kombinovaný preparát z těchto dvou skupin) a ani tzv. sartan (Micardis). Pokud potíže nejsou výrazné, tak je vhodné ještě počkat, zda vymizí, neboť pokud je tlak relativně srovnaný, není moc dalších možností pro jiné léky (zbývá prakticky jen skupina betablokátorů a event. ještě zkoušet jiné preparáty z výše uvedených skupin - tam však často bývá tzv. zkřížená alergie).
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o jednu odpověď na můj dotaz. Jsem ve 34.tt. Mám napsáno ve zprávě od doktora toto: Lehká asymetrie komor ve prospěch pravé, norm. komorová funkce, nerestrektivní fetální zkraty, PI I.stupně, PS 0. Dále pak mi napsal závěrem: trvá málo vyznamná pulmonální regurgitace při morfol.norm.chlopni. Ráda bych chtěla vědět váš názor a vysvětlení. Předem děkuji za odpověď. Přeji hezký večer.
29-7-2010 (23.11)
Lékař odpovídá:
I když nejsem dětský kardiolog, domnívám se, že je jedná jen o nepodstatný nález. Přesněji Vám však odpoví dětský kardiolog, který toto vyšetření prováděl.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dotaz...uz nejaky cas me picha u srdicka.oblast-z vnitrni strany na levem boku. je to jako kdyby vam tam nekdo bodl jehlu a hned ji vytahl.dekuji za odpoved
27-7-2010 (21.26)
Lékař odpovídá:
Vámi uváděné potíže nejsou srdečního původu. Jedná se buď o interkostální neuralgii (zánět mezižeberního nervu) či blokády hrudní páteře, které se propagují na přední stranu hrudi.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, je mi 24 let už téměř rok s přestávkami trpím dušností. Zadýchávám se nejen při námaze, ale i v klidu, jde spíš o to, že se musím často a zhluboka nadechovat a ne vždy to jde napoprvé. Navíc velmi často během dne zývám. Byla jsem na echu srdce, plicni scintigrafii, gastroskopii, rtg plic, ultrazvuk bricha a všechno bylo v pořádku. Nakonec mi zjistili zvětšenou štítnou žlázu vlivem opakujících se viroz. Ovšem braním eutrhyroxu tyto problémy neustaly. Už nevím, kam se obrátit. Děkuji za jakoukoli odpoěď.
27-7-2010 (8.50)
Lékař odpovídá:
Dle Vašeho popisu se nejspíše jedná o pocit nemožnosti se dodýchnout, resp. obtížně se nadýchnout. To je dáno většinou blokádami krční či hrudní páteře. Pokud Vámi uváděná vyšetření dopadla dobře, obraťte se ještěna rehabilitačního lékaře či neurologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, chci se zeptat jaký je rozdíl mezi léčivy - CONCOR a CONCOR COR?
26-7-2010 (16.58)
Lékař odpovídá:
Oba preparáty jsou shodné - obsahují bisoprolol fumaras. Pouze preparát Concor Cor mívá vyšší úhradu pojišťovnou (tj. pacient méně doplácí), ale na druhou stranu má preskribční omezení pro srdeční selhání, tj. není ho možné předepsat např. pacientům s vysokým tlakem.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den! Mám dotaz ohledně kombinece antihypertenziv.Manželovi je 50 let a lékař mu na vysoký tlak nasadil Prestarium Combi Betaloc Zoc 50 a tenaxum ráno a Prestarium Neo a tenaxum večer bohužel od té doby má problémy s erekcí.Je možné že by tato kombinace tyto problémy způsobovala?Děkuji za odpověď
24-7-2010 (10.02)
Lékař odpovídá:
Prestarium a Tenaxum by problémy s erekcí způsobovat neměly. Potíže s erekcí může event. dělat Betaloc ZOK. Není však možné ho vysadit bez domluvy s ošetřujícím lékařem!!!
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den Vážená paní doktorko,byla bych ráda, kdyby jste potvrdila nebo vyvrátila tento mýtus. Dočetla jsem se, že pojídaní banánu má příznivé účinky na arytmii?? Mám na mysli tu, která člověka neohrožuje na životě, spíše se jedná o arytmii která je způsobená větším vnímáním a citlivostí člověka, ale nevyznačuje se přímou nemocí srdce.Děkuji.
24-7-2010 (9.45)
Lékař odpovídá:
Domnívám se, že se jedná o mýtus. Jeho kladný efekt by mohl být způsobený pouze obsahem hořčíku a draslíku, což by u některých pacientů mohlo při jejich nedostatku působit kladně. Jejich obsah však není dostatečný pro dostatečnou substituci a muselo by se jednat o vysoké dávky tohoto ovoce.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, je mi 28 let a 10 let se léčím na hypertenzi (dědičná dispozice). Nyní užívám Lozap H 1-0-0. Na posledních kontrolách u obvodního lékaře jsem hovořila o plánovaném těhotenství, protože vím o nevhodnosti Lozapu H při těhotenství a lékař mi řekl, že po zjištění těhotenství lék vyměníme za Dopegyt. Není to ale pozdě? Nebude mít užívání Lozapu H v počátečním stádiu těhotenství vliv na vývoj plodu? Prosím o Váš názor na mojí otázku. Děkuji
21-7-2010 (22.39)
Lékař odpovídá:
Pokud plánujete těhotenství, bylo by nejideálnější vyměnit tento preparát již předem.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den,je mi 14 roku,v 1 roce my nasli srdecni vadu lehka valvarni(podklad parciální srůst pravého a nonkoronárního cípu chlopně) a lehká supravalvární stenoza aorty(koncentrické malé zužení nad chlopní aorty),dělám silnični cyklistiku sám,do tedka jsem jezdival 35 km asi 4 tydne ale pan doktor z kardiologie me upozornil ze je to moc velka namaha a ze se mi objevila svalovina v srdci,rekl ze mam jezdit mene,proto bych se chtel zeptat jestli mohu dvakrat tydne jezdit 30 kilometru bez nejakych vetsich kopcu a volne a take bych se chtel zeptat jestli by jste mi doporucila zatezove testy.Předem děkuji za odpověď.S pozdravem Adam Zeman
21-7-2010 (20.31)
Lékař odpovídá:
Nejlepší odpověď Vám může dát Váš ošetřující kardiolog, který Vám provádí kontrolní echokardiografická vyšetření - obraťte se s dotazem prosím na něj.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Vážená paní doktorko, v říjnu 2009 mi byla voperována bio náhrada aortální chlopně. Tady jsou výsledky posledního echa. Mohu poprosit o Váš názor? Předem děkuji. M. Klimešová ECHO 8. 7. 2010 Použit sonograf Philips SONOS 5500 Diagnóza: náhrada aortální chlopně BSA (m2): 1,73 Srdeční frekvence: 78 Rytmus: sinusový Ascendentní aorta - Kořen aorty (cm): 3,10 Aortální chlopeň Vmax (sm/s): 213, regurgitace stopová (1/4 st.) stopový regurgitační jet paraaortálně nebo dokonce paraanulární leak? Levá komora IVSd (cm): 1,00, EDV (ml): 58, LKd cm): 3,70, ESV (ml) 13, ZSd (cm): 1,00, EF: 0,78, LKs (cm): 2,00, FS (%) 46. Hmotnost LK: celková (g): 113, Index hmotnosti (g/m2): 65, RWT: 0,54 Mitrální chlopeň: E (cm/s) 71, E´(cm/s) 7,30, A (cm/s) 75, A´(cm/s) 10,50, E/A 0,95, E/E´9,73, DT-E (ms) 180, regurgitace stopová (1/4st.) Levá síň M-mode (cm) 4,20, Apikálně (cm) 4,00 x 3,60 Plícnice regurgitace nezjistěna Pravostranné oddíly, Pravá komora (cm) 2,00, defekt septa síní nezjištěn, dolní dutá žíla nejsou dilatované Trikuspidální chlopeň PGmax-reg (mmHg) 15, regurgitace stopová (1/4st) Perikard bez patologického obsahu Závěr: Bioprotéza v aortální pozici C-E Magna 21, stopová regurgitace či paraanulární leak paraaortálně, Vmax. 213 cm/s. LK naezvětšená s dobrou kontraktilitou i parametry plnění. Stopová mitrální a trikuspidální regurgitace.
19-7-2010 (11.38)
Lékař odpovídá:
U okraje voperované chlopně je nejspíše drobná nevýznamná nedomykavost této chlopně, s čímž není nutné nic dělat, bude však vhodné tento nález kontrolovat echokardiograficky.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
MAM SLABY SELEST NA SRDCI MOHU PROVOZOVAT JIZDU NA KOLE LYZOVANI A JINE SPORTY BERANKOVA PROSIM O ODPOVED NA MUJ EMAIL
17-7-2010 (13.58)
Lékař odpovídá:
Šelest na srdci ještě neznamená onemocnění, je to jen poslechový nález. Záleží na tom, čím je tento poslecový nález způsoben, zda má podklad v onemocnění významném či nevýznamném či zda se jedná o úplně nevýznamný nález (což bývá nejčastěji). U pacientů s poslechovým nálezem šelestu je vhodné doplnit echokardiografii k určení jeho podkladu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, před půl rokem jsem byla u kardiologa na Echokardii se srdečními potížemi. Srdce mi z ničeho nic začalo strašně bušit,zvýšený tep,tlak na prsou. Bylo mi řečeno, že to je způsobeno stresem a zároveň mi úplně nedovírá chlopeň. Dostala jsem antidepresiva na zklidnění. Nic víc mi nebylo řečeno, jen doporučen klid. Může tohle vše být způsobeno stresem? Zase se tyto stavy bušení srdce a atd. totiž projevují Děkuji za odpověď Svítoková
16-7-2010 (22.08)
Lékař odpovídá:
Potíže mohou být způsobeny stresem, ale nejlepší odpověť Vám dá Váš ošetřující kardiolog.