Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1520 do 1540
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobry den, chtel bych se zeptat casteji mne boucha v brise jako infarkt mam trochu zvetsene jatra ale doktori rikali ze je to normalni tak nevim,pred mesicem mi zemrel bratr a hned ponem matka ma pritelkyne mi rika ze to je znervu ale mne to chytne kde koliv az z toho mam strach proste to zacne zbricha az do hrude moc bych byl rad kdybystemi mohla nejak pomoci jsem z brna a je mi 42 let,dekuji predem za pomoc.jonas
19-8-2008 (23.09)
Lékař odpovídá:
Bez Vašeho vyšetření Vám opravdu nemohu pomoci, doporučuji Vám navštívit internistu v místě Vašeho bydliště a tam se svěřit s Vašimi obtížemi.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, chtěl bych se zeptat,,již nějakou dobu mám dýchací obtíže, které vždy z ničeho nic vymizí..jedná se o problémy typu: ve většině případu mám problém s dechem když sedím, po nějaké chvíli mi začnou trnout konečky prstů a začnu se potit a mám svíravé pocity v okolí krku jako by se mi hrdlo svíralo a mám problém se nadechnout.Ale při nějakém pohybu tento problém vymizí...byl jsem na vyšetření u lékaře..prošel jsem jak EKG,echo, zátěžový test,,,vše bylo v normálu....jen v co mě začali léčit je vysoký tlak... cca 145/90...můžete mi poradit co bych měl podniknout nebo kam se obrátit?? poslední dobou když jdu k lékaři tak mám už i pocit jako by si myslel že si ty problémy vymíšlel....předem děkuji....Dušan S.
19-8-2008 (21.34)
Lékař odpovídá:
Vzhledem k provedeným vyšetřením je kardiologická příčina obtíží nepravděpodobná, proto Vám doporučuji se v prvé řadě zklidnit, neboť jiná příčina obtíží je sice nepříjemná, ale není nebezpečná. Doporučuji Vám pít dostatek tekutin (alespoň 3 litry tekutin denně), pravidelně jíst hořčík v dávce 500-1000 mg denně (je volně prodejný v lékárně) a event. navštívit neurologa či rehabilitačního lékaře s následnou rehabilitací krční a hrudní páteře.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko. Prosím o srozumitelnost mého závěru z Holteru EKG. Můj závěr z holteru: kvalitní záznam - v monitorovaném období je jediným a základním rytmem klidný sinus, ojediněle přerušený izolovanou SES a KES, nejsou signifikantní deprese ST T segmentů, nejsou SA, AV blokády. Nález nevysvětlí možnou etiologii obtíží. Závěr od lékaře: prakticky fyziologický holterový EKG záznam s ojedinělými ES, nejsou SA, AV blokády, nejsou ST T denivelace. Mám tam také: vyhodnoceno NORMAL úderů: 91171 (98,44%); vyhodnoceno VES/SVES úderů: 56 (0,06%) a 1387 (1,50%). Musím ale říci, že když jsem měl holtera, tak by celý den bylo dobře.
19-8-2008 (11.18)
Lékař odpovídá:
Nález na EKG Holteru je prakticky zcela normální. Problémem je skutečně to, že pokud byl prováděn pro určité potíže a Vy jste je při vyšetření neměl, tak se k potížím nelze vyjádřit a bude vhodné vyšetření zopakovat či provést déletrvající (např. týdenní) EKG Holter.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
DOBRÝ DEN,JSEM V 17 TÝDNU TĚHOTENSTVÍ A ROK SE LÉČÍM S HYPERTENZÍ 1 STUPNĚ.BRALA JSEM RAMIPRIL 1-0-0 A PO ZJIŠTĚNÍ TĚHOTENSTVÍ MI BYL NASAZEN DOPEGYT 1-0-1.TLAK MÍVÁM STABILNĚ TAK 110-70 MAXIMÁLNĚ 125-80 ALE TO PŘI NĚJAKÉ NÁMAZE.ALE POCITUJI OBČAS MENŠÍ BOLEST NA HRUDNÍKU KTERÁ SE STĚHUJE A MŮJ TEP JE KOLEM 95 NEKDY ALE I 109.MÁM DOCELA OBAVY,MYSLÍTE ŽE PRÁVEM?JINAK NEMÁM VŮBEC POTÍŽE.DĚKUJI ZA VÁŠ ČAS PŘI ODPOVĚDI NA MŮJ DOTAZ.
16-8-2008 (13.12)
Lékař odpovídá:
Stěhovavé bolesti na hrudi jsou způsobeny s vysokou pravděpodobností blokádami páteře či mezižeberních nervů a nebezpečné nejsou. Postup Vašeho lékaře byl zcela správný, neboť podávání Ramiprilu (tzv. ACE inhibitoru) v těhotnství je kontraindikované, neboť může způsobovat poškození plodu a naopak Dopegyt je v těhotenství ověřeným lékem.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko,před 10lety jsem měla poprvé problém s bušením srdce,rychlý tep.Prošla jsem ekg,Holtra,echo,zátěžové ekg-vše v pořádku,beru ale Concor 5 a potíže se uklidnili.Teď jsem ve 22.tt a vše začlo znovu i když beru pořád ty léky.Trvá to už dva týdny-přes den to moc nevnímám,ale odpoledne,před spaním a dokonce už i v noci mě to vzbudí.Je to jakobi silný tep zevnitř-takové přeskočení-velice nepříjemné,hlavně v klidu,časté i 2xza minutu,ale ne pravidelné.Někdy po 1/2h,někdy častěji,někdy mám déle klid.Už se pořád hlídám,mám strach,je mi 36let a ráda bych přežila porod i poporodní stav.Může mi to nějak ublížit,nebo miminku?Budu moci kojit a brát léky?Snažím se jíst hodně banánů,ovoce,zeleniny,pít-protože mám tlak 90/60,chci odpočívat,ale nejde to.Jsem z toho se stresu.Děkuji za radu.
16-8-2008 (0.44)
Lékař odpovídá:
Pokud se potíže objevují stále s jsou nepříjemné, tak je možné po domluvě s lékařem event. zvýšit dávku Concoru (tj. betablokátoru). Jeho podávání v těhotenství je možné a není nebezpečné, bude ho však vhodné vysadit při kojení, jak jsem již v minulých dotazech odpovídala.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Funguje ještě tato virtuální poradna ?????
15-8-2008 (12.45)
Lékař odpovídá:
Ano funguje, a to to stále zdarma a v době mého volného času, kterého skutečně nemám mnoho a mohla bych ho využít zcela jinak.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, je mi 25 let, asi před čtyřmi týdny jsem přetížil organismus (fotbal celý den, alkohol, kofein, večer diskotéka), když sem se vracel domů tak přišla slabost, rychle sem se najedl a přešlo to, druhý den popoledni se mi začla motat hlava a bušit srdce. Dělali mi ekg, brali krev a vše naprosto v pořádku. Po týdnu bušení ustávalo, ale po večerech sem se budil zpocený, najednou se mi navalila krev do hlavy, pak přišlo bouchnutí srdce a cejtil sem horkost jak proudí směrem od srdce a pak do pravé ruky. Druhý den sem přestal kouřit (je to asi týden) a tyhle stavy ustupovali, až do té doby, než sem nastoupil do práce, kde druhý pracovní den ráno, se mi tenhle stav z večera opakoval několikrát. Jel jsem ihned do nemocnice a testy opět vyšli naprosto v pořádku. Fyzická zátěž mi kupodivu nevadí. Už si připadám jako blázen, protože si všichni myslí, že to mám ze stresu (jsem od přírody nervák, když sem byl mladší tak sem byl tak nervózní, že se mi i klepala hlava), ale poslední dobou si připadám tak unavený, že sem naopak úplně vyrovnaný a nervy nemám. Druhá věc je že bušení samo o sobě by mě tak nevystrašilo, ale ten druhý stav mě děsí. Zajímal by mě váš názor. Děkuji
14-8-2008 (15.08)
Lékař odpovídá:
Osobně Vám doporučuji režimová opatření - vyhýbat se stresům, vysadit kofein, nekouřit, vynechat alkohol, dostatek spánku a začít pravidelně (pokud možno denně) sportovat dle vlastního výběru. Potíže by pak měly vymizet a pokud ani poté ne, tak bude vhodné provést další vyšetření internistou či kardiologem.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko, je mi 54 let, nekouřím a celý život jsem měla nízký TK. Od 24 let jsem se musela potýkat s velkými stresy, první manžel byl alkoholik a 12 let jsem byla fyzicky týrána, pak jsem konečně našla sílu situaci řešit rozvodem. Pak jsem byla sama na tři děti, problémy finanční, najít si novou práci atd. Více let za sebou mi byly zjišťovány zvýšené hodnoty celkového cholesterolu (nejvíce 7,5), což jsem řešila pouze dietou. Nyní žiji 3 roky v harmonickém manželství a objevil se u mě problém, který se stydím s lékařem řešit. Při milování, když ho hodně prožívám a dojde k orgasmu mám potom tlakovou bolest v oblasti levé klíční kosti, která po několika minutách odezní. Někdy se přistihnu, že se raději snažím "to moc neprožívat", abych se těmto tomuto problému vyhnula. Někdy se zadýchávám při chůzi do schodů nebo do kopce, musím se zastavit a odpočívat. Od ledna 08 mám také zvýšený TK, beru Loradur mite 1x denně. Manžel mě přesvědčil, abych šla na vyšetření. Lékař, který mi dělal ultrazvuk srdce mi řekl, že mám tzv. syndrom "srdce válečného pilota", takže předpokládám, že vše je důsledek prožitých stresů. (Ráda bych se o tom dozvěděla více, ale nevím kde). Při vyšetření EKG jsem měla P 76/min, TK 129/102, klidové EKG r.sinusový, nejsou známky hypertrofie LK. Nekonstantní pokles STZ do 1mm ve V4-6 T pozitivní. Zátěž byla ukončena před časovým limitem pro námahovou dušnost a celkovou únavu, pouze s náznakem bolesti na hrudníku. Zátěžová EKG: ST v isoelektrické linii ve všech svodech i ve V4-6 T pozitivní. Můžu manžela i sebe uklidnit? Co mohu ještě udělat pro to, aby tyto problémy ustaly, mimo zdravou životosprávu. Děkuji předem moc za odpověď, nespěchám na ni. Vážím si toho, co děláte zdarma a ani nedokáži pochopit, jek to můžete zvládnout.
12-8-2008 (17.54)
Lékař odpovídá:
Nález při zátěžovém EKG je tzv. hraniční (tj. ani jasně pozitivní, ale ani jasně negativní) a vzhledem k Vámi udávaným potížím je jistě horné provést další vyšetření - osobně bych doporučovala zátěžovou perfuzní scintigrafii myokardu (tj. zátěžové vyšetření na oddělení nukleární medicíny), které je přesnější než zátěžové EKG. S defnitivní jistotou by kardiologickou příčinu bolestí na hrudi vyloučilo katetrizační (tzv. koronarografické) vyšetření, které je však invazivní a osobně bych ho prováděla až po výše uvedeném vyšetření dle jeho výsledku.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, paní doktorko. Chtěla jsem se zeptat, co to znamená polytopní KES, jestli je to nebezpečné. Pročítala jsem si několikrát vaše odpovědi, ale nenašla jsem, tak píšu. Dneska jsem si byla pro výsledky HOltera, kterého jsem měla na základě extrasystol, výsledek - 134x SVES, 9x polytopní KES - za 24hodin. Jinak mám sklon k sinusové tachykardii dle pana doktora, průměr v aktivní fázi mám 90 za minutu, za 24hodin je to 80za minutu a v klidové fázi mám průměr 65 za minutu. Celkem 115x krátká sinusová tachykardie, nejdelší 131 sekund. Zatím bez medikace. Já léky nechci, pak doktor je zatím taky nenavrhl, za což jsem ráda. Jen jsem se chtěla zeptat, jestli je to opravdu norma a hlavně, co ty polytopní KES. Díky moc a hezký zbytek léta.
12-8-2008 (14.02)
Lékař odpovídá:
Polytopní komorové extrasystoly znamená, že se jedná o extrasystoly (tj. předčasné stahy) vznikající na více místech (tj. polytopní) srdečních komor. Jejich počet - 9/24 hod. je však zanedbatelný.
# Pacient se ptá:
Téma: Srdeční selhání
dobrý den paní doktorko, mám maminku které je 88 let. Mám potíže s dýcháním a oteklé nohy,Ošetřující lékař jí poslal do nemocnice na vyšetření. Brala tyto léky : lokren,Digoxin,Aescin,Snthofilyn,Elebin a občas při závratích Medrin. V nemocnici nji vysadili Lokren,Aescin,Synthofylin,Enelbin a ponechli pouze Digoxin Furon a přidali léky na ředění krve a verospiron. Tento lék již jednou užívala a začala být po něm značně zmatená, viděla a slyšela kolem sebe věci které nebyli. Když jsem ošetřujícího lékaře upozornila, že Verospiron jí vyvoláva stavy až halucinací, moc se mu to nelíbilo a řekl, že to není možné. Bohužel i dnes jsem tuto změnu stavu u maminky zaznamenala .chtěla bych znát Váš názor na tuto reakci a rovněž názor, zda vysazení léků, které dlohodobě užívala nemůže následně zhoršit její současný zdravotní stav.
11-8-2008 (18.03)
Lékař odpovídá:
Odpověď na Vaši otázku není jednoduchá. Lidé pokročilém věku reagují na jakékoli podněty (a zvláště na léky) výrazněji než osoby mladší. Zda jsou potíže dány zrovna Verospironem nevím a zdá se mi to také málo pravděpodobné. Velkým nebezpečím u starých pacientů je dehydratace, kdy pacienti nepijí a pak současné podávání léků na odvodnění (mezi něž patří i Furon a Verospiron) může tyto stavy snadno vyvolat. Naopak jejich náhlé vysazení pak může způsobovat dušnost a otoky dolních končetin. Nejlepší je pacienty ráno nalačno vážit a dle domluvy s ošetřujícím lékařem tyto léky dávkovat dle hmotnosti a příznaků převodnění. Vzhledem k neznalosti dalších potřebných dat Vám bohužel nemohu více poradit.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Vážená paní doktorko, chtěla jsem se Vás zeptat, zda mohou být extrasystoly nebezpečné, pokud je srdce echograficky v pořádku a zda je lépe podstoupit v takovém případě ještě Holtera. Tyto stavy mne provází již leta, ale poslední rok se objevují častěji. Ráda bych věděla, zda se mohou extrasystoly projevovat i pocitem nedostatku vzduchu a převážně v klidu, tak jak je tomu v mém případě. Žádné bušení srdce přitom nepociťuji, ani zrychlený tep. Jen nevolnost,úzko a krátkodobý nedostatek vzduchu. Děkuji za odpověď a přeji Vám mnoho úspěchů ve vaší práci. PS-byla jsem i na vyšetření štítné žlázy, dopadlo v pořádku. Je mi 40 let.
11-8-2008 (16.42)
Lékař odpovídá:
Ve Vašem případě se může jednat o tzv. panické ataky, které jsou velice nepříjemné, i když nejsou nebezpečné. Pokud však máte pochybnosti, je vhodné EKG Holtera provést.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dodrý den,delší dobu mě trápí brnění kolem ust a končetin podstopila jsem kompletni kardiologické vyšetření,ale vše je negatiní.OL tvrdi,že to zpusobuje vysoký tlak lečím se i s cukrovkou posledních 14 dnu mě hučí v hlavě a v uších a když usínám tak mám v hlavě jako elekt.výboje je to velmi nepřijemne.Navštívila jsem i psychiatra užívá sertralin,neurol-trochu uleva chtela bych podstoupit nějaká vyšetření a dobrat se nejakému výsledku připadám si u OLjako pacient ktery si vymýšlí
10-8-2008 (12.39)
Lékař odpovídá:
Pokud je kardiologické vyšetření negativní, je vhodné ještě vyloučit jinou možnou příčinu obtíží - tj. doplnit vyšetření neurologické, ORL (tj. krční a nosní), event. rehabilitační či oční.
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
Chci si v lékárně koupit čistě přírodní produkt,vitamín a nevím jaký na snížení hmotnosti,cholesterolu,tuku v krvi,srážlivosti krve,vysokému tklaku,špatnému krevnmímu oběhu a malé imunitě.Nejlépe jeden na vše.
9-8-2008 (20.36)
Lékař odpovídá:
Jakékoli "zázračné" přírodní produkty (a zvláště "na vše") neexistují a jejich nákup považuji osobně za vyhazování peněz. Tyto produkty nemají prokázány řádně prováděnými studiemi žádný efekt. Osobně je proto nedoporučuji. Nejdůležitější je správná životospráva (dostatek zeleniny, ovoce, omezení tuků - hlavně živočišných, dostatek pohybu a hlavně nekouření).
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobry den dceri je 28 roku a v sesti letech byla operovana v Motole s defektem sinoveho septa.V dobe tehotenstvi byla sledovana porod spontanni pred 2 lety.Pote byla na kard.kontrole a lekar ji rekl ,ze ten otvurek tam stale je,coz přece neni mozne,kdyz operaci ho meli zasit.Bylo ji sdeleno,ze to nevadi.Je mozne,ze porodem by doslo k nejake zmene.A ZE TO NEVADI.DEKUJI ZA ODPOVED ,m
9-8-2008 (15.01)
Lékař odpovídá:
Pacient po operaci síňového septa může mít drobný zbytkový defekt v mezisíňové přepážce, což může být způsobeno např. tím, že těnto drobný otvůrek byl ještě na jiném místě a nebyl dobře vidět či vznikne při růstu proříznutím stehů apod. Pokud dle kardiologa není významný, tak se tím nemusíte příliš zabývat, jen je vhodné chodit na echokardiografické kontroly dle doporučení jejího kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
dobry den prajem , rad by som sa spital , už asi 5rokou trpim určitym druhom aritmiie preskakuje mi srdíčko nekdy víc nekdy menej , nekdy je to tak neunosne že mi je hrozne na psichiku nekdy mi to srdičko začne skakat neustale cely den trva to treba dva tri dni potom sa to uklidní a trebars mesiac alebo dva mam pokoj , ale je to neprijemne a chcem sa spitat jestli to mam moc nebezbečne a či by som nemal brat nejake leky už som raz bral pred štyrma letmi mi lekar nasadil betalock-zog bral som ho asi 2mesice ale srdičko mi stejnak neprestalo skakat , mam strach nevim chodím hrat tenis , chcem proste žit plnohodnotny život tak chcem radu co mam delat jestli mam teda zažadat o nejake leky na aritmie ak su to vubec aritmie berem aj koenzim q10 ale to len preventyvne naschledanou
9-8-2008 (9.33)
Lékař odpovídá:
Na Váš dotaz jsem již opakovaně odpovídala - viz sekce arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobrý den.mám malý dotaz.dnes se mi zatočila hlava a celkově jsem se cítila velice slabě.naměřila sem si 135/90 tlakoměrem tensoval.již delší dobu,asi měsíc se necítím moc dobře.je mi třicettři let.mám pětiměsíční miminko které kojím.a spoustu problémů.je můj problém vnervový,nebo vys.kr.tlak,nebo něco jiného.mám navštívit lékařku.jsem stále unavená.ale snažím se to před ostatníma skrývat.dekuji za odpověd .jiranová
5-8-2008 (20.17)
Lékař odpovídá:
Potíže mohou být dány přepracovaností, ale bez vyšetření to nemohu říci spolehlivě. Doporučuji Vám navštívit internistu.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Přeji hezký den, mám jít na artroskopii kolene,objednaná jsem na 7.8.-a pocituji výraznějsší aritmii.Kdysi jsem měla holtra-jen jednou,dopadlo to dobře,slyšela jsem ,že arit. má spoustu lidí-dál jsem to neřešila.mám jít za pár dní na objednaný zákrok a zrovna dnes ráno tu aritmi dost pociťuji.Mohla bych být při zákroku v nebezpečí-děkuji za případnou odpověď. S pozdravem Hana
3-8-2008 (8.35)
Lékař odpovídá:
Každý plánovaný výkon by měl být prováděn po důkladné přípravě a řádném vyšetření všech obtíží, aby se zabránilo event. komplikacím během či po prováděném výkonu. Pokud máte tyto potíže, tak s nimi seznamte Vašeho praktického lékaře, který Vám provádí předoperační vyšetření a ten rozhodne o nutnosti dalších vyšetření (kardiologem či internistou).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,cca před 8 měsíci jsem začala být dušná při námaze.Plicní testy jsou v normálu.Asi před 5 lety se mi u pc udělalo zle a v čase cca 1 hod jsem byla převezena na interní oddělení.necítila jsem doteky,špatně a rychle jsem dýchala ,nemohla jsem si vzpomenout jak se jmenují mé děti a hlavně velice špatně jsem hovořila.Nález v celku nic.Před rokem se mi to stalo asi 3x.Toto odeznělo a již 8 měsíců mám dost nepříjemné pocity.Nemohu občas dýchat,jsem tak z toho unavená že mám občas pocit ,že už se nenadechnu,mám pocit ,že srdíčko neklepe ,ale jako když se tam převaluje.Když usínám točí se mi často hlava,budím se s hrozným pocitem u srdíčka a dušením se ,tlakem na prsou a v krku.Brní mne prsty a nemohu se často slabostí ani pohnout.Ekg žádný nález.Dříve se to stávalo tak 1 za 14 dní .Dnes je to 3x za týden.Mám strach usínat.Nejsem žádný blázen ,k lékaři jdu tak 1x za 5 let.Je mi 35let .Předem děkuji za radu.
2-8-2008 (0.10)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se, ale na podobné dotazy bez znalosti Vaší dokumentace a bez podrobného vyšetření opravdu nemohu adekvátně odpovídat. Obraťte se prosím na Vašeho praktického lékaře, internistu či kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Mám úzkostný stav, trne mi pravá ruka a pravá část obličeje v intervalech.Je to přezvěst nějakého onemocnění_ Děkuji
30-7-2008 (15.27)
Lékař odpovídá:
Navštivte Vašeho lékaře, neboť se skutečně může jednat o předzvěst i závažného onemocnění.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,již 4 měsíce mám implantovaný kardiostimulátor.Jsem stále v prac.neschopnosti,ale stále se necítím dobře,jsem velmi unavený.Povoláním jsem zedník,je mi 32 let.Chtěl bych vědět,zda je možné požádat o částečný invalidní důchod.Docházím na kardiologii,stále mi paní doktorka slibuje zlepšení,ale to se zatím nedostavuje.Děkuji za odpověd´.
30-7-2008 (10.55)
Lékař odpovídá:
S dotazem se obraťte na Vašeho kardiologa. Obecně se postupuje tak, že návrh na invalidní důchod podává Váš praktický lékař, který odesílá potřebné dokumenty na okresní správu sociálního zabezpečení (OSSZ) současně i s požadovanými konziliárními vyšetřeními (u Vás hlavně kardiologa či kardiostimulační laboratoře). O přidělení či zamítnutí invalidního důchodu (plného či částečného) pak rozhoduje dle schválených předpisů OSSZ.