Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1020 do 1040
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den Chtěla bych poradit. Mám 2 letého chlapečka, v těhotenství jsem extrasystoly asi nevnímala, nebo si to nepamatuji. Teď poslední dobou, jsem se začala vnímat a dost se jich bojim. Jednou jsem to měla asi 30krát za den ( takové to přeskočení). Nevěděla jsem, jak se uklidnit, aby mě to přešlo. A chtěla bych ještě jedno dítě ale jediné čeho se bojím jsou es. Je to tak 4 měs, co jsem byla na kadriologii. Ekg v pořádku, pan doktor mě ujistil, že srdíčko mám v pořádku. Myslíte, že se teda nemám bát? Je třeba měsíc, kdy nevnímám jedinou a někdy třeba 3krát za den. Děkuji moc. marková
10-1-2010 (17.04)
Lékař odpovídá:
Jak jsem již psala v minulých dotazech v sekci arytmie, doporučuji Vám užívat pravidelně magnesium v dávce 500-1000 mg denně - je volně prodejný v lékárně.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Paní doktorko byl jsem na vyšetřeni EKG a pán doktor mi řekl že mám inkokpletní blok pravého Tawarova ramínka. Vůbec tomu nerozumím a proto Vás prosím jestli by jste byla tak laskavá a řekla mi jestli je to něco nebezpečného a popřípadě jak se toho bloku zbavit Podotýkám že mi je 45 let Děkuji za odpověď
7-1-2010 (9.50)
Lékař odpovídá:
O bloku pravého raménka Tawarova jsem již psala v sekci arytmie - viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Mila pani doktorko, obracim se, prosim na Vas, nebot se obavam kombinaci leku, ktere uzivam na snizeni krevniho tlaku. Je mi 50 let a uzivam tyto 4 predepsane leky : Lusopress Nitrendipinum 20 mg, Lokren 20 mg, Micardis 80 mg a Tenaxum. Mam problemy s dychacimi cestami, citim se slaba a velice vycerpana. Take citim otoky nohou a tvare . Mnohokrat dekuji za Vasi radu a doporuceni.
6-1-2010 (23.55)
Lékař odpovídá:
Tato kombinace je obecně v pořádku a nemám k ní žádné výhrady. Neznám však Vaše konkrétní nálezy. Otoky nohou a tváře by mohly být způsobeny nejspíše Lusopressem - poraďte se o jeho event. záměně za jiný preparát s Vašim ošetřujícím lékařem.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Byla jsem na předoperačním vyšetření, budou mi odemuty vaječníky, mám tam velkou cystu. V popisu EKG bylo napsáno PQ0,16 LBBB. Prosím o laskavé sdělení, jestli LBBB znamená, že bych se měla nějak léčit nebo změnit životospráu. Je mi 58 let, jsem podnikatelka, 10 let ve stresu, bez dovolené a klidného spánku. Děkuji předem.
6-1-2010 (19.09)
Lékař odpovídá:
LBBB znamená kompletní blok levého raménka Tawarova - o něm jsem psala již v minulosti v sekci arytmie - viz tam. V prvé řadě je nutné doplnit echokardiografické vyšetření a dle výsledku teprve poté je možné dát Vám další doporučení.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den paní doktorko,můj syn nyní téměr 17 let.Nález echo:úzký ústřik na ortalní chlopni mezi pravým a levým koronárním cípem do 16,4mm,lehce kontrastnější pr.koron. cíp,úzký ústřik na chlopni pulmonalis do 13,4mm.Syn od 7 let hrál zvodně fotbal ve škole sportovní třída,nyní má treninky pouze 1 až 2 týdně,ale přidal posilovnu a kikbox.Je nutné ukončit veškeré sportovní aktivity.Prosím zda mi můžete napsat co je pro něj výrazně rizikové.Pan doktor nám sdělit nezávodit a víc si máme zvážit sami.od 1 roku používá inhalatory,nyní alvesko a aerius,při sportu doposud žádné problémy.Moc děkuji za odpověď
5-1-2010 (16.50)
Lékař odpovídá:
S dotazem se prosím obraťte na lékaře, který echokardiografické vyšetření prováděl, ten Vám dá nejfunodovanější odpověď. Nevýznamná či málo významná chlopňová vada není sportování na závadu, u středně významných a významných vad se vrcholové sportování nedoporučuje.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Paní doktorko, asi tři týdny jsem byla vystavena velkému stresu a během této doby jsem začala mít svíravý pocit žaludku,bolest ve středu nadbřišku, tlak na prsou, obtížné dýchání. Stres nyní pominul, bolesti trvají. Léčím se na sníženou funkci štítné žlázy- i zde ,se mi zdá, se příznaky zhoršily. Děkuji velice za odpověď.
5-1-2010 (14.28)
Lékař odpovídá:
Potíže vypadají podezřele, určitě navštivte Vašeho ošetřujícího lékaře, bez vyšetření není možno říci, čím jsou obtíže způsobeny.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den pani doktorko, jiz nejakou dobu trpim na extrasystoly, ktere mam obcas i nakupene, zvlaste pri stresu nebo uzkosti, pomaha Lexaurin. Podstoupila jsem nasledujici vysetreni: EKG - SR, osa intermedialni, ST izoelek, ploche T vlny v aVL, ostatni pozitivni, normalni prevodni casy. Zatezove EKG - negativni zatezovy test. Spirometrie - normalni nalez. Holter-Po celou dobu monitorace SR, max TF 166 (ten den bez jakehokoli namahavejsiho pohybu, pouze chuze do kopce), min TF 44/min (04:18), bez ektopie, vyznamna bradykardie nezachycena, bez pauz, AV prevod 1:1. 22 Ventrikular beats, 2 Ventricular couplets, 5725 beats in tachycardia, 25S beats in bradycardia, 25 supraventricular beats, 11 couplets, 29 runs totalling 218 beats, 29 beats longest run 81 bmp, 11 beats fastest run 115 bmp. Echo: Koren 31 mm, ascend. aorta stihla, aortalni chl. normalni bez vady. LS nezvetsena 32 mm, mitralni chl normalni bez vyznamne vady, zadni stena a septum 9 mm. LK nezvet 42 mm s normalni systolickou funkci, bez hrube regionalni poruchy kinetiky, EFLK 65%. PK nezvet s normalni systolickou funkci, bez separace, nevyznamna plicni hypertenze. Doktor mi k mym vysledkum v podstate nic nerekl, rada bych se proto zeptala, jestli je muj nalez uplne normalni nebo je neco spatne? Muze se plicni hypertenze casem stat vyznamnou, zpusobit problemy, mam se neceho vyvarovat? Mohou byt me nakupene extrasystoly nejak nebezpecne? Velmi me zneklidnuji a mam strach. Predem Vam moc dekuji za odpoved a vysvetleni mych vysetreni. Krasny den preji.
3-1-2010 (10.16)
Lékař odpovídá:
Jedná se prakticky o nevýznamný či nepodstatný nález, o extrasystolách jsem psala v sekci arytmie opakovaně - viz tam. Jen bude vhodné pro jistotu za několik měsíců zkontrolovat echokardiografii kvůli mírné plicní hypertenzi, zda se nehorší.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Vážená paní doktorko, již více jak rok mám dosti nepříjemné vynechávání srdečního rytmu. Srdce se mi jakoby zastaví a najednou mi hodně bouchne a toto se opakuje třeba i 10x za minutu. Při tomto vynechání i občas začnu lapat po dechu. Dříve mě to zlobilo 1-2x za půl roku, ale teď to mám od rána, co se probudím až do večera. Do toho mě brní celá levá část hlavy i pod vlasy a jde mi to přes levou tvář až do levé ruky a nohy. Dále se nemohu vůbec nadechnout a pálí mě u srdce. Je mi 28 let a od 7 let jsem hrál aktivně fotbal. Kvůli těmto problémům jsem musel se sportem úplně přestat, jelikož se mi při větší fyzické zátěži motala hlava, dělalo černo před očima a neudržel jsem rovnováhu. Můj kardiolog mi nic nezjistil a ani Hollter nic neukázal. Před měsícem jsem při potížích navštívil jiného kardiologa, který mi po vyšetření ultrazvukem řekl, že mi propouští levá chlopeň a že by to mohly být tzv. Extrasystoly. Napsal mi Egilok 1-0-1 a Neurol 0,25 1-0-1. Tyto léky užívám, ale nepociťuji zlepšení a problémy přetrvávají. Můžete mi prosím poradit, jaká další vyšetření bych měl podstoupit, abych byl opět zdráv a mohl konečně normálně fungovat? Mockrát Vám děkuji za radu a přeji Vám šťastný nový rok.
2-1-2010 (23.49)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se, ale bez Vašeho vyšetření Vám nemohu přesně odpovědět. O extrasystolách a možnostech jejich ovlivnění jsem již opakovaně psala v sekci arytmie - viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
DOBRY DEN, CHCEL BY SOM SA SPYTAT MOJA MAMA BERIE LIEKY NA VYSOKY KVNY TLAK ALE VOBEC HO NEMA VYSOKY. MA 80 ROKOV A MA ZAVRATE A TOCI SA JEJ HLAVA A JE NA ODPADNUTIE CO SA UZ RAZ STALO A VTEDY KED JEJ JE TAKTO TAK MA TLAK NIZKY TAK 80/60. POTOM SA JEJ ZVYSI NA NORMALNY130/80 A UZ JEJ JE DOBRE. CHCEM SA SPYTAT ZE BA ASI NEMALA BRAT PRESTARIUM NA ZNIZENIE TLAKU. A NEMALA ANI NIJAKU SRDCOVU PRIHODU DOTERAZ dakujem.
2-1-2010 (22.01)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se, ale s dotazem se obraťte na jejího ošetřujícího lékaře,neboť Prestarium má řadu dalších efektů a není jisté, že matka tento preparát užívá na vysoký tlak, ale např. na ochranu ledvin u diabetiků apod.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den,mám aortální regurgitaci téměř 3 stupně,navíc jsem 7 den po infarktu s implantací lékového stentu. Ráda bych věděla,kolik stupnů existuje a jak dlouho to může ještě trvat,než dojde k operaci.4 měsíce,rok,dva? Děkuji.
2-1-2010 (12.55)
Lékař odpovídá:
Nejobvyklejší členění významnosti aortální regurgitace je do 4 stupňů. Na základě toho, že se jedná o 3. stupeň aortální regurgitace nelze však říci, kdy bude pacient indikovaný (a zda vůbec bude indikovaný). Zálež na řadě dalších faktorů (subjektivní potíže - únavnost, dušnost apod.) a dále na velikosti a funkci levé komory srdeční. Tato problematika je velice složitá a přesnou odpověď Vám může dát jen Váš ošetřující kardiolog na základě více vyšetřeních provedených v určitém odstupu.
# Pacient se ptá:
nezařazeno
mohu uzivat indometacinin kdyz beru loristu a verospiron.
1-1-2010 (22.58)
Lékař odpovídá:
Pokud užíváte Loristu s Verospironem v indikaci srdečního selhávání, tak současné užívání indometacinu není vhodné, neboť zadržuje sodík a tím i tekutiny, což může způsobovat převodnění organismu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý deň pani doktorka mám taký problém nenormálne cítim tep v bruchu ako keby mi srdce o niečo búchalo hlavne keď ležím trápi ma to asi pol roku bol som aj na kardio tlak 120/80 srdce v poriadku robili mi aj ultrazuvk všetko v poriadku len respiračná aritmya známky športového srdca mal som len vrodenú vadu bol som na ablácii kde mi to odstránili ale stale ma trápi ten tep na bruchu sem tam sa mi aj ťažšie dýcha ako keby mi na hrudníku niečo zavádzalo pri športe nič necítim len keď si lahnem nemôžem koli tomu zaspať hrávam hokej futbal plávam občas mi tŕpne aj malíček na ľavej ruke to vyriešim masážou tep mám okolo 55 až 66 mám 28 rokov pravidelne lekárske prehliadky kazdy rok som vojak s povolania koli tomu som bol na tej ablácii doktor povedal že keď si to nedám odstrániť môžem skončiť v civile a to nechcem vopred ďakujem za každú radu a názor šťastný nový rok dovidenia
25-12-2009 (19.16)
Lékař odpovídá:
V případě, že je normální nález na echokardiografii (ultrazvuku srdce), tak je ještě vhodné doplnit sonografii břišní srdečnice (aorty) k vyloučení její výdutě (ta však bývá většinou jen u starších pacientů). Pokud jsou výše uvedené nálezy v normálu, tak u štíhlých pacientů bývá normální pocit vnímané pulzace na břiše "normální" a je dán nárazy spodní stěny levé komory přes bránici na přední stěnu břicha a může být nepříjemně vnímaný u citlivých jedinců.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Važená paní doktorko.Vaše odpověd nás oba příjemně sklidnila.Málo kdo si dokáže představit, jak důležitá odpověd to pro nás Všechny,kteří Vás zahrnujeme dotazy je.Jsem ráda,že i při tak zodpovědné práci jakou je kardiologie a ještě vzácnejších chvílích volna se věnujete tomuto tématu a nám kdo ve Vás vkládame důvěru odpovidáte na dotazy.Zato Vám moc děkujeme a já i syn přejeme mnoho krásných a ůspěšných dní.
21-12-2009 (22.01)
Lékař odpovídá:
Děkuji mnohokrát za podporu a přeji Vám vše dobré v budoucím roce 2010.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobrý den Paní doktorko prosím vás o radu už přes rok mám dost velké bolesti pod levým prsem a ještě víc mě trápí bolesti na hrudi .pocituji takové chvění přímo na hrudi mám spoustu vyšetření za sebou plicni ,ekg i zátěžové ekg měla jsem nález na zátěžovém ekg poslali mě do brna do fakultni nemoc.kde mi udelali koronografii a vše bylo v pořádku .byla jsem i v praze ikemu kvuli plícím taky v pořádku ale bolesti zustali ted me poslala pani doktorka opět na zatěžové ekg a opět je tam nález nemužetě mi poradit co mám dělat byla i na ct páteře jsem byla mám skoliozu myslíte si že mužu mít bolesti od páteře ,mám dceru která chce chodit na procházky bohužel to sní nemužu absolvovat protože se po chvíli zadýchávám že nemužu dál prosím radu brali mi krev asi na vše co se dá jsem admistritavní pracovnice práce mě baví ale přiznám se že už je to dost dlouho co se to semnou táne a už se pozoruji že su trochu psichicky na tom špatně že mě vše vytočí protože opravdu nevím co mám dělat jsem vdaná manžel podniká máme firmu na vyrobu kuchiní ,syn odmaturoval je umělecký truhlář a dcera je v šesté tříde prochází stále z vyznamenáním muže to byt i psichyka že už se to tahne dlouho a opravdu nemužu fungovat tak jako dřív jo ještě abych řekla je mi 41 let pocházím z mikulova na moravě mám trocu strach že je skrytá vada srdeční opravdu nevím jak dále prosím poradtě mi moc dekuji s pozdravem strmisková jitka
20-12-2009 (19.08)
Lékař odpovídá:
Vzhledem k normálním nálezům na koronarografii i ostatních provedených vyšetření je onemocnění srdce prakticky s jistotou vyloučené. Bolesti na hrudi mohou být způsobené samozřejmě řadou jiných příčin - blokády páteře, onemocnění jícnu či žaludku apod. Ke zjištění příčiny Vašich obtíží bude nejspíše vhodné doplnit ještě vyšetření gastroenterologické včetně gastroskopie a dále neurologické a event. rehabilitační vyšetření. Pokud i tam budou nálezy normální, tak bych k vyloučení psychické příčiny doporučovala absolvovat ještě vyšetření psychologické či psychiatrické.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den , paní doktorko. Již jako mladá jsem užívala Trimepranol na bušení srdce. Pak časem bušení srdce vystřídalo takové to nedobouchnutí, pauza a pak rána, citelná i oři měření tepu druhou osobou. Před deseti lety mi na ECHO zjištěné degenerativní změny na chlopni, jinak nic závažného. Brala jsem dlouhodobě cardilan 1-0-0. Časem opět nastalo klidové období, vysadila jsem cardilan. Přep šesti lety se mi vrátily problémy, byla zjištěna snížená funkce štítné žlázy, autoimunitní, beru euthyrox 75, jednou týdně 1,1/2 tablety. Původně mi na arytmii paní doktorka nasadila isoptyn při potížích, přep půl rokem změnila na concor cor 2,5 mg 1-0-0. Vypozorovala jsem, že když jsem si jednou týdně zvýšila doporučovanou dávku euthyroxu, měla jsem bušení srdce. Endokrinolog však toto vyvrátil. Paní doktorka internistka mi vyšetřila krev s tím, že mi euthyrox 75 měl stačit. Jelikož mě dlouhodobě trápí exstrasystoly při zátěži i v klidu, podstoupila jsem zátěžové EKG a HOLTRA s výsledkem: Po celou dobu monitorace sinusový rytmus s přiměřenou frekvencí bez poruch a-v vedení, bez významných pauz. Záznam jen s málo četnými SVES, které 1x v trojici, jinak jsou SVES izolované. Záznam bez KES či dalších arytmií, bez významných denivelací ST úseku.Test bicyklové ergometriebyl při medikaci concorem negativní. Zátěž 50W 3min SF 140, TK 160/85, subj. 0, 100W 1 min SF 155 TK 180/95 celková únava,zadýchávání, které limitací testu, bez jiných potíží. Concor jsem začala brát pravidelně, ale exstasystoly mám po něm častější i celé dny.Nevím zda-li je to možné. vysadit se concor má dle letáku postupně, k lékaři jdu až v lednu. Dnes jsem si ho nezvala a estasystolu jsem nepozorovala. Jsem aktivní, pracuji, mám rychlou chůzi a věnuji se turistice. A v tom je problém. Při výstupu v Alpách i když přizpůsobím svému věku chůzi, nebo při zátěži, zvednu vnuka, běžím za tramvají, srdce buší šíleně rychle a mezi bušením cítím pauzy a to je hodně nepříjemný. Užívala jsem rok šumivý hořčík 250mg 2x denně a srdce bylo poměrně v klidu.Prožívám dlouhodobě stres, nemoc manžel práce atd a zřejmě to má také vliv. Jsem hodně citlivá, vše moc prožívám. Mohu užívat šumivý hořčík dlouhodobě v kombinaci s lékama, které jsem vyjmenovala a pokud ano, v jakém měřítku? Jak mohu posilovat srdce, jakým sportem? Je vhodná i joga na hygienu dýchání? Ráda bych svému srdci pomohla i jinak. Předem Vám moc děkuji za odpověď a přeji krásné vánoční svátky.
20-12-2009 (3.23)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se, ale ve Vašem konkrétním případě Vám nejlépe na Vaše dotazy odpoví Váš ošetřující lékař, který Vás zná podrobně včetně celé Vaší medicínské historie. Tato "léčit" přes internet není možné a ani vhodné. Moc se omlouvám a děkuji za pochopení.
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
Dobrý den paní doktorko. Mám na vás dotaz. Moje teta zemřela ve věku 53 let na infarkt myokardu, který se prý rozvinul na podkladě vrozené méněcennosti stěny tepen (včetně věnčitých tepen srdce). Byla silný kuřák,nic moc životospráva a samý stres. Chci se zeptat zda kdyby nekouřila a zdravě žila mohla ten stav tepen nějak ovlivnit? Ještě by mě zajímalo, zda existuje nějaké vyšetření které dokáže odhalit v jakém stavu tepny mám? Já sama jsem teď byla na vyšetření ekg,tam mi bylo prokázáno akorát nějaké pravé raménko a také jsem byla na echu srdce a vše je v pořádku. Byla jsem totiž u toho, když teta zemřela a prožila jsem šok a teď mám svíravé pocity na hrudi,špatně se mi dýchá ale prý je to vše psychického rázu. Beru už i antidepresiva. Prosím můžu po vyšetření ekg a echem věřit tomu že mám zdravé srdce? je mi 29 let. Jinak v rodině to byl zatím první infarkt, nikdo problémy se srdcem nemá jen taťka jako malý měl šelest a můj pětiletý syn jí má taky. Předem Vám moc děkuji za odpověď a přeji nádherné vánoční svátky.
18-12-2009 (12.46)
Lékař odpovídá:
Normální EKG a echokardiografie vyloučí prodělané příhody s vysokou pravděpodobností. K vyloučení zúžení věnčitých tepen je nutné provést zátěžové testy (např. zátěžové EKG, zátěžové echo apod.). Tyto testy se však provádí u rizikových pacientů (tj. např. pacientů s výrazně zvýšenými tuky v krvi, hypertonicků, diabetiků, kuřáků apod.). Vždy je nutno v prvé řadě zhodnotit celkové riziko prodělání akutní koronární příhody pomocí tzv. Euroscore. O jeho hodnotě a Vašeho konkrétního rizika Vás může informovat Váš ošetřující lékař.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, paní doktorko, chtěla bych se zeptat na tuto věc. Už dlouhou dobu mě obtěžuje přeskakování za hrudní kostí, jakoby vynechání pulsu a následné větší bouchnutí. U lékaře jsem byla už několikrát /ekg, holter/. Dokonce se mi to stalo v čekárně, celou dobu mě to obtěžovalo a za 10 minut mi lékařka udělala ekg a nic nezjistila, jen rychlejší puls, dala mi vasocardin. Tyto problémy jsem měla už i v těhotenství, kdy se mi více nakupili. Pak byl klid. Nic mi nezjistili. Lékařka mi teď nasadila AD na zklidnění.Někdy je to občas, někdy to cítím více. Mám mírnou hyperkyfózu páteře, problémy se zády, hlavně ta hrudní páteř, kde cítím brnění mezi lopatkami při větší fyzické zátěži. Taky beru třetí rok antikoncepci. Můžou mít záda nebo antikoncepce na těchto potížích taky podíl? Děkuji.
17-12-2009 (9.32)
Lékař odpovídá:
Přeskakování za hrudní kostí je způsobeno nejspíše extrasystolami - o nich jsem psala v sekci arytmie již opakovaně - viz tam. Blokády hrudní či krční páteře mohou podobné obtíže způsobovat či zhoršovat a výjimečně tak i hormonální antikoncepce.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
DObry den, vcera jsem byl vysetren na ekg s hodnotami PQ 0,15, QRS 0,08, QT 0,40, PZ V3 osa +45st., melce negat T III, jinak ST useky bez patol. nivelizaci...Muzte mi prosim objasnit, co to znamena?
15-12-2009 (21.18)
Lékař odpovídá:
Jedná se o normální EKG nález.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobry den jsem těhotna už před tehotenstvim jsem měla sinusovou tachykardii.Momentalně se mi problemy zhoršily v těhotenstvi byli mi naměřeny vysoke d-dimery 1019 a zrovna ten den mi bylo nevolno vysoky krevni tlak 166/90 a rychla srdečni činnost 130 při postaveni. Za tyden dimery 168 takže v normě.zajimalo by mě jestli tenhle stav nemohl dimery zvyšit.děkuji
12-12-2009 (11.23)
Lékař odpovídá:
I při normálním průběhu těhotenství může docházet ke zvýšení D-dimerů. Proto jeho stanovení k vyloučení tromboembolie při těhotenství selhává a nemá ho smysl vyšetřovat.
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
Dobrý den paní doktorko. Obracím se na Vás s dotazem. Nejdříve něco o mě. Je mi 23 let, před rokem jsem prodělala zánět srdečního svalu - jen slabší forma. Od té doby jsem měla sinusovou tachykardii, která pak sama odezněla. Měla jsem jen pohotovostní léky - Trimepranol. Teď je to měsíc, co jsem se vrátila z nemocnice. Měla jsem opakované záchvaty bušení srdce, které byly velice silné a trvaly i hodinu a půl v kuse. Nakonec mi zjistili, že mám sinusovou tachykardii - ale jen při pohybu - i při sebemenší zátěži jako chůze po bytě! Měla jsem tep hned kolem 160/min. Ale naopak při sezení nebo ležení jsem měla kolem 55/min. Nasadili mi tedy Egilog 50mg, brala jsem 1 a půl tablety ráno i večer - to mi velice pomohlo. Nyní beru Lokren. Půl tablety ráno. Ten mi také velice pomáhá, ale poslední týden mám takové problémy, že mývám extrasystoly a píchá mě za hrudní kostí a špatně se mi dýchá. Stává se mi to i v klidu. Tedy spíš hlavně v klidu. A můj dotaz tedy zní: Je možné dostat infarkt při užívání betablokátoru? Jsem po velice, ale velice náročném stresovém období, které trvalo cca půl roku, bylo i pár kolapsů. Ale krev, št. žlázu, moč (sběr za 24hod), cholesterol.... vše v pořádku! Jednou jsem měla cukr zvýšený na hodnotu 6. Ale už je zase v normálu. Můj kardiolog mi asi před půl rokem při běžné kontrole - to jsem ještě neměla problémy, říkal, že já jako žena ve svém věku NEMŮŽU dostat infarkt, že jsem prý chráněna hormony až do menopauzy. Tomu samozřejmě věřím, ale už jsem slyšela o spoustě případů, kdy mladé ženy, ve věku kolem 25 let dostaly infarkt! Já nepracuji a sedím pořád doma. Nemám vůbec žádný pohyb, ale nekouřím, alkohol vůbec nepiji a kávu také ne. Hodně jím hořkou čokoládu a sladké, ale jinak se snažím jíst zdravě. Měřím 170cm a vážím 73 kg. Věřím, že mi dotaz zodpovíte. Velice děkuji za odpověď. Přeji krásný den.
8-12-2009 (21.24)
Lékař odpovídá:
Riziko infarktu myokardu ve Vašem věku a ve Vašem případě je extrémně nízké až skoro vyloučené. Jsou samozřejmě raritní případy infarktů v takto mladém věku, ale pak se jedná o těžké dědičné poruchy metabolismu tuků, poruchy srážlivosti nebo spasmus jinak zdravých věnčitých tepen při extrémním stresu. To je však velice vzácné, a proto není nutné o tom vůbec uvažovat a ani se tím trápit.