Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 720 do 740
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den.Můj přítel má steriozu aortální chlopně,můj dotaz je,zda může chodit 3krát týdně se zatěžovat do fitness.Je nu 51 let.Předem děkuji za odpověď.
25-1-2011 (17.38)
Lékař odpovídá:
Záleží na tom, zda je tato vada významná. Pokud je středně významná či významná, tak mu zatěžování může škodit a přesnou možnost sportování mu musí určit jeho ošetřující kardiolog. U málo významné aortální stenózy není významněji omezen.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den, pani doktorka, chcem sa spytat, ked mam ECHO : LK dilat., lahsia excentricka hypertrofia, diff. hranicne exk.resp.mierna hypokineza v bazalnych segmentoch, systol. a diastol. dysf., EFLK 40-43%. Fibroskl.zmeny cipov ao a mi chlo., MR II.st., dilat.LP. Prave odd. hranicne az mierna dilat., aj kmen art.pulm., mierna PH, TR I.st., Minim.perik.eff. EKG Holter: Konstantny sínusovy rytmus so zniz. cirkadialnou varibilitou, SF a HRV -stredne riziko, Frekventne polytopne KES vylucne pocas bdenia, 9 monotopnych koupletov, bez VT. Bez poruch prevodu. Ergometria: skor atypicke tazkosti, bez signif.insch.zmien. Lieky: Concor cor 5mg, Cardilan 2x2, Pritor 1/2 tabl. zo 40 mg. Mam asi kolisavejsi tlak, doma zvyknem mat okolo 100/70, 110/75, ale u lekara vyssi 140/95 a pod. Pritor beriem cca 2 roky, viac vladzem, ale niekedy ked mam taky nizky tlak, mam obavy ho vziat. Mala som ho aj vyluceny prechodne pretoze aj lekar mi nameral nizke hodnoty, ale cca po tyzdni som pocitovala chvenie a zas mi tlak vysiel na 140/100. Doobeda nezvyknem mat extrasystoly, ale k veceru ich mam. Ked si lahnem, tak aj vtedy tiez ustupuju. Internista mi kazal brat aj pritor, predtym som ho brala, ale kardiolog mi povedal, ze ho nepotrebujem, moze mi aj on vyvolavat extrasyst.? Myslim tym, ze mi este viac znizuje tlak? Obvodna lekarka ma nastrasila, ked som jej pytala na extrasystol. povedala, ze urcite mam supravert., lebo keby som mala komorove, tak uz tu nie som. Ja bohuzial mam komorove, mozu byt aj zo stresu? Alebo aj z toho ked mam nizky tlak a vezmem liek na tlak, alebo si nemam vsimat, ze mam nizsi tlak, ten liek mi ho vyrovnava? Velmi pekne dakujem za odpoved.
25-1-2011 (14.36)
Lékař odpovídá:
Jak jsem již psala, na takto konkrétní dotazy nemohu odpovídat, obraťte se na Vaše ošetřující lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
dobrý den pani doktorko,trápi mne už dlhší dobu arytmie pri ktorých mám pocit jedného vynechaní úderu tepu jakoby mi skočilo srddíčko někdy mi to udelá zaden pár krát někdy víc , už dlhší dobu užívam lék egilok který mi predepísal lekář ale štve mne že už to berem léta a nejak se to nelepší někdy to skočení srdíčka mám menej někdy mín podla toho berem egilok někdy si dám len púlku ráno nekdy ráno aj večer lekári mi už delali vela krát ekg mal som na sobě ekg holter aj tlakový holter a nikdy se neprišlo na to co to múže být , neviete mi poradit prosímvás co mám delat alebo jesli nemám změnit léky nebo existuje na tento druh arytmii nejaký operačný zásah nebo něco inýho asi budem muset ty léky brát celej život že?? díky nashle
24-1-2011 (18.29)
Lékař odpovídá:
O Vámi uváděných poruchách srdečního rytmu (tzv. extrasystolách) jsem opakovaně psala v sekci arytmie- viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, mám dotaz, je mi 29 let, mám nízký tlak 105/60, tep 54 a trpím dušností, většinou večer ale někdy i celý den+ mě píchá u srdce a to vše v klidu, při jakékoliv fyzické aktivitě se rychle zadýchám že bych i omdlel a hrozně se spotím. Ještě uvedu že dříve sem měl problémy s alkoholem, pil sem více než je zdrávo ale to už je dva roky minulost ale od té doby mám tyto problémy které se zhoršují. Nevíte co by to mohlo být?
23-1-2011 (11.25)
Lékař odpovídá:
S potížemi se obraťte na Vašeho praktického lékaře nebo internistu, který Vás musí vyšetřit, než Vám dá adekvátní odpověď.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
mám nízkou tepovou frekvenci i při zátěži, měření sporttester polar tf7 u ukazatele energetického krytí se nemohu dostat do efektu zlepšení tělesné kondice, dostanu se jen do oblasti spalování tuků, cca 90tepů za minutu. Užívám Lokren 20 mg, 1 tablitu ráno. Může Lokren za sníženou tepovou frekvenci a je vyšší zátěž promne nějak nebezpečná? Děkuji za odpověi. Ing. Hynek,CSc.
22-1-2011 (19.51)
Lékař odpovídá:
Lokren je preparát, který snižuje tepovou frekvenci nejvíce ze všech známých preparátů. O maximální a tréninkové tepové frekvenci Vás musí informovat Váš lékař na základě znalosti Vašich dalších nemocí. U jinak zdravého člověka by maximální tep neměl přesahovat tepovou frekvenci vyšší než 220-věk.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den , je mi 21let začala jsem si pravidelně měřit krevní tlak .Ten mám docela nízký v klidu nejnižší naměřený 103 na 75 . Po fyzické zátěži většinou 125 na 85 .Po kávě a pravidelném pitném režinu je vše v pořádku , ale překvapuje mě frekvence tepu ,v klidu i při nízkém tlaku většinou kolem 85, měřené ihned po pohybu vždy něco kolem 95 až 100 , je pavda že třeba u doktora (trpím sindromem bílého plaště) mi nameřila doktorka tlak normální ,ale tep 145. Myslíte ,že tyto honoty tepu jsou ještě v normě?
22-1-2011 (18.53)
Lékař odpovídá:
Ve Vašem věku jsou normální. O tepové frekvenci jsem již jinak psala obecně v minulých dotazech v sekci arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den pani doktorko,da se zjistit pri krevnich odberech nebo v moci uzivani leku betaxa 20 ? (lek na snizeni vysokeho tlaku),dekuji...
22-1-2011 (17.02)
Lékař odpovídá:
Zjistit se dá, ale nechápu důvod Vašeho dotazu, neboť sama nevidím důvod ke zjišťování hladiny tohoto léku.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, při preventivní prohlídce nebylo možné mi po EKG spočítat tep. Po změření tlaku říkala paní doktorka, že je nižší než 65. Zajímá mne, jak lze jeho výši zvýšit, protože asi způsobuje mou únavu, pohyb mám, rychlou chůzi i podle mne správnou životosprávu, jen horší spánek. Jsem sledovaná na hematologii se SLE, je mi 62 let.
21-1-2011 (21.18)
Lékař odpovídá:
Pokud tepová frekvence pokud neklesá pod 40-50/min., není většinou závažná. Na EKG je však vždy možné změřit tepovou frekvenci.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den,je mi 35 let a jiz nekolik let skoro 8 let mam nocni dusnost jen 1x za noc individualne asi 4x do tydne, kdyz se mi srdce trosku rozlita, a na to dusnost ustupuje.pred mesicem me odeslali na vyšetření- Echokardiografie, kde mi zjistili stopovou regurgitaci na mitrálni chlopni a hraniční nález pro prolaps předního cípu chlopně.Bylo mi řečeno, že tento nález má velké procento lidí, ale pred 2mi lety jeste bylo srdce plne v poradku.jsem vedena na imunologii jako chronicky nemocny pacient, prodelala jsem chlamydie trachom,ktere mi zpusobovali urputne zachvaty sucheho kasle a pichani u srdce x mesicu jsem se z toho nemohla dostat,ktere nakonec ustoupovalo ale nastala zminena klidova dusnost,ktera me trapi dodnes.astma na plicich nemam.dekuji za radu Veronika
21-1-2011 (16.38)
Lékař odpovídá:
Vámi uváděný nález na echokardiografii Vám nemůže dělat žádné obtíže a proto je i kardiologická příčina obtíží nepravděpodobná. Pouze je vhodné ještě doplnit EKG-Holtera, aby se vyloučila srdeční arytmie jako příčina Vámi uváděné dušnosti. Pokud budete mít v noci potíže a nebude zjištěna arytmie, tak je vhodné se znovu obrátit na plicního lékaře a event. i alergologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,maminka bere prášky na ředění krve Anopyrin. Byla na gastroskopickém vyšetření a tam jí byla diagnostikována jizva po vředu,proto jí lékařka doporučila,aby tento prášek vynechala.Mám obavy,aby se jí zdraví nezhoršilo neboo ,aby nedostala mozkovou příhodu,jak se jí už jednou stalo .Jde mi o to,jestli je možné nahradit Anopyrin jiným vhodným praparátem nebo nějakým přír. prostředkem,který tu krev zředí a tolik nepoškodí žaludek .Mamince je 73 let.Děkuji za odpověď
20-1-2011 (12.21)
Lékař odpovídá:
Tento preparát je možno nahradit látkou ticlopidinem (Apo-Tic, Ipaton apod.) či clopidogrelem (Plavix, Trombex). Některé z nich však mají preskribční omezení. Dále se pak vyrábí preparát Aspirin Protect, který má zvláštní obal a rozpouští se až ve střevech a tím nedráždí žaludeční sliznici. Po mozkové příhodě by se léky na ředění krve pokud možno vysazovat neměly.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, je mi 29 let, v poslední době trpím bolestmi krční páteře a od jisté doby se mi právě při této bolesti objeví vynechání srdce a s tím související tlak v krku. Toto se vyskytuje hodně když dlouho cestuji v autě nebo když sedím v nějaké špatné poloze na židli. Někdy se mi udělá po této arytmii chvilkově nbevolno, ale to je minimálně... Může tedy tado občasná arytmie být způsobená páteří ???
18-1-2011 (22.16)
Lékař odpovídá:
Jak jsem již opakovaně psala, blokády krční a hrudní páteře mohou samy o sobě stimulací vegetativních nervů způsobovat různé druhy srdečních arytmií.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko.Je mi 35 let. Už delší dobu mívám zvláštní stavy,nejsou moc časté. Začíná to píchnutím na hrudi, potom se mi zrychlí tep, začne se mi točit hlava jako na omdlení, začne mi škubat v končetinách jako bych měla zimnici, ale nemám.Mám šumění v uších.Bolí mě v zádech a za krkem.Trvá to tak 10 minut a potom je vše zase v pořádku. Tlak mám podle mé prakt. lékařky dobrý 120/80. Prý je to spíše problém v oblasti krční páteře a psychika.Předepsala mi magnetoterapii.Měla bych navštívit kardiologa?
18-1-2011 (11.04)
Lékař odpovídá:
Páteř to skutečně dělat může, a to zvláště pokud je to ve spojení spolu s bolestmi krční či hrudní páteře. Pokud by však potíže byly časté a způsobovaly Vám výraznější obtíže, tak bude vhodné navštívit internistu a neurologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry vecer, mam 54 rokov, cca pred 30 rokmi som zacala mat problemy so stitnou zlazou-hyperfunkcia, opakovane ma liecili, pribrala som na vahe, teraz mam LKdilat. lahsia excentricka hypertrofia, diff. hranicne exk. resp.mierna hypokineza v bazalnych segmentoch, systol a diastol dysf., EFLK 43%. chlopnova MR II.st., mam komorove extrasystoly. V roku 2003 som mala intenzivne extrasystoly, znizovanie stavu v praci a pod. stresy, nasadili mi rytmonorm-nerobil mi dobre, potom sotalex.(Raz mi dali aj Gopten, vtedy som mala velmi nizky tlak a myslela som, ze mi odtrhlo srdce taky zvuk to vydalo.) Teraz som sledovana na kardiologii, beriem concor-cor5 a cardilan, brala som Pritor na tlak, ale opakovane som mala nizky tak mi ho vylucili, mohol liek na tlak sposobovat extrasystoly? (Este predtym mi internista pridal do liecby Preductal na vylucenie extrasystolov.) Brala som aj Euthyrox 0,25, aj to mi vylucili zatial. (Este som sa liecila cca 1/2 roka na sclerodermiu Prednison a Disulone). Mohlo ma aj to rozhadzat? Robili mi aj ergometriu, nemala som inschemicke zmeny. Na holterovom zazname mam monomorfne extrasystoly a 9 monotopnych koupletov, bez VT. Bez poruch prevodu. SF a HRV - stredne riziko. Mam strach z tych extrasystolov, su nebezpecne? Mozu byt aj psych.povodu? Predtym ma stale posielali k psychologovi a tak sa mi to zanedbalo. Schudla som cielene, este sa snazim. Da sa este upravit vykon srdca? Dakujem za odpoved.
17-1-2011 (23.25)
Lékař odpovídá:
Je mi to velice líto, ale na Váš dotaz a dotazy podobné opravdu nejsem schopna adekvátně a hlavně správně odpovědět. Obraťte se s dotazy prosím na Vaše ošetřující lékaře, kteří Vás znají nejlépe.
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
mam dotaz kdyz mam colesterol 7.07 hdl 2.04 ldl 4,63 co to pro me znamena dekuju
17-1-2011 (10.13)
Lékař odpovídá:
Hodnota celkového cholesterolu přes 7 a LDL cholesterolu přes 4,5 je i přes příznivou hodnotu HDL výrazně nepříznivá a je nutné dodržovat přísnou nízkocholesterolovou dietu. Pokud to nepomůže, tak u většiny pacientů (dle dalších rizik) je vhodné nasadit léky na snížení cholesterolemie.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobry den chtěl bych se zeptat po ranu mě byva špatně ,špatně dycham točí se mě hlava pak to přejde asi za 2 hodiny když si řihnu nebo prdnu tak to zmizí myval jsem to v noci a ted se to posunulo na rano musim napsat že mam žlučnikove kameny a jsem pred operací je to možne ,že by to bylo od žlučniku někdy mě brni zada špatně dycha byva vato většinou po jidle diky za odpověd
16-1-2011 (11.04)
Lékař odpovídá:
Žlučníkové kameny mohou způsobovat Vámi uváděné obtíže a měly by vymizet po operaci.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, mám za sebou 24hod. tlak holter, prům. tlak je 133/82- věk 46. Při měření v ordinaci mám vždy vyšší tlak - syndrom bíl. pláště, u lékaře se skoro vždy bojím, takže mi tlak vylétne. Po zklidnění je v normálu. Je to na léky ? Píchání u srdce -souvisí se stresem? Děkuji moc za odpověď.
12-1-2011 (22.55)
Lékař odpovídá:
Rozhodující je tlak při měření doma, tj. při tlakovém Holteru. Tlak, který je jen v ordinaci (tj. tzv. syndrom bílého plášťě) je bezvýznamnou věcí, neboť u lékaře trávíte jen několik desítek minut ročně.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den pani doktorko. Chtel bych se zeptat na vas osobni nazor. Je mi 22 let merim 186cm a vazim 96kg. Pred tremi lety na vanoce nevolnost pri noseni matky v naruci. Nejdrive se mi motala hlava pak zacalo busit srdce. Obrovsky tlak a huceni v usich. Nasledne zvraceni. Asi hodinu sem lezel a vse se uklidnilo. Nasledoval ale mesic kdy sem nemohl vyjit ani 10 schodu. Zadychaval sem se. Busilo mi srdce a s nim i tlak jen v levem uchu i v klidu. V noci sem zacal pozorovat huceni v usich. Na lekarske prohlidce zjisten tlak 180/95 tep 90. Nasadila mi lozap(srdce busilo porad ale tlak se stabilizoval na 135/75) a zhruba po roce zmenila lek na Vasocardin a pridala prestarium neo. Nejprve na 2 krat denne 50 mg plus rano prestarium. Nyni jsem se dostal az na 2 krat denne Vasocardinu SR200 plus 1 krat denne prestarium rano. Nemuzu dlouhodobe vykonavat tezkou praci. Pokazde kdyz se tlak zvedne tak citim tlak v levem uchu. O nejakem dobihani autobusu u me nemuze byt rec..10 minut se pak rozdychavam. Do 16 let sem sportoval. Fotbal, basketbal. Srdce na EKG a na Sonu v poradku. Nemuzete mi doporucit zmenu na nejaky jiny lek. Moje lekarka si nevi rady. a ani na interne mi nepomohly. Na SONU mi rekl ze si ty stavy vymyslim. Nemam uz chut behat po doktorech. a strasne moc me to omezuje v osobnim i pracovnim zivote. Dekuji za jakoukoliv odpoved
11-1-2011 (22.22)
Lékař odpovídá:
Velice se omlouvám, ale bez Vašeho vyšetření Vám nemohu přes internet takto odpovědět. Určitě je vhodné však mimo jiné provést zátěžové EKG vyšetření ke zjištění reakce tlaku na zátěž a tlakového Holtera a dle těchto vyšetření pak event. upravit medikaci.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den prosím o radu jemi 59 let mám vysoký tlak 150/95 beru prenessa4mg,enelbin retard,diacordin90 retard,a sandonorm 1mg,sandonorm se prý k nam už nedováží a nebude.Mohla by jste mě poradit o náhradu ,dostal jsem Coverex egis 4mg, mám problemy,otikají mě nohy,často musím na malou,hučí mě v uších,bolí mě hlava, aco je nejhorší mám stoho dýchací problémy.Docktorka mě řekla že si musím zvyknout,pracuji manualně a stím dechem mám dost problémy,Mohla by ste mě poradit nějakou dobrou zámněnu za sandonorm předem: Vám děkuji spozdrave Mráz Vladimír
11-1-2011 (20.22)
Lékař odpovídá:
Správně Vám může odpovědět jen Váš ošetřující lékař. Je samozřejmě řada léků, které jsou obdobné Sandonormu, ale nejlépe Vám odpoví ten, kdo zná Vaše nemoci, laboratorní hodnoty apod.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,trpím nočním pocením,při námaze se zadýchávám až mě rozbolí hlava a nemohu popadnout dech. Třeba při dobíhání trlejbusů, chůzi do schodů a pod.V poslední době, jsem přibrala asi7kg, takže při výšce1.63 vážím 63kg. Je mi 54 let. Také mi bylo v posledních dnech asi 2krát po námaze na omdlení, dělaly se mi mžitky před očima a bolela mě hlava. Asi před rokem jsem vážila53kg a tyto problémy jsem neměla, i když zadýchávání při námaze bylo asi pořád. Měla bych se objednat na nějaká vyšetření a na která? Děkuji za odpověď a za Váš čas. Marie
8-1-2011 (19.25)
Lékař odpovídá:
Vzhledem k Vašim obtížím bude jistě vhodné navštívit kardiologa či internistu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Užíval som rok aj 2 mesiace CORYOL 12 mg, nepociťoval som žiadne zlepšenie, ani zhoršenie. Vyhľadal som iného kardiológa a ten mi zmenil liečbu zo dňa na deň a teraz užívam liek prestarium A 5mg. Neznamená to pre môj organizmus žiadny problém? Môže sa tak zo dňa na deň liek vysadiť a zmeniť? Nie postupne? Ďakujem za odpoveď.
8-1-2011 (13.01)
Lékař odpovídá:
S dotazem se obraťte na Vašeho kardiologa, neznám Vaše další nemoci a důvod pro změnu. Změnu je možno jinak provést, jedná se o menší dávku tohoto léku.