Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1380 do 1400
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní Doktorko,prosím o radu. Již asi osm měsíců trpím bolestí od pupíku k hrudníků.Bolest občas míří pod pravé žebra. Často mi jdou travicí štávy nahoru a pálení žáhy.Byl jsem na gastroskopii,kolonoskopii a sonu.Žádé odpovědi jsem se nedočkal.Nakonec jsem byl poslán k ortopedickému lékaři.Předepsal mi rehabilitace na záda a i ponich žádné zlepšení nenastalo.Předem děkuji a zdravím.
20-1-2009 (18.42)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se, ale na takto konkrétní dotaz Vám opravdu nemohu adekvátně odpovědět. Prosím obraťte se na Vašeho ošetřujícího lékaře, který Vám odpoví fundovaněji.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko. Chtěl bych se zeptat jménem mého otce ,kterému bude 77 let. Již několik let bere léky na hypertenzi (Corvaton forte, Monotap, Simgal,Lomir, Lorista,Betaloc, Anopirin) tlak má v rozmezí 120-130/70-80 tep 50-60 . Trápí se tím že mu vynechává tep nepravidelně hlavně k večeru. Např 2-3 tepy vynechá potom následují např. 2 rychlé tepy a pod. Paní doktorka mu řekla že je to normální, ale moje maminka chodí k jiné paní doktorce a dostala na 24 hod. holter a poté šla na operaci a dostala kardiostimulátor . Tak jsme chtěli vědět Váš názor. Děkuji za odpověď. Turek
19-1-2009 (19.15)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se, ale na Váš dotaz nemohu bez vyšetření Vašeho otce odpovědět. Různých poruch srdečního rytmu existující desítky či stovky a nelze porovnávat obtíže a nálezy různých pacientů. S dotazem se musíte obrátit na jeho ošetřujícího lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Vážená paní doktorko,zdravím Vás.Je mi 42let a jsem v umělém přechodu.Po karcinomu čípku jsem podstoupila chemo a ozářky.Je to už 7let.Bohužel mi spálili moč.cesty a já mám pikteily ohledně průchodu.Od té doby mám zvýšený tlak 150/90 a hlavně někdy slyčím bušení srdce.Je pravda ,že mám i zvýšený puls 102 v klidu.Mám plný důchod a po přibrání 30kg.jsem zhubla 15kg.Beru Vasocardin 50 ráno 1tab.a večer 1tab.před rokem a půl jsem byla na operaci plastiky moč.měchýře a močovodů-bohužel nelze po spálení.Došlo jen k odblanění močovodu a zachránili mi V Praze levou ledvinu.V pravé budu mít pikteil co to půjde.Je možné,že bušení srdce ,vyšší tlak je i k ledvinám-k mému problému??Vím,že je to i tlouštkou,ale EKG nic neukázalo,křivka byla v pořádku jen zrychlený tep,Operace trvala 5hod a vše bylo také v pořádku..Pokud si dám vyjimečně skleničku -buší mi srdce také.Myslela jsem jestli to není k přechodu,jelikož návaly mám už 7 let a bušení také.Neberu žádné hormony-nesmím.Brala jsem jen Meridii jeden čas a to jen obden tenkráte,na předpis od pí.doktorky,bvím ,že tam srdíčko tluče rychleji.Nepoškodila mi Meridie srdce,nebo neuškodila mi ?Děkuji Janatková
19-1-2009 (17.04)
Lékař odpovídá:
Onemocnění ledvin a močových cest, která uvádíte, může způsobovat tzv. sekundární hypertenzi, tj. vysoký tlak způsobený onemocněním ledvin. Na Váš konkrétní dotaz Vám však nejlépe odpoví Vaši ošetřující lékaři.
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
Dobrý den,můžete mi prosím vysvětlit pojem farmakologická scintigrafie srdce.Děkuji za odpověd.Kroužecká
17-1-2009 (13.47)
Lékař odpovídá:
Scintigrafie znamená vyšetření např. srdce na oddělení nukleární medicíny podáním radioaktivního preparátu, který se vychytává ve vyšetřovaném orgánu. Z prováděným vyšetření v kardiologii se nejčastěji dnes dělá tzv. zátěžová scintigrafie myokardu (tj. zátěžové vyšetření srdečního svalu). Zátěž se provádí buď zátěží na rotopedu (ergometru) nebo běhátku. Pokud pacient z jakéhokoli důvodu (např. onemocnění pohybového aparátu) není schopen vykonat tuto zátěž, tak se podávají léky, které urychlují činnost srdce podáváním různých léků, tedy farmakologicky. Při vyšetření se zjišťuje, zda pacient nemá postižené (zůžené) věnčité tepny, což by způsobovalo ischemickou chorobu srdeční.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den. Mé dceři (teď 19ti leté) se cca v 11 letech začaly objevovat následující potíže: Většinou při nějaké psychické zátěži nebo náhlém vyskočení či prudkém ohnutí (často také při hormonálních změnách - menstruace, jarní období) začala náhle velmi silně cítit tepání srdce na hrudníku. Puls je v tu chvíli hodně rychlý (cca 140) a velmi špatně měřitelný. Někdy se přidá žaludeční nevolnost, pocit, že se hůř dýchá, příp. i bolest na hrudníku. Jak to náhle přijde, tak to najednou zase „přeskočí“ zpátky a okamžitě se jí uleví. (někdy pomůže zadržení dechu nebo vyzvracení, někdy to ale nezabere a musí se prostě v nějaké vhodné poloze – nejčastěji v leže- počkat, až to přejde). Bývá to několik vteřin až desítky minut. (četnost 1x/měsíc - 1x/rok). Na kardiologii jí byl diagnostikován WPW syndrom. Je průběžně sledována, ekg jinak v pořádku, echo také, při zátěžovém testu se při zátěži „vrací do normálu“. Byla jí nabídnuta možnost ablace (s tím že ale není v jejím případě bezpodmínečně nutná). Mě ale velmi zaráží jedna věc. Až po dětech (tedy v dospělém věku) se mi objevily naprosto stejné potíže. Průběh "záchvatu" je naprosto totožný, jako jsem popsala u dcery. Prošla jsem také všemi vyšetřeními, ale já WPW nemám a příčinu mých obtíží mi nikdo neobjasnil. Můžete mi prosím napsat, zda Vás napadá, kde by tedy mohla být příčina u mě a zda nakonec není možné, že u dcery uvedené potíže nezpůsobuje WPW, ale také něco jiného? Přijde mi divné, že by naprosto totožné potíže u dvou lidí (navíc matky a dcery) měly různou příčinu. Děkuji moc za Vaši odpověď
16-1-2009 (9.13)
Lékař odpovídá:
Na dotaz týkající se WPW syndromu jsem odpovídala v minulém dotazu - viz tam. Mohu jen říci, že pokud má dcera takové potíže, bylo by asi vhodné o ablaci uvažovat. Ve Vašem případě se buď může jednat o tzv. intermitentní WPW syndrom, který je přitomen jen někdy a nemusel být u Vás zachycen a nebo se jedná o jiný typ arytmie. Nemusí být pravidlem, že Vy a Vaše dcera musíte mít stejný typ srdeční arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den paní doktorko, obracím se na Vás s prosbou o radu. Je mi 25 let a nikdy jsem žádný problém s vysokým TK neměl. Od narození jsem sledován na CKTCH v Brně u Sv, Anny (měl jsem vrozenou srdeční vadu). Prodělal jsem valvuloplastiku (kvůli stenoze plicnice). Nedávno mě byl naměřen TK 190/120. Doktorka mi předepsala Prestarium NEO 5mg. Bral jsem jeden denně, ale hned druhý den jsem musel na pohotovost, kde mi naměřili znovu vysoká TK 170/100. Beru proto 2x Prestarum NEO a teď mám tlak v pořádku 120/80. Krevní testy včetně hodnot štítné žlázy mám v pořádku. EKG i ECHO také nevykazují žádné problémy. Měřím 185 cm a vážím 100 kg. Je možné, abych takhle z ničeho nic měl tak vysoký tlak nebo je ještě nějaké vyšetření které bych měl podstoupit? Moc děkuj za odpověď.
15-1-2009 (13.34)
Lékař odpovídá:
Pokud u pacienta a zvláště takto mladého náhle výrazně stoupne krevní tlak, může to být způsobeno jiným onemocněním (hlavně hormonálními poruchami způsobenými onemocněním nadledvin, dále onemocnění ledvin, ledvinných tepen, onemocněním centrální nervové soustavy, onemocnění štítné žlázy, atd. atd.). Často bývá obtížné příčinu zjistit, ale bez komplexního vyšetření se primární přičinu onemocnění nedá odstranit. V ČR je řada Center pro hypertenzi (většinou při fakultních nemocnicích), kde se danou problematikou zabývají.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko.Obracím se na Vás s dotazem jak mám postupovat se svým vleklým problémem.Je mi 40let,mám jednoho syna,dnes je mu 20let(on je zdraví). Od svých 22let mám stále vysoký krevní tlak a to 186/116 a 97tepů.Vyzkoušela jsem po poradách s lékaři různé léky ale bez výsledku.Nic mne nebolí,jen občas nemohu za volant protože se mi motá hlava a je to provázeno mdlobami.Nepracuji pravidelně,jsem OSVČ a vím že pravidelnou pracovní dobu bych nezvládla.Nikdo nepřišel na příčinu a ani léčbu.Ať jsem v klidu či rozčilená,unavená tlak je stále stejný.Má praktické lékařka mne poslala na veškerá vyšetření, ale nic vážného nikdo neshledal.Dokonce jsem měla několikrát po sobě Holtra a stále stejné hodnoty.Jediné řešení lékaři vidí v invalidním důchodu.Tak se Vás ptám zda je tato cesta možná a čím vším je toto podmíněné.Předem děkuji za Váš vzácný čas a věřím,že od Vás dostanu radu co mám dále dělat. Děkuji a přeji hezký den.Vrbová Marie
15-1-2009 (3.15)
Lékař odpovídá:
Velice se omlouvám, ale bez Vašeho vyšetření a bez znalosti Vašich výsledků nemohu adekvátně odpovědět. Obecně není možné, aby někdo měl invalidní důchod, aniž by se zjistila příčina Vašich obtíží. Musíte se s dotazem obrátit na Vaše ošetřující lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko, každé ráno mám zmrtvené obě ruce a musím je rozcvičovat. Pravá ruká je víc ztuhnutá než levá. Je to velmi nepříjemné. Co se dá proti tomu dělat? Léčím se s vysokým krevním tlakem, beru prášky na vysoký cholesterol a prášky na cukrovku i štítnou žlázu. (Léky: Concor,Simgal,Diaprel a Euthyrox 75). Existuje nějaká vhodná dieta proti mrtvení rukou, spec. čaje, event spec. cvičení? Prášků už beru hodně!!! Děkuji Vám za odpověd a přeji pěkný den Jarmila Hájková (rok nar. 1947)
14-1-2009 (9.42)
Lékař odpovídá:
Potíže mohou být způsobeny blokádami krční páteře, onemocněním nervů (např. při cukrovce), ale i onemocněním tepen apod. Bez vyšetření u lékaře není možné říci, co Vám obtíže způsobuje.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, co znamená PREEXCITAČNÍ SYNROM? Děkuji za odpověď a přeji hezký den, Monika
14-1-2009 (8.07)
Lékař odpovídá:
Mezi síněmi a komorami je za normální situace jen jedno místo (tzv. AV uzel), kudy se převádí elektrické vzruchy ze síní na komory. Jsou však situace, kdy je zde jedna či více drah navíc a tudy se převádí předčasně vzruchy na komory (tzv. preexcitační nebo WPW syndrom), což může vyvolávat řadu dalších poruch srdečního rytmu, z nichž nejzávažnější jsou tzv. AV reentry tachykardie (rychlé bušení srdce), což může pacienta i ohrožovat na životě. Dnes je tato vada suverénně léčitelná tzv. elektrickou ablací, nebo-li elektrickým odstraněním této dráhy či těchto drah.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobrý den,mám45let a v6 letech jsem byla operována pro defekt septa síní .Poslední dobou mám problém s krční tepnou .Levá polovina krku je oteklá a zarudlá ,při fyzické zátěži dochází k prudké pulzaci a trnutí celé poloviny obličeje ,tento stav se ojevuje i v teple .Na usg krku zjistili výraznou rozšířenou bifurkaci až na10mm ACC s turbulentními toky to se prokázalo i na odstupu ACI ale bez zřetelných plátů stenozujicích.Lékař mi k tomu ale nic neřekl, mám obavy jestli se nejedná o aneurysma .děkuji
13-1-2009 (15.08)
Lékař odpovídá:
Turbulentní tok by měl svědčit pro zúžení dané tepny. Dle popisu však nebyly na USG vidět sklerotické pláty. Tyto 2 nálezy si odporují, proto by bylo vhodné provést další vyšetření, které nález upřesní - nejspíše CT angio tepen krku. Doporučuji Vám obrátit se na angiologickou (cévní) ambulanci dle Vašeho bydliště.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
DOBRÝ DEN PANÍ DOKTORKO, MÁM ZA SEBOU EKG, EKG HOLTER A POŘÁD MÁM POCIT PŘESKAKOVÁNÍ SRDCE. MŮŽE TO BÝT ZPŮSPBENO BLOKLOU PÁTEŘÍ? TRPÍM PANICKOU PORUCHOU NA KTEROU BERU APO-PAROX A K TOMU LEXAURIN. MOUŽOU I TYTO LÉKY VYVOLAT SRDEČNÍ ARYTMII? JSEM NA ZAČÁTKU LÉČBY. MOC VÁM DĚKUJI ZA ODPOVEĎ.
13-1-2009 (10.01)
Lékař odpovídá:
Blokáda páteře může vyvolávat srdeční extrasystoly - předčasné stahy, které vnímáte jako přeskakování srdce. Zároveň je mohou zhoršovat i panické ataky. Vámi uváděné léky proto srdeční arytmie spíše zklidňují, neboť působí proti panickým atakám.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko,obracím se na Vás s dotazem ohledně mého 2měs.syna. Ve 20týdnu těhotenství jsem byla echokardiografickém záznamu plodu,v té době bylo mimčo ve špatné poloze pro ténto výkon-nebylo viděno úplně všechno a tak jsme byli na záznamu znova už s narozeným synem 4.den po porodu,při vyšetření byly zjištěny ješte 2 neuzavřené fetální zkraty a doporučili nám kontrolu za 2měsíce.Na tomto vyštření jsme byli dnes a nález ještě přetrvává,kontrola za další 2 měsíce.Na jednu stranu se pán doktor divil, že to ještě uzavřeno není,že to bývá u děti nedonošených(syn je donošený s por.váhou 3.55/49cm)na druhou stranu říkal, že se to ještě muže uzavřít.Chtěla bych Vás poprosit o Váš názor a jestli jste s tím už setkala popřípadě mi dala tip, kde si o tomto přečíst.Děkuji moc za ochotu a Váš čas.
10-1-2009 (19.45)
Lékař odpovídá:
Fetální zkraty se obvykle uzavírají v době porodu, někdy však i déle po porodu. Záleží na velikosti zkratu, proto Vám fundovanější odpověď dá Váš ošetřující dětský kardiolog.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko . Prosím vás užívám Betaloc 200 a v příbalovém letáku píšou , že pokud se jde na zákrok k zubnímu lékaři , tak ho o betalocu musím informovat . Ptám se , protože si nechávám píchnout injekci i na vrtání . Může mi zubař umrtvovací injekci píchnout ? děkuji
10-1-2009 (12.35)
Lékař odpovídá:
Betaloc by sám o sobě neměl být problémem při podání lokálního anestetika na zubním odd. Není však jistě na škodu informovat o tom ošetřujícího stomatologa. Otázkou je spíše, proč tento preparát užíváte a jaká máte event. srdeční onemocnění - vezměte pro jistotu s sebou i poslední zprávu od kardiologa či internisty, event. praktického lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý večer ,mám 3letého syna, který má dg.supraventrikulární tachykardie.Také má astma , proto mu lékař nemůže napsat betablokátory.Ráda bych věděla, jaká je možná příčina tohoto onemocnění, bylo mi řečeno, že je po Ventolinu,ale jednou jsem musela volat RZT, protože měl 30min puls 230 a Ventolin nedostal a byl v klidu.Dále má dg.imunodeficienci, je možná spojitost s SVT?Lékař mluvil o možné ablaci, myslíte, že je to bezpečné?Děkuji za radu.
9-1-2009 (22.14)
Lékař odpovídá:
Astma bronchiale může samo o sobě či následkem léků, které se na něj podávají způsobovat záchvaty tachykardií. Vedle toho však může být samozřejmě i další příčina těchto arytmií - záleží na přesném typu arytmie. V některých případech by pak pomohla katetrizační ablace, ale vzhledem k tomu, že neznám přesné nálezy, nemohu Vám na toto ani přesně odpovědět - obraťte se prosím na kardiologa, který ošetřuje Vašeho syna.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
otec je po operaci krkavice. Pracuje jako zedník. Mohl by dostat invalidní důchod? Je mu 57 let. Jiným onemocněním kromě hypertenze netrpí
9-1-2009 (18.05)
Lékař odpovídá:
O invalidním důchodu rozhoduje posudkový lékař okresní zprávy sociálního zabezpečení z celé řady vyšetření a na základě komplexního zhodnocení všech potřebných vyšetření a nálezů. Vzhledem k tomu, že tyto nálezy nemám k dispozici, nejsem Vám schopna dát adekvátní odpověď. Jinak stav po operaci krkavice, pokud nemá jiná onemocnění či následky z předchozího onemocnění této tepny by neměl být sám o sobě důvodem k přiznání invalidního důchodu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko,chtěla bych se Vás zeptat, co vše může znamenat , když ekg ukazuje negativní vlnu T ve V1-4 a ploché T ve V5? Předem moc děkuji za odpověď.
8-1-2009 (23.38)
Lékař odpovídá:
Jedná se o tzv. nespecifické změny, které mohou mít celou řadu příčin, mohou být přítomny u některých patologických nálezů, kterých jsou desítky, ale nejčastěji se jedná o zcela normální nález, a to zvláště u mladých pacientů.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko . Mám zrychlený tep 90-130 / min. , vyšetření krve , ekg je v pořádku . Jsem obědnaná na holtra + ještě nějaký strojek na tep . Paní doktorka mi dělala i ultrazvuk srdce a ten je v pořádku . Beru čípky pentasa na ulcerozní kolitidu a na kardiu jsem dostala Betaloc 200 1-0-0 . Může vyší tep způsobovat i kolitida ? A pokud mi paní doktorka po ultrazvuku řekla , že mám menší srdce , ale v pořádku tak nemusím se obávat srdeční vady ? děkuji
8-1-2009 (15.34)
Lékař odpovídá:
O vyšším tepu jsem již psala v minulých dotazech v sekci arytmie. Menší srdce na ultrazvuku by nemělo být patologickým nálezem. Kolitida by neměla způsobovat vyšší tep, pokud není komplikovaná celkovými zánětlivými příznaky.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den paní doktorko,obracím se na Vás s dotazem ohledně mého 2měs.syna. Ve 20týdnu těhotenství jsem byla echokardiografickém záznamu plodu,v té době bylo mimčo ve špatné poloze pro ténto výkon-nebylo viděno úplně všechno a tak jsme byli na záznamu znova už s narozeným synem 4.den po porodu,při vyšetření byly zjištěny ješte 2 neuzavřené fetální zkraty a doporučili nám kontrolu za 2měsíce.Na tomto vyštření jsme byli dnes a nález ještě přetrvává,kontrola za další 2 měsíce.Na jednu stranu se pán doktor divil, že to ještě uzavřeno není,že to bývá u děti nedonošených(syn je donošený s por.váhou 3.55/49cm)na druhou stranu říkal, že se to ještě muže uzavřít.Chtěla bych Vás poprosit o Váš názor a jestli jste s tím už setkala popřípadě mi dala tip, kde si o tomto přečíst.Děkuji moc za ochotu a Váš čas.
7-1-2009 (16.07)
Lékař odpovídá:
Fundovanější odpověď Vám dá Váš ošetřující dětský kardiolog. Je však pravda, že řada zkratů, které jsou normálně přítomné během nitroděložního vývoje a mají se správně uzavřít v době porodu při prvém nádechu novorozence se uzavírají až v pozdější době. Bude záležet na vývoji nálezu při echokardiografických vyšetřeních, ale podrobně Vás s konkrétními nálezy a dalším postupem seznámí Váš dětský kardiolog.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den,ráda bych slyšela váš názor, chodím od mala na prevent. vyšetř. srdce 1x rok(ekg + sono) vždy dobré,až doted kdy mi po půl roce od poslední návštěvy při první prohlídce dosp. lékaře (do té doby dětský)bylo zjištěno Prolaps MI s malou reg. !!! Pan doktor mě ujistil že to není nic vážného, ale dočetla jsem se že je to dost zavážná vada,na kterou se může i umřít,také je mi divné,že se děts. lékař o tomhle nikdy nezmínil, pochybuju,že mi to vzniklo během pul roku ve kterém jsem vůbec nestonala!! Chci se zeptat zda se prolaps a nedomykavost zhoršuje zátěží??jsem aktivní sportovkyně (jízda na koni už od 10 let) ted je mi 20,mám denně dost velkou zátěž!! Mám strach,nechci jít tak mladá na operaci,ale prý to jednou čeká každého kdo má tuto vadu!! Děkuji moc předem za odpověd!!
7-1-2009 (15.47)
Lékař odpovídá:
Od mitrálním prolapsu a mitrální regurgitaci jsem již psala v minulých dotazech - viz sekce chlopňové vady. Jinak v žádném případě neplatí, že každého s touto vadou čeká operace - je tomu právě naopak - operace je nutná jen výjimečně.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den.Můj dotaz bude asi patřit do sekce arytmie.Jsem žena 34 let.Moje klidová tf je kolem 90.již čtyři roky chodím na spinnink a proto mě to trápí,že i po 4 letech pravidelného cvičení tam mám tep 180-200.Jak jde nad 180 dělá se mi špatně,chce mi zvracet a je mi na omdlení.Občas se mi zničeho nic udělá špatně naposledy to bylo horší na zvracení,omdlet se mi chtělo i v leže bušení srdce studený pot na zádech.Prosím poraďte mi u lékaře jsem nebyla,bojím se,že Ekg stejně nic neukáže a budu za hypochondra.Mám dále chodit na spinn?chtěla bych sportovat mám sedavé zaměstnání.včera jsem měla skoro po celou hodinu spinninku 192 tf.Moc děkuji za radu
7-1-2009 (12.14)
Lékař odpovídá:
Bez vyšetření u kardiologa či internisty to nepůjde. K objektivizaci nálezu je nutné provést klidové EKG, event. i zátěžové EKG včetně EKG Holtera a event. i další vyšetření. Jinak obecně o vyšším tepu jsem psala i v minulých dotazech.