Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 120 do 140
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
zdravím pociťuji píchavou bolest na levé straně hrudníku a tupou bolest na zádech, občas sebou prudce škubnu, jsem kuřák, co by to mohlo být a jestli je to významné, mám 50 let, díky
29-10-2013 (21.04)
Lékař odpovídá:
Píchavá bolest na hrudi většinou není způsobena srdečním onemocněním, ale tupá bolest v zádech a zvláště pokud by byla vázána na námahu, tak by mohla s onemocněním srdce souviset. V každém případě, zvláště vzhledem k tomu, že kouříte, neuděláte chybu, když navštívíte kardiologa či internistu.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobry den Je mi 71let zakoupil jsem si v supermarket Liedl Meric tlaku. Nameri me 124/70 pulse 72. Rika ze podle smernic...mam mirnou Hipertenci. Myslite si, pi Doctorko, ze masinka ma pravdu? Predem moc dekuji za vas nazor. PD
27-10-2013 (1.13)
Lékař odpovídá:
V připadě, že měřič měří dobře, tak Vámi naměřená hodnota je v normě.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den pani doktorko . Mám hlubokou žilní trombozu v levé noze a píchám si CLEXANE ráno v 7.00 h 0,6 ml a večer v 19.00 h 0.4 ml a mám hodnotu krve 1.34 . A moje doktorka mi řekla že to je v pořádku . Moc Vás prosím napište mi na můj email jaká má být hodnota . V jakém rozmezí má být hranice . Mám strach že tohle je málo a začala mě bolet i pravá ruka . Velice Vám děkuji za odpověď . S pozdravem Otavová Hana
25-10-2013 (10.56)
Lékař odpovídá:
Clexane je nízkomolekulární heparin a jeho účinnost se nehodnotí krevními kontrolami, ale jeho dávka se dává dle hmotnosti pacienta.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den poslednej dobe ma napína na vracanie nechuti mi jesť nutka ma na stolicu.Beriem liek daxas-500 môže to spôsobovať tento liek? Ďakujem za odpoveť.
24-10-2013 (13.58)
Lékař odpovídá:
V případě, že Vám vznikly obtíže v době, kdy Vám byl nasazen, tak je to možné a je třeba o tom informovat Vašeho plicního lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, paní doktorko, trpím velmi dlouhou dobu obstr. spánkovou apnoe a arytmiemi a FS, echo vpořádku, nekuřák, je možné,aby byly arytmie a následně parox. FS vyvolána neléčenou spánkovou apnoí? Jak se pak léčí tyto arytmie, pokud jsou způsobeny uvedenou nemocí, uplatňuje se také ablace či nikoliv, FS mám vždy v právě v noci, kdy mě to probudí, přes den nikdy, jen občas KES a SVES - ojedinělé, dle Holtera. Budu se objednávat na ORL.
21-10-2013 (21.04)
Lékař odpovídá:
Tato nemoc je velice závažná až život ohrožující a pokud je významná, tak je třeba léčit, neboť může způsobovat různé arytmie, mezi jinými i Vámi uváděné. K event. ablaci by se mělo přistoupit až po zaléčení syndromu spánkové apnoe (pokud je významný).
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
prosim mužete mi řict co znamena v me zprave od interni doktorky? NOČNI ARYTMIE MOBITZ S PAUZAMI NAD 2 SEC dekuju..jsem 69 ročnik
20-10-2013 (10.19)
Lékař odpovídá:
Jedná se o blokádu převodu mezi síněmi a komorami 2. stupně. Neznám Vaše další nálezy a potíže, takže s dalšími podrobnostmi se musíte obrátit na Vaší interní lékařku.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, je mi 37 let, mám diagnostikovanou panickou poruchu, ale v poslední době (rok) se mi přidalo přeskočení srdce s následnou atakou, nepravidelý tep a dušnost. Mám kardio vyšetření bez nálezu, dle lékařů toto patří k psychickým potížím, ale teď se mi toto zhoršilo i přesto, že užívám Seropram (0,5 prášku ráno) a nárazově Neurol, který byl vždy 100%, ale teď jsem si vzala 0,25 Neurolu ráno (preventivně) v 7:30 a v 10 h. jsem měla přeskočení opět. Nemám znovu radší navštívit kardio ambulanci? Děkuji za odpověď. Z.H.
17-10-2013 (10.34)
Lékař odpovídá:
Nedomnívám se, že je to nutné, potíže jsou skutečně typické pro panickou ataku a nemusíte se jimi nyní znepokojovat.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, byla jsem na plicním po zápalu plic. Bohužel zprávě z plicního moc nerozumím a jelikož je tam zmíněno srdce tak se bojím aby to nebylo s ním přímo spojeno. Mohla by jste mi prosím řici svůj názor na tuto diagnozu ? Diagnoza: PO ZÁPALU PLIC BOLESTIVOST NA LEVE POLOVINĚ HRUDNÍKU BOLEST JE PÍCHAVEHO CHARAKTERU ZAVISLEHO NA DÝCHÁNÍ SKG BRCHYOL. VOLNÉ VÝRAZNĚJŠÍ BRONCHÝLNÍ KRESBA BRÁNICE OSTRÉ, STÍN SRDEČNÍ BEZ DILATACE SVISLÝ PRUHOVITÝ STÍN 0.5 X 6 CM PROMÍTAJÍCÍ SE DO STÍNU SRDEČNÍHO. SPYROMETRI JE V NORMĚ VÝSLEDEK LABARATOŘ: D DIMERY 0.17 V NORMĚ.
16-10-2013 (20.27)
Lékař odpovídá:
Lépe by Vám odpověděl plicní lékař, ale dle Vašeho popisu se jedná t.č. nejspíše o normální nález.
# Pacient se ptá:
Téma: Srdeční selhání
Vážená paní doktorko, píšu ohledně manžela, který se léčí s diagnozou DKMP NYHA II, s těžkou systolickou dysfunkcí LK: poslední hodnoty LVDd 76mm, IVSD 10 mm, LVPWd 10 mm, EF 35%, E/A 1.2 - pseudonormalizace. Dilatovaná LK bez hypertrofie stěn, difůzně hypokinetická, dilatovaná 50mm. Lékař stále váhá s finální odpovědí na indikaci BiV ICD. Manžela neustále psychicky straší NSS, ošetřující lékař nemá jasnou odpověď, zda je nutná indikace či ne. Lze to z výše uvedených parametrů určit? Schody vyjde bez problémů, nezadýchává se,nohy neotékají, je to tak rizikové, jak se na internetu dočítám? Manželovi je 59 let. Děkuji za trochu příznivou zprávu. Maxantová
15-10-2013 (1.06)
Lékař odpovídá:
Pacient má sice významnou srdeční vadu - dilatační kardiomyopathii, ale ta je kompenzovaná, tj. má jen minimální obtíže, léčba biventrikulární stimulací není indikovaná a při absenci arytmií není nejspíše indikovaná ani léčba ICD, resp. je jen hraniční indikace.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je v normě klidový pulz 50-60/min, podle Holtera na 24 hod. jsem měla pulz i 40 ve spánku. Kardiolog mi řekl, že není nutno nic řešit, pouze kdyby pulz klesl kolem 35/min ve spánku, což si zžejmě ve spaní těžko naměřím.Byla bych moc ráda za radu.děkuji.
14-10-2013 (9.33)
Lékař odpovídá:
O tepové frekvenci jsem již opakovaně psala v sekci arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, je mi 28let, od mala sportuji, v průměru na celý život to vychází cca 4xtýdně, mám hypothyreózu léčenou substitučně, hladiny hormononů jsou v normě, poslední rok jsem si všiml palpitací, zjistily se KES, dle ekg jsem usoudil, že jsou podobné blokádě levého Taw. raménka, kardiolog ve zprávě uvedl KES v.s. z pravé komory. Mimo to mám mezní krevní tlak - v průměru 135/76 + zároveň relativně nízký tep - bradykardii, která je údajně přisuzována sportu (z holtera prům 55/min ve dne, 35/min v noci - min.29/min, bežně v klidu mám 42/min) Na echu vyšlo, že mám středně dilatovanou levou síň - LAVi 39,8cm3/m2 (údajně také u sportovců), u každé chlopně mám "stopa regurgitace - 1/4", závěr: normální syst. funkce obou komor, EFLK>60%, nevýznamné chlopenní vady, dilatace LS. Extrasystoly mám hlavně při zátěži a po ní nebo ve stresových situacích, případně při konzumaci alkoholu. Z holtera, když jsem byl v klidu mi vyšly pouze 2% KES, takže pokud nesportuji, tak je téměř nemám. Proto mě paní doktorka zatím neindikovala na ablaci. Chci se zeptat na pár věcí: Je možné pokračovat ve sportu (thajský box, fitness, běh, kolo, plavání, běžky..)? Mám obavu aby právě předčasný stah komor nadále nerozvijel poškození chlopní, zejména pokud se tak děje při zátěži - tedy vysoký tep a tlak. Je možné, že je insufience chlopní v mém případě způsobená sportem, tedy, že jsou již jaksi "opotřebené"? Je nějaká souvislost mezim mezní hypertenzí a bradykardií? Jakože si např srdce kompenzuje nižší tep vyšším tlakem? Nepovažuji se za velkého vytrvalce, je pravda, že je bradykardie a dilatace LS projevem trénovanosti? Jakto, že mám tedy ejekční frakci pouze >60% a ne např. >80%? Jak moc je pravděpodobné, že KES sami odezní? Upravil jsem životní rytmus, poslední 3 měsíce sportuji jen velmi zřídka, nestresuji se, spím dlouho, hodně piji, snažím se dodržovat stravu a vyhýbám se alkoholu. Nemyslím si, že by se něco zlepšilo, max. přes den, je palpitací méně. Při zátěži, jsem si všiml, že nejvíc extrasystol mám, pokud mám tep mezi cca 120-160/min. Také po tréninku, mám velmi mnoho palpitací po celý zbytek dne, již i při klidovém tepu - cca 50/min, a častou jsou hned za sebou (bigemicky) např. v 5ti minutových úsecích. Celkově nepříjemné pocity mi nějak moc nevadí, spíš mám strach, aby se srdce nepoškodilo. Mám se bát náhlé srdeční smrti nebo srdečního selhání nebo můžu trénovat bez omezení? Průměrnou tepovku při tréninku (1-2h) mívám cca 162/min. Kde přesně a proč v mém případě vznikají extrasystoly a jak je v tomto případě složitá rf ablace? I když nejsem profesionální sportovec, tak sport je můj život a proto bych se chtěl KES zbavit úplně. V normálním životě mě neomezují, ale nomohu dělat to, co mě baví nejvíc, a hlavně bych si nerad srdce totálně oddělal. Předem moc děkuji za odpověď
12-10-2013 (15.16)
Lékař odpovídá:
Je mi to líto, ale naše stránky nemohou sloužit ke konzultacím podobných komplexních nálezů. S dotazem se prosím obraťte na Vašeho ošetřujícího lékaře. Děkuji za pochopení.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, je mě 57 let a již asi 10 let užívám denně 1/2 tablety CONCOR 10. Před těmi léty mě lékařka lék předepsala kvůli zvýšenému krevnímu tlaku, ten mám nyní stále na hodnotě 150/80. Poslední dobou začínám mít problémy s erekcí. Mohu současně užívat některý z volně dostupných podpůrných přípravků, jako je ArginMax,nebo Clavin ? Děkuji. Vladimír N.
11-10-2013 (6.23)
Lékař odpovídá:
Domnívám se, že ano, ale přesněji Vám poradí ošetřující lékař. V každém případě je vhodné doupravit tlak krve do zcela normálních hodnot.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den, mam na vas dotaz...11 let mam tak jak kdy 2x, 3x do tydne1x za noc nikdy ne vicekrat nez 1x za noc dusnost, rekla bych kratky dech.Zaclo to v roce 2003.Predtim, nez jsem doslo k temto problemum, byly povodne a pohybovala jsem se v infekcnim prostredi v bahne po zaplavach v neratovicich.V Byte kde jsem bydlela v podnajmu byla plisen a cely pobytu tam byly plisne v celem byte ktere jsem strikala koncentrovanym savem, ktere jsem asi prumeru18 hodin denne dychala,v temze roce jsem mela prvni akutni zanet mocovych cest, bolesti kloubu a svalu, do toho zanety dychcich cest, opakovane. Diktorku, kterou jsem mela me poslala pokazde domu s paralenem a imudolem.V tom samem roce jsem chytla kliste, ktere jsem rozkrabala na zevni strane stehna,druhy den zvracela jsem celou noc a jelikoz doktorka byla ke vsemu lakcni jsem se k ni uz nechtela vracet i kdyz jsem mela horecky, byla jsem z ni unavena,predtim, nez tedy ta dusnost jen v klidu tj ve spanku zacala jsem asi mesic i pri sebemensim smichu mluveni rozkaslala suchym kaslem..kdyz uz to konecne vse ustalo, asi po 2 tydnech me probudila nocni dusnost.Vysetrovali me na holter asi 4x, ale pokazde jak na potvoru jsem dusnost nemela az v dobe po 11ti letech se podarilo, ze jsem mela stredne tezkou dusnost pri monitoraci ve spank. laboratori, kterou jsem absolvola jeste rok predtim, kde dusnost nebyla a tudiz ani zadne zmeny.Nyni ale dusnost byla, presto doktorka napsala, ze to neni spank. apnoi, ale napsala navic, ze v zaznamu jsou cetne vzestupy srdecni frekvence bez priciny patrne z grafu.Po tech vsech holterech a monitorovani ve spanku, kdy konecne alespon ve spank. laboratori jsem mela ten odporny zkraceny dech jsem mela, co jsem jiz uvedla, jelikoz mi pani doktorka dala papir a ja si ho precetla az doma, nemohla jsem se ji na to zeptat, ale verim, ze toto ma velkou spojitost s mym problemem, protoze, kdyz nemam dusnost, nemam problem, dusnost byla byl tam nejaky vysledek, ktery predtim tam nikdy nebyl tj cetne vzestupy srdcni frekvence, coz si myslim, ze pokud mi srdce v spanku bije prilis pomalu, pokud to chapu dobre, je problem s dechem.Muj nazor, po tech vsech opakovanych infekcemi.Muzete mi co nejpresneji definovat o tech srdecnich vzestupech?dusnost zachycena, nebo spise jako zkraceny dech, da se to lecit, aby tepova frekvence nesla nize nez je normal?take pri te dusnosti, ktera v tehotenstvi v 5tem mesici byla dvojnasobna zabila plod a zda pokud bych chtela otehotnet, zda jsou zde mozne leky? nemuze to byt tez utlum dychaciho centra???dekuji za vas cas veronika
4-10-2013 (23.18)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se, ale na Váš dotaz Vám nemohu odpovědět bez Vašeho vyšetření. Musíte se obrátit na ošetřující lékaře. Děkuji za pochopení.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den chci se zeptat co se stane když si nekdo vezme víc léku Tenormin 50 kamaradka si asi vzala vice než doporučene množství Děkuji.
3-10-2013 (13.25)
Lékař odpovídá:
Může mít nižší tlak a puls, což může být rizikové.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den,uz dva roky mam vyoperovanou Stitnou zlazu,beru Letrox150 a mam nesnesitelny pocit svedeni celeho tela s neprijemnou vyrazkou,po operaci jsem priblala deset kilo a zatim se mi podarilo zhubnout jen dve kila,neustale se mi tresou ruce a mam v nich i pocit brneni.Celkove se necitim moc dobre ale nejvetsi obtize mi dela to svedeni,beru i Hormonalni antikoncepci a antideprsiva .Ted mi byla davka Letroxu snizena a me krevni testy jsou celkem v norme.Tak proc se necitim uz lepe.Dekuji
29-9-2013 (13.34)
Lékař odpovídá:
S dotazem se obraťte na ošetřujícího endokrinologa, který zná Vaše kompletní nálezy.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den pani doktorko,chtela jsem se zeptat.Jsem v 18 tydnu tehotenstvi,ktere je ovsem rizikove,doktor mi predepsal atenolol al 25 na vysoky krevni tlak,jiz beru take fraxiparin 0,6 injekce a anopirin,mam problem s krvi,dochazim kazdy mesic na hematologii,kde jsem sledovana.chci se zeptat jestli mohu brat vsechny leky,jestli to neublizi,mohu ten atenolol brat,kdyz jsem tehotna dekuji predem za info.
25-9-2013 (13.35)
Lékař odpovídá:
S Vaším dotazem se obraťte na ošetřujícího lékaře, neznám Vaše kompletní nálezy.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
dobry den,nemam zadne zdravotni problemy,po nedavnem špatnem dychani,ktere postupne odznelo jsem mnela mimo jine i holter. chci se zeptat co to znamena v zaznamu od p.doktorky:ekg holter NOČNI ARYTMIE S PAUZAMI NAD 2 SEC dekuju za odpoved jsem 69 ročnik
24-9-2013 (16.37)
Lékař odpovídá:
Pauzy nad 2000 ms, pokud nepřesahují 2500 ms většinou nejsou významné. Přesněji Vám odpoví lékař, který prováděl EKG-Holtera.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat jestly je normální že mám nízký tlak a srdečřní tep mám 97/za minutu. Tlak naměřen dnes ráno 109/65 a tepu za minutu 97 Není to nějaké divné? Neměla bych navštívit raději svého praktického lékaře?Má zkušenost sse srdečním tepem této hodnoty je již delší dobu.Také občas mívám když jsi jdu přes den lehnout jen na chvilku a zbudím se že mi srdce šíleně buší a po chvíly se to srovná. Je fakt,že jsem docela nervní člověk ale né zase histerka :D Děkuji za reakci na muj dotaz Lucie
21-9-2013 (17.05)
Lékař odpovídá:
O vyšší tepové frekvenci jsem již opakovaně psala v sekci arytmie - viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, prosím co znamená? záznam echokardio nevýznamná,stopová - max Istupně-MI regurgitace/lehce fibromatos. přední MI cíp Moc děkuji za odpověd.
18-9-2013 (14.53)
Lékař odpovídá:
Jedná se o nevýznamný nález. V odstupu několika let je jen vhodné provést kontrolní echokardiografii.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den,pred rokom mi diagnostikovalo Dkmp nyha II okrem toho som prekonala emboliu pluc obojstrannu,vysoky krvny tlak.Som fyzicky obmedzena,niekedy vladzem ..inokedy sa velmi zle citim..Som na liekoch a chodim na kontroly..Myslite,ze mam narok na inv.dochodok? Mam32rokov Dakujem
18-9-2013 (12.00)
Lékař odpovídá:
Na Váš dotaz může odpovědět jen Váš ošetřující kardiolog, který zná Vaše kompletní nálezy.