Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1400 do 1420
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Ahoj mam kamarada jeho otci ted nedavno zjistily myslim je to srdeční šelest prosim poradte jak by se mnel nejak pokusit s timto bojovat nebo nejak posilovat srdce jako cim abych mu mohl poradit dekuji a prosim odpovjed na e-mail nashledanou
5-1-2009 (19.47)
Lékař odpovídá:
Jak jsem již psala v minulých dotazech, tak u pacienta se srdečním šelestem je nutné k objektivizaci a zjištění event. patologického nálezu provést echokardiografické vyšetření. Ověří, zda se jedná o onemocnění chlopně apod. či zda se jedná o nevýznamný či normální jen poslechový nález.
# Pacient se ptá:
Téma: Srdeční selhání
jaka ejekcni frakce je normalni pro zdrave srdce.mam ejekcni frakci 35
5-1-2009 (19.39)
Lékař odpovídá:
Normální ejekční frakce (tj. procentuální množství srdce vytlačeného většinou z levé komory při jednom srdečním stahu) je více než 60 % u zdravého člověka. Hodnoty pod 20 % jsou těžce snížené. Vaše hodnota 35 % je tedy středně snížená.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko. Obdivuji Vaší trpělivost a vytrvalost při vyřizování takového množství dotazů a předem vám děkuji za odpověď na ten můj. Moje žena očekává výzvu z IKEMu k provedení srdcové ablace. Vyhledal jsem si na internetu všechny dostupné informace, ale stále si nejsem jistý, zda je naděje na úspěšnost operace úměrná postoupenému riziku. V dostupných materálech se uvádí úspěšnost 95%. Mohu Vás požádat o Váš názor.
3-1-2009 (23.11)
Lékař odpovídá:
Předpokládám, že se jedná o katetrizační ablaci pro srdeční arytmii. Úspěšnost a rizika těchto výkonů jsou závislá na typu arytmie a zkušenosti provádějícího pracoviště. IKEM patří mezi nejzkušenější pracoviště nejen v ČR. Ohledně úspěšnosti v konkrétním případě se musíte zeptat kardiologa Vaší ženy, neboť já nevím o jakou arytmii se jedná. Např. úspěšnost u tzv. WPW syndromu bývá přes 90 %, na 2. straně úspěšnost u fibrilace síní kolem 50-60 %, ale i tyto úspěšnosti jsou navíc ovlivněny dalšími onemocněními, zvláště pak srdečními.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
DOBRY DEN,CHTELABYCH SE ZEPTAT MANZEL KDYS BYL MALI MEL SELEST NA SRCI .DCERY 18,15LET NEMAJI ZADNE POTIZE OD MALA ZE SRCEM MUSI NA VYSETRENI KDYS NEMAJ PROBLEMY.DEKUJI SPLICHALOVA
3-1-2009 (16.39)
Lékař odpovídá:
Pacent se šelestem na srdci by měl mít alespoň jednou provedeno echokardiografické vyšetření k vyloučení chlopňové či jiné (event. zkratové) vady. Dále se bude postupovat dle nálezu.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,chtěl bych Vás požádat o názor.Sportuji už několik let a v poslední době mě při fyzické zátěži hodně rychle a silně buší srdce a při tom nemůžů zhluboka se nadechnout,svírá mě to v okolí srdce a vystřelije do levé ruky.Mám vyšetření u Kardiologa s menším nálezem(inkomplent blok prav0ho ram0nka Tawarowa
2-1-2009 (12.26)
Lékař odpovídá:
Odpověď na dotaz ohledně bušení srdce a inkompletního bloku pravého raménka Tawarova najdete v odpovědích na dotazy v sekce arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Užíval jsem 2x denně Prestarium,nyní užívám 2x denně Prestarium Neo.Svědí mě konečky prstů a mravenčení prstů, mívám i průjem, špatně spím.Jsem diabetik aplkuji si 2x denně inzulin a to 32j a10 j. Může toto souviset s užíváním tohoto léku? Děkuji - Novák Jar.
30-12-2008 (20.54)
Lékař odpovídá:
Mezi Prestarium a Prestarium Neo je rozdíl v pomocné látce, účinná látka je stejná. Z tohoto důvodu event. alergii na pomocnou látku přítomnou v Prestarium Neo nelze vyloučit. Informujte o této skutečnosti Vašeho lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Vážená paní doktorko, mám dvacetiletou dceru, která trpí nedomykavostí mitrální chlopně. Lékař nám doporučil operativní řešení (plastiku). Dočetla jsem se, že je možné některé operativní zákroky provádět bez otevření hrudníku, tedy přes třísla. Chtěla jsem se zeptat, jestli při této operaci je nutné hrudník otevřít? Děkuji, s pozdravem Vladímíra Skružná.
30-12-2008 (19.42)
Lékař odpovídá:
Operace bez otevření hrudníku se sice zatím víceméně výzkumně provádějí, ale jen výjimečně a jen některé chlopně, indikace jsou velmi omezené a zatím ani běžně nejsou zavedené. Nechci zabíhat do podrobností, ale pokud bude u Vaší dcery nutné provést plastiku mitrální chlopně, tak se v současné době bude jistě provádět klasickým způsobem s otevřením hrudníku.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý deň, chcel by som vás poprosiť o komentár k môjmu nálezu od kardiológa, absolvoval som EKG holter aj ECHO: hyperkinetická cirkulácia, sínus. rytmus s výrazným kolísaním frekvencie, trikuspidálna regurgitácia I. st., bez zn. závažnej pľ. hypertenzie, stopová mitrálna regurgitácia bez kdilat. ľavej predsiene. Je to v poriadku? Lebo z rečí môjho kardiológa sa veľmi nevyznám. Ináč, pulz mávam v kľude pod 50, dokonca na holteri som mal miestami aj pod 40, ale mávam aj časte palpitácie - búšenia srdca a kolísavy pulz (arytmiu), čo ukázal aj holter, a preto beriem Bisoprolol 1/2 tablety ráno. Ten nízky pulz v kľude je podla Vás spôsobeny liekom? Lebo i pred začatím liečby som mával pulz pomerne nízky, stále pod 60. Mám 25 rokov, rekreačne športujem, do 19 rokov som aktívne športoval (atletika). Ďakujem pekne
29-12-2008 (22.01)
Lékař odpovídá:
Dle Vašeho popisu by se mělo jednat o zcela nevýznamné nálezy. Jinak pomalý tep je jistě ovlivněn podáváním bisoprololu, který ho sám o sobě snižuje.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,byla jsem dnes na předoperačním vyšetření na EKG a tam mě pan doktor napsal nějakou zprávu ani se mnou nemluvil a zprávu mě dala sestřička do ruky v čekárně. Mám dotaz co znamená tato věta a jestli je to vážné: ekg.křivka v mezích normálu,inkompletní blokáda pravého Tawarova raménka! Ke svému obvodnímu doktorovi jdu až po novém roce jelikož má dovolenou a docela mě to mrzí, že nevím co to znamená.Byla bych Vám vděčná za brzkou odpověď. S pozdravem p. Medková
29-12-2008 (20.06)
Lékař odpovídá:
Na dotaz ohledně inkompletní blokády pravého raménka Tawarova jsem již odpovídala - viz sekce arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko, asi před půl rokem jesem ukončila užívání Citalecu ten jsem brala asi také půl roku. Můj stav se zlepšil a léčba byla přerušená. Před 2 měsíci mě asi tak týden dost hodně bolela hlava a krční páteř při bolesti mi až hučelo v uších a bylo nevolno od žaludku jednou večer jsem šla spát a v ten den mě již od rána nějak zlobila pravá noha při ulehnutí do postele jsem ale od pravé nohy začala cítit tuhnutí jako když si přilehnete nohu ve spaní, poté mi toto tuhnutí a mravenčení šlo na celou pravou půlku těla i obličeje u nohy jsem nemohla ohnout prsty a snížila se mi citlivost jako kdybych nohu vláčela za sebou toto se několikrát opakovalo i jazyk jsem měla jako po injekci u zubaře jela jsem tedy k lékaři a ten mi diagnostikoval Latentní Tetanii brala jsem Mydocalm, Magnesium Lactici 6x denně a Aulin od bolesti. Po té mi byl přerušen Mydocalm a naordinován Neurol 0,5 i ten jsem nyní přerušila ale pořád mám pocit tuhnutí nohou a dlaní s prsty a pocit že se mi špatně dýcha hlavně když jdu spát nebo sedím delší dobu, stalo se mi i to že mi oba ukazováčky jemně zbělely a trnuly jako při nedokrvení chtěla jsem se zeptat jestli to jsou příznaky opravdu Tetatine nebo něčeho jiného lékař mi neprovedl totiž žádné odborné vyšetření krve, EEG ani CT. Děkuji předem za odpověď.
29-12-2008 (13.01)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se, ale na Váš dotaz Vám nemohu dát spolehlivou odpověď. Jednak daná problematika spadá spíše do kompetence neurologa (já jsem kardiolog) a jednak Vám nejfundovanější odpověď v tomto konkrétním případě dá lékař, který Vás vyšetří.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, potřebovala bych se Vás zeptat ohledně extrasystol, vím, že odkazujete na dřívější příspěvky, ale ty mi bohužel nejdou otevřít. Já mám extrasystoly už hodně dlouho a byly vždy jen párkrát za den. Ale poslední rok se rapidně zhoršují. Cítím je pořád i při chůzi no prostě při jakékoliv činnosti. Taky jsem si zvykla, ale poslední týdny mi chodí takový záchvat extrasystol kdy mi jde vždy co 2-3 tep, je to hrozné špatně se mi dýchá, zadýchávám se apod. Někdy to trvá jen pár minut, ale někdy i celé dny. chodím na pravidelné kontroly ke kardiologovi jsem 11 let po úspěšné ablaci pro wpw syndrom. ekg a echo má v pořádku a na holtru byly vždy jen SVES.Ty záchvaty příjdou vždy nečekaně a je jedno co dělám nebo jak se cítím. Vždy mě hrozně vyděsí a pak jsem z toho špatná. Beru pravidelně magnesium a někdy lexaurin, ale od extrasystol mi moc nepomáhá. Předtím jsem rekreačně sportovala kolo, plavání, lyže ted jsem toho nechala, protože jak začnu tak hned příjdou a já mám strach co by se mohlo stát. Nevíte p. doktorko co mohlo vyvolat nebo spustit takové ataky extrasystol ? A čím se dají zmírnit, kromě magnesia ? vím, že jsou doživotně, ale jak je dostat pod kontrolu. Je mi 36 a mám dvě menší děti tak potřebují fungovat. Mám žádat svého kardiologa o nějaké vyšetření ? On tvrdí, že je mám házet za hlavu, ale v takovém mnopžství to prostě nejde. Nezlobte se, že jsem se Vám tu tak rozepsala, ale jsem moc ráda za takové stránky a zároven Vám přejí všechno nejlepší do Nového roku a hodně spokojených pacientů. A.J
28-12-2008 (15.38)
Lékař odpovídá:
Všecny dotazy by měly být nyní již dostupné, podívejte se prosím na starší odpovědi - v obecné rovině Vám bohužel bez Vašeho vyšetření více nemohu odpovědět.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den, Mam 22 rokov. trpim srdcovou neurozou. Obcas mi rychle bije srdiecko a nepravidelne. Potom to samo prejde. Niekedy si dam Vasocardin,ale len polku tablety. Vysetrenia EKG aj ECHO mam v uplnom poriadku. Tlak v norme, niekedy skor nizky. Da sa srdecnej neuroze nejako predchadzat? Moze mat nejake nasledky? Dakujem za odpoved, vsetko odbre zelam.lily
27-12-2008 (22.41)
Lékař odpovídá:
Srdeční neurosa či tzv. neurocirkulační astenie jsou subjektivně nepříjemně vnímané potíže, které imitují srdeční obtíže či člověk subjektivně nepříjemně vnímá např. extrasystoly - arytmie, které jsou jinak zcela nevýznamné či jsou prakticky normálním nálezem. Není nutno se tím nijak zabývat, na zmírnění obtíží pomáhá pravidelná fyzická aktivita omezení alkoholu, dostatek spánku, nekouření a event. podávání hořčíku - je volně prodejný v lékárně.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Hezký den paní doktorko, prosím poradíte mi? Ve stručnosti Vám popíšu svou potíž. Bude mi 28 a někdy pociťuju většinou v klidu zvláštní zabušení srdce, jsou to takové výraznější možná trochu nepravidelné tepy během třeba jedné dvou vteřin a zas to odezní. Někdy se mi to stane když delší dobu povídám bez nadechnutí nebo při protažení, někdy mě na levé straně v místě srdce lehce popíchne. Když mám naopak pohyb, tak nepociťuju žádné problémy. Absolvovala jsem několikrát vyšetření echo, ekg a 24 hodinový holter, ale žádná srdeční vada nebyla prokázána kromě náznaku prolapsu mitrální chlopně. Čím by to tedy mohlo být? Děkuji moc.
27-12-2008 (14.33)
Lékař odpovídá:
Jedná se nejspíše o benigní extrasystoly (předčasné stahy) a s největší pravděpodobností je to zcela nevýznamný (i když možná subjektivně nepříjemný) nález. Opakovaně jsem již opakovaně psala - viz sekce arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobry den, rada bych se zeptala, jsem ve 12tt a partner mel pri narozeni nedomykavost chlopni, tvrdi ze chodil na ekg,ale jeho matka mi zase rikala, ze nic takoveho nemel.Pokud by mel jake je pravdepodobne riziko, ze me miminko tuto vadu ziska a jak se pak leci ci neleci?muze i umrit?jak to vlastne je? Dekuji
22-12-2008 (15.19)
Lékař odpovídá:
Bez potvrzení, zda má Váš partner skutečně srdeční chlopňovou vadu, jejího druhu a závažnosti se tím nemá cenu zabývat. Je vhodné, aby se Váš partner nechal echokardiograficky vyšetřit a pak bude jasné, o jakou vadu se jedná, zda je vůbec závažná či dědičná apod.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o odbornou radu. Můj 18letý syn nyní užíval nyní 1.měsíc lék Agen v dávce 5mg, který mu lékař předepsal na vyšší krevní tlak. Má vyšší pouze horní systolický tlak – hodnoty se pohybují od 130 – 160 Hmg. Diastolický tlak je 60-80 Hmg. Po měsíci užívání se tlak vůbec neupravil, naopak naměříme hodnoty i vyšší než když léky nebral. Od lékaře jsme měli doporučeno 1 měsíc užívat 5mg a když tlak neklesne tak dávku zvýšit na 10mg denně, což je ale maximální dávka léku. Poraďte mi prosím vzhledem k synově věku, jestli je vhodné dávku takto zvýšit , a zda je normální, že nedošlo po dávce 5mg k úpravě TK. Syn je sportovec, hraje 3x týdně floorbal. Měří 185 cm a váží 90 kg.Pro měření užíváme OMRON M4. Moc děkuji za posouzení. Musilová A
22-12-2008 (12.41)
Lékař odpovídá:
Bez znalosti ostatních onemocnění Vám nemohu přesně odpovědět. S dotazem se obraťte na jeho ošetřujícího lékaře. Je pravda, že pokud nasazená dávka nestačí, tak je možné buť zvýšit dávku u nasazeného medikamentu, event. nasadit jiný preparát či dnes stále častěji uplatňovaná metoda užívání kombinace více léků v nižších dávkách.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko, mám tetu které je 84 roků, asi před měsícem upadla a narazila si hlavu a měla velké modřiny. Po vyšetření je vše v pořádku. Jediný problém má, že se nemůže moc pohybovat a má vratký kotník, bojí se chodit. Není obézní spíše naopak, má užívat kloubní vitamíny popř. jiné léky, které jí kotníky zpevní. Nebo užívat bandáže. Moc děkuji za odpověď.
21-12-2008 (0.02)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se, ale s dotazem se obraťte na ortopeda, který Vám odpoví fundovaněji.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, asi v sedmém měsíci gravidity jsem Vám psala, že mi byla zjištěna supraventrikulární tachykardie, byla jsem hosp. s tepovou frekvencí 185. Byla mi po porodu doporučena ablace. Nyní mám 4 měsíce staré mimčo, vše bylo ok, žádné arytmie, holter ekg po porodu také v pořádku. Nyní cca 14 dní pocituji spíš jen když jdu spát občas velmi silné, ale pomalé údery. Také bych měla říct, že mi byla zjištěna panická porucha a je pravda, že se na činnost srdce příliš zaměřuji. Nevím zda s tím mám někam jít, zda to nemůže být jen psychického rázu, ikdyž beru ad a cítím se dobře. Je pravda. že jsem se naučila vnímat tep srdíčka i v klidu a stále ho pozoruji. Vyšetření před porodem, krev , echo a ekg jsem měla naprosto v pořádku. Jen bych nerada něco zanedbala, už kvůli malému. Užívám vasocardin, půlku 50 mg třikrát denně. Díky za odpověd
7-12-2008 (11.34)
Lékař odpovídá:
Výraznější pomalé údery nejsou většinou patologické a jsou jen nepříjemným subjektivně vnimaným pocitem. Pokud při medikaci betablokátorem (Vasocardin) nemáte tachycenou supraventrikulární tachykardii, tak další invazivní řešení (ablace) není v současnosti indikované.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, co to znamená EKG:r.s. IRBA, bez ischemic.změn. Nevím jeslti to je IRBA nebo IRBB(IRBD) nelze jasně přečíst z rukopisu poslední písmenko,děkuji
3-12-2008 (21.14)
Lékař odpovídá:
Jedná se o IRBB a znamená to anglickou zkratku pro inkompletní blok pravého raménka Tawarova. O něm jsem již v dotazech psala v sekci arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den , prosím vás o radu zda se smí užívat do kupy lék Betaloc 200 pro snížení tepu a antidepresiva Serlift . děkuji
3-12-2008 (6.38)
Lékař odpovídá:
Tato kombinace je možná.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, poslední dobou mám pocit, jako by mi na hrudi ležela cihla, před několika měsíci, mě měřili EKG kvůli operaci slepého střeva a nic mi nenašli, může to být i psychické??? Poslední dobou máme v práci problémy.
1-12-2008 (9.00)
Lékař odpovídá:
Bez Vašeho vyšetření, znalosti anamnézy, věku a dalších vyšetření Vám nemohu odpovědět. Musíte navštívit Vašeho praktického lékaře či internistu.