Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1080 do 1100
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den Můžu na TENAXUM NEUROL Děkuji
23-10-2009 (10.17)
Lékař odpovídá:
Ano, tato kombinace není na závadu.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den .Nedávno mi lékaři zjistili bradykarii v nočních hodinách. Lze srdeční rytmus upravit jinak než kardiostimulátorem,třeba nějakými léky? Je mi 32 let.Děkuji za odpověď.
22-10-2009 (19.20)
Lékař odpovídá:
Jde o to, jak je tato bradykardie závažná, čím je způsobena a zda je vůbec nutné ji nějak řešit. Jinak pokud by bylo nutno ji řešit, tak v současnosti jiná možnost než kardiotimulace prakticky neexistuje.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, vím, že jste zde již odpovídala na dotazy ohledně extrasystol, na ten svůj jsem však odpověď nenašla. Extrasystoly mám již mnoho let a zvykla jsem si na ně, co mě však velmi trápí je stav, kdy mám více extrasystol za sebou, srdce mi jakoby přeskočí do extrasystoly a takto tluče i třeba půl minuty. Někde jste tu psala, že se jedná o nezávažný nález, pokud to do tohoto nepřeskočí, znamená to, že tento nález již je nebezpečný? Opravdu mě to velmi trápí a sužuje život, mám hrozný strach o svůj život. Je mi 27 let. Bohužel žiji dlouhodobě v zahraničí, kde tato vyšetření nejsou hrazena a vyjdou řádově na desetitisíce korun, takže si je bohužel nemohu dovolit a nevím, co mám dělat. Vím, že bez podrobnějšího vyšetření mi neřeknete přesně, zajímá mě jen obecně, jestli je vůbec možné, že to může být nezávažné. Jsem celkově pod velkým strese, v mírné depresi a asi dost zaměřená na pozorování vlastního těla. Děkuji Vám moc za odpověď.
20-10-2009 (21.17)
Lékař odpovídá:
Může to být nezávažné, ale pokud je jich více najednou (tzv. vázané), tak již problém mohou způsobit. Je však nutno je zachytit např. při EKG Holterizaci a dle výsledku dále pak postupovat.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den. Prosím o informaci, zda může pacient s kardiostimulátorem používat elektronický měřič tlaku. Děkuji.
20-10-2009 (6.55)
Lékař odpovídá:
Měření tlaku tímto přístrojem neohrožuje funkci kardiostimulátoru.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, můj problém je bušení srdce vnímané přes den i v noci, nespavost (možná díky bušení srdce, ale nedokáži odhadnout), zvýšené pocení rukou, únava. O jaký problém by se mohlo prosím jednat ? V kardio diagnostice mám prolaps mitrální chlopně a šelest na srdci. Před několika týdny jsem prodělal hnisavou angínu - zda může být souvislost. Děkuji za názor. Poslední kardio vyšetření před as. 5 lety.
18-10-2009 (12.59)
Lékař odpovídá:
Bušení srdce, pocení, únava může mít řadu příčin - např. zvýšenou činnost štítné žlázy, zánět srdce, zánět chlopní, ale i běžné virosy, jiné zánětu atd. Z toho je evidentní, že bez Vašeho vyšetření Vám není možné blíže odpovědět. Doporučuji Vám navštívit Vašeho lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,chtěla jsem vědět Váš názor na mé problémy.Už několik týdnů mě bolí tak zvláštně hlava.Jako mi pichlavá řeyavá bolest.Byla jsem na Rtg a EEG hlavy a vše bylo v pořáádku.Bolest je každý den a ale nepravidelně za sebou.Je spíše nahoře naž v dolní části hlavy.Všichni mi říkají že to mám krční páteře,nebo z nervů.Můžete mi prosím napsat Váš názor?Moc Vám za něj děkuji,jinak je mi 26 let jsem zdrav.sestra na mateřské.Děkuji Jana
17-10-2009 (17.49)
Lékař odpovídá:
Každé nově vzniklé a zvláště déletrvající bolesti hlavy je nutné komplexně vyšetřit ke zjištění příčiny - tj. neurologické vyšetření, ORL vyšetření (krční, nosní a ušní), oční vyšetření a event. další dle jejich doporučení (CT mozku, RTG krční páteře, RTG dutin, měření nitroočního tlaku atd. atd.).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, jsem studentkou 4. ročníku Farmacie a zajímá mě, zda pacient, užívající warfarin může dlouhodobě pít čistý gel z aloe vera. Dozvěděla jsem se o jeho všestranném působení a chci ho poradit dědečkovi, který užívá warfarin...v SPC warfarinu tato kontraindikace uvedena není, přesto jsem slyšela, že aloe může účinek warfarinu snížit. Nehci nic zanedbat, proto se ptám, jestli jsou nutné v tomto případě pravidelnější kontroly INR, nebo úpravy dávkování..ublíží, když bude během léčby warfarinem děda pít denně polévkovou lžíci aloe-vera 96%? Moc Vám děkuji za pomoc a za Vaši odpověď a čas.
17-10-2009 (10.15)
Lékař odpovídá:
Otázkou je, zda gel z aloe vera dědeček potřebuje. Faktem je, že každá změna ve stravě a nejspíše i gel z aloa very může účinek Warfarinu ovlivnit. Pokud byste mu ho přesto chtěla nasadit, bylo by nutné po jeho užívání hladinu INR po krátké době zkontrolovat.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, paní doktorko, chtěla jsem se vás zeptat, trpím tzv. syndromem bílého pláště :) mám před operací a mám jít na ekg vyštření na operaci, už tedka z toho mám strach, mám říct paní doktorce, že mám syndrom bílého pláště abych pak vysledky neměla zkresleny a někam mě neposílala? Děkuji za odpověd
16-10-2009 (13.18)
Lékař odpovídá:
Na tuto věc určitě doktorku upozorněte, neboť u ní budete mít vyšší tlak a to mi mohlo způsobit odložení operace. Je však nutno mít tuto dg. potvrzenou např. měření tlaku doma při TK Holteru.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den,uz delsi dobu mam brneni a mravenceni v hlave je to hodne neprijemne,byla jsem na CT a EEG a vsechno bylo v poradku mohla byste mi poradit od ceho by to mohlo byt.Dekuji
14-10-2009 (19.29)
Lékař odpovídá:
S potížemi Vám doporučuji navštívit neurologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, chtela bych se zeptat, uz hrozne dlouho mi preskakuje srdce,nebo se chveje,treba trikrat za sebou a pomalu denne, vubec nevim jak to popsat.Byla jsem na kardiologii,na EKG, rekli, ze mi nic neni, zrovna v tu chvíli mi bylo dobre, a nikdo mi to neveri.:-( Kamaradka mi říkala, že může jít o extrasystoly, můžu se zeptat co je to a zdali je to nebezpecne?Je mi 21, jsem ted ve 26 tt a mam strach o sebe i díte.Moc dekuji za odpoved.
14-10-2009 (17.35)
Lékař odpovídá:
O extrasytolách jsem již opakovaně psala v sekci arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, mám velikou prosbu. Jaký by měl mít optimální tep můj sedmiletý syn. Obávám se, aby neměl příliš vysoký. většinou ho má mezi 90 - 100. I v noci mi připadal přes 80.Moc děkuji
14-10-2009 (9.00)
Lékař odpovídá:
O tepu včetně v dětství jsem již opakovaně psala. Prosím Vám podívejte se vždy nejprve na předchozí odpovědi, neboť odpovídání na stále stejné dotazy mě zdržuje od jiné práce.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, jsem ve 27. tt a trápí mě bušení a přeskakování srdce. Potíže jsem měla již před otěhotněním (začaly v návaznosti se zvýšenou funkcí štítnice, která mi byla před pěti lety celá odstraněna, problémy se srdcem ale přetrvávají), kdy jsem dvakrát podstoupila Holterovské monitorování EKG (nebylo zjištěno nic závažného ) a zátěžové EKG (nebylo ideální ale vzhledem k věku mi nebyly předepsány léky). Ve 25. tt se "arytmie" zintenzivnily a opakovaly se několikrát za den (točila se mi hlava, měla sem červené tváře, poté jsem se cítila unavená měla jsem zvýšenou teplotu,nevolnost), bylo mi uděláno interní vyšetření, při kterém se zjistila lehká hypokalemie (K 3.15) a nasazen Kalnormin tbl. 1-0-1.Po pěti dnech užívání se kalium zvýšilo na 4.6, bylo mi doporučeno léky dobrat a za tři týdny přijít na odběry. Během užívání Kalnorminu jsem se cítila lépe, ale nyní, po vysazení se zdr. stav opět zhoršil. Nejvíce mě buší a přeskakuje srdce po jídle a při větší únavě. Pomáhá mi lehnout si na pravý bok. Prosím o radu, jak se s tímto problémem vypořádat a zda nemohou nastat komplikace během porodu.Napadlo mě, zda nemůže být příčinou má drobná postava (rostoucí miminko tlačí na vnitřní orgány)? Otěhotněla jsem po IVF (mimo jiné jsem dva měsíce užívala Prednison), jsem alergik (Rhinocort 3x denně 1 vstřik), astmatik (Bricanyl dle potřeby) a užívám Euthyrox ob den 1x1 a 1,5x1. Moc děkuji za odpověď. Zuzka
14-10-2009 (8.38)
Lékař odpovídá:
V prvé řadě je nutné zkontrolovat opět hladinu draslíku v krvi, neboť jeho nedostatek může způsobovat závažné arytmie a event. opět nasadit Kalnormin. A dále je pak nutné zjistit, proč k poklesům draslíků dochází.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den jsem těhotna a před těhotenstvim jsem trpěla na občasne tachykardie. Ted se mi to všechno zhoršilo tak že se mi stava že vsedě mam tep kolem 75 tepu a postavim se a jdu malym krokem a tep mam 105 tepu.Dost mě to obtěžuje lekařka mi předepsala vasokardin zajimalo by mě čim takove vzestupy tepu mužou byt a jestli vasocardin se muže v těhotenstvi. děkuji za odpověd
12-10-2009 (20.16)
Lékař odpovídá:
Jak jse již opakovaně psala v sekci arytmie, tak Vasocardin (betablokátor) se může v těhotenství užívat. Tep se v těhotenství zvyšuje fyziologicky (tj. normálně).
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den. Je mi 24 let. Pracuji v klidném zaměstnání ve sportu. Na strojích, které meří pulz mám vždy tep. frekvenci 140-150. Jsem zdraví člověk, nikdy jsem neměl žádné potíže, ale myslím, že to není normální. Mám navštívit lékaře? Děkuji mnohokrát za odpověď.
12-10-2009 (17.33)
Lékař odpovídá:
Pokud nemáte obtíže, tak bych se tím nijak zvlášť nezabývala. Otázkou navíc je, zda tyto přístroje měří tepovou frekvenci správně. Přesnější je změřit si puls sám po vyhmatání tepu např. na zápěstí či na krku.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, chci se zeptat, syn (za 2 měsíce mu budou 4 roky) byl na kontrole na kardiologii. Ve zprávě stojí: systolický šelest 1/6 nad AP, v oblasti síňového septa přetrváv štěrbinovitý defekt typu secundum s L-P zkratem. Pan dotor mi laicky řekl, že je stejný nález jako před půl rokem. Syn je bez omezení. Vím, že to není nic vážného, jen bych chtěla vědět na jaké případné potíže si u něj mám dát pozor a zda s tím může bez omezení žít celý život, nebo se to nějak řeší, pokud by mu dírečka v určitém věku nezarostla. Zapomněla jsem se lékaře zeptat. Děkuji Michaela
12-10-2009 (14.04)
Lékař odpovídá:
Tento nález většinou pacienta nijak podstatně neomezuje, bude však vhodné syna sledovat, neboť jsou ojedinělé případy, kdy je nutné nález řešit katetrizačně či operačně. To je však ojedinělý případ a není nutné se s tím nyní zabývat.
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
Dobry den,jsem dva mesice po malim infarktu.Je mi 36 let.mivam ny ni casto nizky pocet pulsu.50-53 za minutu.obcas me pali na leve strane pod zebrem.Ke kardiologovi chodim,ale ten mi rek ze je vse v poradku.Presto mam strach.Diky
5-10-2009 (16.05)
Lékař odpovídá:
Pokud Vám to řekl Váš kardiolog na základě Vašeho vyšetření, tak by neměl být důvod mu nevěřit. Zná Vás podrobně včetně Vaší dokumentace.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda dušnost při zátěži (ne příliš velké) může být způsobena nedomykavostí mitrální chlopně s regurgitací 1.-.2. stupně. Za odpověď děkuji.
3-10-2009 (22.36)
Lékař odpovídá:
Mitrální regurgitace 1-2. stupně (tj. nevýznamná až málo významná) Vám nemůže dělat žádné subjektivní obtíže.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobry den.pri vstupni prohlidce mi lekarka diagnostikova jemnou selest nad aortou(uz v detstvi mi o selesti rikali ale na pravidel.prohlidky jsem nemusela).Pry to bude asi funkcni nb se to bude muset sledovat.Zadne obtize nemam.Jsem zdrav.sestra(ne kardiologicka) tak se bojim ze me hned s tim poslou na operaci.Muzete mi rict,co znamena jemna selest nad aortou?je mi 22.Velice dekuji za Vas cas.
3-10-2009 (14.39)
Lékař odpovídá:
Doporučuji Vám navštívit kardiologa, který Vám provede echokardiografii a budete přesně vědět jak na tom jste. Jak jistě víte, jedná se o neinvazivní vyšetření, které Vás nijak neohrozí a není ani nepříjemné.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Již delší dobu se léčím na vysoký krevní tlak. V poslední době ale mám tlak často mezi 110 až 115 a spodní mezi 50 až 60 /zejména ráno/ s pulsem 47 až 53. Necítím ale žádné větší potíže. Můj věk 74.Děkuji za odpověď.
3-10-2009 (14.20)
Lékař odpovídá:
Pokud Vám je dobře, tak obecně platí, že čím je tlak nižší, tím lépe.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, je mi 32 let a včera mi vyšel pozitivní těhotenský test. Jelikož užívám již 2 roky Lokren /hypertenze/ navštívila jsem svojí kardioložku....poslední 3 měsíce jsem užívala 1/2 tbl. 1x denně. Nyní mám užívat 3 dny čtvrtku tablety a léky již vysadit a přijít za týden na EKG. Chci se zeptat nemůžou mít vliv na plod již požité prášky v době, kdy jsem ještě nevěděla, že jsem těhotná? Nyní jsem cca. v 5. týdnu těhotenství. Děkuji za odpověĎ Erika Hronková
2-10-2009 (14.59)
Lékař odpovídá:
Lokren (betablokátor) není v těhotenství na závadu.