Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 780 do 800
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Paní doktorko, prosím o zodpovězení dotazu. Maminka užívá současně lék Nitrendipin (Ratiopharm) a Micardis Plus. Stěžuje si na zvýšený tep, (který slyší v uších ) v noci nemůže spát. Může to být způsobeno kombinací těchto dvou léků nebo to je z jiné příčiny - např. psychické, neurologické... Děkuji.
16-11-2010 (11.03)
Lékař odpovídá:
Tato kombinace je možná a potíže nevysvětluje. Příčinou může být vysoký tlak či tep a bude možná vhodné ještě nějak léčbu upravit. To však není možné bez vyšetření Vaší maminky. Obraťte se prosím na jejího vyšetřujícího lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý deň pani doktorka. 3.11. som bola u kardiológa, ktorý mi napísal nižšie uvedený nález.Keďže nebol veľmi zhovorčivý, neviem vlastne o čo ide. Iba sa ma opýtal, či sa zadýchávam. Ano zadýchavám sa, hlavne pri schodoch a rýchlom pohybe. A v poslednom čase mávam takú akúsi vnútornú nervozitu a potom mi hneď stúpne tlak na 170-185 / 90- 100. Dám si šumivé magnézium a tlak mi do pol hodiny klesne na normu.Môžem poprosiť o krátky laický výklad o aký problém sa jedná a čo to pre mňa do budúcna bude znamenať, prípadne čo treba teraz robiť ? Mám 62 rokov, užívam 2 x denne Concor 5mg, ráno Anopyrín 100 mg, večer Crestor 10 mg, a 2 x denne, ráno a večer : Cavinton forte, Tebokan a Betaserc 24 z dôvodu tinitusu. Veľmi pekne ďakujem. S úctou a želaním príjemného dňa Vojtová Perikard bez výtoku LP 30mm Ao336mm PK 390 mm ACT vaP do 0,088s, LK 49 mm/28mm EF 63%, diast ff v norme 0,45/0,45 IVS 14 mm ZsLK 14mm, Ao chlopňa len minim degenerat zmeny bez pastlolog toku, Mi chlopňas bez aoptolog toku bez zmien, Na pulm chlopni stopový jet vo farbe, Na Tr chlopni malá regurguitácia do 1. st. Kinetika kontraktilita v celom rozsahu bez patolog zmien, v zmysle dyskinez a poruch kontraktility Z.: Len konc hyper LK s hraničnou diast f LK inak primeraný nález veku
14-11-2010 (0.17)
Lékař odpovídá:
Dle Vašeho popisu máte léčenou hypertenzi a na echo je obraz zesílené stěny levé komory srdeční, což je nejspíše následkem nedostatečně léčeného tlaku krve. Tlak může být vysoký buď v klidu, ale také třeba při zátěži a bude nejspíše vhodné zintenzivnit léčbu vysokého tlaku. Nejlepší odpovědi by Vám však dal Váš ošetřující lékař.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko. Mám 32 let a spíše nižší, někdy hodně nízký tlak, ale obvykle tak 100/55. Měřím 167cm a vážím 50 kg. Mám sedavé zaměstnání a v podstatně žádný pohyb, tudíž špatnou fyzickou kondici. V důsledku toho jsem se rozhlodla tento stav změnit a začala jsem chodit na spinning. Ale v druhé polovině lekce, téměř po každé se dostávám do stavů, kdy mám pocit, že omdlím. Mám mžitky před očima a hučení v uších. Když zpomalím, tak se to zlepší. Se sporttestertem jsem to zatím nezkoušela. Myslíte, že je to v důsledku špatné fyzické kondice, a že se to časem zlepší, nebo to může být způsobováno něčím jiným? Mnohokrát děkuji za odpověď.
13-11-2010 (14.47)
Lékař odpovídá:
Jedná se nejspíše o tzv. vagové reakce, kdy po velké zátěži dojde po zastavení k podráždění bloudivého nervu (n. vagus) a tím k poklesu tlaku a tepové frekvence. Někdy to může vést až ke kolapsovému stavu. Je třeba po zátěži absolvovat tzv. zotavnou fázi s postupným snižováním zátěže, nikoli zastavit najednou. Navíc je vhodné si zátěž přidávat postupně nikoli rovnou vysokou, a to zvláště než se dostanete do kondice.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Paní doktorko,strašně mooooooc Vás zdravím,nemůžu na Vás zapomenout,jak jste byla skqělá doktodka dia v Konstantinkách. Já se jako diabetik držím ! naučil jsem se stravu dodržovat chlebové jednotky a je to paráda. Moc vás zdraví D.J.Sulda z Üterý. OPATRUJTE SE . Né že nemůžu zapomenout !!! Já NEZAPOMENU !! NECHCI !!
12-11-2010 (13.19)
Lékař odpovídá:
Jsem ráda, že se Vám dobře daří a také Vás moc zdravím.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, je mi 48 let, mám celý život nízký tlak,a řadu chronických onemocnění (AI zánět jater,AI zánět ŠŽ - vše v normě a pod kontrolou, užívám Letrox).nyní dlouhodobě v PN s plicní chlamydiozou a únavovými stavy. V minulosti se mi už víckrát objevovaly extrasystoly, pomalejší tep okolo 60 většinou odpoledne po celodenní námaze nebo v horkých dnech, někdy zase tachykardie (subjektivně měřené cca 115),ne moc často,většinou po ránu, když náhle vstanu ve stoje jsou, pokud ležím dojde téměř ihned ke zklidnění.Dnes třeba po těžkých snech.Vzhledem k dlouhodobé nemoci jsem i psychicky labilnější,mám hlavně ataky strachů a úzkostí, když mi není dobře.Byla jsem na vyšetření EKG,sono srdce opakovaně i 24 hod.holter a žádná srdeční vada nebyla nalezena.I když tam bylo nějaké rozpětí tepové cca 50 - 140 to si přesně nepamatuji.Řekli mi že nic patologického.Jsem také kachektická s podváhou.Jak se začnu pozorovat a měřit, je to ještě horší.Lze tyto stavy prosím chápat i jako projev např.klimakterických potíží,blokád páteře (s páteří problémy mám také) a psychiky?Věřím že ano, jen potřebuji názor odborníka.Mohu si brát třeba 500 mg Magnézia? Děkuji mockrát Pavla Holubová
12-11-2010 (9.13)
Lékař odpovídá:
Vzhledem k autoimunitnímu postižení jater i štítné žlázy bych Vám v každém případě doporučila ještě podstoupit revmatologické a imunologické vyšetření. Pokud nemáte selhávání ledvin, tak hořčík brát můžete.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, mám dotaz ohledně téměř šestileté dcery. Ještě v porodnici jí byl zjištěn defekt síňového septa, chodili jsme na pravidelné kontroly a vždy nám bylo jak v Motole, tak i naším kardiologem tvrzeno, že tento defekt jí bude uzavřen ještě v předškolním věku, že je to nejvhodnější. Nyní jsme byli na kontrole v Motole a bylo nám řečeno, že to nelze uzavřít katetrem, muselo by se to uzavřít srdeční operací a dle sdělení lékařů se tedy operace odkládá do věku na hranici dospělosti. Jsem z toho zmatená, vždy nám tvrdili, že se to určitě uzavře v předškolním věku a nyní, že to stačí až téměř v dospělosti. Opravdu jí nehrozí žádné riziko s odkladem operace? Není možné nějaké náhlé srdeční selhání či embolizace i v dětském věku následkem této vady? Poslední zpráva z Motola: Akce pravidelná, s.š. 2/6 v mezokardu, rozštěp II. o. Játra u obl. Perif.p. dobře plněné. EKG: sinus.r., PR 0, 13, QRS 0,10, QTc 0,39, ST-T norm. Osa komá na fron.r., RBBB, Převaha LK. RTG: CTI 0,50 Srd.stín plný kontru, bohatší kresba. Echokardiografie: -1C VT: ASD 2x: Větší ve FO 5x9,8 mm + malý je níže (blízko většího) s v.s. malým lemem k CS. Větší RA/RV, PS 0. PI stopa. PW 5,7 mm=96%, LVd 36,4mm=99%, SF (m) 0,28, ARA 11,7 cm2=142%. Další kontrolu máme až za 3 roky. Není to tak, že bych doktorům nevěřila, jen jsem zmatená z toho, že teď tvrdí úplně něco jiného, tak bych chtěla znát názor ještě nějakého jiného odborníka, moc děkuji za odpověď.
11-11-2010 (19.53)
Lékař odpovídá:
Vždy záleží na významnosti vady a také na jejím vývoje. Navíc se mění i názory na doporučené postupy v kardiologii s ohledem na vývoj léčebných postupů. Každopádně jsem přesvědčená, že nemáte důvod kolegům v Motole nevěřit.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, M mohla by jste mi prosím říci, zda jsou vážné extrasystoly u 3letého dítěte? Malý prodělal laryngitidu a v nemocnici mu zjistili při monitorazi extrasystoly. Děkuji L.
11-11-2010 (9.55)
Lékař odpovídá:
Na to Vám nemohu odpovědět, neboť z Vašeho dotazu nevyplývá o jaký typ extrasystol se jedná. Pokud se jedná supraventrikulární (tj. pocházející ze síní), tak většinou jsou bezvýznamné. Komorové normálním nálezem u dětí nebývají.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, už delší dobu se mi stává, že mi z ničeho nic opakovaně silně bouchne srdce a cítím slabost.udělá to asi dvakrát.pak pát vteřin klid a znovu.takhle se to opakuje třeba třikrát po sobě a pak je třeba týden i měsíc zase klid. nedávno jsem se dozvěděla, že mám vysoký cholesterol a vysoký tlak. je to nějak nebezpečné? měla bych zajít na kardiologii? Děkuji za odpověď
10-11-2010 (17.04)
Lékař odpovídá:
Určitě by bylo vhodné navštívit kardiologa či internistu. Ti Vám na základě provedených vyšetření poradí, jak dále postupovat.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý večer,trpím na kolabsové stavy. Bylo mi řečeno,že mám nízký tlak a že to má hodně lídí a dělat se s tím bohužel nic nedá. Problém je,že posledí dobou bývám hodně rychle unavená,hned se zadýchám a kolabuji. Poslední cca dva měsíce mě denně bolí u srdce,občac jakoby zadloube nebo hodně zapíchá a jakoby chvíli vynechal tep... Kolabsy přichází hlavně pokud stojím,ale cítím se slabá i doma v klidu. Nevím zda je problém u srdce ,nebo třeba u nervů v psychyce. Přítel má kardiostimulátor a prý dřív měl takové potíže také...chci se zeptat,jestli takové příznaky mohou souviset se srdcem ,na vyšetření jsem ještě žádném nebyla.děkuji moc za odpověd
10-11-2010 (16.41)
Lékař odpovídá:
Určitě byste měla navštívit kardiologa a podstoupit nutná vyšetření (echo, EKG Holter, sklopný test) - pak je možno určit typ kolapsových stavů a dle toho se postupuje v léčbě.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
prosím o vysvětlení, co je blokace pravého raménka
9-11-2010 (17.03)
Lékař odpovídá:
O tom jsem již psala v minulých dotazek v sekci arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda by bylo možné úpné vysazení léku Prestarium neo při hodnotě TK 135/80, původní hodnota byla 166/105. Léčba probíhá 2 měsíce.
8-11-2010 (16.36)
Lékař odpovídá:
V žádném případě, tlak máte v normě díky tomuto léku, po jeho vysazení by došlo k návratu na původní hodnoty.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, je mi 22 a jsem takový typ člověka, že k doktorovi se dostanu jednou za rok, jenže když mě začala trapit bušení srdce, tak jsem neváhala. Pan doktor mě poslat na Holter na arytmii, kde mi něco našli. ještě uvidimě jak mi dopadně echo. Napsal mi vasocardin 2 denně ráno a večer, protože jsem měla největěší bušení večer v posteli, kdyz jsem byla v klidu. beru ho uz tři dny a vše je v pořádku, tlak mam v norme, citim se skvele. ale jediny problem je v tom, ze nejsem vubec unavena, usinam pozde v noci. nechci doktora obtezovat jinyma lekama. myslite ze bych mu o tom mela rict?? moc dekuji za odpoved
7-11-2010 (23.20)
Lékař odpovídá:
Jedná se o normální efekt. Tím, že máte pomalejší puls, tak je srdce méně zatěžované a cítíte se méně unavená.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobry deň pani dr. Mam 39r. a na VKT sa liečim 6r. Mam za sebou dosť psych. obdobie. Ked som mala 25r. mi tragicky zomrel manžel ostala som s dcerou sama a zvladala som to dobre s rod. ktora ma dosť psych. podporovala. Ked som mala 33r. mi zomrel otec a vtedy to u mňa vypuklo, začala som sa liečiť na VKT vtedy som brala vasocar. po 2r. liečby mi lekarka zmenila lieky na betalok 50mg. a začaly sa umňa extrasystoly, tak som si mala kupiť magne b-6 ale ked pretrvavali tak ma odporučila k psych. brala som lieky na uzkostnu poruchu - 2r. kedže lek. usudila že som v poriadku. No pred pol rokom som začala mať večerne zvyšenie tlaku 160/90-95 , k tomu triašku, červene uši tak somm hned zašla k inter, ta mi spravila zaťažovy test( 187/123 max.) echo-bolo v por. ale večerny vzostup tlaku bol stale mala som aj 24holter ten ukazal len tachykard. tak mi lek nasadila ešte večerne lieky najpr tenaxum-to mi bolo zle tak potom tensiomin- ten mi zase dvihal tlak čo sa divila aj lek. nakoniec mi dala agen 5mg-1/2- ale aj napriek tomu mi občas zničoho nič ten tlak vyskoči ale vzapeti cca-5min. klesne do normalu. Pani doktorka je možne že tak tlak občas vyleti na hodnoty 160/90 - a potom klesne na 130/80 po par min.? Lebo ak mi tak raz vys. na 170/95 išla som na pohot. a tam mi povedali že je tod chrbtice tak nechcem otravovať stale lek. Vopred Vam dakujem za odpoved
7-11-2010 (19.36)
Lékař odpovídá:
Tlak samozřejmě kolísá, ale takto výrazné vzestupy tlaku nejsou normální. Problém může být na jednu stranu psychický, ale současně může být i projevem jiného onemocnění, které způsobuje tzv. sekundární hypertenzi. Jedná se o např. onemocnění ledvin, onemocnění ledvinných tepen, onemocnění nadledvin s nadprodukcí některých hormonů (aldosteronu, kortikoidů či adrenalinu nebo noradrenalinu). Přičin může být řada a správnou odpověď Vám může dát jen Váš ošetřující internista či kardiolog.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko , na můj dotaz ze dne 13.10.2010 týkající se bolestí začínajících tlakovou bolestí na krku s bolestma do rukou ,již není třeba odpovídat ,přesto moc děkuji za Vaše stránky a pomoc.Moc Vás zdravím a přeji klidný zbytek roku a hodne sil do Nového roku2011 a klidné Svátky.
6-11-2010 (20.14)
Lékař odpovídá:
Děkuji Vám za přání a omlouvám se, že jsem se k dotazům dostala až nyní, ale jsem opravdu velice časově vytížená. Dotaz jsem navíc již i odpověděla. Přeji také vše dobré v novém roce 2011.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobry den pani doktorko chtela sem se zeptat uz dluho mam bolest pod levym prsem mam divne tlaky u strdce jdou mi az do krku nekdy mamtaky takove chveni nebo preskakovani na hrudniku nevim jak to presne popsat je to divne jako by takove kousicky mi prochazeli po hrudniku.nekdy mi bouchne srdce az to zaboli.ted mi zacali stavy hrozne slabosti a jde mi to jako pod prsem je mi ma omdleni a jenom se drzim.bojim se co to je podle meho doktora je to normalni. muzete mi prosim vas poradit dekuji
6-11-2010 (4.12)
Lékař odpovídá:
Nejspíše se jedná o neuralgie mezižeberních nervů, tj. potíže pravděpodobně nebudou srdečního původu. Jistotu Vám však dá jen internista či kardiolog na základě podrobného vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, paní doktorko chtel jsem se jen zeptat, co může způsobovat, bušení srdce, zvýšený tlak, motolice, nevolnost, ale bez zvracení, celkovej pocit slabosti při menší námaze, treba při uklidu doma, je mi 27 a před rokem, jsem měl úraz, zlomeninu dvou žeber, zhubnul jsem, což by mělo být dobře a od te doby to trva, jako na houpačce, byl jsem na různých vyšetřeních, (neurologie, gastroentologie a chirurgie) na gastru jsem měl chronickou gastritýdu, ale po antibiotikách vše v pořádku, vyléčeno po kontrole sondou. Už mne nebaví obtěžovat doktory, ale jsem už z toho zoufalej, připadám si už jak hypochodr, asi snad jsem.
5-11-2010 (20.16)
Lékař odpovídá:
Bez Vašeho vyšetření Vám opravdu nemohu poradit a ani pomoci. Vámi uváděné potíže mohou být způsobeny obrovskou řadou nemocí, ať organických, tak i psychických. Správnou odpověď Vám může dát jen Váš ošetřující lékař.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý večer, před nedávnem jsem byla na vyšetření ECHO, tam mi zjistili nedomykavost chlopní. Neustále mám svíravé pocity na hrudi, bušení srdce, špatně se mi dýchá, brní mě ruce. Už skoro týden mi je chvílemi na omdlení, mám závratě. V noci špatně spím - bolí mě na hrudi a mezi lopatkami. Nevím co dál. Kardiolog říkal, že to není nic vážného. Obvodní lékař mi dal Neurol, ale jelikož každý den řídím auto, tak ho neberu. Navíc jsem astmatik, beru Symbicort. Je mi 22 let. Prosím o radu. Děkuji.
4-11-2010 (17.24)
Lékař odpovídá:
Pokud je vada dle Vašeho kardiologa nevýznamná, tak Vám nemůže ani způsobovat Vámi uváděné obtíže. Obraťte se k vyšetření ještě ke všeobecnému internistovi, event. pak i na neurologii.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko.Je mi 49 let.Jsem štíhlé postavy.Alkohol a kávu piji jen zřídka,jsem střední kuřák.Ledviny mám úměrně věku v pořádku.Mám dotaz ohledně tlaku a pulsu.Před rokem mi praktická lékařka zjistila vyšší tlak a tachykardii (asi tak rok před tím jsem měl hodně stresový).Měl jsem Holdren a strojek na tlak.Hodnoty se mi pohybovaly: tlak 135-150/85-95,puls 85-95.Lékařka mi nasadila LOKREN 1/2 a PRESTARIUN NEO 1x.Asi po měsíci mi PRESTARIUM NEO vysadila,zůstel LOKREN 1/2.Celou dobu bylo vše celkem v pořádku,i když hodnoty se pohybovaly ve větším rozsahu:tlak 105-135/63-78,puls 58-75.Poslední dobou se mi začaly objevovat potíže.Nepravidelně,nezávisle na tom jest-li jsem v klidu nebo při námaze se mi udělá zle (motání hlavy,slabost v kolenou,mírný tlak na hrudi,rozostřené vidění,mravenčení dolní sanice a tváří,nejisté nohy jako v opilosti) jakoby na omdlení.Když se v té době změřím,tak mám:tlak 140-145/65-75,puls 51-56.Ten puls je tím nižší,čím mám vyšší horní tlak.Tento stav trvá tak půl dne a je to velice nepříjemné.Zvlášť,když se k tomu přidá panika a neuróza (vnitřní třes).Chtěl bych se poradit jak se těmto stavům bránit,a co tyto stavy znamenají.Předem velmi děkuji za odpověď.Závěrem bych chtěl ještě poděkovat za Vaši velmi záslužnou činnost,kterou pro nás děláte.V dnešní době spěchu a peněz se s něčím takovým moc nepotkáváme.
31-10-2010 (20.25)
Lékař odpovídá:
Je mi to velice líto, ale nejlepší odpověď Vám může dát Vaše ošetřující lékařka, já Vás osobně neznám a neznám ani Vaše další vyšetření. Já mohu dát jen obecnou odpověď, to však ve Vašem konkrétním dotazu Vám moc nepomůže. Děkuji za pochopení.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den, lečím se u Vás po urgentní operaci srdce / 4 baypasy /. Asi pred 14ti dny, mě začaly bolet kotniky, co krok to bolest a bolí i v klidu, oteklé nejsou. Nemuže to být způsobeno medikací? Anopyrin 100mg Betalog 25mg 1/2 Prestarium 10mg Torvacard 20mg Almoratio 5mg dále beru Magnesium a Koenzym Q10 Děkuji za odpověď.
30-10-2010 (8.02)
Lékař odpovídá:
Vzhledem k obtížím se prosím telefonicky objednejte k vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den je mi 50roků,kuřačka,nadváha vysoký tlak beru inap a vasokardin.pro bolest na hrudi odesl.na echo tam naměřeny tyto hodnoty- AO29 LS37 PK17 IVS10 LK 48 ZS8 EFLK63% Aort.chl.trojcipá,jemna,bez poruchy průtoku,nejsou poruchy kinetiky LK.Neni hypertrofLK.Průtok plicnici symetrický,mitrální insuficience do poloviny LS po spodni stěně,bez poruchy průtoku.trikuspidarni chlop. jemna bez poruchy průtoku.dolni dutá žíla kolabuje s dechem,perikard bez separace.břišní aorta nerozšířena,laminarni prutok,oblouk plynuly hladky.laminarni prutok.Prosím jaka je prognoza a jaky stupen MI.Doposud jsem nevedela o tomto onemocněni .Životospráva?Sport? Děkuji za odpověd
29-10-2010 (0.05)
Lékař odpovídá:
Dle popisu se v současnosti jedná o málo významnou regurgitaci, která Vás v současnosti nijak neohrožuje, ale bude ji vhodné do budoucna kontrolovat na kardiologii.