Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1120 do 1140
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý deň, asi nemám až také vážne problémy aké tu píšu ostatní, ale mám trošku strach. Mám 25 rokov a už dávnejšie som si všimla že mám vysoký krvný tep. Tlak mávam v poriadku - 115/70 až 125/90, tda aspoň myslím že je v norme, ale tep mám v klude minimálne 80, skor 95 a po vyfajčení cigarety som namerala 110. V rodine máme už nejaké infarkty a čím dalej tým sa veková hranica zmenšuje. Bojím sa, že čaká infarkt aj mna. Niekedy mávam divné stavy - úzkosť, búšenie srdca, potenie na celom tele, závrate. myslím že velkú úlohu v tom zohráva aj stres, ale chcela by som vediet, ci existuje nejaká bylinná alternatíva na zníženie tepu, alebo ako sa preventívne chránit pred infarktom. Za odpoveď vopred ďakujem!
21-9-2009 (19.52)
Lékař odpovídá:
O vysokém tepu jsem již psala v sekci arytmie v minulých dotazech.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, chci se zeptat, velmi mě trápí exstrasystoly, které trvají již několik let. Je mi 28, mám dvojitou skoliozu pateře. Byl jsem již několikrát u lékaře-kardiologa,měl jsem i holter.Srdce mám prý v pořádku,když jsem měl holter,zrovna jsem extrasystoly neměl,takže se nic nezaznamenalo.Vždy když mě to chytne a to hlavně i v klidové fázi, musím si pak odkašlat a protáhnout se.Nevím jaké ještě speciální vyšetření si mám nechat provézt(jaká existují). Chci se zeptat,jestli se k Vám mohu objednat, nebo pokud znáte dalšího specialisty lékaře-kardio na můj problém v blízkosti Brna. A DÁLE JESTLI SE TO DÁ NĚJAK VYLÉČIT. Moc Vám děkuji S přáním hezkého dne Galečka V.
21-9-2009 (13.45)
Lékař odpovídá:
O extrasystolách jsem již psala v minulých dotazech - viz tam. Kardiologa v místě Vašeho bydliště můžete vyhledat na stránkách zdravotních pojišťoven dle okresu.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, v srpnu jsem byla na odběr krve na borelie, výsledky byly pozitivní (protilátky velice zvýšené), od února jsem měla potíže závratě, bušení srdce, bolesti horních i dolních končetin, pan doktor mě posílal na různá vyšetření, ale odběr na borelie až v srpnu. Nyní jsem po ukončení antibiotikové léčby (3 týdny Doxybene), na hypertenzi beru Prestace 1x ráno, mám ale enormní točení hlavy, někdy i celý den, nejhorší je to však veče, kdy se k tomu přidá i bušení srdce, tlak mívám 125/80 (někdy i výrazně nižší), ale pan doktor mi přesto přidal lék na hypertenzi Lozap 1x večer, prý neví jestli je to točení od tlaku, nebo po borelioze. Na kontrolní vyšetření krve jdu 1.10. , chci se zeptat jestli je opravdu možné to mé bušení srdce i točení hlavy po borelioze? Nerada bych totiž užívala několik léků na hypertenzi. Děkuji za odpověď. Mám za sebou vyšetření štítné žlázy, EKG (i zátežové), RTG páteře - vše O.K., vyšetření krve (pouze nedostatek vitamínu B a hořčík).
21-9-2009 (10.25)
Lékař odpovídá:
Infekce borelií (boreliosa) může způsobit zánět srdce a tím i Vámi popisované příznaky. Po úspěšném zaléčení antibiotiky by příznaky však většinou měli postupně ustoupit.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko. Trápí mě vysoký puls, v klidu 90/min a nízký tlak 100/65. Pocity závratí a i kolapsové stavy, provedeno EKG a vyšetření štítné žlázy, vše v pořádku. Prý je to psychikou, nasazen nejdřív Deprex, po tom příšerné zhoršení, momentálně Seroxat, je mi blbě. Co mám dělat, puls stále v klidu i nad 90.
20-9-2009 (12.25)
Lékař odpovídá:
O vysokém tepu jsem již obecně psala, o Vašem konkrétním případě Vám bez Vašeho vyšetření bohužel nejsem schopna blíže poradit.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
DOBRÝ DEN,UŽÍVÁM 1/4LOKRENU NA VYSOKÝ TLAK. CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT,ZDA NEVADÍ PŘI UŽÍVÁNÍ LOKRENU OBČASNÁ NÁVŠTĚVA SOLARIA. MÁM ATOPICKÝ EXEM A NA TEN MI SOLARIUM VELMI POMOHLO A NERADA BYCH SE HO ZCELA ZŘEKLA..MOC DĚKUJI ZA ODPOVĚD A PŘEJI HEZKÝ DEN.
19-9-2009 (17.01)
Lékař odpovídá:
Užívání Lokrenu není na závadu při návštěve solaria. O jeho absolvování je však vhodné se poradit na kožním odd., kam nejspíše chodíte, vzhledem ke zvýšenému riziku rakoviny kůže při častém slunění.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den.Asi rok mě trápí ten pocit náhlého bušení srdce,trvá to jen chvilku a pak je to dobrý.Ale taky vynechání srdečního tepu,mám takový divný pocit v krku a když si v tu chvilku měřím tep tak opravdu mi tep vynenechává trvá to většinou jen chvilku.Někdy to nepocítím skoro měsíc.Byla jsem stím u doktorky,poslala mě na EKG vše o.k.Prý je to od nervu protože jsem před tím potratila.Mám ale strach,slyšela jsem že někdo to tak měl a srdce se mu tím zastavilo.Děkuji za odpověd.Pavla
18-9-2009 (8.29)
Lékař odpovídá:
K upřesnění typu srdeční arytmie je vhodné doplnit EKG-Holtera, kdy se snímá EKG kontinuálně např. jeden i více dní a je větší pravděpodobnost arytmii zachytit a dle typu arytmie se pak postupuje buď pomocí léků nebo katetrizačně nebo (a to nejčastěji) není nutné činit žádná opatření, neboť nález není nebezpečný.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den pane doktore, mela bych na Vas dotaz. Jelikoz ziji v zahranici a s cestovnim pojisteni je velky luxus zajit si k lekari, rada bych znala Vas nazor. Je bezne, ze v lehu citim, jak mi tepe v brise, u pupiku? Tep na brise citim jeste silneji nez treba na hrudniku. Jsem stihla, muze to byt tim? Nekde jsem cetla, ze se takto projevuje vazne vyduti tepen a trochu me to vylekalo. Tep bezne citim i v krku. Dekuji Vam moc za odpoved.
17-9-2009 (19.56)
Lékař odpovídá:
Pulzace na břiše je u štíhlých "normální" a je způsobena pulzováním břišní aorty. Může být samozřejmě daná i pulzací výdutě této tepny, to je však u mladých extrémně vzácné.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, asi před rokem a čtvrt se mi stává-nepravidelně a s přestávkami 1-2měsíce, že při ohnutí-když mám skloněnou hlavu že v tu chvíli cítím úporný tlak v krku s pulsující tlakovou bolestí, která vystřeluje až do hlavy-občas se mi staně, že i během dne cítím tlak v krku-většinou při rozčilení, fyz.námaze. Nevím zda-li je možné tyto problémy připisovat mé lehčí srdeční vadě-asi před 7lety mi zjistili nedomykavost srdeční chlopně. Stává se občas, že cítím zvláštní ppocit-tlak v případě nepravidelného tepu-jakoby vynechání a pak zrychlený tep.Děkuji
16-9-2009 (20.52)
Lékař odpovídá:
Potíže budou nejspíše způsobeny blokádou krční páteře, ale bez Vašeho vyšetření je to "hádání z křišťálové koule". S potížemi navštivte Vašeho lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, prosím Vás nemůže při užívání léku Tarka, tedy kalciového blokátoru, docházet v souvislosti s touto blokací k něčemu negativnímu v organismu...? nikdo mně nevysvětlil, co tato blokace krom toho, že má zcela jistě vliv na snížení tlaku vlastně vyvolává... dle mého laického pohledu přeci tato blokace musí být zásahem do fungování organismu, resp. když se něco blokuje, tak to má nějaké důsledky... nějak mám obavu, jestli snížení tlaku je jediným efektem...
15-9-2009 (16.08)
Lékař odpovídá:
Tarka je kombinovaným preparátem, který obsahuje 2 látky. Každá z nich blokuje hormony způsobující vysoký tlak jiným způsobem a tím snižuje tlak krve. V podstatě lze říci, že většina léků na vysoký tlak něco blokuje (receptory, hormony, enzymy apod) a tím pak snižuje tlak. Je jasné, že každý lék může mít potenciálně negativní účinky, ale jejich prospěch je jednoznačně významnější, což je vždy dokladováno řadou rozsáhlých studií, kdy se provádí dlouhodobé sledování tisíců pacientů. To je rozdíl oproti podávání např. potravinových doplňků, které se prodávají zcela volně a doklady o účinku nemají žádné či jen velmi chabé a neprůkazné.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobry den pani doktorko,chtela jsem se zeptat,jestli by bylo mozne provest ultrazvuk srdce na vlastni zadost,popr. i na vlastni naklady.patrne nejsem zdaleka rizikovy pripad (doufam),ale co se tyka srdce,je to pro me velmi uzkostlive tema a take vzhledem ke stale castejsim nahlym umrti,hlavne u mladych sportovcu se bojim o to vice,mam komorove extrasystoly.doslechla jsem se,ze utz srdce dokaze vcas odhalit skrytou vadu a je mozne prdchazet tak temto kolapsum. a jeste bych se rada zeptala proc k tomu dochazi hlavne u (vrcholovych) sportovcu, znamena to snad,ze kdo hodne sportuje,pretezuje sve srdce?myslela jsem,ze sport je pro srdce prospesny..dekuji
15-9-2009 (12.59)
Lékař odpovídá:
Vyšetření srdce ultrazvukem na vlastní žádost pacienta jako samoplátce je samozřejmě možné a můžete se k vyšetření objednat.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den. Prosím o radu co může být příčinou nízkého tepu až 42. V poslední době se mně točí hlava a při chůzi cítím únavu, což jsem dříve neměla. Na TK užívám léky Lekoptin a ten mívám v normě.Děkuji za odpověď Ema.
11-9-2009 (17.55)
Lékař odpovídá:
Sám Lekoptin může způsobit mírný pokles tepu. Já však nevím, jaké užíváte jiné léky a hlavně jaké máte další onemocnění. Proto s Vašimi obtížemi určitě navštivte Vašeho ošetřujícího lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, dnes mi má oš.lékařka změnila lék na vys.tlak z Prenessy na Loristu (opakovaný kašel). V příb.letáku jsem se dočetla, že tento lék obsahuje magnesium. Beru v souč.době ATB a k tomu mi v lékárně doporučili Lactobacili SUPER DOPHILUS ,zároveň mne upozornili, že bych neměla pít miner.Magnesium, ani užívat nic jiného s magnesiem. Poradíte mi, jak toto řešit? Děkuji za odpověď
10-9-2009 (12.07)
Lékař odpovídá:
Jedná se o tak malou dávku hořčíku, že se tím nemusíte nijak zabývat.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Vážená paní doktorko,před dvěma lety jsem začala mít citelné,velmi nepříjemné arytmie,před rokem po Holterově měření se ukázalo,že se jedná o komorové extrasystoly,většinou monomorfní.Bylo mi doporučeno užívat hořčík a draslík (nejlépe formou ovoce) s tím,že se nejedná o nic nebezpečného.Přestože mě to vždy velmi vyděsí,tak se snažím tomu nevěnovat pozornost.KES mám někdy často,jindy méně nebo dokonce vůbec a často se mi i stane,že nepociťuji typické vynechávání a přeskakování,ale spíše takovou celkovou několikahodinovou slabost pocházející od srdce.Také mívám denně velmi různorodé bolesti na hrudi,ale vzhledem k silné skolióze páteře se domnívám,že právě ta je původcem.V roce 95 a letos znovu jsem prodělala boreliozu.A mám celkem 3 dotazy: Mohla se arytmie rozvinout v souvislosti s boreliozou?Jsou KES nevratné nebo je možné,že odejdou tak zničehonic jako přišly?Mohou se KES rozvinout v nějaké nebezpečnější onemocnění a poznám to nějak subjektivně?(21 let,nekuřačka).Mockrát Vám děkuji za odpovědi.
9-9-2009 (20.34)
Lékař odpovídá:
Boreliosa může způsobit zánět srdce a tím i vznik komorových arytmií. Po nějaké době tyto arytmie mohou ustoupit, ale někdy přetrvávají dlouhodobě i trvale. V závažnější poruchy rytmu se teoreticky vyvinout mohou, proto je dobré být sledována na kardiologii.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý deň, na EKG mi napísali, že je v norme, ale jednému výsledku nerozumiem: T-pozitivne - prosím Vás, čo to znamená?
9-9-2009 (17.33)
Lékař odpovídá:
Znamená to, že vlna T (tj. jedna z popisovaných vln na EKG záznamu) směřuje nahoru a to je normální ve většině svodů. Pro Vás to nic neznamená.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den.Prosim o vas nazor, co moze sposobovat taketo stavy.Pri zmene polohy, ako predklone, podrepe, pri vstavani...mi pride nevolno, tazko to opisat, ale ako ked sa mi v aute zodvihne zaludok, tak presne tento pocit citim na srdci pri tej zmene polohy, akoby sa mi srdce zodvihlo az niekde do krku, popritom mam zavraty a citim na hrudi nejaky tlak.V klude to nepocitujem.Mavam aj Es, ale tieto nevolnosti su pre mna este neprijemnejsie.Som po RF ablacii pre AVNRT 5 r. Tlak je v poriadku. Dakujem.
7-9-2009 (17.59)
Lékař odpovídá:
Nejspíše je to způsobeno podrážděním tzv. parasympatiku (nervus vagus neboli bloudivý nerv). O ověření této eventuality se provádí sklopný test (tzv. HUTT test), nebo-li test na nakloněné rovině. Dle jeho výsledku se pak určuje další postup.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,chtěla bych se věnovat freedivingu(potápění na 1 nadechnutí)ale nevím zda to není tělu škodlivé když jsem pod vodou 1 minutu a pak to zachvili hned zopakuju a tak pořád dokola.A jestli jde nějak snížit tep abych vydržela pod vodou déle.Děkuji
6-9-2009 (11.14)
Lékař odpovídá:
Jedná se o velice náročný sport, takže bych Vám doporučila nejprve absolvovat vyšetření u sportovního a tělovýchovného lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, chci se zeptat vždy když mě nasadí lékař nějaké prášky na vasoký tlak tak tak do měsíce mě začne bývat zle a to tak že mě klesne tep třeba na 50 a tlak 180 na 70.Tedka beru tenaxum ale on mě to vymění a zase za měsíc znova jsem s toho v nháji jelikož mě to strašně omezuje v práci a v životě,EkG a tlakový holter v pořádku,ecgho srdce taky dobré,lítáím od čerta k dáblu a furtr nic.Mám bnadváhu poradte prosím takový život mě nebaví.Ještě se chci zeptat jetsli by to mohlo mít vliv lékařka na zubním mě tahala nervy ze zubu v prosinci a a od te doby cca týden po tm mě to takhle začalo trápit ale může to být schoda okolností.Děkuji moc za radu.Jsem zoufaly
5-9-2009 (13.10)
Lékař odpovídá:
Správnou odpověď Vám může dát jen Váš ošetřující lékař, který zná všechny Vaše nálezy. V případě, že k němu nemáte důvěru, tak navštivte jiného lékaře, ale bez Vašeho vyšetření Vám opravdu odpovědět nemohu.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Je mi 58 let, užívám pouze jediný lék, a to na tlak - Lozap 50 a to 1/2 tablety ráno a 1/2 tablety večer. V posledním půl roce mám minimálně 2 x do týdne aritmii srdce, která trvá většinou 1-2 hodiny. Sednu si v klidu do křesla, dám si studený obklad na srdce a aritmie po 1-2 hodinách sama odezní. Naposledy před týdnem trvala od 22:00 hodin večer do 04:00 ráno ( 6 hodin nepřetržitě), kdy jsem byla úplně vyčerpaná. Žádný stres jsem neměla. Celou dobu aritmie jsem ležela. Nekouřím, nepiji vůbec žádný alkohol. Prosím Vás, zda byste mi mohla poradit zda mi nechybí například hořčík, nebo něco jiného v jídelníčku, nebo zda to nakonec nezpůsobuje od listopadu 2008 užívaný lék Lozap, neboť před ním jsem užívala Isoptin 40 - 1 ráno a 1 večer a aritmii jsem žádnou neměla. Aritmie je pro mě velmi nepříjemná, pracuji jako inspektorka a nemohu si dovolit v době kontroly sednout a čekat až aritmie odezní. Můj ošetřující lékař o potížích ví (kromě 6-ti hodinové aritmie z minulého týdne), ale objednal mi na ECHO a vyšetření krve až na 30.září 2009. Moc děkuji za jakoukoliv odpověď.
4-9-2009 (18.55)
Lékař odpovídá:
Je určitě vhodné jak laboratorní vyšetření, tak i echokardiografii provést a následně nejspíše i EKG-Holtera, který blíže objasní typ arytmie. Pokud jste měla výrazné obtíže, tak zavolejte Vašemu lékaři, zda nemá možnost vyšetření uspíšit.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
prosím o radu. měřila jsem si tlak a tep. v průměru mi vyšlo 135/98 a tep 110. chtěla bych se zeptat, zda mám s tím jít k lékaři nebo jde o normální hodnoty. děkuji
4-9-2009 (18.10)
Lékař odpovídá:
V případě, že se jedná o klidové hodnoty (po alespoň 20 minutách klidu vsedě), tak je tlak i tep vyšší. Takže nebude na škodu Vašeho lékaře navštívit.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Vážená paní doktorko, dopracovala jsem se k těmto lékům: - ráno: 2x vasocardin 50 1x lozap H - večer: 2x vasocardin 50 1x lozap 50 - dříve jsem brala jen po jendom vasocardinu. nynější obtíže: měřen tlak 2 hod. po braní léků ráno, naměřeno: tlak 160/90, tep 46 Obvodní lékařka mi napsala, abych změnila léky a mám brát: - vasocardin 1x denně 100 místo lozapu brát micardis plus. K tomu 1x denně beru anopyrin 50. Já se ničemu nebráním, ale jsem alergická na makrolidová ant. a dále při braní plendilu (před lozapem) mi otíkaly kotníky. Takže mám strach z každého nového léku. Lozap beru již několik let. Děkuji za odpověď. Jitka Tlustá
3-9-2009 (9.40)
Lékař odpovídá:
Micardis Plus je lékem ze stejné skupiny jako Lozap H a je na tlak o něco účinější, takže se domnívám, že ho můžete vyzkoušet bez větších obav.