Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 480 do 500
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
Dobrý den.Chtěl bych se prosím zeptat.Mé matce je 67let .Již 3x prodělala infarkt,bylo ji také provedeno zavedení /balonku ).Nyní při kontrole ji byla zjištěna nová vada MI středně a závažně těžká.Matka je v poslední době hodně unavená,začala se u ní objevovat dušnost a to někdy i v klidu ,navíc si začíná stěžovat na nepříjemné přeskakování srdce kdy jej cítí jakoby v krku,bušení a podobné projevy.Také ji celkem často bolí hlava na levém spánku.Na kontrolu je objednaná až za 6 týdnů a odmítá jít dříve ,že to již vydrží.Ve zprávě má napsáno z kontroly záznamu Echa toto :AO 35 AO root 32 LS 44 PK 29 LK 51 IVS 12 ZS 8 levá komora s dobrou systolickou funkcí s EF kolem 55% AO trojcípá separuje ,doppler bez vady ,MI pohyblivá bez stenosy,insuf. středně širokým jatem k zadní stěne dilat.LS ,v PVS menší D,vlna E 82 cm/sec, chtěl bych se zeptat zdali je tento nález vážný a zdali obtíže které popisuje nyní jsou nějakým zhoršením a ohrožením kdy bych ji měl k dřívější návštěvě lékaře donutit.děkuji moc DANYS
19-2-2012 (15.51)
Lékař odpovídá:
Z hlediska nálezu na echo není asi časná kontrola nutná, nicméně při progresi dušnosti by měla jít ke kardiologovi včas.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, paní doktorko, mám dvě děti (dcera 2 roky a syn 7 měsíců). Obě děti jsou kardiaci. Dcera koarktaci aorty a AS a MS.Syn má syndrom hypoplastického levého srdce. Zajímalo by mě hlavně, jaké jsou normální hodnoty gradientu na chlopních (aortální, mitrální či pulmonární) a jaké již vyžadují intervenci. A co vlastně ten gradient znamená. Dcera měla ve zprávě z vyštření napsáno před katetrizací toto AS valv 97/60 torr a nyní po zákroku AS 70/42 torr a při kontrole jen AS 55torr. Bylo by možné někde najít seznam kardiologických zkratek echokardiografie s jejich vysvětlením a také jaké hodnoty jsou v normě. Nerada bych vás zatěžovala všemi zkratkami a informace ve zprávě, kterým nerozumím. Našla jsem pouze nějaké informace o chlopeních vadách dospělích. Liší se hodnoty gradientů u dospělích a dětí?Děkuji Štychová.
17-2-2012 (16.22)
Lékař odpovídá:
Jelikož děti neošetřuji, nerada bych Vám dala nějaké nepřesné informace. Obraťte se prosím s dotazem na ošetřujícího dětského kardiologa, který Vám dá nejlepší informace.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Prajem dobry den. Uz Ste mi raz poradili, tak sa na Vas znova s nadejou obraciam.Mam ZTpS syna, 25 rokov.Nema ruky a ma vrodenu srdcovu vadu. Posledne vysetrenie vcera. IVS a zs LK 10-11mm Lved 42mm EF LK nad 60% TRansnmitralny prietok laminarny 90/min. Defekt IVS-subaortalne ulozeny lavopravym skratom-bez plucnej hypertenzia-zatial bez farmakologickej medikacie kontrola o rok. ekg.sin rytmus 114/min. prevodove doby v norme rSr VI-V3-QRS 126ms Blokada praveho Tawarovho ramienka. Vraj sa to da jedine operativne odstranit, co by sme mali robit? bojim sa onho.Dakujem.
16-2-2012 (15.20)
Lékař odpovídá:
Vzhledem k uváděnému popisu se nejspíše nejedná t.č. o významný levopravý zkrat a proto není ani v současnosti indikovaný k operačnímu či jinému invazivnímu řešení. Je však vhodné syna pravidelně kontrolovat dle doporučení ošetřujícího kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, pokud budu 24.hodin monitorována přístrojem holter, mohu kouřit? Zjistí se to na tomto přístroji? děkuji za odpověď
13-2-2012 (23.02)
Lékař odpovídá:
Na toto vyšetření to nevadí. Kouřit byste však neměla z řady jiných důvodů (riziko infarktů, mozkových příhod, rakoviny - zvláště plic atd.).
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry večer paní doktorko. Obracím se na Vas s prosbou o radu. Žiji v UK, kde zdejší zdravotnictví nestojí vůbec za nic. Je mně 28 let, od léta mám narůstající problémy zřejmě týkající se srdce. Po náhle změně pohybu např. schody, popoběhnuti, postaveni se z pohovky atd. se mně šileně rozbuší srdce, začne se mně motat hlava a nutně se potřebuji natáhnout, jelikož mně je celkově na omdlení. Tyto problémy začaly v létě, jednou za týden. Je to 14 dní, kdy se mně to stává i několikrát za den. Ke všemu se přidalo tuhnutí čelisti a hrozný tlak ve spancích. Jak jsem již psala, vše začína ohromným bušenim srdce. Začinám se děsit, protože se mně to stává i při řízení auta. Omlouvám se za neodborné výrazy a mockrát Vám děkuji za Váš čas. S pozdravem a s přáním hezkého večera Helena
11-2-2012 (20.05)
Lékař odpovídá:
Nejspíše se jedná o tzv. paroxysmální tachykardii. O jejím přesném typu lze však jen spekulovat. K upřesnění nálezu je vhodné provést EKG-Holter (event. i vícedenní), který zachytí arytmii při Vámi uváděným potižích. Dle výsledku pak lze většinu arytmií dnes léčit (a často definitivně vyléčit) tzv. radiofrekvenční ablací na specializovaném antiarytmickém centru.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den,prosím vás o radu,můj pan Dr u mně nějak nemůže najít vhodnou léčbu-kombin hyperonické léčbytLéčím se již 2rok.Nyní beru Enap H 1-1-0,Lockren 10mg ráno,valsacor 180mg večer + večer Enalapril 10mg.každý den ráno mám ale stále TK 160-180/90-95.je mi hrozně.kolem poledne mám pocit,že mi praskne hlava,odpoledne a večer je mi lépe.ale po noci,ráno je tlak vyšší a mě je zle.prosím vás moc o radu.kompl kardio vyš jsem podstoupila.vše v pořádku,velice vám děkuji za odpoved.
7-2-2012 (20.43)
Lékař odpovídá:
Nemohu hodnotit konkrétně Váš případ, neboť neznám Vaše další onemocnění, další laboratorní a jiná vyšetření. Dle nich pak lze teprve event. upravit léčbu. V prvé řadě je vhodné vyloučit tzv. sekundární hypertenzi - tj. vysoký tlak způsobený jiným onemocněním (zvl. onemocněním ledvin, ledvinných tepen, endokrinologickým onemocněním - zvláště nadledvin atd. atd.).
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den. chtěl bych se zeptat na výsledky ECHO vyšetření.Resume EF LK v normě ,nedilat LK s incip hypertrofií stěn,diastolická dysfunkce LK,Ao chlopeň a asc.aorta bpn,Mi regurg 1/4st,tri regurg .stop,perikard Bpn,bez známek plicní hypertenze.Jak závažná je diastolická dysfunkce LK,jak dál postupovat a jaký bude vývoj nemoci? děkuji
7-2-2012 (19.22)
Lékař odpovídá:
O diastlické dysfunkci jsem již psala v sekci srdečního selhání. Jedná se o poruchu plnění levé komory, která je nejčastěji způsobena vysokým tlakem. Jako základ léčby je správná intenzivní léčba hypertenze.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko! Chtěla bych se zeptat, jestli srdeční tep v průměru okolo 100 tepů za minutu v klidu je nějak vážné? Beru třetím rokem hormonální antikoncepci Lindynette 20. Nezpůsobuje mi to nějaké komplikace nebo omezení, jen se někdy cítím unavenější a nesoustředěná. Tento tep se mi objevil až po Vánocích. Jinak jsem měla hodnoty mezi 80-90 tepy za minutu v klidu. Předem děkuji za odpověď! Můj věk je 21 let.
5-2-2012 (18.29)
Lékař odpovídá:
O vyšší tepové frekvenci jsem psala opakovaně v sekci arytmie - viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, chtěla bych se jenom informovat.Byl mi zjištěn prolaps mitrální chlopně, ale bez regurgitace.Je možné aby se to zhoršilo? Mívám často bolest na hrudi. Děkuji za odpověď.
5-2-2012 (14.08)
Lékař odpovídá:
O prolapsu mitrální chlopně jsem již psala v sekci chlopňových vad - viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den paní doktorko, velmi si vážím vašeho času, který věnujete našim dotazům. Můžete mi pomoci v následujícím. Těsně před vánoci jsem měla problém s krční páteří na levé straně, včetně ústřelů do hlavy a levé ruky. Brala jsem léky na TK Prestarium neo combi 1/2. Výsledek z rentgenu páteře nic neukázal, výsledky krve pouze nižší kalium. Lékařka mi vysadila prestarium, změnila na piramil 5 společně s Kalnorminem. Po této kombinaci jsem měla velký třes v nohách, který se nedal ovládnout společně s brněním jazyku. Volána RZ, druhý den doporučeno u obv. lékařky pokračovat v léčbě, večer opět jsem skončila na pohotovosti, kde lékař doporučil tuto kombinaci vysadit. Pak mi lék. napsala Prestarium 5 + neurol 0,25. Asi týden to bylo lepší, ale od té doby je mi cca 1 den dobře a 3 dny špatně, opět opakují stejné problémy, ke kterým se přidalo jakoby převalení srdce s následným bušením, tlakem jako od žaludku a celkovým vnitřním třesem, ale přesně tento stav neumím popsat, spodní tlak je stále 90-95. Teprve nyní jsem poslána na EKGHolter, vyšetření žaludku a neurologii. Bohužel čekací doby jsou dlouhé a toto proběhne až na konci února. Může bušení srdce vyvolávat prestarium + neurol? Mohu se zpět vrátit k Prestariuneo combi, po kterém mi bylo dobře. Byla jsem vlastně zdraví člověk a nyní si připadám kompletně rozhozená, bledá, kruhy pod očima. Ještě můj věk - 54 let. Přechod mám již za sebou cca 5 let. Děkuji moc za jakoukoli radu a pomoc Dana Š.
4-2-2012 (16.02)
Lékař odpovídá:
Potíže mohou být dány intermitentně vyšším tlakem. Je vhodné nejspíše upravit léčbu tlaku krve dle EKG a TK Holtera. Ale nejlépe Vám odpoví spádový kardiolog po komplexním vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, prosím o zhodnocení mého nálezu při echu: LS 39 mm, LK 48/27 mm, hraniční tloušťka stěny LK 12 mm septálně, spodní 11 mm, porucha plnění LK v.s. při nižší complianci stěny LK v.s. Děkuji Myška
3-2-2012 (13.47)
Lékař odpovídá:
Nález je nejspíše daný vyšším tlakem. Ale více Vám může odpovědět Váš ošetřující kardiolog.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den paní doktorko, 3 roky jsem užíval lék na vysoký krevní tlak Micardis plus a concor 5 mg. Krevní tlak jsem měl v průměru 140/80, puls 55-60. Před měsícem mě praktická lékařka změnina léčbu na lék Twynsta 80/5, 1/2 tabl. hydrochlorthiazid a vysadila concor. Od té doby mám zvýšení krevní tlak a to i na 170/85. Má prosím lék concor vliv na snížení tlaku nebo jen na puls? Je mě 40 let. Děkuji za Vaši odpověď.
2-2-2012 (8.02)
Lékař odpovídá:
Concor ovlivňuje tepovou frekvenci i tlak krve. Informujte o Vašem problému ošetřujícího lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den. Nedávno mi umřel tatínek na selhání srdce při jeho oboustranném zbytnění a rozšíření. Ráda bych věděla jaké jsou možné příčiny tohoto. Protože to stále nechápu. tatínek si na nic neztěžoval. bylo mu 54. A jestli je potřeba dávat pozor i na sebe nevim ci je to dedicne to zbytnení. Předem děkuji za odpověd.
30-1-2012 (13.15)
Lékař odpovídá:
Z dotazu nevyplývá, jaká měl další onemocnění - toto onemocnění může být nejčastěji způsobeno chlopňovou vadu - hlavně zúžením či nedomykavostí chlopní (hlavně aortální). Jinou další příčinou může být hypertrofická kardiomyopatie či dlouhodobě neléčený či nedostatečně léčený tlak krve atd. atd. Na Váš dotaz proto nelze přesně odpovědět. Některý z výše uvedených onemocnění jsou dědičná a některá ne. V každém případě nic nezkazíte tím, když se necháte preventivně vyšetřit u kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den , prosím o radu. Léčím se již delší dobu s hypertenzí TK 140/90 léky Prestarium Indap. Na depresi jsem užíval Zoloft , ale neúčinný ted týden beru Argofan 75 , nárůst TK na 160/105 . Děkuji za odpověd
29-1-2012 (14.11)
Lékař odpovídá:
Plný účiněk Argofanu lze očekávat až po několika týdnech. Proto je možné, že máte nyní přechodně vyšší tlak. Pokud by však přetrvával i dále, bude vhodné zintenzivnit léčbu hypertenze, event. provést další vyšetření ke zjištění event. příčiny tohoto vzestupu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko. Všude hledám na internetu, ale nikde jsem si nepřečetla dostatečnou odpověď. Na začátku září jsem prodělala trombózu v pravé dolní končetině. Byla jsem léčena clexanem a později jsem přešla na warfarin. Nedávno mi zjistili těhotenství ( cca 5.týden) Hned co mi bylo zjištěno jsem warfarin vysadila a přešla jsem na clexane. Vím, že se warfarin nesmí požívat během těhotenství a tak jsem se chtěla zeptat, jaká je pravděpodobnost, že těch 5 týdnů mělo fatální vliv na plod. Jsem velice nervózní a netrpělivá a potřebuji alespon nějakou odpověd, než mě pošlou na genetické testy. Předem děkuji za odpověď. Škvařilová
29-1-2012 (11.31)
Lékař odpovídá:
V prvé třetině těhotenství je popisované zvýšené riziko poškození plodu při podávání Warfarinu, ale jak zvýšené riziko je, nelze přesně říci. Každopádně je dobře, že jste nyní převedena na nízkomolekulární heparin a doporučené genetické testy a event. SONO vyšetření plodu je vhodné provést.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Hezký večer paní doktorko, je mi 22 let, před dvěma lety jsem byla na echu a doktor mi zjistil lehkou nedomykavost chlopně. Teď jsem ve stresu ze zkoušek a užívám na lepší učení Piracetam, ale vždy v mezích, nepřekračuji denní dávku určenou na příbalovém letáku. Teď k mému problému, asi týden pociťuji takové stahy srdce, jakoby se mi na chvíli smrsklo, stáhlo, tak na 1,5 sekundy a pak uvolnilo a pracovalo dále. Někdy mi to tak dělá třebas jen večer, někdy během 5ti minut třeba 5x, velice nepravidelně. Nevím, jestli se začít bát, taky mě často bolí záda z toho, že sedím nad knížkami a k tomu ke škole pracuji v kanceláři u počítače. Když se hýbu, je to ok. Moc Vám děkuji za odpověď, s pozdravem Sandra
28-1-2012 (19.46)
Lékař odpovídá:
Doporučuji Vám v prvé řadě vysadit Piracetam, používat tyto preparáty u jinak zdravého člověka není vhodné a navíc může způsobovat i Vámi uváděné obtíže.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, již delší dobu užívám Prestarium Neo Concor COR. Tlak mám nyní stabilizovaný 120/80, ale trápí mě slaná chuť v ústech. Chtěla bych se zeptat, zda to nemohly způsobovat tyto léky? Nyní mě můj lékař nabídl místo Prestária , prý stejný lék Vidotin, máte na něj nějaké odezvi. Je to prý vlastně kopie Prestária.Děkuji za odpověď. Marie
27-1-2012 (15.19)
Lékař odpovídá:
Vidotin je lék, který obsahuje stejnou účinnou látku jako originální preparát Prestarium, tj. perindopril. Odlišovat se mohou maximálně v pomocných látkách. S tímto preparátem nemám vlastní praktické zkušenosti.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Chtěl bych jen zjistit, jaký krevní tlak by asi měla mít 8leta holka? Díky za odpověď. Zdenek
27-1-2012 (9.53)
Lékař odpovídá:
U dětí obecně tlak krve i tepová frekvence kolísá výrazně více než u dospělých. Nicméně by měl být většinou cca do 120/80 mmHg.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
dobry den prosila bych o vyjadřeni k me diagnoze jestli je to možne odstranit mam 64 let paroxysmalni fibrilace sini,stprf ablaci kavotrikuspidalniho istmu 2/06 chron.lymf .thyreoiditida bez strumy ve fazi subklinicke hypothyreosy. děkuji za odpověd
26-1-2012 (22.51)
Lékař odpovídá:
Ve Vašem případě se nejspíše jedná o kombinaci flutteru síní a fibrilace síní. Ablace kavotrkuspidálního istmu se totiž většinou provádí při flutterech síní a pokud máte i fibrilace síní, tak máte vlastně 2 různé arytmie. O tom, zda je možné výkon provést a s jakým výsledkem a riziky Vám nejlépe odpoví Váš ošetřující kardiolog, který zná další nálezy, zvláště pak echokardiografický nález.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,chtěla bych se optat jak probíhá test na nakloněné rovině,jelikož jsem nikdy o tom neslyšela.Mám nějaké problémy s tlakem a už 2 jsem s kolabovala takže mě poslali na test té roviny.Také mi řekli,že předtím nesmím ani jíst,jenže pokud bych šla na 11 hodinu,a já se nenajím,tak se mi dělá špatně.Také bych se chtěla optat,jak mám být oblečená,známý mi říkal,že normálně,že se tam neslíkám jen ležím na lehátku a to je vše.Bohužel z jedné strany jsem zase slyšela,že ta nakloněná rovina vyvolá ten kolaps a nebo epileptický záchvat.Tak jsem z toho celá nervozní a bojím se.
26-1-2012 (9.28)
Lékař odpovídá:
Test na nakloněné rovině odliší, zda je kolapsový stav způsobený poklesem tlaku či poklesem pulzu. U každého nálezu se pak jinak postupuje. Nalačno musíte být 4 hodiny předem z toho důvodu, aby jste při event. kolapsovém stavu neaspirovala žaludeční obsah. Oblečená můžete být normálně - při vyšetření Vám bude ontinuálně snímané EKG a opakovaně měřen tlak krve.