Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 160 do 180
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobeý den, chtěla bych se zeptat, delší dobu mám tlak kolem 105/80, měla jsem i 87/67 ale i 103/90. Je mně vždy mdlo a na omdlení. Tep kolem 80. Je to nebezpečné? Děkuji
2-8-2013 (21.26)
Lékař odpovídá:
Je vhodné pít dostatek tekutin (alespoň 2-3 litry, v létě i více), optimálně minerálních vod s dostatkem sodíku. Naopak se vyhýbat kávě a silnému černému čaji.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko,je mi právě 41let,jsem neplánovaně těhotná 22 týden,před 3 lety když jsem byla také těhotná jsem začala pozorovat jakoby aritmii,několikrát za sebou mi srdíčko bušilo hrozně ryhle-jen pár vteřin,jako bych ho měla až v krku,někdy už klid ,někdy se to opakovalo několikrát za sebou.Většinou jsem to vnímala až k večeru když byl klid,ale objevovalo se to i přes den,někdy několikrát za den,několik dní takhle po sobě,někdy se to týden neobjevilo,nebo jen srdíčko sem tam jakoby přeskočilo.Nikdy jsem to neřešila,přisuzovala jsem to těhotenství.Po porodu se to hodně zlepšilo,ale nezmizelo,tak během týdne se to alespon jeden den opět objevilo.Momentálně v dalším těhotenství během 3 měsíců pozoruji,že zase skoro denně mi takhle srdíčko buší někdy několikrát denně,někdy pár dní klid,ale déle tak 5 dní určitě ne.Také mému otci 65 let našli nějaké vady chlopní před 5 lety,nevím přesně co,ale že na operaci nechce jít,tak bere nějaké léky.Také proto že před 12lety zemřel jeho bratr 58let asi 3 měsíce po transplantaci chlopní ,před více než 20lety zemřel jeho nejmladší bratr 42let infarkt a jejich otec /můj dědeček/ také ve 40letech na infarkt.Mám podstoupit nějaké vyšetření,připádně kde a jaká?tlak mám v pořádku,spíš nižší,jinak celkově se cítím dobře,jen su hodně unavená a ospalá a velmi špatně spím,ale to přikládám spíš těhotenství,ikdyž ten špatný spánek mám vlastně neustále,časté buzení,spím tak 5až 6 hodin ,někdy i mín a dost neklidně.Nechtěla bych být za histerku,ale vzhledem i rodinné anamnéze mám trošku strach jestli jsem nemohla zdědit nějakou vadu srdce,přece jen mám malém dítě a další na cestě..Moc děkuji za odpověd
1-8-2013 (7.57)
Lékař odpovídá:
Vzhledem k pozitivní rodinné anamnéze a Vámi uváděním obtížím je vhodné navštívit kardiologa ke komplexnímu vyšetření, zvl. pak echokardiografii a EKG-Holtera. Jinak v každém případě je vzhledem k Vašim obtížím vhodné v těhotenství užívat pravidelně tablety hořčíku, které volně koupíte v lékárně.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, asi před půl rokem jsem byla vyšetřena na ekg pro občasné extrasystoly, ale prý nejsou nijak závažné. poslední dobou mi však občas stoupne tep v klidu i na 115 a trva to i několik hodin. Je potřeba znovu vyšetření na ekg? Děkuji za odpověd
31-7-2013 (18.29)
Lékař odpovídá:
O extrasystolách a vyšší TF jsem v sekci arytmie již opakovaně odpovídala. Podívejte se prosím na starší odpovědi.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Vážená paní doktorko, je mi 77 roků. Asi cca 5 let užívám pro potlačení hypertenze trojkombinaci léků Concor, Plendil a Renpress. Tato kombinace mi trvale upravila tlak na hodnotu 140/90 bez vedlejších komplikací. V současné době není Renpress na cs. trhu a jako jeho substituci jsem začal užívat v trojkombinaci lék Prenessa. Došlo ke zvýšení tlaku na 180/100 a objevily se otoky kotníků. Existuje plnohodnotná náhrada léku Renpress? Děkuji.
23-7-2013 (18.50)
Lékař odpovídá:
Lék obsahující stejnou látku jako Renpress pokud vím v současnosti u nás není k dispozici. Je však řada jiných preparátů ze stejné skupiny tzv. ACE inhibitorů, které ho v podstatě plně nahradí. Jedním z nich je i Prenessa, ale pokud ho z nějakého důvodu netolerujete, bude vhodné vyzkoušet po domluvě s ošetřujícím lékařem jiný preparát.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Mám infekciu Mykoplazma pneumonia, ktorá nebola dlho rozpoznaná a teda neliečená. Popritom aj Candida Albicans. Teraz sa už liečim ATB Ciplox + Sumamed. Moje zdr. problémy sa stupňovali, keďže nebola stále liečba. Až napokon v máji som sa v noci zobudila na obrovské búšenie srdca a hrozný smäd. Bola som na Echo srdca, to bolo OK. Po 3 týždňoch som bola opakovane na Echo srdca, tam zistená Mi a Tri Regurgitace. Stále cítim v celom tele hrozne silný tep - všade - v končekoch prstov, v sede na zadku a zadných stehnách, v hlave, v ľahu na chrbáte, je to aj vidno - sa mi ruka pohne v rytme tepu. Na hrudi cítim chvenie pri nádychu, mám i zistený šelest. Prosím, treba mi urobiť vyšetrenie ciev, či nejde o výduť tepny alebo vyšetrenie MR srdca, či nejde o zápal chlopne, vzhľadom na Mi a Tri regurgitáciu? Je MR lepšie vyšetrenie ako jícnové echo? Lebo ja by som tú hadičku neprehltla /ani na gastro som ju neprehltla/. Ďakujem pekne za Váš čas.
22-7-2013 (16.05)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se, ale z Vašimi obtížemi je třeba se obrátit na ošetřujícího lékaře. Takto přes internet Vám nemohu bez celkového vyšetření zodpovědně poradit. Ošetřující lékař Vám doporučí samozřejmě i nejvhodnější vyšetřovací algoritmus.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat, jestli je možné, že po užívání Betablocku a nyní léku Concor Cor 2,5mg přibírám na váze? Přibrala jsem pět kilo za tři měsíce a váha mi denně roste. Změnila jsem zaměstnání, kde spíše sedím, přesto denně chodím se psem, jezdím na kole, cvičím. Jím stále stejně a není proto důvod, abych na váze přibírala. Děkuji za odpověď.
20-7-2013 (11.41)
Lékař odpovídá:
Přírůstek váhy po betablokátorech je zcela zanedbatelný, proto je třeba příčinu hledat jinde.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, mívala jsem velké bušení srdce s pocitem vynechávání, měla jsem holtera, kde arytmie vyloučili, i když jsem opravdu cítila, že srdce vynechalo a nebo i nepravidelně bušilo, ale to bylo ve výsledkách ok, bylo tam akorát že mám rychlý tep, na to se mě dr. zeptal zda mám vyšetření štítné žlázy, řekla jsem že ano, to je v pořádku a poslali mě domů. Nyní beru Citalon, pocity arytmie nemám už, ale co mi začalo, je, že když se vzbudím, je jedno kdy, jestli ráno nebo v noci a vstanu z postele, mám rychlý tep a je mi špatně, třesu se, tep jsem si naměřila i 130, tlak mám v pořádku. Hodně mě to obtěžuje a znepokojuje, nevím co s tím, moje obvodní dr nad tím zamávala rukou :( Prosím, netušíte čím to může být? Děkuji, Andy
17-7-2013 (8.43)
Lékař odpovídá:
Pokud je v době obtíží na EKG v podstatě normální nález, tak není možné a hlavně ani nutné se s tím zabývat, jedná se o psychické obtíže - doporučuji Vám navštívit psychologa či psychiatra.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, paní doktorko,chtěla bych Vás poprosit o názor zda je pro srdíčko dobré užívat doplněk stravy koenzym Q 10.Je mi 51 let,opakované holtery,echo srdce,RTG a laboratorní vyšetření neprokázaly srdeční vadu (na holteru byla jen jedna salva síňových ES).Občas mám dny,kdy pociťuji ES a ranní TK )kolem 100 -110 - většinou při stresu.trpím i na blokády páteře.Děkuji
4-7-2013 (17.24)
Lékař odpovídá:
Nejsou mi známy prospektivní studie, které by prokazovali zásadní pozitivní informace pro podávání tohoto enzymu, proto ho sama nedoporučuji.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Vazena pani doktorka, uz dlhe roky mavam nepravidelnu cinnost srdca. Liecila som sa na stitnu zlazu, to by malo byt v poriadku. Pred dvoma tyzdnami som dostala pasovy herpes, vraj oslabena imunita, aj ked denne konzumujem mnozstvo ovocia a zeleniny, ale tie neprijemne vynechavania srdca sa mi zhorsili a aj nastupila panika, hrozny strach. Volala som si raz zachranku a pochodila internistov,tie extrasystoly som napocitala aj vyse 70 za pol hodinu. Podarilo sa mi napojit na Holter monitor, a zaver bol tento: V priebehu monitorovania zachytene ES: 6kratSVES, 17 krat KES, 2 krat v kratkej bigeminii. HD zavazne tachy ci bradyarytmia nebola zachytena. Pan Dr. mi povedal ze si tie ex nemam vsimat, ze niektori ludia ich maju aj tisice. Ja som ale uz na nervy z toho. Objavuje sa to kedy chce a zasa som v panike, Uzivam Rytmonorm 325 dva razy denne, Concor 5, Lussopres.Co mam robit? Mam 48 rokov. Naozaj mi pomoze uz len psychiatria? Antidepresiva som pred 7 rokmi uzivala, ale bojim sa ich. Vopred Vam dakujem za Vas nazor. Ostavam s pozdravom a nech sa Vam dari. Vdaka.
2-7-2013 (16.30)
Lékař odpovídá:
V případě, že nebyla prokázána zásadnější organická vada srdce, tak se skutečně nejedná o závažnější problém.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den! Prosím o informaci ohledně vyšetření,kdy mě na EKG byl zjištěn blok raménka dg. LBBB. Mám se dostavit na echokardiografii. Do jaké míry je srdce v ohrožení. Děkuji Čech
28-6-2013 (12.23)
Lékař odpovídá:
Blokáda levého raménka Tawarova znamená, že je zablokováno jedno z ramének, které převádí vzruchy na srdečních komorách. Příčinou může být řada onemocněních - záněty srdce, ischemická choroba srdeční, zbytnění - hypertrofie komor, degenerativní onemocnění, chlopňové vady, revmatická onemocnění atd. atd.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobry den mám problémy se zvýšenym tlakem cca.170/110 ktery mi byl nameřen před dvěma tydny už dva týdny beru prenessu 4mg a lusopress 20mg od kazdeho jednu tabletu rano .Tlak se mi snizil na 140/90 nekdy i mene...ale trapi me uz nekolik dni rano zavrate na omdleni pocity na zvraceni prujmy pres den boli hlava...zajimalo by me jestli to nemuze byt z leku,konzultoval jsem to z lekarem a ten mi rikal ze je to divne zebych se mel citit dobre...děkuji
27-6-2013 (12.51)
Lékař odpovídá:
Pokud by potíže trvaly, bylo by nutné postupně zjistit, který lék to způsobuje a vyzkoušet ho po domluvě s lékařem vyměnit za jiný preparát.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, prosím Vás o radu, můj strejda 58 let -3 měsíce po CMP ,po RHB stav se vrátl vcelku k normálu. Léčí se s TK,nově zjištěna dna. Po prodělané CMP mu začaly otékat nohy do pol. lýtek. Prosím o radu, zda by to nemoho být kombinací léků: Bere Godasal,Atoris,Mikardis+,Betaloc 5,Zorem 5 Moxostad Gama . Děkuji za odpověď
24-6-2013 (9.24)
Lékař odpovídá:
Příčinou může být preparát Zorem - nevysazujte ho však bez domluvy s jeho ošetřujícím lékařem !!, bude event. nutné trochu pozměnit léčbu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, jsem ve 23. týdnu těhotenství. Ve 21. tt. byla zjištěna arytmie plodu (občasné extrasystoly). Užívám eutyrox 100 a magnesii lactici (1 tableta 50mg, 1 ráno, 2 večer). Může mít má léčená nedostatečná činnost štítné žlázy a množství užívaného hořčíku vliv na srdeční arytmii plodu? popř. mohu arytmiii nějak pozitivně ovlivnit? Přidat množství hořčíku? nebo draslíku?Nebo ho mám spíše příliš mnoho? Děkuji za Vaši odpověď.
23-6-2013 (20.28)
Lékař odpovídá:
Extrasystoly u plodu bývají obvyklé, v případě, že nemáte onemocnění ledvin, tak bude možná vhodné zvýšit dávku horčíku.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko Nevím co to je ale zadýchávám se při chůzy do schodů a do kopce a hlavně se moc potím a hlavně jsem přibrala a nemohu dát kyla dolů. Pocituji též otýkání kotníků .Držím diétu /neboli dělenou stravu /ale spíše jím hodně zeleninu a jídla z ní.Poradte mi co by to mohlo být Myslím si,jestli se nezavodnuji ,ale to je jen můj názor. Děkuji za odpověd Tulková
22-6-2013 (14.38)
Lékař odpovídá:
Je třeba udělat řadu laboratorních vyšetření k vyloučení onemocnění ledvin, štítné žlázy apod.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den. Je mi 29. Vazim 83, merim 190. Beru sertralin 50mg. Tep i tlak v poradku. Stalo se mi ale, uz dvakrat, ze jsem vecer v posteli slysel v zadu v hlave proudeni krve tepovou frekvenci. Bylo to slyset i ven. Manzelka mi to potvrdila. Mel jsem taky mensi problemy s krcni pateri a s centrem rovnovahy.Ale to uz bylo driv...Mam docela strach, kdyz to neni psychcycke povahy, jak jsem myslel. Co bych mel delat? Dekuji z radu
19-6-2013 (9.19)
Lékař odpovídá:
Nemyslím, že by se jednalo o nějaký problém, při přetrvávání obtíží navštivte neurologa, nejspíše se bude jednat o blokádu krční páteře.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, je mi 31 let, se srdcem jsem se nikdy neléčil, pouze jsem před 10ti lety absolvoval echo vyšetření pro kolísavý TK (sledováno 4 dny, od 100/60 po 173/115), s tlakem se neléčím a klidový TK mám vždy 120/70 nebo 120/80. Tehdejší nález na echo byl bez jakýchkoliv abnormalit. Nyní mě trápí poměrně silné bolesti v srdeční oblasti, které se začaly objevovat po přechozené chřipce (spíše přelyžované, protože mě zastihla na horách) asi před 3mi měsíci a poslední měsíc jsou dosti intenzivní, do toho jsem 2.6. onemocněl, nevolnost, rozmazané vidění, zimnice s třesavkou, horečky 40 st., na které mi praktik nasadil antibiotika (CRP bylo zvýšeno na 35). Po antibiotikách horečky odezněly, bohužel po dobrání antibiotik a dalším týdnu ležení v posteli se stále necítím moc dobře, CRP bylo po dobrání antibiotik již v normě (0,8), ale "chřipkové" bolesti hlavy a pálení očí mám stále, večer vždy teplotu okolo 37.2, bolesti na hrudi se objevují stále a občas mě budí ze spaní. Na základě toho jsem byl odeslán na kontrolní echokg, kde byl nález v normě, ovšem ve zprávě je napsáno: Doppler, CD: Mi chl. norm. konfig, insuf. uzavírací, Tri. chl. jemná, insif. minim. v norm. mezích, Ao. chl norm. vzhled i fce, bez dilatace bulbu nebo asc. ao, Pulm. chl. s norm. fcí. Neprokazána plicní hypertenze. 2D,M-mode: IVS 10, LK d 45, EF 0,62, LS 35, asc. ao. 30, PK 26. Kardiolog mi k tomu nic neřekl, neměl na mě čas, praktik mě uklidňoval, že se srdcem je vše v pořádku, že mám ejekční frakci 62, což je hodnota zdravého člověka. Mě však trochu trápí mitrální uzavírací insuficience, zda není nově vzniklá a nemůže nějak souviset s bolestí, zda zrovna neprobíhá nějaké poškozování srdce v důsledku virové choroby, které je teprve v počátečním stadiu. Kdybych se cítil alespoň z 90% dobře a nebolelo by mě u srdce, neřešil bych to. Praktik mi napsal cipralex na "uklidnění", neuroložka, která příčinu bolesti také nenalezla, mi napsala Lexaurin. Protože si nepřipadám jako blázen nebo neurotik, pouze se strachuji o své zdraví, kterému jsem dříve bohužel nevěnoval moc pozornosti, obracím se na Vás, zda byste mohla věc nezávisle posoudit. Děkuji.
18-6-2013 (13.33)
Lékař odpovídá:
Nález popsaná na echokardiografii je nejspíše skutečně nevýznamný. Při přetrvávání subfebrilií je vhodné navštívit všeobecného internistu ke komplexnímu vyšetření, protože příčin dlouhodobě zvýšený teplot je celá řada a zjistit ji bývá složité. Může se jedná o záněty lokalizované v zubech, dutinách, močových cestách, různých abscesech, ale dále pak celá řada celkových infekcí apod. apod.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, již 6.týden užívám (krom léků na vysoký tlak-Sectral a Amprilan H) též AD Escirdec Neo 10 mg denně, plus Lexaurin ráno a večer. Přesto se mi při panické poruše stává, že cítím jak mi TK jde nahoru a přeměřením se k hodnotám cca 200/100 opravdu dostanu - především večer. Je lépe v období léčby PP měření tlaku co nejvíce omezit a nerozrušovat se tolik čísly, s ohledem na negativní interní výsledky? Děkuji. L.
17-6-2013 (8.31)
Lékař odpovídá:
Tlak je sice vhodné občas při léčbě zkontrolovat, ale současně častým měřením není dobré se znervozňovat, a to zvl. u pacientů s panickými atakami.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý deň. Z času na čas mám pocit zovretia v oblasti srdca. Na chvíľu musím zadržať dych a schúliť sa, potom sa stav upraví. Pri dlhších prechádzkach, najmä do kopca, sa rýchlo zadýcham, začne mi prudko byť srdce a mám pocit na odpadnutie. Mám S-skoliózu, preto sa pravidelne venujem odporúčaným cvičeniam, tie mi nerobia problémy. Údaje: TK:115/65 sat 02 98% fs: 88/min Hmotnosť:43 kg Dysautonomia, Hyperventilačná tetánia, Dysrytmia susp, Šlašinkový šelest/diof dg štr. chyba - vôbec neviem čo tieto POJMY znamenajú a či sú moje obtiaže spôsobené nimi Bojím sa chodiť na túry lebo pravidelne končia tým, že sa musím na pol ceste spamätávať z kolapsu opísaného vyššie. Môj vek je 23 rokov. Veľmi pekne ďakujem za vašu odpoveď.
16-6-2013 (14.31)
Lékař odpovídá:
Nejedná se dle popisu o nic závažného. Přesněji Vám odpoví Váš ošetřující lékař.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, synovi je 17 let, výška 178/ váha 77 kg, při preventivní prohlídce byl zjištěn vyšší tlak, 140/90, paní doktorka provedla odběry krve, vše OK, s tím, že tlak máme doma sledovat, při měření doma má tlak v průměru kolem 132/75, někdy méně, někdy o něco více, chci se zeptat, zda je nutné požadovat nějaké další vyšetření, EKG a pod. Podotýkám, že syn nijak nesportuje, takže asi i tady by mohla být příčina.
7-6-2013 (9.34)
Lékař odpovídá:
V každém případě má tendenci k hypertenzi. Jsou v prvé řadě nutná režimová opatření (snížit event. nadváhu, omezit tuky a sůl v potravě a sportovat). Jinak se v budoucnu pravděpodobně nevyhne farmakologické léčbě hypertenze.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, prosím o radu, beru concor-cr pul tabl.ráno a půl večer před spaním, a stává se mi,že v noci kolem 3 hodiny se mi rozbuší srdce, pravidelně pepově,ale nahla,prostě frekvence prvidelná,alenahlas,prostě buší,jakto, když beru concor-kdy jsem brala trimepranosl, tento stav jsem neměla,a byla jsem i klidnější, concor mi vyvolává deprese,a psych.stavy.To bych přežila,ale proč to bušení? je půlka tablety na noc málo?Děkují, s úctu M.Š
3-6-2013 (15.37)
Lékař odpovídá:
Řekněte o svých problémech Vašemu lékaři - bude moci vyzkoušet event. ještě jiný preparát ze skupiny betablokátorů - je jich celá řada.