Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 500 do 520
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobrý den,jaký je rozdíl mezi Betaloc SR anový Betaloc Zok,mimo to že druhý je poměrně dražší.děkuji
25-1-2012 (15.30)
Lékař odpovídá:
Betaloc ZOK uvoňuje rovnoměrněji a delší dobu účinnou látku (metoprolol) než Betaloc SR. Proto je možné Betaloc ZOK užívat jednou denně a Betaloc SR se většinou užívá 2x denně.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, přítelkyně má od malička voperovanou umělou mitrální chlopeň, je jí 26let. Chtěli bychom otěhotnět, tak by mě zajímalo jak velká jsou rizika. Přítelkyně bere poměrně velkou dávku Warfarinu 10mg. Při poslední kontrole na kardiologii bylo vše v pořádku, avsak pan doktor vzhledem k této vysoké dávce nám těhotenství nedoporučuje. Rád bych znal Váš názor. Děkuji Dvořák.
20-1-2012 (16.45)
Lékař odpovídá:
V těhotenství se Warfarin převádí na injekční píchaný nízkomolekulární heparin. Z hlediska těhotenství však zálež také na nálezu na srdci - zvláště funkci srdce dle echo apod. - to Vám zhodnotí Váš ošetřující kardiolog.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,chtěl bych se zeptat poslední dva měsíce jsem začal trpět potížema jako jsou,bolesti na hrudi,pocit lehkosti,bušení srdce,pocit omdlení,padání na stranu nebo narážení do stolu když chodím po bytě podle ekg a ct mozku to je v pořádku rozbor krve také v pořádku a rentgen hrudníku také v pořádku.Nevím co to je a bojím se že mi něco je a nevím na jaké vyšetření mám ještě jít aby se vyloučilo vážné onemocnění děkuji je mi 27 let za poslední půl rok jsem nabral 15kilo z 65 na 80 nikdy jsem nepřesáhl více než 67 kilo a před vánoci jsem z ničeho nic nabral
18-1-2012 (2.19)
Lékař odpovídá:
Na Váš dotaz Vám může odpovědět jen Váš ošetřující lékař. Pokud máte tak výrazné Vámi uváděné potíže, bude jistě vhodné doplnit ještě další vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý večer,mám dotaz.Brala jsem lokren,každý den půlku,ale otěhotněla jsem a doktor mi sdělil že ho nemám brát a předepsal mi egilok 25,ale po něm se mi motá hlava a v letáku je napsáno,nebrat v těhotenství.Můžete mi nějak poradit.Děkuji
17-1-2012 (20.12)
Lékař odpovídá:
Na Váš dotaz nelze přesně odpovědět. Jsou indikace, kdy je při vědomí určitého rizika Egilok podávat i v těhotenství, jindy to vhodné není. S dotazem se obraťte na ošetřujícího lékaře, který ví důvod, proc Vám ho nasazoval.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, mám prosbu, potřeboval bych vědět názvy dalších léků se stejným účinkem jako je renpress, nemohu to nikde na internetu najít. Děkuji za odpověď Tomáš Hamarič
16-1-2012 (15.42)
Lékař odpovídá:
Renpress obsahuje účinnou látku spirapril. Jiný preparát s touto účinnou látku není v současné době v ČR k dispozici.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den,chtěla bych Vás poprosit o radu.Manžel užívá Prenessu 4mg 2 tabl. denně,po 4 dni užívání se tlak nesnižuje,naopak mírně zvyšuje/150/90/. Je to normální?Děkuji za Váš čas
13-1-2012 (22.07)
Lékař odpovídá:
Normální to není, informujte o této skutečnosti ošetřujícího lékaře. Pokud se po ACE inhibitorech (skupina léků mezi něž patří i Prenessa) tlak zvedá, může to být způsobeno zúžením tepen do ledvin.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko chtel jsem zeptat.Je mi 45 let a mám měsíc arytmii a 2x jsem teď měl fibrilaci síní,která po 4 hodinách odezněla. Arytmie mám skoro každý den a projevují se tím, že nemůžu dodechnout a vynechá mi tep a škubne mi pod hrudní kostí. A to i několikrát za minutu. Pak mám třeba den bez problému. Měl jsem zablokovaná levá horní žebra, která mi terapeut (velice dobý) odblokoval, a od té doby mám tyto problémy. žebra ž jsou zpátky zablokované a nevím, jestli mám jít znovu na odblokování. Chci se zeptat, můžou být mé kardio problémy spojené s problémy se zablokovanými žebry? Děkuji za odpověd
12-1-2012 (13.35)
Lékař odpovídá:
Zablokovaná žebra či blokády krční a hrudní páteře mohou přes vegetativní systém ovlivnovat i činnost srdce včetně srdečních arytmií.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, od srpna roku 2011 mě trápí extrasystoly, na echu srdce RESS: Mi chl s lehce abnorm. konfig. a kinetikou. Mi insuf. gr.I Tri insuf minim. Trápení s extrasystoly mi začaly v den kdy mi byl dán umělý zub, je možné, že je to tím způsobené a výsledek echo může znamenat zánět chlopně? Pan doktor mi řekl, že to může být vrozená vada, ale před šesti lety bylo echo srdce v pořádku bez srdeční vady. Holter: RES: SVES soliterní, KES četné monotopní pozdní. KES Lown 2. Vyšetření krve mám vždy v normě. Velice děkuji za odpověd a jsem s pozdravem
12-1-2012 (8.55)
Lékař odpovídá:
Nález na echo je t.č. nevýznamný a bude jen vhodné s odstupem 1-2 let provést kontrolní vyšetření. O problematice extrasystol jsem již opakovaně psala v sekci arytmie - viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
pani doktorko ziji v ANGLII JE ME 63 LET ONEMOCNELA JSEM NA SRDCE TAK ZE MAM NEJAKE SYTKO MELA JSEM JIT NA 2 OPERACI ALE RANILA ME MOZKOVA MRTVICE PAK ZJISTILI CUKROVKU A VREDY V KRVI MAM ZANET ALE PO VSECH VYSETRENICH NEZJISTILI OD CEHO ZANET MAM UZIVAM PRASKY CLOPIDOGREL,NIKCORANDIL,BISOPROLOL,SIMVASTATIN, a proto ze mam oteklou levou ruku a moc me vzapesti a v dlanich boda neboli jenom boda cele dny a noci, doktor me predepsal leky GABAPENTIN chtela bych prosim vedet jestli je dobry ho uzivat s vnukem jsem s pretahovala na paky silne jsem tlacili chtela jsem mit silnejsi svaly na rentgene jsem byla rkli me ze nic zlomeneho nemamrameno a ruka me moc bolivelice vam dekuji za odpoved florianova.
11-1-2012 (20.03)
Lékař odpovídá:
Je mi líto, ale s dotazem se musíte obrátit na Vašeho ošetřujícího lékaře. Tato dotazovna slouží k obecným dotazům a na takto konkrétní dotazy nelze odpovídat bez znalosti Vašeho celkového zdravotního stavu a dalších potřebných vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko a dobrý den všem pacientům s podobnými příznaky "poruchou srdečního rytmu". Od svých 27 let jsem měla také tzv. přeskakování, vnímala jsem i takové zástavy srdíčka, pak hrozná úzkost a únava. Lékař mě poslal k psychologovi, který nasadil antidepresiva. Brala jsem je několik let, ale arytmie nepřestala, léky pouze zmírnily pocit úzkosti. Když jsem zkolabovala, dostala jsem též injekci na uklidnění, protože na EKG nic nezaznamenali. Cítila jsem se jak člověk, který si stále něco vymýšli a otravuje doktory, proto jsem to nechala a trpěla. Nevěděla jsem, jestli mám v určitých okamžicích skočit z okna nebo plakat. Díky bohu jsem změnila kardiologa a ten mi udělal všechna potřebná vyšetření a 7-denního holtra. Do dvou měsíců jsem pak měla v IKEMU operaci srdíčka, tzv. ablaci. Měla jsem totiž 800 extrasystol za hodinu. Můj "nový" kardiolog nevěřil svým očím. Já byla zároveň šťastná, že se na něco přišlo a dá se to léčit. 5 hodin jsem byla na sále a jsem již 5 měsíců po ablaci. Mé problémy se zmírnily, dalo by se říci, že po operaci se cítím 50% lépe. Avšak nastaly jiné potíže, extrasystole již nejsou v takové míře, ale někdy při sebemenší zátěži nebo rychlé chůzi se mi rozběhne srdíčko rychlostí, že se musím zastavit a prodýchat to do klidu. Dostala jsem od své psycholožky denně brát 1/2 tablety SEROPRAMU, beru WARFARON 5, v případě úzkosti 0,25 NEUROLU a BETABLOC ZOK 25. Chtěla jsem se zeptat, jestli tyto léky se nějak neovlivňují, mám totiž od mládí tlak 60/90 nyní kolem 100/70, brala jsem VASOCARDIN 50, ale potom mi hučelo v hlavě a snížila se mi tepová frekvence pod 40. Na holtru pak byly zachyceny 2-3 sekundové zástavy při nočním spaní. Na endokrinologii mi nasadili euthyrox, protože mám uzlík u štítné žlázy. Ten mi okamžitě vysadili, že prý může mít vliv na mé extrasystole. Prosím až budete mít čas, odpovězte jestli tyto léky se nějak neovlivnují. Přeji krásný nový rok a všem pacientům hodně zdraví, i když pocity, které máme s arytmií bychom jistě nepřáli nikdo nikomu!!!
9-1-2012 (17.45)
Lékař odpovídá:
Z Vašeho dotazu nevyplývá, o jaký přesně druh arytmií se jedná. Na Vaši odpověď nejsem proto schopna přesně odpovědět - obraťte se prosím s dotazem na ošetřujícího kardiologa či na pracoviště v IKEM, kde Vám ablaci prováděli. Děkuji za pochopení.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktrko.. Můj dotaz je: často už od srpna mě bolý žaludek jednou bolý podruhý nebolý...ted se k tomu, ale přidalo bušení srdce a stačí jen když jdu 30 metrů rychlejš nebo když se prudce zvednu.. Byla jsem na ekg, ale nic se nezjistilo.. Bojím se arytmií komor- ty co zabíjejí při sportu..ještě musím říct, že nejsem nějak moc na sport takže sportuju hodně málo.. Nevíte čím by to mohlo být?? a jestli je to nemoc srdce nebo to bušení je doprvod žaludku..a ještě pozná normální ekg tenhle druh arytmie?? děkuji za odpověd
9-1-2012 (16.40)
Lékař odpovídá:
K objasnění druhu arytmie, která se vyskytuje jen někdy je vhodné provést 24hodinovou monitoraci EKG - tzv. EKG Holter.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, můj dotaz zpočívá ve velikosti ascendentní aorty. Co to znamená u hraniční velikosti? Jedná se o 60-ti letou maminku. Byla u kardiologa a zjistil,že má hraniční velikost aorty. Další vyšetření neplánuje a na kontrolu se má objednat zase za rok? Děkuji za odpověď
9-1-2012 (14.19)
Lékař odpovídá:
Aorta se sestává z ascendentní části, oblouku a descendentní části. Každá část má dané své "normální" hodnoty. Pokud je nález hraniční, tak to znamená, že je na horní hranici ještě "normálních" hodnot. Pak jistě stačí kontrola za rok.
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
Dobrý den ,paní doktorko manžel byl na ECHU a zjistili mu LK67mm,sept. a zad.stěna10,LS45mm,kořen ao.33mm.Aort.cípy s ložisky vysoké denz.,hůře pohyblivé,separace mitrál.dobrá stenoz ao.lehká,mitrální sten.není.Těžká hypok.hrotu septa a před.stěny,EF35%.Není perik.výpotek a nejsou patol.útvary v dutinách.Závěr: dilatace LK,LS,těžká dysfunkce LS,degenerace AO,s lehkou stenozou.Prosím o podrobnější vysvětlení.Děkuji
6-1-2012 (20.35)
Lékař odpovídá:
Může se jednat o nález při ischemické chorobě srdeční, ale i dilatační kardiomyopatii, ale i řadě jiných nemocí. Obraťte se s dotazem na ošetřujícího kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, paní doktorko, chtěla jsem se zeptat, jestli bych neměla užívat léky na vysoký krevní tlak, pokud mám občas tlak zvýšený, ale většinou jenom ten spodní, tedy diastolický. jsou nebezpečné hodnoty kolem 90-95? Čím to může být způsobeno, že mám tlak třeba 120-135/90-93? mám strach třeba z mozkové mrtvice. Jak můžu diastolický tlak snížit? Je mi 30 let, váha 70 kg. Děkuji.
5-1-2012 (15.32)
Lékař odpovídá:
Jak jsem již psala, tak samotná hodnota tlaku krve není pro rozhodnutí o farmakoterapii dostatečnou informací, záleží na dalších hodnotách rizika aterosklerózy (lipidy, diabetes, atd.).
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Paní doktorko léčímse na vysoký krevní tlak ale čas od času mě kolísá na 140-60 někdy je i o dost níský bolí ně hlava.Co mám v takových případech dělat a co užívat. Děkuji za odpověd. Medikace.LOMIR SRO 5mg PRENESA 4mg 1x denně
3-1-2012 (13.55)
Lékař odpovídá:
Je mi líto, ale neznám Vaše další nemoci, hodnoty tlaku krve během dne (optimálně zjištěné pomocí tlakového Holtera) atd. S dotazem se prosím obraťte na Vašeho ošetřujícího lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda může pacient s implantovaným ICD řídit auto. Děkuji za odpověď
1-1-2012 (13.00)
Lékař odpovídá:
Záleží na tom jaké auto a z jakého důvodu byl implantabilní defibrilátor (ICD) zaveden. Přesnou odpověď Vám dá jen Váš ošetřující lékař.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den ,prosím o radu. je mi 50 let a dělá mi starost tlak 140/90.raději bych se vyvarovala léků....maminka zemrela v 65 letech po operaci srdce , sestra bere léky na vysoký tlak od 35 let. ziju vcelku zdravě,sůl jsem již omezila. Děkuji za radu.
29-12-2011 (22.27)
Lékař odpovídá:
Samotná hodnota tlaku krve není dostatečná pro rozhodnutí o farmakologické léčbě. Záleží na zhodnocení celkového rizika s ohledem na hladinu lipidů, diabetes, projevy aterosklerózy atd.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, jsem Váš pacient a chtěl bych se zeptat,když mne u obv.lékaře zjistili zvýšenou infekci(boreliozu).Nejedná se o akutní boreliozu,jestli léčba 2 x 100 mg Doxybene denně je dostačujicí....je to doporučená léčba ale dle oponentů by se mělo užívat min.2 x 200 mg tak aby to bakterii zabilo.Při užívání 100 mg dvakrát denně se prý může nemoc jen pozastavit a přejít potom do hůře lečitelného chronického stadia. Děkuji za odpověď a přeji hodně štěstí v roce 2012. T.B.
29-12-2011 (22.00)
Lékař odpovídá:
Obvyklá dávka je doporučována 400 mg denně Doxybene ve 2 denních dávkách. Přesnější informace byste obdržel na infekčním oddělení, kde s touto léčbou zabývají.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Je mi 56 let, nikdy jsem neměla zdravotní problémy. Nyní problém s kolísajícím TK, arytmie, ES, hlavně v noci, echo-zvýšený tlak v plicnici-40mmHg,jinak nevýznamné. Holter-četné SVES, desítky ES. Je možnost účiného léčení? Děkuji Marie
27-12-2011 (18.20)
Lékař odpovídá:
O předčasných stazích (tzv. etrasystolách) si můžete přečíst v sekci arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
Dobrý den, dovoluji si poprosit o zhodnocení následujícího vyšetření: v roce 8/2010 ISCH chron.chron.se stp.NAP/hraniční Troponin T/, KG hraniční až významná stenoza slabé RIA a rekanalizované uzávěry v periferii RCx /RPLS/ echo srdce 23/2011: Aorta 25 mm, LS 50 mm, PK 32 mm, LKd 43 mm, Z stěna LK 13 mm, IVS 12 mm, EF LK M-mode /%/, B mode 55 %. Závěr: LK bez dilatace, hraniční tlouštky až lehké hypertrofie,se symetrickými kontrakcemi - bez poruchy regionální kinetiky, dobrá systolická funkce, porucha relaxace. Aortální chlopeň je jemná, trojcípá, funkčně bez vady, Ascendentní aorta je bez dilatace. Mitrální chlopeň s jemnými cípy, funkčně stopová insuf. LS hraiční, PK bez dilatace, dobrá funkce, Průtok na Pulm.bez abnormality. Trik.funkčně stopová insuf. PS nedulatovaná. DDŽ nedilatovaná kolabuje s respirací. Perdikard je bez seperace listů, 20.1.2012 jsem odeslán na koronarografii kontrolní. Prosím o zhodnocení stavu. Zda se mám důvodně obávat. Je mi 65 let. Děkuje Knápek Fr.
23-12-2011 (16.08)
Lékař odpovídá:
Nález na echokardiografii není zásadním problémem. Problémem je však nález na koronarografii, kde je nález významný a proto je třeba podstoupit kontrolní vyšetření a dle výsledku stanovit další postup - nejlépe Vám samozřejmě odpoví kardiolog, který prováděl koronarografické vyšetření.