Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 800 do 820
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,prosim o radu. Nemohu se dodechnot,často se zadýchám,točí se mi hlava a začnu se třepat a brní mě tělo.stále jsem unavený.EKG.Plice mám zdravé.Trvá to již mnoho let.Je mi 49let. jsem tam si veznu neurol ale pomáhá jen chvílku a pak se to vrací. Tyto stavy mívám v klidu i v práci. Někdy to trvá i celý den. Mužete mi nějak pradit co mám dělat,nebo jaké léky si má brát. Po doktorech chodím nerad, Děkuji Vaculík
27-10-2010 (20.32)
Lékař odpovídá:
Bez vyšetření na Váš dotaz bohužel nemohu relevantně odpovědět. Pokud jsou potíže výrazné, tak bude nutné nějaká vyšetření podstoupit - nejspíše nejprve na interně.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý večer, stáva sa mi, že najmä v čase oddychu či ležania v posteli, mi akoby preskočí srdce v hrudi, občas ma až prinúti zakašľať. V poslednej dobe po tejto arytmii cítim tlak na hrudi. V´daka.
24-10-2010 (18.21)
Lékař odpovídá:
Nejspíše se jedná o tzv. extrasystoly, nebo-li předčasné stahy - o nich jsem již psala v minulých dotazech v sekci arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Užívam prestárium combi A, teraz mi zmenili na prestárium combi neo, aký je rozdiel medzi týmito dvoma liečivami. Ďakujem
24-10-2010 (15.01)
Lékař odpovídá:
Mezi oběma preparáty prakticky není rozdíl.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko občas mám aritmie to vím ,ale v poslední době moc neobědvám okolo 12hod ale spíš až přijdu spráce okolo 16 až 18hod a potom jse občas aritmie oběví proč jse to děje že by žaludek tlačil ze spodu na srdce zamozřejmě se potom skoro přejím děkuji za odpověd Jiří Huss Brno
22-10-2010 (21.22)
Lékař odpovídá:
Výraznější naplnění žaludku může skutečně tlakem přes bránici na srdce vyvolávat poruchy srdečního rytmu. Je třeba jíst pravidelně a v menších dávkách.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Prosím o radu zda může aloe vera narušit léčbu valfarinem.Chodím pravidelně na oděry z prstu (ředění krve po operaci chlopně) a v poslední době co jsem začal užívat tento nápoj nemohu docílit správného výsledku naředění. Prosím o radu zda to může být tím.Předem děkuji. K.
21-10-2010 (16.38)
Lékař odpovídá:
Aloa vera může teoreticky ovlivnit účinek Warfarinu. V případě, že ho chcete užívat dlouhodobě, je třeba po jeho nasazení zkontrolovat účinek pomocí stanovení INR a pak event. upravit dávku Warfarinu. Následně je třeba tento doplněk užívat pravidelně a neděle (stejně jako u jiné stravy) žádné výraznější odchylky.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
DOBRÝ DEN. MĚLA JSEM TÝDEN BOLEST U SRDCE I PŘI NÁDECHU A POHYBECH. PŘI EKG JE KŘIVKA NORMÁLNÍ, ALE JE HRANIČNÁ KŘIVKA LAH A ANEURAZMA SEPTA SÍNÍ. ZA TÝDEN MÁM VYCESTOVAT NA LETECKÝ ZÁJEZD A NEVÍM JESTLI TO JE NORMÁLNÍ NÁLEZ. MOHOKRÁT DĚKUJI ZA ODPOVĚD. JANA
20-10-2010 (14.41)
Lékař odpovídá:
Potíže nejsou typické pro kardiální původ obtíží a nálezy na EKG a echo jsou prakticky normální, takže snad nic zásadního.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, prosím, mohla byste mi vysvětlit, co znamená nález na Echokardiografu.: Lehká dilatace levé síně, aortální a mitrální regurgitace 1/4 a co s tím dále hrozí? Mám počítat s nějakou budoucí operací chlopně? Je mi 59 let, na EKG byl tento nález: SR,TF 76 min, PQ 0,18, QRS 0,08, ST izo, negT Vt-2,aplanace T ve III, a VF. Děkuji moc.
18-10-2010 (17.55)
Lékař odpovídá:
Popisované vady chlopní jsou nevýznamné, operace Vás nejspíše mine. Je však vhodné jednou za čas provést kontrolní echo vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den paní doktorko, mám ještě jeden dotaz týkající se mého problému. Čím může být způsobeno zvýšení pouze diastolického tlaku? i když bývám nemocná, myslím nachlazení nebo když mně bolí záda mezi lopatkami, tak se mi většinou zvedne diastolický tlak. mívám tlak třeba 120/100. A pak jsou dny, kdy mám tlak zcela normální a dny, kdy si tlak měřím ve zvýšených hodnotách a hlavně ten diastolický. Kromě problémů se zády se léčím se štítnou žlázou - mám uzel v pravém laloky 2 cm, užívám letrox, hladiny hormonů jsou udržovány na horní hranici. Co mohu udělat peo snížení diastolického tlaku? Mám strach, i když horní je v normě. Díky Petra.
14-10-2010 (7.02)
Lékař odpovídá:
Izolované snížení diastolického tlaku s hodnotami tlaku 120/100 mmHg není příliš rizikové, neboť tzv. pulsový tlak (rozdíl systolického - horního a diastolického-spodního tlaku) je nízký, což je méně rizikové pro rozvoj hypertonických komplikací.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
dobrý den paní doktorko, zajímalo by mě, jestli bych se měla léčit, pokud mívám zvýšený krevní tlak hlavně v odpoledních a večerních hodinách.´čím je způsobeno, že se mi většinou zvedá pouze diastolický krevní tlak? Mívám tak kolem 130 135/ 88-95. mám strach, abych něco nezanedbala. dříve jsem brávala tenormin 50, ale jen půl tablety ráno a to jsem mívala tlak většinou spíše nižší. pann dokotr je toho názoru, že je zbytečné řešit to léky. A ještě bych se chtěla zeptat, když budu mít ten tlak vyšší a jdu cvičit, jestli je to pro mě nějak nebezpečné ( chodím cvičit aerobic a zumbu 3x týdně). když dojdu ze cvičení domů a změřím si tlak pažním tonometrem, tak je většinou v normě. Ekg jsem měla několikrát dělané a nikdy se nic nezjistilo. Děkuji za obsáhlejší dotaz. Petra 29 let.
13-10-2010 (18.01)
Lékař odpovídá:
Léčba krevního tlaku není dána jen jeho konkrétní hodnotou, ale současně i dalšími rizikovými a komplikujícími faktory, které určují riziko rozvoje kardiovaskulárních chorob. Pokud nemáte žádná další rizika, tak léčba skutečně nejspíše není nutná. Ohledně tolerance zátěže je nejvhodnější provést zátěžový test (např. zátěžovou ergometrii) s měřením tlaku při zátěži. To Vám dá odpověď i na otázku, zda můžete zátěž provádět bez obav.
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
Vážená paní doktorko,mám prozbu ,je mi 42let .pred9lety jsem prodělala Q IM přední stěny.stav po PTCA stent RIA , s EF40%. V současné době uživám jen Monotab a Rivocor5 ,anopirin ,Lozap a statiny.EF po posledním vyšetření68%.zcela ojed.KES se sklonem k bradykardii vlivem terapie? poslední měsíc se probouzím s pocitem tlaku na krčních tepnách,tlakovou bolestí od krku dolů asi do vyše lopatek a prsou a bolestma do rukou po cele delce a zaroven tato bolest postupuje i přes spodní čelist.mívam tyto nepříjemné pocity i přes den.prvně jsem panikařila a mněla potřebu rychleji dychat ale pak se jestě vše zhoršovalo ted vim že se nesmím více rozrušit a spíše sklidnit pak sice bolest ješte nakou dobu trvá ale nezhoršuje se.skoušela jsem užít nitrogl. ale nevyznám se už v pocitech zda zabral lek nebo bolest odezněla sama.Děkuji moc za odpovědˇ
13-10-2010 (15.22)
Lékař odpovídá:
S Vašimi potížemi se co nedříve obraťte na ošetřujícího kardiologa! Potíže mohou být způsobeny opětovným zužováním věnčitých tepen.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na rozdíl v lécích LOZAP a LOKREN.Má maminka užívá Lokren je ji 70 let a já Lozap je mi 42 let. Prosím o sdělení, proč má matka nemuze uzivat taktéž lozap, jinou nemoc nema diagnostikovanou ani cukrovku, cholesterol ani nic jiného. Děkuji za odpověd. J.Pluchová
13-10-2010 (12.48)
Lékař odpovídá:
Každý z těchto léků patří do úplně jiné skupiny - Lozap mezi tzv. sartany a Lokren mezi betablokátory. Jejich účinek je dosti odlišný a proto každá z Vás nejspíše užívá jiný preparát.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Prekonala som autonehodu,pri ktorej pravdepodobne som sa velmi zlakla a bol to samozrejme aj sok,nic vazne sa nestalo len po tyzdni som sa v noci zobudila na busenie srdca ,ktore trvalo okolo 5 minut a potom to preslo a znovu to prislo po tyzdni ,lezala som bola som v klude,ked znovu som zacitila busenie a zavrat ale po chvilke aj to preslo. Moze to byt tym ,ze v podvedomi stale myslim na tu nehodu a mavam zle sny ? Pretoze predtym som to nezazila,a tiez pred dvoma mesiacmi som navstivila internu a ta povedala,ze mam vsetko v poriadku,no aj tak sa obavam z coho a preco to zacalo. Dakujem za radu.
8-10-2010 (16.44)
Lékař odpovídá:
K ozřejmění typu arytmie je vhodné udělat EKG Holtera a dle typu zachycené arytmie pak postupovat dále. Může se jednat o nález bezvýznamný, ale samozřejmě i významnější. Bez zjištění typu arytmie Vám bohužel více neporadím.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den. Prosím Vás chtěla bych se jen zeptat na vysvětlení mé EKG křivky. EKG: sinus, 84/min., int. v mezích, ploše negat. T III, ploché T a VF, diskr. deprese ST do 0,5 mm II, V 4-6. - nespecif. repolariz. změny, iBPRT, bez vývoje. Křivku mi natáčeli v 24 týdnu těhotenství, tlak nízký jednou i 78/46. Předem děkuji za odpověď. Zajímá mě jen názor jiného lékaře. Děkuji
6-10-2010 (18.19)
Lékař odpovídá:
Jedná se nejspíše o nález v mezích normálu.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, chtěla bych se informovat na hypertenzi v těhotenství. Beru teď Dopegyt 1-1-1 a ráno 1/2 Vasocardin 200. Tlak se pohybuje okolo 140/95. Jsem 30. tt. Jaký je Váš názor na podání těchto léků v těhotenství? A je zde ještě nějaká rezerva? Myslim, jestli je možné léky ještě přidat. Hezky den. Děkuji
4-10-2010 (12.19)
Lékař odpovídá:
O užívání léků v těhotenství jsem již psala. Tlak máte vyšší, ale neznám Vaše další onemocnění - s dotazem se prosím obraťte na ošetřujícího internistu a gynekologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
Dobrý den,jsem rok a 1/4 po plastice mi.chlopně,beru Betaloc ZOK na hypertenzi 5O po kterém jsem začala pomalu přibývat na váze,jsem unavená, nesoustředěná a přecitlivělá.Zatím mám BMI v normě,ale mám strach,abych se s váhou nedostala až tam,kdy to jde těžko dolů,zbývají mi dvě kg do počátku nadváhy.Chtěla jsem se zeptat na jiný lék z této řady,na který bych tak nemusela reagovat.Múj kardiolog mi pověděl,že právě Betaloc je pro mne dúležitý/betablokátory/.Děkuji za odpovědˇ
3-10-2010 (12.57)
Lékař odpovídá:
Vliv tak malé dávky betablokátoru na hmotnost je naprosto zanedbatelný. Chce to snížit příjem kalorií a přidat pravidelnou fyzickou zátěž.
# Pacient se ptá:
Téma: Srdeční selhání
Dobrý den, paní doktorko. Otec (66 let) je 2 měséce po infarktu, už byl v domácím léčení. Šel ambulantně na léčebnou infuzi a cestou domů zkolaboval. Ihned ho odvezli na JIP, kde leží s nálezem voda na srdci. Vím, že je to závažný stav, dá se v tomto případě něco dělat, nebo se jen čeká, jak si s tím organismus poradí ? Já vím, že z plic se voda nějak odčerpává, ale nemáme ponětí, zda se dá odčerpat i z toho srdíčka. Děkuji Vám za odpověď.
1-10-2010 (15.01)
Lékař odpovídá:
Nejspíše se jedná o srdeční selhání s následkem tvorby tekutiny kolem plic a v plicích. Voda se punktuje ("odčerpává") výjimečně, většinou se to řeší zaléčením srdečního selhávání - ať již léky nebo invazivně (katetrizačně, operačně apod.). Záleží na příčině srdečního selhávání - o tom Vám více sdělí na spádové kardiologii.
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
Dobrý den.Mám jeden dotaz.Užívám léky na snížení tepu Bisoprolol-ratiopharm 5 mg ale jen půl tablety denně,mohu užívat i doplňkovou tabletu na podporu hubnutí Carnitax.Děkuji.
27-9-2010 (16.54)
Lékař odpovídá:
Lék sice užívat můžete, ale o jeho efektu (kromě negativního efektu na Vaši peněženku) silně pochybuji. Lepší by bylo zahájit pravidelně sportování.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, mám dotaz, týká se mé 10 ti leté dcery. Dnes jsme byli na prohlídce u dětské paní doktorky, dcera má respirační infekci, HCD. Paní doktorce se zdálo, že při poslechu slyšela nějakou nepravidelnost v srdeční akci, poslouchala ji pak znovu a poté již nic neslyšela. Nicméně nás posílá pro jistotu do kardio poradny na EKG. Na vyšetření jdeme za 6 týdnů. Chci se zeptat, zda uvedená nepravidelnost může souviset s respirační infekcí, nebo se máme bát něčeho vážnějšího. Dcera je od 8 let diabetička, ale jinak zdravá a nikdy srdeční problémy neměla. Předem děkuji za odpověď
27-9-2010 (10.16)
Lékař odpovídá:
Nepravidelný puls je u dětí "normální". Pro jistotu je však lepší EKG určitě natočit.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den prosím co znamená PAROXYSM ARYTMIE, BEZ ECHO SUBSTRÁTU ANAMNESTICKY HYPOMAGNESEMIE, ALE BEZ ANAMNESY HYPERVENTILAČNÍCH KŘEČÍ Děkuji za odpověd
24-9-2010 (14.50)
Lékař odpovídá:
Znamená to záchvatovité poruchy rytmu s normálním nálezem při echokardiografickém vyšetření, v minulosti snížená dávka hořčíku bez křečí.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den mohou byt bolesti zad spojene ze me boli na hrudi a boli v trouhelnmiku a pali pod prsama ,je mozne aby to súpusobovalo spatne sezeni u pc docela hodne casu u nej trávim dekuji za odpoved a je mozne aby to zpusoboval stres dekuji
21-9-2010 (19.36)
Lékař odpovídá:
Blokády páteře sice mohou způsobovat bolesti na hrudi, ale bez řádného kardiologického vyšetření Vám to s jistotou nikdo neřekne.