Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 900 do 920
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Přeji příjemný den. Prosím, co přesně znamená na rtg srdce a plic nález "volumen pulmonum auctum"? Je mi 28 let, nekouřím, cvičím, mám přiměřenou váhu, od 23 let trpím zvýšeným TK. V klidovém stavu často mívám pulsní tlak 70-80 mm Hg, je to normální? Co by to mohlo naznačovat? Moc děkuji za Vámi věnovaný čas.
18-6-2010 (12.08)
Lékař odpovídá:
Znamená to zvětšený objem plic - to může být třeba u astmatiků, ale event. i sportovců apod.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
dobry den chtela bych se zeptat jsem drobenejsi postavy mam 50 kilo.a kdyz si merim tlak tam jsem si namerila jenom 56 tepu stava se mi to vickrat konstatuji ze to je tlak mereny v klidu jinak odpovida 110/70.jednou jsem si namerila i 49 ale to opravdu jenom jednou chtela bych se zeptat jestli he to normalni predem dekuji za odpoved
18-6-2010 (7.13)
Lékař odpovídá:
Je otázkou, zda měřič tlaku Vám správně měří pulsovou frekvenci - puls je vhodné zkontrolovat a změřit palpačně na zápěstí. Kdyby byl puls skutečně nižší, tak záleží na tom, zda jste či nejste sportovkyně. U sportovců je nižší puls normální. V opačném případě by bylo vhodné podstoupit vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den.. mne zistili dlhsie prave ramienko ... co to znamena a ake to moze mat dosledky? dakujem
16-6-2010 (20.25)
Lékař odpovídá:
Nejspíše se jedná o blokádu pravého raménka Tawarova - o něm jsem pak psala v minulých dotazech v sekci arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, mám již delší dobu problémy, které trvají zhruba 3 měsíce. Mám bušení srdce, tlaky v uších, občas mi slzí oči a mívám mravenčení končetin nebo jiných částí těla, dále mívám pálení na rpsou a tlak na hrudi. Tyto problémy se vyskytují samostatně nebo se prolínají nevím co už mám dělat. Vyšetření krve negativní, rentgen plic negativní, holter tlaku negativní (124/85), vyšetření na ORL negativní, oční vyšetření negativní, magnetická rezonance negativní. Nikdo nic nezjistil a já mám pořád ty stejné problémy. Je mi 36 let a předtím jsem 13 let žádné problémy neměl. Nemohla by jste mi poradit co by by mohlo způsobovat mé problémy nebo doporučit ještě nějaká jiná vyšetření. předem moc děkuji
15-6-2010 (22.33)
Lékař odpovídá:
Pokud vyjdou všechna vyšetření negativně a nezjistí se organická příčina potíží, tak bych doporučovala ještě navštívit psychologa či psychiatra k vyloučení panických atak.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, dcera byla ve 2 letech na operaci srdce , záplatovali jí díru mezi komorami,srdeční chlopen a rozšiřovali aortu. Nevím jestli to píšu přesně. Od narození brala léky. V 18-ti letech po častých kolapsech jí voperovali kardiostimulátor. Zajímalo by mne zda má nárok na invalidní důchod. Jelikož přešla v loňském roce od dětského kardiologa k lékařce pro dospělé máme problém s kontrolami, protože dětský lékař jí při každé kontrole udělal kompletní vyšetření a současná lékařka jí při první kontrole pouze zvážila,změřila a udělala EKG. Na další kontrolu jí pozvala za dva měsíce a ptala se nás jestli nám nepřijde vhodné, aby šla ve 20-ceti letech do invalidního důchodu. Nechceme důchod z důvodu, že by byla líná pracovat, vystudovala obchodní akademii, ale jakmile řekne v zaměstnání kam se hlásí svůj zdravotní stav všude jí odmítají. Děkuji Vám za odpověď.
15-6-2010 (20.13)
Lékař odpovídá:
Vzhledem k tomu, že neznám echokardiografické a další nálezy, tak nejsem schopna Vám odpovědět na Vaše dotazy a ani na to, zda má nárok na invalidní důchod. Odpověď Vám musí dát její ošetřující lékař.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Chtěla bych se zeptat, zda se operuje vada chlopně - vrozená trikuspidální stenóza u dětí, nebo od jakého věku. Dělá se u tého vady plastika chlopně. Jak se tato plastika co nejšetrněji operuje.(vyrovnané srd.oddíly,IVS IAS ve stř,čáře,bez průkazu zkratu nor fce MV na TV insuf I-II st,dobrá kontraktilita LV nor toky AP i ao asc a desc LVOT volný AoSA sin CoAO.Z trikuspid insuf I-II st,stacionární nález.Syn by rád hrál fotbal naplno. Je to možné s touto vadou? Bylo by to možné po plastice?Dělá se plastika tepenně. Děkuji Kubáčová
14-6-2010 (0.01)
Lékař odpovídá:
S vyšetřováním a operováním dětí nemám dostatečné praktické zkušenosti. Lépe Vám poradí Váš ošetřující dětský kardiolog.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, chtel bych se zeptat na kombinaci léku Coronal a Sertralin. Interni vysetrení ukazalo na vysoky krevní tlak (mívam 145 - 80,90) + tep (90), ale jako příčina je uvadena panicka porucha, vysetreni dopadla dobre.
10-6-2010 (11.01)
Lékař odpovídá:
Kombinace betablokátoru (Coronal) a Setralinu je možná.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den chcel by som sa opytat ci mi neviete povedat co znamena mezotyp a IBPTR s rep zmenami to mam spravu od kardiologa dakujem pekne
9-6-2010 (14.44)
Lékař odpovídá:
Jedná se o inkompletní blok pravého raménka Tawarova - o něm jsem již psala v sekci arytmie v minulosti. Nejspíše se jedná o nevýznamný nález.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den , je to asi zbytečná otázka , ale radši se zeptám. Je mi 24 let , léčím se seropramem, kouřím. POři zátěži mi začne bušit srdce ale jak zátěž skončí vše opadne. Myslím , že tonic není , ale je to nepříjemné. Zároveň mě bolí záda. Tak jestli to může být tky od nich.
6-6-2010 (10.35)
Lékař odpovídá:
Může a nejspíše i bude, ale bez vyšetření Vám to nikdo stoprocentně neřekne.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den paní doktorko. Je mi 48 let a vysoký tlak (190/110) mi byl zjištěn asi před 2 roky. Předtím jsem měla delší dobu hraniční tlak 135-140/90 u doktorky. Myslím ale, že jsem ho měla vždy vyšší jen při tom měření, jelikož mám tzv. syndrom bílého pláště. Doktorka mě poslala pouze na odběr krve a předepsala 1/2 Lokrenu. Tlak se snížil na normální hodnotu. Vyšetření krve bylo celkem v pořádku. Tím to pro ni skončilo - žádné další vyšetření. Letos, před 2 měsíci, mi znovu zjistila tlak 190/110, přestože jsem Lokren stále brala. Znovu mě poslala pouze na krev a rovnou mi předepsala Tebis plus H bez jakéhokoli dalšího vyšetření. Tlak mi sice klesl, ale asi po měsíci užívání mě začaly stále bolet nohy už od rána (někdy i křeče). Nikdy předtím jsem tyto problémy neměla. Doktorka mi tedy předepsala lék Prenessa a řekla, ať vysadím Tebis plus H ze dne na den. Když jsem jí řekla, že betablokátory se snad nesmí okamžitě vysadit, tak to změnila a prý mám brát Prenessu každý den a Tebis 1/2 tablety ob den a po týdnu vysadit. Abych pravdu řekla, tak jejím radám už nevěřím a uvažuji o změně doktorky. Ale než k tomu dojde, tak bych od vás potřebovala poradit, jak ty léky tedy mám změnit. Nechci brát dlouho současně tři kombinace léků, když mi zabere třeba jen jeden, ale zároveň se trochu bojím reakce na vysazení betablokátoru. Mám ještě doma Lokren, tak si myslím, jestli bych neměla začít brát Prenessu s Lokrenem a ten postupně omezovat a zkusit vysadit. Nebo co mám dělat? Na kardiologii mě bez doporučení k vyšetření neobjednají. Děkuji.
5-6-2010 (0.36)
Lékař odpovídá:
Bez Vašeho vyšetření Vám opravdu nemohu odpovědět. Na kardiologii či interně Vás mohou vyšetřit i bez doporučení praktického lékaře, i když je vhodné s sebou přinést alespoň nějaká vyšetření (třeba laboratorní), pokud je máte, aby se pak zbytečně nedělaly znovu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, moje 83 letá matka má kardiostimulátor a užívá Warfarine. Začátkem února začala užívat Cordaron. Postupně ji začal trápit dráždivý kašel, přestože neprodělala žádné nachlazení a navíc začala trpět dušností. Praktická lékařka předepsala Flonidan s tím, že jde asi o jarní alergii. Nemohou matčiny dýchací potíže souviset s užíváním Cordaronu nebo s nějakou lékovou interferencí? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
3-6-2010 (10.45)
Lékař odpovídá:
Cordarone by po delší době potíže s plícemi mohl dělat, proto je vhodné cca jednou ročně provádět kontrolní plicní vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
DOBRÝ DEN PANÍ DOKTORKO,MĚLA BYCH NA VÁS TAKOVÝ DOTAZ.MÁM ZVÝŠENÝ TLAK,UŽÍVÁM MICARDIS PLUS 80 RÁNO,TKA MÁM NĚKDY 120/75,NĚKDY I VYŠŠÍ,HLAVNĚ SE MI ZVÝŠIL SPODNÍ TLAK.PANÍ DOKTORKA MI DALA DOPEGYT,KTERÝ BERU BRZO ODPOLEDNE JEDNU TABLETU.VE VEČERNÍCH HODINÁCH MÁM TLAK OKOLO 130/75-85,RÁNO PO MICARDISU MÁM ZASE TLAK 106,118,124/65.MÁM UŽÍVAT MICARDIS TŘEBA JENOM PŮL?JE TAKÉ MOŽNÉ,SAMOZŘEJMĚ PŘI VYŠŠÍM TLAKU UŽÍVAT DOPEGYT I NĚKOLIKRÁT?DĚKUJI VÁM ZA ODPOVĚĎ
31-5-2010 (11.02)
Lékař odpovídá:
S Vaším dotazem se prosím obraťte na Vašeho ošetřujícího lékaře, který zná Vaše laboratorní a další vyšetření. Podávání léků na vysoký tlak je totiž značně individuální a záleží na spoustě další okolností.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, je mi 26 let a již tři roky se lečím na vysoký krevní tlak, beru prestarium neo, polovinu tablety, tlak je stabilizován, chtěla jsem se zeptat,zda mám už ze své diagnozy vysoký krevní tlak nárok na lázne,alespon prispevkove nebo nikoli. Dekuji.
27-5-2010 (12.51)
Lékař odpovídá:
Na příspěvové lázně by mohl být nárok v indikaci II/7 - záleží však na schválení pojišťovnou. Na komplexní léčení nárok nejspíše nemáte.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu. Jsem aktivní sportovkyně 22 let(min.3krat tydne)ale posledni měsíc mám strašné problémy s dýcháním. Mám několikrát za den problém se nadechnout, vůbec se nemůžu nadechnout zhluboka. Způsobuje mi to veliké problémy, točí se mi hlava, nedokážu se soustředit. Mám v poslední době velmi stresové období, ale jsem na stresy zvyklá, takže si nemyslím, že je to způsobeno právě jím. Můžete mi prosím poradit? děkuji
26-5-2010 (23.15)
Lékař odpovídá:
Pocity nemožnosti se nadýchnout či dodýchnout většinou způsobí blokáda hrudní páteře. Je vhodné dodržovat pitný režim (alespoň 2,5-3 litry tekutin denně), substituci hořčíku 500 mg denně a pokud to nepomůže, tak rehabilitační vyšetření s rehabilitací páteře.
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
Dobrý den, Vážená paní doktorko prosím Vás o radu. Užívám betablokátor Vasocardin 200mg půlku ráno, na snížení tepové frekvence. Je mi 22 a začalo mě v poslední době bavit cvičení- rotopedy, K2Hiking atd. prosím Vás o radu jestly můžu tohle cvičit nebo jsem nějak omezena. Někdy se mi cvičí dobře a někdy hůře, někdy se prostě necítím ale to asi snad každý...Prosím o radu,jesty vůbec cvičit můžu mám sedavé zaměstnání taksi to tím trochu kompenzuji. Výška 165cm váha 68kg. Děkuji Krásný den
26-5-2010 (20.15)
Lékař odpovídá:
Pokud nemáte jiné závažné onemocnění (což nevím), tak je fyzický trénink pro Vás spíše vhodný. Přesnou vhodnou intenzitu zátěže by Vám dal nejlépe sportovní lékař na základě zátěžového vyšetření (např. bicyklové ergometrie).
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobry den chtěla bych se zeptat v listopade mi zemrel manzel vse jsem to zvladala ale tedporadte se mi objevil tlak 170/115 dali mi cynt nepomahalo potom prestarium tyden to sedelo potom tlak vysoky bolest hlavy ted tenaxum je dobry ma dost vedlejsi ucinky ja uz nevim trne me tvař uz prestavam verit praskum
24-5-2010 (15.32)
Lékař odpovídá:
Je mi to líto, ale vzestup tlaku může kromě psychické zátěže způsobit řada dalších onemocnění a bez komplexního vyšetření Vám nemohu odpovědět. Obraťte se nejlépe na spádového internistu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den již třetím dnem pociťuji slabost . První den v noci jsem nemohla spát , měla jsem chvílema návaly horka a pocení , ouzkost a bolení hlavy. Druhý den to bylo podobné a dnes ( třetí den) je to lepší návyly nejsou , pocení také ne ale stále cítím únavu a menší tlak v očích, mám je slabě červené a trochu pálí. Jinak je to lepší. Před dvěma letyv těhotenství jsem měla problémy s tlakem a brala jsme dopegyt, porod proběhl normálně a od té doby dopegyt neberu. Ráda bych se zeptala, zda tyto mé dnešní problémy způsobuje krevní tlak a nebo ne. První den jsme si vzala dopegyt a přijde mi to podobný nijaká velká změna. Děkuju
24-5-2010 (15.24)
Lékař odpovídá:
Bez Vašeho vyšetření Vám nemohu dát adekvátní odpověď. Obraťte se prosím na Vašeho lékaře, neboť potíže může způsobovat řada onemocnění. Obraťte se na něj zvláště tehdy, pokud by přetrvávaly delší dobu či opakovaně.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, Stalo se mi že mi zničeho nic začalo bušit srdce a zároveň jsem pocítila bolest v hrudní páteři. Toto prudké bušení již nemám jen se mi sem tam stává že mám zrychlený pulz a srdce jen tak "vnímám" že rychleji bije. Podstoupila jsem všechna interní vyšetření, EKG,SONO,ERGO, krevní testy i 24 hod.Holtra kde byly zjištěny sinusové arytmie (nevím zda jsem to pojmenovala správně). P.doktorka řekla že je to v pořádku, shodly jsme se že to bude způsobeno zřejmě zablokovanou hrudní páteří, což odpovídá mým problémům hlavně v levé straně zad podél lopatky. Chodím na masáže a stav se lepší. Přesto mi p.doktorka předepsala lék Betaloc ZOK 25 mg - 1/2 na noc. Mám nízký tlak - průměrně 100/70, 95/65) proto mám strach že mi to tlak ještě sníží. Myslím že se to dá vyřešit tím že dám do pořádku hrudní páteř . Můj dotaz zní zda si myslíte že je opravdu nutné tento lék brát když srdce je v pořádku. Děkuji za odpověd !
24-5-2010 (13.12)
Lékař odpovídá:
Pokud Vám potíže ustoupí po rehabilitaci páteře, tak ho brát nejspíše nemusíte.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den paní doktorko. Je mi 59 let a léčím se s vysokým krevním tlakem.Pan doktor mi nasadil nové léky.Berlipril,Lussopres a Tenaxum.U toho tenaxum je na příbalovém letáku napsáno, že se mají pacienti vyvarovat alkoholu.Nejsem žádný opilec, ale občas jsem si dala ráda večer sklenku červeného, nebo po obědě 2 deci pivka.Lék beru 2 měsíce a poctivě abstinuji. Nastává ale čas letních posezení u ohýnku a nějaké ňamky.Mám pak chuť na trošku(fakt jen sklenku) dobrého vínka.Chci se zeptat, jestli je opravdu nutné být na sebe tak přísná, nebo si mohu občas něčeho dopřát. Děkuji za odpověď.
21-5-2010 (18.46)
Lékař odpovídá:
1 sklenka vína by Vám neměla uškodit.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, paní doktorko, poslední dobou mám bolesti na hrudi, nádech i výdech je hrozně bolestivý, bolest je buď pod hrudní kostí nebo nalevo od ní. Po jídle se mi stává, že se mi část potravy vrátí zpět. Při gastroskopii před dvěma lety byl nález v pořádku. V rodině se vyskytuje onemocnění srdce. Nevím, kde by mohla příčina těch bolestí a co je důležité a co ne. Předem moc děkuji za radu.
21-5-2010 (13.41)
Lékař odpovídá:
Pokud jsou bolesti na hrudi vázané na nádech či výdech, jedná se s vysokou pravděpodobností o tzv. obalové bolesti při blokádách hrudní páteře. S potížemi se obraťte na neurologa či rehabilitačního lékaře.