Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 600 do 620
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je normální, že občas mívám při nádechu rychlejší tep a při výdechu pomalejší? Je mi 21 let a ráda bych otěhotněla. Hodně se stresuji a stává se mi, poslední dobou častěji, ale ne tak silně, že mám pocit tlaku u srdce, jakoby mi vynechalo, trvá to ale max pár vteřin. Někdy cítím malou slabost nebo téměř nepatrné píchání. Mohlo by to být nebezpečné?
15-7-2011 (7.26)
Lékař odpovídá:
Reakce tepu na dech (zrychlení při nádechu a zpomalení při výdechu) je zcela normální. Přeskakování tepu jsou způsobeny extrasystolami - o nich jsem psala opakovaně v sekci arytmie a nejedná se o závažný nález.
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
Dobrý den, paní doktorko, chtěla jsem se zeptat, zda může mít souvislost stres (svalové napětí) a myokardiální můstek. Mám zjištěn CT koronarografií myokardiální můstek v oblasti RIA. Není to stav k operaci, za což jsem velmi ráda. Mívám ale občas pocity dušnosti, zvláště při stresu, (blednu, dělá se mi nevolno). Může svalové napětí přechodně ztlačovat koronární cévy a způsobit tyto nevolnosti? Ještě bych Vám ráda poděkovala za tuto poradnu a čas, který jí věnujete a pomáháte tak mnoha pacientům.
11-7-2011 (17.00)
Lékař odpovídá:
Svalový můstek může v některých případech způsobovat funkční útlak věnčité tepny. Průkaz je možno stanovit např. pomocí zátěžové scintigrafie. Při pozitivním nálezu je pak možné tento stav léčit pomocí medikamentů.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
dobry den. andrej 34 let. vyska 2 metre. 120 kg. ziju v zahranici. UK. mam potize z vynechavanim tlku srdca. ale jenom kdyz sedim , nebo lezim na levy strane. nejvice to pocituju treba i ted, kdyz sedim na zemi v obejvaku a na kafe stoliku pisu na klavesnici. nebo kdyz relaxuju a hram playstation. zajimave ale je, ze kdyz lezim na zadech, nic mi neni. srdicko bije normalne. nebo v noci kdyz spim taky nic necitim. rano kdyz se vzbudim tak prvi vynechany tep me zastihne asi za hodinu. byl jsem na vsech vysetrenich a mel jsem taky i sondu na srdci ktera me monitorovala asi tyden 24 hodin denne. vse bylo ale v normalu. i EKG proste vsechno. nevim si uz rady. bojim se ze mi selze srdce, i kdyz jsem podle lekaru zdravy...
10-7-2011 (12.44)
Lékař odpovídá:
Pokud se srdeční arytmie vyskytuje v závislosti na pohybech v páteři, tak je většinou způsobena blokádami hrudní páteře a je třeba řešit tento problém - většinou pravidelným cvičením.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,je mi 23 let, měla jsme problémy delší dobu s arytmiemi a s bušením srdce a tak jsem 28. června letošního roku podstoupila elektrofyziologické vyšetření, bylo provedo RFA, vše proběhlo bez komplikací,pustili mě nadcházející den, dále mám v medikaci isoptin 240 mg, na kontrolu mám jít začátkem srpna, a tam se dozvím co dál. Mou otázkou je toto: jsem téměř 14 dní po operaci, třísla se hojí krásně, tlak mám v normě tep celkem taky, to velké teplo mi docela vadí, na nohu kde byli vedeny katetry už dostoupnu, chodím pomaleji, pořád tak nějak polehávám a dělám jen lehčí domácí práce, a tak se ptám kdy bych mohla začít s nějakou fyzickou zátěží, například procházka se psem nebo menší vyjíždka na kole, bude to možní třeba koncem července???nebo začátek srpna, cítím se dobře ale nechci aby se mi přitížilo nebo abych si způspbila další problémy...můžete mi poradit??děkuji
10-7-2011 (11.12)
Lékař odpovídá:
Po 14 dnech po katetrizaci (kvůli punkci tepny) je možné provádět zátěž bez většího rizika.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, je mi 25. let, 166/56 jsem aktivní sportovkyně (3-5 hod. týdně) sportuji. Kolo, spinning a běh. V minulosti mi byla stanovena diagnóza prolaps mitrální chlopně se stop. regurgitací. Neustále pociřuji velkou dušnost, bodavou oblast v oblasti srdce a velkou potivost spojenou s rudostí obličeje. Tepovou frekvenci mám vysokou. 5km běhu/30 min. Průměr TF 176-185. Sportovní aktivity jsou pro mě velmi náročné. Nekouřím a snažím se dodržovat zásady zdravého život. stylu. Četla jsem o nemoci zvané : hypertrofická kadiomyopatie, je možné, že tímto onemocněním trpím? Děkuji, Strušková
9-7-2011 (21.04)
Lékař odpovídá:
Hypertrofickou kardiomyopatii by odhalili při echokardiografickém vyšetření. To Vám vzhledem ke stanovené dg. prolapsou mitrální chlopně jistě prováděli. Pokud ji nestanovili, tak jí určitě netrpíte. Jinak o prolapsu mitrální chlopně jsem opakovaně psala v sekci onemocnění chlopní.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry Den mam takovy dotaz lecim se uz 5den na tachykardii. mam trochu strach prasky beru egilok 25mg. od pondelka je beru jednou a dnes je mam brat 2 dene. rano a vecer . nikdy jsem prasky nebrala . mam dedicnou tachykardii stridavy tep a lehky prolas mch. je mozne ze to je z toho prolapsu a ti prasky co beru nemohou ublizit ? mam stech prasku unavu porad se mi chce spat nejhorsi je to vecer a kdyz jsem to rikala v nemocnici tak rikaj ze to neni stoho 2 dny me kontrolovali na strojich a nic tam nenasli jen ti problemy z tou tachykardii a ten prolaps. lecim se i na psychiku mam panickou poruchu mam brat 1 dene elicea a na ti prasky egilok. jenze se bojim tak je neberu prosim poradte. egilok beru tak jak mi to doktori rekli ale mam strach aby to semnou neseklo co mam delat ?
8-7-2011 (21.22)
Lékař odpovídá:
Egilok je pro vás určitě vhodný. Pokud však způsobuje únavu a ospalost, bude vhodné nejspíše po domluvě s ošetřujícím lékařem snížit dávku třeba na 2x1/2 tbl.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dOBRÝ DEN,MUŽETE MI PORADIT JSEM NA DYALÍZE A TED MI DOKTOR NAPSAL ŽE MI ZJISTIL PORUCHA DIASTOL.PLNĚNÍ 2.STUPNĚ.cO TO PROSÍM ZNAMENÁ.dĚKUJI
6-7-2011 (11.38)
Lékař odpovídá:
Jedná se o poruchu plnění levé komory srdeční, což bývá u pacientů na dialýze poměrně běžné a nejedná se o příliš závažný nález.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,chtěla jsem Vás poprosit o radu,v noci se několikrát vzbudím s pocitem že nemohu dýchat,když si sednu tak to za chvilku poleví. Během pomalé chůze se zadýchávám a poslední dny mě bolí dolní kočetiny. Jsem astmatička a jsem vedena na neurologii pro kavernom pravého thalamu,léčba byla završena Gama nožem v Praze.Děkuji Vám za odpověd´.
28-6-2011 (18.01)
Lékař odpovídá:
Vzhledem k Vámi uváděným potížím je nutné podstoupit kotrolní plicní, neurologické, ale i kardiologické vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den ,Obracím se na Vás s dotazem. V práci se mi udělalo špatně podlomili se mi nohy třepali se mi ruce,byla jsem celá červená a strašně mi tlouklo srdce.Odvezli mě na pohotovost ,kde mi řekli že jsem měla anafilaktický šok.Do závěru zprávy mi napsali alergie na neznámou noxu a sinusová tachykardie iRBBB.Můžete mi prosím vysvětlit co znamená sinusová tachykardie?Zdali je to nějaký výraz pro kolapsový stav nebo jestli je to nebezpečné .Děkuji mockrát za odpověd Barča
21-6-2011 (22.42)
Lékař odpovídá:
Na Váš dotaz bez Vašeho vyšetření nejsem schopna bohužel odpovědět. Příčin kolapsových stavů je veliké množství a zjistit přesnou příčinu nebývá jednoduché. Je nutné podstoupit (a to zvláště pokud by se stav opakoval) podrobné kardiologické a neurologické vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
dobrý den, můj syn má 15 roků. Měl bolesti na hrudi. Po vyšetření na kardiologii paní doktorka řekla, že pravděpodobně u něj proběhla nějaká viroza a zjistila nedomykavost chlopně. Prý se to neléčí, jen hlídá.Ale syn má občas problémy s dechem a tep se mu při potížích sníží třeba na 55 za min.Je unavený a nemůže někdy kvůli obtížím usnout. Prosím o radu, jak pomoct při akutních potížích a zda se tato vada sama spraví nebo je to na celoživotní problém.děkuji moc za odpověď.
21-6-2011 (9.12)
Lékař odpovídá:
Z Vašeho dotazu není jasné o jakou nedomykavost chlopně se jedná. Doporučuji Vám obrátit se s dotazem na dětského kardiologa, který vyšetření prováděl.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobry den , ja mam preblem s tachykardii ,mi prijde v jakym koliv momente a citim se moc spatne.nekdy mi pripada ze mi bouchne srdce a zvedne se mi tlak 180/130 nekdy i vyc ...ja jsem se operovala na ztitnou zlazu . ja se ted lecim v italii ale nic mi nepomuze, chtela bych se vratit strasne moc do ceska ale bojim se ze prasky co beru tady asi v cesku nejsuo.....tenormin 100mg a beru pulku kazdy vecer, tyhle medicine jsou v cesku? mozna ze mate jiny a mozna i lepsi . prosim vas muzete mi odepsat ? dekuji mockrat naschledanou
17-6-2011 (9.23)
Lékař odpovídá:
Léky, které jsou v Itálii (tj. včetně Tenorminu) jsou samozřejmě k dispozici i v České republice, nemusíte mít obavy.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobry den.Mam vys,krv.tlak 140_86-68 a cukrovku okolo 6,5. tabletky prestarium 5 mg a na cukrovku siofor.Na pribalovom letaku prestaria je napisane nebrat ked je cukrovka ,lekar mi povedal že to nie je pravda.Inač tlak mam stale rovnaky aj ked /som vyskusal jeden tyžden/neberiem prestarium. Dakujem
14-6-2011 (23.35)
Lékař odpovídá:
U diabetiků je naopak určitě vhodné užívat Prestarium, a to hlavně v prevenci poškození ledvin.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Vážená paní doktorko, vzdy když je mi měřen TK u lékaře se mi z nervozity hrozně rozbuší srdce a tlak bývý vyší. Někdy když jsem v klidu mám normální hodnoty do 140/85. Teď procházím tři měsíce velmi stresovým obdobím. Psychicky nejsem v pohodě. Absolvoval jsem pro divné pocity (přeskakovaní v horní části hrudníku/dolní části krku) 24 Tonometr. pokaždé když se mi začala nafukovat manžeta, jsem na to začal myslet a rozbušilo se mi srdce a byl nervozní. Hodnoty byly kolem 160/100. V noci normální hodnoty kolem 125/80. Stejně tak druhý den ráno, kdy už jsem si jakžtakž zvykl na přístroj byly hodnoty do 140/80 snad až na tři výjímky. Kardiolog mi nasadil Prestarium. Je mi 34. Je to tak správně? Vím, že u mne toto hrozně ovlivňuje psychika. Mám strach z nemocí a lekářů. Do toho teď velky stres cca tři měsíce z důvodu rozchodu. První měsíc jsem nebyl ani schopen pořádně spát, byl vyčerpaný unavený. Může to souviset se stresem, nebo mám opravdu vyšší krevní tlak. EKG v pohodě. Jen vyšší cholesterol - souvisí se špatnou životosprávou v posledních týdnech.... Děkuji za odpověď
14-6-2011 (10.36)
Lékař odpovídá:
Vysoký tlak může být samozřejmě ovlivněn stresem. Pokud však stresy trvají dlouhodobě a tím je i dlouhodobě vysoký tlak, tak je tento tlak nutné léčit. Volba Prestaria je určitě dobrá.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobry den,pani doktorko mam syna po operaci jicnu,je mu 8 mesicu a mame na srdicku nalez a to vtokove casti kom.septa je defekt 1mm ovale apertum 4mm jinak ostatni v poradku,snad jsem to dobre napsala,chtela bych se zeptat jestly se to muze jeste zlepsit a nebo je nutna operace,dekuji moc za odpoved a preji pekny den Hana
14-6-2011 (9.58)
Lékař odpovídá:
Nejspíše se nejedná t.č. o závažný nález, ale přesnější odpověď Vám dá Váš dětský kardiolog, který echokardiografické vyšetření prováděl.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, mám jen drobnost-čas od času se mi stává, že se mi jakoby stáhne hrdlo, srdce se na chvilku pozastaví a jednou výrazně bouchne jakoby v horní části hrudi-skoro až v krku. Tohle se děje v intervalu několika minut třeba půl hodiny, několikrát denně. A potom zase pár dní nic. Je to velmi nepravidelné, nevím jestli je to třeba nějaký druh arytmie nebo nějaká vada-je mi bezmála 20 a děje se to několik měsíců. Díky za radu.
13-6-2011 (4.44)
Lékař odpovídá:
Nejspíše se jedná o exrasystoly při blokádách krční páteře. O nich jsem již opakovaně psala v sekci arytmie - viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý večer paní doktorko, jsem v 3 trimestru gravidity a je mi 42 let. Již asi 2 měsíce pociťuji palpitace, zejména v klidu v poloze v leže, v posledních několika dnech zhoršení. Navíc jsou palpitace doprovázeny výrazně vyšší pohybovou aktivtou plodu. Dnes jsem navštívila kardiologa...závěr - palpitace, suspekce na defekt intraarteriálního septa s L - P tokem, hemodynamicky nevýznamné.Byl mi předepsán Vasocardin. Zvažuji jeho užití benefit xrisk pro dítě? Může neléčená palpitace ohrozit dítě?
7-6-2011 (21.37)
Lékař odpovídá:
Betablokátor (tj. Vasocardin) v těhotenství plod neohrožuje, rizikové je však jeho podávání v době kojení. Palpitace pokud nejsou u matky maligní (tj. život ohrožující), tak plod neohrožují.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, mám arytmiii AVNR, ablace se nezdařila před 5 lety a nyní beru jen necelých 50 mg Vasocardinu. Jsem s tím smířená,a le bojím se anestezie u zubaře...Je to oprávněný strach nebo jsou nějká na srdeční sytém převodní "bezpečná anestetika v zubařské praxi? ( mesocain?) Díky moc, zubařům příůliš nevěřím.... Jana K.
7-6-2011 (9.47)
Lékař odpovídá:
Na fakt srdeční arytmie je nutné zubaře upozornit a nejlépe je během výkonu monitorovat EKG. Tj. u rizikových pacientů je vhodné výkon provést ve fakultní nemocnici na Stomatologické klinice apod.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, do lékařské zprávy mi lékař napsal lehká až středně význ. trikus. Tento výraz jsem ale nikde na internetu nenašla. Můžete mi ho prosím osvětlit? Předem děkuji Šupinová
6-6-2011 (14.25)
Lékař odpovídá:
Nejspíše myslíte lehká až středně těžká trikuspidální insuficience. Jedná se o nedomykavost chlopně mezi pravou síní a pravou komorovu, t.č. málo až středně významnou. To Vás nijak výrazněji neomezuje, je však vhodné tento nález kontrolovat echokardiograficky.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den již delší dobu se mi stává,že mi jakoby začne bušit srdce. Je to především v práci. Chci třeba někomu zavolat a když vezmu telefon začne mi bušit srdce a zdá se mi,že skolabuji,pak to přejde. Je možné,že bych mohla mít od štípnutí komárů boreliozu a mělo by to vliv i na srdce? Poznalo by se něco na EKG? Děkuji MZ
6-6-2011 (14.01)
Lékař odpovídá:
Boreliosa se vyloučí pomocí stanovení prolilátek v krvi. Přenos komáry není běžný. Arytmii lze objektivizovat pomocí provedení EKG-Holtera.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den, pred par dny jsem byl na echo vysetreni srdce. Ve zprave jsou tyto hodnoty: LS 35mm, LK 49/32mm, stena LK septalne 11mm, spodni 10mm, EF 67%. JEdna se o hranicni tloustku LK nebo jsou namerene hodnoty v norme? Dekuji.
6-6-2011 (8.59)
Lékař odpovídá:
Hodnoty jsou v normě.