Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 740 do 760
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, máme 10ti letého syna s pulmolární insuficiencí 1. stupně. Chtěla jsem se touto cestou zeptat na vhodnost sauny, vím, že lidem s problémy srdce se nedoporučuje saunování, ale není na to již jiný názor?Děkuji.
6-1-2011 (10.12)
Lékař odpovídá:
Tato vada je bezvýznamná a nijak ho sama o sobě neomezuje.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, mám k Vám dotaz ohledně arytmií. Mým největším problémem je rychlé a výrazné bušení srdce spojené s extrasystolami. Stává se mi to při velké nervozitě, trémě, při stresové situaci. Bušení srdce je tak výrazné, že se do toho objevující se ES zdají téměř k nevydržení. ES při tomto stavu pociťuji jako kratší vynechání a poté silné bouchnutí srdce. V poslední době mi na ústup těchto potíží pomáhá pouze Neurol. U kardiologa jsem s tímto problémem zatím nebyla, takže žádné léky na srdce neužívám. Mimo výše uvedené stresové situace se mi při běžné, bezstresové činnosti objevují ojedinělé slabé ES. Nicméně ty se dají v klidu vydržet, výše uvedené stresové stavy však již nikoli. Proto se Vás chci zeptat, zda je mnou výše popisovaný stav kombinace tachykardie a ES nebezepčný a zda bych měla neprodleně navštívit lékaře. Na závěr mám ještě jeden dotaz. Jsem člověk, který často vnímá své srdce, jak mu pracuje v hrudi. Cítím jeho činnost při stresu, při a po fyzické zátěži, někdy i v klidu. Překvapuje mne, že mi mnozí lidé říkají, že své srdce v hrudi necítí, údajně ani při sportu. Zkrátka oni si musí nahmatat tep, aby cítili své srdce, já tep hledat nemusím, protože své srdce cítím jasně tepat v hrudi. Může toto signalizovat nějaké srdeční obtíže? Nebo je to zcela normální? Děkuji Vám za odpovědi a přeji pěkný den. S pozdravem Dagmar Fialová
30-12-2010 (14.39)
Lékař odpovídá:
O extrasystolách jsem opakovaně psala v odpovědích na dotazy v sekci arytmie - viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, paní doktorko, chtěla jsem se jen zeptat, zda je zásadní problém v sinusové tachykardii v kombinaci s během ES. Zatím se mi staly pouze dva takovéto "záchvaty", tento týden se mi tachykardie rozjíždí každý večer po ulehnutí. ES (KES, SVES i couplety) mívám sporadicky. V Ikemu, kde jsem podstoupila Echo, EKG tak to nějak nekomentovali. Měla jsem holtera 24hod, ale podařilo se zachytit jen běhy výrazných tachykaridií. Kdyby to bylo něco závažného, tak by to snad zjistili?? Před rokem mi začaly stavy podobné PP-prekolapsy, návaly do rukou a nohou, špatně od žaludku, vnitřní třas atd. Děkuji za odezvu a přeji pohodový Nový rok.
30-12-2010 (13.04)
Lékař odpovídá:
V případě, že Vás vyšetřovali v IKEM a nedoporučili další zvláště invazivní řešení, tak se s největší pravděpodobností jedná o bezvýznamný nález resp. nález, který Vás neohrožuje. A to i přesto, že ho špatně vnímáte. Navíc není nejspíše invazivně řešitelný. Přesnou odpověď Vám však mohou dát pouze tam, neboť mají k dispozici přesné výsledky.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, moje matka má vysokou kyselinu močovou v krvi - začala brat Milurit. Od vysokého tlaku již dlouhou dobu bere Lozap. Začaly se ji dělat otoky nohou kolem kotlíku a otoky v okolí ledvin. Není to způsobeno užíváním Miluritu a Lozapu současně? Děkuji za odpověď.
29-12-2010 (10.28)
Lékař odpovídá:
Tato kombinace není na závadu. S potížemi se obraťte na jejího praktického lékaře či internistu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den,je mi 44 let,jsem kurak.Zhruba poslednich deset let trpim nedokrvovanim prstu a posledni rok se tento stav zhorsil.Konecky prstu znecitlivy,popripade i cela dlan.Brni a boli.V chladu konecky prstu zbelaji a neprijemne pocity se urychly.Casto take cela dlan otece a tento stav pretrva i nekolik hodin,nebo celou noc.Stav se zhorsi vzdy,kdyz ruce nejsou v pohybu. Prosim o radu,popripade doporuceni vitaminu,nebo mineralu.Dekuji za odpoved.Libor Cihak
29-12-2010 (10.28)
Lékař odpovídá:
V prvé řadě přestaňte kouřit. Jinak je vhodné navštívit cévního specialistu (angiologa) - je ve většina fakultních pracovišť a ten Vám dá jasná doporučení na základě provedených vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Může betaloc zok napsat OL?
27-12-2010 (12.23)
Lékař odpovídá:
Betaloc ZOK má preskribční omezení na internistu či kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Zdravicko mam takovou otazku:JE mi celych 20 let a uz dlouho(9ad kam moje pamet saha) pozoruji zajimavy jev po jake koli fyzicke zatezi mi srdce nebije rychle ale pomalu a opravdu silne tlukot je dokonce dobre viditelny na mem hrudniku(jak se pod tlukotem chveje) nikdy sem problemi se srdcem nemel a nejak me to neomezuje nebo neboli.prijde mi to zvlastni nevite cim by to mohlo byt? Dekuji
25-12-2010 (6.30)
Lékař odpovídá:
Pokud Vám to osobně nedělá žádné potíže, tak bych se tím nijak nezabývala, jinak by bylo vhodné provést k objektivizaci potíží zátěžovou elektrokardiografii, kde se celá záležitost jasně osvětlí.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat, jestli vymizí plodu defekt komorového septa 1.2 mm zjištěný v 16.týdnu těhotenství.Mám strach,jestli se to nebude popř. zvětšovat.A jaké prostředky pro to mohu učinit já sama.Předem děkuji za odpověď
23-12-2010 (17.33)
Lékař odpovídá:
Vy sama nemůžete dělat nic, je nutné kontrolovat Vaše miminko dle pokynů dětského kardiologa. Ten Vám dá i přesnější odpověď dle nálezů na fetální echokardiografii, kterou osobně prováděl.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den p.doktorko chtěla jsem se zeptat co je AV blokáda prvního stupně měla jsem to jako dítě.A ted jsem prodělala embolii,a beru k tomu ještě vasokardin.děkuji za odpověd
21-12-2010 (17.56)
Lékař odpovídá:
AV blokáda I. stupně znamená, že je prodloužený převod v uzlu mezi levou síní a levou komorou. Sám o sobě je vcelku bezvýznamný, jen jsou vhodné kontroly EKG.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobry den, vase internetove stranky jsou velkou pomoci pro mnoho lidi a Vy jste velmi laskava, ze takto pomahate. Ja mam dotaz za svoji sestru, ktera sama nema internet. Je ji 31 let a prave ocekava sve druhe miminko.Je v 5.mesici tehotenstvi a pred par dny byla na kontrole na kardiologii,kam si ji pozvali po 2tydnech,kde se jim neco nezdalo na srdicku miminka.Pan doktor me sestre temer nnic nevysvetlil,jen rekl,ze chlopne nevypadaji uplne v poradku,ale at se neboji.Samozrejme,ze ted vsichni mame o miminko strach a chteli bychom vedet trochu vice o diagnose,ktera ve zprave znela takto: nerestriktivni fetalni zkraty.TI stopa az 1.stupne, TV vypada normalne. Moc vam dekuji za vas cas a preji vam vse nejlepsi,jste moc hodna. S mnoha diky a pozdravy a pranim krasnych svatku Jitka Wigley
21-12-2010 (13.05)
Lékař odpovídá:
S dotazem se prosím obraťte na dětského kardiologa, který sestru vyšetřoval - ten Vám dá nejlepší odpověď. Nicméně ji zve ke kontrole nejspíše kvůli malé nedomykavosti chlopně mezi pravou síní a pravou komorou, což by snad nemělo být závažné.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, mohla bych se, prosím, zeptat jaký je rozdíl mezi léky Vasocardin 100 a Betaloc 200SR. Dle příbalového letáku mi připadá, že Betaloc má více škodlivých účinků. Děkuji za odpověď. Tichá
21-12-2010 (11.40)
Lékař odpovídá:
Oba léky obsahují stejnou účinnou látku, tj. metoprolol. Pouze Betaloc 200 SR obsahuje 200 mg a Vasocardin 100 pak 100 mg.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, před dvěma měsíci se u mne objevila se paroxysmální fibrilace síní, po nasazení léků (rytmonorm, betaloc ZOK, anopyrin) se zatím záchvat nezopakoval. Kdyby ano, můj kardiolog mi poradil, abych rozkousala 2 tablety rytmonormu a kdyby se stav neupravil, teprve pak volala lékaře nebo jela do nemocnice. Pak jsem ale slyšela, že to upravení na sinus rytmus s má dělat jen za lékařského dohledu, aby nedošlo ke vzniku něčeho ještě horšího, spojeného s fibrilací komor. Mám teď o to větší strach ze záchvatu, nebylo by v takovém případě třeba lepší vzít vasocardin jen na snížení tepu (to mi radili při prvním záchvatu při ošetření na ppohotovosti v nemocnici. Děkji za odpověď.
20-12-2010 (8.21)
Lékař odpovídá:
Dejte na radu Vašeho kardiologa, při vzniku fibrilace síní rozkousejte 2 tbl. Rytmonormu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den! Je mi 69 let a asi 30 let se léčím na vysoký tlak. Dříve mi TK dlouhodobě upravoval CORDIPIN RETARD. Před třemi lety TK stoupal. Kardiolog mi předepsal mimo jiné MICARDIS 2x denně a MICARDIS PLUS 1x denně. TK se upravil spíše k nižším hodnotám (holterovsky zdokumentováno), takže mi kardiolog snižoval Mikardis až jej úplně vysadil. Při komplexním vyšetření u mne byla zjištěna hraniční velikost prostaty a vyšší PSA (9,9) Pozahájení léčbou MICARDISEM PSA stoupalo až na 28,81. Absolvoval jsem několik biopsií - benigní nález. Po vysazení MICARDISU PSA klesá (poslední hodnota z 1.12.2010 je 16,34) DOTAZ: je to náhoda, nebo vliv MICARDISU? Zkoumal někdo vliv MICARDISU na prostatu (PSA)? Má některý pacient obdobné poznatky? Děkuji za odpověď (nepospíchám na ni). SOJKA p.s. Přeji hezké vánoce a hodně zdraví v novém roce.
16-12-2010 (18.32)
Lékař odpovídá:
O vlivu sartanů (mezi ně patří i Micardis) na PSA mi není nic známo.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý večer paní doktorko,prosím o Váš názor. Jsem agorafobička,z uskost.poruchou,mimo to mám alergii a astma, beru Zyrtec Symbicort 200 1x vdech denně,ted jsem měla astma dobré,takže jsem nebrala dýchátko dlouhou dobu.Ale přidal se mi nepříjemné bušení srdce,na interně jsem dostala Isoptin,po kterém mi bylo špatně,takže se zkusil Trimepranol,ale pouze při bušení.Ale ted se objevila dušnost a opět bušení,takže kombinace Symbicort a Trimepranol,není prý moc vhodná.Jinak na kontrole astma jsem měla spir.v pořádku,takže znovu na internu a dostala jsem Vasocardin,přiznám se,že se léku bojím,nevím tedy vlastně od čeho ty nepříjemné stavy jsou,po Symbicortu se srdce rozbuší ještě víc.Je mi 54let,je možné,že Symbicort způsobuje tyhle potíže?
13-12-2010 (18.27)
Lékař odpovídá:
Symbicort je kombinovaný preparát, který obsahuje 2 složky a jedna z nich může urychlovat tepovou frekvenci. Pokud budou potíže s bušením srdce výraznější, tak bude vhodné nasadit po domluvě s plicním lékařem event. jinou medikaci. Betablokátory (Trimepranol, Vasocardin) nejsou u asmatiků ideální.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Vážená pani doktorka do vašej poradni som už písala a dostala som adekvatnu odpoved ale som sa zabudla spytať moja kardiol. lek. ma so mnou trošku problem liečim sa na vkt-od 33r. rano beriem už dlhšie betalok 50mg. ale od augusta mam zvyšeny aj večerny tlak a už som brala 4-druhy liekov ani jeden mi nevyhovoval mala som stale palivu tvar aj ušne laločiky ktore ma až boleli skušala som (tenaxum,tensiomin,agen) teraz mi nasadila prestarium 5mg. 1/2večer ale zase začinam mať červene uši tlak by aj bol dobry ale občas pociťujem bušenie, ktore som predtym nemala resp. stačil mi betalok . Dakujem
13-12-2010 (15.07)
Lékař odpovídá:
Je mi to moc líto, ale nejlepší odpověď Vám dá Váš ošetřující lékař, který zdá další Vaše onemocnění, laboratorní hodnoty, hodnoty tlaku apod. Nejoptimálnější je upravit dávky léků na základě tzv. tlakového Holtera (24hodinová ambulancní monitorace tlaku krve).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Paní doktorko.Prosím poradte.Asi tak 8 měsíců se ve dne,ale hlavně v noci nemohu dodechnout.Mám pocit,že se mi nedostává vzduch.Dle lékařú je vše v pořádku.Pokud se mi i to stane v noci,potom se bojím usnout.Beru Furon 40mg 1-0-0,Tulip 20mg 0-0-1Mono mack Depot 1-0-1 Cinarizin Lek 1-0-0.Moje manželka je po více mozkových příhodách tak domácnost je na mě.A zda je lék na spaní,ale ne návykový.Děkuji za radu,pokud to bude možné.
13-12-2010 (9.27)
Lékař odpovídá:
Pocit nemožnosti dodýchnout je většinou způsoben blokádami páteře. Léky na spaní jsou návykové vždy, vyzkoušejte nejprve přírodní preparáty nabízené v lékárně.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den paní doktorko, jsem 47 letý muž,dlouhodobě užívám kombinaci léků na hypertenzi: lozap 1-0-0 zoren 1-0-0, lokren 0,5-0-0 (tlak 120/80) při nižším dyastol.tlaku mám časté problémy převážně večer a to bolesti hlavy,slabosti,pocit malátnosti,únava pozoruji to při změnách počasí. Není vhodná změna medikace nebo návštěva odborného lékaře? děkuji za Vaší odpověd´ s pozdravem Kragl
11-12-2010 (21.54)
Lékař odpovídá:
Je možné po domluvě s lékařem snížit dávku Lozapu či Zoremu, je však nutné zkontrolovat, zda tlak naopak nebude příliš vysoký.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den,mam k vam dotaz moje maminka bere prasek egilog a v rakousku jsme dostali prasek beloc.je to to stejne muze ho take pouzivat? slozeni toho prasku je stejne. dekuji vam moc za odpoved.
10-12-2010 (10.05)
Lékař odpovídá:
Složení je stejné, jen záleží na síle dávky (zda jsou stejné miligramy - např. 50 mg apod.).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Mohou léky jako bisoprolol nebo izoptin , pokud nejsou indikovány jako vhodná léčba, způsobovat psychické problémy?
8-12-2010 (19.52)
Lékař odpovídá:
Tyto léky by závažnější psychické problémy způsobovat neměly.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, bratrovi (44 let) diagnostikovali dilatační kardiomyopatii. Na EKG LBBB, levá komora 63mm, svalovina není hypertrofická, EF 40-45%, katetrizace - bez nálezu na tepnách, lečí se s vysokým tlakem, t.č. tlakově stabilní, cukr a cholesterol v normě. Bez otoku DK, jatra nezvětsena. Zajímá mě reálná prognoza - měsíce, roky jeden. dva..deset? Mockrát děkuji.
8-12-2010 (15.14)
Lékař odpovídá:
Prognóza dilatační kardiomyopatie je nepředvídatelná, záleží na primární příčině. Obecně lze říci, že pacienti s tou nemocí mohou přežívat i desítky let a každopádně je v současnosti léčebně pozitivně ovlivnitelná celou řadou léčebných možností farmakologických či invazivních.