Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1360 do 1380
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
DOBRY DEN,CHTĚLA BYCH SE ZEPTAT NA PÁR VĚCÍ KTERYM NEROZUMÍM.V POSLEDNÍ DOBĚ JSEM DOST VE STRESU A KDYŽ SI LEHNU DO POSTELE BOUCHNE MĚ U SRDCE NEBO MAM POCIT ŽE VE MĚ PRASLK BALONEK,KTERÝ SE VE MĚ ROZPPRSKL.UŽ ASI 5 LET ME TRÁPÍ BOLEST NA HRUDNÍM KOŠI LEVÉ STRANY A MUJ LÉKAŘ TVRDÍ ŽE JE TO MEZIKOSTERNÍ NERV A TAKÉ MĚ ZLOBÍ BOLESTI NA PÁTEŘI MEZI LOPATKAMI.PROSÍM VÁS O RADU DÍKY ŠARKA
8-2-2009 (14.27)
Lékař odpovídá:
Pokud máte bolesti na hrudníku, musíte absolvovat vyšetření u internisty či kardiologa, který na základě provedených vyšetření určí o jakou příčinu obtíží se jedná. Pokud Vám Váš lékař řekl, že se jedná o mezikosterní nerv, řekl Vám to řekl na základě Vašeho vyšetření a není důvod tomu nevěřit.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den. Je mi 28 let. Prosím o vysvětlení nálezu z EKG: AVB 1. stupně + blok PRT úplný. Jedná se o nález starý 10let od té doby jsem toto vyšetření nepodstoupil Nález mám již od dětství a internista mi sdělil, že se jedná o banální nález, jež nevyžaduje žádné léčení ani omezení. Je to pravda nebo se jedná o vážnější problém? Chtěl bych se hlásit k policii a nevím zda tento nález nebude překážkou mého přijetí do služebního poměru. V případě, že jde opravdu o banalitu, existuje jiné vyšetření, které by potvrdilo, že to není nic vážného?Děkuji za odpověď.
6-2-2009 (21.01)
Lékař odpovídá:
V případě, že nemáte obtíže (točení hlavy či stavy bezvědomí apod.), tak se skutečně jedná o nepodstatný nález. Je však vhodné si v určitých intervalech (např. po 1-2 letech) nechat natočit kontrolní EKG záznam a ihned pak při vzniku výše uvedených obtíží. Neznám předpisy pro nástup k policii, ale domnívám se, že by tento nález neměl být na závadu. Přesnou odpověď by Vám dal závodní lékař Policie ČR.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den , chcela by som sa spytat co mi asi tak moze byt . budem mat coskoro 15 , kazde rano sa mi strasne toci hlava , niekedy ani nevidim , ked si necham odmierat tlak mavam ho prilis nizky . V poslednej dobe trpim zvysenym tepom . Momentalne kazdy den okolo 20:30 , na mna pride nevolnost a mam puls okollo 99 , ale tlak mam v tedy priam ukazkovy . Som stale unavena , no v noci sa budim casto na smad , ked sa rychlo postavim , zatemni sa mi zrak a musim cakat aspon 10minut kym to prejde . Kazdy den ma boli hlava a mam pocit ze je tazka . prosim vas poradte mi co mam robit ... Dakujem
6-2-2009 (20.51)
Lékař odpovídá:
Pokud budou potíže přetrvávat, tak budete muset navštívit Vašeho ošetřujícího lékaře k provedení komplexního vyšetření ke zjištění jejich příčiny. Těch může být mnoho a bez znalosti laboratorních vyšetření a řady dalších postupně prováděných vyšetření Vám nemohu bohužel více poradit.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Pekný deň,prosím vás o radu ,zistil som pri meraní tepu že mi občas vynechá srdce 30až 40x počas dňa je to sprevádzane takym tlakom alebo pichnutím do krku alebo hrdla na pravej strane ,všetky vysledky EKG mám v poriadku, DAKUJEM
6-2-2009 (20.41)
Lékař odpovídá:
Jedná se o tzv. předčasné stahy, nebo-li extrasystoly, které jsou většinou nevýznamným nálezem, i když působí nepříjemné pocity. Na jejich vymizení většinou pomáhá podávání hořčíku v dávkách 500-1000 mg denně dlouhou dobu. Pokud poté nevymizí, tak navštivte kardiologa k provedení dalších vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jsem po porodu a mám problémy s tlakem, myslím tím takové, že se mi stává, že jsem v pohodě a potom najednou cítím, jak mi strašně stoupne tlak. Nikdy jsem toto neměla, trpím panickou poruchou, takže se do toho vždy přidá i strach. Občas si beru neurol, to když cítím jak mi začíná být špatně. Jinak dlouhodobě beru atenobene 2x25mg, ted mi ještě obvodní lékařka přidala Tinziomin, při potížích. Nevím jestli se může jednat o hormonální změny, pravdou je, že jsem takovými výkyvy nikdy netrpěla, až ted po porodu. Z kardiologického hlediska bylo všechno v pořádku, tam jsem měla tlak 120/80, ale za tři dny na gynekologii jsem měla 150/100. Jsem z toho poměrně rozhozena, mám doma tři děti a ta panická porucha mi taky nepřidává. Děkuji za odpověd
6-2-2009 (18.26)
Lékař odpovídá:
Je samozřejmě vhodné provést komplexní vyšetření k vyloučení příčin vzestupů tlaku, ale panická porucha může sama o sobě způsobovat vzestupy tlaku a tepu a pak je samozřejmě nutné léčit u psychiatra v prvé řadě toto onemocnění.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko,mám na Vás jeden dotaz. Mohla byste mi prosím přeložit do "češtiny" moji diagnózu a říct o co vpodstatě jde? Ve zprávě mám psáno: je přítomna diffusní hyperkontraktilista svaloviny levé komory se sinusovou tachykardií a s EF LK 75%. Je přítomna stopová mitrální a trikuspidální insfuicience. Byla mi zjištěna i vyšší hodnota THS, tak doufám, že ten rychlý puls a bušení srdce se vyřeší nějakýma práškama na štítnou žlázu. A jde něco udělat pro to srdíčko? Pokud mi odpovíte, budete moc laskavá.
6-2-2009 (11.27)
Lékař odpovídá:
Neznamená to v podstatě žádné onemocnění, ale to, že srdce pracuje "zbytečně" moc, což může způsobovat např. zvýšená činnost štítné žlázy, nedostatek krvinek, ale i řada jiných onemocnění. Pokud by to trvale déle, tak se podávají léky, které funkci srdce sníží do "normálních" mezí.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, prosím o Váš názor - je mi 48let, po hormonální antikoncepci mám vysoký krevní tlak (v rodině jsme měli nízký tlak), již jsem vyzkoušela několik přípravků na snížení tlakuTritace, lozap, refluin a Prenessa - není mi po lécích dobře a cítím bolest na srdci - nyní mi bylo řečeno od internisty že je to psychické povahy - tlak 170/115, výška 172, váha 75kg, už opravdu nevím zda by mi nějaké prášky vyhovovaly a zda by nebylo vhodné další vyšetření oběhového systému. Po aplikaci depo- provery (účinek do března) již nikdy nehodlám užívat hormonální antikoncepci. Děkuji
5-2-2009 (14.22)
Lékař odpovídá:
Uvidíte, zda potíže nevymizí po zrušení hormonální antikoncepce. Pokud ne, tak jistě bude vhodné komplexní vyšetření ke zjištění příčiny vysokého tlaku a dle výsledku pak nasadit léky event. i v různých kombinacích.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,chtěl jsem se zeptat zda li je normální když po intenzivním fyzickém výkonu (např. sprint) kdy je srdce zozbušené na max začne zpomalovat (zklidňovat se) způsobem, že bije např. 3-5 úderů velmi intenzivně potom zase 2-3 údery s větší prodlevou ale silnější razancí.,občas (asi tak jednou za měsíc)mívám takový divný tlak pod hrudní kostí,jako by mi s tama někdo vysál vzduch.trvá to tak 5_15 sec. děkuji
5-2-2009 (10.09)
Lékař odpovídá:
Ke zjištění toho, zda je to normální, by bylo nutné provést zátěž při EKG-Holterizaci (s přenosným EKG přístrojem) či provést zátěžovou elektrokardiografii.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, byla jsem dnes na vyšetření EKG v těhotenství, nyní 31. týden. Dle EKG mám hypertrofii LK a byla jsem odeslána na ECHO. Než ale podstoupím toto vyšetření, nedostala jsem žádnéí bližší informace o tom, co tento nález může znamenat pro mě, pro těhotenství a také pro porod. Byla bych velmi ráda za vaši radu. Děkuji. J.M.
4-2-2009 (15.21)
Lékař odpovídá:
EKG není příliš přesným vyšetření pro diagnostiku hypertrofie (zbytnění nebo-li zesílení) levé komory. Nemá proto ani smyslu mluvit o tom, co by to znamenalo, než podstoupíte echokardiografické vyšetření, které tuto event. diagnózu spolehlivě vyloučí (či potvrdí).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, ráda bych se zeptala na manzelovy obtíže. Je mu 42 let (štíhlý, občas sportuje, překládá)a během poslednich ě 2 týdnů měl několikrát bolest na hrudi, uprostřed, trochu i vpravo, 2x se také začal třást. Byla jsem s ním na pohotovosti, udělali EKG, rentgen srdce a plic a 2x odběr krve (po 3 hod)- zkoumali přítomnost inf. enzymů, výsledek negativní. Všechny výsledky výborné. Dnes se mu to opět ozvalo, nevím, co si o tom myslet. Děkuji mockrát předem za odpověď.
3-2-2009 (19.09)
Lékař odpovídá:
Bude jistě vhodné co nejdříve navštívit internistu či kardiologa k vyloučení kardiální příčiny obtíží - zvláště provedení zátěžové elektrokardiografie, echokardiografie atd. Dle výsledku pak další vyšetření, pokud se vyloučí kardiální příčina bolesti na hrudi.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, vážená pí.dr.Prosím o vaši radu na můj dlouhodobý problém. V 1/06 se mi v klidu udělalo na omdlení, hodně zrychlený tep, bušení srde, rychlé dýchání slabo - vnemocnici zjistili TK 170/100,tep 110 a po zjištění, že jsem v 5 t. těh.,upustili od jiných vyšetření - udělali RTG plic a srdce a to bylo v pořádku - závěr somatoform.vegetat.dysf.,poté bylo děláno ECHO -méně a stř.význ.mitr.a triku.insuf.,málovýzn.aort.ins. V 1/07 po porodu opět podobný záchvat, v nemocnici uzavřeno-neurocirkul. astenie,dop. Vasocardin.Mezi tím provedeno UZ štítnice, štízná žláza, katecholaminy,UZ břicha-žádný nález. V 8/07 opět hospital. pro stejné potíže, v klidu bušení, zrychlení tepu, slabo, návaly-závěr- destabil.tenze,sin. tachykardie se zátěži LKS,sin.ryt.95 (při propuštění 70)osa intermedi.zátěž LKS,inkompletní BPRT,PZ ve V3 PQ 0,12.ECHo beze změn z předchodího nálezu. Zkoušeno Tritace, Egilok ,Betaloc,naposledy Propanorm. 2/08 Holer-opakovaně zachycen krátký běh SVT-FS a TF komor 160min. V 6 a 10/08 Holter - jen ojed SVES,jiná aryt.nenalezena. 9/08-ECHO-malý perikard.výpotek kolem PKS. V 10/08-Jícnové ECHO - mír.mitr.reg.2/4,mír.až stř.trik.reg.2-3/4,mírná plicní hypert. 12/08 dopor.EF vyš.srdce (zatím odloženo z rod.důvodů) -po poradě s EF dr.EKG-si.ry. 62/min,osa +75,PQ 0,16,QRS 0,10,norm.křivka - vysazen Propanorm, protože byl bez efektu. Potíže typu- zadýchávání se a vysoký tep (až 130) při min. námaze, střídající se během dne den, přeskočení nebo vynechání tepu,slabo, tlak a někdy menší bolest nahrudi, při probuzení v noci opět někdy abnormální zrychlení tepu,u toho slabo, pocení rukou, nucení na WC. Často mám zablokovanou abolavou krční páteř. V 12/08 nasazena hormon.ant., pro možné hormonální poruchy? V minulosti nasazen na možné psych.problémy Guajacuran,Lexaurin, Zoloft - ale bez většího efektu.Už nevíme na koho se obrátit o radu na tyto problémy. Nevíme ani, zda jsou nebezpečné, atd.a omezují mě v denním životě.Můžete mi prosím zkusit alespoň trochu poradit, o co by mohlo jít a jak si případně pomoci. Děkuji mockrát.
1-2-2009 (21.30)
Lékař odpovídá:
Přesto, že jste nálezy a potíže popsala velice podrobně, tak Vám nejlépe poradí Váš ošetřující kardiolog, který Vás ošetřuje osobně. V nálezech se střídají různé patologie a není jasné, která z nich v daný okamžik dominuje apod. Opravdu bez vyšetření pacienta nelze bohužel na podobné dotazy adekvátně odpovídat.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co vlastně znamená pojem: nedomykavost kardie. Přibližně před rokem mi byla zjištěna při zavedení hadičky do žaludku. Je mi 26 let. Čeho bych se měla vyvarovat. Děkuji za odpověď. S pozdravem Renata
1-2-2009 (10.20)
Lékař odpovídá:
Nedomykavost kardie znamená, že se Vám dobře neuzavírá místo mezi jícnem a žaludkem, což způsobuje vracení žaludečních šťáv s kyselinou chlorovodíkovou do jícnu a zde působí leptání jícnu, což se projevuje jako pálení žáhy. Potíže se léčí režimovými opatřeními - zhubnout, vyhýbat se dráždivým a kyselým jídlům apod. Pokud nepomohou, tak se podávají léky snižující kyselost žaludku apod.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Léčím se s dnou a mám vyšší cholesterol.Beru Lipantyl.Mám váhu 87 kg. Mám doma tlakoměr. Při rozčílení mám tlak 180 na 110. Normálně mám 150 na 95.Na tlak léky neberu.Když jdu k lékaři tak mám ráno tlak dobrý 130 na 90.Většinou mám ten spodní vyšší.Děkuji za radu.
31-1-2009 (23.17)
Lékař odpovídá:
Pokud máte u lékaře tlak normální a doma opakovaně vysoký, tak se nejspíše bude jednat o poruchu Vašeho přístroje, který neměří správně. Většinou tomu totiž bývá opačně - u lékaře bývá tlak vyšší a doma nižší. Vezměte s sebou k lékaři Váš tonometr a nechte si ho zkontrolovat.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
v trinci se pry da operovat wpw syndrom,je to pravda?
31-1-2009 (17.59)
Lékař odpovídá:
Katetrizační ablace WPW syndromu se provádí na řadě pracovišť v ČR. O konkrétních výsledcích v konkrétním regionu Vám nejlépe poradí Váš ošetřující kardiolog.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,moje manželka má jít 10.března na operaci,odebrání dělohy a užívá na vysoký tlak Lokren 20mg,1ráno a Loristu 50mg 2 ráno a dále manželce teď paní doktorka dala Anopirin,stovku,jeden v poledne a manželka má dojem,že by po Anoporinu mohla při operaci silně krvácet,nebo vykrvácet,že se nesmí užívat tři měsíce před porodem z toho důvodů.Poraďte jí prosím.Děkuji.
30-1-2009 (13.18)
Lékař odpovídá:
Anopyrin je obecně před většími chirurgickými výkony vhodné cca týden předem vysadit. Nikdy to však není dobré provádět bez vědomí ošetřujícího lékaře!
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, mám diagnostikovanou revmatoidní artritidu. Vždy jsem měla hodně nízký tlak (100/65), od příznaků RA mám tlak 140/85 a zrychlený tep (90-110). Často cítím, jak mi buší srdce jako by chtělo vyskočit z těla. Taky se mi pořád točí hlava, což může možná způsobovat nedostatek červených krvinek. Můj lékař tvrdí, že je tlak v normě a zrychlený tep mi mohou dělat neustálé bolesti, které mám kvůli své diagnoze. Já se ale necítím dobře, mám z toho strach. Prosím o radu. Děkuji.
30-1-2009 (10.49)
Lékař odpovídá:
Příčinou rychlého tepu u pacientů s revmatoidní artritidou může být řada (nedostatek krvinek, onemocnění srdečních chlopní, bolesti, onemocnění štítné žlázy atd. atd.). Co je příčinou ve Vašem konkrétním případě Vám bez Vašeho vyšetření nemohu odpovědět.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, paní doktorko chci Vás poprosit o radu. Byla jsem hospitalizována s prvním záchvatem paroxysmální fibrilací síní s rychlou odpovědí komor.Během roku se mi objevovaly již krátké paroxysmy, které hned odezněly, "rozdýchala jsem je.Po 8 hodinách po podání infuse amiodaronem verze sinus rytmus.Echokardiografie-zcela normální nález. Byla by v tomto případě vhodná ablace radiofrekvenčním impulsem?Dočetla jsem se, že medikamentózní léčba se jeví jako méně účinná.Nebo jsou ještě jiné možnosti léčby?Vím,že to je závažné onemocnění.Předem děkuji za informaci.
28-1-2009 (13.55)
Lékař odpovídá:
V poslední době se začíná již provádět vcelku rutinně radiofrakvenční ablace i u fibrilace síní s poměrně dobrým efektem na řadě pracovišť. Její účinnost je však závislá na řadě faktorů - echokardiografickém nálezu, základním onemocnění, věku, atd. atd. Ve Vašem konkrétním případě Vám nejfundovaněji odpoví Váš ošetřující kardiolog.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko,víte bolí mě denně hlava,mám plný důchod invalidní a doktoři si neví se mnou rady,tedy měla jsem vyšetření EEG,také chdím často na rehabilitace co se týče mých zad které mě bolí ,změnila jsem svůj jídelníček od základu,jím zdravě,nepiji alkohol,nekouřím,no zkrátka bolesti hlavy mám od 17 let,chodila jsem do 25 let do práce ,dříve právě do těch 25let mě hlava ještě tak často nebolela,dejme tomu 10 dní v měsíci ale teď mi je 33 let a právě od těch 25 let do této doby mě hlava bolí deně,beru prášky abych tu bolest zvládla,vím že to není sprácvné denně brát prášky ale ta bolest je nesnesitelná.Kolikrát jsem myslela i na sebevraždu jelikož už život mi připadá s takovou hroznou bolestí vážně nesnesitelný.Nemám děti,partneři mě opustili protože mě brali za hypochondra,no ale nebojte se,určitě žít chci ale né tak abych takhle stále trpěla a proto vám píši.Po práškách mně je moc špatně,hrozně moc mají vedlejší účinky jako je pocit na zvracení a i zvracení,také spím tak 16 hodin denně,jsem vyčerpaná a jediná má radost ze života je můj počítač,nemám ani peníze abych mohla jet třeba do Prahy na nějaké vyšetření a ani sílu.No pokud by jste mi někdy poradila na nějakou doopravdy specializovanou poradnu například,prostě teď jsem mimo z prášků,chci říct že popkud by jste mi sehnala a nebo věděla nějaký skvělý kontakt na někoho kdo by mi mohl pomoci v tom smyslu,že nebudu užívat věčně prášky ale že by mi nějaký doktor a nebo doktorka pomohla zmírnit mé bolesti aspoň na 50 procent byla bych moc vám vděčná a šťastná,no chápu že jste velmi zaneprázdněná a že to třeba není ani ve vašich silách,no já jen už nevím na koho se mám obrátit aale kdyby přece jen jstte mi napsala,tak předem Děkuji...
26-1-2009 (20.13)
Lékař odpovídá:
Obraťte se na poradnu bolesti, která bývá zřizována při většině fakultních nemocnic, kde působí většinou anesteziologové, specializovaní na tuto problematiku.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko,je mi 34 let a nemám žádné zdravotní problémy.....jen když usínám,projede mi hlavou takovy šílený tlak nebo zvuk....nedá se to popsat.Je to jak elektrické napjetí....dříve to bylo ojediněle a poslední dobou každý den.Chtěla jsem navštívit svého lékaře,ale nevím jak to popsat.Muže to být třeba naký nádor???? Děkuji předem za Vaší odpověd. Dana
21-1-2009 (14.37)
Lékař odpovídá:
Navštivte Vašeho lékaře a popiště to tak, jak to vnímáte. Uvažovat o tom, že se jedná o nádor je předčasné, ale nicméně není vhodné to podceňovat.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Je mi 14 mám tep 120/minutu tlak 112/85 co doporučujete?!
20-1-2009 (20.15)
Lékař odpovídá:
Na obecný dotaz týkající se rychlého tepu jsem již opakovaně odpovídala v sekci arytmie.