Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 640 do 660
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobry den chtela bych se zeptat ze me picha u srdce a citim tlak na hrudi co by to mohlo byt doktor mi dal leky vasokardin ze mi utika moc srdce a me je po tech tabletkach nejak divne prosim o radu jestli ty tabl muzu vysadit nebo mam navst nejakeho doktora dekuji
24-4-2011 (22.46)
Lékař odpovídá:
S dotazem se prosím obraťte na ošetřujícího lékaře, bez vyšetření Vám nejsem schopna odpovědět.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Važena pani dok. pred 2- rokmi som brala statiny-Atoris- na tuky no ten my bol vynechany pre bolesti svalov a zvysene hodnoty CK- tak mam dodržiavat dietu ktoru sa naozaj snažim už len s toho dovodu že sa liečim na VKT. No pred rokom som mala odbery kde som mala zase zvyš. hodnty CK-3,30 norma do 2,8 aj LDL som mala 3,48 , kardiol. my povedala že mam držat dietu a po a pol roku sa uvidi, no teraz my robili odbery a zas aj napriek tomu že neberiem lieky na tuky tak mam CK- 3,16 a LDL.3.60 ostatne hod. v norme. Myslite že by som mala uživat nejake lieky na tuky a ešte som sa chcela opytat na tlak beriem betalok-50mg rano a na obed valsacor-80mg tlak mam dost nizky ale ES mam častejsie dakujem Hedviga
24-4-2011 (21.35)
Lékař odpovídá:
Pokud nemáte jiné onemocnění, tak léčba není nejspíše nutná, ale je třeba komplexně zhodnotit riziko dle tabulek kardiovaskulárního rizika. Jinak pokud by bylo CK trvale vyšší i bez terapii statiny bylo by vhodné podstoupit revmatologické vyšetření k vyloučení revmatického onemocnění - např. myopatie.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Vážená paní doktorko, před nedávnem jsem měl chřipku a předtím docela stresové období. Nyní se objevil pro mne velmi nepříjemný problém. Vždy když se snažím usnout a jakmile se jakoby tak spánkově uvolním, přijde pocit, že mi vynechalo srdce (zdá se mi, že to tak dooopravdy je). Je to spojené s takovým zvláštním pocitem, který se rozleje jak do krku do do nohou. Bolest ani píchání necítím. Když vstanu a chodím, tak vše ok, ale jak chci zase usnout, tak zase a klidně i několikrát. Když se proberu přetáčím se, tak ok, ale jak začnu usínat, tak se to opakuje. Chci se zeptat, zda to může být jen psychická záležitost a nemusím se bát a přejde to sám nebo zda je nutné vyšetření. Velmi děkuji za odpověď.
22-4-2011 (8.02)
Lékař odpovídá:
Jedná se nejspíše o extrasystoly - o nic se více dozvíte v sekci arytmie, kde jsem na podobné problémy již odpovídala.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, chtěla jsem se optat, je mi 33 let, jsem po zákroku ablací /aritmie trachikardie, většinou pouze při sportovní psych.námaze / po zákroku mi byl z části porušen uzel a srdíčko se mi zrychlilo cca na72 úhozů za min.,někdy až ke 100, před zákrokem jsem měla 60t/m. Ted mám stálý pocit motání hlavy, výrazné zhoršení očí a pocit nevolnosti od žaludku. Může být ohrožena některá z životních funkci, mohu udělat něco abych odbourala motání hlavy? Děkuji za odpověď
20-4-2011 (13.30)
Lékař odpovídá:
Jde o to, jestli jste do výkonu nebrala léky (např. betablokátory), která máte nyní vysazeny - to by mohlo vysvětlit příčinu. V každém případě bude vhodnější se s dotazem obrátit na Vašeho ošetřujícího kardiologa, kde jste kontrolovaná.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Manžel již 8 let užívá TENORMIN 50,je mu 42 let a začal mít problém s erekcí.Je možné že to spolu souvisí ?A jaké náhradní léky lze doporučit?Předem moc děkuji za Vaší odpověď.R.F.
16-4-2011 (18.33)
Lékař odpovídá:
Tenormin je lékem ze skupiny betablokátorů a teoreticky by problémy s erekcí dělat mohl. Pokud však lék dosud bral a potíže dříve nedělal, je to méně pravděpodobné. Ať se s problémem obrátí na ošetřujícího lékaře, který mu nejlépe poradí a event. mu doporučí i jinou po něj vhodnou léčbu.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Prosím o vysvětlení, co může být přičinou tlaku - spodní jen 60 a horní až 160? Může to souviset s nedávnou operací, resp. odstraněním prostaty? V moči se objevuje krev, což prý je následkem odstraněním katetru. - Mám brát nadále léky na vys.tlak, na který se jinak léčím, ale co ta spodní hranice? Děkuji za odpověď.
14-4-2011 (20.20)
Lékař odpovídá:
Příčin vysokého rozdílu mezi systolickým a diastolickým tlakem (tzv. pulzový tlak) je hodně (vysoká poddajnost cév, významná nedomykavost mitrální či aortální chlopně atd. atd.). V každém případě, pokud máte tento tlak opakovaně by bylo vhodné navštívit kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den.Paní doktorko,chci se zeptat na Váš názor ohledně mého nalezu.Jsem ve 20tt,byla u plodu zjištěna v levé komoře struna.Podle kardiologa se nemám ničeho bát,prý srdce pracuje jinak dobře,vše je v pořádku.Ale i přesto jsem z toho dost špatná.Ve 12tt jsem absolvovala screening,tam taky vše negativní a teď taková.Ultrazvuk až na tento nalez také v pořádku.Moc rada bych věděla co si o tom myslíte Vy,zda je čeho se bát a jestli ta struna může nějak ohrozit plod?Moc Vám děkuji za Váš čas a odpověď
13-4-2011 (16.41)
Lékař odpovídá:
Jedná se nejspíše o vazivový pruh v komoře a skutečně by se nemělo jednat o zásadní problém, resp. se jedná nejspíše o bezvýznamný nález.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den paní doktorko,asi týden(úplně poprvé) užívám pro vyšší tlak cca 150/95 - 100 lék TENAXUM 1tbl ráno. Chtěla bych se zeptat,zdali na tento lék mohu občas zhřešit jedním pivem nebo vinným střikem. Děkuji za odpověď. Hezký den.
9-4-2011 (18.09)
Lékař odpovídá:
1 pivo či jeden střik by Vám neměl výrazněji uškodit.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Važena pani doktrka, kedže mam problemy s tlakom mala som 2xholter ale ten my stale ukazoval vyššie hodnoty ako som mala, kedže som ho mala aj v praci tak mi premerali a mala som nižšie hodnoty može moje podvedomie nejako zvysit lebo moja lek. uvažuje o zvyšeni davky ale kedže mam doma normalne hodnoty tak nevie ale ja by som nechcela niečo zanedbad ale ja sa mam dobre dakujem za odpoved
6-4-2011 (15.09)
Lékař odpovídá:
V prvé řadě je nutné se měřit zkalibrovaným přístrojem. Pokud je jiná hodnota ve stejný čas na 2 přístrojích (tj. tonometr a tlakový Holter), tak některý z nich musí měřit špatně.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu,.. již pár let, jsem mívala bušení srdce,..které mi začlo, po smrti blízké osoby,. jelikož mi na kardiologii v 9 třídě, nic nenašli, a vše jsem měla v pořádku,. jednalo se jen o neškodný šelest,.. tak jsem si oddychla,. po pár letech toto bušení přestalo, ale objevily se mi jakési výboje, které mi jdou z břišní krajiny až do hrudi,.. a jsou nepříjemné,. mívám je hybu i vklidu,. během mého prvního těhotenství jsem to nějak něřešila,.ani si toho nevšímala jelikož jsem je ani nemívala často,.ale po porodě, který byl před rokem a půl (miminko bylo jen větší 4kila a 52 cm porod byl bez problému)se mi tyhle výboje, a problémy začly ukazovat častěji a jsou dost nepříjemné, návaly horka, a výboje jak by mi tělem přejela eletrika, a mám z toho strach,.. EKG mám v pořádku, gastroetorologické vyšetření žaludku mám taky v pořádku,..tak pořád přemýšlím, co to vlastně semnou je,.. plánujem druhé miminko, ale mám strach, abych neměla v těhotenství problémy,..lékař mi nasadil Bisogama, a hořčík ale nepomáhá to,.. jinak jsem nekuřáčka, a od mládí sportuji,. netuším co by to mohlo být,. líkař tvrdí že tetanie,. ještě jdu na odběr krve, a pak se uvidí,..tak nevím, či ještě počkat s otěhotněním, nebo naopak,.. děkuji za radu,..je mi 25
6-4-2011 (13.28)
Lékař odpovídá:
Je mi to moc líto, ale bez Vašeho vyšetření Vám nemohu dát adekvátní odpověď. Obraťte se s dotazem na ošetřujícího lékaře, event. navštivte internistu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, je mi 69 let, trpím hypertenzí a anginou pectoris, dlouhá léta jsem užívala Sandonorm (účinná látka bopindolol). Nyní z neznámých důvodů není tento lék k dispozici. Léky (Lorista), které mi předepsal můj ošetřující lékař mi tlak (150/100) anii tep(90) příliš nesnižují. vedlejší účinky jsou silné a velmi nepříjemné...únava, brnění rukou a nohou, slabost, točení hlavy. Chtěla bych se zeptat, jakým jiným lékem se stejnou nebo podobnou účinnou látkou by se dal Sandonorm nahradit. Děkuji za odpověď.
5-4-2011 (11.56)
Lékař odpovídá:
Sandonorm je lékem ze skupiny betablokátorů a Lorista je z jiné skupiny - sartanů. Pro Vás by byl proto nejspíše vhodný lék ze skupiny betablokátorů, kterých je celá řada - metoprolol, carvedilol, atenolol, bisoprolol atd. atd.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,chtěla bych se zeptat při hodně nadechnutí stačí při nadechnutí zívnutí mi něco jakoby přeskočí u srdce až to zabolí nevím si už rady na ekg jsem byla a tam nic nezjistili děkuji
5-4-2011 (8.55)
Lékař odpovídá:
Potíže jsou nejspíše způsobeny blokádou hrudní či krční páteře a nemají se srdcem nic společného.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, chtěla jsem se zeptat na extrasystoly. Měla jsem Holtera a doktorka napsala do zprávy: Několik KES a SVES, ST úsek bez repolarizačních změn, pauzy nezachyceny. Můžete mi vysvětlit rozdíl mezi KES a SVES a případně co se s tím dá dělat a zda se mám něčeho obávat? Beru Betaloc Zok 25 1/2 ráno.Děkuji
31-3-2011 (22.55)
Lékař odpovídá:
Odpověď na Vaši otázku najdete v odpovědích v sekci arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, paní doktorko. Nevím na koho se obrátit a tak jsem našla Vás. Moje otázka je ohledně mého přítele s kterým léta žiji. Cca na podzim r.2010 začal mít problémy s vysokým tlakem. Letos mu bude 50let. Jelikož máme doma tlakoměr začal se pravidelně měřit a toto si zapisovat. Donutila jsem ho jít k praktickému lékaři a jeho doktorka to řešila po kontrole EKG nasazením prášků na vysoký krevní tlak. V této době měl velké problémy v práci a těžká nemoc jeho otce, kterou denně řešil. V noci nespal a přes den se přepínal v práci. Tlak byl stále zvýšený. Dnes je po všem, situace se uklidnila i otec je mimo nebezpečí a tak by chtěl prášky vysadit - bere 1x denně 5mg ACESIAL. Jeho lékařka mu prášek snížit nedovolila. Tak sám začal postupně snižovat dávky. Tlak, který si pravidelně měří měl poslední dobou mírně pod průměrem cca 120/63, 119/68 měřeno vždy večer před spaním. Chtěla bych se tedy informovat jestli je možno po cca 4měsíčním braní tento lék postupně vysadit anebo již nelze přestat léky na tlak brát a jaké nebezpečí člověku hrozí. Předem Vám děkuji za Váš čas a přeji hezké dny.
31-3-2011 (12.58)
Lékař odpovídá:
V případě, že není nutné tento preparát užívat z jiných důvodů, tak je možné lék vysadit v případě, že se tlak zcela srovnal (tj. trvale do 135/85 mmHg). Vždy je vhodnější to učinit po domluvě s ošetřujícím lékařem.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den, Lucie 29 let. Jiz druhym rokem mam pocit buseni srdce, ktery nebyl resen a vzdy prirazovan bud ke chripce, tehotenstni, nebo bez priciny. Bez ohledu na fyzickou namahu se mi aritmie objevuje necekane. Pred 5ti dny se srdce rozbusilo vice nez jsem jiz byla zvykla. Postupne nastala zimnice, tres celeho tela a srdecni tep se zvysil na neunosnou rychlost. Tlukot byl viditelny na hrudi a mam pocit ze jsem ho i slysela. Kdyz jsem zacala citit paleni od bricha smerem do krku a hrudi, pote take do leve paze, privolala jsem zachranou sluzbu. Bylo mi mdlo. Tento stav trval priblizne 15 minut a do prijezdu sanitky ubehlo 13 minut. Behem te doby potize ustaly. Paleni jeste chvili pretrvavalo ale ekg namerili v poradku. Dostala jsem diazepam do zadku a intravenozne. Od te doby me u srdicka picha. Je mozne ze jsem prodelala slaby infarkt? Obvodni lekarka mi predepsala zatim Egilok, ktery beru jen pri zacatecnich priznacich. Mam tri deti a nechci myslet na nejhorsi. Dekuji za info. S pozdravem a krasny den
30-3-2011 (19.04)
Lékař odpovídá:
O Vašich potížích jsem již psala opakovaně v sekci arytmie - doporučuji Vám přečíst si odpovědi.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den,jsem v 17tt a mam jeden zasadni problem,ktery se mi stava pouze v tehotenstvi.Dopoledne a odpoledne vetsinou(vecer se mi to jeste nikdy nestalo),se mi nekdy udela slabo od zaludku,pak mi ztuhne krcni pater a je mi hrozne zle.Busi mi srdce,nemohu se poradne nadechnout.Mam i nutkani jit okamzite na WC.Stane se mi to tak jednou za mesic.Byla jsem na EKG i u obvodniho lekare dneska a ten rekl ze je to spojeno s nizkym tlakem.A s tehotenstvim zaroven.Mam dedicnou trombofilii a beru Anopiryn na redeni krve.Ale pri prvnim tehotenstvi jsem ho nebrala a taky se mi to stavalo.Takze na leky to nema vliv si myslim.Vetsinou je to kdyz stojim nebo dlouho chodim.Chytaji me i posledni dobou krece do lytek.Na EKG byly vysledky v poradku.Dekuji za vasi odpoved.
30-3-2011 (13.03)
Lékař odpovídá:
Vámi uváděné potíže by měly ustoupit po dodržování dostatečného pitného režimu (alespoň 2-3 litry denně, v horku i více) a užívání 2-3 tablet hořčíku denně. O potížích informujte Vašeho gynekologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, paní doktorko. Chtěla bych se zeptat, jaké nežádoucí účinky má lék Asentra a Neurol na játra. Hrozí nějaké riziko poškození nebo zvětšení jater normálně a třeba i více, pokud je pacient zároveň obézní? Děkuji Vám za odpověď.
29-3-2011 (20.58)
Lékař odpovídá:
U většiny léků, a to zvláště u těch které jsou metabolizovány a vylučovány játry hrozí potenciálně určité riziko poškození jater. Proto je vhodné jednou za čas provést kontrolní laboratorní vyšetření, které toto poškození odhalí již v časných stádiích a po vysazení tohoto léku se nález většinou zcela upraví.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, Začátkem Února jsem byl krátce hospitalizován. Jednalo se o kolísání tlaku a tepu, prekolapsy a divný pocit v břiše. Nyní jsem po endoskopických vyšetřeních a EKG, holter, echo. Nikde nic nenalezeno. Pořád se mi točí hlava. Když vstanu někdy i tma před očima několik vteřin. Zkoušel jsem jízdu na rotopedu,ale po cca minutě vysoký tep, velké motání hlavy a nejdivnější mi přišlo, že když jsem to rozdýchával, tak při nádechu mi srdce bouchlo 6x-8x a při stejně dlouhém výdechu 2x, takže při každém výdechu náhlé prudké zpomalení tepu. Tento stav jsem měl během těchto dvou měsíců i v klidovém stavu-vždy to začíná pocitem nedodýchání, pak zvýšení tepu a po uklidnění tepu třes. Nevíte v čem by mohl být problém nebo jaké vyšetření mám ještě podstoupit? Děkuji
29-3-2011 (14.04)
Lékař odpovídá:
Je mi to líto, ale správnou odpověď Vám může dát jen Váš ošetřující lékař. Dobré by bylo ještě doplnit zátěžové EKG se zátěží např. na rotopedu, kde by bylo zjištěno, co způsobuje Vámi uváděné obtíže.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat zda je vždy jasný rozdíl dignozy mezi AV blok druhé stupně typu Mobitz a AV blok druhého stupně typu Wenckebach. Je mi 36 let a byl mi implantován kardiostimulátor na základě typu Mobitz. Ihned po operaci ke mně přišla na pokoj nějaká MUDr. a řekla mi proč jsem si jej nechal implantovat, když jej budu mít jen pro parádu. Do propouštěcí zprávy mi napsala Wenckebacha. Kvůli implantátu KS přijdu o zaměstnání. Děkuji za radu.
29-3-2011 (9.08)
Lékař odpovídá:
AV blok typu I (tj. Wenckebach =Mobitz I) vzniká při blokádě v horní části atrioventrikulárního uzlu a typu Mobitz II v dolní části tohoto uzlu. Blokáda typu Mobitz II je prognosticky závažnější než typu I. Oba typy však při vzniku významných a zvláště symptomatických blokád mohou být důvodem k implantaci kardiostimulátoru.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Vážená paní doktorko, po prodělané mononukleóze u mě stále neustupovaly potíže spojené s absolutním fyzickým vyčerpáním (bolest svalů a kloubů, snížená snášenlivost zátěže, bolest hlavy, zvýšené teploty po zátěži), proto mi byly provedeny veškeré testy včetně krevních, neurologických a imunologických, které však žádné onemocnění neprokázaly. Po dvou měsících mi byly diagnostikovány komorové extrasystoly (z nálezu EKG Holter – 4762 izolovaných, 82 kupletů, 4301 bigeminií) a dle zátěžové ergometrie pracuje srdce v zátěži bez extrasystol, ale po uplynutí zhruba 3 minut přichází více než 20-ti minutová rekonvalescence, než extrasystoly ustanou a obvykle jsou spojené se ztíženým dýcháním a stavy částečných mdlob. Dle ECHA je srdce zdravé. Problémem je, že fyzické problémy neustávají, ačkoli kromě KES prokazatelně netrpím žádným jiným onemocněním. Nezvládám fyzickou zátěž, ačkoli se snažím pravidelně cvičit, a to ani zátěž běžného života, ze kterého jsem momentálně kvůli svým problémům téměř vyřazená. Je možné, aby komorové extrasystoly způsobovaly tyto mé problémy a natolik vyčerpávaly mé tělo? Každý z ošetřujících lékařů má na situaci jiný názor, někteří doporučují i elektrofyziologické vyšetření. Betablokátory bohužel vzhledem k nízkému tlaku netoleruji. Ráda bych Vás požádala i o Váš názor, bude mi jistě přínosem. Za odpověď Vám předem děkuji.
28-3-2011 (16.23)
Lékař odpovídá:
Komorové extrasystoly samy o sobě by v případě, že nejsou vázány v tachykardiích (3 a více za sebou najednou - což dle EKG Holtera nejsou) Vámi uváděné potíže dělat neměly. Více Vám z údajů, které uvádíte nejsem schopna říci.