Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1340 do 1360
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den paní doktorko,prosím o vaši radu.Byla jsem na echu s tímto nálezem.LS 43mm,LK 52/32.Stšna LK sept.12mm,spodní 11mm,EF 63%.Mitralis více echog,prstenec,prolaps pc.Na mitralis restriktivní typ plnění,holosystol.regurgitace na trikuspidalis a mitralis holosyst. dosahem 1/3,stopový regurgitační jet též na pulmonalis.ACT ve RVOT/AP 120m sec.Závěr:Diskrétní fibrotické změna na aoaortálním a mitrálním ústí.Lehká regurgitace na obou venosních ústích,stopová na pulmonalis.Porucha plnění LK v.s.při nižší complinaci stěny LK.Léčím se hypofunkcí štítné žlázy a hypertenzí.Mám stále vysoký tep v klidu 90-110.Beru léky:Lacipil,Moduretic,Preduktal,Simgal a Letrox.Prosím o Váš názor a radu co mám dělat.Moc Vám děkuji
20-2-2009 (10.31)
Lékař odpovídá:
Vámi popisovaný nález na echokardiografii je nevýznamný či jen málo významný a není se nutné tím nějak trápit. Pro jistotu je vhodné v odstupu cca 2 let absolvovat kontrolní vyšetření k vyloučení progrese nálezu.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, paní doktorko.Moc prosím.Moje dcera - 31 let, má problémy s tzv.přeskakováním srdíčka. Byla na kardiologii,tam jí řekli, že má nedomykavost chlopní na obou stranách.Na nálezu je uvedeno :stopova Mi a Tri regurgitace, .5 st/4, s tím, že to nic není. Nedávno je po porodu a problémy mívá stále. Ráda bych věděla, jestli opravdu se nejedná o nic závažného, a zda je třeba se v něčem omezovat případně. Moc děkuji.
18-2-2009 (15.57)
Lékař odpovídá:
O málo významných chlopňových nedomykavostí (regurgitacích) i o extrasystolách (přeskakování srdce) jsem již odpovídala v minulých dotazech v sekcích arytmie a chlopňové vady - viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den chtel bych se zeptat jestli je mozne u vas udelat komplexni vysetreni klidove EKG zátěžové EKG spirometrie apnoe ekg merit extrasystoly a pauza. komplexní test kardiorespirační zdatnosti (spiroergometrie) vyčíslení rizikového skóre ICHS Vysetreni srdce s ohledem na vylouceni PFO . Test Uzavreni PFO TTE (transtorakální echo) zpresneni pre TCD TEE - transezofageální echo A kolik by mne takove vysetreni stalo: Jsem pojisten u vseobecne zdravotni pojistovny je mi 40 let Vysetreni chci podstoupit kvuli sportovnimu potapeni kteremu se venuji . Pri vysetreni ekg pri nevolnosti pravdepodobne spusobene komlikaci pri ockovani proti chripce se detekovala blokace leveho ramenka taverova. Ktera se jiz znaova neopakovala pri zadnem dalsim vysetreni. Nicmene vzhledem k tomu ze bych se opet chtel zacit intenzivneji potapet rad bych znal celkovy stav s ohledem na riziko srdecnich problemu Pri standartnich potapecsky prohlidkach jsem nevykazoval zadne odchylky ale jednalo se jen o klidove ekg , dive reflex, tlak a rengen plic.
17-2-2009 (12.23)
Lékař odpovídá:
Doporučuji Vám obrátit se na spádového kardiologa, který Vás vyšetří a doporučí Vám event. další nutná vyšetření a dle toho pak i zaplatíte. Pokud požadujete vyšetření na základě vlastní žádosti, není možné platit tato vyšetření ze všeobecného zdravotního vyšetření. Celková částka za vyšetření se bude pohybovat v rozmezí cca 500-5000 Kč dle nutnosti provedených vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den. Již přes rok mám bolesti hrudní páteře (bolest je taková spíš tlaková), které se zhoršují. Bolest jde občas do hrudníku, pod klíční kost i do krku či levé ruky. Rehabilitace, masáže ani sport nepomáhá, spíše zhoršuje. Na ortopedii mi řekli, že se jedná o svalové spazmy, ale nikdo mi nedokáže pomoci. Občas se mi stává, že z ničeho nic mám velký tlak na hrudi, dá se to popsat, jako když se mi tam dostane vzduch, jako když se člověk rychle napije z láhve, jen mnohonásobně horší. Vždy si musím lehnout. Včera jsem byla u praktické lékařky kvůli nachlazení. Při poslechu mi řekla, že mám rychlý tep. (což někdy také pozoruji, i v klidu třeba na 120 a cítím bušení). Večer jsem pak měla opět popisovaný tlak na hrudi, jen trval hodně dlouho, asi 3 hodiny. Občas se zhoršil a někdy trochu povolil. Při tom mě také zničehonic začalo bolet pravé lýtko, bolelo jako po velké křeči. Prosím, můžete mi napsat, zda mé problémy můžou souvist třeba i s kardiologickými problémy? Už vážně nevím, kam se obrátit. Vyšetření srdce mi provedeno nebylo, jen mám mírný šelest s kterým se ale neléčím. Děkuji moc za odpověď.
17-2-2009 (11.44)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se, ale bez Vašeho vyšetření Vám nemohu dát adekvátní odpověď. Doporučuji Vám obrátit se na internistu či kardiologa, který Vám po vyšetření dá uspokojivou odpověď.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat mám 23měsíční dceru a když jí v noci poslouchám na hlavou na hrudi srdce tak má občas puls tak 60 a občas se jí rychle zrychlí a pak ještě zpomalí to sem slyšela asi 4x do 2 měsíců ale každej den jí neposlouchám a občas má že při nádechu jí bije srdce rychle a při výdechu pomalu je to normální? U dětské doktorky to má vdy dobrý prsvděpodobně to má jen ve spánku. Děkuji za odpověď.
16-2-2009 (17.16)
Lékař odpovídá:
Výrazné kolísání tepu je u malých dětí normální a není třeba se tím znepokojovat.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
dobry den,muj vnuk se narodil a měl šelesty na srdci,to se časem spravilo a chodily na 3 lete kontroly .Ted ma vnuk 13,5 roku a pri dnešní kontrole mu zjistili asymetrii cípu a nedomykavost chlopně.Chtěla bych o tom vědět něco podrobněji a jestli to jde nějak vyléčit.Dostal kartíčku že je srdcař a nesmí se mu trhat zuby. od léta hrozně moc vyrostl !!! Děkuji za odpovědˇ Vlasta
16-2-2009 (15.00)
Lékař odpovídá:
Dle Vašeho dotazu nevyplývá o jaký nález se přesně jedná. Nejspíše však o prolaps cípu a nedomykavost mitrální chlopně. O této problematice jsem již psala v minulách odtazech - viz tam. Jinak obecně v tomto případě neplatí, že se mu nesmění trhat zuby, ale před trháním zubů je nutné podat antibiotika dle Průkazu, který Váš vnuk obdržel.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko.Mám starosti s mým přítelem.Je mu 40 let a již 6 let má problémy,které mi dělají těžkou hlavu.Stane se mu ,že má z ničeho nic bolesti na hrudi,které popisuje jako kdyby mu "někdo vrazil rozžhavený nůž a kroutil s ním",přitom ho brní levá ruka.Většinou mu pomáhá,hdyž si hrudník zaleduje a po pár minutách to odezní.Pozoruje,že to mívá,když je ve stresu a velkém psych.vypětí,což bývá dost často,protože je to typický " podnikatel-nervák."Byl na EKG,ECHO vyš. ergometrii a vše bylo v pořádku.Je možné,že by takové stavy opravdu mohl vyvolat stres?Moc vám děkuji za odpověď.
16-2-2009 (0.02)
Lékař odpovídá:
Dle charakteru obtíží (bodová bolest) a vzhledem k tomu, že provedená vyšetření (ergometrie a echokardiografie) dopadla dobře, jedná se nejspíše o blokádu mezižeberního nervu. Je však pravda, že dlouhodobý stress může ve svém důsledku do budoucna vést i ke kardiálním obtížím.
# Pacient se ptá:
Téma: Srdeční selhání
Dobrý den,paní doktorko.Mám dotaz ohledně mé matky.V 01/08 ji byla zjištěna tachyarytmie v důsledku thyreotoxikozy,kdy při záchvatech měla tepovou frekvenci až 200/min.Byl ji implantován kardiostimulátor a ŠŽ je už taky zaléčena,bere Thyrozol 1tbl.obden.Následně nato v 05/08 byla v nemocnici kvůli otokům DK a dušnosti.Bylo zjištěno,kardiální selhávání nejspíše v důsledku té tachyarytmie.ECHO vyš.bylo celkem v normě,EF 60%.Bere furon a Verospiron a je nyní je bez větších problémů.Jen někdy mírné otoky kolem kotníků,které zase vymizí a při námaze se zadýchává,ale to spíše když vypije více tekutin.Můžete mi prosím sdělit,jaká by mohla být prognoza,když je příčina selhávání zjištěna a zaléčena?Děkuji mnohokrát za vaši odpověď.
15-2-2009 (23.39)
Lékař odpovídá:
Pokud není Vaší matky ještě jiná příčina srdečního selhávání než zjištěná posttachykardická kardiomyopatie - tj. selhávání po rychlé srdeční frekvenci, tak je prognóza dobrá a nález by se měl upravit. Nutné je však vyloučit i jiné současné možnosti srdečního selhávání - zvl. ischemickou chorobu srdeční.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, jsem po několika kardiochirurgických operacích pro vrozenou vadu. Dlouhodobě užívám léky (Anopyrin 200mg, Concor 5 - 1,5tbl, Letrox 50), zajímá mě Váš názor na detoxikaci organismu v případě dlouhodobého užívání léků, chtěla bych si zakoupit Aloe vera forte, kde je obsažena kyselina saliciová. Je tento přípravek kontraindikací při užívání Anopyrinu? Děkuji za vaší odpověď MŠ
14-2-2009 (21.26)
Lékař odpovídá:
Všechny Vámi užívané léky jsou ověřené v dlouhodobých klinických studiích a jejich užívání je proto bezpečné a případná rizika jsou větší při jejich neužívání než užívání, což právě tyto studie dokazují. Užívání různých potravinových doplňků, jako např. Vámi dotazovaná aloa vera podobné studie nemají a proto ani jejich užívání nedoporučuji.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,můj syn vrcholově sportuje.Při pravidelné prohlídce nalezeny četné KES v klidu(výsledek Holteru 12 tis/ 24h),při fyzické zátěži po 1 minutě zmizí a vše je vpořádku.On sám nikdy žádný problém nepociťoval a všechny ostatní výsledky má dobré.Myslíte si,že by neměl sportovat?Protože vždy mu to na půl roků dovolí a pak zase nesmí.Těžce to nese,protože od mala sportuje(je velmi hyperaktivní),může mu ubližovat stres,kterým prochází díky zákazům sportu?Je mu 16 a KES se u něj objevují od 8let.Nyní je poslán na arytmologii,co toto vyšetření má zjistit?
14-2-2009 (21.08)
Lékař odpovídá:
Na arytmologii by měli zjistit příčinu uvděných komorových arytmií a i tam by Vám měli na základě provedených vyšetření dát odpověď na dotaz, zda Váš syn může sportovat.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, je mi 22 let a zhruba před dvěmi měsíci jsem měl první problémy s tachykardií (záchvat trvá zhruba 10-15 min). Tyto problémy se však vyskytují značně nepravidelně (cca jednou za 2-3 týdny) Navštívil jsem proto kardiologa, absolovoval ekg vyšetření, Holterovo vyšetření, echo vyšetření...vše bez patologií. Poslední záchvat jsem měl před dvěmi týdny, dnes jsem navštívil kardiologa a byl poslán na jícnovou stimulaci. Rád bych se Vás zeptal, zda s sebou toto vyšetření nese nějaká rizika ?
13-2-2009 (18.05)
Lékař odpovídá:
Jedná se o vyšetření, při kterém se zavádí elektroda do jícnu a zde se provádí stimulace srdce a snaží se vyvolat Vámi uváděnou arytmii. Jedná se prakticky o nerizikové minimálně invazivní vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, je mi 24let, z EKG holteru mi byl diagnostikován AV blok 2.st a četné SA bloky.. byla jsem v IKEMu na ablaci a do zprávy mi napsali "RFA pomalé AVN dráhy". měla jsem ještě sem tam sin.tachykardii,tak by mě zajímalo jestli mi odstranili tu tachykardii nebo ty bloky.. na ECHU mi žádné vady nenašli. stejně každý den cítím nevolnost-motání hlavy,pocit na omdlení,sevření hrudníku a krku,nemohu se pořádně nadechnout a je to velmi nepříjemné. vždy mě napadne že omdlím a už mě neproberou.. Dr říká že mám svému zdraví trochu věřit,ale když je mi takhle špatně pořád,tak začnete pochybovat.. děkuji Vám moc za odpověď!
13-2-2009 (12.23)
Lékař odpovídá:
V IKEMU Vám prováděli výkon pro tachykardii, kdy by odstraněním pomalé AV dráhy měly odstranit rychlé tachykardie. Pokud máte AV blok 2. stupně a četné SA bloky, tak ty Vám neodstranili v IKEMU (to katetrizačně ani nejde), ale spíše je otázkou, nakolik jsou Vámi uváděné blokády významné a zda nejsou důvodem k implantaci kardiostimulátoru. To Vám na základě provedených vyšetřeních řekne Váš ošetřující kardiolog či můžete se s dotazem obrátit přímo na Kardiologickou kliniku IKEM.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý večer paní doktorko, dotaz se týká mé 16 leté dcery. Má klidový tep kolem 80 za min. Tlak spíše nižší, je štíhlá, bez jiných potíží. Je tento tep normální? Děkuji
12-2-2009 (22.18)
Lékař odpovídá:
O tepové frekvenci jsem již opakovaně odpovídala v sekci arytmie - viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den.Chtěla bych poprosit o radu.asi měsíc mam tlak v krku asi okolí hrtanu i niže.Byla jsem na krčním , na vyšetření štítné žlázy , gastroskopii také s krční páteří. Vše negativní.Stále mám stejný pocit tlak v krku až na zvracení , někdy tlak na prsou , stálé říhání.Prosím o radu kam je ještě možné se obrátit.Děkuji Kargerova.
12-2-2009 (18.25)
Lékař odpovídá:
Pokud Vámi provedená vyšetření byla s negativními nálezy, doporučovala bych ještě absolvovat vyšetření u kardiologa k vyloučení kardiální příčiny bolesti na hrudi a krku - např. anginu pectoris apod.
# Pacient se ptá:
Téma: Srdeční selhání
kolik ma byt ejekcni frakce u zdraveho cloveka.jsem po srdecnim selhani s ejekcni frakci 35.
12-2-2009 (15.16)
Lékař odpovídá:
O ejekční frakci levé komory jsem již psala v minulých odpovědích - viz tam. Normální hodnota je cca 65 %.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den pane doktore.Začalo to u mne vysokým krevním tlakem 165/116 a tepovou frekvencí 100-120min.Užívám vasocardin 100.Nikdy jsem problémy s tlakem neměla až najednou.Podrobila jsem se vyšetření na štítnou žlázu(jsem 2 roky po sekci),ale hormony jsou v pořádku.Krevní obraz také v pořádku,Echo a holter ukázaly,že mám srdce zdravé,testy na nadledvinky také vpořádku,tak nevím co způsobil ten vysoký tep a tlak.Po Vasocardinu se vše upravilo,ale občas mívám v noci stavy,že mne probudí vysoký tep,zimnice a nevolnost.Asi po měsíci těchto potíží se u mě vyskytla bolavá místa na těle(pod žebry,na stehnech,zádech,pažích),vypadají jako hnědé fleky a bolí na dotek.Některá místa i zčervenají a mám pocit jako když mě pálí kůže.Nikde jsem se neuhodila.Děkuji za odpověď.
11-2-2009 (21.50)
Lékař odpovídá:
Příčin může být řada - může to být alergie na některé z Vámi užívaných léků, ale např. i zánět cév (tzv. vaskulitida) apod. Poraďte se s Vaším internistou, který na základě vzhledu skvrn a dalších výsledků (např. laboratorních) doporučí další vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,mám časté někdy i delší aritmie.Maminka se léčí ze srdíčkem má budíka,chtěla jsem se zeptat,neměla bych li se nechat vyšetřit.Je mi 46 let a navíc jsem stále unavená.Děkuji a naschledanou.
11-2-2009 (17.42)
Lékař odpovídá:
Pokud Vás arytmie trápí, tak jistě uděláte dobře, pokud vyšetření u kardiologa absolvujete, a to zvláště pokud se se srdcem léčí i Vaše maminka.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, je mi 25 let a jsem zdravá.Včera po noční směně mně dopoledne okolo 10 hodiny vzbudila ze spaní ukrutná bolest levé plíce a zvláště při polknutí sousta to bolí i druhý den.Prosím můžete mi poradit co by to mohlo být?děkuji
11-2-2009 (17.09)
Lékař odpovídá:
Omlouvám, se ale po internetu bez Vašeho vyšetření a znalosti dalších potřebných dat Vám nemohu odpovědět. Pokud Vám potíže budou přetrvávat, budete muset navštívit Vašeho lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Vážená paní doktorko, je mi 52 roků a léčím se s vysokým tlakem. Užívám ráno Loristu a Egilok na snížení tepu. Tlak mám v normě, jen některé dny, zejména v zimním období mám tlak zvýšený. Pokud nemám žádné potíže, tlak mám do 150/100 mohu ten den sportovat, konkretně jezdit na kole, nebo rotopedu?
9-2-2009 (14.16)
Lékař odpovídá:
Přesou informaci byste zjistila dle výsledků zátěžového testu (např. zátěžové elektrokardiografie), kdy se měří mimo jiné reakce tlaku na zátěž a provádějící lékař Vám dle tohoto vyšetření řekne např. jakou zátěž můžete bez rizika absolvovat.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko, mám 3 roky po operaci disekující hrudní aorty (po porodu 3 dítěte). Chodím pravidelně s dětmi na kontroly ke kardiologovi. Bohužel , nyní u 12-ti leté dcery, (174 cm, 74 kg), která má rozšířený kořen aorty (bohužel i já jsem měla) nastalo zhoršení ve srovnání před rokem. Z rozměru 33 mm na 41 mm, což představuje prý podle přepočtu u dětí 117%. Nevím, co dělat. Mně bohužel praskla aorta při 45 mm. Dá se u 12-ti letého dítěte provést operace,bez otevření hrudníku? Nebo co se s tím dá vůbec dělat? Bojím se o její život. Děkuji vám za odpověď. Otec mi zemřel ve 29-letech na stejnou vadu.
8-2-2009 (15.21)
Lékař odpovídá:
Z Vámi uváděných informací se nejspíše jedná dědičnou vrozenou poruchu pojiva, která způsobuje uvedené obtíže. Vaší dceru je nutné kontrolovat, aby se event. včas provedl požadovaný výkon (tím může být buď operace či dnes nově někdy i katetrizační zavedení tzv. stentgraftu). Operace či výše uvedený katetrizační výkon se provádí buď při dosažení určitého absolutního rozměru (obvykle 45-50 mm) či při výrazném nárůstu rozměru ve srovnání s minulým vyšetřením. Konkrétní informace ve Vašem případě Vám dá její ošetřující kardiolog.