Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 580 do 600
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
Dobrý den,co je sklerotická aorta jsem si přečetla ve vašich odpovědích,ale chci se zeptat na léčbu.Děkuji za odpověď.
8-9-2011 (9.05)
Lékař odpovídá:
Sklerotická aorta znamená tvorbu sklerotických plátů v aortě. Léčba je shodná s prevencí a léčbou aterosklerózy obecně - tj. řádná léčba vysokého tlaku, cholesterolu, cukrovky, atd.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den chodím k vám s tachykardii po cocsakie.Chtěl jsem se zeptat.Múj táta měl ucpanou cévu a budou mu dělat bypass.A příznak měl,žeho bolelo hodně na trojuhelníku a okolo.No a mě tak před púl rokem tam bolelo asi 3 týdny nesnesitelně a byl jsem na vyšetření žaludku atd. a nic.Tak jestli to nemohlo být v mém případě taky něco takového nebo jestli to nehrozí v mém věku a případu.Děkuji za odpověd...
6-9-2011 (21.22)
Lékař odpovídá:
Vaše problémy můžeme vyřešit v ambulanci, pokud se dostavíte na plánovanou kontrolu.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Vazena pani doktorko,je mi 33 let,zdrava,nekuracka,nebery leky ani nepiji alkohol.Stava se mi,nekdy jednou za tyden,nekdy nekolik tydnu nic.....ze kdyz sedim v klidu,z niceho nic mi najednou tak asi trikrat za sebou silne zabusi srdce,jako by se mi zachvelo v hrudi,jako by se na chvili vyhodilo z rytmu.pritom ho citim opravdu silne.Po asi tak 3 sekundach to pomine a vse se vrati do normalu.V momentu,kdy se mi tento stav objevi,se mi i na chvilku rozhodi tep.Mam mit duvod k obavam?U lekare jsem s tim nebyla.Pri obycejnem poslechu srdce lekar nikdy nic podezreleho neslysel.dekuji
3-9-2011 (22.30)
Lékař odpovídá:
Jedná se nejspíše o srdeční extrasystoly. O nich jsem opakovaně psala v sekci arytmie - podívejte se prosím tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, během Holterova monitoringu (24h) mi lékař zjistil násl. hodnoty.: "sinusový rytmus s PQ: 0,24, v noci 0,26-0,28. Ve dne zachyceny ojed. SVES, v nočních hod. četnější SVES, ojed. kuplety extrasystol. 2 krát zachycen AV block gr II - Mobitz s min TF 37/min. Dále zachyceny ojediněle KES, monotropní, bez vazby na R/T. Denivelizace ST-T nejspíše způsobená inkompl. por. nitrokomotového vedení." Lékař mi sdělil, že mám vynechat veškeré sportovní aktivity do příští kontroly (za 2 měsíce). Cítím se dobře a nemám žádné potíže, na echo vyšetření bylo vše OK. Myslíte že je opravdu nezbytné vynechat veškerý sport. Během monitoringu jsem absolvoval dvě náročné vyjížďky na kole. Děkuji Vám za odpověď.
31-8-2011 (11.23)
Lékař odpovídá:
Pokud Vám Váš kardiolog doporučil vynechat sportovní aktivity, tak určitě ví, proč tak činí a bylo by určitě vhodné jeho doporučení dodržovat.
# Pacient se ptá:
nezařazeno
Dobrý den, lze kombinovat léky trymepranol a rytmonorm při záchvatovité fibrilaci síní? Děkuji.
26-8-2011 (0.20)
Lékař odpovídá:
Ano, tato kombinace je možná.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda-li mohu brát hormonální antikoncepci když mám šelest a srdci.. Děkuji za odpověď.
20-8-2011 (10.35)
Lékař odpovídá:
Šelest na srdci nic neříká o event. srdeční vadě. Je nutné podstoupit echokardografii k upřesnění nálezu a teprve potom lze odpovědět na Váš dotaz ohledně hormonální antikoncepce.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den, je mi 32 let, jsem ve 35.tt a byl mi zjisten pravolevy zkrat vyskytujici se pri Valsalvove manevru. Je v tomto propade nutny porod cisarskym rezem? Jeste cekam na vysledky trombogenu - ostatni vysetreni (KO, MR mozku v norme). Do konce setinedeli mam aplikovat Flexiparine 0.3 1xd. Predem dekuji A.Tomeckova
19-8-2011 (15.53)
Lékař odpovídá:
V případě prventivního podávání Fraxiparinu se domnívám, že porod Císařským řezem není naprosto nezbytný, ale byl by jistě bezpečnější.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry vecer chcem sa spitat uzivam lokren 20 1-0-0 ma vedlajsi ucinok o.i.docasna impotencia,kedze som zenaty je to problem.Prosim vas je niejaka nahrada lieku ktora by nemela tento vedlajsi ucinok.dakujem.
9-8-2011 (22.09)
Lékař odpovídá:
Betablokátory mohou působit negativně na erekci. K vyjádření o vhodné záměně léků je nutné znát Vaše další laboratorní, tlakové a tepové údaje. Poraďdte se s Vaším ošetřujícím lékařem
# Pacient se ptá:
nezařazeno
Dobrý den, užívám na krevní tlak ráno 0,4mg Cyntu, 40mg Micardisu a 2,5 mg Agen a večer 0,2 mg Cyntu Jak tato kombinace ovlivní erekci? Je tato kombinace vhodná?
8-8-2011 (16.18)
Lékař odpovídá:
Kombinace je vhodná. Tyto léky by ani neměly negativně ovlivňovat erekci.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den, je mi 28 let a vzdy jsem trpela nizkym tlakem (60/90) a vysokym cholesterolem. V poslednim tydnu se mi vyrazne zvysil tlak a spatne se mi dycha. Tlak na prave strane pri hlubokem nadechu. Tez vyrazna bolest zad. Aktivne jsem drive behala a k zdrave zivotosprave mam blizko. Tez jsem si nechala delat geneticky test a sklony ke zvysene hladine cholesterolu a tlaku. Rada bych se zeptala, zda pricinou je spise bolest zad a nebo neco jineho? dekuji Lucie
8-8-2011 (4.47)
Lékař odpovídá:
Bolesti na hrudi závislé na nádechu jsou způsobeny nejspíše blokádami krční či hrudní páteře. Ohledně cholesterolu je vhodné dodržovat přísnou nízkocholesterolovou dietu a dle zhodnocení komplexního rizika je u některých pacientů pak nutné i někdy trvale užívat léky na jeho snížení.
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
Dobry den.Poprosila by som vas o radu neviem na koho sa mam obratit.Každy večer mavam opuchnute nohy v oblasti členkou smerom k litkam.Tlak mam kolisavy najvyšši bol 190/140 a najnišši 90/40.Su dni kedy mi je dobre a su dni kedy sa citim malatna,mam miernu bolesť na hrudi ktora vyžaruje do lavej ruky a žalutku,zle sa mi dycha,potim sa.Niekedy ked ležim tak sa nemožem nadychnuť.Stalo sa mi že som zmodrela.Ďakujem za radu
7-8-2011 (18.41)
Lékař odpovídá:
Vzhledem k Vámi uváděným potížím je nutné podstoupit komplexní kardiologické vyšetření k vyloučení hlavně ischemické choroby srdeční.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den přeji, rád bych se vás zeptal, co to může být, když mi při větší zátěži, konkrétně asi tak hodina hraní basketu bez přestávky, začne přeskakovat až jakoby selhávat srdce. Většinou už se to ale ten den dále při hře neobjeví. Podotýkám, že mám mitrálni prolaps I.-II. s drobounkou regurgitací. Můj odhad je, že by to mohlo být stahování se srdce z důvody přeplnění krví a nebo salva es. Co myslíte ? Děkuji předem za odpověď a přeji pěkné léto :-).
6-8-2011 (14.57)
Lékař odpovídá:
Přeskakování srdce může být skutečně způsobeno srdeční arytmií. K objektivizaci by bylo vhodné provést EKG-Holter. Selhávání srdce by se projevovalo dušností, co předpokládám nemáte.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, dovolte, abych Vás poprosila o radu. Jsem ročník 1952, bývalá zdr. laborantka na OKB. Asi ve 45 letech mně byl při pravidelných kontrolách zjištěn vyšší TK a nasazen lék ENAP-H. Na začátku roku 2005 mně po rodinné déletrvající stresové situaci byl tento lék změněn na INHIBACI PLUS, ale protože mi nebylo dobře a dostavovaly se různé obtíže, tak různí lékaři zkoušeli různé léky. Poté mi byl přidán lék TENAXUM. V prosinci 2005 mi byla zjištěna FS a v lednu 2006 jsem byla na KV. Po ní mi byl nasazen lék PLENDIL a dále SOTALOL 80, který jsem užívala do loňského podzimu, kdy mně při pravidelné kontrole u kardiologa byla opět diagnostikována FS a nasazen lék CORDARON. V lednu jsem byla na KV a tento lék užívám dosud. Asi tak 2 měsíce však pozoruji, že mám potíže s viděním a tak při další kontrole u kardiologa jsem byla poslána na vyšetření očí s tím, že mi případně změní lék. Po běžné prohlídce na očním p. doktorka nic k tomuto problému nezjistila. Kardiolog tedy ponechal CORDARON, ale protože mé obtíže přetrvávají, obrátila jsem se na jinou oční lékařku, která po důkladném vyšetření vč. rozkapání očí, napsala tento závěr: „v dolních částech rohovek od centra jsou deposita cordaronu. Pokud je to možné doporučuji změnu za cordaron“. Protože kardiolog uvažoval o případné změně na dronedaron, tak se Vás chci zeptat, zda mé obtíže jsou běžným jevem a zda je možné, že vymizí a zda se jedná o antiarytmikum stejných účinků. Předem děkuji za odpověď. Novotná
1-8-2011 (9.12)
Lékař odpovídá:
Amiodarone způsobuje často ukládání depozit do rohovky. Tato depozita obvykle vymizí po jeho vysazení. Dronedarone má sice účinky podobné, ale nejedná se zatím o příliš odzkoušený lék, proto bych byla s jeho nasazováním maximálně opatrná.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, chtěl bych se Vás prosím zeptat. 1) moje přítelkyně poslední dobou trpý na to že se ji náhle zamotá hlava nebo je jí špatně nebo omdlý na 10min atd. 2) při nějakém stresu spíše jako špatná zpráva nebo strach ji způsobý že ji srdce začne tlouct strašně pomalu. Můžete mi prosím říct co by to mohlo být? U lékaře byla ale ten ji změřil tlak a dal práášky na nervy nic víc. děkuji moc za odpověď
28-7-2011 (20.31)
Lékař odpovídá:
Pokud je přítelkyně skutečně v bezvědomí na 10 minut, tak je nutné provést kompletní kardiologické a neurologické vyšetření, a to bez zbytečných odkladů.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den, muj syn je sportovec cyklista. Jeho klidova TF je 42-46 a pri maximalni zatezi TF 243. Muze se mluvit o arytmii? Potomek "vubec nevi" ze ma nejake srdce, zadne omdlevani nic takoveho. Tyto tepy ma od mladi kdy jsme zacali TF sledovat. Je objednan na zatezove EKG. Snizuje vysoka TF vykonnost jedince a nemuze se jednat jen o dobre srdce?
28-7-2011 (11.46)
Lékař odpovídá:
Pokud by se jednalo skutečně o TF 243/min., tak by syn srdce přetěžoval a vhodné to není. Přesnou odpověď Vám dají po provedení zátěžové elektrokardiografie.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, chtěla bych váš poprosit o radu. Asi před 10 dny se mi udělalo hodně nevolno, stalo se to když jsem v klidu seděla. Zabušilo mi srdce a hodně mě píchlo na hrudi. Bolest začala postupně přecházet v takové pálení a šlo to až do levé ruky. Hodně se mi zrychlil tep, až na 130 za min. Polil mě studený pot a bylo mi na omdlení. Po hodině se to uklidnilo a postupně začal suchý dráždívý kašel, který se až do teď spíš zhoršuje. To zabušení srdce se ještě za dva dny opakovalo, ale už bez té bodavé bolesti a zase se mi udělalo hodně nevolno. Hned po víkendu jsem šla ke svému lékaři, který mě poslal na RTG plic (k vyloučení pneumotoraxu, který jsem asi před dvěma lety prodělala), na EKG a na krevní testy na štítnou žlázu a CRP. Vše bylo negativní, jen na EKG našli lehkou dechovou tachykardii, na kterou jsem dostala Vasocardin. Už 6 dní mě bolí celá levá strana hrudníku (podobná bolest jako když jsem měla splasklou plíci /spíše takový tlak/, což ale dle nálezu nemám). Je mi celkově nevolno, jsem hodně unavená a i při menší námaze se zadýchávám. Bylo mi řečeno, že to bude od pohybového aparátu. Přitom můžu bez problému hýbat hrudníkem a otáčet se, mačkat si na žebra a to mě nebolí. Bodavou bolest cítím jen při hodně hlubokém nádechu, jinak je to spíš taková tupá bolest nebo tlak na hrudi, který mám pořád a na pohyb nemá vliv. Občas se zadýchávám i v klidu, tlak na hrudi se zhorší a zvýší se mi tep. Mám léta problémy s hrudní páteří, už jsem měla zablokovaná žebra několikrát a vždycky jsem měla při tom velké pohybové problémy, které tentokrát vůbec nemám. Už týden chodím na injekce na uvolnění, ležím a vůbec to nepomáhá. Potřebuju jít do práce, ale v tomhle stavu to není možné. Vydržím tak 2 hodiny na nohou a musím si jít lehnout. Mockrát děkuji za odpověď.
23-7-2011 (13.20)
Lékař odpovídá:
Bez Vašeho vyšetření Vám bohužel nejsem schopna řádně odpovědět. Pokud dechové potíže budou trvat, tak bude vhodné podstoupit podrobné plicní a kardiologické vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,maminka byla na EKG a bylo jí sděleno,že má blok raménka.Víc neví,nikdo jí nic neřekl.Mamince je 68 let.Mohla bych se dozvědět od Vás co to znamená a co dál?Děkuji
18-7-2011 (17.14)
Lékař odpovídá:
O blokádách Tawarových ramének jsem opakovaně psala v sekci arytmie - podívejte se tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, můj 4letý syn byl na EKG kvůli apnoickým pauzám v noci, trpí často na ucpaný nos a má astma. Byl tam odeslán jen tak pro jistotu spíše na moji žádost. Výsledek z přístroje Sinus arrhythmia, otherwise normal ECG, sestra říkala, že je to v pořádku, s doktorkou jsem nemluvila, má dovolenou. Jaký na to máte názor, děkuji.
17-7-2011 (22.04)
Lékař odpovídá:
Popsaný nález je zcela normální.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, mám dotaz ohledně vnímání extrasystol. Vím, že jste na podobná témata již několikrát odpovídala, ale většina tazatelů uvádí, že více extrasystoly vnímají v klidu. Já mám spíše opačný problém. Jsem rekreační sportovec, nekuřák, 29 let. Před dvěma lety jsem měl dost stresující období po kterém jsem začal vnímat již mnohokrát zde zmíněné přeskočení, nebo vynechání srdce s následným silným úderem. Během následujících několika měsíců jsem prodělal 24 hodinovou monitorizaci na EKG, 2 x echo srdce a 1 x zátěžový test. Vše bylo v nejlepším pořádku, pouze na dlouhodobém EKG bylo zachyceno 18 komorových extrasystol za 24 hodin, což je prý normální. Za poslední 2 roky jsem o tomto druhu arytmií přečetl opravdu hodně. KES v klidu zvládám bez problému, téměř ji nevnímám, pokud tedy nejsem najezený. Co mě však dokáže rozhodit je extrasystola ( jestli to tedy je extrasystola ), která příjde behem tréningu na veslovacím trenažeru, kdy jsem na TF 130 - 135 úderů za min. Je to jako kopanec do břicha a nejsilněji tyto projevy vnímám v oblasti žaludku pod levými žebry. Možná díky zrychlenému tepu neregistruju onu často popisovanou pauzu a cítím pouze ten následný silný úder, který je opravdu hodně silný. Někdy to příjde i během rychlejší chůze. Jsou to stále extrasystoly, nebo to může být něco jiného? Děkuji za odpověď .
17-7-2011 (13.49)
Lékař odpovídá:
Doporučuji Vám provedení EKG Holterizace, při kterém vyzkoušíte zátěž na veslovacím trenažéru. Pak bude jasné, zda vůbec a event. o jaký typ arytmie se jedná.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Co mám dělat. Potím se tak, že ze mně odkapává voda. V létě i v zimě. Teplo toleruji méně. Beru na TK Isoptin 240 a na depresi Argofan 150. Štítnou žlázu mám OK. Ale potil jsem se i před těmito léky. Nepomohl by betablokátor či Grandaxin? Je to velmi nepříjemné. Ráno je klid, ale dám si kávu a trocho stresu před odchodem do práce, a už to jede.
16-7-2011 (19.23)
Lékař odpovídá:
Pocení může být způsobeno vegetativní dysfunkcí (špatnou funkcí vegetativních nervů), což bývá u pacientů s depresí časté. Isoptin to pak tím, že způsobuje vasodilataci (rozšiřování tepen), může ještě zhoršovat.