Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1960 do 1980
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
nezařazeno
Dobrý den mám dotaz týkající se aritmií. Začala jsem jimi trpět po prvním porodu, bylo provedeno zátěžové EKG-v pořádku, holter-zhruba 900 izolovaných aritmií. posléze jsem byla odeslána do Třince kde mi bylo řečeno že se jedná o prognosticky benigní druh aritmie, necháno bez medikace. Chci se zeptat jestli něco tak nepříjemného není opravdu nijak nebezpečné?
7-6-2007 (8.57)
Lékař odpovídá:
Neuvedla jste přesně, jaký typ arytmie máte. Pokud Vám však bylo uvedeno, že se jedná o benigní (tedy nevýznamný) typ arytmie, tak se o něj nepochybně jedná. Většina srdečních arytmií způsobuje výrazné subjektivní obtíže a přitom jsou skutečně prognosticky nevýznamné a není nutné (a ani vhodné) je nějak léčit.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, paní doktorko, mám dotaz ohledně přípravku Cardilan. Jeho složení křemíku a hořčíku údajně působí uklidňujícím způsobem na nervy a nervovou soustavu, na stresy, na deprese, tlumí úzkosti, údajně také pomáhá při srdeční arytmii, mimoto zlepšuje lámavost nehtů a vlasů. Léčím se na deprese, úzkostné stavy a trpím tachykardií (zřejmě vlivem antidepresiv nebo psychosomatická potíž). Lékařka mi Cardilan odmítla nyní napsat, že prý výzkum prokázal, že nemá žádné léčivé účinky a naopak má řadu nežádoucích účinků. Mohu se zeptat na Váš názor?? Děkuji za odpověď.
7-6-2007 (0.13)
Lékař odpovídá:
Cardilan je preparát, který se používá pro substituci draslíku a hořčíku při jejich nedostatku. Případný nedostatek draslíku pacienty ohrožuje závažnými srdečními arytmiemi. O hořčíku jsem psala již ve svých minulých odpovědích, kam Vás odkazuji. Paušální užívání Cardilanu vhodné není (u pacientů s nedostatečností ledvin se např. mohou i předávkovat draslíkem, což má podobné účinky jako jeho nedostatek).
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
dobry den chtela bych se zeptat manzelovi je 39 let.pri namaze ho pali na hrudi a hure se mu dycha ,ma sennou rymu.a jako dite mel ekzem.Kdyz jede na kole tak ze zacatku jede velmi pomalu ,protoze se mu hur dycha a paliho to,ale po nejake dobe asi 5km se rozdycha a je to mnohem lepsi.Nemohu ho dostat k lekari .Jiz 2 roky nekouri a jezdi na kole.Ten to problem ma asi 3 tydny ale neustava.Kdyz se vic naji Tak ho to taky pali mam strach aby to nebylo neco vazneho dekuji
6-6-2007 (13.12)
Lékař odpovídá:
Vámi uváděné příznaky mohou signalizovat i závažné srdeční onemocnění (anginu pectoris při ischemické chorobě srdeční) a je jistě vhodné manžela kompletně vyšetřit a to co nejdříve, neboť může být ohrožen na životě. Proti jeho vůli to však samozřejmě nelze, musíte ho přesvědčit.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, včera se mi poprvé v 27letech stal v práci kolaps, který si nedovedu odůvodnit. Od rána jsem byla unavenější, ale v poledne se mi uprostřed hovoru se zákazníkem rozbušilo strdce, špatně se mi dýchalo a ztrácela jsem vědomí. To samé se opakovalo ještě jednou. Měla jsem v tu chvíli obrovskou horkost. Na interně mi naměřili normální EKG, tlak 150/90, který mívám normální, jen někdy 95/60, nebo i trochu zvýšený 140/70. Před dvěma měsíci jsem přišla ve třetím měsíci o dítě. Může to mít souvislost?Jsem dost emotivní typ. Stačí menší stres a vědomě cítím bušení srdce a sevřený žaludek. Včera se mi takový kolaps stal poprvé. Dostala jsem diazepam v injekci a zdá se že teď je vše dobré. Mám tlak 119/65. Viděl mě i neurolog a bylo všechno v pořádku. Trápí mě krční plotýnky. Prý možná i to může mít vliv. Moc předem děkuji za odpověď.
6-6-2007 (10.46)
Lékař odpovídá:
Potíže skutečně nejspíše byly způsobeny psychickým stresem. Pokud by se však kolapsové stavy ve spojení s bušením srdce opakovaly, bylo by vhodné doplnit kompletní vyšetření u kardiologa (echokardiografii, EKG-Holterizaci, labor. vyš. atd.).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den pani doktorko, mam cely zivot nizky tlak, 90 na 60, byva mi casto nevolno, mam cerno pred ocima a pocit na omdleni. Po vypiti kavy mi srdce silne tluce a byva mi spatne, mam pocit tlaku na hrudi. Jsou nejake leky, ktere by mi zvedli tlak? Dekuji za Vsi odpoved.
5-6-2007 (11.49)
Lékař odpovídá:
Léky na zvýšení tlaku sice jsou, ale mají výrazné nežádoucí účinky a efekt nebývá dlouhodobý, proto se od nich ustoupilo. Pro Vás je důležité pít dostatek tekutin (alespoň 2-3 litry denně, zvláště v létě), optimálně minerálních vod s dostatkem sodíku. Nemusíte se bát i více solit (na rozdíl od běžné populace). V případě, že i poté budou potíže přetrvávat, tak je vhodné podstoupit vyšetření ke zjištění příčiny - interní, neurologické, kardiologické ...
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, paní doktorko. Chtěl bych Vás poprosit o radu: trpím častými bolestmi v krajině srdeční, častou tachykardií a palpitacemi, k tomu se přdávají velmi nepříjemné pocity od srdce (úzkosti, dušnosti). absolvoval jsem zátěžové EKG i echokardiografii (zhruba před rokem) s normálním nálezem. při zátěži mají tyto potíže tendenci ustupovat. mám ale neustále strach o své srdce a musím na to pořád myslet. je mi 25 let, M, studen LF. každý mi říká, že je to způsobeno stresem. Doporučila byste mi nějaké vyšetření?
4-6-2007 (22.43)
Lékař odpovídá:
Vzhledem k tomu, že echokardiografie i zátěžové EKG neprokázalo srdeční onemocnění, tak je jeho přítomnost s vysokou pravděpodobností vyloučena. Domnívám se, že ani není nutné podstupovat další vyšetření, ale spíše změnit životosprávu (dostatek spánku, sportovní vyžití, omezení kávy a alkoholu, kouření cigaret atd.) a event. vyzkoušet jógu k vegetativní stabilizaci.
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
Dobrý den.Paní doktorko, je mi 67 let a léčím se na vysoký krevní tlak. Protože jsem si pořídil měřič krevního tlaku, zjistil jsem, že hodnota naměřená na pravé paži je výrazně vyšší než na paži levé. Doktor mi říká, že to je běžný jev. Ale rozchází-li se tato něměřená hodnta o 10 a více bodů, lze na jedné paži považovat naměřenou hodnotu za hodnotu v normě, zatímco na paži druhé už za hodnotu hodnou terapeutické pozornosti. (Např.140/90 proti 155/105).Mohu se tedy spolehnout, že nižší naměřená hodnota nehrozí žádným nebezpečím, nebo se mám obávat té hodnoty vyšší a raději brát řadu prášků? A co může být příčinou takového rozdílu? Nemůže to být nějaká srdeční nebo cévní vada? Předem Vám velice děkuji za případnou odpověď.
4-6-2007 (15.44)
Lékař odpovídá:
Za významný rozdíl tlaku mezi oběma pažemi se považuje rozdíl o více než 20 mmHg. Tento rozdíl většinou způsobuje zúžení tepny na té ruce, kde je nižší tlak. V případě, že nemáte bolesti v paži s nižším tlakem při práci apod. (což u Vás vzhledem k malému rozdílu tlaku ani nepředpokládám), tak není nutné dále pacienta obvykle vyšetřovat. Důležité je však to, že rozhodující je ten tlak, který je vyšší !! a dle něj poté dále postupovat v léčbě. Proto u Vás je nutné do budoucna měřit tlak na pravé paži, kde je vyšší.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Otec 62let ICHS se sy APIII,oběhově komp.,sto.PTCA s implantací stenu na RIA v 10/03,v té době také stenosa RD2 60% od té doby bez kontroly,EF LK 0,64 hypertenze gr.III:komp.Nyní zjištěna KES Lown IVa(fr.663/h,izol.SVES o fr.150/h bez pauz nad 2s) hyperlipoproteinemie,chron.hepatopathie,hyperurikemie.Od roku 2003 bez vyšetření ECHO-kardio,Koronografie pouze vyšetření EKG+holter stačí takové sledování 1 za 3 měsíce?Děkuji .
4-6-2007 (8.22)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se, ale na takto konkrétní dotaz Vám nemohu kvalifikovaně odpovědět. Jinak obecně u stabilního pacienta jsou 3 měsíční kontroly kardiologem jistě dostatečné.
# Pacient se ptá:
nezařazeno
Dobrý večer, chtěla jsme se zeptat,jelikož každý rok chodím se svým 13-letým synem na kontrolu se srdíčkem a bohužel nikdy mi pan doktork nevysvětlil,co vlastně znamená pro mého syna jeho závěr: lehká dilatace kořene AO se stopovou regurgitací,asymetrie AO chlopně......nevím,zda syn musí mít nějaké sportovní omezení(hraje totiž závodně fotbal) nebo co to pro nás znamená.Děkuji moc za Vaši odpověd Gábina
2-6-2007 (22.48)
Lékař odpovídá:
Dle Vašeho popisu se jedná o nevýznamný nález a Váš syn by neměl být prakticky nijak omezen. Je však vhodné provádět do budoucna echokardiografické kontroly, aby se vyloučil event. vývoj této vady (i když je málo pravděpodobný).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den.Chtěla jsem Vás poprosit o radu. Teta mého přítele prodělala mrtvičku. Potom se stabilizovala, dostala se stoho sama chodila,mluvila atd.Zhruba před půl rokem se stav zhoršil. K chůzi potřebuje chodítko a stěžuje si, že pokrátké chůzi ji začnou pálet nohy a přestanou jí poslouchat. V Krnovské nemocnici jí udělali CT a nic nezjistili. Chtěla jsem se zeptat, kdy se mám obrátit. Obvodní lékařka ji nechce napsat doporučenku na vyšetření u nás do Ostravy.Nevím, zda má na to nárok.Nevím zda ten problém bude cevního, neuro nebo jiného charakteru. Bere spoustu léků(Siofor,Loradur,Eupiryn, Berypir, Spasmed, Degan, Surgam, Gupasal, Purynol, Pralgit, Pyrypin, Elicit, Anyprylin)Nevím zda jsou všechny důležíté a jestli problém není třeba v těch lécích. Je pravda, že teta má skoro 75 ale mrzí mě, že sní jednají jako by byla již na odpis. Děkuji za jakou koliv radu.
1-6-2007 (22.10)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se a je mi to líto, ale v takto konkrétním případě Vám nemohu kvalifikovaně odpovědět. U pacientů po mozkové příhodě je obecně nutné vyšetřit její možnou příčinu a dle výsledků pak nastavit další léčbu, aby se stav neopakoval. Příčinou mozkových příhod bývají nejčastěji aterosklerotické onemocnění krkavic či mozkových tepen, embolizace do mozku, různé srdeční arytmie, hypertenzní krize či významné poklesy tlaku krve, krvácení do mozku apod. Je proto nutné provést vyšetření krkavic (ultrazvukové či poté event. CT angio), srdečního rytmu (EKG či EKG Holter), kontroly tlaku krve (event. tlakový Holter), echokardiografie (k vyloučení chlopňových vad, srdečního selhávání, nitrosrdečních trombů apod.), neurologické vyšetření (včetně CT a EEG mozku apod). Za plánování a indikaci příslušných vyšetření zodpovídá příslušný spádový praktický lékař, který by měl při znalosti dalších rizikových faktorů a onemonění a výsledků dalších vyšetření rozhodnout o odeslání k dalším (např. výše uvedeným) vyšetřením a pak i o další léčbě. V případě, že máte zájem o vyšetření na jiném pracovišti než spádově příslušném, pak si musíte toto vyšetření tam domluvit, ale není možné žádat o odeslání k vyšetření sanitou (či její pojišťovna není oprávněna tuto přepravu hradit). Problematika je v tomto případě tety Vašeho přítele velice složitá, ale doufám, že Vám alespoň částečně mohu poradit.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Již 16 let trpím na arytmie,podle vyšetření,srdce mám v pořádku,ale před šesti lety u mě byly zjištěny chlamydie pneumoniae,stále pozitivní IgG,IgA,svědčící o chronickém zánětu.Loni vleklý zánět průdušek,pozitivní IgM,půl roku jsem užívala ATB,převážně Summed.Stále se cítím nemocná,často mívám zvýšené teploty.Mohou mít CPN vliv na arytmie?
31-5-2007 (21.02)
Lékař odpovídá:
Infekce chlamydia pnemonie může vedle zánětu horních cest dýchacích (včetně event. zánětů plic) způsobovat i záněty srdečního svalu a tím i poruchy srdečního rytmu apod. V případě přetrvávajích teplot u infekcí chlamydia pneumonie je vhodné nutné kompletní infektologické vyšetření a nejspíše i vyšetření imologické (vyšetření imunity) a dle výsledků pak další postup včetně léčby antibiotiky či léčby imunologické.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den paní doktorko. Mám známou a její dítě má prolaps mitrální chlopně. Chtěla jsem se zeptat na léčbu (popř. operaci) tohoto onemocnění a jestli to bude mít nějaké důsledky do budoucna.
28-5-2007 (20.46)
Lékař odpovídá:
Na dotaz o problematice prolapsu mitrální chlopně jsem již odpovídala - viz minulé odpovědi. Přesto ve stručnosti - pokud při prolapsu (tj. prohnutí cípu) mitrální chlopně není současně přítomna zásadnější regurgitace (tj. nedomykání) chlopně, pak svým nositelům nepůsobí žádné zásadnější obtíže ani omezení a není nutná ani žádná léčba. V případě významné nedomykavosti u prolapsu chlopně (což je jen minimum pacientů) pak musí být pacienti sledováni a mohou se dostat do stavu, kdy bude nutno chlopeň operovat náhradou či plastikou.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den Vážená paní doktorko,nemám k Vám žádný dotaz a tak nevím zda můj příspěvek do této poradny patří,přesto mi dovolte Vám poděkovat za krásné stránky a hlavně za funkční fórum s dotazy pacientů. Ze všeho nejvíce Vám ale děkuji za příkladný,milý,odborný a poctivý přístup k nám pacientům a jenom je škoda že mnoho nemocných lidí se nemůže léčit u Vás.Pak by poznali jak má péče o pacienta vypadat a vyvolává to ve mne přesvědčení a jistotu že máte opravdu upřímný zájem o naše zdraví což mnohde není až tak samozřejmé. A proto vám za Vaši péči do budoucna přeji mnoho spokojených a uzdravených pacientů.
28-5-2007 (17.26)
Lékař odpovídá:
Jsem velice potěšena Vaši pochvalou, což mi dodává energii k pokračování rozvoje našich webových stránek a zvláště v péči o naše pacienty. Při jejich provozu mi velice pomáhá redaktor a designer mých stránek můj synovec Radek Šimko a syn Marek Bartůněk. V odborné stránce dotazů pak manžel MUDr. Lubomír Bartůněk, za což jim všem velice děkuji.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den.Ctěl jsem se zeptat na problém ,který zřejmě souvisí s mým vysokým krevním tlakem.Je mi 29 let a mám vysoký tlak.Před týdnem jsem po nočním ambulantním ošetření v IKEMu,kde mi zjistili srdeční arytmii(po provedení kardioverze v krátkodobé anestezii) začal brát lék Egilok 25.Tlak mám sice nižší,ale v podstatě neustále se mi točí hlava.Tento problém už mám cca rok a je to velice nepříjemné.Absolvoval jsem kvůli tomu různá vyšetření,včetne neurologického a RTG páteře,sono srdece,plic ,ledvin ,ale příčina nebyla nalezena.Můžete mi prosím poradit,od čeho tento problém může být,popř. na jaké pracoviště se mám obrátit? Děkuji Pavel Janeček
27-5-2007 (21.50)
Lékař odpovídá:
Dle Vašeho dotazu se nejspíše jednalo o fibrilaci síní, která byla zrušena elektrickým výbojem. U 29letého pacienta není tato porucha srdečního rytmu obvyklá a je nutné u spádového kardiologa provést další vyšetření ke zjištění důvodu jejího vzniku, neboť Vám onemocnění způsobující fibrilaci síní může dělat Vámi uváděné obtíže. Není však jednoduché na Vaši otázku kvalifikovaně odpovědět, neboť neznám další podrobnosti.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý deň, som týždeň po koronarografickom vyšetrení (tepnu mi uzavreli kolagénovou zátkou) a chcem sa spýtať do akej miery môžem cvičiť. Kvôli operovanej hernii disku cvičievam zostavu cvikov na spevnenie chrbtového svalstva ako aj cviky na brucho. Bolo mi povedané, že cvičiť môžem až po 6-tich týždňoch. Nevysvetlila som však o aké cvičenie mi ide, že to nie je žiadny beh, ani skákanie. Ďakujem za odpoveď.
25-5-2007 (9.53)
Lékař odpovídá:
Při koronarografickém vyšetření se napichuje tepna (většinou femorální - v třísle a dnes často i radiální - na zápěstí). V místě vpichu je tepna oslabená a zvláště u starších pacientů, kteří mají tepny sklerotické, může i po několika dnech dojít z místa vpichu ke krvácení a vzniku krevního výronu - hematomu. Proto se doporučuje několik dní a zvláště u starších i několik týdnů dodržovat dle místa vpichu relativní pohybový klid.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Vážená paní doktorko, o srdeční aritmii bylo již popsáno mnoho dotazů, přesto Vás chci požádat o radu. V součsné době dost trénuji ve fitcentru, po dvou letech bezproblémové činnosti se u mně objevuje náhlé zvýšení tepů ( stal se mi i náhlý skok ze 160 na 225), v současné době mám i za reletivního klidu 90-110 tepů oprati minulosti je to o min. 30 více. Při tepové frekvenci nad 140 se mi dělají mžitky před očima a je mi zle a stav trvá i několik hodin. Mohlo tento stav vyvolat příležitostné využívání tablet s ma-huang, popř. složkou synefrin? Problém setrvává i po totálním vysazení všech povzbuzovačů (ma-huang,kofein,..atd.). Vyšetření EKG - v pořádku, krev rovněž, holter zatím neproveden. Díky M.P.
22-5-2007 (14.38)
Lékař odpovídá:
Používání různých podpůrných prostředků je ve fitnes centrech bohužel velmi časté, neboť tyto prostředky často obsahují hormonální či stimulační prostředky včetně návykových, neboť jsou výnosných obchodním artiklem. Jejich složení je velice různorodé a následky mohou být katastrofální včetně poškození srdce a způsobování různých druhů rakoviny při dlouhodobém používání. Většina z nich pak způsobuje stimulací sympatických nervů zvyšování tepové frekvence a tlaku krve. Proto je ve Vašem případě vhodné podobné prostředky včetně kávy, silného čaje apod. zcela vysadit. Budou-li obtíže přetrvávat, tak bude vhodné u Vašeho lékaře provést další vyšetření k vyloučení onemocnění štítné žlázy, nedostatku červených krvinek (tzv. anémie) či onemocnění srdce apod.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, je mi 34 let a po odstranění štítné žlázy užívám dva roky hormon Levothyroxin. Chtěl bych se zeptat zda může hormonální substituce způsobit úbytek hořčíku a tím vyvolat i bolest v oblastí hrudníku či srdce. Tuto soustavnou menší bolest pociťuji více či méně v podstatě každý den už třičtvrtě roku. Děkuji za odpověď.
21-5-2007 (23.59)
Lékař odpovídá:
O hořčíku jsem již několikrát psala (viz jiné odpovědi). Jeho nedostatek bývá dosti frekventní a způsobuje pak často křeče svalů či poruchy srdečního rytmu. Přímo bolest na hrudi (kromě křečí) nezpůsobuje a Vaše obtíže si zaslouží jistě podrobnější vyšetření zvláště interní, neurologické či rehabilitační. Hormony štítné žlázy by pokles hořčíku sami o sobě způsobovat neměli, pokud je ho dostatek v potravě.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,asi před 25 lety se mi zničeho nic rozbušilo srdce zblednul jsem,rozbolelá mně hlava a taková svíravá bolest na prsou a v zadech.Nebylo to vždy pravydelně a objevovalo se to jednou dvakrát za měsíc a někdy za čtyři měsíce.Ale zajimavé je že když mně to zase chtlo tak třeba po třicetí minutach to samo přestalo,jak by bylo někde něco ucpané,pocitíl jsem uvolnění v hlavě.Dřív jsem pracovál na šachtě a dnes jsem v invalidním důchodu a je mi 53 let.Byl jsem na vyšetření zrovná jak mně to chytlo a lekář mi řek že mám infarkt.Já jsem mu řekl že to není poprvé a že mně to zachvíli přejde a přešlo a poslál mně domu.
18-5-2007 (22.29)
Lékař odpovídá:
K Vašemu dotazu se vzhledem k neznalosti dalších podrobností nemohu zopodvědně vyjádřit. Udávané bolesti na hrudi je však v každém případě vhodné komplexně vyšetřit u kardiologa (či internisty) včetně dalších pomocných vyšetření (zátěžového EKG, echokardiografie, laboratorního rozboru, event. dalších vyšetření k vyloučení jiné než kardiologické příčiny - gastroskopie, neurologie, rehabilitace atd.).
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, asi před 4-mi lety mi doktor zjistil prolaps mitrální chlopně. Chtěla bych se zeptat, jak moc je to závažná choroba?? Občas mě píchá na prsou a špatně se mi dýchá (nedostatek dechu). Může to mít nepříznivý vliv na užívání antikoncepce nebo pak na případné těhotenství?? Měla bych navštívit kardiologa?? Děkuji za odpověd Vajdová
18-5-2007 (17.40)
Lékař odpovídá:
Popis mitrálního prolapsu je uveden v odpovědích na minulé dotazy. Jinak při absenci jejího nedomykání (tj. současná insuficienci) nedělá pacientům s prolapsem žádné zásadní problémy a tudíž nemá ani vliv na užívání antikoncepce či na případné těhotenství. Pro jistotu je vhodné v odstupu několika let nález zkontrolovat echokardiograficky k vyloučení vývoje vady na této mitrální chlopni.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,na EKG mi zjistili že mám hypertrofii levé komory.Chtěla bych vědět jak dalece je to zavážná porucha a jestli bych měla navštívit kardiologa.Ještě chci dodat že jsem v 25 týdnu těhotenství jestli to nemá nějakou souvislost a zda nemusím mít strach z porodu,že by se mi něco mohlo stát.Je mi 35 let.Děkuji za odpověď Medová
18-5-2007 (9.44)
Lékař odpovídá:
EKG vyšetření je pro diagnostiku hypertrofie levé komory srdeční nepřesné a k definitivnímu potvrzení či vyloučení tohoto onemocnění je vhodné doplnit echokardiografické vyšetření (tj. ultrazvukové vyšetření srdce) a dále postupovat dle tohoto výsledku.