Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1260 do 1280
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko. Chtěl bych se zeptat na použití moderních creatinů,carnitinu, proteinů a aminokyselin ve Fitnes. Např. přípravek Nitrix a No-xplode, vím, že normální creatin není zrovna dobrá volba, ale vadí i ty proteiny a aminokyseliny?Při vysazení všech produktů jsou výsledky skoro nulové..Nemyslím steroidy a jiné, ale přípravky schválené pro prodej. Děkuji moc předem Landa
25-4-2009 (19.38)
Lékař odpovídá:
Osobně nejsem příznivcem podobných potravinových doplňků. Pokud je však přesto chcete používat, doporučuji Vám obrátit se s dotazem na lékaře specializovaného na sportovní a tělovýchovné lékařství.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat paní doktorko. Je mi 34 roků a užívám na vysoký krevní tlak Triasyn 2,5mg. Zjistila jsem, že jsem těhotná a nevím jestli mám prášky vysadit nebo je brát dál. Děkuji za odpověď.
25-4-2009 (17.10)
Lékař odpovídá:
Triasyn je kombinovaný preparát a obsahuje kalciový blokátor a ACE inhibitor. ACE inhibitor je nutné v těhotenství vysadit a nahradit jiným preparátem po domluvě s ošetřujícím lékařem.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, ráda bych se na vás obrátila s dotazem ohledně termoregulace. Relativně často trpím zejména v letním počasí, v horkém či dusném prostředí silnější nevolností - pocity na zvracení a mdloby, popřípadě průjmy. Tyto problémy vyústily loňské léto po týdnu pobytu na na slunci v kolaps. Přivolaný lékař uvedl jako příčinu kolapsu vyčerpání, aritmii a nízký tlak. Pozdější vyšetření srdce a rozbory krve nevykázaly žádné záporné výsledky. Domnívám se tedy, že se jedná o problém s termoregulací. Ráda bych se vás zeptala, je-li možné, abych sama těmto stavům předešla, případně na jakého odborníka se lze obrátit. (Je mi 22 let) Děkuji za vaši odpověď.
22-4-2009 (20.41)
Lékař odpovídá:
Příčinou mohla být také dehydratace, proto je v podobných situacích nutné dodržovat dostatečný pitný režim, optimálně minerálních vod s dostatkem sodíku. Pokud by se potíže opakovaly i přesto, pak by bylo vhodné navštívit internistu.
# Pacient se ptá:
Téma: Srdeční selhání
mam ejkcni frakci 35-40 .jaknk jsem na tom _
22-4-2009 (12.19)
Lékař odpovídá:
Ejekční frakce je jen jedním parametrem funkce srdce a nelze jen z této hodnoty usuzovat na závažnost srdečního onemocnění. Jeho normální hodnota je nad 60 %, hodnota 35-40 % je středně snížená.
# Pacient se ptá:
Téma: Ischemická choroba srdce, infarkt myokardu
Vážená paní doktorko, můj otec ( 72 let) má vážné srdeční potíže. Vloni mu byl implantován kardiostimulator a před 7 lety mu dělali dvojnásobny bypass. Nicmeně se mu v posledním měsíci velmi zhoršilo dýchání. Byl sice na 2 hodiny v nemocnici a tam ho odvodnili,ale za 5 dni se to vratilo. Nemůže spát, protože se dusí,ale když si lehne přes den, nebo si vezme prašky na spaní,tak spi v klidu. Chtěla jsem se zeptat, zda byste neporadila, jak mu pomoci, třeba nějakým vitamínem, nebo přírodní bylinkou, nebo nějakou prevencí.? Všichni mu radi,aby moc nepil a tim se nebude zavodnovat. Mam pocit, ze mu leky na odvodnovani moc nezabiraji. existuje nejaka rada, ci pomoc ? Kolik vody by takový pacient mel denne vypit? Moc dekuji za odpoved Ladka Zimovjanova
21-4-2009 (15.27)
Lékař odpovídá:
U Vašeho otce je nutné v prvé řadě zjistit, zda nedošlo k uzavření bypassů či zda dobře funguje kardiostimulátor. Ať co nejdříve navštíví svého kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den,paní doktorko. Moje dcera(17 let) má aortální insuficienci 2.st. Chtěla bych ze zeptat zda je pro ni vhodná hormonální antikoncepce popř. jaká. Mnohokrát děkuji za odpověď. Šárka Kučerová
21-4-2009 (9.58)
Lékař odpovídá:
Hormonální antikoncepce může pacientka s aortální regurgitací normálně užívat dle doporučení gynekologa. Obecně je vhodné u všech pacientek před nasazením hormonální antikoncepce provést vyšetření k vyloučení vrozené trombofilie (tj. vrozené poruše krevní srážlivosti), a to zvláště v rodinách, kde se ve zvýšené míře vyskytují trombózy či plicní embolizace. Toto vyšetření není příliš drahé, ale není hrazeno v této indikaci ze všeobecného zdravotního pojištění.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Vážená paní doktorko. Sužují mě extrasystoly. Byly mi nalezeny i na Holteru (Sves i Kes), ale bylo mi řečeno, že jsou pouze ty jednoduché, takže si mám na ně zvyknout. Byla jsem odeslána i k psychiatričce, ale ta mě doslova vyhodila s tím, že jsem hypochondr, který se moc pozoruje. Proč Vám ale píši- žádný s těch lékařů, co jsem je navštívila, mě však nebyl ochoten vyslechnout, když jsem chtěla popsat, jak divně u mě ty extrasystoly vznikají. Nejprve jsem měla cosi jako příznaky panické poruchy, pak se dostavil pocit ztuhnutí zad ne levé straně ,poté jakési vibrování a vlnění v levém boku a pak se (asi po 2 měsících) objevila extrasystola. Všechny mé ex. ale vznikají takto: Např. : opřu se levou částí zad o židli, za chvíli ucítím v území pod posledním žebrem (někde od vnější části levé ledviny - přibližně) mírné cukání a poté mi od tohoto levého boku prolétne tělem zabrnění a v tu chvíli mi i vynechá tep. Děje se tak i při předklonu, nebo dřepu, zavibruje mi cosi v "solar plexus", pak následuje "elektrický" výboj směrem nahoru s důsledkem vynechání tepu. Paní doktorka na interně se mi vysmála, prý, že si myslím, že mám srdce v pase. Jenomže mě opravdu začínají ex. v uzemí pasu a levé kyčle, případně u pupku. Můj dotaz tedy zní: na jakém podkladě takovéto extrasystoly vznikají ? Dělá to n. vagus, či pleteň "solaru" ? Děkuji za odpověď.
21-4-2009 (9.39)
Lékař odpovídá:
Extrasysystoly mohou být způsobovány blokádami páteře, hlavně krční a hrudní. V rámci prevence je vhodné pravidelné užívání hořčíku, dostatek tekutin a hlavně pravidelné soustavné cvičení páteře dle doporučení rehabilitačního lékaře či rehabilitační pracovnice (fyzioterapeutky).
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den paní doktorko, chtěla jsem se zeptat, zda je normální výstup krevního tlaku z normálu na hodnoty kolem 165/105 a čím to případně může být způsobeno? Od února t.r. mám právě s tímto problémy, po Holteru, kdy jsem měla takovýto tlak téměř po celou dobu kromě noci beru léky CONCOR 5mg, půl tablety ráno. Tehdy jsem měla i vysoký puls (nad 100), který se od té doby drží v rozmezí 55-75 cca, i v případě výstupu krevního tlaku. Krevní obraz mám v pořádku, po druhém mi byl naordinovanán Kalnormin, draslík byl na spodní hranici, ale ten už jsem dávno dobrala. Mám provedeno CT nadledvin (s popsáním i dalších orgánů v břiše) s negativním nálezem, echo srdce s malou změnou - prolaps mitrální chlopně, ale to mi bylo řečeno, že s tlakem nesouvisí a prý to ničemu nevadí??? Teď jsem měla 3 týdny klid a vysazenou půlku prášku Concor v odpoledních hodinách a včera v podvečer výstup tlaku opět na 165/105, který pak zase klesl do normálu a totéž se opakovalo v noci (v půl druhé když jsem vstávala na kojení), polilo mně horko a celá jsem se opotila. Na radu paní doktorky jsem si dala celou tabletu Concor a šla to zaspat. Od rána mám tlak zase v normálu. Omlouvám se za obsáhlý dotaz, především mně ale zajímá odpověď na otázku, zda je normální mít tlak v normě (třeba i díky práškům) a z toho mít takový výstřel??? Opravdu už nevím co si o tom myslet a čím to může být způsobeno. Žádný stres jsem neměla. Někdy je to po týdnu, po dvou, teď po třech, ale pořád se to vrací. V měsíci březnu jsem jeden večer měla tlak 190/120 a na pohotovosti mi právě zjistili draslík na dolní hranici a dali do žíly hořčík. Nic víc. Ještě dodám, že draslík jsem měla zhruba 3 týdny předtím v normálu. Bude mi 33 let a kojím. Děkuji za odpověď a velice si vážím toho, že svůj volný čas věnujete lidem jako jsem já.
20-4-2009 (10.10)
Lékař odpovídá:
Pokud u pacienta (a zvláště mladého) dochází i při pravidelném užívání léků k občasným výrazným vzestupům tlaku krve, může se jednat o tzv. sekundární hypertenzi, tj. hypertenzi způsobenou jiných nemocněním (např. onemocnění ledvin, onemocněním různých žláz s vnitřní sekrecí, onemocnění centrálního nervového systému apod.). Pokud by se tak u Vás dělo i nadále, bylo vy vhodné navštívit centrum pro hypertenzi, které funguje při většině fakultních nemocnic a nebo navštívit spádového kardiologa či všeobecného internistu, který se touto problematikou také event. zabývá.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Chtěla jsem se zeptat zda mužu společně užívat lexaurin 3mg a meridia 15mg.Dekuji za odpověd s pozdravem Simona P.
19-4-2009 (23.37)
Lékař odpovídá:
Užívat tyto preparáty sice můžete, ale obecně dlouhodobé používání Lexaurinu není vhodné a může vést i k těžké závislosti.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den. Je mi 22 let, pravidelne cvicim ve fitcentu a vydrzim i slusne behat, ale cas od casu mi jakoby preskoci u srdce a parkrat se mi dokonce trochu zatmelo, nemuzu se u toho skoro nadechnou a nekdy to hned odezni, vetsinou to trva i pul vteriny, ale nekdy i pres pet vterin. Byl jsem na ruznych vysetrenich, mel jsem Voltra nebo jak se to jmenuje,ale srdce vypada ok. Ten den s voltrem jsem to nemel. Nekdy to nemam mesic a nekdy to mam nekolikrat za hodinu. Vetsinou je to nezavisle na zatezi, nekdy to je pri posilovani nekdy pri rizeni v aute atd. Co to podle Vás je a jestli me to muze ohrozit, nebo se to samo srovna?. Děkuji moc predem Landa
19-4-2009 (11.59)
Lékař odpovídá:
Jedná se nejspíše o nezávažné tzv. extrasystoly, nebo-li předčasné stahy. O nich jsem již psala v předchozích dotazech - viz sekce arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, chtěla jsem se prosím Vás zeptat, zda si mám vzít sebou na HUT test nějaký oděv na převlečení. Děkuji
18-4-2009 (15.38)
Lékař odpovídá:
Nemusíte si s sebou nic zvláštního brát.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den! Je mi 31 let, mám dvě děti 3a6 let, jsem učitelka.Před týdnem mě RZ převezla do nemocnice se sinusovou tachykardií(rychlý tep, hůř se mi dýchalo, motala se mi hlava). Po nějaké injekci a dvou kapačkách se mi ulevilo, výsledky krve byly dobré, tak jsem byla propuštěna domů. Druhý den se mi srdce rozbušilo znova, ale po klidu na lůžku to po hodině přešlo. Třetí den se to opakovalo znova. K tomu přetrvávaly motanice. Lékař mi předepsal lexaurin 1,5 2x denně. Po tom se srdce uklidnilo, ale přetrvává velká únava, bolesti hlavy, občasné střevní potíže a neustálé motání hlavy. Za dva dny mám jít na ultrazvuk ledvin a močových cest kvůli vysokému bilirubinu v krvi. Myslíte, že bych si měla říct o doporučení ke kardiologovi? Nemohou tyto problémy souviset s bolestmi zad? Po ránu mívám bolesti u levé lopatky (často přespávám u dcer na spojnici dvou postelí) ? Předem děkuji za odpověď. Jana Zaňková
18-4-2009 (11.52)
Lékař odpovídá:
Ke kardiologovi byste se měla objednat určitě, doporučení ani nepotřebujete. Vhodné by však bylo přinést s sebou k vyšetření EKG záznam se zachycenou arytmií - požádejte v nemocnici, kde Vám ho natáčeli o kopii tohoto záznamu.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
dobrý den absolvovala jsem ekg holter a výsledek: v záznamu bez KES.609x izol.SVES,bez SVT,bez pauz nad 2s,bez zn silent ischemie,průmětná TF 76/min,.minim.52/min potíže charakteru vasoneurosy prosím o zdělení co znamená výsledek holter. jemi 35let v součastné době užívám euthyrox50 /0,5ráno,který mi vysazují a čtvrtku sotahexal80,taktéž vysadím děkuji za radu
17-4-2009 (16.18)
Lékař odpovídá:
Vámi popsaný nález na EKG-Holteru je prakticky normálním nálezem.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu. Je mi 20 let.Zhruba pred 2 mesici jsem byla hospitalizovana v nemocnici, pálení na hrudi, pocity na omdleni, nespavost, dusnost, rychly srdecni tep. Po kontrolnim ekg mi lekarka sdelila, ze mam, po prodelane chripce, podezreni na akutni myokarditidu , což se ale vyvratilo na zaklade krev. testu, rentgenu a echa, ktere bylo v pořádku. Prisli mi pouze na vyšši nedostatek drasliku. Po propuštění z nemocnice je mi sice vyrazne lepe, avsak nektere me problemy pretrvavaji. Je to v prve rade vysoky srdeční tep v kombinaci s nizkym tlakem, obcasne pocity na omdleni, navaly horka..Byla jsem opet na kontrolnim ekg, kde nejsou zadne zmeny, tedy stále neco neni v poradku, byla jsem poslana znova na echo, opet bez nalezu, opet lehky nedostatek drasliku. Lekarka mi sdelila, ze na zaklade zadneho nalezu na echu se nemam ceho obavat a pouze predepsala kalnormin(na ten draslik). Ptam se tedy, jestli se tim nemam dale zabyvat, jestli je vlastne normalni mit ekg zanetlivych parametru? Necitim se totiz uplne zdrava, ale nevim co pro to muzu jeste udelat. Taky by me zajimalo, zda jsou normalni lehce zvysene teploty v rozmezi 36,8-37,1, ktere mam jiz 6 tydnu v kuse. (podle me lekarky ano). Omlouvam se za obsahly dotaz :). Dekuji za odpoved.
17-4-2009 (16.06)
Lékař odpovídá:
Nedostatek draslíku může sám so sobě vyvolávat poruchy rytmu, křeče apod. Proto je třeba ho podáváním Kalnorminu co nejdříve srovnat na normální hladiny. Další otázkou je, proč ho máte málo - příčin může být velice mnoho a je třeba zjistit příčinu. Stejně tak je vhodné i zjistit příčinu lehce zvýšených teplot. To bohužel přes internet nelze.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat co za rizika (i do budoucna) přináší/může přinášet diagnóza "AVB 1. stupně" pro člověka s vysoce fyzicky i psychycky náročným zaměstnáním, navíc velmi aktivního sportovce. Děkuji za odpověď.
16-4-2009 (15.10)
Lékař odpovídá:
V současné době nejste nijak rizikový a ani se nemusíte nějak zvlášť omezovat. Do budoucna je však vhodné pravidelně kontrolovat EKG k vyloučení vývoje AV blokády do vyšších stupňů. V případě, že by se u Vás projevily závratě či dokonce stavy bezvědomí, je třeba ihned navštívit kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den mám W-P-W syndrom a asi pred rokem sem byl na nejakem zakroku pres steheni tepnu aby se to dalo zpet do poradku a nyni mam vsechno z cela v poradku srdecni krivku proste vse... chci se zeptat jestli nejak vadi ze na to kourim marihuanu. dekuji predem za odpoved ...
15-4-2009 (23.14)
Lékař odpovídá:
Nežádoucí účinky marihuany jsou pro Vás stejné jako pro jakéhokoli jiného člověka, po stránce WPW syndromu jste s velikou pravděpodobností vyléčen.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,p.doktorko. Chtěla bych vás poprosit o radu.Mám 7týdenní dceru.v porodnici nám bylo sděleno že má hlučný systolický šelest 2-3/6 s nálezem muskulárního defektu komorového septa 2-2,5mm restriktivniho charakteru s L-P zkratem.Ráda bych se dozvěděla něco víc,nebyli nám sděleny žádné info. a tak bych ráda věděla,jak velká je to vada,co to pro nás znamená a jak moc to holčičku ohrožuje na životě.V porodnici doporučili navštěvu kardia ve 3=4týdnu,náš pan Dr.nás chce poslat až v pul roce,že prý to stačí.Samozřejmě se bojíme aby se něco nezanedbalo,proto by mě zajímal váš názor. a ještě zda je možné navštívit dětské kardio i bez doporučení pediatra.Za odpověď Vám moc děkuji.S pozdravem K.Assmann
9-4-2009 (23.14)
Lékař odpovídá:
Tento defekt bývá u dětí (hlavně dříve narozených) poměrně častý a většinou se sám samovolně uzavře a dítě je bez následků. Je však nutné dceru kontrolovat echokardiograficky (ultrazvukem srdce). Objednat se k dětskému kardiologovi lze i bez doporučení praktického pediatra.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Můj 14letý syn byl hospitalizován z důvodu dvou kolapsů. Po vyšetřeních mu našli interminentní WPW syndrom.Chtěla bych vědět o co se jedná a zda může dále sportovat. Děkuji Havlíčková
8-4-2009 (12.22)
Lékař odpovídá:
O WPW syndromu jsem již psala v minulých odpovědích v sekci arytmie - více viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,chtěla bych se zeptat mám tlak v krku a když polknu tak jak kdybych v krku něco měla.Byla jsem na krčním a tam bylo vše v pořadku,ultrazvuk,vítěr,pohled do krku zrcátkama,odběr krve na štitnou žlázu.Šla jsem tedy na neurologii,pan doktor mě odblokoval krční páteř a celou páteř.Chvíli se mi zdála úleva ale problém přetrvává.Prosím poraďte co s tím,problé už trvá cca 4 měsíce.Děkuji
6-4-2009 (20.34)
Lékař odpovídá:
Pokud potíže ustoupily i jen přechodně po odblokování páteře, tak je pravděpodobné, že se jedná o obtíže způsobené blokádou krční páteře. Bude proto nejspíše vhodné obrátit se znovu na neurologa či rehabilitačního lékaře a dále bude vhodné trvale cvičit dle jejich pokynů.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, mám syna s vrozenou srdeční vadou (9 let). Podstoupil operaci koarktace aorty (v 10 dnech) a operaci subvalvární aortální stenózy (v 5 letech). Nyní nám při kontrole řekli, že se synovi opět tvoří fibrózní membrána a že máme do půl roku počítat s reoperací subaort. membrány. Prosím Vás o sdělení, zda se dá vývoj subvalvární aortální stenózy (resp. růst membrány) nějakým způsobem - i do budoucna - ovlivnit. Dále prosím o sdělení, jak velkou zátěž může syn do operace podstupovat (nyní zrychlení cca 43 torů). Syn je zvyklý chodit denně do schodů (6. patro), jezdí cca 20 min denně na spineru, plave, jezdí na kole, lyžuje. Tímto způsobem řešíme i problém s hmotností (při 143 cm váží 36,5 kg). Může syn tyto činnosti provozovat i do operace, aniž by tím nějak ohrozil své srdíčko? Dále bych se ještě chtěla zeptat, co pro něho znamená nález anomální MVan? Moc děkuji za odpověď, protože nás problém našeho syna velmi trápí a nechtěli bychom mu nehodnou zátěží ublížit. Pavlína Neumannová
5-4-2009 (9.37)
Lékař odpovídá:
V případě, že je nález subvalvulární aortální stenózy indikovaný k operaci, tak větší fyzickou zátěž není vhodné doporučovat a do operace je vhodné chodit na vycházky bez většího zadýchávání. Zátěž bude možné pak začít provádět po operačním výkonu. V současné době nejsou známé způsoby, jak zabránit progresi subvalvulární aortální stenózy, nicméně v dospělosti by se po jejím odstranění tak již stávat nemělo.