Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 700 do 720
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko, chtěl bych se Vás zeptat, zda mohu přijít na vyšetření bez předchozího doporučení od mé ošetřující lékařky Dr. Švarcové, resp. Špilarové. Děkuji za odpověď. Petr Sejkora r.n. 1957/07.
16-2-2011 (14.59)
Lékař odpovídá:
K vyšetření se sice můžete objednat bez doporučení ošetřujícího praktického lékaře, ale vždy je lepší mít jeho doporučení se souhrnem provedených vyšetření a nálezů.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Vážená paní doktorko,po úmrtí mé maminky a nástupu menopauzy a dále dělám opatrovníka mé těžce nemocné sestře(bipolární afektivní porucha s převahou manických fází a alkoholickou demencí), se mi zvýšil tlak u lékařů v ordinaci na 180/106 nebo 170/100. Beru lék Lokren 20 a nyní je mi předepsán Amlodipin HBF 5mg. Doma si měřím tlak zápěstním OMRONEM a tlak mám 128/80,131/71-prostě v těchto hodnotách.Hlavně odpoledne je mi strašná zima,že někdy,abych se zahřála musím jít pod sprchu.Z mých lékařů na to nikdo nereaguje a stále mi říkají jak mám vysoký krevní tlak.Prosím,laskavě poraďte co mám dělat. Také mám slabé šelesty na srdci.Děkuji mnohokrát. Žídková
16-2-2011 (3.06)
Lékař odpovídá:
Tlaky jsou sice normální, ale pro Vás mohou být relativně nižší a to může způsobovat Vámi uváděné obtíže. Je možné po domluvě s ošetřujícím lékařem přechodně snížit jeden z preparátů a po nějaké době až si na to navyknete, pak tuto dávku opět navýšit.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,chtěla bych se zeptat pokud mám tachyarytmii,beru na léky trimepranol,nezatezuji srdce jeste vic ,pokud chodim cvicit Zumbu?Velice me to bavi, je mi 24,a musím odpočívat častěji než daleko starší kolegyně,ale jestli mi námaha nemůže ublížit.Prášek beru každé ráno půlku.Děkuji za odpověd
16-2-2011 (1.45)
Lékař odpovídá:
Trimepranol na fyzickou zátěž nevadí, naopak byste po něm měla tolerovat vyšší zátěž.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý deň Pani Doktorka, asi 2 až 3x do mesiaca sa mi z ničoho nič zdvihne tlak asi 150/100 a pulz na 120 inak ho mam v poriadku T - vlny mam v poriadku okrem III. V1, vyššie T vo V2-4 bez lezie. Mam mierne zvyšeni aldosteron, 5Hiok, cholesterol a monocity. Chcem sa spýtať či môžu tieto stavy súvisieť z anxietou. Alebo je to závažnejší problém. Je mi 28 na tlak beriem Tensiomin 25mg P.P. a neurol tiez 25. Za Vašu odpoveď vam ďakujem.
14-2-2011 (4.19)
Lékař odpovídá:
Vámi uváděné potíže a nálezy mohou být způsobeny hyperaldosteronismem (tzv. Connovým syndromem). Je vhodné navštívit endokrinologa k doplnění dalších potřebných vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, mám na Vás následující dotaz. Koncem února jdu na gyn. operaci - laparoskopická hysterektomie - a chci se zeptat, zda můj nálaz na EKG, zda je v pořádku? (sin. rytmus, osa intermed, fr. 76Pmin, pQ 0,12, RBBB, ST iso, Tvl+, bez zn. čerstvých ischem. změn, nespec. repol. změny při RBBB) Tyto poslední poznámky mě znepokojují, je možné za těchto podmínek podstoupit operaci a můžete mi prosím vysvětlit, zda to něco pro mě znamená do budoucna? V rodině máme srdeční problémy, např. otec infarkt. Předem děkuji Drahomíra
11-2-2011 (21.35)
Lékař odpovídá:
Vámi uváděný nález na EKG je bezvýznamný.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Važena pani doktorka, mam menši dotaz - je nejaky rozdiel medzi liekom napr. agen-5mg a valsacor-160mg počula som že aj ked je medzi liekmi rozdiel v mg ale v sile lieku nie že napr. valsacor v sile je slabši ako agen za odpoved dakujem Hedviga
11-2-2011 (15.32)
Lékař odpovídá:
Každý z Vámi uváděných preparátů je zcela odlišný. Oba jsou sice na tlak, ale každý je naprosto z jiné lékové skupiny.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den, chtel bych se zeptat zda jste se nekdy setkala, pripadne vite cim muze byt zpusobeno, ze mi srdce jakoby busi mimo rytmus a to v zavislosti pri konzumaci tuhe stravy. Temer pri kazdem polknutem soustu mi na jednu az dve vteriny zabusi srdicko a temer mi to cukne s celym telem. Je to velmi neprijemny stav, ktery mi znechucuje kazde jidlo. Pri piti nebo konzumaci polivek to nedela. Predem dekuji za odpoved.
11-2-2011 (14.03)
Lékař odpovídá:
Naplnění žaludku může tlakem na spodní stěnu srdce vyvolávat srdeční arytmie. Pokud máte tyto potíže, je vhodné jíst častěji a menší porce.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Jsem zdr. sestra,ale zkr.TEB mi nic neříká. Mojeho muže vyš.čeká. Co toto vyš.obsahuje,když bude platit 1200 kč? Děkuji a zdravím
8-2-2011 (18.33)
Lékař odpovídá:
Nevím, co tato zkratka znamená. S dotazem se obraťte na lékaře, který ho tam odesílá.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Prosím o Vaši odbornou radu k mému problému. Od června 2011 užívám lék na vyšší krevní tlak. Nejprve to byl Perinalon, nyní Lozap 12,5. Léky mi byly indikovány pro náhle vzniklé trvající bolesti hlavy. Bolesti hlavy naprosto přešly podáním léků na tlak, nastaly však denní bolesti v břiše. Prosím, jsou jiné léky na léčbu vysokého tlaku, které nezpůsobují tyto problémy. Když lék vynechám břicho nebolí, ale vrací se zase úporná bolest hlavy. Připadám si jak v pasti a velmi mne to omezuje. Jde jenom o střídání bolesti. Moc prosím, jaký lék byste mi na tlak, který jinak léky bezvadně upravily na 120/80 doporučila. Velice moc děkuji, pokud budete moci poradit.
8-2-2011 (11.02)
Lékař odpovídá:
Léků na vysoký tlak existují stovky. Pokud některý z nich z jakéhokoli důvodu nesnášíte, je třeba o tom informovat ošetřujícího lékaře, který Vám ho vymění za jiný.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den Mám otázku. Jsem ve 34 týdnu těhotenství a několikrát za den citím extrasystoly. Ekg, i echo v pořádku. Citím je třeba 20-30krát během dne, teda hlavně když jsem v klidu. Mám se obávat porodu? Děkuji za odpověď.Králová
7-2-2011 (14.48)
Lékař odpovídá:
O extrasystolách jsem již psala v sekci arytmie opakovaně - viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Pani doktorko,pred rokem jsem zacala uzivat Vasocardin 100 dvakrat denne,mela jsem vyssi spodni tlak a tep kolem 100,na 8 mesicu se vse srovnalo a nyni tlak opet stoupl je tak140I95 dostala jsem pridany Micardis 80,ale tlak se nemeni. Mimo jine uzivam,protoze mi v prechodu zacali uzkosti,uz tri roky Prothiaden 3krat denne 25mg a chtela bych vedet,jestli nejsou nejake interakce.DDale pet let uzivam lecbu v prechodu Angeliq. Dekuji
6-2-2011 (10.33)
Lékař odpovídá:
Vámi uváděná kombinace léků je v pořádku. Důvod pro vyšší tlak musí zjistit Váš ošetřující lékař na základě provedených vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, ráda bych se zeptala. Poslední dobou trvá to už týden,mám problémy s dechem.Nemohu se jakoby nadechnout až do plic,často mě tlačí na hrudníku,pociťuji velkou únavu z toho jak se musím z hluboka nadechov. Celý den jsem unavená a zívám. Mám sedavé zaměstnání,jednou měsíčně i častěji jezdím na masáže krční páteře. Myslíte,že by se mohlo jednat o nějaký srdeční problém.Na ultrazvuku srdce jsem byla je to tak rok,vše bylo vpořádku. Předem děkuji za odpověď.Ještě přidám,že je mi 30 let
4-2-2011 (14.14)
Lékař odpovídá:
Pocit nemožnosti se dodýchnout či nadýchnout není s největší pravděpodobností způsobena srdečním onemocněním, ale většinou blokádami krční či hrudní páteře.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den..Mám takový problém, na který mi mí doktoři nedokažou odpovědět. Mám po opraci kyčle a od te doby jsem dostala atstma bronchiale. Lekari mi dali leky, aby se mi lepe dychalo. Tento problem trva asi pul roku. K tomu mam zlucnikove kameny a na zmirneni bolesti pouzivam ALGIFEN. Nyní me zacalo bolet na levé strane, s lokalizaci od sterna po cca 6. mezizebri vlevo. Nekdy nemuzu zvednou ani ruku jak to bolí. Co myslite ze to je? Osobne si myslim, ze to muze byt neco s pankreatem, kdyz mam problem s tim zlucnikem, treba kameny tvori obstrukci vyvodnych cest z zlucniku. Nebo mam neco ze slezinou? Dekuji za odpoved. Dagmar
3-2-2011 (16.44)
Lékař odpovídá:
Vzhledem k Vámi uváděným potížím navštivte internistu, který Vás musí komplexně vyšetřit. Bez toho není možné na Váš dotaz odpovědět.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, chtěla jsem se jen optat jelikož mám vysoký srdeční tep byl mi naordinován Rytmonor 150, ale mám strach ho užívat jelikož mám nízký tlak, mluvila jsem s kardologem kam chodím a ten říkal že tento lék tlak nesnižuje, ale co čtu tak asi jo. Také beru Rivotril, Lozepranol, Zyrtex a antikoncepci. Neovlivní tento lék i ty ostatní. Děkuji za odpověď Noháčková Pavlína
3-2-2011 (8.55)
Lékař odpovídá:
Rytmonorm tlak krve výrazněji neovlivňuje.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
prosim Vas o presnejsie specifikovanie spondartritida...Mam od 14rokov reumatoidnu artritidu a od jula minuleho roku som aj v liece movalisom dostala zapal spodnej casti chrtice ktory lekari a neurologicka prehliadli zistili mi to az teraz po mojom sustavnom stazovani oliestiach.ola som ukurat na kominacii Lyricy a movalisu...rontgen mi urobili az teraz koncom januara.Po kontrole u reumatologicky mi diagnostikovala chronicky zapal chrbtice.Vysetrovali ma 4doktori mali v ruke kartu a zaznamy a jedine na co sa zmohli bolo tlmit bolesti liekmi pre ktore som pol roka nemohla fungovat lebo pri uzivani 3tabl Lyricy a movalisu som bola ako na drogach..keby mi urobili co i len zakladny rontgen krizov tak som si mohla usetrit pecen a bolesti..a ine stresy..povedzte ako mozem verit lekarom ked ani jedneho nenapadlo nic co by mi objasnilo tuto bolest?a to som bola u dvoch neurologov,obvodnej,reumatologa,rehablitacnej..ak mozte objasnete mi ako si mozem pomoct akym cvicenim alebo kupelmi,ci parafinom?aj ten som si uz koli reume tri roky do zadu zakupila..neviem sa pohnut dalen dakujem za radu a prosim vas o zaslanie na email.adresu dakujem za Vas vzacny cas s pozdravom Tregerova
1-2-2011 (15.56)
Lékař odpovídá:
Jsem kardiolog a specializuji se na choroby srdce a cév. Na Váš dotaz Vám nejlépe odpoví revmatolog.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, mojí mamince je 77 let, má problémy s dýchacími cestami - chronická bronchitida + reflux. S vysokým tlakem se nikdy neléčila, doma ani při pravidelných návštěvách lékaře vysoký nemívá. Nyní jí lékařka jednorázově naměřila 200/100 a ihned jí předepsala Tritace. Vím, že je to ACE inhibitor a že často způsobuje dráždivý kašel (vlastní zkušenost). Je tento lék podle Vás s ohledem na průduškové problémy vhodný?. Nebyly by lepší sartany? Děkuji předem
31-1-2011 (20.08)
Lékař odpovídá:
Pokud ACE inhibitory kašel a bronchitidu nezhoršují, tak jsou vhodné. Pokud by kašel a bronchitidu zhoršovaly, tak by bylo vhodné je nahradit sartany.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, jsem po 3 po sobě jdoucích CMP ( v červnu 2010 poslední).Kromě toho jsem diabetik, astmatik,léčím se na vysoký TK, jsem po operaci bay-passu ( před 5 lety). Mám 2 dotazy: 1. Užívám spoustu léků a jako laik mám pocit, že některé mají stejný účinek. Jedná se o medikamety na hypertenzi: Ebrantil, Lozap, Olikard, Torvacard, Prestance a Cynt 0,4. Je můj dojem správný, že se léky doslova přecpávám ? 2. Po prodělané CMP mívám často brnění v pravé horní a dolní končetině včetně brnění tváře a rtů. Mám jen lehkou hemyparézu. Patří to k běžným následkům po CMP? Děkuji za odpověď Ladislav
30-1-2011 (16.48)
Lékař odpovídá:
Každý z léků má trochu jiný účinek a v kombinaci Vám nejspíše udržují krevní tlak ve správných mezích. Přesný dotaz Vám však musí dát Váš ošetřjící lékař. Vámi uváděné potíže mohou být způsobeny stavem po mozkových příhodách.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, stalo se mi již 6x, z čehož 4x nyní v době těhotenství ( teď jsem 25tt.), že při dlouhém stání nebo sezení mi začalo tlačit na hrudi (přesně uprostřed), nemohla jsem popadnout dech a šly na mne mdloby (mžitky, odkrvení mozku, rukou - ty byly úplně bílé a ledové). Kdybych si okamžitě nelehla, asi bych omdlela. Před necelým rokem jsem s krvácením z konečníku jela do nemocnice, kde mi udělali kontrolní EKG, to bylo v pořádku (ovšem nevím, zda zrovna tehdejší výsledek mohu brát za směrodatný k mým nynějším problémům). Poslední případ se mi stal před 2 dny v průběhu zátěžového testu na těh. cukrovku, udělalo se mi zle při sezení v čekárně a museli mne uložit na lůžko. Všichni na mne tam koukali, ale nikam neposlali na vyšetření. Moje obvodní dr. to také ví a také mne nikam neposlala, že je to cituji "asi od páteře". Co si o problému myslíte vy, bojím se také o miminko. Mohu se s problémem obrátit i na gynekologa, když je obvodní dr. s odpuštěním na nic? (nepotřebuji věty typu "asi", ale správnou diagnózu a léčení problému). Děkuji, Částková.
28-1-2011 (17.52)
Lékař odpovídá:
S potížemi se obraťte na internistu, který Vám musí udělat další vyšetření k objasnění etiologie obtíží.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, p. doktorko. Manžel užíval lék Plendil 5 mg na léčbu vysokého krevního tlaku .Tlak měl sice v pořádku,ale objevily se problémy v sexuální oblasti. Proto mu byl lék vyměněn za Triasym 2,5,mg. , ovšem problémy v sexu/ neudržení erekce/ se nevyřešily. Může to způsobovat i tento lék? Manželovi je 67 let. Děkuji.
28-1-2011 (16.57)
Lékař odpovídá:
Ani jeden z Vámi uváděných preparátů by výraznější poruchy erekce neměly způsobovat. Je vhodné se obrátit na urologa specializovaného na poruchy erekce k odbornému vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, mám nízký krevní tlak, ale někdy po jídle, které mi nesedí, mám k ránu rychlejší tep, jen 76-80, ale nemohu při něm spát. Moje 85letá maminka to má už dlouho také.Vezme si kousek Vasocardinu a je jí dobře. Já Vasocardin nesnáším. Není nějaký nový lék, který by jen minimálně snižoval tlak, ale tep ano? Děkuji. L.Illková
27-1-2011 (14.26)
Lékař odpovídá:
Existuje nový praparát ivabradin (Procolaran) - ten snižuje tepovou frekvenci, ale nikoli tlak krve. Jeho užívání je však výrazně omezené ze strany úhrad od pojišťoven, neboť je poměrně drahý.