Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1160 do 1180
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den, rada bych se ujistila o nasledujicim. Moje dcera /7.5m/ vazi 6200g a meri 70 cm/porodni vaha 3730g/, ma defekt komorov. septa, ktery se uzavira a je hemodynamicky stredne zavazny, bere digoxin a Verospiron. Prumerny prirustek vahovy je 300g mesicne. Druha zdrava dcera mela ve stejne dobe 70 cm a 6900/porodni vaha 3330g. Myslite si, ze u takoveto vady je pruvodnim jevem slabsi prospivani ?My rodice jsme take hubeni a vysoci. Dekuji predem za odpoved.
7-8-2009 (15.04)
Lékař odpovídá:
Nejsem dětský kardiolog a nemám s tím větší zkušenosti, doporučuji Vám se s dotazem obrátit na dětského kardiologa, který dceru ošetřuje.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, před třmi měsíci jsem byla na artroskopii s kolenem a na předoperačním vyšetření mě zjistili, že mám sinusovou tachykardii. Minulý týden mě začalo bolet na hrudníku a tak bych se chtěla zeptat jestli by to s tím mohlo souviset.Byla jsem u obvodního lékaře a ten si myslí že to je od páteře přičemž mě záda ani páteř nebolí. Děkuji za odpověď
7-8-2009 (14.13)
Lékař odpovídá:
Navštivte internistu či kardiologa, který Vás musí vyšetřit, neboť tachykardie po artroskopii může značit i závažnější problém. Může to být sice skutečně způsobeno např. blokádou páteře, ale následkem artroskopie může vzniknout např. trombóza v lýtku s embolizací do plic apod. V každém případě se nechte vyšetřit, zvláště pokud by potíže přetrvávaly či by byly spojeny s dušností.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
dobrý den,je mi 42,let chci jse zeptat mám srdeční puls v klidu stále 83 ,80 nékdy mé příjde že jsem více unavená muže to být tím mělo by jse to léčit děkuji moc za odpověd
3-8-2009 (19.33)
Lékař odpovídá:
O srdečním pulsu (tepové frekvenci) jsem již psala v sekci arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, je mi 23 let a trapi me bolest na hrudi, nekdy i v oblesti zad, která je tupá a objevuje se hlavně, když jsem ve stresu, velice unavená a poslední dobou se mi zdá, že i ve spojitosti s vyšší konzumací kofeinu. Tato bolest většinou přejde do nepříjemného pocitu a může přetrvat i delší dobu. Tyto obtíže mi začaly asi v 17 letech a byla jsem kompletně vyšetřena i celodenní EKG. Nic mi nebylo zjištěno, jen snad jsem byla označena za vegetativní typ. Minulý rok jsem prožila relativně beze stresu a spokojeně v cizině a vůbec mě tyto obtíže netrápily. Nyní začínám opět uvažovat o návštěvě doktora, ale chtěla jsem se nejdříve zeptat na váš názor. Děkuji.
30-7-2009 (13.50)
Lékař odpovídá:
Doporučuji Vám navštívit lékaře, která Vám po vyšetření může dát adekvátní odpověď.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den Vážená paní doktorko, moc Vás prosím o radu. Máme pětiměsíčního chlapečka, narodil se ve 38.tt, porod bez problémů hlavičkou, apgar 10,10,10., míry 3.400g a 50cm. Od narození má ale na srdíčku šelest, krerá by se měla do 1 roku vytratit, ale při poslední kontrole mu bylo navíc zjištěno nějaké zúžení tepny nebo cévy nebo něčeho. Paní doktorko, moc, moc Vás prosím, opíšu Vám celou zprávu a pokud to bude možné, napsala by jste mi prosím, (tak nějak abych to pochopila jako úplný lajk) co to vlastně má za vadu srdíčka, jestli je to vážné, popř. jestli tato vada může sama vymizet a jestli s touto vadou můžeme cestovat letadlem? Velmi, velmi Vám předem děkuji za Váš čas a za odpověď. Email: silvestr.masa@email.cz Zpráva: SONO-situs solitus, nezvětšené srdce, kontraktilita v normě, správné postavení tepen, plicní žíly do levé síně, bez známek koarktace či duktu, významný zkrat nedetekován ani barevným mapováním, v Mmode normální anatomie chlopní, normální toky v aortě včetně bříšní a oblouku, správné toky v plicnici až po bifurkaci, normální rozměry srdečních oddílů a síla stěn, perikard bez patologického obsahu, bez vegetací, MIO,TIO,PIO,EF-72%,foa restr, rychlé toky v ao.sao valv levis. Obj- eutrofický chlapec, bez otoků, pulsy na af hmatné, játra a slezina nezvětšeny, vír není, akce srdeční pravidelná, ozvy zvučné, v ao linii syst. šelest 2/6, ozvy bez akcentace, bez arytmie. EKG-SINUS., AQRS+80ST.,PQ-0,07,QT-0,27,FR-143/MIN,FYZIOL.REPOL.FÁZE RES-ZBYTKOVÝ FOA, SAO VALV. LEVIS DOP-PREVENCE IE (za půl roku na kontrolu). Ještě jednou Vám moc, moc děkuji a přeji krásný den. S pozdravem Jitka Mašová
29-7-2009 (19.33)
Lékař odpovídá:
Dle zprávy jsem nenašla nic výrazně patologického, ale nejlépe Vám odpoví dětský kardiolog, který syna vyšetřoval.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, paní doktorko, prosím o posouzení mého problému. Před dvěma měsíci mi začaly za hrudní kostí takové krátké - vteřinové, ani ne bolestivé výboje, v tu dobu jsem to sváděla na stimiulační elektroléčbu, kterou jsem zrovna v rámci rehabilitace absolvovala. Lékařka mi udělala EKG - negativní, poslala na ergometrii - výsledek negativní. Ale později a doteď se takový ten tlak (stále to není bolest) rozšířil výše, tedy nad prsa až do stran krku. Záda, hlavně hrudní část, mě rovněž bolí. Znovu jsem teď byla u lékařky a ona mi řekla, že by to mohla být latentní angina pectoris, dala mi na týden na vyzkoušení tabl. Preductal MR s tím, že pokud tablety nezaberou a budu mít stále stejné potíže, není to angina pectoris a je to opravdu od páteře. Zatím, po dvoudenním užívání, se můj stav nemění - tedy tlak na hrudi mám stále. Myslíte si, že tento test je dostačující pro vyloučení kardio příčiny? Od jara beru Micardis na hypertenzi. Tlak se mi zvedl a cholesterol mám také na hraně, po vysazení hormonál. léčby. Mám 63 let, vážně nemocná jsem nikdy nebyla, ale můj otec měl anginu pectoris. Gynekolog je proti obnovení HRT, považuje ji v mém věku za rizikovou, ale dokud jsem hormony brala, byla jsem bez problémů. Prosím o Váš názor. S díky Zdena
23-7-2009 (15.31)
Lékař odpovídá:
Dle charakteru obtíží, absenci efektu Preductalu a negativní ergometrii se nejspíše jedná o vertebrogenní obtíže (tj. bolesti způsobené blokádami páteře). Lépe Vám však odpoví Váš ošetřující lékař.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,paní doktorko.Byl jsem u zubaře na trhání zubu.Po aplikaci lokálního anestetika se mi hrozně rozbušilo srdce.Nikdy předtím jsem takové potíže neměl,s ničím se neléčím.Myslíte si,že by se mohlo jednat o nějaké onemocnění nebo že mi prostě ta injekce jen "nesedla"(je možné,že zubař použil jinou látku)Budu už teď mít obavy při dalším umrtvení,byl to opravdu nepříjemný pocit.Ještě by mě zajímalo,jak je možné,že někdo po aplikaci lokální anestezie,konkrétně u zubaře může zemřít.Znám případ kdy se tak stalo u paní,která prý byla nemocná se srdcem,nevěděla o tom a po ošetření u zubaře zemřela.Děkuji moc za odpověď.
23-7-2009 (15.29)
Lékař odpovídá:
Mohla to být alergická reakce na toto anestetikum a nebo vedlejš účinek anestetika, neboť některá lokální anestetika jsou současně i léky na srdeční arytmie, ale naopak mohou i arytmie způsobovat. V každém případě bude vhodné, abyste věděl název tohoto anestetika a v budoucnu se mu pro jistotu vyhnul.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, mám bušení u srdce, většinou ráno a večer v klidu a při zhoršení počasí se to stupňuje. Echo nezjistilo žádné příčiny. Nemám vysoký tlak ani cholestelor, ani cukrovku. Užívám apo-acebutol a 400 a propanorm 150. Také mě bolí ruce od ramen po lokty. Děkuji mnohokrát za Vaši radu. Tesaříková roč. 48
22-7-2009 (20.26)
Lékař odpovídá:
Je nutné provést EKG Holtera (monitoraci EKG) a dle typu zachycené arytmie se pak postupuje. Více Vám nemohu říci.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobry den pani doktorka. v 17roku zivota mi zistzili tzv. defekt ias na srdci dnes mam 36 rokov mam 3 deti a cakam 4 dieta. doposial musim navstevovat lekara kazdeho pol roka tvrdi ze sa jedna o nezavazny defekt. niekedy mavam pocit busenia a je mi na odpadnutie. moze sa to estezhorsit? alebo zvetsit? dakujem pekne
22-7-2009 (15.40)
Lékař odpovídá:
Jedná se o otvor v mezisíňové přepážce, která může u některých pacientů progredovat a proto je vhodné tyto pacienty pravidelně kontrolovat.
# Pacient se ptá:
Téma: Srdeční selhání
Dobrý den, prosím o radu. Byla jsem na ECHO srdce, nález: doppler.zn.narušení diast.plnění LK, LS nezvětšena, nejsou zn PH, stopové regurgitace na Mi a Tri chlopni. Prosím o vysvětlení . Pravidelně užívám Micardis na hypertenzi a z alergo Xyzal a Ketotifen, přes den střídám Super Omega 3 s Lecithinem, občas přidám Vesisorb Q 10 a pravidelně Mabelle a Mirele z gyn. Děkuji za vysvětlení nálezu . Koukolová
22-7-2009 (8.10)
Lékař odpovídá:
Jedná se o tzv. diastolickou dysfunkci, která jse obvyklým nálezem u hypertoniků. Zjedodušeně to znamená, že levá komora je v důsledku vysokého tlaku tužší a hůře se tím plní v době plnění levé komory, což může způsobovat v pokročilejších stádiích městnání tekutiny v plicích a následkem toho pak dušnost hlavně při námaze.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Paní doktorko, beru Walfarin -1,5 - 3mg denně, již jsou skoro všechny tromby rozpuštěné nevím zda pomalu snižovat mám cukr 7,2 a tryglyceridy 6, vím, že se walfarinem zvyšují, ale není to nějak moc? Krevní obraz je ok, sítím se dobře, ale jaterní testy nemám udělané. Prasím poraďte. Děkuji
21-7-2009 (7.54)
Lékař odpovídá:
O event. vysazení Warfarinu se musíte poradit s ošetřujícím lékařem, neboť nevím, kde jste tromby měla a jak dlouho jste Warfarin brala. Na potřebných vyšetřeních se také domluvte s ošetřujícím lékařem, jistě je vhodné provádět kontroly srážlivosti (INR), krevního obrazu a jaterního souboru. Krevní tuky a glykemie není Warfarinem ovlivněna významněji.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den,pracuji jako zdravotní sestřička v Řecku a máme tady problém s jednou pacientkou,která užívá léky zvané TENAXUM RILMENIDINE 1mg na vyskoký krevní tlak. Bohužel tyto léky nejsou zde k dostání,potřebuji Vaší pomoc a chtěla bych se zeptat,jaký jiný lék ji můžeme naordinovat,aby to mělo stejné složení.Děkuji mnohokrát za odpověď.Tomášková
20-7-2009 (12.51)
Lékař odpovídá:
Tenaxum patří mezi tzv. centrální antihypertenziva. Obdobný účinek má např. Cynt.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko je mi 24 let a mám někdy pocity velkého bušení srdce, jako malá jsem měla zánět srdečního svalu a před rokem mi dělali EKG a měla jsem 24 hodin kameru na srdci, kde mi také nic nezjistili...nyní se mi už po 4 stalo, že večer když usínám mi začne v tom samém místě na ruce se jakoby nafukovat ruka, ale nenafukuje se, takový velký tlak, nevím jsem z toho nervózní, nevíte co by to mohlo být? Děkuji
19-7-2009 (10.27)
Lékař odpovídá:
Pokud jste měla bušení srdce při nasazeném EKG Holteru a na EKG byl nevýznamný nález, tak se nejedná nejspíše o významnou arytmii. Pokud jste při tomto vyšetření potíže neměla, bude vhodné vyšetření zopakovat či provést vícedenní Holter, kdy je pravděpodobnost zachycení arytmie větší.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,Chtěla bych vědět zda je normální klidová tepová frekvence 95 /min,při tlaku 110/62.Děkuji
18-7-2009 (12.35)
Lékař odpovídá:
O tepové frakvenci jsem již psala v minulých dotazech v sekci arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, jsem ve 13+4 tt a dnes mi pan doktor na EKG řekl,že mám zúžené pravé ramínko (PQ 0,14 s),že je to prý normální,jedině kdybych se prý dusila,mám přijít.Je mi 26 let a donedávna jsem kouřila.Prosím o radu,zda je to opravdu normální.Děkuji předem za odpověď.
17-7-2009 (13.21)
Lékař odpovídá:
Dle Vašeho dotazu se nejspíše jedná o blok pravého raménka Tawarova. O něm jsem psala v minulých dotazech v sekci arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, je mi 38 let, od února mi pan doktor diagnostikoval hypertenzi, před tím jsem prodělala komplikovaný zánět průdušek, bolelo mě pod prsy, pálení, byla jsem na vyšetření - gastostroskopii, kde mi byl diagnostikován zánět žaludku, ale již odeznívající, brala jsem 3 měsíce Loseprazol. Na vysoký tlak beru Lodoz ráno a pan doktor mi předepsal ještě Zorem 1xvečer, tyto léky beru od března, stále se mi však točí hlava, někdy i celý den, jsem unavená, mám pálení žáhy(na což mi p.doktor předepsal nyní Omeprazol), tlak mám 125/85, někdy mám však vysoký puls 110, v noci mívám bušení srdce, které ovšem můj lékař neřeší, je to prý tak jako stálé již 5 měsíců trvající točení hlavy normální při onemocnění vysokého tlaku. žádala jsem o vyšetření krve na štítnou žlázu, ale p. dokrot řekl, že on ví co dělá. Chtěla bych Vás proto poprosit o váš názor.
16-7-2009 (12.34)
Lékař odpovídá:
Jak jsem již opakovaně psala a je mi to velice líto, tak na takto konkrétní dotazy bez vyšetření a znalosti dalších dat u pacienta nemohu dát adekvátní odpověď. S dotazem se obraťte na Vašeho lékaře a pokud máte pochybnosti, tak na event. jiného lékaře, kterému budete důvěřovat.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Ctěla jsem se prosím zeptat: Muž 41 let epileptik (kombinace léků Keppra, Orfiril retard) s aortální dilatací - medikace Prewenal (užíváno půl roku), má problémy s erekcí. Jsou tyto problémy způsobené uvedenými léky? Je možné tyto léky změnit, tak aby k uvedenému prblému nedocházelo? Za odpověď děkuji.
16-7-2009 (10.00)
Lékař odpovídá:
Ohledně antiepileptik se musíte informovat u manželovo neurologa. Prenewel erektilní dysfukci nezpůsobuje.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko,velice Vám děkuji že se zabýváte našimi dotazy,všem nám to jistě velmi pomáhá. Byl mi zjištěn AV blok II st ale bylo mi řečeno,že se s tím nic dělat nebude - ani léky,ani kardiostimulátor. poslení dobou mě trápí jako by pauzy v normálním rytmu,nevím jestli to jsou ES nebo to může být ten AV blok. necítím to jako přeskočení jak se zřejmě ES projevují,ale spíše jako "chvění" srdce a když si sáhnu na krční tepnu,necítím puls. někdy to trvá vteřinku,někdy i 3vteřiny,pár vteřin normálně a pak zase.. většinou se mi u toho zamotá hlava a pak má tlak na hrudi. má docela strach a jsem z toho "na nervy".. je to velice nepříjemné,ale k Dr jít pro holter nemůžu,protože má dovolenou a pak na dovolenou letím já - z toho mám ještě větší hrůzu. prosím tedy o odpověď,jestli se i tak projevují ES abych se nemusela zbytečně stresovat (je mi 24let). Moc Vám děkuji za Vaši odpověď, Brejchová
13-7-2009 (14.09)
Lékař odpovídá:
Pauzami se mohou projevovat jak AV blokády, tak i nevýznamné extrasystoly, takže bez EKG Holtera to nepůjde odlišit. V každém případě pokud by točení hlavy bylo způsobeno pauzami při AV blokádách II. stupně, tak by to mohlo být indikací pro kardiostimulátor. Musíte o těchto potížích informovat Vašeho kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, je mi 22 let a nedávno se na celodenním měření tlaku ukázalo, že mám na můj věk spíše vysoký tlak - 140/90 v průměru, prozatím žádné léky neberu. Při jakékoliv změně polohy těla a samozdřejmě také sportu a chůzi, slyším a cítím v obou uších-hlavně v levém uchu pulz srdce a takový tlak, který je v celé hlavě, ale já ho slyším díky pulzu. Toto se děje pokaždé, ikdyž mám zrovna tlak normální. Nebolí to, ale já to vnímám jako poruchu prokrvování nebo vysoký tlak v hlavě. Prosím, poraďte, čím by to mohlo být. Moc děkuji, Jana
10-7-2009 (15.04)
Lékař odpovídá:
Průměrný tlak 140/90 je při TK Holteru již zvýšený. Může způsobovat i Vámi uváděné obtíže. V každém případě je nutné zavést režimová opatření - omezit sůl a živočišné tuky v potravě, při nadváze zhubnout a zahájit cvičení dle vlatního výběru alespoň 30 minut denně či 60 minut ob den. Pokud se tlak nesníží, tak dle dalších rizikových faktorů aterosklerózy Váš ošetřující lékař rozhodne o event. nasazení antihypertenziv (léků na vysoký tlak).
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den.Dnes jsem byla ve 31 týdnu na UZV a dítěti zjistili síňové extrasystoly. Srdeční oddíly jsou v normě a celé srdce i cévy jsou bez patologie,nebyly zachyceny SVT.Začala jsem užívat magnezium a za týden mám kontrolu.Mohou znamenat tyto extrasystoly něco závažného?Moc děkuji za odpověď.Petra
9-7-2009 (15.55)
Lékař odpovídá:
Síňové extrasystoly jsou zvláště u malých dětí běžné a prakticky většinou neznamenají závažnější problém. Hořčík je jistě vhodné užívat.