Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1220 do 1240
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, prosím o radu. Je mi 42 let a byla mi diagnostikována Aortální regurgitace I-II stupně a Mitrální regurgitace I stupně obé při prolapsech cípů. Mým koníčkem je kondiční běhání, běhám 3 x týdně po 5 km. Během běhu nepociťuji žádné nepříjemné pocity. Mám v takovém běhání pokračovat, nebo to není vhodné ? Díky za radu.
3-6-2009 (7.05)
Lékař odpovídá:
Rekreační sport Vám lze (stejně jako každému jinému člověku) jistě jen doporučit. Jsou však nutné kontroly kardiologem k vyloučení progrese vad.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak moc může dlouhodobý nárazový stres zvýšit krevní tlak a jestli může přímo hypertenzi sám o sobě zoůsobovat. Je mi 23 let, mívám úzkostné stavy, se kterými jsem zatím nikde nebyla a řekla bych, že také přehnanou reakci na stres. Nyní mám vysoký krevní tlak. Vyšetření srdce byla v pořádku. Děkuji mnohokrát a zdravím, Eva B.
2-6-2009 (18.40)
Lékař odpovídá:
Dlouhodobý psychický stres způsobuje vyplavování adrenergních hormonů (zvláště adrenalinu a noradrenalinu) a to pak způsobuje zvyšování krevního tlaku. Pokud se tyto stavy opakují, dochází i k trvalému zvýšení krevního tlaku, který je pak nutno léčit. Nejlepší prevencí je vyhýbat se těmto stresovým situacím a věnovat se pravidelně pohybové aktivitě dle vlastního výběru cca 30-60 minut denně či 1-2 hodiny ob den. Dalším preventivním opatřením je omezit sůl a živočišné tuky v potravě.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den pani doktorko, chtela bych se zeptat na svoji rocni dceru. Vsimla jsem si, ze jeji tep je dost zmateny, chvilku velmi rychly, par vterin, hned zase zpomali a taky ma cetne extrasystoly. A to i kdyz v noci klidne lezi na posteli. Je to u takhle malych deti normalni? Nepodarilo se mi k tomu nic na internetu bohuzel najit. Dekuji Vam predem za odpoved a preji pekny den. A.Kolovratnikova
2-6-2009 (13.30)
Lékař odpovídá:
Čím je člověk mladší, tím se kolísání tepové frekvence (tzv. variabilita srdeční frekvence) výraznější. Proto se jedná nejspíše o normální jev. Nicméně pokud máte pochybnosti, doporučuji Vám navštívit dětského kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý deň, mám arytmiu srdca, pritom kašlem, mám bolesti na hrudi a vynecháva mi srdce. Postupom času nastáva búšenie srdce, bolesti hlavy, závrate. Tlak mám najvyšší 146/80 a tep 120.Trvá to aj pol hodiny, niekedy aj 2 hodiny. Mám pri búšení mám zobrať Betalog a Lexaurin 3mg. Niekedy to ani nezaberie a tep dlho neklesá. Chcela som sa poradiť, čo by som mala užívať, aby mi klesol tep, aby som nemusela utekať často na pohotovosť. Chcela som sa opýtať, či sa pri arytmií prejavuje aj suchý kašeľ. Za odpoveď Vám srdečne ďakujem a prajem veľa úspechov v práci. Mária Jeleňáková
1-6-2009 (21.38)
Lékař odpovídá:
Je mi líto, ale nevím o jakou arytmii se jedná a Vaše potíže si jistě zaslouží komplexní vyšetření kardiologem.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Vazena pani doktorko, pred rokem jsem stravila 5 tydnu v Thajsku.Behem celeho pobytu jsem ale byla neklidna ze sveho pulsu,ktery byl i v klidu kolem100-110 tepu za minutu.Teplota v Thajsku byla kolem 40 stupnu a dusno,na coz z Evropy nejsem zvykla.Pri plavani v mori nebo pobytu v klimatizovane mistnosti se mi tep snizil.Celkove nesnasim horke pocasi moc dobre.Na druhe strane sportuji-denne tak 30minut rychle jizdy na kole,kdy mi pils dosahne tak ke 120,v klidu mam pak 80,ale nekdy i 70 a 60.je mozne,ze i psychika ovlivnuje rychlost srdecniho tepu? Obcas se mi stane,ze pri prudkem postaveni citim tlak v hlave a zrychleni srdce.Je to normali? Dopredu dekuji za odpoved.
1-6-2009 (11.47)
Lékař odpovídá:
O tepové frekvenci jsem psala již v sekci arytmie. Navíc Vám mohu sdělit, že při velkém horku dochází k rozšíření tepen (tzv. vasodilataci) a následně kompenzatorně ke zvýšení tepové frekvence, a to ještě více v situaci, kdy se málo pije a pacient má málo tekutin.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Prosím o posouzení, zda je vhodné užívání přípravků na vysoký tlak v této kombinaci. ráno 1tbl.prestarium combi a 1tbl.agen, večer 1 tbl.lozap. Večer mívám na vitřní straně lýtek rudé zabarvení v pruhu od shora dolů. Lékař mě posla na kožní, i když jsem namítala, že před užíváním této kombinace léků jsem žádné problémy neměla.Děkuji za Váš čas.
31-5-2009 (17.23)
Lékař odpovídá:
Pokud máte kožní projevy od nasazení léků, tak jste nejspíše na některý z nich alergická a bude je nutné postupně vysadit a zjistit, který z nich to dělá a pak ho zaměnit za jiný. Vše samozřejmě po domluvě s lékařem!! O vhodnosti kombinace léků Vám bez znalosti Vašich dalších onemocnění nemohu poradit.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Prosím o vysvětlení, co je blokace levého ramínka, která se objevuje na mém EKG, Moje matka měla nedomykavost srdečních chlopní, jestli je možná určitá dědičnost. Čeho bych se měla vyvarovat. Děkuji
27-5-2009 (14.15)
Lékař odpovídá:
O blokádě levého raménka Tawarova jsem již psala v minulých dotazech v sekci arytmie - viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, mám krátký dotaz:může mít člověk nějaké srdeční problémy a přitom mít bezproblémový sex?nebo se tyto dvě věci vylučují?Mám někdy svírání nad žaludkem, tak bych se mohl takto otestovat, ale možná to je stres. Každopádně moc děkuji za odpověď! S pozdravem Jirka
27-5-2009 (11.04)
Lékař odpovídá:
Mnoho pacientů se srdečním onemocněním může mít bezproblémový sex, ale tato problematika je značně individuální a záleží na kontrétním onemocnění. Přesnější odpověď Vám dá Váš ošetřující lékař.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den dotaz se týká mojí matky,která před 12 lety prodělala vážnou autonehodu a začala mít od té doby problémy s aritmii která vedla k implataci kardio Vertru, účinek byl patrný po několik let, ale v dnešní době (věk matky 43 let) se začaly projevovat časté aritmie trvající i několik dní v kuse přičemž Vertr nereaguje.Matka dochází do nemocnice Na Homolce, ale problémy stále přetrvávají a lékaři si v podstatě nevědí rady.Moje otázka je jednoduchá existují nějaké léky na vyrušení aritmie bez nutnosti jezdit do nemocnice kde se stejně v devadesáti procentech nic nedozvíme ani se nám nedostane pomoci?předem děkuji za každou informaci a omlouvám se za zmatený text:-)
27-5-2009 (10.03)
Lékař odpovídá:
Implantabilní kardiodefibrilátor, který má Vaše matka má automaticky v sobě paměť, kde jsou zachyceny typy různé arytmie. Jsou však typy arytmie, na které tento přístroj nereaguje, neboť to není nutné. Jak jsem již psala, existují desítky či spíše stovky typů arytmií, některé jsou nebezpečné a je nutné je léčit buť léky či tzv. invazivně (různými přístroji či ablacemi apod.) a některé (i když jsou nepříjemné) nejsou nebezpečné a neléčí se neboť léčba má více nežádoucích účinků než vlastní arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Zdravím:-)jsem astmatička,alergička-sulfonamidy,penicilin,různá potravinová alergie,pylová,hypertenze-uvádí se II.st.-léky:Valsacor160mg1/2-0-1/2,Tenaxum1-0-1,Lekoptit240-1/2-0-1/2,PreductalMR1-0-1,k tomu jsem brala Loradur Mit.1x.Anopyrin1/4denně-nyní neberu,reakce na kůži-vytváření krvavých flíčků.Při některých lékách silné otoky končetin i obličeje nebo průjmy,tachykardie a podobné problémy-Lozap,Tenolog,Vasecten,Monopril.Od počátku užívívání Loraduru se objevila bolest v zádech-pravá strana-měla jsem pocit,že ledvina..prý od pateře.Někdy odpolení zvýšená teplota,občas jemné mravenčení v kůži.Na problémy lékař nereaguje.Po užití Dithiadenu většinou úleva.Před měsícem horečky 39.8 v trvání 5 dnů,už.Panadol-pocity na zvracení,antibiotika 14dnů.Z plného zdraví,bez jiných příznaků viroz,slabá bolest kloubů ano,v pravé části zad.Přestala jsem užívat Loradur-neměla jsem co močit-návrat do normálu těžký,srdeční slabost a nepříjemné pocity,vzala Dithiaden.Po doužívání antibiotik nasadila opět Loradur -odpol.zvýšená teplota,bolesti kloubů-zase Dithiaden-lepší-vysadila jsem Loradur úplně-teploty 0,bolesti kloubů slabší,únava menší.Doporučují jiná diuret.ale u všech je "při přecitlivělosti na sulfon.nebrat"Můžete mi poradit?Já vím,že na dálku je to těžké.1xpo Pendeponu v 17ti letech anafyl.šok-jsem si uvědomila.Děkuji za ochotu,přeji hezký den:-)) Rendlová 65let
26-5-2009 (12.38)
Lékař odpovídá:
Hrozně moc se omlouvám, ale na takto konkrétní dotazy bez Vašeho vyšetření a znalosti dalších potřebných laboratorních a dalších dat Vám vážně nejsem schopna seriozně odpovědět.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, předně je Vám potřeba poděkovat za Váš čas a zájem s jakým se věnujete pacientům.Chci se zeptat i já. Je mi 60 let,léčím se na : VasospastickáAP,art.hypertense,hypothyreosa,HLP,nově blok prav.raménka Tawarova.Tlak mám 130-140/80-90 ale mám stále vysoký tep v klidu 90-100 a s tím mám spojené návaly horka a pocení..Beru léky:Letrox,Lacipil,Moduretic,Simgal.Prosím Vás jak mám snížit tep a co pro mně znamená blok prav.raménka Tawarova.Děkuji za Vaši odpověď.
24-5-2009 (16.50)
Lékař odpovídá:
V prvé řadě je nutné vyšetřit, zda nemáte příliš vysokou dávku hormonů štítné žlázy - jsou obsaženy v Letroxu. To lze vyšetřit náběrem hormonů štítné žlázy z krve. Pokud tomu tak není, tak bude vhodné nasadit některý lék ze skupiny betablokátorů, které tepovou frekvenci nejúčinněji snižují. Nesmíte však mít astma bronchiale, kdy jsou tyto léky kontraindikované. Blok pravého Tawarova raménka většinou není zásaním problémem - psala jsem o něm v sekce arytmii v dřívějších dotazech.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, bral jsem na vysoký krevní tlak APO AMLO 5. Jaká je prosím alternativa k tomuto léku? Děkuji, s pozdravem Kyler Daniel.
21-5-2009 (12.48)
Lékař odpovídá:
Generickou látkou v tomto preparátu je amlodipin. Je celá řada léků, které obsahují amlodipin - Zorem, Agen, Amlodipin Ratiopharm atd. atd.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktrorko, chtěla jsem se zeptat ohledně extrasystol, vžádnem předešlém příspěvku jsem nic podobného nenašla. Ex mě trápí strašně dlouho a už jsem si zvykla,ale poslední rok se mi zhoršují co do počtu. Na posledním holtru z 2/09 jich mám přes 20 000 a to i v kupletech, někdy jdou co 1:1,2:1,3:1, to trvá chvilku, ale stane se, že i celý den. Na holtru byly zjištěny jen SVES. Nic mi na ně nedali jen magnezium a neurol,ale nic z toho moc nezabírá. Je mi 36, běžný stres nic vážného, myslíte, že i takový počet mám přehlížet, že to nic není ? nebo do jakého počtu se tolerují než se to řeší (pokud se to vůbec dá řešit)Při tom jakoby záchvatů se mi špatně dýchá a jakoby tlačí na hrudi, vesměs pokaždé mě bolí záda v oblasti hrudní páteře. Do teďka se mi při nich nic nestalo tak doufám, že to tak zůstane, ale hodně mě to limituje co se týče života. Hlavně psychicky mě to deptá.Ty záchvatyextrasystol- 2:1 mě dost často chytají po zátěží, nebo v noci nebo i při nebo po práci na zahrádce. Moc děkují za odpovědˇ a hezký den přejí
20-5-2009 (13.49)
Lékař odpovídá:
Ohledně extrasystol jsem již psala. Nicméně supraventrikulární extrasystoly, pokud nejsou vázány do tzv. tachykardií (více extrasystol za sebou s vysokou frekvencí), tak většinou nejsou zásadním nálezem. Ale hlavním problémem je to, že k přesné odpovědi bych Vás musela vyšetřit, abych znala další potřebná vyšetření, neboť i supraventrikulární extrasystoly mohou být způsobeny i jiným onemocněním (chudokrevností, onemocněním štítné žlázy, blokádami hrudní páteře atd.).
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, užívám od r. 2002 na vysoký krevní tlak Lokren 20 a Indap. 1/2 tablety Lokrenu a 1 tabletu Indap vždy ráno. Dle měření krevního tlaku doma mám spíše nízké hodnoty, někdy jen 99/70 , v některém zdr. zařízení, která používají normální tlakoměr ne digitální, tak mám tlak normální nebo spíše nízký, jen u svého praktického lékaře, který používá digitální tlakoměr mám hodnoty vyšší kupř. i 160/100. Od té doby co užívám Lokren mám problémy se závratí, točení hlavy, slabost v nohou. Po různých vyšetřeních mi bylo sděleno, že tyto potíže mám od krční páteře, což je samozřejmě možné, ale chtěla bych vědět jestli popsané stavy nemůže způsobovat i zmiňovaný Lokren. Děkuji za odpověď
19-5-2009 (13.15)
Lékař odpovídá:
Na Váš dotaz Vám nemohu odpovědět. V prvé řadě je nutné změřit přesně tlaky a tepové frekvence. Je běžné, že v ordinaci mívají pacienti tlaky vyšší než doma. Pro kontrolu je vhodné zkontrolovat měřič tlaku ve srovnání s kalibrovaným měřičem u lékaře. Pokud souhlasí tlaky na obou přístrojích, lze vycházet z hodnot naměřených na vlastním přístroji. Nepřesnějším způsobem hodnocení tlaků krve je tzv. ambulantní měření tlaku (tzv. tlakový Holter). Teprve dle přesně naměřených hodnot tlaku lze usuzovat na etiologii obtíží a doporučit další postup.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den.mam takovy problem jiz před 3měsíci mne začalo pichat u srdce(a ted se dostavil i tlak při pichani srdce) a nad prsama.vždy když mne to začne pichat,tak se mi zacne motat hlava,nemohu se nadechnou a mam černé mžiky před očima,zblednu..v lednu jsem prodelala infekční mononukleozu.je mi 16 let,nepiju,nekourim a sportuji.zajimalo by me,co to je?a jestli mam stym problemem zajit k lekari.dekuji moc za odpoved
18-5-2009 (17.39)
Lékař odpovídá:
Potíže jsou nejspíše způsobeny blokádou hrudní páteře, ale pro jistotu navštivte Vašeho lékaře, který Vás vyšetří, neboť nelze vyloučit ani jinou příčinu (zánět osrdečníku či srdečního svalu apod.).
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den už 3 roky trpím bušení srdce ale tehdy to bylo tak jednou do měsíce postupem času se to zhoršovalo. Až se to nedalo vydržet tak jsem sla k doktorve ta me poslal na EKG . Bojím se co mi zjistí ted mě bušení srdce trápískoro každý den a hlavně v noci také mám vysoký tlak až se mi z toho dělá i nevolno muzete mi poradit ?? Krev mi odebírali ale nezjistily nic šelest na srdci také nemám děkuji.
16-5-2009 (19.09)
Lékař odpovídá:
Bez vyšetření Vám opravdu nemohu poradit. A ani klidové EKG nemusí okrýt Vaše obtíže a nejspíše bude nutno absolvovat i 24 hodinové monitorování EKG (tzv. EKG-Holter).
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý večer, užívám Vasocardin 2 x 1/2 na snížení tep. frekvence, protože mám problémy se zvýšenou činností št. žlázy, zde užívám Thyrozol. Mým problémem občas bývá: začne mne polévat studený pot a ztuhlost do týlu, mdloby a zima do uší, někdy pocit na zvracení, zajímalo by mne, jestli tyto příznaky má nízký tlak. Moc děkuji za odpověď.
16-5-2009 (0.07)
Lékař odpovídá:
Mohou to být příznaky nízkého, ale i vysokého krevního tlaku, rychlého, ale i pomalého tepu. Bez vyšetření Vám více nemohu poradit.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,mám dotaz ohledně manžela.Při běhu nebo nějaké zátěži se mu udělá nevolno na zvracení a celý zbledne jako křída,rty mu dokonce zmodrají.Má nízký tlak a jinak je v pořádku.Po několika minutách je zase po všem,ale vyděsí mě to.Můžete mi nějak poradit, co to může být?Také se narodil s malou šelestí,ale ta je prý v pořádku.Děkuji za odpovědˇ.
15-5-2009 (11.10)
Lékař odpovídá:
Pokud má Vámi uváděné obtíže, musí navštívit kardiologa, který provede potřebná vyšetření k vyloučení závažných onemocnění (zvl. zátěžové EKG a echokardiografii).
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, syn má od narození vrozenou srdeční vadu - pulmonální stenózu středního stupně s malým komorovým defektem v muskulární části. Má15. měsíců a v létě by jsme chtěli letět do Ameriky za rodinou. Chtěla bych se zeptat jestli může s takovou vadou letět? Předem děkuji za odpověď.
11-5-2009 (20.59)
Lékař odpovídá:
Pokud je pulmonální stenóza asymptomatická (což předpokládám) a defekt je skutečně jen malý, tak by cesta do USA neměla být problémem. Pokud však chcete mít jistotu, zeptejte se prosím Vašeho dětského kardiologa, který Vašeho syna vyšetřoval, neboť Vámi uváděná data nejsou přesně kvantifikovaná.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, mám 13ti letého syna, u kterého jsme až nyní zjistili vyšetřením preexcitační syndrom. Bušení srdce měl v útlém dětství, ale pouze sporadicky. Nyní se bušení opakuje častěji (asi v dospívání). Bylo nám doporučeno dětským kardiologem (Fakultní nemocnice Brno) provést katetrovou RF ablaci. O tomto syndromu ani operaci bych se chtěla dozvědět více, než se pro operaci rozhodneme. Děkuji
11-5-2009 (18.50)
Lékař odpovídá:
O preexcitačním syndromu (WPW syndromu) a i o radiofrekvenční ablaci jsem již psala v sekci arytmie.