Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1720 do 1740
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, obracím se na vás s dotazem za svého tátu. Je to sportovec, nikdy neměl problémy s vysokou hl. cholesterolu, nadváhou ani vysokým tlakem.Je mu 50 let. V září měl potíže s dechem, léčili ho na zápal plic, na EKG neviděli žádné změny až na Echu zjistili, že má přetržené šlašinky a nedomykavost mitrální chlopně. Pravděpodobně proběhl i slabý infarkt, ale jak jsem psala, změny na EKG nejsou. Byl na operaci, kde mu provedli plastiku mitr. chlopně a zároveň provedli dvojitý bypass. Lékař tvrdí, že je vše v pořádku, ECHO i EKG, avšak mívá občas potíže s dechem. Jako by nemohl pořádně dýchat. Není to však po zátěži, naopak lehčí pohyb mu pomáhá. Lékař tvrdí, že se to občas po operaci stává, ale neví proč. Neměla byste nějakou radu, nebo alespoň vysvětlení? Slyšela jsem názor, že se jedná možná i o psychickou záležitost. Mnohokrát děkuji za jakoukoliv odpověď.
27-2-2008 (15.52)
Lékař odpovídá:
Po operaci pro významnou mitrální vadu může pacient být dušný z celé řady důvodů (nedostatek krvinek, výpotek v hrudníku či kolem srdce v osrdečníku). Dále pak může být jako následek srdečního selhávání a trvá delší dobu, než se nález po operaci srdce zcela upraví. Někdy při závažném nálezu před operací může určitý stupeň dušnosti přetrvávat i trvale. Příčina je celá řada a konkrétní odpověď by Vám měl dát jeho kardiolog.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den paní doktorko, prosím měl bych takový drobný dotaz na kontrole u doktorky mě zjistila srdeční šelest, ani sem nedostal odpověď co to vůbec je, jen mě poslala na kardiologii a tam sem dostal papír a taky sem se nic nedověděl a ten papír sem dal svoji doktorce a tím to promě haslo, a tak se ptám Vas prosím, děkuji za odpověď. Pospíšil
26-2-2008 (23.08)
Lékař odpovídá:
Šelest na srdci je jen poslechovým nálezem a neznamená to samo o sobě srdeční onemocnění. Nicméně k vyloučení významné např. chlopňové vady je ve Vaše případě nutno provést echokardiografické vyšetření u kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko, prosím o radu za mou maminku bude ji 80let ma po operaci prsu asi před 5 lety kdy ji byl odebran a zahájena hormonální léčba vše proběhlo v pořádku.jediný problém poslední doby stále hodně oteklé nohy od kolen dolů nejvíce kolem kotníků. Jezdí na pravidelné kontroly do Ustí n.L. kde vždy lékař řekne že je to vzhledem k jejímu věku normální.mamka se stím nemůže smířit je čilá samostatná a vadí ji to nohy se napínají a tlačí i bolí i když je na některé rady dává na podložku nahoru nepomáhá.Nejhorší je i sehnat odpovídající boty jelikož noha je takto nateklá .Děkuji za radu a nebo i prosím poraďte na kterého specialistu by se měla obrátit.Díky za odpověď.
24-2-2008 (16.32)
Lékař odpovídá:
Každé otoky nohou je vhodné vyšetřit, a to zvláště v případě, že nejsou symetrické. Je v prvé řadě nutné vyloučit hlubokou trombózu, která může pacienta ohrozit embolií do plicnice. Jinak otoky DK mohou signalizovat i jiná onemocnění (srdeční či ledvinné selhávání). Doporučuji Vám navštívit angiologa (cévní specialista) či internistu.
# Pacient se ptá:
nezařazeno
Dobry den,pani doktorko,od prirody jsem trochu nervni typ.Muj tlak je nizky ,zhruba 100 na 60.Ale naopak muj tep je stale pres 90za minutu.je pravda ,ze kdykoliv jdu k lekari,nebo si chci tlak zmerit,dost znervoznim.sem tam citim tlak na prsni kosti.Nevim jestli je to normalni... Dekuju Mirka Dvorackova
23-2-2008 (11.03)
Lékař odpovídá:
Na podobný dotaz jsem odpovídala - viz tam. Pokud máte tep vyšší jen u lékaře (tj. z nervozity), jedná se o tzv. syndrom bílého pláště a nález není významný.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Je mi 32 let a mám spíš nižší krevní tlak, ale ne extrémně nízký.Spíš mě zajímá vysoký tep 100-120 za minutu v klidu ,potím se hlavně když je mi zima a mám ledové ruce a nohy. Trpím extrémní únavou a pokud mi tlak klesá ke stovce a tep k 90 to už je mi dost nevolno. Abych se vzbudila odpočinutá musím spát 10 hodin a vícé.Tyto potíže mám už od střední školy.Obvodní lékařka mi odpovídá tím,že někteří lidé prostě musí hodně spát a nic s tím nedělá ani žádnou radu jsem nedostala.
22-2-2008 (22.21)
Lékař odpovídá:
Na dotaz ohledně nižšího tlaku, vyšší TF a závratí jsem odpovídala v předchozích dotazech - viz tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, cca 3 roky mám tachykadie a občasné extrasystoly.Lékař mě jen pozoruje.Nyní jsem po umělém oplodnění po 7 letech snažení, je to stále stejné, ne-li horší. Navíc beru železo na chudokrevnost, jsem 18tt, poslední 2 měsíce mám časté mdloby, jsem stále bledá, unavená jako před otěhotněním.Mám přirizeně strach z porodu,abych to zvládla, dá se stím rodit přirozeně?Ev.nějaká léčba na spec.pracovišti?Navíc mám varixy a špatnou srážlivost krve mutaci MHTFR.Děkuji za Vaši odpověd a Váš čas,přeji pěkný den.Prosím o odpoved na:sloupenska@seznam.cz
21-2-2008 (15.45)
Lékař odpovídá:
Z Vašeho dotazu nevyplývá, jaký typ tachykardií a extrasystol máte a zda jsou spojené s Vámi uváděnými obtížemi. Na poruchy rytmu často pomáhá substituce hořčíku v dávce 500-1000 mg denně (je volně prodejný v lékárnách) a je možné ho užívat i v těhotenství. Pokud by se však jednalo o závažné poruchy rytmu (z Vašeho dotazu to nevyplývá), bylo by nutné situaci řešit na specializovaném pracovišti.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, je mi 16 let a byla mi zjištěna nedomykavoste levé chlopně srdce. pŘed 4 roky 16mm. Dnes v 16 letech 25 mm ("Insuficience mitralis z trsky šíře 2mm do 25mm ústřik, plocha ústřiku1,95cm2") stupeň 1.-2.... Je vhodné sportovat ? a jak moc ? závodně hraju florbal ... Děkuji mockrát za odpověd
21-2-2008 (14.53)
Lékař odpovídá:
Jedná se o nedomykavost chlopně mezi levou komorovu a levou síní. V případě že je jen málo významná (tj. 1-2. stupně), nejste ve své činnosti (ani sportovní) zásadněji omezena. Pouze je nutné jednou za 1-2 roky kontrolovat nález na chlopni echokardiograficky a musíte dodržovat zásady prevence zánětu na této chlopni, s nimiž Vás seznámí Váš lékař.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na babičku 86let. Asi 20let bere Lokren jenže v posledních asi dvou letech má velmi nízký tlak i tep a nepravidelný což jí dělá problémy,hučení v hlavě,padání atd.Řešíme to kávou,vínem,alkoholem což na chvíli pomáhá a tak se chci zeptat jestli by jí nepomohl nějaký lék na zvýšení tlaku a tepu? Zkoušeli jsme vysadit Lokren,bere ho čtvrt denně místo nej dostala Taliton ale nedělal jí dobře,smrkala krev,má totiž nižší srážlivost. Je nějaký lék jako Lokren stejné účinky,ale co nesnižuje tlak a tep?Děkuji
18-2-2008 (11.37)
Lékař odpovídá:
Lokren (betablokátor) se užívá právě proto, že snižuje tlak krve a tepovou frekvenci. Pokud po něm najednou začaly Vámi uvedené obtíže, je nutno přehodnotit, zda Vaše babička léky z této skupiny skutečně potřebuje či zda není možné a vhodné nahradit ho jiným preparátem. To Vám nejlépe však řekne a poradí její lékař.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den mám takový dotaz je mi 15 a můj tep se pohybuje kolem 100tepů za minutu několikrát sem měla i 120tepů za minutu .kdyš to zjistil táta řek že je to na mě moc vysokej tep a ze by sme měli zajít k doktorovi. mě se to zdá zbytečný.myslíte že bych k tomu doktorovy měla jít???je ten tep v normě???předem děkuji za odpověď.
18-2-2008 (8.36)
Lékař odpovídá:
Tepová frekvence kolem 100/min. je ve Vašem případě vyšší než by měla být. Může být sice známkou různých patologických stavů (zvýšená činnost štítné žlázy, chudokrevnost apod.), ale nejčastěj bývá známkou nízké trénovanosti a nedostatku pohybové aktivity. Dále pak může být příčinou používání různých drog, jako extáze či kokainu a nebo nadměrné konzumace cigaret či alkoholu apod. Pokud se nejedná o nic z výše uvedeného a nevíte, jak této situaci zabránit, tak by skutečně bylo vhodnější navštívit Vašeho lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den pani doktorko prosím o vysvětlení .Ležela jsem 2 dny v nemocnici na vyšetřeni pro náhlé bolesti na hrudi a spatné dýchání s nálezem :intermitentní AV blok II st. prosím o vysvětlení. děkujiČapská
17-2-2008 (9.51)
Lékař odpovídá:
AV blok II. stupně znamená, že občas se Vám nepřevádí vzruchy ze síní na komory. Pokud tento nález činí subjektivní obtíže (závratě, dušnost apod.), bývá často nutné implantovat trvalý kardiostimulátor, který tuto poruchu vyřeší.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko, mám 10-ti měsíčního syna. Dnes přepadl přes chodítko a bouchl se do hlavičky. Celý den nespal, tak dostal trochu najíst a pak na to asi 30min usnul.Už spí skoro 4 hodiny. Mám strach, že má otřes mozku.Nezvracel a po ustálení pláče se i smál a chtěl lumpačit. myslíte, že by to mohl být otřes mozku?? Předem děkuji za odpověď. Jana Kůsová
14-2-2008 (19.30)
Lékař odpovídá:
V podobných stavech je vždy vhodné navštívit dětského lékaře. Znovu jen podotýkám, že jsem kardioložka a tudíž specialistka na srdeční onemocnění.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den pani doktorko dnes jsem v 38t tehotenstvi byla na EKG a nejak se to obvodni lekařce nezdalo tak mě poslala na kardiologii kde mi udělali EKG znova a mam jit na echo, prosim myslite ,že je to neco važne moc se bojim p. doktor mi napsal pro nespecifycke změny na EKG -neg. T V 1-3 , asymptomicka odeslana na echo moc vam za odpoved děkuji
14-2-2008 (12.41)
Lékař odpovídá:
Tento obraz na EKG by neměl nic znamenat, ale pro jistotu je jistě vhodné echokardiografii provést, neboť se jedná o neinvazivní vyšetření a Vy budete mít jistotu, že jste v pořádku.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, mám dotaz:mému muži(35let) bylo diagnistikováno zaniknuté levé Tawarovo raménko.Chtěla bych se jen zeptat na prognózu. Manžel je jinak zcela zdráv, tlak i všechny další hodnoty má v pořádku.K zaniknutí prý došlo vlivem horečnatého onemocnění.Nevíme, nakolik se jedná o závažný stav,zda je ohrožen na životě.Jeho kardiolog říkal, že se má udržovat v londici a při známkách poruch funkce i pravého raménka že bude implantován kardiostimulátor.děkuji za odpověď a přeji hezký den
13-2-2008 (10.08)
Lékař odpovídá:
Jedná se o tzv. kompletní blok levého raménka Tawarova a v případě, že jsou ostatní nálezy včetně echokardiografie v normě a manžel nemá subjektivní obtíže, neměl by tento nález do budoucna Vašeho manžela nijak omezovat či ohrožovat. Je pouze nutné u Vašeho kardiologa kontrolovat EKG nálezy.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den. Při EKG mi bylo zjištěno: fr.80/min, sinus, AQRS+65st PQ 0,12s QRS 0,08s ve V1 rsr( byl náznak i minule) QT 0,36s T+od V1, bez hypertrofie. A RES: Inkomplentní blok pravého Tawarova raménka. Zajímalo by mě, zda-li se jedná o nějaké vážnější onemocnění. Popřípadě jaké léčení by bylo za potřebí. Děkuji za odpověď.
11-2-2008 (12.03)
Lékař odpovídá:
Inkompletní blok pravého raménka Tawarova může být vedlejším nálezem u některých onemocnění. Současně je však nejčastěji zcela nevýznamným vrozeným nálezem. V případě, že nemáte žádné potíže a event. na echokardiografi máte normální nález, tak není třeba se tímto nálezem nijak zaobírat.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobry den pani doktorko.Píšu Vám znovu s dotazem. Chtěl bych v letě letět na dovolenou. Slišel jsem že po těžkých operacích se nedoporučuje letat.Mám po Bentalově operaci,Marfanuv sindrom.A take Ablaci drah,arytmie.Tlak v normně po užívání Egiloku 25 mg 1/2rano a 1/2 večer,Varfarin 2 a Cardylan 1 .Děkuji
11-2-2008 (8.10)
Lékař odpovídá:
Létání letadlem je u některých pacientů se srdečním onemocněním skutečně rizikové a v některých případech se nedoporučuji vůbec. Po operaci může být stav vyřešen a možná nemusíte být omezen, ale nevím, jaký je Váš současný stav. Na Váš dotaz Vám kvalifikovaně odpoví Váš kardiolog.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vazeni zdravotnici v ambulanci, jiz temer 2 mesice (od 19. prosince lonskeho roku) nebyl zodpovezen na vasich strankach zadny dotaz. Vim, ze odpovidani dotazu je ciste laskavost pani doktorky a doufam, ze se ji nic zleho neprihodilo. Mohli byste, prosim, na stranky dat informaci, zda ma smysl vkladat dalsi dotazy? Dekuji Vam a preji hezky den. Jan
8-2-2008 (9.22)
Lékař odpovídá:
Z důvodu dovolené a následné nemoci jsem skutečně nemohla delší dobu odpovídat, ale nadále se budu snažit odpovídat na Vaše dotazy. Pouze znovu připomínám, že příliš konkrétní dotazy na konkrétní zdravotní stavy a hodnocení léků apod. nemohu bez znalosti příslušného pacienta seriozně odpovídat.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Vážená paní doktorko,můj manžel byl v r.2005 hospitalizován na int.JIP pro náhle vzniklé vertigo s tahem na levou str.,nauzeu,slabost,st.p.ataka Menieri.Zjištěn TK165/12O.Nikdy předtím se na VKT neléčil.Užívá léky Lokren20mg a Prestarium combi.Tlak je stabilizován na hodnoty 125-135/85-100.Měl by dodržovat nějaký klidnější režim nebo je tento stav v pořádku.Užívá ještě jako doplněk stravy Allicor forte, o kterém jsem se dočetla, že pomáhá snižovat kr.tl.Prosím o vyjádření k tomuto zdravotnímu stavu mého muže.Je mu 49 let.Je navíc alergik - senná rýma. Děkuji.
7-2-2008 (18.39)
Lékař odpovídá:
Omluvám se, ale opravdu na takto konkrétní dotazy u pacienta, kterého jsem osobně nevyšetřovala a ani ho neznám, nemohu seriozně odpovědět. Obraťte se s dotazem prosím na Vašeho lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Moc Vas zdravim....mam problem s nizkym tlakem 100/70 mereno rano...mam caste zavrate,ktere jsou opravdu neprijemne,jsem bleda a take casto i unavena...je mi 21 let,vaha 59,vyska170....v poslednim roce jsem zhubla o 9 kilo....myslite, ze ty zavrate s tim maji souvislost?Dale mi obcas jakoby preskoci srdce....dekuji moc za odpoved.Jana
7-2-2008 (14.55)
Lékař odpovídá:
Jakékoli podstatné snížení hmotnosti vede ke snížeí tlaku krve, což je výhodné u pacientů s vysokým tlakem. U pacientů s tlakem nízkém je samozřejmě toto nevýhodné. V případě, že chcete být takto štíhlá, tak je třeba pít dostatek tekutin (alespoň 3 litry denně, v létě i více) a optimálně minerálních vod s dostatkem sodíku a potravě se ve Vašem případě nemusí omezovat sůl kuchyňská, ale naopak jí můžete používat více neboť Vám zvýší tlak. Pokud by potíže přetrvávaly i poté, bude nutné podstoupit další vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den,obracím se na Vás s dotazem, zda je vhodná kombinace léků Tarka a Lokren, které užívám na vysoký tlak. Mám polycystozu ledvin. Jaké léky na tlak jsou při této nemoci vhodné? Děkuji
6-2-2008 (16.52)
Lékař odpovídá:
Tarka je kombinovaný preparát, který obsahuje 2 složky - verapamil (kalciový blokátor zpomalující tepovou frekvenci) a trandolapril (lék ze skupiny tzv. ACE inhibitorů). Kombinace verapamilu a Lokrenu (tj. betablokátor) není úplně ideální, ale nevím, jaký důvod pro tuto kombinaci Váš lékař má. Obraťte se prosím s dotazem na něj.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den.Chcela by som sa informovat o liek Bisoprolol.Niekde pisu,ze nie je na plod skodlive niekde pisu ano.Ja som uzivala 2,5mg 1*vecer,poslednom case len 1,25mg.Som 8tyzdnova tehotná minuly tyzden som ukoncila brat.Velmi som nepojna ci nema niaky plyv na plod.Dakujem
5-2-2008 (19.24)
Lékař odpovídá:
O betablokátorech (tj.třeba bisoprolol) v těhotenství jsem již odpovídala - viz tam.