Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 2000 do 2020
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
dobry den.Prosim o radu.Mamince je 60 let,uz roky se leci na vysoky krevni tlak a srdecni aritmii.Uziva Isoptin,kdysi Lokren ale mam pocit,ze je to vse jen jako"doplnek stravy"v posledni dobe se mamine dela zle kazdou chvili,bud na prochazce ci na nakupu,je to individuelni.Rika,ze si potrebuje lehnout ,ze to prejde.Prosim o radu,tlak si meri,diky lekum je v norme,pokud nema vetsi namahu a nejaky sters,existuje nejaky lek,ktery by mel rychly ucinek pri tomto nahlem srdecnim stavu?mam rici jeji obv.lekarce,ze se stavy opakuji cim dakl casteji?da se s tim neco delat?mam o ni strach.dekuji
30-3-2007 (13.44)
Lékař odpovídá:
V tomto případě je důležité, aby maminku viděl co nejdříve praktický lékař, který rozhodne dle základních vyšetření o dalším postupu. Tyto potíže mohou být samozřejmě od srdce, ale také mohou mít i jinou příčinu, proto nemohu doporučovat pouze na základě Vašeho dotazu jiný lék. Děkuji za pochopení.
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
Dobrý den, paní doktorko, slyšela jsem, že slunečnicový olej není úplně ideální pro kardiaka. Jaký olej tedy používat a ještě prosím o Váš názor na rostlinné tuky typu Perla, Flora. Velmi děkuji za odpověď. L.V.
29-3-2007 (19.32)
Lékař odpovídá:
Upřímně za tento dotaz děkuji, neboť strava kardiaka je velice důležitou součástí jeho léčby. Posledních několik let se ví, že mastné kyseliny (MK) obsažené v olejích a tucích nezpůsobují onemocnění srdce pouze tím, že jsou aterogenní A (způsobují ukládání tuků a krevních destiček do sklerotických plátů v tepnách), ale také trombogenní T (urychlují vznik krevních sraženin v cévách). Tyto poznatky změnily pohled na MK. Například MK v sádle není A, ale je vysoce T. MK v másle je jak A, tak T. Proto je nemůžeme našim pacientům doporučovat. Nejlepší složení má kyselina olejová obsažená v olivovém oleji. Je jak protiT, tak protiA. Tato kyselina je ale obsažená i v našem řepkovém oleji. MK obsažená ve slunečnicovém oleji je sice výrazně protiA (účinně snižuje hladinu cholesterolu v krvi), ale zároveň je proT. Proto ji kardiologové nedoporučují jako olej první volby. Velice užitečné jsou i MK obsažení v rybím tuku, neboť jsou výrazně protiT Jaké oleje bych tedy kardiakům, ale například i diabetikům v první řadě doporučila? Kvalitní olivový olej "extra virgin" první lisování za studena. Kvalitní je i u nás vyráběný řepkový olej (vhodný s nízkou hladinou erukových kyselin). Nezapomínejte na olej z luštěnin a hlavně rybí tuk! Slunečnicový olej jistě nazavrhujeme, ale neměl by být jediným používaným olejem kardiaka. Z rostlinných tuků, na které jste se ptala bych Floru jistě doporučila.
# Pacient se ptá:
Téma: Prevence, výživa, životospráva, pohybová aktivita
Vážená paní doktorko, lékař mi doporučil na bušení srdce hořčík. Opravdu postačí užívat pouze tento minerál? Zajímalo by mě, ve kterých potravinách se vyskytuje nejvíce. Děkuji Vám za odpověď. I.K.
29-3-2007 (19.26)
Lékař odpovídá:
Pokud byl vyloučen závažný druh arytmií nebo jiné srdeční onemocnění, pak je léčba hořčíkem na bušení srdce vhodná. Hořčík je pro organismus nezbytný minerál, který se podílí např. na nervosvalovém přenosu a jeho nedostatek (hlavně ve svalových buňkách) se může projevit nervozitou, silnými menstruačními bolestmi, poruchami vidění, křečemi svalů, bušením srdce atd. Výrazným nedostatkem hořčíku mohou trpět např. diabetici. Hořčík je obsažen hlavně v celozrnných obilninách, semenech a klíčkách, luštěninách, ovoci a zelenině, v bramborách či exotických fících. Pokud má člověk všestrannou a vyváženou stravu, hořčíku má většinou dostatek. Jeho nedostatek může vzniknou při různých jednostranných či drastických dietách, při stresových situacích nebo výrazném fyzickém vypětí, po alkoholovém excesu. Pak je vhodné příjem zvýšit. K dispozici kromě vhodných potravin jsou i vhodné minerální vody s vysokým obsahem hořčíku či minerálové doplňky. V té chvíli je ale vhodné se domluvit se svým ošetřujícím lékařem jak doplňky užívat, i když předávkování je vyjímečné.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, obecně se na můj dotaz zde již zřejmě odpovídalo, ale dovolím si uvést svůj případ. V roce 1999 jsem byl 2x hospitalizován v nemocnici s fibrilací síní kde mě byla provedena farmakologická verze. Již několik let předtím jsem trpěl paroxysmální tachykardií - záchvaty, které trvaly max. 1-2 min. Pak jsem byl poslán na elektrofyziologii, kde mě byla nalezena přidatná dráha avšak s nevhodným umístěním, takže se nic neřešilo - byl měpředepsán Tenormin 100 mg, který beru denně. Asi 6 let byl "klid", ale před rokem se mi objevilo větší množství síňových extrasystol s tím, že stávající terapie Tenormin 100 mg 1-0-0 zřejmě začala selhávat, protože k ránu jsem dostával záchvaty tachykardie o frekvenci cca 180/min, které jsem rušil vágovým manévrem (dřepem). Změnili jsme terapii na Tenormin 50g 1-0-1 a pomohlo to. Byl jsem znovu objednán na EFV, kde se bohužel přidatná dráha z r.99 vůbec nenašla (možné ovlivnění Tenorminem), pouze mě ke konci vyšetření vyvolali fibrilaci síní (zrušena elektroverzí). Pan doktor mi řekl, že mám "zdravé" srdce a na můj přímý dotaz o síňových extrasystolách (které mě teď nejvíc trápí) odpověděl, že jsou naprosto benigní a denní limit je prý 700, do kterého se pohodlně vejdu. Po vyšetření byl zase půl roku "klid" ale před týdnem se mi začaly znovu objevovat extrasystoly. Hrubým odhadem jich mám 50-60/den s tím, že ale některé nebyly na předchozích vyšetřeních Holtrem zaznamenány (něco vnímám, ale na záznamu se nejeví jako extrasystola). Měl jsem teď celkem velký stres (zkouškové období+zaměstnání+rodina) a infekci (nachlazení a střevní problémy). Je možné, že jiná onemocnění ovlivňují počet extrasystol? Je možné nějak extrasystoly eliminovat? Je možné extrasystoly omezit rozumnou fyzickou aktivitou?
28-3-2007 (9.49)
Lékař odpovídá:
Váš dotaz je natolik speciální, že při neznalosti jiných podrobností nemohu adekvátně odpovědět. Zhruba mohu potvrdit, že extrasystolie může být zhoršená tělesným či psychickým vyčerpáním, dehydratací, virovým onemocněním atd. Ve Vašem konkrétním případě bych se skutečně poradila s ošetřujícím lékařem, který Vám může při komplexní znalosti zdravotního stavu více poradit a pomoci.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, paní doktorko, užívám dlouhodobě lék Zorem, lékař mi předepsal lék Betaloc na vysoký tlak, užila jsem jej dle návodu čtvrtku a můj stav se zlepšil hned po prvém užití. Přečetla jsem si příbalový letáček a z těch informací mám docela hrůzu. Prosím o zodpovězení dotazu, zda při zlepšení mám lék Betaloc vynechat nebo zda mám brát pravidelně. Děkuji moc za odpověď. Upřímně A.H.
24-3-2007 (18.13)
Lékař odpovídá:
Řada pacientů je na omylu, že pokud lék zabere, může se vynechat. To se týká hlavně léků na krevní tlak, tuky v krvi či arytmie. Nejspíše měl Váš lékař důvod tento lék do medikace přidat. Tyto léky (pokud jsou přísně zachovány kontraindikce léku) jsou v zásadě bezpečné a pro pacienta s určitým srdečním onemocněním dokonce prospěšné. Proto je nutné se více poradit s Vaším lékařem, který lék nasadil.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, paní doktorko, už jsem tu něco o mém problému našel,ale přesto píšu. Lékařka mi našla na EKG ojedinělé komorové extrasystoly a posílá mě na Holtera. Někdy je necítím vůbec ,ale ted poslední dobou každý den i několikrát za hodinu.Možná je to tím ,že na to myslím už 14 dní,co mi to řekla. Mívím jen pocit zacukání uprostřed hrudníku,žádné dechové potíže nemám a nikdy jsem nic se srdcem neměl. Je mi 32 a jsem učitel, doktorka tvrdí ,že to souvisí i se stresem,ale že to není nic závažného. Musím se dát víc do klidu.Uvidí po Holtru. Mám se obávat, dá se to léčit,dyt jsem přece mladý na nemoc srdce ?? Děkuji
24-3-2007 (18.03)
Lékař odpovídá:
Rozhodující (i když je Vám "pouze" 32 let) je skutečně holterovské vyšetření EKG a laboratorní vyšetření event. další vyšetření ke zjištění důvodu, četnosti a závažnosti arytmie. Většinou jde skutečně o nezávažnou věc (celková únava, únava organismu např. po viróze, zablokování páteře, nedostatek tekutin atd). Pozn.: více v předešlých odpovědích.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Vážená paní doktorko, obracím se na Vás s dotazem.Manželka má rychlou síňovou frekvenci.Nasazení Cordaronu bez efektu.Doporučena kardio verze elektrická.Ptám se zda nemohou nastat závažné kompikace.Až následně použítí ELFYZ vyš. a amblaci. Amblace byla již v minulosti úspěšně provedena.Omlovám se, že zasílám již druhý dotaz.Děkuji a přeji příjemný den.
22-3-2007 (6.27)
Lékař odpovídá:
Rizika elektrické verze jsou při správném provedení na lůžkovém oddělení za účasti kvalifikovaných lékařů (optimálně internisty či kardiologa a anesteziologa) naprosto minimální, proto se jí nemusíte bát. Doporučený postup (tj. verze a poté radiofrekvenční ablace) považuji za optimální.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
U léku Bisoprolol-ratiopharm 5mg píšou o poruchách potence,jak vysoká je pravděpodobnost této hrozby? Děkuji za odpověď a pochopení.
21-3-2007 (16.35)
Lékař odpovídá:
U léků ze skupiny betablokátorů, mezi něž patří i Vámi tázaný bisoprolol, mohou být nežádoucím účinkem poruchy potence a to poměrně ve vysokém procentu. Léků ze skupiny betablokátorů je celá řada a pravděpodobnost poruch potence závisí na druhu látky a výši dávky. U dávky bisoprololu 5 mg je v každém případě pravděpodobnost menší než u dávky 10 mg. Jak jsme Vám však již v minulé odpovědi psala, obraťte se se svým dotazem na svého ošetřujícího lékaře, neboť u některých pacientů je užívání betablokátorů nezbytné a někdy je ho možno nahradit lékem, který poruchy potence nezpůsobuje.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Můj lékař mi dal na tlak 150/95 tyto léky,Renpress,indap,tenaxum,tenoloc 200,stadapres,moxostad,lusopres,amlodipin.Naposledy kombinace Renpres,Tenaxum,Lusopress Výsledek T.K.180/100 Je mi 50let a nechci díky lékům přijít o sex. život.Nyní jsem dostal Bisoprolol5mg který mi prý tuto aktivitu určitě ovlivní,jsem z toho už dost rozmrzelý a premýšlím nad vysazením léku.Co mi radíte,děkuji moc. S.Č.
21-3-2007 (13.55)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se, ale v takto konkrétním případě Vám bez znalosti dalších podrobností vůbec nemohu adekvátně odpovědět. V každém případě jakékoli vysazování léků bez vědomí Vašeho lékaře není vhodné a může Vás i ohrozit. Děkuji za pochopení.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
hypertenze zjištěna v roce1999, užívám Lacipil 2 mg a Concor 5mg. Všiml jsem si, že Concor užívají spíše pacienti s poruchou srdeční arytmie, kardio jsem měl vždy vpořádku, je tato kombinace vhodná?Tlak mám stabilizovaný
20-3-2007 (22.19)
Lékař odpovídá:
V takto konkrétním případě nelze kvalifikovaně odpovědět, neboť neznám další potřebné informace o zdravotním stavu. Obecně kombinace kalciového blokátoru (Lacipil) a betablokátoru (Concor) je možná a pokud je tlak stabilizovaný, tak i nejspíše vhodná.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Vážená paní doktorko, již od dětství trpím občasnými extrasystolami. Někdy se neprojeví i několik měsíců, poslední týden je mám i několikrát za den. Na EKG nebyly nikdy zachyceny. Můj otec i bratr mají obdobné problémy. Může být sklon k ES nějak dědičný? Dá se nějak poznat, že se jedná o supraventrikulární a nikoliv o komorové ES, když se je nikdy nepodařilo zachytit na EKG? Jedná se vždy o jednu ES, většinou v klidu nebo po ukončení zátěže, při delším mluvení, při úklonu nebo předklonu trupu. Může se z této arytmie časem vyvinout jiná, závažnější arytmie. Děkuji za odpověď a omlouvám se za dlouhý dotaz. Přeji hezký den. Radka M.
20-3-2007 (18.05)
Lékař odpovídá:
K zachycení srdeční arytmie by bylo možné provést EKG-Holterizaci (tzv. ambulantní monitorování EKG), které snímá kontinuálně EKG záznam a případné poruchy srdečního rytmu se na něm zachytí. Obecně však lze říci, že pokud se jedná o ojedinělé extrasystoly, tak sice bývají nepříjemně vnímané, nejsou však nebezpečné.
# Pacient se ptá:
Téma: Srdeční selhání
Vážená paní doktorko,žádám vás o informaci. Moje manželka má dg.:Dilatační kardiomyopatie-nízká EF,supraventirkulární arytmie, fi.s.-stp. imp.DDDM PM. Síňová aktivita je rychlá, že převod 1:1 by v krátké době vedl k selhání, proto je převod na komory blokován. Nasazeny lékyWarfarin a Cordaron. Cordaron byl již v minulosti aplikován a při potížích se štítnou žlázou, zhoršeným viděním a dráždivým kašlem odebrán. Mám dotaz zda existuje adekvátní náhrada. Děkuji a přeji hezký den.
20-3-2007 (6.38)
Lékař odpovídá:
Jedná se o komplikovaný případ a vzhledem k nedostatku dalších informací není možné přesně odpovědět. Obecně lze říci, že u pacientů s nízkou výkonností (EF) levé komory srdeční v současnosti neexistuje za Cordarone (amiodaron) adekvátní stejně kvalitní náhrada. Pacienti se srdečním selháváním by z antiarytmické léčby měli (pokud není kontraindikace) v každém případě dostávat některý z vhodných betablokátorů a u rychlé srdeční frekvence a projevů srdečního selhávání event. digoxin. Z jiných antiarytmik (kromě amiodaronu) není žádný jiný lék z dlouhodobého hlediska v současnosti ideální. Jak jsem však již napsala, konkrétní odpověď vzhledem k nedostatku dalších informací Vám nemohu dát, ve Vašem případě jistě dá kvalifikovanou odpověď její ošetřující kardiolog.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Vážená paní doktorko, mám za sebou elektrofyziologické vyšetření s ablací,které bohužel nedopadle dle mých představ.Během vyšetření byl zjištěn flutter síní,který byl přerušen ablací.Bohužel již zákrok nešel zkontrolovat, protože arytmie přešla do fibrilace síní (nikdy předtím jsem ji něměla).Je možné aby se jednalo o jednorázovou záležitost vyvolanou během zákroku? Je možné fibrilaci síní vyléčit medikací (nasadili mi Propanorm)? Lze doporučit i nějakou přírodní protiarytmickou léčbu?Dietu?Bohužel při propuštění z nemocnice mi nikdo nebyl ochotný dát jakékoli informace, proto Vám budu vděčná za odpověď. Děkuji a přeji hezký den.
12-3-2007 (14.46)
Lékař odpovídá:
Flutter síní je způsoben kroužením vzruchu většinou v pravé síni a je dosti úspěšné jeho elektrofyziologické vyléčení. V případě, že po ablačním výkonu došlo ke vzniku fibrilace síní, jedná se pak o jinou poruchu rytmu, která je většinou způsobena malými okruhy v různých místech většinou levé síně. Její léčba je také dnes možná radiofrekvenční ablací, která je dohužel o něco méně účinná. Je možná jak léčba farmakologická, tak i ablační a doporučuji Vám obrátit se na pracoviště, které Vám provádělo ablaci flutteru síní a Váš konkrétní případ tam zkonzultovat a bude Vám jistě doporučen pro Vás nejlepší postup. U mladých pacientů se stále častěji doporučuje ablační výkon před dlouhodobou antiarytmickou farmakologickou léčbou. Ve Vašem případě se také skutečně mohlo jednat pouze o jednorázovou záležitost, proto je vhodné několik měsíců vyčkat, zda se arytmie bude opakovat a teprve poté se rozhodnout o dalším postupu. O přírodní léčbě těchto poruch rytmu nejsou v současnosti prokazatelná data a důležitá je životospráva, o které jsem psala v předchozích dotazech.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, chtěla jsem Vás zdvořile požádat o několik informací k umělé chlopni. Mám vrozenou srdeční vadu - dvojcípá chlopeň s rozšířenou aortou. Nyní nevím, jak se to přesně popisuje, ale normální rozměr - diagrál? - mám cca něco k 50 a normální zdravé srdce má 36. Včera mi bylo sděleno, že to bude probráno s kardiochirurgem, zda můj případ je již na operaci. Mám z toho děsný strach, je mi 31 let a ještě bych umřít nechtěla. Doposud jsem řešila jen samé problémy, prozatím nemám ani děti. Četla jsem si diskuse na netu a zhrozila se, všechny byly záporné. Chtěla bych se nějak uklidnit, mohu Vás tedy požádat o pár informací jaká jsou skutečně rizika a klady takové operace? Děkuji moc Lenka H.
7-3-2007 (9.41)
Lékař odpovídá:
Jedná se o poměrně častou vadu aortální chlopně (chlopeň mezi levou komorou srdeční a hlavní tepnou v těle - tzv. aortou), která má normálně 3 cípy a ve Vašem případě jen 2 cípy. Tato chlopeň pak mívá tendenci k zúžení (tzv. stenóze) či nedomykání (tzv. insuficience). Za touto chlopní pak často dochází k rozšiřování kořene aorty a části ascendentní (vzestupné) aorty. Pokud toto rozšířování je rychlé či dosáhne určitých rozměrů (50-55 mm), tak je nutné chlopeň s počátečním úsekem aorty nahradit umělou protézou (tzv. Bentallova operace). Rozhodnutí o vhodném načasování operace je vždy kolektivní a rozhoduje o něm konzilium kardiologa s kardiochirurgem a je nutné provést ho ve vhodnou dobu, tj. ani předčasně a ani pozdě. Pokud je provedeno ve správný čas a pacient nemá jiné závažné nemoci (např. těžké onemocnění průdušek, těžkou cukrovku apod.), tak výsledek operace je v drtivé většině dobrý a má jen poměrně malé riziko. U mladých pacientů je obecně riziko operace výrazně menší než u pacientů v pokročilém věku. Proto se domnívám, že se nemusíte výkonu bát a důvěřujte Vašemu kardiologovi a nikoli diskusím laiků na netu.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Vazena pani doktorko, muzete mi prosim objasnit vysledek echokardiografie : symetricka hybnost myokardu leve komory, bez lok. poruch kinetiky a bez omezeni EF, stopova mitralni regurgitace pri malem prolapsu predniho cipu, bez diletace leve sine. Muze byt toto zpusobeno stresem a nedostatecnou stravou? A muze se to spravit? Predem velmi dekuji za odpoved.
6-3-2007 (16.48)
Lékař odpovídá:
Dle popsaného záznamu se jedná o lehké prohnutí předního cípu chlopně mezi levou síní a levou komorou, která jen nevýznamně nedomyká při stažení levé komory. Jedná se o nevýznamný nález, který je vrozený a pro Vás nemá praktický význam. Jinak je ostatní nález normální. Je pouze vhodné v odstupu několika let nález echokardiograficky zkontrolovat.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den pani doktorko, mam jen mensi problem se srdcem. Postihuje me vetsinou takova aritmie srdce, ktera trva vetsinou 5 -10min. Srdce mi zacne nahle busit, zatmi se mi pred ocima, musim si okamzite sednout nebo mam pocit, ze upadnu. Je mi 30 let, ale pokud si dobre pamatuji, trpim timhle dobrych 10 let. Prvni a posledni vysetreni jsem mela pred 10 lety, kdy problemy zacaly, ale nic nebylo naleznuto. Od te doby jsem vysetreni nemela.Tato aritmie me postihovala tak 1x za tri mesice, ale v soucasnosti je to 1x za mesic, zvlaste, kdyz se chci ohnout dolu.Muzete mi prosim poradit , o jaky problem se jedna?Moc dekuji
4-3-2007 (20.02)
Lékař odpovídá:
Na obdobný dotaz jsem odpovídala 27.2.2007 - odpověď naleznete tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Srdeční selhání
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda není jakákoliv možnost na vyzkoušení o které nám nebylo řečeno. Mojí přítelkyni přestali zabírat prášky a jedinná možnost je transplantace která i kdyby se našlo srde z 90% skončí neuspěšně. Děkuji za jakýkoliv nápad či radu.
4-3-2007 (7.52)
Lékař odpovídá:
U pacientů v terminálním stádiu srdečního selhávání je vedle farmakoterapie (která je mimochodem v poslední době dosti úspěšná) u některých pacientů indikovaná trasplantace srdce. Nelze říci, že z 90 % končí neúspěšně! Je velký počet pacientů, kteří po transplantaci srdce žijí velice kvalitní život. U vhodných pacientů (hlavně rozšíření srdce s nekoordinovanou stažlivostí levé komory) je možná biventrikulární stimulace komor (specifická forma kardiostimulace vhodná pro pacienty se srdečním selháním), která může často zázračným způsobem zlepšit kvalitu života a prognózu těchto pacientů. Jedná se však o vysoce individuální přístup, který je nutno řešit s Vaším kardiologem.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den. Mám podobné problémy se srdeční aritmií jako pacient - viz.15.11.06. (parosysmální fibrilace síní). Před rokem jsem měl větší, 6 hod. trvající "záchvat",bal jsem léčen na JIP propafenonem - neúspěšně, byla mi provedena DC verze s úspěchem. Mám trvalou antiagrační terapii Cardilan 1-0-1,Betaxa 1-0-0,Anopyrin 200 mg 1-0-0. Rok jsem měl klid, až teď mám 3 dni opět problémy a to jen v klidu ! Při fyzické zátěži, stačí chůze, problémy nemám. Někdy mi to probudí i v noci. Nekouřím, alkohol a káva min. Bylo mi doporučeno zvážit ablační terapii. Paní doktorko, nemůže tyto aritmické občasné stavy,(měl jsem je zatím 5x), vyvolávat chyba při stravování, nebo nervová zátěž ? Děkuji za odpověď.
2-3-2007 (18.37)
Lékař odpovídá:
U pacieptů s fibrilacemi síní je většinou organický podklad této arytmie - např. ischemická choroba srdeční, mitrální chlopňové vady, degenerativní onemocnění sinusového uzlu, hypertenze apod. Její vyvolání pak může být způsobeno řadou podnětů - např. exces v alkoholu, psychické rozrušení, nadměrné požívání kávy či černého čajě apod. Je však řada pacientů, u kterých se organický podklad bohužel nezjistí a stejně tak se nezjistí ani vyvolávající příčina.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,je mi 30 let a asi půl roku mám občasné bušení srdce.Byl jsem u lékaře,který mi poslal na zátěžový test(šlapání na kole) a na sono srdce plus jsem nosil 24 hod krabičku na krku.Omlouvám se,ale neznám odborné názvy vyšetření.Doktor mi zdělil, že se jedná o tzv.extrasystoly a není to nic vážného.Kondičně posiluji a mám proto dotaz zda mi posilování může uškodit.Nerad bych se mého koníčku vzdal.Pomohlo by k silovému tréninku zařazení i kardio tréninku(běh,kolo,aeribic)?A existuje nějaký lék či zákrok k odstranění mého problému?V případě potřeby bych Vás rád navštívil.Děkuji za odpověď.
27-2-2007 (11.01)
Lékař odpovídá:
Mladé paciet s občasným bušením srdce vyšetřuji velice často. Podle toho, co jste psal, jste měl všechna důležitá vyšetření, která by nejspíše odhalila vážné arytmie. Právě u mladých lidí se velice často vyskytují tkz. síňové extrasystoly, které nebývají závažné, ale pro pacienta nepříjemné. Dále je třeba dovyšetřit ještě krevní obraz k vyloučení anemie (málo červených krevních elementů) a vyloučení onemocnění štítné žlázy. Velice prospěšně působí na tyto arytmie hořčík a dostatek tekutin. Nedostatek hořčíku je v naší době velice častý, neboť je ho v potravě (hlavně v obilninách) díky umělým hnojivům málo. Jeho chronický nedostatek přináší únavu, bolesti a křeče svalů, menstruační bolesti, zhoršují deprese atd.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat na pravém prsu od dětství jsem měla větší pihu 1cm,nedávno asi 14dní se mi úplně ztratila.Mám strach,obavy aby se nejednalo o závažnější nemoc.Prosím o radu. Moc Vám děkuji za odpověd.Petra
21-2-2007 (13.14)
Lékař odpovídá:
Tato problematika spadá do péče kožního specialisty (dermatologa), ke kterému Vám doporučuji určitě zajít.